Gość: germ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.09.03, 21:54 www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1657335.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jean-baptiste Re: oberschlesien 06.09.03, 22:18 Wyłączyć Ruch z polskiej ligi. Przecież nikt im nie każe. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk A może tak od razu powieszą swastykę ? 06.09.03, 22:29 To już było. Kedyś kilku neohitlerowców z GKS Katowice taką flagę powiesiło. "Oberschlesien" na fladze to JAWNE PLUCIE W TWARZ tym, którzy Ruch Chorzów założyli. Ten klub powstał w okresie plebiscytu i powstań jako POLSKI klub. TE BEZCZELNE NEOHITLEROWSKIE GNOJE SZMACĄ POLSKEĘ i są "zdziwone", że Polacy są oburzeni. "Oberschlesien" napisali gotycką czcionką, taką jak za Adolfa. A do tego katowicki dodatek "Wyborczej" ich broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezsko do beboka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 22:36 ty a może by zakazać rejestracji niemieckich samochodów co ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: do beboka IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 01:42 Gość portalu: slezsko napisał(a): > ty a może by zakazać rejestracji niemieckich samochodów co ??????? Co ma piernik do wiatraka , sieroto po Hitlerze . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: do beboka 07.09.03, 01:59 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: slezsko napisał(a): > > > ty a może by zakazać rejestracji niemieckich samochodów co ??????? > > Co ma piernik do wiatraka , sieroto po Hitlerze . Skoro się bebokkowi gotycka czcionka z Hitlerem kojarzy, to pewnie i niemiecki język, a także wszystko inne co jest niemieckie. Dla niego niemiecki = hitlerowskie. To pewnie niemieckie samochody też. O, przepraszam, hitlerowskie samochody. )) Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezsko Re: do beboka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 12:08 Gość portalu: wikul napisał(a): > Co ma piernik do wiatraka , sieroto po Hitlerze . to wypierdku stalina, że szczekasz na wszystko co tylko nosi ślady niemieckości. Czcionka gotycka była powszechnie używana w średniowiecznej Europie. Poza tym Sląsk zawsze był wielokulturowy, a nie jedynie Polski. Dlatego też my Ślązacy mamy prawo wywieszać co się nam podoba Oberschlesien, Górny Śląsk, czy Horne Slezsko a wam Polakom wara od tego Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Dlaczego ... 07.09.03, 12:36 ....kibice będący działaczami Ruchu Autonomii Śląska ( to była ich inicjatywa z flagą, tak jasno wynika z tekstu ) nie napisali gwarą "Górny Ślunsk", "Kocham Śląsk" itp. tylko WYŁĄCZNIE po niemiecku "Oberschlesien" ? Przecież w ten sposób jasno pokazali, że mają gdzieś wielokulturowość Śląska i że dla nich Śląsk jest tylko niemiecki ! Bardziej czytelnej deklaracji narodowej nie mogli zrobić. A jak pozując do zdjęcia z flagą pokazują publicznie swoje rączki w hitlerowskim pozdrowieniu, to tylko idiota tego nie skojarzy z brunatną zarazą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu: schlageter Re: Dlaczego *********************+ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.03, 21:28 bebokk napisał: > ....kibice będący działaczami Ruchu Autonomii Śląska ( to była ich inicjatywa > z flagą, tak jasno wynika z tekstu ) > nie napisali gwarą "Górny Ślunsk", "Kocham Śląsk" itp. > tylko WYŁĄCZNIE po niemiecku "Oberschlesien" ? > Przecież w ten sposób jasno pokazali, że mają gdzieś wielokulturowość Śląska > i że dla nich Śląsk jest tylko niemiecki ! jezeli dotychczas uzywany byl wylacznie tylko polski to wlasnie oznaka wielokulturowosci jest wlasnie uzywanie tez niemieckiego. widze, ze z logika u szanownego bybokka cos nie tak!!! > Bardziej czytelnej deklaracji narodowej nie mogli zrobić. > A jak pozując do zdjęcia z flagą pokazują publicznie swoje rączki > w hitlerowskim pozdrowieniu, > to tylko idiota tego nie skojarzy z brunatną zarazą. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Dlaczego ... 14.09.03, 11:14 bebokk napisał: > A jak pozując do zdjęcia z flagą pokazują publicznie swoje rączki > w hitlerowskim pozdrowieniu, Jezeli to jest dla ciebie hitlerowskie pozdrowienie, to co powiesz o tym: www.nop.org.pl/F/rd001.htm www.nop.org.pl/F/rd006.htm www.nop.org.pl/F/h04.htm www.nop.org.pl/F/rum002.htm www.nop.org.pl/F/0005.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: slezsko IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 19:39 Gość portalu: slezsko napisał(a): > Gość portalu: wikul napisał(a): > > > Co ma piernik do wiatraka , sieroto po Hitlerze . > > to wypierdku stalina, że szczekasz na wszystko co tylko nosi ślady niemieckości > . Czcionka gotycka była powszechnie używana w średniowiecznej Europie. Poza tym > Sląsk zawsze był wielokulturowy, a nie jedynie Polski. Dlatego też my Ślązacy > mamy prawo wywieszać co się nam podoba Oberschlesien, Górny Śląsk, czy Horne Sl > ezsko > > a wam Polakom wara od tego Nic o mnie nie wiesz durniu , więc nie pieprz głupot . Mieszkałem na Ślasku , kończyłem tam szkołę średnią , mam tam rodzinę , pochowany jest tam mój dziadek i wuj . Mam tam wielu kolegów i przyjaciół . To że Śąsk był wielokulturowy wiem od dawna , jeszcze wtedy kiedy ty skakałeś z jajka na jajko . I dlatego tak denerwuje mnie garstka frustratów spośród pięćiomilionowej społeczności Śląska , sztucznie odgradzająca się od Polski i prowokacyjnie drażniąc innych swoją apolpogią germanizmu . A tobie , przemądrzały cymbale , wara od Polski i Polaków , masz otwarta drogę do Stainbachowej i innych pogrobowców Hitlera . P.S. Mój syn właśnie skończył studia w Niemczech i ma zamiar pisać tam doktorat . W czerwcu grupka Niemców mieszkała u mnie kręcąc dyplomowe materiały filmowe o Polsce . Niedawno byli na ślubie mojego syna i wyjechali stąd zachwyceni . Czy to jest antyniemieckość ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 P O D B U R Z A N I E śląskich górników 07.09.03, 21:01 Te mendy od Eriki są pozbawione wszelkich skrupułów : Jako wewnetrzna kolonia, bezlitosnie i w kretynski sposob eksploatowana od 1922/1945 roku, Slask ma pewien rachunek do wystawienia wobec panstwa polskiego. Moim zdaniem 89 mld. euro bedzie niezbyt wygorowana kwota. Pyrsk! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=7838056 -------------------------------------------------------------------------------- PRL jako jedynie administrator ziem niemieckich zobowiazana byla do spelniania tej funkcji w sposob rzetelny. Gornicy na Slasku pod administracja poslka mimo ciezszej i niebezpieczniejszej niz ich zachodnich kolegow pracy, otrzymywali okolo 10-20 procent zarobkow, jakie osiagali gornicy np. w NRF. Polska zyla na cudzy koszt, zachiowujac sie jak zlodziej, ktory rozkrada powierzone mu mienie. Dlug Polski wobec gornikow szacuje sie na okolo b i l i o n a obecnych zlotych. Polska nigdy, przenigdy nie bedzie w stanie splacic tego dlugu, jak moze i nigdy nie zdola osiagnac zachodniego poziomu gospodarczego, moze nigdy nie zdola wykorzystac swego potencjalu i chyba nigdy nie zapewni obywatelom zycia godnego i zadobnego. Ale nie powinno to byc przedzkoda w wyegzekwowaniu na rzecz Slaska i jego gornictwa przynajmniej takich kwot, jakie da sie wydusic z tego niechetnego dluznika. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=7772371&a=7830487 PRZECIEŻ TO JEST WZOROWA WERSJA V KOLUMNY ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Kompromitacja bandyckich zwolenników autonomii 11.09.03, 17:08 Dzisiejsza manifestacja chamstwa i bandytyzmu w w Warszawie doszczętnie skompromitowała górników i sprawę autonomii. Kto da autonomię BANDYTOM-GÓRNIKOM ? Do tego tylko kompletny wariat zgodzi się na życie w w autonomicznym Śląsku, gdzie kasta górników będzie kasować wszystkie dotacje i tuczyć się w wielkim dostatku kosztem nędzy reszty mieszkańców forumowi Niemcy i ludzie z RAŚ górników podburzali, co wcześniej pokazałem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz z Zabrza Re: Kompromitacja bandyckich zwolenników autonomi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 23:06 Sam jesteś bandytą- autonomie zlikwidowali bandyci z KRN'u -tacy jak ty .Wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezsko do wikula IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 22:54 Gość portalu: wikul napisał(a): > Nic o mnie nie wiesz durniu , więc nie pieprz głupot . Mieszkałem na Ślasku , > kończyłem tam szkołę średnią , mam tam rodzinę , pochowany jest tam mój > dziadek i wuj . Mam tam wielu kolegów i przyjaciół . To że Śąsk był > wielokulturowy wiem od dawna , jeszcze wtedy kiedy ty skakałeś z jajka na > jajko . I dlatego tak denerwuje mnie garstka frustratów spośród > pięćiomilionowej społeczności Śląska , sztucznie odgradzająca się od Polski > i prowokacyjnie drażniąc innych swoją apolpogią germanizmu . A tobie , > przemądrzały cymbale , wara od Polski i Polaków , masz otwarta drogę do > Stainbachowej i innych pogrobowców Hitlera . I co z tego że na Śląsku mieszkałeś. Pewnie należysz do tej gorolskiej szarańczy, która na Śląsk spadła, i teraz wymądrzasz się wygłaszając jakieś pogłupawe hasła na temat Śląska, o którym zresztą psinco wiesz. I to tobie radzę wara od Śląska i Ślązaków, i wypad do swojej Polski, tam jest twoje miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: do slezsko IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 00:05 Gość portalu: slezsko napisał(a): > I co z tego że na Śląsku mieszkałeś. Pewnie należysz do tej gorolskiej szarańcz > y, która na Śląsk spadła, i teraz wymądrzasz się wygłaszając jakieś pogłupawe h > asła na temat Śląska, o którym zresztą psinco wiesz. I to tobie radzę wara od Ś > ląska i Ślązaków, i wypad do swojej Polski, tam jest twoje miejsce . Tak , moje miejsce , jak i miejsce Śląska jest w Polsce . A twoje w wirtualnym Obeschlesien . I niech tak pozostanie . P.S. Ta "szarańcza" , tumanie , spowodowała że Gliwice po II wojnie światowej stały się drugim (po Warszawie) ośrodkiem naukowo - technicznym w Polsce . Ale tego taki prymityw który za nick wybiera sobie rodzaj nijaki tego nie zrozumie , to dla niego za trudne . Jaki nick taki rozumek . Won , troglodyto , do swoich . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilimandżaro Re: do slezsko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 00:14 Przypominam, że wyższe szkolnictwo na Górnym Śląsku zaczęło się po powrocie Śląska do Polski.Wcześniej nie było alternatywy dla zostania robolem lub mięsem armatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 jedno slezsko 08.09.03, 09:16 Gość portalu: kilimandżaro napisał(a): > Przypominam, że wyższe szkolnictwo na Górnym Śląsku zaczęło się po powrocie > Śląska do Polski.Wcześniej nie było alternatywy dla zostania robolem lub mięsem > armatnim. Z Gornego Slaska na Dolny Slask nie bylo tak daleko. Wroclaw-Bresslau byl rewelacyjnym osrodkiem naukowym na poziomie swiatowym. Swiadczy o tym miedzy innymi ilosc nagrod Nobla dla naukowcow z Bresslau. Koniecznosc tworzenia wyższego szkolnictwa na Górnym Śląsku powstala gdy zostalo ono odgrodzone granica od Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilimandżaro Re: jedno slezsko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 11:03 Piepszysz bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 krotko ale nie wiem czego dotyczy 08.09.03, 13:47 Gość portalu: kilimandżaro napisał(a): > Piepszysz bzdety. Czyzby Bresslau nie byl swiatowej rangi osrodkiem naukowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: do slezsko IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 00:19 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: slezsko napisał(a): > > > > I co z tego że na Śląsku mieszkałeś. Pewnie należysz do tej gorolskiej > szarańcz > > y, która na Śląsk spadła, i teraz wymądrzasz się wygłaszając jakieś > pogłupawe h > > asła na temat Śląska, o którym zresztą psinco wiesz. I to tobie radzę wara > > od Ś > > ląska i Ślązaków, i wypad do swojej Polski, tam jest twoje miejsce . > > > Tak , moje miejsce , jak i miejsce Śląska jest w Polsce . A twoje w wirtualnym > Obeschlesien . I niech tak pozostanie . > P.S. Ta "szarańcza" , tumanie , spowodowała że Gliwice po II wojnie światowej > stały się drugim (po Warszawie) ośrodkiem naukowo - technicznym w Polsce . > > Ale tego taki prymityw który za nick wybiera sobie rodzaj nijaki tego nie > zrozumie , to dla niego za trudne . Jaki nick taki rozumek . > Won , troglodyto , do swoich . Twoje mniemanie o drugim miejscu w Polsce jest tyle warte co stwierdzenie,ze jezdzisz drugim najlepszym samochodem polskiej produkcji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: do Edka IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 00:31 Gość portalu: Edek napisał(a): > Twoje mniemanie o drugim miejscu w Polsce jest tyle warte co stwierdzenie,ze je > zdzisz drugim najlepszym samochodem polskiej produkcji.... Jeżeli umiesz czytać , to zrób użytek z tych umiejętności . No i jeszcze zastanów się o czym piszą , nie będziesz musiał pisać pierdół i się ośmieszać . Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 do Wikula 08.09.03, 08:39 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: slezsko napisał(a): > > > ty a może by zakazać rejestracji niemieckich samochodów co ??????? > > Co ma piernik do wiatraka , sieroto po Hitlerze . Wikul, czy Ty czytac potrafisz? Facet podpisuje sie po czesku: slezsko, a ty mu od Hitlera wyjezdzasz. Hitler byl Czechem? Spod Salzburga w Czechach bardzo zachodnich? Opanujcie sie nacjonalistychne oszolomy. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Do Herr Rycho 08.09.03, 16:28 SLezsko napisał do wikula : "wara od Śląska i Ślązaków, i wypad do swojej Polski, tam jest twoje miejsce". Polecam spojrzeć na mapę Polski. Śląsk leży w granicach RP, w Polsce, tylko 4% otumanionych przez ludzi typu "slezsko" mieszkańców opowiada się za śląska narodowością, reszta to Polacy. "Slezsko" to może sobie wypędzać świnie albo krowy na pastwisko, co byłoby odpowiednim zajęciem dla takich jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Do Herr Rycho 08.09.03, 16:35 bebokk napisał: > SLezsko napisał do wikula : "wara od Śląska i Ślązaków I dobrze zrobil. Mnie Slazacy przepraszaja jak w wicu padnie slowo goral. A prawdziwych gorali to oni maja powody nielubic. > "Slezsko" to może sobie wypędzać świnie albo krowy na pastwisko, co byłoby > odpowiednim zajęciem dla takich jak on. Tu pokazujesz polskie pieklo i "tolerancie". Niemcy sa bardziej zyczliwi. R PS. Z Herr uzywa sie nazwiska. W angielskim imienia uzywa sie bez Mr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: do rycha 7 IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 23:48 rycho7 napisał: > Wikul, czy Ty czytac potrafisz? Facet podpisuje sie po czesku: slezsko, a ty mu > od Hitlera wyjezdzasz. Hitler byl Czechem? Spod Salzburga w Czechach bardzo > zachodnich? > > Opanujcie sie nacjonalistychne oszolomy. No co że po czesku . Podpisuje się po czesku to i tekst niech pisze po czesku . Podpisuje się po czesku , tekst pisze po polsku , mentalność i wiedza germańska . Niezły groch z kapustą . Zdaje się że taki sam jak u ciebie . A nacjonalistycznych oszołomów poszukaj u siebie bo sam masz chyba kłopoty z samidentyfikacją . Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 do Wikula 09.09.03, 09:32 Gość portalu: wikul napisał(a): > No co że po czesku . Podpisuje się po czesku to i tekst niech pisze po > czesku . Podpisuje się po czesku , tekst pisze po polsku , mentalność i wiedza > germańska . Niezły groch z kapustą . Zdaje się że taki sam jak u ciebie . > A nacjonalistycznych oszołomów poszukaj u siebie bo sam masz chyba kłopoty z > samidentyfikacją . Ja potrafie przeczytac tekst, ktory Szlezsko napisal. I nie widze w nim niczego co byloby sprzeczne ze wspolczesnym pojmowaniem tolerancji i praw mniejszosci etnicznych. Twoje proby zawracania postepu umyslowego na nic sie nie zdadza. Ja nie mam zadnych klopotow z samoidentyfikacja. Natomiast nie identyfikuje sie z chnskimi mundurkami nacjonalistow. A to jest marzenie takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: do Wikula IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 13:06 Pierwszy niemiecki uniwersytet powstal w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germ Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.03, 00:51 bebokk napisał: > To już było. Kedyś kilku neohitlerowców z GKS Katowice taką flagę powiesiło. > > "Oberschlesien" na fladze to JAWNE PLUCIE W TWARZ tym, którzy Ruch Chorzów > założyli. > Ten klub powstał w okresie plebiscytu i powstań jako POLSKI klub. > > TE BEZCZELNE NEOHITLEROWSKIE GNOJE SZMACĄ POLSKEĘ i są "zdziwone", że Polacy są > > oburzeni. > "Oberschlesien" napisali gotycką czcionką, taką jak za Adolfa. > > A do tego katowicki dodatek "Wyborczej" ich broni. tak! tak juz keidys bylo. przypomnij sobie (albo poczytaj) co sie dzialo w ostobeschlesien po bezprawnym zajeciu przez polske na skutek 3. powstania. ostoberschlesien dostalo autonomie, bo inaczej nikt niebylby w stanie obslugiwac tego przemyslu, ktory dla polski byl tak wazny. jednakze powoli (ewolucyjnie) zaczeto tepic wszystko co niemieckie. zamykane i likwidowane byly wszelkiego rodzaju organizacje (e.V.) takze sportowe, zabraniano uzywanie zarejestrowanych nazw. dotyczylo to takze klubow sportowych. nie chce tutak pisac wypracowan. doinformuj sie troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.03, 01:01 Gość portalu: germ napisał(a): > bebokk napisał: > > > To już było. Kedyś kilku neohitlerowców z GKS Katowice taką flagę powiesił > o. > > > > "Oberschlesien" na fladze to JAWNE PLUCIE W TWARZ tym, którzy Ruch Chorzów > > > założyli. > > Ten klub powstał w okresie plebiscytu i powstań jako POLSKI klub. > > > > TE BEZCZELNE NEOHITLEROWSKIE GNOJE SZMACĄ POLSKEĘ i są "zdziwone", że Pola > cy > są > > > > oburzeni. > > "Oberschlesien" napisali gotycką czcionką, taką jak za Adolfa. > > > > A do tego katowicki dodatek "Wyborczej" ich broni. > > tak! > tak juz keidys bylo. przypomnij sobie (albo poczytaj) co sie dzialo w > ostobeschlesien po bezprawnym zajeciu przez polske na skutek 3. powstania. > ostoberschlesien dostalo autonomie, bo inaczej nikt niebylby w stanie > obslugiwac tego przemyslu, ktory dla polski byl tak wazny. > jednakze powoli (ewolucyjnie) zaczeto tepic wszystko co niemieckie. zamykane i > likwidowane byly wszelkiego rodzaju organizacje (e.V.) takze sportowe, > zabraniano uzywanie zarejestrowanych nazw. dotyczylo to takze klubow > sportowych. nie chce tutak pisac wypracowan. doinformuj sie troche. Sława! O dobrze robili... I teraz też! BRAWO PZPN!!! Napisy w barbarzyńskim języku obrażają Polskę! A tego folxdojcza założyciela watku zabanować! Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 01:46 Gość portalu: germ napisał(a): > tak! > tak juz keidys bylo. przypomnij sobie (albo poczytaj) co sie dzialo w > ostobeschlesien po bezprawnym zajeciu przez polske na skutek 3. powstania. > ostoberschlesien dostalo autonomie, bo inaczej nikt niebylby w stanie > obslugiwac tego przemyslu, ktory dla polski byl tak wazny. > jednakze powoli (ewolucyjnie) zaczeto tepic wszystko co niemieckie. zamykane i > likwidowane byly wszelkiego rodzaju organizacje (e.V.) takze sportowe, > zabraniano uzywanie zarejestrowanych nazw. dotyczylo to takze klubow > sportowych. nie chce tutak pisac wypracowan. doinformuj sie troche. Świetnie znasz historię wg Goebelsa , więc pozostań przy niej i swojej nowej ojczyźnie . Tu się nie wpierdalaj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 22:13 Gość portalu: germ napisał(a): > tak! > tak juz keidys bylo. przypomnij sobie (albo poczytaj) co sie dzialo w > ostobeschlesien po bezprawnym zajeciu przez polske na skutek 3. powstania. > ostoberschlesien dostalo autonomie, bo inaczej nikt niebylby w stanie > obslugiwac tego przemyslu, ktory dla polski byl tak wazny. > jednakze powoli (ewolucyjnie) zaczeto tepic wszystko co niemieckie. zamykane i > likwidowane byly wszelkiego rodzaju organizacje (e.V.) takze sportowe, > zabraniano uzywanie zarejestrowanych nazw. dotyczylo to takze klubow > sportowych. nie chce tutak pisac wypracowan. doinformuj sie troche. Jak doswiadczenie minionej wojny uczy, wszystkie te dzialania wladz polskich w odniesieniu do mniejszosci niemieckiej w okresie miedzywojennym byly jednak stanowczo zbyt malo restrykcyjne. Jak bowiem wiadomo, wiele z tych niepozornych organizacji mniejszosci niemieckiej w Polsce stanowilo zlo, ktore okreslano jako hitlerowska piata kolumne. O skrajnej nielojalnosci obywateli polskich narodowosci niemieckiej swiadcza m.in. oslawione ich akcje dywersyjne w dniu 3. wrzesnia 1939 r. w Bydgoszczy. Dowodzi tego takze haniebna defilada b. zolnierzy Wojska Polskiego pochodzenia niemieckiego, ktorzy wkrotce po zakonczonej kampanii wrzesniowej paradowali w polskich mundurach wojskowych, w zwartym szeregu i z flaga ze swastyka, przed swoimi nowymi dowodcami - oficerami niemieckimi. Dzialajacy w czasie okupacji niemieckiej, zwlaszcza na obszarze Generalnego Gubernatorstwa, liczni wladajacy jezykiem polskim funkcjonariusze roznorodnych represyjnych instytucji okupanta niemieckiego, z gestapo wlacznie, to ludzie, ktorych cechowala wyjatkowa brutalnosc i podlosc wobec Polakow. N.b. mojego ojca aresztowalo (w Warszawie) kilku funkcjonariuszy gestapo, sposrod ktorych dwoch, tych najbardziej agresywnych, poslugiwalo sie biegla polszczyzna z akcentem slaskim; zapamietalem jedno ze zdan wypowiedziane przez gestapowca, ktory zdjawszy ojcu obraczke rzekl: „...zabierz matka ta obraczka, starykowi waszemu juz nie bedzie potrzebna”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germ Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.03, 00:55 1) o tzw. "powstaniach" tez radze sie doinformowac. 2) prawom czlowieka przyklejac od razu swastyke na twarz to tez nie na miescu. poczytaj troche o EMRK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.acn.waw.pl 07.09.03, 01:48 Gość portalu: germ napisał(a): > 1) o tzw. "powstaniach" tez radze sie doinformowac. > > 2) prawom czlowieka przyklejac od razu swastyke na twarz to tez nie na miescu. > poczytaj troche o EMRK! Nudzi ci się w nowej ojczyźnie ? Nie masz z kim tam dyskutować ? Musisz tu smrodzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? 07.09.03, 01:34 bebokk napisał: > To już było. Kedyś kilku neohitlerowców z GKS Katowice taką flagę powiesiło. > "Oberschlesien" na fladze to JAWNE PLUCIE W TWARZ tym, którzy Ruch Chorzów > założyli. Czy niemieckie gazety w kiosku nie są także jawnym pluciem w twarz tym, co o polskość Śląska walczyli ? Czy po to oni krew wylewali, aby teraz w każdym kiosku 'Frankfurter Algemaine Zeitung' leżał ? PO NIEMIECKU !!! Napisany gotykiem, takim samym jak za Adolfa !!!!!! Potworność !!!!!! > Ten klub powstał w okresie plebiscytu i powstań jako POLSKI klub. I jest nadal polski. Nikt jego polskosci nie neguje. > TE BEZCZELNE NEOHITLEROWSKIE GNOJE SZMACĄ POLSKEĘ i są "zdziwone", że Polacy > są oburzeni. > "Oberschlesien" napisali gotycką czcionką, taką jak za Adolfa. Jutro w Katowicach słońce o świcie wstanie, tak samo jak za Adolfa. Straszne!!! A z kopalni wywozą tony węgla, takiego samego jak za Adolfa. Potworne !!! A w Gliwicach piekarz upiecze chleb, taki sam jak za Adolfa. Koszmarne !!! Czy to wszystko nie jest pluciem w twarz Polakom ? Czy to wszystko nie jest szmaceniem Polski ? Powiedzmy STOP słońcu, niech wstaje na Zachodzie, niech świadczy o polskości Śląska. Niech węgiel bedzie biały, a chleb czarny, bo inaczej bebokk nie będzie wiedział, czy Śląsk jest niemiecki, czy polski. > A do tego katowicki dodatek "Wyborczej" ich broni. I dzięki Bogu. Już jest wystarczająco duzo oszołomów do napadania. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Jawna demostracja 07.09.03, 07:07 Jesteś naiwnym germanofilem, kóry nie dostrzega tego, co na Śląku sie dzieje. Zamiast tego pierniczy o gazetach w kiosku. Ci kibice to przecież antypolscy kibole, "hodowani" przez ziomków i Ruch Autonomii Śląska. Taki napis "Obeschlesien" pokazany w Bełchatowie, Warszawie jest jawną demonstracją niemieckości Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Jawne żądania 07.09.03, 07:14 Jaki jest dlug Polski wobec Slaska? Autor: arnold7@NOSPAM.gazeta.pl Data: 07-09-2003 00:44 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Jako wewnetrzna kolonia, bezlitosnie i w kretynski sposob eksploatowana od 1922/1945 roku, Slask ma pewien rachunek do wystawienia wobec panstwa polskiego. Moim zdaniem 89 mld. euro bedzie niezbyt wygorowana kwota. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jawna demostracja 07.09.03, 22:13 bebokk napisał: > Jesteś naiwnym germanofilem, Byłem już filosemitą, mogę być i germanofilem. A może jestem semito- germanofilem, co ? > kóry nie dostrzega tego, co na Śląku sie dzieje. > Zamiast tego pierniczy o gazetach w kiosku. Ty pierniczysz o jakichś transparentach, które ci na nerwy działają. > Ci kibice to przecież antypolscy kibole, "hodowani" przez ziomków i Ruch > Autonomii Śląska. A kibice Legii to antypolscy i antysemiccy kibole, >hodowani< przez terrorystyczne organizacje Palestyńskie i Arafata. > Taki napis "Obeschlesien" pokazany w Bełchatowie, Warszawie jest jawną > demonstracją niemieckości Śląska. Chocbyś się usrał, nie zmienisz historii Śląska i w nikogo w miarę inteligentnego nie wmówisz, że to Piastowskie ziemie Polan. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Snajper ! Co do ciebie są 2 możliwości ! 07.09.03, 22:35 snajper55 napisał: Pierwsza : NAPRAWDĘ JESTEŚ TAKIM KRETYNEM, ŻE DLA CIEBIE STADO NEOHITLEROWCÓW Z ŁAPSKAMI WYCIĄGNIĘTYMI NA "HEIL HITLER" Z NAPISEM "OBERSCHLESIEN" W TLE TO SYMPATYCZNI LUDZIE Druga : Sam jesteś takim jak oni Trzeciej możliwości NIE MA A PO PO PONIŻSZYM ZDANIU : > Chocbyś się usrał, nie zmienisz historii Śląska i w nikogo w miarę > inteligentnego nie wmówisz, że to Piastowskie ziemie Polan. wersja druga jest prawdziwa na 99,9% ! Bo akurat Śląsk był w granicach państwa Polskiego od czasów władcy Polan Mieszka I i Piastowie panowali na Śląsku do XVII wieku. Każda książka historyczna o Sląsku to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper ! Co do ciebie są 2 możliwości ! 07.09.03, 23:20 bebokk napisał: > snajper55 napisał: > > Pierwsza : NAPRAWDĘ JESTEŚ TAKIM KRETYNEM, ŻE DLA CIEBIE STADO NEOHITLEROWCÓW > Z ŁAPSKAMI WYCIĄGNIĘTYMI NA "HEIL HITLER" Z NAPISEM "OBERSCHLESIEN" W TLE TO > SYMPATYCZNI LUDZIE Ty oczywiście palącą się pochodnię trzymasz jak najbliżej twarzy. Aby ci ciepło było. Aby na tym zdjęciu gest Heil Hitler zobaczyć, trzeba mieć nieźle we łbie porąbane, tak jak ty, kretynie. Dla ciebie każdy człowiek z pochodnią to neohitlerowiec. Nie jedź przypadkiem na żaden kulig zimą. Tam takich >neohitlerowców< co krok bedziesz spotykał. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Każda książka historyczna o Sląsku to potwierdzi. IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.03, 23:38 nie kazda ksiazka.Przepraszam,ksiezniczka.Heilige Hedwig jest przeciez patronka Slaska.Jak to mozliwe,ze niemiecka Gräfin..... Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Slask to zieme w 100 procentach piastowskie 08.09.03, 09:35 snajper55 napisał: > Chocbyś się usrał, nie zmienisz historii Śląska i w nikogo w miarę > inteligentnego nie wmówisz, że to Piastowskie ziemie Polan. Snajper, Ty jak zawsze wpadasz w przesade. Ja robie w tym oszolomskim towarzystwie za naczelnego germanofila, wiec poczuwam sie do tego, ze Cie upomne. Slask to zieme w 100 procentach piastowskie. Tak sie zdarzylo, ze ziemie te staly sie juz w poczatkach polskiej panstwowosci lennem czeskim. Wraz z czeska szlachta ksiazeta piastowscy uczestniczyli w zyciu politycznym Rzeszy. Sprawilo to, ze w "pracy" uzywali jezyka niemieckiego. Ulegli wiec bardzo szybkiej germanizacji podobnie jak szlachta czeska i morawska. Tak wiec z piastowskosci tych ziem niewiele wynika. Polska porzucila Slask na rzezc Ukrainy. Popatrz na mape dla feudalow to byl dobry interes. Oni wtedy wegla nie wydobywali. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Slask to zieme w 100 procentach piastowskie 08.09.03, 09:39 rycho7 napisał: > Snajper, Ty jak zawsze wpadasz w przesade. Ja robie w tym oszolomskim > towarzystwie za naczelnego germanofila, wiec poczuwam sie do tego, ze Cie > upomne. Slask to zieme w 100 procentach piastowskie. Tak sie zdarzylo, ze > ziemie te staly sie juz w poczatkach polskiej panstwowosci lennem czeskim.Wraz > z czeska szlachta ksiazeta piastowscy uczestniczyli w zyciu politycznym Rzeszy > Sprawilo to, ze w "pracy" uzywali jezyka niemieckiego. Ulegli wiec bardzo > szybkiej germanizacji podobnie jak szlachta czeska i morawska. Tak wiec z > piastowskosci tych ziem niewiele wynika. Polska porzucila Slask na rzezc > Ukrainy.Popatrz na mape dla feudalow to byl dobry interes. Oni wtedy wegla nie > wydobywali. Wiem. ) W ferworze dyskusji palnąłem bezmyślnie. Figura retoryczna mi się spodobała i nie zwróciłem uwagi na jej prawdziwość. Zresztą już kiedyś napisałem mniej wiecej to samo. No cóż, do trzech razy sztuka. Może za trzecim razem ręka mi zadrży PRZED naciśnięciem Enter. Pozdrawiam Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Slask to zieme w 100 procentach piastowskie IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.03, 21:11 Ziemie to moze piastowskie.Ale ludzie nie Polacy,bo mieli od zarania inna historie niz Polacy.Opolanie walczyli pod Grunwaldem po stronie krzyzakow i niejeden slaski prapradziadek tlumil powstani polskie typu listopadowe czy styczniowe.Chyba bylo to polskie powstania??A nie mowilem,ze Slazacy polskiej histori nie znaja,bo skad.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz z Zabrza Re: A może tak od razu powieszą swastykę ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 23:13 Nie, nie powieszą,ale młotem w gowa zawsze można cie klupnonć, a może sierp nie bydzie poczebny......bo gotyk jest starszy niż III Rzesza gupolu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: oberschlesien 07.09.03, 01:24 jean-baptiste napisał: > Wyłączyć Ruch z polskiej ligi. Przecież nikt im nie każe. A to z jakiej przyczyny, bo nie rozumiem ? Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
linder1 Mięso armatnie 07.09.03, 07:23 Uaktywnia się rewizjonizm "ziomkostwa". Oznaki tego już od pewnego czasu można zauważyć najczęściej na forum dyskusyjnym GW: katowickim i gliwickim. Wypowiedzi pewnej dobrze zorganizowanej grupy osobników wysyłane są z za naszej zachodniej granicy, Zawierają mniej lub bardziej wyraźne wątki o treści antypolskiej. Ta działalność pojawia się (powielana) nie rzadko również na forach innych miast. Autorami propagandy - ukrytej pod maską "historycznych" dyskusji, "kawałów", ocen cech charakteru i zwyczajów Polaków ("goroli" lub "rusów") i tp. - są stale ci sami prowokatorzy. Akcja rewizjonistów rozwija też na naszym terenie i jest coraz mniej zawoalowana, znajdując niestety odzew i poparcie miejscowych zwolenników "śląskości". Widomym przykładem jest właśnie opisana prowokacja z flagą. ONI znaleźli sobie na stadionach "mięso armatnie" - rozkrzyczane, hałaśliwe i przede wszystkim głupie i prymitywne. O to właśnie chodziło !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
linder1 Przyjrzyjcie się dokładnie 07.09.03, 07:29 www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1657335.html Wystarczy powiększyć obrazek : młode byczki z ręką wyciągniętą w charakterystyczny sposób i z pochodnią. Obejrzyjcie sobie zdjęcia archiwalne byczków z SA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezsko do wszechpolaczków IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 12:12 dla was każda krytyka jest "antypolską działalnością" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: do wszechpolaczków IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 12:16 Co to nnaczy dla was? Spirdalaj do Eriki Steinbach aby znów móc rozbijać głowki niemowląt o mur! To dla was takie typowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezsko Re: do wszechpolaczka f IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 22:57 Gość portalu: f napisał(a): > Co to nnaczy dla was? > Spirdalaj do Eriki Steinbach aby znów móc rozbijać głowki niemowląt o mur! > To dla was takie typowe! kretynku z pierdolonego tarnobrzegu siedź sobie u siebie i łba na Śląsk nie wychylaj gorolu bo może ci spaść Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 To objawy rasizmu 08.09.03, 09:39 Gość portalu: slezsko napisał(a): > dla was każda krytyka jest "antypolską działalnością" Analogicznie u Zydow kazda krytyka jest antysemityzmem. To objawy rasizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Przyjrzałem się dokładnie 07.09.03, 22:16 linder1 napisał: > Wystarczy powiększyć obrazek : młode byczki z ręką wyciągniętą w > charakterystyczny sposób i z pochodnią. Nie wystarczy. Trzymają po prostu pochodnie, a tobie na oczy oraz na rozum padło. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
linder1 Re: Przyjrzałem się dokładnie 08.09.03, 10:36 snajper55 napisał: > linder1 napisał: > > > Wystarczy powiększyć obrazek : młode byczki z ręką wyciągniętą w > > charakterystyczny sposób i z pochodnią. > > Nie wystarczy. Trzymają po prostu pochodnie, a tobie na oczy oraz na rozum > padło. > > Snajper. > Dziękuję snajperowi-folksdojczowi za pokaz kultury. Zakładam, że dla ciebie obrazek z paleniem książek przez byczków z pochodniami z SA jest tylko dowodem na miłą zabawę młodych ludzi, podobnie jak obrazek z egzekucji Żydów lub Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przyjrzałem się dokładnie 08.09.03, 10:48 linder1 napisał: > Dziękuję snajperowi-folksdojczowi za pokaz kultury. > Zakładam, że dla ciebie obrazek z paleniem książek przez byczków z pochodniami > z SA jest tylko dowodem na miłą zabawę młodych ludzi, > podobnie jak obrazek z egzekucji Żydów lub Polaków. Na obrazku, na który się powołujesz kilku mężczyzn trzyma pochodnie. Dopatrywanie się w nich hitlerowców z pochodniami z SA świadczy o chorobie. Lecz się. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
linder1 Nie przekręcaj 08.09.03, 12:02 snajper55 napisał: > Na obrazku, na który się powołujesz kilku mężczyzn trzyma pochodnie. Trzymają ręce identycznie jak naziści, w hitlerowskim pozdrowieniu, na tle napisu "Oberschlesien". O tym "zapomniałeś" napisać folksdojczu. > Dopatrywanie się w nich hitlerowców z pochodniami z SA świadczy o chorobie. Ależ ja w nich nie widzę hitlerowców z SA tylko rasistowskich kiboli Ruchu, wzorujących się na SA. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Nie przekręcam. 08.09.03, 12:16 linder1 napisał: > snajper55 napisał: > > > > Na obrazku, na który się powołujesz kilku mężczyzn trzyma pochodnie. > > Trzymają ręce identycznie jak naziści, w hitlerowskim pozdrowieniu, > na tle napisu "Oberschlesien". > O tym "zapomniałeś" napisać folksdojczu. Nie trzymają. Trzymają pochodnie. Gest Heil Hitler robiło się ręką (dokładnie: otwartą dłonią skierowaną wnętrzem do pozdrawianego), a nie pochodnią. Dlatego twierdzę, że na oczy ci padło. > > Dopatrywanie się w nich hitlerowców z pochodniami z SA świadczy o chorobie > > Ależ ja w nich nie widzę hitlerowców z SA A kto ma przed oczami obraz >byczków z pochodniami z SA< ? Ja ??? > tylko rasistowskich kiboli Ruchu, wzorujących się na SA. Każdy facet z pochodnią wzoruje się na SA ? A każdy facet w czarnej koszuli wzoruje się na SS ? Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Mięso armatnie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 22:14 linder1 napisał: > Uaktywnia się rewizjonizm "ziomkostwa". > Oznaki tego już od pewnego czasu można zauważyć najczęściej na forum > dyskusyjnym GW: katowickim i gliwickim. Wypowiedzi pewnej dobrze zorganizowanej > > grupy osobników wysyłane są z za naszej zachodniej granicy, Zawierają mniej > lub bardziej wyraźne wątki o treści antypolskiej. Ta działalność pojawia się > (powielana) nie rzadko również na forach innych miast. Autorami propagandy - > ukrytej pod maską "historycznych" dyskusji, "kawałów", ocen cech charakteru i > zwyczajów Polaków ("goroli" lub "rusów") i tp. - są stale ci sami prowokatorzy. > > Akcja rewizjonistów rozwija też na naszym terenie i jest coraz mniej > zawoalowana, znajdując niestety odzew i poparcie miejscowych > zwolenników "śląskości". Widomym przykładem jest właśnie opisana prowokacja z > flagą. > > ONI znaleźli sobie na stadionach "mięso armatnie" - rozkrzyczane, hałaśliwe > i przede wszystkim głupie i prymitywne. O to właśnie > chodziło !!!! Nie można wykluczyć, że wzmożona od pewnego czasu aktywność kilku śląskich mitomanów agitujących na rzecz uznania Ślązaków za mniejszość narodową, to tylko pozornie folklorystyczna zadyma, ma także związek z wiadomą aktywnością posłanki Bundestagu - Steinhof. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Re: Mięso armatnie 08.09.03, 07:05 To nie jest kilku mitomanów. To jest świetnie zorganizowana grupa, mająca duze wpływy w mediach, która działa pod szyldem narodowści śląskiej, obłudnie zapewniając, że nie mają nic wspólnego z Niemcami, a potem np. wieszając "Oberschlesien" na stadionie. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Upper Silesia 07.09.03, 12:15 Najlepiej aby zakonczyc te spory co polskie co niemieckie co czeskie a co zydowskie ,zaczac nazywac ten region z angielska,jak Polske przylacza do USA to bedzie w sam raz,nazwa gotowa na stan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaspers Re: Upper Silesia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 12:40 Historia się zaczyna nowa tworzyć, ciekawe co z tego wyjdzie tym razem ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Upper Silesia 07.09.03, 12:50 tu jest po prostu chorzów a nie jakies tam ober.... jak sie kmiotom nie podoba niech spadają do niemiec ,ale skad inąd wiem że ślązacy są przez niemców traktowani wcale nie jak niemcy tylko jak obcy ,mają ich w dupie za przeproszeniem .slązakom we łbach sie poprzewracało i tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ymil Re: oberschlesien IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.03, 15:55 Wto ukrodt ta glaiza ze Zoröf do Lozeszo i tyz te kable pröndowe? Böl to gorol albo nasz?Bo jak nasz to rynka obciönc,jak Gorol to nazot do döm miyndzy swich wyslac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ymil Re: oberschlesien IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.03, 15:55 www.fly-and-die.de/Tory2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Oberschlesien 08.09.03, 18:27 Popatrzcie beboki i inne tomki 9991 na te bildy: Bildy_ze_Oberschlesien Ten niemiecki napis pod krzyzem kolo kosciola na Debie to tez policzek dla Polakow? Skond sie take buozny bierom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Górny Śląsk IP: *.acn.waw.pl 08.09.03, 23:55 arnold7 napisał: > Skond sie take buozny bierom jak arnold7 ? Chyba z frustracji . Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Es lebe Freie Schlesien !!!!!!!!! 08.09.03, 18:51 Piotr Czado przypomniał pajacom od flagi "Oberschlesien" polskie korzenie Ruchu Chorzów : www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1657326.html W odpowiedzi dostał prawdziwy potok nazistowskich wypocin : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=424&w=7823191&a=7824555 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewald Re: Es lebe Freie Schlesien !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.03, 21:42 a ja leje na ta wasza polska tradycje okupanta!!!!!! klub ma nazwie "chorzow", wprawdzie nazwa polska ale miasto okupowane przez polske!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Es lebe Freie Schlesien !!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 00:03 Gość portalu: ewald napisał(a): > a ja leje na ta wasza polska tradycje okupanta!!!!!! > klub ma nazwie "chorzow", wprawdzie nazwa polska ale miasto okupowane przez > polske!!! A ty zwiałeś spod tej okupacji ? Masz teraz swoją nową ojczyznę i czego tu szukasz ? Nowi rodacy nie akceptują ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewald Re: Es lebe Freie Schlesien !