Dodaj do ulubionych

Nowy, wspaniały pomysł gu-Pola.....

IP: *.echostar.pl 30.09.03, 12:30
Składką w rowerzystę!
Naszemiasto.pl 07:49

Niewykluczone, że od przyszłego roku rowerzyści będą płacić obowiązkowe OC.
Czy policjanci będą wtedy musieli zatrzymywać do kontroli dzieci na
trójkołowych rowerkach?

Wszystkie nitki prowadzą do Ministerstwa Infrastruktury. Najprawdopodobniej
pomysł ten narodził się właśnie tam, w Departamencie Transportu Drogowego.
Jeszcze nikt oficjalnie nie ogłosił nowej koncepcji, a już wzbudza ona wiele
kontrowersji.

Niedawno próbowano wprowadzić przepis, zmuszający cyklistów do noszenia
kasków. O ile w tym przypadku pomysł ma swoje uzasadnienie - chodzi o
bezpieczeństwo, to wprowadzenie obowiązkowego ubezpieczenia od
odpowiedzialności cywilnej dla rowerzystów zaskoczyło wszystkich. Kto ma je
płacić i dlaczego? Jak je egzekwować od osób niepełnoletnich? Czy zapomniano,
że cykliści w większości to niezamożni mieszkańcy wsi i małych miasteczek?
------------------------------------------------------------------------------

To doskonały pomysł ! Składkę OC powinni także płacić przechodnie,
a zwłaszcza kobiety z wózkami, dzieci na rolkach i wrotkach.
Tyle jeszcze kasy do zebrania panie ministrze !!
Obserwuj wątek
    • d_nutka Re: Nowy, wspaniały pomysł gu-Pola..... 30.09.03, 12:39
      Gość portalu: XXL napisał(a):

> ------------------------------------------------------------------------------
      >
      > To doskonały pomysł ! Składkę OC powinni także płacić przechodnie,
      > a zwłaszcza kobiety z wózkami, dzieci na rolkach i wrotkach.
      > Tyle jeszcze kasy do zebrania panie ministrze !!

i kobiety przy nadziei oraz wszyscy ci co są potencjalnymi dawcami pszyszłych
      użytkowników naszych dróg

ale byłaby kasa od takiego jenego plemiennego plemnika!
      do dzieła panowie biegli w liczeniu!
      złotówka nam się umocni przy okazji
      d_ kpiąca
    • xiazeluka Nowy, wspaniały świat 30.09.03, 12:42

> Niewykluczone, że od przyszłego roku rowerzyści będą płacić obowiązkowe OC.
      > Czy policjanci będą wtedy musieli zatrzymywać do kontroli dzieci na
      > trójkołowych rowerkach?

Przede wszystkim należy zatrzymywać gówniarzy. Każdy trzyletni smarkacz z
      pewnością okaże się być kryminalistą złośliwie uchylającym się od uiszczenia
      składki, pod naiwnym pretekstem braku umiejętności czytania i pisania. Takich z
      bomby na ciężkie roboty do kopalni. Odechce się im, za przeproszeniem,
      bezczelnie pedałować bez dokumentu z okrągłą pieczątką od wiecznie
      uśmiechnietego, wysokiego jak szubienica wujka Pol Pota.

Potem przyjdzie czas na innych niebezpiecznych piratów drogowych: wiejskich bab
      w chustkach na nieumytych łbach i małomiasteczkowych cyklistów z papierosami w
      ustach. Przy okazji ukaże się ich za brak przy rowerach gaśnic i trójkątów
      ostrzegawczych tudzież apteczki i świateł drogowych. Ponieważ zapewne nie będą
      w stanie zapłacić mandatu w podstawowej wysokości 500 PLN, to zlicytuje się ich
      chałupy i grunty, po czym wybuduje na odzyskanej od marnotrawców terenach nowe,
      strzeżone osiedla dla rodziny i znajomych tow. Pol Pota.

Dzięki temu Polska stanie się wreszcie zamożna, dostatnia i bezpieczna, stając
      się wzorem dla innych państw wielkiej europejskiej rodziny.
    • dachs Prosze natychmiast zdjac ten watek 30.09.03, 13:43
      Jeszcze przeczyta go jaki polityk w Niemczech i tez bedzie chcial cos takiego
      wprowadzic.
      Socjaly rozpaczliwie potrzebuja pieniedzy.
      borsuk
      • Gość: siedem Re: Prosze natychmiast zdjac ten watek IP: 213.216.66.* 30.09.03, 13:49
        w polska jezyk bardziej pasuje "źle poinformowany"

5040
        • dachs Re: Prosze natychmiast zdjac ten watek 30.09.03, 13:53
          Gość portalu: siedem napisał(a):

> w polska jezyk bardziej pasuje "źle poinformowany"

Czy cos mi sugerujesz?
          • Gość: siedem Re: Prosze natychmiast zdjac ten watek IP: 213.216.66.* 30.09.03, 13:57
            sugeruje ze niestarannie przetlumaczyles dowcipny tekst najprawdopodobniej z
            angielskiego.

5040
            • dachs Re: Prosze natychmiast zdjac ten watek 30.09.03, 15:34
              Z angielskiego. smile)
              Tak lepiej?
              Mnie sie bardziej podoba tamta forma.
    • Gość: mcgluszak bardzo dobry pomysl IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 30.09.03, 13:54
      opodatkować cyklistów! bo to przeważnie żydzi, masoni, pederaści i
      euroentuzjaści
      • Gość: XXL Re: bardzo dobry pomysl IP: *.echostar.pl 30.09.03, 14:33
        Gość portalu: mcgluszak napisał(a):

> opodatkować cyklistów!

I kobiety w ciąży !!!!
        Zajmują 2 miejsca na chodniku...............
        smile)
        • xiazeluka Re: bardzo dobry pomysl 30.09.03, 14:34

> I kobiety w ciąży !!!!
          > Zajmują 2 miejsca na chodniku...............
          > smile)

A w tramwaju brzuch potraktować jako bagaż i obłozyć odpowiednia opłatą.
    • Gość: Maciek Re: Nowy, wspaniały pomysł gu-Pola..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 14:41
      A posiadaczy tandemów zobowiązać do wykupienia dodatkowej koncesji i
      zamontowania taksometru z drukarką fiskalną.

--------------------------------
      Pol to taki pol na pol: pół maskotka, pół klown
    • Gość: doku To nie jest pomysł głupola, ale wyrafinowanego ... IP: *.chello.pl 30.09.03, 21:55

> Niewykluczone, że od przyszłego roku rowerzyści będą płacić obowiązkowe OC.

Pomysł jest tak absurdalny, że najgłupszy nawet lewicowy polityk nie odważyłby
      się z czymś takim wyskoczyć. Ktoś musi sobie robić jaja z czerwonych, ale z tym
      przesadził, gdyż w wielu innych sprawach czerwoni naprawdę szkodzą Polsce, a
      takie jaja obniżają wiarygodność krytyki poczynań rządu.
    • wielki_czarownik Tutaj poprę Pola 30.09.03, 21:59
      Rower to pojazd - taki sam jak stuter czy motorower. Jeździ po publicznych drogach. Czemu więc ma jeździć bez OC? Ile jest takich sytuacji, że rowerzysta urwie komuś lusterko i mówi: "Nie zapłacę! I co mi zrobisz?" A ludzie nie mają ochoty procesować się z rowerzystą przez 5 lat o lusterko warte 100 zł. OC dla rowerzystów ma być bardzo tanie - około 25-30 zł rocznie. To naprawdę mało i każdego na to będzie stać.
      • alfalfa Re: Tutaj poprę Pola 30.09.03, 23:07
        Jak mi się podoba taki sposób myślenia!smile)) Wiesz co? To w sumie świetny pomysł
        i można by go nawet rozszerzyć: od każdego obywatela trza by ściągnąć po 4
        dychy rocznie, w końcu to niewielkie pieniądzesmile) Podobno na każdego przypada
        4tys z tej dziury, co to wiesz, więc za 10-15 lat by było po problemie!smile A
        tych wrednych rowersów trzeba by jeszcze obciązyć jakąś akcyzą, bo z akcyzy
        buduje się drogi a oni po nich jeżdżą, więc w łeb! Kto się podejmie obliczenia
        akcyzy od pedałogodzniny? A argumentacja powinna być patriotyczna: "z winiety
        zbudujemy drogi rowerowe", bezpieczeństwo, wygoda, Europa itd. A jak oni
        zaprotestują? No jak? Dzwonkami? Zablokują peletonem Warszawę?
        smile)
        • Gość: XXL Re: Tutaj poprę Pola IP: *.echostar.pl 30.09.03, 23:16
          To może im jeszcze taksometry i kasy fiskalne.
          Będą sobie potrącać podatek za przejechane kilometry.
          Bo czegoż się dla zdrowia nie robi.
          A zdrowie kosztuje........
      • xiazeluka Re: Tutaj poprę Pola 01.10.03, 09:59
        wielki_czarownik napisał:

> Rower to pojazd - taki sam jak stuter czy motorower. Jeździ po publicznych
        drog
        > ach. Czemu więc ma jeździć bez OC? Ile jest takich sytuacji, że rowerzysta
        urwie komuś lusterko i mówi: "Nie zapłacę! I co mi zrobisz?"

Kolejny znakomity pomysł prosto z planety Mar(k)s. Nie bądźmy małostkowi i
        ograniczeni, podejmijmy propozycję z całą powagą i postarajmy się o jej twórcze
        rozszerzenie:
        Przechodzień (pieszy) to taki sam użytkownik publicznych dróg jak każdy inny
        pojazd. czemu ma więc szwendać się bez OC? Ile jest takich sytuacji, że
        przechodzień potrąci kogoś boleśnie narażając na utratę zdrowia i straty
        moralne, ubrudzi odzież czy zarysuje lakier na zaparkowanym samochodzie
        względnie przemieszczając się w stanie po spożyciu alkoholu zmusi innych
        użytkowników dróg do niebezpiecznych manewrów antykolizyjnych, grożących (a
        często kończących się - vide przypadek marka Kotańskiego) katastrofą? Kierowca
        uwięziony we wraku samochodu na drzewie z powodów zasadniczych ścigać takiego
        przechodnia nie może, prawda? Najlepszym ratunkiem jest zatem obowiązkowe,
        przymusowe, ścigane bezwzględnie OC wraz z prawem chodzenia, wydawanym po
        odbyciu drogiego kursu w koniecznie państwowych Szkołach Doskonalenia
        Chodzenia. Prawo chodzenia winne być wydawane na 1 rok, by budżet naszej
        socjalistycznej ojczyzny miał zapewnione stałe dochody, które następnie wyda,
        aby ludziom robić ciągle dobrze.
        OC dla pieszych byłoby obowiązkowe od momentu postawienia pierwszego kroku,
        czyli w niektórych przypadkach już od 10 miesiąca życia.
        Należy także zwrócić uwagę na oboczną korzyść - obywatel pieszy, pozbawiony
        kilkuset złotych rocznie, miałby mniejsze możliwości na samodzielne wydawanie
        swoich środków pieniężnych bez jakiejkolwiek kontroli urzędowej, a taka
        anarchia w nowoczesnym państwie jest nie do pomyślenia.
        I o to chodzi.

• Gość: Perła ja bym to uprościł po prostu IP: *.zin.lublin.pl 01.10.03, 10:08
          OC powinien płacić każdy żyjący. Zwolnieni byliby tylko ci, którzy mają
          zaświadczenie lekarskie, iż nie żyją już.

Perła
          • d_nutka Re: ja bym to uprościł po prostu 01.10.03, 10:13
            Gość portalu: Perła napisał(a):

> OC powinien płacić każdy żyjący. Zwolnieni byliby tylko ci, którzy mają
            > zaświadczenie lekarskie, iż nie żyją już.
            >
            > Perła

a czy PZU nie od OC jest właśnie?
            a dziś GW napisała o fuzji PZU i NBK i już mamy wszystko w ręku Państwa!
            czyż nie wspaniala opieka?
            nawet w PRL-u komuniści nie wymyślili lepszej drogi do odpowiedzialnosci
            zbiorowej za jedno życie
            d_
            • Gość: Perła nie wiem tylko co zrobić IP: *.zin.lublin.pl 01.10.03, 10:15
              z dziećmi będącymi w stanie embrionalnym.
              • Gość: twarz Re: nie wiem tylko co zrobić IP: *.proxy.aol.com 01.10.03, 10:26
                nie bedzie niemiec plul nam w twarz
                • d_nutka Re: nie wiem tylko co zrobić 01.10.03, 10:35
                  Gość portalu: twarz napisał(a):

> nie bedzie niemiec plul nam w twarz

też opodatkować jako winietę po zrobieniu zdjęcia jako dowodu użycia środka
                  pomunikacji międzyludzkiej
                  d_
              • d_nutka Re: nie wiem tylko co zrobić 01.10.03, 10:32

> z dziećmi będącymi w stanie embrionalnym.

przecież już napisałam wyjście i z tego
                opodatkować każdą podpaskę bez względu na posiadanie czy nieposiadanie
                skrzydełek oraz zawartość prezerwatyw po użyciu
                czy tych kilka miesięcy zwłoki w razie wpadki nie przeczekamy?
                a jak depozyt oddamy do banku to nawet procenty będą się należały
                d_
              • Gość: XXL Re: nie wiem tylko co zrobić IP: *.echostar.pl 01.10.03, 10:35

> z dziećmi będącymi w stanie embrionalnym.

Eeeee, toć to proste + 50% (za nadbagaż)

Kobiety co nigdy nie zachodziły minus 20% (za bezwypadkową jazdę)
                smile
          • xiazeluka No tak 01.10.03, 10:25

Przyłapałeś mnie wreszcie na burżuazyjnej niekonsekwencji. Masz rację.
          • Gość: XXL Re: ja bym to uprościł po prostu IP: *.echostar.pl 01.10.03, 10:37

Handel skórami bis ????
    • wielki_czarownik Chrzanisz totalnie! 01.10.03, 10:44
      A czy pieszy porusza się po drodze? Nie - on idzie chodnikiem. A rower jeździ po ulicy. Dlaczego za rower mogę nie płacić, a za motorynkę już muszę?
      • gini Re: Chrzanisz totalnie! 01.10.03, 10:49

> A czy pieszy porusza się po drodze? Nie - on idzie chodnikiem. A rower jeździ
        p
        > o ulicy. Dlaczego za rower mogę nie płacić, a za motorynkę już muszę?

Pieszy tez korzysta z ulicy, przeciez przechodzi przez ulice, a jak przechodzi
        to znaczey sie,ze korzysta.
        • wielki_czarownik Owszem, ale 01.10.03, 10:52
          OC płaci się za pojazdy a nie za ludzi. Rower jest pojazdem, a pieszy nie. Oczywiście, że o wiele lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie OC na konkretną osobę a nie na pojazd jak jest w tej chwili.
          • Gość: XXL Nie czaruj, nie czaruj........ IP: *.echostar.pl 01.10.03, 11:00
            1. Droga to i jezdnia i chodnik
            2. Ubezpieczenie OC jest jak sama nazwa wskazuje od odpowiedzialności
            cywilnej. Pojazd cywilem na razie nie jest............
            • wielki_czarownik Czy ty znasz przepisy? 01.10.03, 11:05
            • wielki_czarownik Czy ty znasz przepisy (text tu) 01.10.03, 11:06
              Ty masz ubezpieczenie OC POJAZDU a nie kierowcy. Ubezpieczasz nie siebie a POJAZD. DLatego pieszy nie ma OC bo nie jest pojazdem.
              • Gość: XXL Znowu czarujesz.......... IP: *.echostar.pl 01.10.03, 11:15
                Ratunku !!!!
                Ubezpieczenie OC jest na wypadek szkody spowodowanej przez KIEROWCĘ !!!!!!
                Jeśli nie ma OC to za szkody wyrządzone osobom trzecim odpowiada
                OSOBIŚCIE sprawca a nie samochód !!!!! I składki opłaca konkretna osoba.

Tylko dla wygody (wielu kierowców) przyjęto, że to ubezpieczenie
                obejmuje też innych kierowców.
                Swego czasu też tak było, że ubezpieczenie OC obejmowało wyłącznie
                właściciela, a każdy inny kierowca musiał się ubezpieczyć indywidualnie.

i tyle..........
                • wielki_czarownik Re: Znowu czarujesz.......... 01.10.03, 11:49

> Ratunku !!!!
                  > Ubezpieczenie OC jest na wypadek szkody spowodowanej przez KIEROWCĘ !!!!!!

No właśnie - a nie tylko właściciela polisy.

> Jeśli nie ma OC to za szkody wyrządzone osobom trzecim odpowiada
                  > OSOBIŚCIE sprawca a nie samochód !!!!! I składki opłaca konkretna osoba.

A czy to OC obejmuje tylko tego kto płaci składki? Tak samo nie będziesz ubezpieczał siebie tylko swój rower.

>
                  > Tylko dla wygody (wielu kierowców) przyjęto, że to ubezpieczenie
                  > obejmuje też innych kierowców.

I tak samo będzie przy rowerach.

> Swego czasu też tak było, że ubezpieczenie OC obejmowało wyłącznie
                  > właściciela, a każdy inny kierowca musiał się ubezpieczyć indywidualnie.
                  >
                  I to jest najlepsze wyjście.

> i tyle..........
                  • Gość: XXL Re: Znowu czarujesz.......... IP: *.echostar.pl 01.10.03, 12:23

> No właśnie - a nie tylko właściciela polisy.

Ale nie samochód.....

> A czy to OC obejmuje tylko tego kto płaci składki?Tak samo nie będziesz ubezpi
                    > eczał siebie tylko swój rower.

To zależy jak się ubezpieczysz. Roweru nie ubezpieczysz bo niby jak ??
                    Będziesz walił numery fabryczne ?? Rejestrację ?? Dziecięcy trójkołowiec też ??

> I tak samo będzie przy rowerach.

Nie może być ww. powodów.

• wielki_czarownik Re: Znowu czarujesz.......... 01.10.03, 16:00

>
                      > Ale nie samochód.....

Obejmuje samochód. Bo jeśli się rąbniesz na wrotkach w wóz sąsiada to mimo, że masz OC komunikacyjne to nic ci nie wypłacą. Bo ono się tyczy samochodu.

>
                      > To zależy jak się ubezpieczysz. Roweru nie ubezpieczysz bo niby jak ??
                      > Będziesz walił numery fabryczne ?? Rejestrację ?? Dziecięcy trójkołowiec też ??
                      >

Numer ramy starczy. A dziecięcego trójkołowca nie, bo takie małe dziecko (chyba do 12 roku życia) ma jeździć po chodniku.
          • xiazeluka Re: Owszem, ale 01.10.03, 11:00

> OC płaci się za pojazdy a nie za ludzi.

OC to tylko odpowiedzialność cywilna w związku z wykonywaniem określonej
            czynności. Nigdzie nie jest powiedziane, że może dotyczyć tylko pojazdów,
            wielki_prestidigitatorze.
            • wielki_czarownik W tym wypadku nieprawda 01.10.03, 11:07
              Komunikacyjne ubezpieczenie OC jest wydawane na POJAZD. Dlatego jednym pojazdem na jednym ubezpieczeniu może jeździć x osób.
              • xiazeluka Prawda 01.10.03, 11:28

> Komunikacyjne ubezpieczenie OC jest wydawane na POJAZD. Dlatego jednym
                pojazdem na jednym ubezpieczeniu może jeździć x osób.

"Komunikacyjne". Ale nie w ogóle każde OC, co sugerowałeś za pomocą gigantofonu
                ze szczytu swego tipi na manowcach.
                • wielki_czarownik Chyba mówimy o OC komunikacyjnym 01.10.03, 11:47
                  Każdy średniointeligentny człowiek to wie i nie sądziłem, że trzeba to będzie uściślać.
                  • xiazeluka No właśnie 01.10.03, 12:21

> Każdy średniointeligentny człowiek to wie i nie sądziłem, że trzeba to będzie
                    uściślać.

Uściślasz teraz sam siebie, co sugeruje, że nie uważasz się za nawet
                    średniointeligentnego.
                    Chodziło o pieszych jako uzytkowników dróg, a zatem winnych posiadania OC
                    komunikacyjnego - pamiętasz jeszcze, panie podróbko Hudiniego?
                    • wielki_czarownik Re: No właśnie 01.10.03, 16:00
                      xiazeluka napisał:

> Chodziło o pieszych jako uzytkowników dróg, a zatem winnych posiadania OC
                      > komunikacyjnego - pamiętasz jeszcze, panie podróbko Hudiniego?

Czy ja pisałem, że pieszy ma mieć OC???????????
                      • xiazeluka Re: No właśnie 01.10.03, 16:23

> Czy ja pisałem, że pieszy ma mieć OC???????????

Ja pisałem, twórczo rozszerzając marksistowską bazę omawianej kwestii. Co się
                        tak gubisz?
                        • wielki_czarownik Re: No właśnie 01.10.03, 16:33
                          xiazeluka napisał:

>
                          >
                          > Ja pisałem, twórczo rozszerzając marksistowską bazę omawianej kwestii. Co się
                          > tak gubisz?

WIęc niby czemu ja mam się z tego tłumaczyć???? Twój pomysł - ty go broń.
                          • xiazeluka Re: No właśnie 01.10.03, 16:43

> WIęc niby czemu ja mam się z tego tłumaczyć???? Twój pomysł - ty go broń.

Podsunęli mi go towarzysze z egzekutywy, ale bronić go nie zamierzam, ponieważ
                            zgodnie z marksistowską dialektyką jest słuszny sam w sobie. Poza tym zwracam
                            uwagę towarzysza magika, że jest to cenne rozszerzenie Waszej koncepcji OC dla
                            bicykli, zatem winien towarzysz go uznać za swój. W przypadku odmowy będziemy
                            musieli naradzić się z towarzyszami i zastanowić się nad Wami. Nie myślcie, że
                            wykupienie prawa chodzenia na 10 lat z góry wtedy Wam coś pomoże, będziecie
                            tłumaczyc się przed plutonem egzekucyjnym z urzędu skarbowego.
                            • wielki_czarownik Ale bełkot. /nt 01.10.03, 21:42
      • xiazeluka Pieprzysz i solisz totalnie, szamanie! 01.10.03, 10:58

> A czy pieszy porusza się po drodze? Nie - on idzie chodnikiem. A rower jeździ
        po ulicy. Dlaczego za rower mogę nie płacić, a za motorynkę już muszę?

Widać, że nasz wielki_magik mieszka w mieście i nigdy nie widział szlajających
        się wiejskimi drogami bez poboczy. Ponadto piesi przełażą ulice i drogi w
        miejscach oznaczonych i nieoznaczonych, poruszają się szlakami rowerowymi i
        kręcą po osiedlowych uliczkach. Zaprawdę zatem słuszne jest i sprawiedliwe, by
        uznać ich za uzytkowników dróg, a to, że nie są pojazdami, nie ma żadnego
        znaczenia - kiedy zakończycie palenie swego kamuletu i rozgonicie ciężki dym,
        to może dostrzeżecie, że właśnie dlatego napisałem uprzednio o "uzytkownikach"
        dróg, a nie pojazdach. Uprzejmie także przypominam, że np. lekarze nie są
        pojazdami, a pomysły wprowadzenia dla nich OC istnieją w chorych głowach
        czerwonoskórych.
        Howgh!
        • wielki_czarownik W obecnej sytuacji prawnej 01.10.03, 11:09
          OC komunikacyjne wydaje sie na pojazdy, a nie na ludzi. Dlatego rower powinien mieć OC a pieszy nie. Oczywiście, że lepiej jest mieć jedno - personalne OC na wszystko - komunikacyjne, zawodowe itp. Ale w naszym kraju na razie to nie wchodzi w rachubę.
          • d_nutka Re: pieprzysz szamanie czerwonopartyjnych 01.10.03, 11:23

> OC komunikacyjne wydaje sie na pojazdy, a nie na ludzi. Dlatego rower
            powinien
            > mieć OC a pieszy nie. Oczywiście, że lepiej jest mieć jedno - personalne OC
            na
            > wszystko - komunikacyjne, zawodowe itp. Ale w naszym kraju na razie to nie
            wcho
            > dzi w rachubę.

a najlepiej wprowadzić oficjalne OC dla polityków i wtedy nikt za nic nie
            odpowiada własnym ciałem itd można te dyrdymałki pieprzyć
            d_
          • wojcd Re: W obecnej sytuacji prawnej - jest luka 01.10.03, 12:05
            OC komunikacyjne wydaje sie na pojazdy, a nie na ludzi.
            Dlatego rower powinien mieć OC a pieszy nie. Oczywiście,
            że lepiej jest mieć jedno - personalne OC na wszystko -
            komunikacyjne, zawodowe itp. Ale w naszym kraju na razie
            to nie wchodzi w rachubę.
            ------------------------------------------------
            Chodzik dla niemowlaka tez powinien miec OC. Czasami
            niemowleta takimi pojazdami poruszaja sie po drogach.

Wojciech

• wielki_czarownik Re: W obecnej sytuacji prawnej - jest luka 01.10.03, 16:01
              wojcd napisał:

> Chodzik dla niemowlaka tez powinien miec OC. Czasami
              > niemowleta takimi pojazdami poruszaja sie po drogach.
              >

A czy w myśl przepisów chodzik jest pojazdem?

> Wojciech
              >
              • wojcd Re: W obecnej sytuacji prawnej - jest luka 01.10.03, 21:44

> wojcd napisał:
                >
                >
                > > Chodzik dla niemowlaka tez powinien miec OC. Czasami
                > > niemowleta takimi pojazdami poruszaja sie po drogach.
                > >
                >
                > A czy w myśl przepisów chodzik jest pojazdem?
                -----------------------------------------------------
                Napedzany jak rower - sila miesni nog!!!!!

Wojciech
                • wielki_czarownik Re: W obecnej sytuacji prawnej - jest luka 02.10.03, 14:26
                  wojcd napisał:

> Napedzany jak rower - sila miesni nog!!!!!

A czy to wystarczy by stać się pojazdem?

>
                  > Wojciech
                  • xiazeluka Ja jestem luka 02.10.03, 14:34

> A czy to wystarczy by stać się pojazdem?

Oczywiście! Wedle kodeksu drogowego pojazd to:

"środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub
                    urządzenie do tego przystosowane"

Ponieważ niżej kodeks potwierdza, że pojazdem jest m.in. rower (którym można
                    poruszać się przecież nie tylko po drodze), to wszystko się zgadza - chodzik to
                    także pojazd w rozumieniu kodeksu drogowego.

Zastanów się więc wielki_niewolniku jak powinny brzmieć przepisy nakładające
                    obowiązek posiadania OC na dzieci w chodzikach, zażywających pierwszego spaceru
                    na osiedlowej dróżce.
        • d_nutka Re: Pieprzysz i solisz totalnie, szamanie! 01.10.03, 11:10
          xiazeluka napisał:

> wielki_czarownik napisał:
          >
          > > A czy pieszy porusza się po drodze? Nie - on idzie chodnikiem. A rower jeź
          > dzi
          > po ulicy. Dlaczego za rower mogę nie płacić, a za motorynkę już muszę?
          >
          > Widać, że nasz wielki_magik mieszka w mieście i nigdy nie widział
          szlajających
          > się wiejskimi drogami bez poboczy. Ponadto piesi przełażą ulice i drogi w
          > miejscach oznaczonych i nieoznaczonych, poruszają się szlakami rowerowymi i
          > kręcą po osiedlowych uliczkach. Zaprawdę zatem słuszne jest i sprawiedliwe,
          by
          > uznać ich za uzytkowników dróg, a to, że nie są pojazdami, nie ma żadnego
          > znaczenia - kiedy zakończycie palenie swego kamuletu i rozgonicie ciężki dym,
          > to może dostrzeżecie, że właśnie dlatego napisałem uprzednio
          o "uzytkownikach"
          > dróg, a nie pojazdach. Uprzejmie także przypominam, że np. lekarze nie są
          > pojazdami, a pomysły wprowadzenia dla nich OC istnieją w chorych głowach
          > czerwonoskórych.
          > Howgh!

mnie niestety to pomysłowe przymusowe OC od odpowiedzialności cywilnej za
          wykonywany zawód też dotknęło choć nie jestem lekarzem .
          ale nie doszukiwalabym się w tych "chorych głowach" czerwonoskórych z manitou
          na ścianie jako plemiennym duchem zaopatrzenia powypadkowego
          d_
          d_
    • maretina uryna mu mozg zalala/nt 01.10.03, 12:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka