cs137 Re: Czy Maniekxxx nie jest aby UNTERMENSCHem? n/t 08.08.03, 10:45 Uczeni wypowiedzieli sie jednoznacznie, ze teoria o istnieniu "ubermenschow" i "untermenschow, pochodzaca od Nietzschego (zdaje sie?) i potem bardzo holubiona przez Pana A.H., jest kompletna naukowa bzdura. Aleczy Maniakxxx nie jest przypadkiem wlasnie wyjatkiem, ktory potwierdza to naukowe ustalenie? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: naukowa bzdura? 08.08.03, 12:56 cs137 napisała: > Uczeni wypowiedzieli sie jednoznacznie, ze teoria o istnieniu "ubermenschow" i > "untermenschow, pochodzaca od Nietzschego (zdaje sie?) i potem bardzo holubiona > > przez Pana A.H., jest kompletna naukowa bzdura. Aleczy Maniakxxx nie jest > przypadkiem wlasnie wyjatkiem, ktory potwierdza to naukowe ustalenie? Akurat czytam biografię Nietzschego. Ten pan był filologiem w Bazylei. Wie pan panie Cees, on tez przez jakiś czas na uniwesytecie pracował. Co ciekawe przyznawał się do polskiego pochodzenia. Filozofem był jak najbardziej a jego prace to nie bzdura a oryginalne osiągnięcie niemieckiej filozofii XIX w. No chyba, że wszystkie teorie filozoficzne to bzdura. Jacy to uczeni się wypowiedzieli? Chętnie poczytam. Co do Mańka sie nie wypowiem, nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: naukowa bzdura? 08.08.03, 13:12 gini napisała: > Kiedyts tam to samo co Maniek pisal Ignorant, nir mowie juz o tym copisal Skin, na forum kraj.Oni po prostu pracuja,skoro Polacy wysali antyszmityzm z mlekiem matki to musi byc ktos kto bedzie sie czepial tylko Zydow. Jak nie Ignorant to Maniek. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: naukowa bzdura? 08.08.03, 13:19 Ja tam nie wiem. Nie czytałem - świadomie. Mogę np. podyskutować czy Nietzsche był antysemitą i czy takie treści przekazywał? Powiem tylko, że to niezwykły człowiek był. Na razie doczytałem do etapu "Zaratrusty", zadziwiająca forma, treść i opisana ciekawa teoria filozoficzna. Walczący z bogami na forum - lektura obowiązkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: naukowa bzdura? 08.08.03, 13:22 gini napisała: > gini napisała: > > > Kiedyts tam to samo co Maniek pisal Ignorant, nir mowie juz o tym copisal > Skin, na forum kraj.Oni po prostu pracuja,skoro Polacy wysali antyszmityzm z > mlekiem matki to musi byc ktos kto bedzie sie czepial tylko Zydow. > Jak nie Ignorant to Maniek. Jednej rzeczy, ktorej nie zauważyłem dotychczas, żeby Maniek się jej czepiał, to tramwaju. Poza tym on czepia się wszystkiego i wszystkich. Kanada zrobiła Polsce dużą przysługę, że zaimportowała Maniaka, bo w ten sposób populacja untermenschów w Polsce zmniejszyła się Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: naukowa bzdura? 08.08.03, 13:39 cs137 napisała: > gini napisała: > > > gini napisała: > > > > > Kiedyts tam to samo co Maniek pisal Ignorant, nir mowie juz o tym cop > isal > > Skin, na forum kraj.Oni po prostu pracuja,skoro Polacy wysali antyszmityzm > z > > mlekiem matki to musi byc ktos kto bedzie sie czepial tylko Zydow. > > Jak nie Ignorant to Maniek. > > Jednej rzeczy, ktorej nie zauważyłem dotychczas, żeby Maniek się jej czepiał, > to tramwaju. Poza tym on czepia się wszystkiego i wszystkich. > > Kanada zrobiła Polsce dużą przysługę, że zaimportowała Maniaka, bo w ten sposób > > populacja untermenschów w Polsce zmniejszyła się Odpowiedz Link Zgłoś
spec5 MANKA LUBIE A NIETZSCHE - NIE 08.08.03, 17:17 a ja tam lubie manka, ideowy jest, zar zarliwosci od niego bije, pilny i pracowity, codziennie pare temtow podrzuci. sam sie smialem z jego bledow orto i terz mi wstyd. moze za dlugo juz na obczyznie siedzi i wszytko zapomnial ? przeciez moglby pracowac cicho w tej swojej rzezni a po godzinach wlewac piwo do wnetrznosci, a on nie, zadza kontaku intelektualnego pala. !!!! nasmiewanie sie z manka nie jest PC !!!! NIEZTSCHE: no tak rzucic okiem mozna, ale nicze jest totalnie out. to tylko francuzi sie nim podniecali, bo nie mogli nic zrozumiec z tych jego metnych aforyzmow i gier slownych po niemiecku i wszedzie doszukiwali sie ukrytych znaczen, ktorych tam nie ma. nicze generalnie wszystko zrzyna z antycznych mistrzow retoryki, ale nie do konca ich zrozumial i dlatego na podstawie blednych przeslanek zbudowal sobie fikcyjny swiat. nazistowska teoria uebermenszow byla teoria rasowa w biologicznym znaczeniu, zerzneita zostala z jakichs tam badaczy angielskich z konca 19. wieku. ubermensz dla nicze to tytan wiezdy uczciwosci, czlowiek lepszy od innych bo silna wiezda o swojej wyjatkowosci (czyli teoria kulturowa powiedzmy); o ile sie nie myle nicze slowa ubermensz nigdy nie uzyl generalnie nicze byl zakompleksionym profesorkiem uniwersytetu zazdroszczacym artystokracji tych ich zamkow i lasek (zreszta tez podobno umarl na syfa, ajk wiemy syf atakuje w koncowym stadium uklad nerwowy i prowadzi do szajby), dlatego tez podawal sie za polskiego szlachcica, wtedy polska byla w niemczech modna. jego ubermensz to w gruncie rzeczy on sam, taka konstrukcja zeby moc spojrzec arystokratom z tego samego poziomu prosto w oczy ze zaslugi na polu gnebienia czarnych jakies ma to fakt, ale inni w jego czasach tez o tym pisali. nicze antysemita nie byl - wrecz przeciwnie, za to jego siostra tak i to jak! (on zajela sie popularyzownaiem jego spuscizny). nicze byl tylko przeciwko religii zydowski i pochodnej od niej religi katolickiej, z jego pkt. widzenia obie byly religiami slabych i niewolnikow Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: NIETZSCHE ? 08.08.03, 20:30 )) Chyba zacznę czytać tę biografię od początku)) Jakoś niby coś na rzeczy jest to co piszesz ale baaardzo powierzchownie. Rozumiałbym gdybyś próbował chorobę umysłową dziedziczeniem tłumaczyć (ojciec Nietzschego był chory i popełnił samobójstwo) ale syfilis? Zarówno szaleństwo jak i syfilis nadal dyskusyjne są (może ja akurat taką biografię czytam, nie wiem), prawdopodobne ale dyskusyjne. Jeśli chodzi o polskość to wcale nie chodziło o bycie szlachcicem czy arystokratą ale o dalszą cześć przeciwstawiania się niemieckiej kulturze (nie establishmentowi) w postaci jaką Nietzsche krytykował. Oczywiście, że gdzieś u genezy jego teorii leży kofrontacja współczesnej kultury (moralności) z antyczną gdyż w niej znajdował przesłanie odpowiadające jego poglądom - walka i moc woli. Nie "zrzynał" ale interpretował w sposób nowatorski. Co do "czarnych" to pewnie wiesz, że wywodził się z rodziny o tradcji protestanckiej (ojciec i dziadek byli pastorami, podobnie żeńska linia - też głęboko zaangażowana) i niejako odreagowywał wychowanie. To N. napisał cos takiego: "Po śmierci Buddy pokazywano jeszcze przez stulecia cień jego w jaskini - olbrzymi, straszliwy cień. Bóg umarł: lecz jest już rodzaj ludzki, iż będą może przez stulecia istniały jaskinie, w których będą pokazywali cień jego. A my - my musimy jeszcze cień jego zwyciążać!" i również: "Strzeżmy się mówić, że istnieją prawa w przyrodzie. Są tylko konieczności i nie ma ani tego, kto rozkazuje ani tego co słucha, ani tego kto wykracza." Miał bardzo oryginalne spojrzenie na rzeczywistość i w niektórych fragmentach przepowiadał upadek cżłowieka, szaleństwo XX wieku. Wyczuwał to w kondycji moralnej swoich współczesnych. Jasne, że był "out", powiem więcej to kontrkulturowiec był, taka cyganeria artystyczna. Poza tym nie chodziło o teorię rasową ale Darwina. I jeszcze jeden cytat: "Będę nauczał was nadczłowieka. Człowiek jest czymś co trzeba przezwyciężać. Coście uczynili, aby go przezwyciężyć? Wszystkie istoty tworzyły dotychczas coś ponad siebie, a wy chcecie byc odpływem tego wielkiego przypływu i wrócić raczej do zwierzącości, aniżeli przezwycięzyć człowieka? ... Nadczłowiek jest zamysłem Ziemi..." To z przedmowy do "Tako rzecze Zaratrusta". Żeby było jasne - to opozycja przeciw nihilizmowi jaki narastał w Europie. Próba nowego wytłumaczenia rzeczywistości. Pozytywnego. Podoba mi się co Nietzsche pisze dyskutując z Straussem - skoro Bóg umarł jak można nadal utrzymywać dotychczasową chrześcijańską moralność? Należy szukac nowej, byc konsekwentnym - i tak właśnie robił. Krytykowanie np. kościoła czy religii z pozycji ukształtowanych przez chrześcijańską moralność jest faktycznie śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: MANKA LUBIE A NIETZSCHE - NIE 09.08.03, 00:45 no no no ktos tam niespodziewanie stanal za Mankiem.Apropos bledow ortograficznych-niebede co dziennie kazdemu sie tlumaczyl.Powtorze co zapewne byla-swinia a obecnie zalozyciel tego postu pamieta- mieszkam tu ponad 22 lata, niepisze po polsku gdyz niemam potrzeb czy okazji.To cala przyczyna.A towarzyszu partyjny ktory zalozyles ten post- nieogulniaj ty jestes czlowiekiem lewicy i wszystko kojarzy ci sie z ta strona polityczna , bronisz swoich pogladow tak samo ja mam prawo swoich bronic.Jak umie tak bronie.Moze wiec pokazesz gdzie skreslilem cos przeciwko ludziom kolorowym.Anty feministom niejestem-chyba ze w lewicowym pojeciu to tak jestem przeciwko feministkom ktore darzom do zwiazkow lesbijskich i gromia mezczyzn jak najwiekszych kryminalistow.Tak jestem katolikiem ktory twardo trzyma sie swoich zasad zyciowych-i nie uznaje kompromisu w sprawach moralno-religijnych.A dlaczego tyle pisze o winach zydowskich-poniewaz zydowskie mass media reprezentuja lewicowa pozycjie-i to one propaguja homosexulizm,narkomanie,sex z dziecmi,a zapewne niedlugo sex z zwierzetami.Pozatym dlaczego mam milczec kiedy ktos probuje w zywe oczy oczerniac polakow czy tez moich rodzicow ktorzy sami wiele ucierpieli podczas wojny .Czy przyklad Grossa -moze wam jest obojetny ja czuje sie osobiscie dotkniety takimi sprawami.Pozatym niezawielka twoja madrosc kiedy z braku argumentow wytyczasz czyjes bledy ortograficzne.Czlowiek ktory ma jakas doze intyligencji - tak niezachowuje sie! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 00:54 ... or any other language you have a better command of? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Maniek, why don't you switch to English... IP: *.acn.waw.pl 09.08.03, 01:07 szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 01:12 Gość portalu: napisał(a): > szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. > Obrigado! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Maniek, why don't you switch to English... IP: *.acn.waw.pl 09.08.03, 01:16 cs137 napisała: > Gość portalu: napisał(a): > > > szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. > > > Obrigado! o własnie. teraz panowie to sie na pewno dogadają. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Panie P, po brazylijsku to kazdy potrafi :) n/t 09.08.03, 01:13 Gość portalu: napisał(a): > szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Panie P, po brazylijsku to kazdy potrafi :) n 09.08.03, 01:25 institoris1 napisał: > Gość portalu: napisał(a): > > > szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. > Albo niech po belgijsku cos wystuka. hihihihihi > Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Po belgijsku tez moge! 09.08.03, 01:51 gini napisała: > institoris1 napisał: > > > Gość portalu: napisał(a): > > > > > szanowny pan niech da przyklad i przerzuci sie na brazylijski. > > > Albo niech po belgijsku cos wystuka. > hihihihihi > > Dla Ciebie wszystko, Aniu! Prosze bardzo, po belgijsku: Ich bin ein Berliner! Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Po belgijsku tez moge! 09.08.03, 02:13 cs137 napisała: > Dla Ciebie wszystko, Aniu! Prosze bardzo, po belgijsku: Ich bin ein Berliner! -------------------- No ale tylko przy zalozeniu, ze mowisz to z ustami pelnymi frytek. Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 01:13 this is polish forum Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 01:16 maniekxxx napisał: > this is polish forum So why don't you use Polish language in your posts? Please start using Polish! Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 01:35 I do my best! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 01:54 maniekxxx napisał: > I do my best! No tak, to juz troszecke bardziej podobne do polskiego, niz to, co dotychczas pisales. Ale pracuj nad polskim, pracuj! To ciagle nie jest bardzo dobry polski. Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: Maniek, why don't you switch to English... 09.08.03, 04:33 ty tego nierozumiesz bo niemasz takiej sytuacji-niedziw sie mi a ja tobie niedziwie sie poprostu trzeba to przezyc azeby o tym wiedziec.Apropos wspominalem tu kiedys o mojej mamie polka urodzona na Ukrainie.Niewidziala swojej rodziny okolo 25 lat,az pewnego razu przyjechal mamy brat i siostra i co mama miala problemy mowic po ukrainsku! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Ja od razu podejrzewalem, ze tys nie Polak. 09.08.03, 11:36 No i teraz sam przyznajesz, ze to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: Czy Maniekxxx nie jest aby UNTERMENSCHem? n/t 09.08.03, 21:13 NIEWIEM do kogo ten post-co do mnie niejestem Ukraincem-zas moja mama byla wnuczka zeslancow polskich zeslanych na Sybir kolo Charkowa.Ojciec zas z Lubelskiego- byly czlonek AK.A jakbym byl ukraincem-masz cos przeciwko temu? Odpowiedz Link Zgłoś