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.09.03, 00:10 Gość portalu: wikul napisał(a): > A ty zwiałeś spod tej okupacji ? Masz teraz swoją nową ojczyznę i czego tu > szukasz ? Nowi rodacy nie akceptują ? )) nie, gry w trybie tekstowym (pomimo, ze nie tak ladne jak 3D) robia mi duzo schpaßu! i akcja lepsza, i przgrana przeciwnika bardziej realistyczna )))))) Glück Auf!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 ciąg dalszy sprawy flagi "Oberschlesien" 09.09.03, 12:04 W komentarzu do tekstu napisałem, że napis "Oberschlesien" akurat na stadionie w Chorzowie wygląda dziwacznie, bo w polskość jest wpisana tradycja Ruchu. Niektórzy kibice zarzucili mi ignoranctwo i wręcz niechęć do spraw śląskich. Dziwne, bo to właśnie nasza redakcja - jako jedyna - zainteresowała się sprawą niemieckojęzycznej flagi. Poświęcamy wiele miejsca historii sportu na Śląsku i nigdy nie negowaliśmy niemieckiego dorobku na tym polu. To właśnie "Gazeta" przypomniała losy kilku niemieckich klubów, mających możliwość działać już w niepodległej Polsce (Diana, 1.FC i EKS). Przypominam, że "Gazeta" organizuje właśnie plebiscyt z okazji stulecia futbolu na Śląsku, a pretekstem do jego ogłoszenia było założenie niemieckiego klubu Ratibor 03 SV. Zdumiały mnie argumenty niektórych kibiców, świadczące ich zdaniem, o tym że Ruch nie do końca był przesiąknięty polskością. Po pierwsze: argument, że kibice z Wielkich Hajduk już po krótkim czasie byli "skazani" na Ruch, bo przestał istnieć miejscowy klub niemiecki, jest chybiony. Bismarckhuetter Ballspiel Club zakończył działalność, bo jego piłkarze z własnej woli przechodzili do polskiego Ruchu. W końcu został wchłonięty przez Ruch w 1923 roku. Po prostu: nie było społecznego zapotrzebowania na jego działalność. Po drugie: zarzucono mi, że sławny piłkarz Ruchu Ernest Wilimowski w czasie wojny grał w reprezentacji Niemiec. Co by nie powiedzieć o wojennych losach Wilimowskiego, jedno jest pewne: czuł się nie tylko Ślązakiem, ale i Polakiem. Gdyby tak nie było, nie odchodziłby zimą 1933/34 ze znanego z niemieckich sympatii 1.FC Katowice do Ruchu i nie zdecydowałby się na grę w reprezentacji Polski. Wcale nie musiał, mógł odmówić. Tak jak Eryk Heidenreich - ostoja obrony 1.FC, piłkarz uważany w tym czasie za jednego z najlepszych obrońców w Europie. Heidenreich dostał powołanie do reprezentacji Polski, ale je odrzucił, bo czuł się Niemcem. I nadal grał w klubie działającym w polskich strukturach piłkarskich. Po trzecie: rzeczywiście kilku powojennych piłkarzy Ruchu wyemigrowało do Niemiec po zakończeniu kariery. Ale czy dlatego Ruch kiedykolwiek był mniej polski? Czy fakt, że w niemieckich klubach gra coraz więcej piłkarzy pochodzenia tureckiego, od urodzenia mieszkających w Niemczech, powoduje, że stają się one mniej niemieckie? Po czwarte: sugestia, że kibice wypełniający pod koniec lat osiemdziesiątych trybuny Ruchu wyjechali do Niemiec jest śmieszna. Kibiców jest mniej przede wszystkim dlatego, że Ruch gra słabiej niż kiedyś i tyle. Dlatego zdania nie zmieniam. Oczywiście, nikt kibicom Ruchu wywieszania flagi nie powinien zabraniać, ale na stadionie przy Cichej naprawdę wygląda ona kuriozalnie. O tym, że jest się Ślązakiem wcale nie świadczy wywieszanie flagi w języku niemieckim. Bo jak pisze internauta Hulk: "My som chopcy z Gornego Ślonska, a nie z Oberschlesien". Paweł Czado www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1661550.html Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Chamstwo kibolstwa Ruchu i 1 PYTANIE 09.09.03, 20:58 Gdzie są nauczyciele języka polskiego i historii tej hołoty z Chorzowa ? Przecież ci kibole myślą, że symbolem śląskości Śląska nie jest śląska gwara tylko język niemiecki, a Polacy to jacyś okropni "gorole", coś w stylu Żydów dla Hitlera. Te idiotyzmy ktoś im regularnie wbijał do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobek Re: oberschlesien IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 21:56 Pytali sie mnie w Niemczech skad pochodze ,odpowiezialem ze z ....Oberschlesien , na to niemcy :...aahhhhh z Polski ! Kto to jest oberschlesier w Niemczech ????? Czlowiek trzeciej kategorii i nawet erycha nic nie pomoze ,to jest prawda !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Gerard Cieślik o fladze "Oberschlesien" 11.09.03, 20:37 Gerard Cieślik, legenda chorzowskiego Ruchu Ta flaga nie powinna powstać. Jestem przeciwny jej wywieszaniu na meczach Ruchu. Komu to jest potrzebne? Nie wiem, nie rozumiem... To nie służy klubowi, nie służy Śląskowi! Nie wiem skąd to do nas przyszło, żeby tak chętnie spoglądać w stronę Niemiec. Może to z biedy, frustracji? Mają przecież zamykać kolejne kopalnie. Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze śląski, a Śląsk był zawsze polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Re: Gerard Cieślik o fladze "Oberschlesien" IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 20:48 No to wiemy, kto jest dla ciebie największym autorytetem w dziedzinie historii - chłop, który całą inteligencję ma w nogach. Podejrzewam, że z twopim nauczycielem było podobnie. Zapisał się pewnie do ZMS-u i rzucili go na front oświatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas Re: Gerard Cieślik o fladze 'Oberschlesien' IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.03, 21:04 Dla mnie to Szoltysik wazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Re: Gerard Cieślik o fladze 'Oberschlesien' IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 21:13 Szoltysik uczył beboka biologii. Odpowiedz Link Zgłoś