Dodaj do ulubionych

Jest za co dziękować na Jasnej Górze.

17.07.08, 01:19
www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=93836
XVI Pielgrzymka RRM: Słowo o. Dyrektora Tadeusza Rydzyka CSsR
po komunii świętej.

cytat:"......dziękujemy też stoczniowcom, którzy chcieli uratować stocznię."

Słusznie dziękuje,bo pieniądze tak chętnie wysupłane z prawie pustych mieszków
RM na ratowanie stoczni,zasiliły kasę radia Maryja.

cytat: "I już kończąc, dziękujemy za to, że chcecie, żebyśmy tą geotermię robili.
Powiedziałem nie zaczynaliśmy od Mieszka I, zmierzamy do Mieszka Pustego w
takiej sytuacji. Ponieważ odmówił ten rząd zwracamy się do wszystkich rodaków,
do całego narodu. Są potrzebne rzeczywiście miliony. To będzie test, a chcemy
pokazać jak bogata jest Polska. Bóg zapłać wszystkim profesorom, którzy nas do
tego pchają, są ci profesorzy tutaj. Każdemu, wszystkim z całego serca i
bądźmy uczniami Chrystusa, czyli apostołami."

Słusznie apeluje.Na geotermię ojca dyrektora każda złotówka z portfela
prawdziwego katolika na pewno się przyda.Jak milionów nie zbierze na grzanie
siedzib Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej i Radia Maryja to będzie
miał na paliwo do grzania silnika swojego "skromnego" samochodu.

cytat: "I nie wierzcie w te idiotyczne maybachy, helikoptery i przeróżne bzdury.."
Obserwuj wątek
    • jaceq Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 09:20
      > Słusznie dziękuje,bo pieniądze tak chętnie wysupłane z prawie pustych
      > mieszków RM na ratowanie stoczni,zasiliły kasę radia Maryja.

Z tym mieszkiem RM to licho wie, jak jest; prywatny ci on, czy korporacyjny.
      Przypomnieć wypada, jak to jeden z ojców inwestorów, o. Król niejaki,
      "inwestował" w espebepe, wożąc kasę w reklamówkach (reklamówki wypełnione
      banknotami to jest w RM taki odpowiednik karty kredytowej; wiadomo że habity nie
      są wyposażone w kieszenie) i jak na tym wyszedł. W typowej korporacji takiego
      managera finansowego wypie..no by na tak zwany zbity pysk i z wilczym
      biletem. No, ale korporacja Ojca Malwersanta nie jest typową korporacją,
      bardziej przypomina partię komunistyczną (kult jednostki, centralizm
      "demokratyczny", wydział propagandy i agitacji itd.)

Cóż, za dwa miesiące stocznia i tak padnie i problem będzie z głowy, w tym i dla
      Belzebubii Toruńskiej.
      • pokolenie48 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 09:31
        jaceq napisał:
        > Cóż, za dwa miesiące stocznia i tak padnie i problem będzie z głowy, w tym i
        dla Belzebubii Toruńskiej.

Obawiam się,że jak stocznia padnie to będzie to "woda na młyn" dla przywódcy
        "świntych stadeł".Będzie tą wodą zalewał mózgi swoich bezkrytycznych wyznawców.
        Boże,miej w opiece niezrzeszoną w RM resztę narodu polskiego.
        • jaceq Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 09:41
          pokolenie48 napisał:
          > Obawiam się,że jak stocznia padnie to będzie to "woda na młyn" dla przywódcy
          > "świntych stadeł".Będzie tą wodą zalewał mózgi swoich bezkrytycznych wyznawców.
          > Boże,miej w opiece niezrzeszoną w RM resztę narodu polskiego.

