oszolom.z.radia.maryja 15.10.03, 11:41 www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/POGONOWSKI-IC__Ratowac_Ukraine.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Marek nie Krzysztof 15.10.03, 11:57 W tekst wkradł się błąd "Wiem, że Polakom jest trudno zapomnieć Wołyń, Hajdamaków, jak i Chmielnickiego (zwłaszcza wymordowanie tysięcy jeńców polskich pod Batogiem włącznie z Krzysztofem Sobieskim, bratem króla Jana Sobieskiego)." Starszy brat Jana Sobieskiego miał na imię MAREK. Obaj byli synami Jakuba Sobieskiego, kasztelana krakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Batoh nie Batog 15.10.03, 12:03 Batoh, Batih, miejscowość na zachodniej Ukrainie, nad rzeką Boh, w obwodzie winnickim. Podczas powstania B.Z. Chmielnickiego (1648-1654) miejsce bitwy stoczonej 2-3 VI 1652 przez wojska polskie dowodzone przez hetmana M. Kalinowskiego z Kozakami i Tatarami pod wodzą Chmielnickiego, zakończonej klęską Polaków i śmiercią hetmana. Po bitwie Tatarzy dokonali rzezi jeńców polskich. [WIEM] Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Marek nie Krzysztof 15.10.03, 12:19 oleg3 napisał: > W tekst wkradł się błąd > "Wiem, że Polakom jest trudno zapomnieć Wołyń, Hajdamaków, jak i Chmielnickiego > > (zwłaszcza wymordowanie tysięcy jeńców polskich pod Batogiem włącznie z > Krzysztofem Sobieskim, bratem króla Jana Sobieskiego)." > > Starszy brat Jana Sobieskiego miał na imię MAREK. Obaj byli synami Jakuba > Sobieskiego, kasztelana krakowskiego. > - Prof Pogonowski będzie się musiał z tego błędu wytłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Marek nie Krzysztof 15.10.03, 12:28 oszolom.z.radia.maryja napisał: > - Prof Pogonowski będzie się musiał z tego błędu wytłumaczyć Co Ty taki nerwowy. Profesorskie roztargnienie )). Krzysztof Sobieski został zabity po bitwie pod Batogiem. Nikt (prawie) nie zwróci na to uwagi. Fakt, że Marek Sobieski został zabity po bitwie pod Batohem nie zmienia słusznej linii wywodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHALA Smiec.Podgonowski IP: *.rdu.bellsouth.net 15.10.03, 13:01 Podogonowskiego uratowac przed antysemirtzmem. ZamknAC lpr ZBANKRUTOWAC RYDZYKA. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly3 Re: Smiec.Podgonowski 15.10.03, 21:29 te chala-ciarz do kibucu bykom jaja kolysac a nie wpieprzac sie z zydowskim belkotem na forum Odpowiedz Link Zgłoś