manny_ramirez 16.09.08, 18:10 jak smie cos takiego publikowac... www.dziennik.pl/wydarzenia/article237576/Nawet_milion_Polakow_ukrywalo_Zydow.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 18:47 Niedlugo sie okaze,ze wszyscy Zydzi zostali uratowani,a w gettach i obozach gineli "aryjscy" Polacy. IPN zamknac razem z jego prezesem. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 18:50 Tak, Pozarski. Oczywiscie ze w Oswiecimiu to Polacy mordowali i Zydow i Niemcow na dodatek... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 18:52 Na FK piszesz,zes historyk. Slabo ci idzie,kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 19:13 pozarski napisał: > Niedlugo sie okaze,ze wszyscy Zydzi zostali uratowani,a w gettach i obozach > gineli "aryjscy" Polacy. IPN zamknac razem z jego prezesem. W Polsce uratowało się 11% Żydów. Dla porównania: we Francji - 78%, we Włoszech - 89%, w hitlerowskiej III Rzeszy - 76%. www.unic.un.org.pl/holokaust/czym-byl.php S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 19:21 Mylisz sie Snajper. W Polsce uratowalo sie ok 40tysiecy Zydow (wlacznie z tymi w obozach),a ponad 250000 uratowalo sie w ZSRR. Gdyby zostali w Polsce "niemieckiej", byloby ich jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 19:22 bo w rzeszy dobrzy niemcy ukrywali swoich zydów zas w polsce polacy ich unicestwiali z /niewielką tylko/ pomocą niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
xenocide Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 19:34 snajper55 napisał: > > W Polsce uratowało się 11% Żydów. Dla porównania: we Francji - 78%, we Włoszech > - 89%, w hitlerowskiej III Rzeszy - 76%. Czy w tych krajach grozila kara smierci za przechowywyanie Zydow ? Przy okazji mozesz podac zrodlo swoich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 22:05 xenocide napisał: > Przy okazji mozesz podac zrodlo swoich danych. Nie zauważyłeś linku ? W takim razie Ci skopiuję z podanej przeze mnie strony: "Ośrodek Informacji ONZ, styczeń 2007 r. Strona aktualizowana 18 czerwca / 8 sierpnia 2007 r." S. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 gdzie sa wiarygodne dane 16.09.08, 19:52 snajper55 napisał: > W Polsce uratowało się 11% Żydów. Dla porównania: we Francji - 78%, we Włoszech > - 89%, w hitlerowskiej III Rzeszy - 76%. Kilka lat temu czytalem zupelnie inne dane. Dlaczego w tej sytuacji mam wierzyc w jedne dane i nie wierzyc w inne? Czy to ma wynikac z wygody mego oponenta? Trace zaufanie do zydofilow. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: gdzie sa wiarygodne dane 16.09.08, 22:07 kasz0 napisała: > Trace zaufanie do zydofilow. No popatrz, nie wiedziałem, że ONZ to żydofile. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 dojscia syjonistow 17.09.08, 07:01 snajper55 napisał: > No popatrz, nie wiedziałem, że ONZ to żydofile. Sadzisz, ze to dla mnie argument? Ja dowodzenie poprzez autorytet odrzucam. "Autorytet" ONZ takze. Nalezaloby po prostu przesledzic ile kasy syjonisci wydali na lobbowanie w ONZ. Tak sie sklada, ze ja nie forsuje danych, ktore poznalem przed laty. Podaje w watpliwosci wszelkie zrodla, poniewaz jasno widze przemozna chec manipulacji. Ciekaw jestem jak 17 wrzesnia 1939 roku polscy Zydzi uciekali do ZSRR. Ciekaw jestem jak uciekali po czerwcu 1941 roku. Bo byc moze zycie uratowaly im zsylki do gulagu pomiedzy 1939 a 1941. Historie i dane mozna falszowac na bardzo rozne sposoby. To, ze Niemcy uratowali Zydow pozwalajac im na emigracje podoba mi sie najbardziej. Szczegolnie gdy konfiskowali mienie emigrujacych. To bardzo ludzkie Pany. Dla mnie logika wydarzen byla prosta. W Polsce mieszkala wiekszosc biedoty zydowskiej. Aby nie tracic kasy na transport Niemcy wybudowali i prowadzili obozy zaglady najblizej miejsc zamieszkania Zydow. Treblinka byla w epicentrum. Aby nie tracic kasy Niemcy utylizowali Zydow zdolnych do pracy w obozach pracy (koncentracyjnych). Konclagry byly mniej monotonne rasowo. Na niewolnikow nadawali sie wszelacy oponenci. Tacy z FAQ takze. Mossad ma dlugie rece. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 20:14 snajper55 napisał: > W Polsce uratowało się 11% Żydów. Dla porównania: we Francji - 78%, we Włoszech > - 89%, w hitlerowskiej III Rzeszy - 76%. > > www.unic.un.org.pl/holokaust/czym-byl.php odnosnie Niemiec: (za strona do ktorej linkujesz) Niemcy 566,000 134,500 141,500 566000 Zydow zylo w Niemczech w roku objecia wladzy przez Hitlera. 346000 wyemigrowalo z Niemiec, zostaje 220000, z tych 220000 przezylo 70 do 80 tysiecy, wiec odsetek Zydow, ktorzy przezyli, waha sie w granicach od 32 do 36%. Z tych 70 do 80 tysiecy w samych Niemczech (chodzi o osoby, ktore nie zostaly deportowane i pozostaly na terenie Niemiec) przezylo 15 do 17 tysiecy w malzenstwach mieszanych (nie podlegali deportacji) i okolo 5000 osob, ktore przetrwaly w ukryciu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 22:13 Tak licząc trzeba w przypadku Polski odliczyć tych Żydów, którzy uciekli do ZSRR. Wtedy okaże się, że jedynie 1-2% Żydów w Polsce się uratowało. S. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 22:59 snajper55 napisał: > Tak licząc trzeba w przypadku Polski odliczyć tych Żydów, którzy uciekli do > ZSRR. Wtedy okaże się, że jedynie 1-2% Żydów w Polsce się uratowało. > > S. chodzi mi o to, ze ta statystyka bez uwzglednienia specyficznych warunkow dla danego regionu, w ogole jest bezuzyteczna i moze prowadzic do zadziwiajacych wnioskow. Przykladowo: 61% Zydow niemieckich zdolalo emigrowac z tego kraju (uratowac sie przed Zaglada)do roku 41, a glowna przyczyna emigracji lezala we wprowadzeniu i realizowaniu przez Niemcow antysemickich i rasowych przepisow prawnych. Polska takich przepisow nie wprowadzila, wiec emigracja Zydow wyrazona w procentach byla nieporownywanie mniejsza niz ta z Niemiec. Wniosek: szkoda, ze takich przepisow nie wprowadzono, bo mogloby to w efekcie koncowym uratowac zycie setkom tysiecy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 00:38 fzp.jewish.org.pl/news1005.html "Belgia aktywnie uczestniczyła w Holocauście Władze belgijskie z własnej inicjatywy pomogły podczas wojny wysłać tysiące swoich żydowskich obywateli do obozów zagłady. Taki obraz przedstawiła pięcioosobowa grupa historyków powołana w zeszłym roku przez parlament. Podczas okupacji Belgii w latach 1940-44 hitlerowcy wywieźli do obozów koncentracyjnych ponad 25 tys. belgijskich Żydów, niemal co drugiego, który mieszkał w tym kraju przed wojną. Rola samych Belgów w Holocauście zawsze budziła jednak kontrowersje. Teraz naukowcy zbadali archiwa władz lokalnych z czasów II wojny światowej i odkryli, że skrupulatnie wypełniały one nazistowskie rozkazy dotyczące Żydów. To pierwsze wnioski z przygotowywanego do publikacji w przyszłego roku raportu powołanej przez parlament komisji. Gdy hitlerowcy wkroczyli do Belgii w maju 1940 r., zakazali zatrudniania Żydów w administracji. Urzędnicy belgijscy poszli jednak jeszcze dalej i z własnej inicjatywy szukali Żydó w swoich szeregach. Każdy pracownik administracji musiał udowodnić, że nie jest Żydem, a jego tożsamość była sprawdzana. Żydzi byli przekazywani Niemcom. "Nie znaleźli?my ani jednego przypadku, w którym lokalna administracja nie zastosowała takich metod" - mówi historyk Michael Amara. "Chcemy zbadać, czy przypadki prześladowań były elementem celowej polityki antyżydowskiej prowadzonej przez nasz rząd" - oświadczył inny członek grupy Emmanuel Debruyne. Chodzi zwłaszcza o aresztowanie przez władze belgijskie w maju 1940 r. 5 tys. Żydów, którzy próbowali uciec do Francji przed wkraczającym Wehrmachtem. Wielu z nich Niemcy wywieźli potem do Auschwitz. Niejasna pozostaje też postawa belgijskich sędziów. Badania komisji potwierdzają, że po wojnie zdarzało się, że sędziowie odmawiali potępienia represji przeciw Żydom. Zdaniem naukowców może to dowodzić, że również sędziowie brali aktywny udział w zagładzie belgijskich Żydów. (za Gazetą Wyborczą, 22 października 2005) Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 14:56 czy ten tekst nie jest przypadkiem autorstwa "historyka" Tomasza Grosa (tak samo wiarygodny)? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 15:05 institoris1 napisał: Ciekawi mnie,dlaczego ujmujesz historyka w cudzyslow. Czyzby nie byl? Poza tym nie Tomasza, a Jana Tomasza. Zasadnicza roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 15:18 pozarski napisał: > institoris1 napisał: > > Ciekawi mnie,dlaczego ujmujesz historyka w cudzyslow. Czyzby nie byl? Poza tym > nie Tomasza, a Jana Tomasza. Zasadnicza roznica. Z Twojego tekstu wychodzi, ze roznica jest zadna, bo przeciez zorientowales sie o kogo chodzi. W cudzyslow ujmuje, bo mam faceta za propagandziste i manipulatora, a nie za historyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 15:21 Co za ulga. Tylko ty (i tacy jak ty) go uwazasz za manipulatora i propagandziste. Ale poza tym wydaje mi sie,ze jak o kims juz piszesz,to powinienes wiedziec, o kim piszesz,a nie zdawac sie na inteligencje i domysly czytelnikow. Tym razem miales szczescie.) Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 15:27 pozarski napisał: > Co za ulga. Tylko ty (i tacy jak ty) go uwazasz za manipulatora i > propagandziste. Ale poza tym wydaje mi sie,ze jak o kims juz piszesz,to > powinienes wiedziec, o kim piszesz,a nie zdawac sie na inteligencje i domysly > czytelnikow. Tym razem miales szczescie.) pozerski, szkoda, ze (jak zwykle zreszta) brak w Twoim durnym poscie odrobiny logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 18.09.08, 18:55 institoris1 napisał: > czy ten tekst nie jest przypadkiem autorstwa "historyka" Tomasza Grosa (tak samo wiarygodny)? Napisany faktycznie paskudnym, prpagandowym, stylem. Ale taka komisja historyków powołana przez parlament Belgii rzeczywiście była i odkryła dosc paskudne postepowanie Belgów wobec ich współobywateli o żydowskim pochodzeniu. A okupacja niemiecka w Belgii była łagodna i kary śmierci za pomaganie Żydom nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 19:28 merlin.pl/Rembrandt-wojna-i-dziewczyna-z-kabaretu_Manula-Kalicka/browse/product/1,616774.html Doslownie sie z nia minalem w Jerozolimie Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 19:29 Powinno byc Z rozpedu sie usmiechnalem Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 19:31 Nie znam takiej,wiec nie moja przyjaciolka. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 19:39 ludzie.gazeta.pl/zielonamysz/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Pozarski 16.09.08, 19:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25695&w=84745974 Mozesz jej napisac co myslisz. To bardzo elegancka i przesympatyczna osoba Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Pozarski 16.09.08, 19:57 Ale co mam myslec? Nie czytalem ksiazki,wiec nie wiem,co napisac. W kazdym razie ma interesujaca stronke pod ksywka. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Pozarski 16.09.08, 20:06 Mozesz przeczytac fragment juz dzisiaj: merlin.pl/HTML/978-83-7515-050-6.html Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 20:14 to też ciekawe www.e-teatr.pl/pl/artykuly/58310.html Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 20:20 Dzieki Ariadno. Nic o p.Irenie Gut nie wiedzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 20:35 ja tez nie. i to jest dziwne,ze Amerykanie nam muszą takich ludzi pokazywać to samo bylo z Ireną Sendler. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Podobnie było z Henrykiem Sławikiem.. 16.09.08, 20:44 Uratował 5 tysięcy, nikt o nim nie wiedział do czasu, kiedy uratowany przez niego Żyd upomniał się o jego pamięć. ...Pod koniec lat 80. izraelski dyplomata Henryk Zvi Zimmermann przyjechał do Polski, by odszukać ślady Henryka Sławika, któremu zawdzięczał ocalenie podczas wojny. Nie dowiedział się niczego, ale fiasko swojej misji w pierwszej chwili uznał za dobry znak. Przypuszczał, że Sławik żyje, bo o śmierci takiego bohatera Polacy musieliby wiedzieć. Ale pomylił się: Sławik nie przeżył wojny. W dodatku 40 lat po jej zakończeniu nikt w Polsce o nim nie pamiętał. I właściwie tak pozostało do dziś... www.newsweek.pl/wydruk/artykul-wydruk.asp?Artykul=8976 Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Podobnie było z Henrykiem Sławikiem.. 16.09.08, 21:26 a kto sie miał o niego upominac w pierwszym rzędzie jak nie ci,których uratował? jak widac tez im to niezbyt wychodziło Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 20:51 a wielcy patrioci polscy typu perliczkowatego i manny cala swoja energie poswiecaja ironii, zamiast uczcic wielkich polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Nasza forumowa przyjaciolka napisala ksiazke 16.09.08, 23:37 O, ja czcze wielkich Polakow. Bylem tu na spotkaniu kiedy pani Sendlerowa dostala nagrode Karskiego. Okazuje im czesc takze zwlaczajac glupote polakozercow. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Skoro milion "ukrywało" 16.09.08, 19:55 to tych ukrytych powinno być 330 tysięcy. Taka była okupacyjna średnia - trzech(troje) ukrywających na jednego ukrywanego - w myśl zasady - im mniej osób wie, tym większa szansa na przeżycie dla ofiary. Liczba uratowanych Żydów jest ogólnie znana, w zależności od opracowania od 30 do 60 tysięcy. Z drugiej strony - milion "ukrywających" z rodzinami, niech będzie model 2 + 1, to 3 miliony osób. Za ukrywanie groziła (teoretycznie) kara śmierci, a z tym wiadomo różnie bywało. Kończyło się albo zabiciem rodziny albo spaleniem domu albo więzieniem dla głowy rodziny. Często też, poza zabiciem ukrywanych - niczym. Do tej pory udokumentowano ok.800 przypadków morderstw na Polakach ukrywających Sąsiadów. Wnioski? IPN zamknąć, to oczywiste. Ćwierć miliarda złotych z budżetu na firmowanie literatury o rozpryskach esbeckiego goowna to stanowczo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: Skoro milion "ukrywało" 16.09.08, 22:12 pan.scan napisał: > to tych ukrytych powinno być 330 tysięcy. Taka była okupacyjna > średnia - trzech(troje) ukrywających na jednego ukrywanego - w myśl > zasady... ====================== to ten sam blad co ipn. chodzi o to ze np w warszawie sporo ludzi pomagalo ukrywac jedna rodzine/jednego czlowieka. nie chodzi tu tylko o wlascisieli mieszkania w ktorym ukrywal sie zyd. ale jednoczesnie, ci co pomagali ukrywac zydow, pomagali ukrywac wiecej niz jedna rodzine. arytmetyka nie jest taka prosta. prosze zajrzec do mojego postu ponizej. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Skoro milion "ukrywało" 17.09.08, 08:43 70-90 tysięcy Polaków pomagało w ukrywaniu się ok. 25-28 tysięcy Żydów w Warszawie. Do Powstania dożyło ich ok. 15 tysięcy. Tak wynika z opracowania Gunnara Paulssona "Utajone miasto - Żydzi po aryjskiej stronie W-wy" - w ang. oryginale "Hidden City". Paulsson przyjmuje, że okupację w Polsce przeżyło ok. 46 tysięcy Żydów. I to są najnowsze dane z badań na 2006 rok, w oparciu o archiwa ŻIHu i YV. Wystarczy teraz wyliczyć średnią, by nie wpaść w obłęd Iranka- Osmeckiego, który podaje, że w ukrywaniu brało 3 miliony chrześcijan. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 Re: Skoro milion "ukrywało" 17.09.08, 08:50 pan.scan napisał: > ukrywaniu ... Żydów w Warszawie. Manipulujesz. W tytule milon dotyczy Polski. Na dodatek nie wiadomo w ktorych granicach. 1938, 1941, 1945 ? > Paulsson przyjmuje > archiwa ŻIHu i YV. A coz to za zrodla? "Autorytet" "przyjmuje". YV przeprowadzalo spisy statystyczne w Rzeczypospolitej? > Wystarczy teraz wyliczyć średnią Z tego, ze ktos jest idiota nie wynika srednia dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Skoro milion "ukrywało" 17.09.08, 09:01 Najlepsze (jesli da sie tak powiedziec) w tym wszystkim jest to,ze tamtych bohaterow "czasow marnych" dzis przywoluja goracy antysemici i, kto wie, z tresci ich enuncjacji tak wynika przeciez, moze i zwolennikow Endloesung. Taki zadziwiajacy, polski, paradoks.( Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 "uzycie" "sredniej" syjonistycznej 17.09.08, 10:11 pan.scan napisał: > ukrywaniu się ok. 25-28 tysięcy Żydów w Warszawie. Poslugujac sie "matematyka" Chama.scana w Polsce ukryto 35 razy wiecej Zydow niz w milionowej Warszawie. Lacznie w niniejszym "opracowaniu" oszacowano ilosc ukrytych na 980 000 Zydow (=35*28000). Spod Andrychowa do Izraela po 1948 wyjechalo ponad 2 miliony "Alijowcow". Siem szybko rozmnazali? > by nie wpaść w obłęd Iranka-Osmeckiego Obled Wiesentala sluszniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: "uzycie" "sredniej" 17.09.08, 10:15 Czego by nie myslec o scanie, ma zawsze na podoredziu dowody dla swoich twierdzen. Ty i tobie podobni,tylko insynuacje. 2 miliony Zydow "spod Adrychowa" do Izraela? Daj laskawie link do swoich kolejnych, nie pierwszych i nie ostatnich, rewelacyjnych bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 kto zaludnil Izrael po 1947? 17.09.08, 10:29 pozarski napisał: > Ty i tobie podobni,tylko insynuacje. 2 miliony Zydow "spod Adrychowa" do Izraela? To potomkowie Palestynczykow mojzeszowych ortodoksow? > Daj laskawie link Nie dam Ci linku do logicznego myslenia. Ponadto Ty ze mna nie dyskutujesz. Wiec po co mialbyl nadaremno tracic czas? Nie musze sie wysilac bo wiadomo, ze nie odpowiesz i nie przeczytasz mojej odpowiedzi. Powtarzam: Nie dam Ci linku do logicznego myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: "uzycie" "sredniej" 17.09.08, 10:34 Po co z nim rozmawiasz? Przecież to napuszony swoją "wiedzą" bufon. Śmieszy mnie kiedy ten cymbał jak mantrę (za Nowakiem zresztą) powtarza historyjkę o "prowokacji kieleckiej", która miała służyć emigracji Żydów do Izraela. Jest ciekawa książka Bożeny Szaynok (to skądinąd specjalistka od Kielc 1946) p/t "Z historią i Moskwą w tle, Polska a Izrael 1944-1968" a w nim uchwały i notatki towarzyszy z KC w sprawie żydowskiej emigracji. Nie czyniące żadnych przeszkód, w późniejszych latach, to fakt, z ograniczeniami dla fachowców. Krótko - pozycja nie dla idiotów jak R7. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 Re: "uzycie" "sredniej" 17.09.08, 10:51 pan.scan napisał: > (za Nowakiem zresztą) Zadnego Nowaka nie czytalem i nie mam ochoty znac. Widocznie nie ma on monopolu na oczywistosci. Jak mieliscie zydokomunistyczna wladze Chamie.scanie trzeba bylo mnie bylo zutylizowac z katowniach UB. > Nie czyniące żadnych przeszkód Przeszkoda byl rozum zydowskich mas. Po co sie bylo pchac na pierwsza linie frontu ze spokojnej Rzeczypospolitej. Wojna o "utworzenie" Erec Israel trwa do dzis. I bedzie trwala az do likwidacji tego czyraka pompowanego przez USA na d.pie Bliskiego Wschodu. > Krótko - pozycja nie dla idiotów jak R7. Dziekuje za komplement. To zapewnia mnie ze nie upadlem do Twego poziomu. Merytorycznie nie przetrzymales gdy posluzylem sie Twoja "metodologia". Swojej metodologi nie ocenisz, nie zbluzgasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 ilu Zydow przez Polske emigrowalo do Izraela?????? 17.09.08, 12:50 pan.scan napisał: > historyjkę o "prowokacji kieleckiej" Ja napisalem o 2 milionach Zydow wokol Dzierzoniowa. Ty cos bajdurzysz o "prowokacji kieleckiej". Namolnie unikacie faktow i konkretow. Judzicie, urzadzacie hucpe. Mnie interesuje czy aktualnym celem syjonistycznych prowokatorow jest to aby te 3000 Zydow, ktorzy pozostali w Polsce, wyemigrowaly do Izraela. Bo nie pojmuje celow aktualnych zabiegow holocaust industry? Moze Wy tez nie pojmujecie w czym uczestniczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
szczeniaczek Re: ilu Zydow przez Polske emigrowalo do Izraela? 17.09.08, 16:49 kasz0 napisała: > Bo nie pojmuje Hau Hau Hau A jak umyslowo niedorozwinieta osoba moze cos kolwiek pojac? NIJAK! Ja robie krotkie i szybkie zabiegi na tego typu pacjentach. Uzywam widelec... Hau Hau Hau! Prosze sie do mnie zglosic!! Allahu Akbar! Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 Re: ilu Zydow przez Polske emigrowalo do Izraela? 17.09.08, 17:06 szczeniaczek napisała: > Ja robie krotkie i szybkie zabiegi na tego typu pacjentach. Uzywam > widelec... Hau Hau Hau! > Prosze sie do mnie zglosic!! Jest pytanie w tytule. Dokonaj na tym pytaniu publicznie oferowany zabieg. > Hau Hau Hau Z szacunkiem, wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: "uzycie" "sredniej" 17.09.08, 14:12 nikt nie wie jakby się w tamtych czasach zachował czy by pomagał Zydom czy nie. Trzeba być w takiej sytuacji,zeby wiedzieć.Czasem ktos kto by sie tego po sobie nie spodziewa robi się bohaterem,a bywa odwrotnie. Dzisiejsze dywagacje są psu na budę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 Re: Skoro milion "ukrywało" 17.09.08, 07:08 pan.scan napisał: > to tych ukrytych powinno być 330 tysięcy. Wlasnie tylu polskich Zydow (ponoc) przezylo. To znaczy (ponoc) pojawili sie w statystykach po wyzwoleniu. > Liczba uratowanych Żydów jest ogólnie znana, w zależności > od opracowania od 30 do 60 tysięcy. Przyjmujesz, ze oni (sie) ratowali dzieki opracowaniom? Oczywiscie dzieki pieniadzom i opracowaniom Yad Waszem i Wiessentala. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: Skoro milion "ukrywało" 17.09.08, 14:43 pan.scan napisał: > to tych ukrytych powinno być 330 tysięcy. Taka była okupacyjna > średnia - trzech(troje) ukrywających na jednego ukrywanego - w myśl > zasady - im mniej osób wie, tym większa szansa na przeżycie dla > ofiary. Liczba uratowanych Żydów jest ogólnie znana, w zależności od > opracowania od 30 do 60 tysięcy. > > Z drugiej strony - milion "ukrywających" z rodzinami, niech będzie > model 2 + 1, to 3 miliony osób. tego akurat nie wiesz, czy "model 2+1" zostal w tym wyliczeniu juz uwzgledniony, jesli tak to liczba ukrywajacych wahala by sie w rozdziale 90-180 tysiecy (30-60 tys. uratowanych) Ponizej przyklady, ktore wychodza poza Twoja metode liczenia: - nie ma zadnych statystyk (a jesli sa, to ja o nich nie slyszalem), ktore mowilyby o tym w ilu roznych miejscach ukrywal sie przecietny Zyd, ktoremu udalo sie przetrwac. Zalozmy, ze przecietna wynioslaby 4 miejsca, to liczba osob ukrywajacych wzrastalaby w Twoim rachunku z 3 do 12 na jednego Zyda. -czy osoby, ktore udzielily schronienia Zydom na dzien lub kilka dni ("mozecie zostac do rana, ale jutro musicie stad odejsc") tez beda uwzgledniane jako "ukrywajace" (nie widze powodu, zeby nie byly)? - nie wiadomo ilu Zydow wsrod tych zamordowanych ukrywalo sie wczesniej (wezmy przykladowo Zyda ukrywajacego sie w czterech roznych miejscach, czyli mamy 12 osob ukrywajacych, a w Twojej statystyce osoby te w ogole sie nie pojawiaja, bo nie ma zydowskiego odpowiednika wsrod tych co przetrwali) Za ukrywanie groziła (teoretycznie) > kara śmierci, a z tym wiadomo różnie bywało. Kończyło się albo > zabiciem rodziny albo spaleniem domu albo więzieniem dla głowy > rodziny. Często też, poza zabiciem ukrywanych - niczym. > > Do tej pory udokumentowano ok.800 przypadków morderstw na Polakach > ukrywających Sąsiadów. Wnioski? zgodnie z tym co piszesz powyzej oprocz 800 morderstw na Polakach jakas nieokreslona blizej liczbe Polakow spotkaly nast. konsekwencje "spaleniem domu albo więzieniem dla głowy > rodziny. Często też, poza zabiciem ukrywanych - niczym" > IPN zamknąć, to oczywiste. Ćwierć miliarda złotych z budżetu na > firmowanie literatury o rozpryskach esbeckiego goowna to stanowczo > za dużo. wara od IPN-u, jedyne co bym zmienil, to dopuszczenie mozliwosci prywatnego wspolfinansowania tej instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nareszcie czemus IPN sluzy 16.09.08, 20:04 "IPN nalezy zamknac oczywiscie" Zartujesz oczywiscie Maniek? Pytam na wsiaki sluczaj, bo na kraju wzialem jaja za balony i wole sie upewnic... A co do IPN, brawo, widze ze czemus wreszcie sluza! PF Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Nareszcie czemus IPN sluzy 17.09.08, 00:11 polski_francuz napisał: > "IPN nalezy zamknac oczywiscie" > > Zartujesz oczywiscie Maniek? Ironizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 21:03 kilka lat temu widzialem cos troche bardziej powaznego w tym sensie. ich wniosek opieral sie na blednym zalozeniu. rozumiewali w nastepujacy sposob. zeby ocalic jednego zyda trzeba bylo przecietnie 25 polakow (liczba ta moze byc zupelnie prawdopodobna i prawidlowa. trzeba bylo zazwyczaj kilka miejsc i wspolprace kilku osob w kazdym okresie i miejscu) no wiec 40 tysiecy pomnozyc przez 25 daje 1 milion. blad w tym ze zbiory osob ktory ratowaly pojedynczych zydow mialy miedzy soba nie puste przekroje. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 00:07 zeby ocalic jednego zyda trzeba bylo przecietnie 25 polakow=== Nie zastanowilo Cie to? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 00:13 Ale ciebie to zastanowilo. Ty wyciagasz wniosek,ze wlasnie ten milion Polakow byl zaangazowany w ratowanie 40tysiecy Zydow. Tyczasem jednak nie 40 tysiecy Zydow zostalo uratowanych po aryjskiej stronie, a duzo mniej. Ilu? Nie wiadomo dokladnie. Moze 10 tysiecy? A moze mniej? Ta historia zaczyna przypominac farse,ale smieszne to w ogole nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka a ilu Żydów ukrywało Polaków? 16.09.08, 22:18 wielu Żydów miało doskonałe aryjskie papiery i nikt nie wiedział, że Żydami są. Do tego byli i w Wermahcie i w SS oraz w niemieckiej administracji. Niektórzy działali w Polskim Podziemiu. Mieli środki i możliwości. Ilu z nich ukrywało ściganych Polaków, oraz swych rodaków? Czy jakieś liczby są właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamzerek Re: a ilu Żydów ukrywało Polaków? 16.09.08, 22:30 sa! okazuje sie ze w takich wypadkach zydy mordowaly polakow i uzywaly ich krew dla produkcji pacy paschalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: a ilu Żydów ukrywało Polaków? 16.09.08, 23:35 Mnie wiecej tyle samo sensu co obwinianie POlakow za Holokaust. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: a ilu Żydów ukrywało Polaków? 16.09.08, 22:44 generalnie ludziska w Polsce nawzajem by się musieli ukrywać Polacy Zydów Polacy Polaków Zydzi z aryjskimi papieramoi Polaków i swoich braci z niearyjskimi papierami ukrywający się Zydzi,ukrywających się Polaków,albo odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
summer_beauty moralne racje ukrywania 18.09.08, 16:53 mowimy ze moralnym obowiazkiem jest udzielenie pomocy slabszemu w czasie wojny kims slabszym byl scigany ze szczegolna bezwglednoscia czyli zyd zatem moralnym obowiazkiem kazdego prawego czlowieka bylo pomoc sciganemu niemcy przewidzieli ten problem odpowiednimi sankcjami za udzielenie zydowi schronienia potencjalnemu polakowi grozilo pozbawienie go zycia i jego rodziny przez niemcow co z ta moralnoscia wobec wlasnej rodziny dylemat czy pomoc slabszemu zydowi i narazic swoja rodzine slabe dzieci slabe babcie i dziadkow innych slabych ludzi ktorzy nie sa scigani ze szczegolna bezwzglednoscia czy nie narazac rodziny i patrzec bez reakcji na tragedie zydow na szczescie zyjemy w czasach w ktorych ominely nas takie dylematy ale kto to jeszcze wie moze nie chodzic o zzydow i polakow o kogos zupelnie innego zastanawiam sie czytajac was gdy atakujecie postawy bierne wobec ukrywania zydow zastanawiam sie czy wolno atakowac lub bronic takich postaw z moralnego punktu widzenia obowiazki moralne mamy przede wszystkim wobec rodziny potem wobec spoleczenstwa chociaz u wielu osob roznie to bywa ale zawsze jesli jest inaczej to ze szkoda dla rodziny czy mamy prawo narazac ludzi tworzacych nasza rodzine ludzi na przyklad niepelnoletnich ktorzy nie moga wypowiedziec sie w tym temacie nie mamy czy to bohaterstwo ukrywac zyda narazajac kilka osob polskich osob dzieci nie mamy i tu morlnosc i tu nie badzcie tacy stronniczy ciekawe kogo z forum kto ukrylby dzisiaj polaka zyd i zyda polak ale bylby sprawdzian nie zycze tego dyskutantom nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 22:53 nawet milion Polakow ratowalo zydow..za takie "bzdety i falsz" powinni ten IPN zamknac oczywiscie PRAWDE maja pisac...... to zydzi ratowali Polakow w II WS a ci niewdziecznicy zamykali ich w gettach a nastepnie w polskich obozach koncentracyjnych o tym juz prawie kazde dziecko w Ameryce wie,w Australi jeszcze nie ale to kwestia czasu,w Polsce nie maja zielonego pojecia...o prawdzie Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 22:59 to czego rozni perliczkowaci tego forum nie napisza nigdy, to fakt, ze zaden polak nigdy nie zwrocil sie z prosba o pomoc do zyda. jak rozne perliczkowate pomysla troche (jesli sa do tego zdolni wogole), to tez zrozumieja dlaczego i moze w koncu przestana robic z siebie blaznow pytajac ciagle "ilu zydow ratowalo polakow".... jesli zechca pomyslec pol centymetra dalej, to tez moze zauwaza roznice w sytuacji, w jakiej znalazl sie zyd w okupowanej polsce, a w jakiej byl polak w tej samej okupowanej polsce. ale boje sie, ze to za wysokie progi dla perliczkowatych i felczerkow i innych bambusow.... Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 07:19 dana33 napisała: > to czego rozni perliczkowaci tego forum nie napisza nigdy, to fakt, > ze zaden polak nigdy nie zwrocil sie z prosba o pomoc do zyda. > jak rozne perliczkowate pomysla troche (jesli sa do tego zdolni > wogole), to tez zrozumieja dlaczego i moze w koncu przestana robic z > siebie blaznow pytajac ciagle "ilu zydow ratowalo polakow".... > jesli zechca pomyslec pol centymetra dalej, to tez moze zauwaza > roznice w sytuacji, w jakiej znalazl sie zyd w okupowanej polsce, a > w jakiej byl polak w tej samej okupowanej polsce. był czas, że mogli dużo dobrego zrobić. albo chociaż nic nie robic. ale to latanie z jęzorem do nkwd na sąsiadów polaków to ładne nie było. mojego dziadka we lwowie w już w listopadzie 1939 tak zakapowali - jeszcze na bezczelnego paluchem drzwi pokazywali. jak po wojnie babka usiłowała przynajmniej los męża ustalić to taki łomot na ubecji dostała, że inwalidką na kręgosłup do końca życia została. poszukiwania po 56 też bez rezultatu (ale przynajmniej już bez łomotu). a wystarczyło by sąsiedzi żydzi nic nie robili ................ no i nie wiedzieć czemu, cóś tej żydokomuny nie kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 19:31 jasne, jasne.... szczegolnie, ze zydzi pozostali jak wiadomo w swoich mieszkaniach i mogli bez problemu donosic niemcom na polakow... ostatecznie to polacy byli poszukiwani dzien i noc przez niemcow, a nie zydzi.... a co do ubecji, to bylo w niej troche wiecej polakow niz zydow, ile bys sie nie wysilal..... a co do donoszenia, to tez wiadomo, ze polacy donosili na polakow i to nieporownywalnie wiecej, niz zydzi na polakow... tak ze jesli tymi bajeczkami chcesz uspokoic wlasne sumienie, to ja ci na to nie pozwole... Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 19:41 dana33 napisała: > jasne, jasne.... szczegolnie, ze zydzi pozostali jak wiadomo w > swoich mieszkaniach i mogli bez problemu donosic niemcom na > polakow... ostatecznie to polacy byli poszukiwani dzien i noc przez > niemcow, a nie zydzi.... > a co do ubecji, to bylo w niej troche wiecej polakow niz zydow, ile > bys sie nie wysilal..... a co do donoszenia, to tez wiadomo, ze > polacy donosili na polakow i to nieporownywalnie wiecej, niz zydzi > na polakow... tak ze jesli tymi bajeczkami chcesz uspokoic wlasne > sumienie, to ja ci na to nie pozwole... szanowna i dostojna idiotko, uprzejmie informuję że w 39 zaszła okoliczność okupacji sowieckiej - i trwała do czerwca 41. np Lwów. ps napisz nową wersję historii gdzie bohaterscy Żydzi bronili Niemców przed nieznanymi nazistami (w domyśle Polakami) ponosząc przy tem ogromne straty od owego czasu holokaustem zwane. będziesz nowy tomasz gross. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 19:45 Szanowny idioto: wiemy,wiemy. Byla okupacja radziecka,no i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 19:50 pozarski napisał: > Szanowny idioto: wiemy,wiemy. Byla okupacja radziecka,no i co dalej? to se poczytaj co danedreiunddreizig wypotła, i dopiero sie zapytowuj. a propos zapytań - za co Cię Polacy w 68 wypedzili? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 19:57 To juz zesmy przerabiali. Nie lubie wracac do starych watkow,ale jesli masz ochote,to sie przejdz.)) Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: Pamiętamy - paradiso judeorum 17.09.08, 20:27 pozarski napisał: > To juz zesmy przerabiali. Nie lubie wracac do starych watkow,ale jesli masz > ochote,to sie przejdz.)) nie mam za dużo czasu na forumowanie. wydawało mi się że skończyło się jakby niczym ale pewnie nie doczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 16.09.08, 23:10 melord miałam Cię za mądrzejszego.a Ty wyjeżdżasz niby z ironicznymi tekstami,a w sumie strasznie prymitywnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka tego typu publikacje IPN-u to rodzaj swoistego 17.09.08, 09:28 tłumaczenia się z kaca, że tak mało Żydów przechowano. A ja uważam, że nie ma z czego tłumaczyć się, ani nie ma powodów do kaca. Gdyby Polska była oddalona od Rzeszy tak jak Bułgaria, i zawarła tak jak Bułgaria serdeczny sojusz faszystowski z Rzeszą, to władze powinny uratować swych obywateli. Ale u nas nie zawarto sojuszu z Adolfem, na dodatek byliśmy krajem podbitym, przez który przemieszczały się główne fronty wojny. W sytuacji okupacyjnej następowała degrengolada społeczeństwa, a przynajmniej zobojętnienie. Ludzie musieli walczyć o swój byt, i gdzie im w głowie było ukrywać Żyda jakiegoś, czy Polaka ściganego. Jeżeli już ukrywali to za kasę, i to bardzo moralne było. Co bardziej prymitywny chłop postanawiał tipa sobie wziąść zarzynając Żyda przechowywanego. Tym bardziej, że i tak nikt go za to nie ścigał bo polskiej władzy nie było. Ja sobie tak myślę, nie wiem do końca bo nie byłem w takiej sytuacji, ale gdybym wtedy żył, to raczej Żyda nieprzechowałbym, szczególnie gdybym miał rodzinę. Niezaryzykowałbym życia dzieci po prostu. No, chyba, że Żyd płaciłby, a miałoby to globalne znaczenie dla wyżywienia dzieci. Dzisiaj większość pewnie sądzi, że przechowała by Żyda wtedy. Wątpię. Większość tu pamięta lata 80-te, gdy największy syf w Polsce był. Z biedy, i ochoty ucieczki za granicę, ludzie warczeli na siebie nie tylko w wszechobecnych kolejkach. Wkładali sobie szpilki, to nie ludzie, to wilki. Bo sytuacje kryzysowe powodują, iż ludzie ulegają demoralizacji, a przynajmniej obojętności. W sytuacji normalnej, jak teraz, polski humanitaryzm sprawdza się, nie tylko w kraju, ale i poprzez misje różne. Nie odstajemy od innych pod tym względem. Polacy jeżdżą z kocami i puszkami do najbardziej niebezpiecznych miejsc, a w kraju szereg akcji dobroczynnych osiąga sukces. W czasie okupacji byli ludzie jednostkowi co ukrywali gratis. A z instytucji wyróżnił się KK, choć dzisiaj ów Kościół oskarżany jest, że ochrzcił żydowskie dzieci. A ciekawe jak inaczej miał im życie uratować? KK sprawdził się nie tylko w pomocy Żydom, ale i w pomocy innym. Np. niemiecki KK dość sprawnie organizował paczki żywnościowe dla więźniów KL właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka i w ogóle, popatrzmy na ex ofiary 17.09.08, 09:48 czyli Żydów z Israela, którzy dzisiaj w stanie wojny są, i co wojna robi z nich. Mamy przekazy filmowe jak porafią okaleczyć jeńca, jak potrafią szydzić ze zwłok, etc. Było już o tych hotelech co gościli israelskie wycieczki. Ale naprawdę, aby zrozumieć to, to trzeba się przejść po takim miejscu gdzie taka wycieczka była. Wtedy zrozumie się, czemu nikt już nie chce ich pieniędzy a tylko chce aby niepokazywali się więcej. Ściany wysmarowane jedzeniem, toalety zapchane zużytymi podpaskami, w kazdym pokoju rozwalony mebel za pomocą ciosów, w pościeli kał. Kryminalistyka bardzo dobrze opisała zachowania takie. To podświadome działanie na tzw. "szczęście". Bo oni jak wrócą do siebie to idą zaraz na wojnę. Społecznieństwo, które prowadzi wojnę na własnym terrytorium albo pod okupacją jest, ulega zdziczeniu. Dlatego też, inne proporcje trzeba mieć gdy ocenia się zachowania z okresu wojny właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: i w ogóle, popatrzmy na perle 17.09.08, 09:56 Z tego co i jak pisze o Zydach mozemy wnioskowac,ze gdyby zyl w tamtych czasach, nie tylko nie przechowywalby Zydow ze strachu o rodzine, ale aktywnie wlaczyl sie w zawodowe sprawy szmalcowniczych hien. Sprawa jest jasna jak slonce. Jego powyzsze posty sa tego najlepszym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 i w ogóle, popatrzmy na syjonistow 17.09.08, 10:00 pozarski napisał: > Z tego co i jak pisze o Zydach mozemy wnioskowac Z prawa do wnioskowania nie wynika uczciwosc, rzetelnosc, prawdziwosc, ... wnioskow. Wedlug mnie (wniosek) judzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka Re: i w ogóle, popatrzmy na perle 17.09.08, 10:14 ja przynajmniej mam odwagę napisać, że prawdopodobnie Żyda nieprzechowałbym. Ty pozerski lepiej obawiaj się filesemitów, którzy bohaterami przy kompie są. Bo poźniej to oni najbardziej zawiedzą w realnej sytuacji. A co do szmalcownictwa jest. Póki co nieodkryłem w sobie cech do podpieprzania. Ale wszystko przed mną. Pewnikiem gdybyś ty pozerski zapukał do moich drzwi jako Żyd obdarty, głodny, bosy i brudny, to dostałbyś żarcie i kopa na drogę właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski perla i filesemici 17.09.08, 10:20 Ja sie obawiam wszystkich,ktorzy maja "zydowskiego" zajoba. Filosemitow i antysemitow. Mam nadzieje,ze ta wymarzona i wypieszczona perspektywa, ktora tu propagujesz, nigdy nie bedzie sprawdzana w uzyciu, wiec i ani brudny, ani czysty, nie zapukam do twoich drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 alergia - choroba autoimmunologiczna 17.09.08, 10:33 pozarski napisał: > Ja sie obawiam wszystkich,ktorzy maja "zydowskiego" zajoba. Sprawdz kto na FAQ rozpoczyna zydowskie, izraelskie, antyislamskie, antyarabskie itd. watki. > wypieszczona perspektywa Hamas w Knesecie. Pieszczenie pojednania. NSDAP w Sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka swoją drogą ciekawe co na ukrywanie Żyda 17.09.08, 12:14 nazifemistki powiedziały by. Bo dzisiaj za klapsa czy brudny kołnierzyk dziecka w przedszkolu chcą pozbawiać praw rodzicielskich, a tatusia o molestowanie oskarżyć. Czy na przypadek ukrywania Żyda też takie bojowe są? Bo przecież ukrywanie Żyda to narażenie dzieci na śmierć było. I nie teoretycznie, ale w praktyce niejedno dziecko kulę w głowę dostało, zupełnie nieświadome za co. Dorośli mogli swoje życie ryzykować, ale czemu narażali dzieci? Ci, którym udało się Żyda przechować bohaterami są, ale ci co wpadli i dzieci przez to zginęły, nieopowiedzialnymi rodzicami byli. I nie chodzi o to, że łamali ówczesne prawo, bo to hitlerowskie prawo było, ale o to, że dorośli nie mają prawa szafować życiem dzieci. Nawet za cenę ratowania innego człowieka właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki hotelarze izraelscy mądrzejsi od polaków 17.09.08, 16:44 nie tak dawno wyczytałem w prasie izraelskiej iz w eilacie hotelarze nie mogąc sie uporąć z nagminnym dewastowanie pokoi przez rozwydrzoną młodzież/w tym zolnierzy na przepustkach/ po prostu wprowadzili dla nich bana. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_z_lublinka Re: hotelarze izraelscy mądrzejsi od polaków 17.09.08, 18:17 aaki napisała: > nie tak dawno wyczytałem w prasie izraelskiej iz w eilacie hotelarze nie mogąc > sie uporąć z nagminnym dewastowanie pokoi przez rozwydrzoną młodzież/w tym zoln > ierzy na przepustkach/ po prostu wprowadzili dla nich bana. ale te zachowania biorą się ze stanu wojny w tym kraju. I nie wiem jakim by tu dane33 basem śpiewało o świetności israelskiej młodzieży, to wojna w rzeczywistości musi ogólny upadek zachowań nieść właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_contenti To jest wątek o IPN n/txt 17.09.08, 18:24 tomek_z_lublinka napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
szczeniaczek Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 16:51 Co za watek!?! Hau hau hau What a pile of dog shit! Arf Arf Arf! Allahu Akbar! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 16:54 szczeniaczek napisała: FAQt autentyczny.) Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 19:34 Dzieki za limka. Przeczytalam posty pod mspodem, m.in taki Polska Zydowka » Re: Nawet milion Polaków ukrywało Żydów 2008-09-17 19:11 Avatar chcialabym w to uwierzyc, naprawde, bardziej niz ktos sobie wyobraza. Moje zycie, postawienie na Polske, by mialo sens. jestem Zydowka i Polka. Chce w to wierzyc. Boze, spraw, zeby ludzkie zycie bylo cos warte... > > www.dziennik.pl/wydarzenia/article237576/Nawet_milion_Polakow_ukrywalo_Zydow.html Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 19:41 No i co, Zsypla pejszns, z tego wynika? Ze jakas kobietka chce uwierzyc w cos,co nie jest prawda? So what? Ty w to wierzysz? Najpierw wierzylas w ngo's, potem Borowski, potem Kaczory dwa, teraz sp Dudek i milion Polakow ukrywajacych Zydow? Strasznie jestem ciekaw dalszego ciagu w rozwoju twoich azngazacji ideologicznych. Acha: Bylbym zapomnial. Benio Tejkowski i Zielone Brygady.)) Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 20:00 Moze nie ide tak daleko, jak ta niewiasta, ale tez wierze w Polske. Dawno moglam stad wyjechac. Wybralam swiadomie. Ostatni strup za lat 60tych zniknal w rocznice, tak jak chcielismy (moze poza twoim wyjatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 20:03 Wam strup znikl? Ty masz metafory zsypla. Pono bylas poetka; wcale sie nie dziwie.)) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 17.09.08, 21:41 Od znajomych dostalem ponizsze listy do IPN. Warte przeczytania i jeszcze dodatkowo zrozumienia. To nie bedzie latwe,ale sprobojcie; moze sie wam poszczesci? 1. Sent: Friday, December 22, 2006 2:18 PM Subject: Program Index Szanowni Panstwo, Jestem Zydem, urodzonym w Polsce i od 1968 roku mieszkam w Izraelu. Z duzym wzruszeniem przeczytalem o projekcie INDEX i jego szlachetnych celach. Moja matka i jej siostra, obydwie zyja do dzis w Izraelu, zbiegly z getta warszawskiego i dzieki pomocy Polakow przezyly wojne. Osoby, ktore pomogly im przetrwac wojne zostaly uznane przez Instytut Yad VaShem za Sprawiedliwych Wsrod Narodow. Z mojej duzej rodziny, liczaca ponad 100 ludzi, tylko mniej niz 10 osob przetrwalo wojne. Cala reszta zostala zamordowana. Najwiecej z Nich bylo ofiara tzw szmalcownikow. Zostali zadenuncjowani i wydani w rece oprawcow hitlerowskich. Niemcy nie potrafili rozroznic miedzy Polakami a Zydami . Szmalcownicy potrafili. Czy Wasz Instytut ma dosyc odwagi cywilinej zajac sie publicznie tym tematem?? Czy jestescie na tyle zobowiazani prawdzie historycznej, ze wezmiecie na siebie misje zrobienia indeksu denuncjatorow i indeksu ich ofiar ??? Moja pytanie jest w duzym stopniu retoryczne, bo zdaje sobie sprawe z tego, ze tak naprawde, w dziesiejszej Polsce, poza polowaniem na czarownice z okresu PRL nikt nie ma zamiaru badac przeszlosc narodu. Razem z tym chcialbym jednak wiedziec jaki jest wasz stosunek to tej czesci w historii martyrologii spoleczenstwa polskiego. Prosze pamietac - Zydzi polscy zamordowani podczas II Wojny Swiatowej poza tym, ze byli Zydami, byli tez obywatelami polskimi. Z wyrazami szacunku, ==== 2. Autor: Cotomazaznaczenie Temat: Potomkowie Szmalcownikow znow licza Sprawiedliwych 2008-09-17 01:09 Jeszcze troche i ta spolka akcyjna ND-ectwo & PiSiarstwo stwierdzi, ze na 3,6 mln Zydow w Polsce przedwojennej uratowali niecale ... 7 (siedem) milionow. DD Podobna sytuacja byla w czasie antysemickiej kampanii '67 - '68, kiedy czerwono-brunatne moczarostwo na gwalt wynajdywalo coraz wiecej ratujacych Zydow. Symptomatycznie, ze ta swolocz nic nie pisze o tym, ze 90% szlachetnych Polakow, ktorzy zgineli ratujac Zydow zginela z powodu Polactwa-Szmalcownictwa. Niemcy nie biegali po mieszkaniach w poszukiwaniu Zydow. Wskazywali miejsca ukrycia przodki tych co teraz na gwalt wyszukuja Sprawiedliwych. Ale o tym ani mru, mru. Wiec, gdyby nie bylo Polakow- szmalcownikow to uratowalo by sie 90% szlachetnych Polakow i Zydow ktorych ukrywali. I juz doliczyla sie ta ONR-eria do 100.000 uratowanych Zydow, a czemu nie caly milion, albo dwa, lub trzy, cztery, piec, dziesiec? Komu to szkodzi? Kto da wiecej? [...] Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 zeszloroczne sniegi Brystygierowej 17.09.08, 22:15 pozarski napisał: > misje zrobienia indeksu denuncjatorow i indeksu ich ofiar ??? Czy judzac musicie zawsze rznac glupa? Po 1945 takie listy byly robione. Przestepcow stawiano przed sadami, skazani ponosili kary. Tak jak w przypadku Jedwabnego. Kartotek poszukajcie sobie w Izraelu bo tam je wyslala Luna Brystygierowa, okradajac gojow-polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: IPN nalezy zamknac oczywiscie 18.09.08, 15:47 Oczywiście, ze tak. Ćwierć miliarda złotych rocznie na darmozjadów, na coś takiego nie wydały by kraje znacznie od nas bogatsze, ale pewnie bogatsze bo mądrzejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
melord brawo cenzura.....50+ postow wycieli 18.09.08, 16:02 ot tak dla zasady...by sie wykazac Odpowiedz Link Zgłoś