Przez jakiś czas - z pewnością, popłyną krokodyle łzy wylane nad wywalonymi na
          bruk przez prywatnego właściciela komuchami-związkowcami. Ja jednak miałem na
          myśli bardziej aspekt finansowy i bardziej przyziemne znaczenie tego reliktu
          komuny dla Rydzyklandii. Świadectwa udziałowe, cegiełki, blankiety wpłat na RM;
          po linii stoczniowej z tego biznesu wiele już wydusić grosza się nie da. Dlatego
          zakładam, że krokodyla żałoba po Kolebce będzie krótkotrwała.
          • basiazielinska3251 Jeszcze stoczniowcy we wrzesniu pokaza 17.07.08, 12:01
            Spala Sejm i URM. A Tuska i PO-pierdliwcow za jaja na drzewach.
            No i przyspieszone wybory. Ale bedzie ubaw. ha,ha,ha,ha,
            • jaceq Re: Jeszcze stoczniowcy we wrzesniu pokaza 17.07.08, 12:17
              Ee, tam. Górnicy nie spalili, to i ci nie spalą. Owszem, przyjadą, osuszą
              okoliczne sklepy monopolowe, porzucają śrubami, powrzeszczą, stłuką jakichś
              fotoreporterów i pojadą do domu, szukać nowej roboty.
              • basiazielinska3251 URM splonie. Wybory w listopadzie. 17.07.08, 12:23
                Nie lam sie, Przyjada stoczniowcy i gornicy. Juz sie wszyscy przygotowywuja.
                URM splonie jak zpalka a Donek za jaja.
                Juz PiS nieruchomosci sprzedaje aby na fundusz wyborczy w listopadzie miec.
    • vicky17 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 18:10
      masz racje jest za co dziekowac,jesli wierzysz w symbolike. poza tym o ile wiem
      dobrowolne datki nie sa zlodziejstwem,a kradziez panstwowych pieniedzy z kasy jest..
      • jaceq Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 22:57
        > jesli wierzysz w symbolike...

Zaraz. To jakiś nowy bóg?
      • pokolenie48 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 17.07.08, 23:01
        vicky17 napisała:
        > o ile wiem dobrowolne datki nie sa zlodziejstwem,

Przedstawię Ci hipotetyczna sytuację:
        Ksiądz ogłasza w parafii zbiórkę dobrowolnych datków na wsparcie materialne
        wielodzietnej rodziny,której dom wali sie na głowę.Datki płyną szeroką rzeką od
        parafian do kasy kościoła.Każdy,nawet ubogi emeryt wysupłuje na ten cel parę
        groszy.Ksiądz nie przekazuje tych pieniędzy rodzinie,dla której były
        przeznaczone tylko zatrzymuje je,by wydać na sobie tylko wiadomy cel.Nie
        informuje darczyńców ile tych pieniędzy zebrano,a z ambony zawiadamia,że wydał
        je na kościół.Ile i na co pomija milczeniem.
        Czy wg Ciebie jest to nieuczciwe ?
        Wg mnie bardzo.
        Tak samo nieuczciwe jest dla mnie zbieranie pieniędzy dla stoczni i
        przeznaczenie ich na inny, sobie tylko znany,bliżej nie określony cel.Ks.Rydzyk
        tak naprawdę nigdy z tych pieniędzy się nie rozliczył przed nikim.Mam odwagę
        stwierdzić,że takie postępowanie jest niemoralne,bo kradziona została stocznia i
        jej załoga.
        Czy te pieniądze mogły by stoczni pomóc to już zupełnie inna sprawa.
        • basiazielinska3251 My mohery pretensji nie mamy 17.07.08, 23:12
          My nie mamy zadnych pretensji do Radia Maryja a atole lewackie ciagle sie
          naszymi datkami podniecaja. Nie dla psa kielbasa ,atolskie pachlki szatana
        • vicky17 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 18.07.08, 00:06
          pokolenie48 napisał:

>
          >
          > Przedstawię Ci hipotetyczna sytuację:
          > Ksiądz ogłasza w parafii zbiórkę dobrowolnych datków na wsparcie materialne
          > wielodzietnej rodziny,której dom wali sie na głowę.Datki płyną szeroką rzeką od
          > parafian do kasy kościoła.Każdy,nawet ubogi emeryt wysupłuje na ten cel parę
          > groszy.Ksiądz nie przekazuje tych pieniędzy rodzinie,dla której były
          > przeznaczone tylko zatrzymuje je,by wydać na sobie tylko wiadomy cel.

masz na to dowody,czy po prostu lubisz temat RM? ja tez tobie powiem
          historyjke,i to wlasciwie historie prawdziwa. kazdy na swiecie placi podatki w
          krajach,gdzie zyje/robi business etc. z czego gro pieniedzy idzie na dowolne
          rzeczy,w tym takie,z ktorymi sie nie zgadzasz. dowolne pieniedze przesylane
          jakiejkolwiek organizacji NIGDY w 100% nie ida na zbierane cele,a najlepszym
          przykladem na dowolne zlodziejstwa sa dziesiatki afer ludzi zwiazanych z elitami
          rzadzacymi,ktorzy NIGDY nie zostali ukarani..ci ludzie faktycznie skradli
          pieniadze kazdego. z drugiej strony KK zbierajac pieniadze na to i owo prowadzi
          wiele akcji charytatywnych,o ktorych nie musze ci chyba wspominac a sluchacze RM
          daja nieprzymusowo datki na to co uwazaja za sluszne. jesli te pieniadze w
          calosci zostaja przeznaczone na inne cele to masz racje,ale takiego dowodu nie
          masz,wiec reszta to po prostu pomowienia,jakich sporo na FA.
          ciekawe,ze nie interesuja cie przekrety elit rzadzacych,chociazby liczne afery
          jakich malo nie bylo w przeszlosci..ba niedaleko patrzec a skad nadredaktor mial
          forse by otworzyc GW.. moze z RM?
          • pokolenie48 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 18.07.08, 09:55
            vicky17 napisała:
            >kazdy na swiecie placi podatki.
            >gro pieniedzy idzie na dowolne rzeczy,w tym takie,z ktorymi sie nie zgadzasz.

Podatki nie są dobrowolnymi datkami na określony cel.Nie można ich utożsamiać.

> najlepszym przykladem na dowolne zlodziejstwa sa dziesiatki afer ludzi
            zwiazanych z elitam
            > i rzadzacymi,ktorzy NIGDY nie zostali ukarani..ci ludzie faktycznie skradli
            > pieniadze kazdego.

Faktycznie skradli? Masz na to dowody? Złóż doniesienie do prokuratury o
            dokonaniu przestępstwa.
            "ale takiego dowodu nie masz,to po prostu pomówienia,jakich sporo na FA." smile))

>sluchacze RM
            > daja nieprzymusowo datki na to co uwazaja za sluszne. jesli te pieniadze w
            > calosci zostaja przeznaczone na inne cele to masz racje.

Trochę historii.
            Pieniądze na ratowanie podupadającej i zwalniającej ludzi Stoczni związkowcy z
            "Solidarności" zaczęli zbierać wiosną 1997 roku. Powstało wtedy stowarzyszenie
            Solidarni ze Stocznią Gdańską firmowane przez Mariana Krzaklewskiego.
            W tym samym czasie na antenie Radia Maryja ks. Rydzyk powołał "swój" Społeczny
            Komitet Ratowania Stoczni Gdańskiej, który też miał zbierać pieniądze, a do tego
            świadectwa udziałowe Narodowych Funduszy Inwestycyjnych, które rok wcześniej
            rząd rozdawał wszystkim Polakom po 20 złotych, a które wiosną 1997 r. osiągnęły
            cenę 160 zł.

Ojciec dyrektor uzasadnił swą akcję wielkim wrażeniem, jakie zrobiły na nim
            wiadomości o kłopotach finansowych Stoczni. Wołał do słuchaczy: - Upadłość
            kolebki "Solidarności" to jest nowoczesny rozbiór Polski! Ratujmy ojczyznę!
            Wykupmy Stocznię!
            Ojciec Rydzyk zaapelował do słuchaczy,żeby wpłacać na subkonto Radia Maryja.
            a nie na "Solidarność" ,bo jak ogłoszą upadłość stoczni to te pieniądze przepadną.

Ze zbiórki, wpłynęły w latach 1997-98 na subkonto prawdopodobnie spore
            pieniądze. Radiomaryjny komitet nigdy się z nich przed nikim nie rozliczył.
            Prawdziwej sumy nie zna zapewne nikt poza o. Rydzykiem, który konsekwentnie
            odmawia jej podania.

Pewne jest, że pieniądze nie posłużyły do kupienia stoczni; redemptorysta nigdy
            nie złożył syndykowi konkretnej oferty.

> ciekawe,ze nie interesuja cie przekrety elit rzadzacych
            Chętnie się z nimi zapoznam i wyrażę swoją opinię jeśli tylko konkretnie je
            opiszesz wraz z konkretnymi dowodami na ich istnienie.
            To,ze ktoś ma pieniądze nie jest żadnym dowodem na to,że zdobył je nieuczciwie.
            Założenie,że nie da się uczciwie zarobić dużych pieniędzy jest demagogicznym
            stwierdzeniem populistów.

> niedaleko patrzec a skad nadredaktor mial
            > forse by otworzyc GW.. moze z RM?

Najlepiej jego samego o to zapytać.Jeśli masz dowody,że zostały wyłudzone
            podstępem od kogokolwiek złóż doniesienie do prokuratury o dokonaniu przestępstwa.

Na zakończenie pozwolę sobie zwrócić uwagę,że fakt iż inni są nieuczciwi nie
            usprawiedliwia nieuczciwości kogokolwiek.
            Stosowanie jako normy moralnej zasady "jak Kalego okraść to źle,jak Kali kradnie
            to dobrze" nie może być podstawą do rozgrzeszenia nikogo z popełnionych
            nieuczciwości.
            Pozdrawiam serdecznie.
            • vicky17 Re: Jest za co dziękować na Jasnej Górze. 18.07.08, 16:07
              pokolenie48 czy ty jestes pozarski bajkopisarz czy zupagrzybowa,bo lubie
              wiedziec z kim mam do czynienia?
              jeszcze raz :afery rzadowe sa znane kazdemu kto czytac umie a dlaczego nikt w
              mamrze nie siedzi to chyba jasne:kumpel kumpla nie wsadzi do ciupy bo sam by
              musial w niej siedziec..skutkiem takich a nie innych afer co 8 rodzina polska
              zyje w biedzie.nie oczekuj linkow bo wiem,ze sam czytac umiesz...a podatki,ktore
              sa obowiazkowe,zamiast isc na to co oczekuje przecietny obywatel,ida na muzea i
              renowacje boznic..a te jak wiadomo chleba na stol tobie nie poloza,jak rowniez
              nie uczynia drog lepszymi,czy nie zmodernizuja sluzby zdrowia etc.

co do RM to dalej mowie,ze datki na nie sa dobrowolne i ludzie,ktorzy sluchaja
              RM doskonale wiedza na co te pieniadze sa wydawanie,a jesli wiesz,ze sa
              sprzeniewierzane to po prostu zadzwon do prokuratury lub do samego RM i podziel
              sie rewelacjami a agory,tam wiadomo nic nikt nikomu nie kradnie..no najwyzej
              zatrudnia dosc dziwnych ludzi.
              • pokolenie48 Zostałem wywołany do tablicy :-) 18.07.08, 20:24
                vicky17 napisała:
                >pokolenie48 czy ty jestes pozarski bajkopisarz czy zupagrzybowa,bo lubie
                wiedziec z kim mam do czynienia?

Z ręką na sercu przysięgam,że z restauracyjnym menu mam tylko wtedy do czynienia
                kiedy nie mogę zjeść w domu.
                Kim jestem? Polakiem zamieszkałym od zawsze w Polsce.Na tyle stary,by spokojnie
                patrzeć na ludzi i świat.Na tyle młody,by jeszcze robić plany na przyszłość.

>afery rzadowe sa znane kazdemu kto czytac umie a dlaczego nikt w
                mamrze nie siedzi to chyba jasne:kumpel kumpla nie wsadzi do ciupy bo sam by
                musial w niej siedziec,skutkiem takich a nie innych afer co 8 rodzina polska
                zyje w biedzie.

Takie uproszczenie: afery rządowe = bieda co 8 polskiej rodziny rodzi wniosek,że
                nie ma afer rządowych to nie ma biednych rodzin w Polsce. Nie sądzisz,że brzmi
                to nieprzekonująco?

>ludzie,ktorzy sluchaja RM doskonale wiedza na co te pieniadze sa wydawanie,

Przyznam,że nie słyszałem by w RM oznajmiono ile pieniędzy zebrano z
                dobrowolnych składek na ratowanie stoczni oraz informacji na co wydano każdą
                zebraną złotówkę.
                Na ratowanie stoczni na pewno nie poszły, choć na ten cel Polacy pieniądze
                przekazali.

>podatki,ktore sa obowiazkowe,zamiast isc na to co oczekuje przecietny
                obywatel,ida na muzea i
                renowacje boznic..

Jestem przeciętnym obywatelem i oczekuję od mojego państwa nie tylko chleba i
                igrzysk,ale również dbałości o to,co świadczy o historii i kulturze narodu
                polskiego.Dbałości o zabytki,dbałości o warunki przechowywania wszelkich
                materialnych dowodów tej historii.Dotyczy to w tej samej mierze wszystkich
                muzeów i wszystkich zabytków.Zabytek jest zabytkiem bez względu na to czy jest
                to zamek w Malborku,katedra na Wawelu,Pałac Kultury,czy też warszawska synagoga
                na Twardej.
                Historia Polski i Polaków to nie tylko historia chrześcijaństwa i
                katolików.Warto mieć to na uwadze,bo zmienić się nie da.
                • vicky17 Re: Zostałem wywołany do tablicy -zostales:) 18.07.08, 20:40
                  pokolenie48 napisał:

>
                  >
                  > Z ręką na sercu przysięgam,że z restauracyjnym menu mam tylko wtedy do czynieni
                  > a
                  > kiedy nie mogę zjeść w domu.

a co zupagrzybowa kojarzy sie tobie z restauracja..moj Boze jest gorzej niz
                  myslalamsmile

> Kim jestem? Polakiem zamieszkałym od zawsze w Polsce.Na tyle stary,by spokojnie
                  > patrzeć na ludzi i świat.Na tyle młody,by jeszcze robić plany na przyszłość.

tak czy nie ..starczyloby mi za odpowiedz,gdyc nie sadze,ze jestes nowym nickiem.
                  >
                  a teraz walimy jak leci:

skutkiem okradania podatnikow przez dosc spore grupy warstw rzadzacych i ich
                  przytupasow..znaczna czesc spoleczenstwa zostala pozbawiona naleznych im
                  swiadczen,dobr i innych rzeczy,ktore z podatkow sa oplacane. to chyba wiesz, bo
                  ani oswiata,ani sluzba zdrowia,ani komunikacja,ani siec drog nie zadawala
                  przecietnego podatnika,ktory niestety doklada do wspolnej kasy,a ta jak jest
                  okradana to pula pieniedzy na cokolwiek sie zmniejsza. dochodza do tego glupie
                  przepisy i mamy to co mamy..a chyba nie jest ciezko zobaczyc straszna
                  przepasc,miedzy tymi co maja mercedesy a tymi co wyjadaja ze smietnikow. spojrz
                  chociazby na emerytow a powinno ci byc wstyd,ze taka dystrybucja dobr sie
                  dokonuje i czyim kosztem sie to dzieje.
                  co do wydawania na NOWE,kosztowne muzea,restauracje zabytkow pewnej kultury,a
                  raczej mniejszosci narodowej,w czasach,gdzie szkoly sie wala,drogi sa
                  zatkane,szpitale sa w skandalicznym stanie etc.. uwazam za zbytek i
                  przepuszczanie forsy bez uwzglednienia priorytetow. wiele rzeczy fajnie jest
                  miec,ale nie zaczynasz budowac basenu jak sypie ci sie dom.
                  • pokolenie48 trudno dyskutować :-(((((( 18.07.08, 23:22
                    Vicky,nie zgadzam sie na prowadzenie dyskusji na zasadzie "wszystkiemu są winni
                    bliżej nieokreśleni "ONI". To "oni" kradną,to "oni" oszukują,to "oni" są winni
                    biedzie co 8 (?) rodziny w Polsce,to "oni"trwonią pieniądze na niepotrzebne
                    ludziom cele,i.t.d. i.t.p
                    Taki sposób uzasadniania istnienia polskiej "biedy" trwa w naszej historii od
                    setek lat.
                    Stale musimy mieć wroga,którego oskarżymy o nasze niepowodzenia i narodowe tragedie.
                    Dawniej szukaliśmy ich za granicami państwa,dziś zagryzamy się nawzajem
                    napuszczani jedni na drugich.
                    Do czego to prowadzi? Ano do tego,ze bardzo łatwo populiści manipulują polskim
                    społeczeństwem.
                    Pora z tym kończyć i nie przyjmować głoszonych przez nich "jedynych prawdziwych
                    prawd" o "wrogu", który jest przyczyną naszych społecznych kłopotów.
                    Nie chcę by następne pokolenie tak postrzegało otaczająca ich rzeczywistość.
                    Nie chcę by za swoją "ojczyźnianą biedę" oskarżali inną,bliżej nieokreśloną
                    grupę swoich rodaków.
                    Nie chcę by dzielono Polaków na dobrych i złych.
                    Na dobrych,bo katolik,na złych,bo niekatolik....na dobrych, bo biedni,na
                    złych,bo bogaci......na dobrych,bo nie sprawuje żadnej władzy publicznej,na
                    złych,bo ma cokolwiek wspólnego z urzędem państwowym......
                    Skłóconym wewnętrznie społeczeństwem łatwo się rządzi.Łatwo mu wskazać "wroga".
                    Społeczeństwo solidarne zmiotło nawet komunę,w co nikt jeszcze 20 lat temu nie
                    wierzył.
                    Dziś wrogość między Polakami jest obserwowana przez cały świat.
                    Nie przysparza nam to prestiżu na arenie międzynarodowej,wręcz przeciwnie.
                    Doprawdy czas byśmy wszyscy to zrozumieli.
                    • vicky17 Re: trudno dyskutować :-(((((( 19.07.08, 00:15
                      raczej trudno tobie zrozumiec ludzi inaczej niz ty myslacych.

dla mnie sprawa jest dosc prosta i nie mam trudnosci w tym, by pokazac kto jest
                      winien takiej dysproporcji w spoleczenstwie.
                      po pierwsze juz w Solidarnosci jak sie teraz okazalo,pelno bylo czlonkow dawnego
                      systemu,zdalnie sterujacych tlumem i emocjami Polakow. Pozniej to niestety ta
                      niecna wierchuszka dostala sie do wladzy i pod plaszczykiem "zmiany
                      systemu"..zaczela sie prawdziwa i niecna zlodziejska polityka ograbiania
                      narodu,szalenego wzbogazenia sie paru u zlobu i ich kolesiow,ktorzy kosztem
                      innych porobili ogromne fortuny. niechec do rozliczenia sie z bandytami
                      komunistycznymi to wlasnie potwierdza.. nie powiesz mi ,ze panstwo moze istniec
                      bez sprawnego systemu prawnego,sprawnie dzialajacych sadow,czy moze istniec
                      tam,gdzie spora grupa wysoko postawionych urzednikow nie ma nikogo nad soba,kto
                      by ich kontrolowal. na poczatku przemian garstka dorobila sie szalonych majatkow
                      nie inaczej jak wlasnie okradajac spoleczenstwo i poki tacy jak ty uwazaja,ze
                      nie ma sprawy to NIC sie nie zmieni,gdyz nastepne rzady ,a te widzimy w
                      dzialaniu,beda tylko i wylacznie robic to co ich poprzednicy.
                      jak co dziala to widzimy,jak rowniez widzimy straszna przepasc pomiedzy biednymi
                      a bogatymi,jak rowniez widzimy ludzi starego systemu z rodzinami u wladzy.
                      dopoki to bedzie mialo miejsce,dopoty ja osobiscie nie uwierze w zadne
                      przemiany,a to co widze bynajmniej mnie nie cieszy,gdyz obecnie sprzedajemy sie
                      za pol darmo EU.
                      masz racje niesnaski nas zawsze dzielily ale doprawdy nadszedl czas bysmy
                      zrozumieli,jako Polacy,ze dopoty nasze rzady beda mialy inne priorytety niz
                      dbanie o wlasnych narod,dopoki bedziemy slabymi marionetkami popychanymi przez
                      dowolnia ilosc silnych.
                      nawet na tym forum widac kto ma uwazanie a kto nie..i jak myslisz,czy ci co
                      podlizuja sie kazdemu silnemu je maja?

prawde powiedziawszy mnie nie jest trudno dyskutowac,tylko trudno mnie
                      zrozumiec,dlaczego skoro propagujesz zjednoczenie nie dopuszczasz do sibie
                      innych,niz twoj glosow?
                      • pokolenie48 Re: trudno dyskutować :-(((((( 19.07.08, 21:23
                        Rozpowszechniana na użytek społeczeństwa spiskowa teoria dziejów zawsze prowadzi
                        do znalezienia "wroga" winnego wszystkim nieszczęściom.
                        Czy nigdy nie przyszło Ci do głowy prosta zasada,że kto ma pieniądze ten ma
                        władzę,kto ma władzę ten ma pieniądze ?
                        Ta zasada powoduje,że 99% ludzi obecnych w polityce oskarża o całe zło swoich
                        przeciwników politycznych.
                        Cel jest prosty władza = pieniądze.
                        Skutek? Społeczeństwo manipulowane przez polityków wszystkich opcji,zarówno
                        prawicy jak i lewicy,coraz to wybiera raz jednych,raz drugich.Nawet Samoobrona
                        dzięki temu mogła zdobyć władzę i vice premierem został człowiek ,który choćby z
                        braku odpowiedniego wykształcenia nie był w stanie nic mądrego zrobić.

Niepokojące jest to,że te oskarżenia "ONYCH" o wszystkie gnębiące Polaków
                        "biedy" przez zwalczających się polityków zaczynają potem żyć własnym życiem i
                        są przyjmowanie przez członków społeczeństwa jako "prawda objawiona",i to często
                        bez jednoznacznych,niepodważalnych dowodów jej prawdziwości.

Po pewnym czasie przyjmujemy tą "prawdę" jako własne zdanie i gotowi jesteśmy
                        skakać sobie do gardeł w jej obronie.Ten mechanizm oddziaływania na umysły
                        biedniejszych warstw społecznych wykorzystał Stalin wskazując kułaków jako
                        winnych biedy wśród rosyjskich chłopów.
                        Tymczasem ludzie,którzy ją głosili tylko po to by zdobyć poparcie społeczne,są
                        już u władzy i robią swoje.
                        Kombinują jak się okopać,by tej władzy nigdy nie wypuścić z rąk.
                        Robią to tylko i wyłącznie we w ł a s n y m interesie,a nie w interesie
                        społeczeństwa.
                        Jaka jest na to rada?

Politycy muszą być kontrolowani przez s p o ł e c z e ń s t w o .Rozliczni z
                        każdego wypowiedzianego słowa i złożonej obietnicy w czasie kampanii
                        wyborczej.Taka możliwość powstanie tylko wtedy,gdy powstaną jednomandatowe
                        okręgi wyborcze ,w których ludzie będą głosowali na konkretnego człowieka,a nie
                        na partię.Głowę daję,że wtedy każdy z nich będzie ważył słowa i ostrożnie
                        składał jakiekolwiek obietnice.

Takiego rozwiązania, tak na prawdę,nie chce ż a d n a partia polityczna w Polsce.
                        Dlaczego? Tego chyba już nie muszę Ci tłumaczyć.
                        Czy już rozumiesz dlaczego dla mnie nic nie jest tak proste jak dla Ciebie ?
                        Jeśli nie,to faktycznie myślimy zupełnie inaczej i mamy absolutnie inny sposób
                        patrzenia na otaczającą nas rzeczywistość.
                        • vicky17 Re: trudno dyskutować :-(((((( 19.07.08, 21:30
                          pokolenie48 napisał:

> Rozpowszechniana na użytek społeczeństwa spiskowa teoria dziejów zawsze prowadz
                          > i
                          > do znalezienia "wroga" winnego wszystkim nieszczęściom.

raczej chochodzi o to by paru przestepcow w koncu za zbrodnie skazac..bez tego
                          nie ma mowy o ruszeniu do przodu. mialo to miejsce w innych krajach,gdzie
                          lustracja byla czyms normalnym i dozwolonym.

>
                          > Politycy muszą być kontrolowani przez s p o ł e c z e ń s t w o .Rozliczni z
                          > każdego wypowiedzianego słowa i złożonej obietnicy w czasie kampanii
                          > wyborczej.

no sa wybierani,ale niestety system partyjny jest nieunikniony z powodow
                          pieniedzy wlasnie. nie znaczy to,ze kazdy jest skorumpowanysmile

>
                          > Czy już rozumiesz dlaczego dla mnie nic nie jest tak proste jak dla Ciebie ?
                          > Jeśli nie,to faktycznie myślimy zupełnie inaczej i mamy absolutnie inny sposób
                          > patrzenia na otaczającą nas rzeczywistość.

nic proste nie jest kolego,ale przymykanie oczu na jawne lamanie prawa
                          wierchuszki nie prowadzi NIGDY do niczego dobrego a myslimy faktycznie zupelnie
                          inaczej,co mnie osobiscie wogole nie przekadza.
                          • pokolenie48 Zdecyduj sie wreszcie. 19.07.08, 21:41
                            vicky17 napisała:
                            >dla mnie sprawa jest dosc prosta
                            potem:
                            >nic proste nie jest
                            Czyżby coś do Ciebie trafiło?
                            • vicky17 Re: Zdecyduj sie wreszcie. 19.07.08, 22:33
                              pokolenie48 napisał:

> Czyżby coś do Ciebie trafiło?

widze,ze rozmawiam z pacynka,szkoda bo myslalam,ze jestes legit.. no coz jeszcze
                              jedna dziwna postac na FA i tyle.
                              • pokolenie48 Fin 19.07.08, 22:55
                                Vicky,ja Cię kukłą manipulowaną przez politycznych cwaniaków nie nazywam i
                                starałem się Ciebie nie obrażać.
                                Ty zaś naszą dyskusję skończyłaś bardzo nieelegancko.
                                Miałem stale nadzieję,że do tego nie dojdzie,no cóż,pomyliłem się.
                                • vicky17 Re: Fin 19.07.08, 23:14
                                  pokolenie48 napisał:

> Vicky,ja Cię kukłą manipulowaną przez politycznych cwaniaków nie nazywam i
                                  > starałem się Ciebie nie obrażać.
                                  > Ty zaś naszą dyskusję skończyłaś bardzo nieelegancko.
                                  > Miałem stale nadzieję,że do tego nie dojdzie,no cóż,pomyliłem się.

o mielismy jakas dyskusje..bo ja myslalam,ze to byl monolog,w ktorym dosc
                                  nieskladnie i patronizujaco starales sie mnie podsumowac i zmusztrowac..ot i
                                  cala prawda..nigdzie cie nie wyzywalam,wiec skoncz to lanie wody nie na
                                  temat.nie ty tylko ja sie pomylilam,co juz opisalam w poprzednim poscie,wiec sie
                                  nie sil na duplikat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka