Dodaj do ulubionych

Kler nadal bezkarny w Polsce

28.10.03, 18:43
1,5 roku w zawieszeniu na 3 lata - oto jak karze sie w Polsce ksiedza, ktory
pod wpływem alkoholu spowodował wypadek raniac 2 osoby.
I jeszcze sie łaskawie dobrowolnie karze poddał - no niebywałe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kafar Re: Kler nadal bezkarny w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 19:18
      To jest bywale i wielokrotnie jeszcze się zdarzy. Pan folwarku nie podlega
      karom w takim stopniu jak fornale.
      • Gość: no nie? Re: Kler nadal bezkarny w Polsce IP: 81.210.119.* 28.10.03, 19:20
        zgadza się spójrz SLDUPa
        • balzer Re: Kler nadal bezkarny w Polsce 28.10.03, 19:35
          Gość portalu: no nie? napisał(a):

> zgadza się spójrz SLDUPa

SLDUPa odejdzie (mam nadzieje), a kler zostanie.
          • Gość: Kafar Re: Kler nadal bezkarny w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 00:40
            Koorwy, pedaly, pedofile, zlodzieje, pijacy, zabójcy, malwersanci, oszusci,
            naciągacze - to jest kler w pigulce. Owszem jakiś niekumaty idealista moze się
            trafić, ale stanowi margines.
            Sad w Elblągu jest kabaretem sponsorowanym i prowadzonym przez kurwię biskupią
            w tymże miescie.
            Potrzeba nam znów czerwonej zarazy abyśmy sie wyzwolili z czarnej śmierci!
            • kanalia11 Do KAFARA 29.10.03, 00:51
              Twoje slowa to balsam dla mej duszy!!! BRACIE!!!
              • Gość: Kafar Re: Do Kanalii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 01:01
                Czy naprawdę Twoim pracodawcą jest ksiądz?
                • kanalia11 Re: Do Kanalii 29.10.03, 02:21
                  Niestety. Ale mam nadzieje ze juz nie dlugo zmienie pracodawce na jakiegos
                  normalniejszego.
                • kanalia11 male sprostowanie nie pracodawca a dyrektorem 29.10.03, 02:26
                  ale to prawie na jedno wychodzi bo mimo ze firma panstwowa to on traktuje ja
                  jak swoj prywatny folwark co zreszta charakterystyczne jest dla calej czarnej
                  plagi
    • indris Bezkarny ? 28.10.03, 19:30
      Dobrowolne poddanie się karze jest dostępne dla WSZYSTKICH - jest to innowacja
      nowego kk. A czy jest jakaś statystyka wyroków sądowych w analogicznych
      przypadkach ? Bo dopiero na tle takiej statystyki możnaby ocenić, czy bp.
      Śliwiński został potraktowany W SĄDZIE w sposób szczególny. Bo z tym, że próba
      prokuratury umorzenia postępowania była skandaliczna, zgadzają się chyba
      wszyscy.
      • balzer Re: Bezkarny ? 28.10.03, 19:34
        Tak czy siak, ksiadz nie przesiedział ani dnia w pierdlu i odszkodowania
        dla potraconej rodziny zdajsie też nie zasadzono.
        A najlepsze z tego wszystkiego że prawo jazdy za swoj czyn stracił - UWAGA -
        TYLKO NA ROK.

Farsa...
        • Gość: olo Re: Bezkarny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 19:47
          Odrobina wiedzy nie zaszkodzi. Odszkodowanie to sprawa cywilna tych, którzy
          zostali poszkodowani. W większości spraw za jazdę po pijanemu i spowodowanie
          wypadku po pijanemu, w których nie było ciężko rannych (pow. 7 dni) sąd nie
          zasądza kary bezwzględnego pozbawienia wolności. Dlaczego więc biskup miałby
          siedzieć w więzieniu ?
          • balzer Re: Bezkarny ? 28.10.03, 19:53
            Gość portalu: olo napisał(a):

> Odrobina wiedzy nie zaszkodzi. Odszkodowanie to sprawa cywilna tych, którzy
            > zostali poszkodowani. W większości spraw za jazdę po pijanemu i spowodowanie
            > wypadku po pijanemu, w których nie było ciężko rannych (pow. 7 dni) sąd nie
            > zasądza kary bezwzględnego pozbawienia wolności. Dlaczego więc biskup miałby
            > siedzieć w więzieniu ?

Bo jazda w stanie nietrzezwym od paru lat jest przestepstwem, a nie zwykłym
            wykroczeniem. Na dodatek spowodował wypadek - zwykły szary obywatel za takie
            cos już by dawno odsiadywał wyrok.
          • Gość: Kafar Re: Bezkarny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 20:01
            Poszkodowani spędzili na leczeniu grubo ponad 7 dni. No to jak, jest to
            normalne?
        • kanalia11 I JESZCZE- TO ZE Z TEGO CO MI WIADOMO PRZEPISY 29.10.03, 00:15
          OD TAMTEGO CASU CIUT JAKBY SIE ZAOSTRZYLY... NIE DLA WSZYSTKICH JAK WIDAC
      • kanalia11 Re: Bezkarny ? 29.10.03, 00:12
        Nie wiem czy sa statystyki ale znam kogos kto rowniez pod wplywem spowodowal
        wypadek. Nie bylo rannych a dostal wyzszy wyrok i prawojazdy na 3 latka wzieli.
        No ale on jest barmanem a nie koscielna fisza wiec wszysto po sprawiedliwosci
        sie odbylo.
    • matt23 Nienaganna reputacja? 28.10.03, 19:44
      Taki a nie inny sposob zakonczenia tej sprawy byl mozliwy dzieki rzekomo
      nienagannej reputacji biskupa.

Z tego co uslyszalem w mediach wynika, ze prowadzenie samochodu pod wplywem
      alkoholu oraz samo naduzywanie alkoholu zdarzalo sie biskupowi juz wczesniej!
      • Gość: Kafar Re: Nienaganna reputacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:57
        To dopiero jest paradne!
    • Gość: doku To się nazywa pokuta. Ksiądz nie może być ukarany IP: *.chello.pl 28.10.03, 20:47
      przez władze świeckie - to stary przywilej Kościoła. Ksiadz podlega tylko
      hierarchii koscielnej.
      • balzer To się nazywa gruby przekret 28.10.03, 20:52
        Gość portalu: doku napisał(a):

> przez władze świeckie - to stary przywilej Kościoła. Ksiadz podlega tylko
        > hierarchii koscielnej.

Gdyby tak istotnie było, to mielibysmy do czynienia z grupa stojaca ponad
        prawem. Taka koscielna mafia - dopiero czuliby sie bezkarni.
        Przecież "hierarchia koscielna" do wiezienia posłac nie może. A ekskomunika
        przestepca sie nie przejmie.
        • oleg3 Pieprzcie tak dalej. Bez odrobiny wiedzy, logiki 28.10.03, 20:58
          i przyzwoitości. Czy tego biskupa wystarczy powiesić czy koniecznie trzeba
          upiec?

Akurat ten przypadek świadczy, że biskup podlega prawu tak jak zwykły obywatel.
          Ale wy tego nie chcecie dostrzec. Biskup Śliwiński ma na sumieniu niejasne
          (łagodnie pisząc) operacje finansowe. I to naprawdę warto krytykować.
          • balzer To zwykła hipokryzja 28.10.03, 21:05
            oleg3 napisał:

> i przyzwoitości. Czy tego biskupa wystarczy powiesić czy koniecznie trzeba
            > upiec?
            >
            > Akurat ten przypadek świadczy, że biskup podlega prawu tak jak zwykły
            obywatel.
            >
            > Ale wy tego nie chcecie dostrzec. Biskup Śliwiński ma na sumieniu niejasne
            > (łagodnie pisząc) operacje finansowe. I to naprawdę warto krytykować.

Za spowodowanie wypadku w stanie nietrzezwym sie siedzi, bo jest przestepstwo.
            Nikt go nie chce wieszac, ani piec jak to sugerujesz, ale wszyscy powinni byc
            równi wobec prawa, a kara powinna byc adekwatna do czynu.
            O jego niejasnych operacjach finansowych niesłyszałem, wiec nie bede sie
            wypowiadał, ale jeżeli takie istnieja to sam widzisz że nawet nikt go za to
            nie próbuje ruszyc.
            • oleg3 Jak napisałem 28.10.03, 21:12
              brak Ci wiedzy.

balzer napisał:

> Za spowodowanie wypadku w stanie nietrzezwym sie siedzi, bo jest przestepstwo.

Kup sobie kodeks karny. Kara ppzbawienia wolności (bez zawieszenia) nie jest
              jedyną karą za przestępstwo.

> O jego niejasnych operacjach finansowych niesłyszałem, wiec nie bede sie
              > wypowiadał, ale jeżeli takie istnieja to sam widzisz że nawet nikt go za to
              > nie próbuje ruszyc.

Poczytaj sobie stare roczniki "Rzeczpospolitej". Wpisz w wyszukiwarkę ksiądz
              Haliburda(może przekręcam nazwisko).

A tak w ogóle to podaj kilka przykładów wyroków w identycznych sprawach, w
              których sprawcami wypadków byli szarzy obywatele. Porównamy.
              • balzer Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:26
                oleg3 napisał:

> brak Ci wiedzy.

Prawniczej na pewno. Nie mam o tym zielonego pojecia, ale słyszałem że za
                zabicie pod wpływem alkoholu grozi do 12 lat pw. Do wiezienia można isc
                nawet nie powodujac wypadku, a bedac pod wpływem alkoholu, a tu były 2 osoby
                ranne.

> balzer napisał:
                >
                > > Za spowodowanie wypadku w stanie nietrzezwym sie siedzi, bo jest przesteps
                > two.
                >
                > Kup sobie kodeks karny. Kara ppzbawienia wolności (bez zawieszenia) nie jest
                > jedyną karą za przestępstwo.

Nie jest jedyna, ale szary człowiek dawno by już siedział.
                Ksieża i SLDowcy stoja ponad prawem.

> > O jego niejasnych operacjach finansowych niesłyszałem, wiec nie bede sie
                > > wypowiadał, ale jeżeli takie istnieja to sam widzisz że nawet nikt go za t
                > o
                > > nie próbuje ruszyc.
                >
                > Poczytaj sobie stare roczniki "Rzeczpospolitej". Wpisz w wyszukiwarkę ksiądz
                > Haliburda(może przekręcam nazwisko).
                >
                > A tak w ogóle to podaj kilka przykładów wyroków w identycznych sprawach, w
                > których sprawcami wypadków byli szarzy obywatele. Porównamy.

O szarych ludziach sie nie mówi, bo nikogo nie obchodza. Oni po prostu siedza
                w pace.
                • oleg3 Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:34
                  balzer napisał:

> O szarych ludziach sie nie mówi, bo nikogo nie obchodza. Oni po prostu siedza
                  > w pace.

Nie piernicz balzer. Wysil własną pamięć. Na pewno przypomnisz sobie (lokalne)
                  historyjki o których słyszałeś. Ja pamiętam 3 przypadki podobne do casusu
                  biskupa. 2 szarych obywateli i 1 starosta. Wszyscy pijani; ranni. ŻADEN nie
                  przesiedział ani jednego dnia. Wszyscy dostali "zawiasy".
                  • balzer Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:40
                    oleg3 napisał:

> balzer napisał:
                    >
                    > > O szarych ludziach sie nie mówi, bo nikogo nie obchodza. Oni po prostu sie
                    > dza
                    > > w pace.
                    >
                    > Nie piernicz balzer. Wysil własną pamięć. Na pewno przypomnisz sobie
                    (lokalne)
                    > historyjki o których słyszałeś. Ja pamiętam 3 przypadki podobne do casusu
                    > biskupa. 2 szarych obywateli i 1 starosta. Wszyscy pijani; ranni. ŻADEN nie
                    > przesiedział ani jednego dnia. Wszyscy dostali "zawiasy".
                    >

A spowodowali przy tym wypadki z udziałem rannych ? (Ci radni to pewnie z SLD)
                    • oleg3 Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:44
                      balzer napisał:

> A spowodowali przy tym wypadki z udziałem rannych ? (Ci radni to pewnie z SLD)

Przepraszam, niejasno napisałem. Poszkodowani byli ranni. Nie jest mi znana
                      przynależność partyjna poszkodowanych. Statystycznie powinni być bezpartyjni.
                      Starosta był z PSL. Pozostali sprawcy to bezpartyjny plebs bez układów, papugi
                      nie przyleciały z W-wy.
                      • balzer Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:52
                        oleg3 napisał:

> balzer napisał:
                        >
                        > > A spowodowali przy tym wypadki z udziałem rannych ? (Ci radni to pewnie z
                        > SLD)
                        >
                        > Przepraszam, niejasno napisałem. Poszkodowani byli ranni. Nie jest mi znana
                        > przynależność partyjna poszkodowanych. Statystycznie powinni być bezpartyjni.
                        > Starosta był z PSL. Pozostali sprawcy to bezpartyjny plebs bez układów,
                        papugi
                        > nie przyleciały z W-wy.
                        >

Zasmuca mnie to. Znaczy sie że polskie prawo jest do d...
                        Jak sobie przypomne, że chłopaka aresztowali za sfałszowanie legitymacji
                        szkolnej i trzymali 2 miesiace w wiezieniu, a pianych kierowcow powodujacych
                        wypadki z rannymi sie wypuszcza to mnie szlag trafia.
                        Poszperam i znajde na jutro jakiegos szaraka, ktory za to siedzi. Słyszałem
                        o takich, ale wole podeprzec sie konkretami.
                        • oleg3 Re: Jak napisałem 28.10.03, 21:57
                          balzer napisał:

> Zasmuca mnie to. Znaczy sie że polskie prawo jest do d...
                          > Jak sobie przypomne, że chłopaka aresztowali za sfałszowanie legitymacji
                          > szkolnej i trzymali 2 miesiace w wiezieniu,

Balzer, prasa kłamie. Nie zauważyłeś -smile)).

Ten chłopak został tymczasowo aresztowany bo kilka razy nie stawił się na
                          rozprawę. Pisanie, że za fałszowanie legitymacji to kłamstwo. Przecież jeszcze
                          nie było nawet rozprawy.
                        • Gość: wikul Re: Jak napisałem IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 00:31
                          balzer napisał:

> Zasmuca mnie to. Znaczy sie że polskie prawo jest do d...
                          > Jak sobie przypomne, że chłopaka aresztowali za sfałszowanie legitymacji
                          > szkolnej i trzymali 2 miesiace w wiezieniu, a pianych kierowcow powodujacych
                          > wypadki z rannymi sie wypuszcza to mnie szlag trafia.
                          > Poszperam i znajde na jutro jakiegos szaraka, ktory za to siedzi. Słyszałem
                          > o takich, ale wole podeprzec sie konkretam

Oleg ma rację , brak ci podstawowej wiedzy . Nie odróżniasz kary więzienia od
                          aresztu zapobiegawczego . Chłopaka nie aresztowali za podrobienie legitymacji ,
                          a za niestawianie się na rozprawy . Inną sprawą jest że nie powinien siedzieć
                          w areszcie . Ale to nie wina prawa a wina bezdusznych ludzi .
                          P.S. A zarzucali chłopakowi nie podrobienie legitymacji a POSŁUGIWANIE SIĘ
                          podrobioną legitymacją . Ale , jak widać , dla ciebie to wsio rawno .
                          • balzer Re: Jak napisałem 29.10.03, 16:51
                            Nie zaprzeczam, prawo to istotnie nie moja działka.
                            Ale chłopak siedział, a ksiadz który spowodował wypadek pod wpływem alkoholu
                            nie. Do tego nie trzeba byc prawnikiem by zauważyc przekret.
                            • oleg3 Re: Jak napisałem 29.10.03, 17:05
                              balzer napisał:

> Ale chłopak siedział, a ksiadz który spowodował wypadek pod wpływem alkoholu
                              > nie. Do tego nie trzeba byc prawnikiem by zauważyc przekret.

Ten ksiądz w Twoim tekście tylko zaciemnia sprawę. Słowo przekręt jest
                              zadużyciem. Po prostu chłopak zlekceważył sprawę. Później media zrobiły z niego
                              niewinną ofiarę bezdusznego wymiaru sprawiedliwości. Ale to nie ma nic
                              wspólnego z biskupem. Każdy inny obywatel(cywil) miałby takie same prawa.
          • kanalia11 Podlega prawu... 29.10.03, 00:19
            tylko ze innemu
        • Gość: doku Kosciół ma swoje więzienia - specjalne klasztory IP: *.chello.pl 28.10.03, 21:32
          balzer napisał:

> Przecież "hierarchia koscielna" do wiezienia posłac nie może.
          • kanalia11 I myslisz ze ksiezy pedofili 29.10.03, 00:28
            tez powinno sie zamykac w "specjalnych klasztorach"? Czlowieku czy ty siebie
            sluchasz? Coz takiego specjalnego widzisz w tej czarnej bandzie, ze twoim
            zdaniem powinni stac ponad prawem?
            • Gość: doku Moim zdaniem?! Gdzieś to wyczytał? IP: *.chello.pl 29.10.03, 21:17
              kanalia11 napisał:

> tez powinno sie zamykac w "specjalnych klasztorach"? Czlowieku czy ty siebie
              > sluchasz? Coz takiego specjalnego widzisz w tej czarnej bandzie, ze twoim
              > zdaniem powinni stac ponad prawem?

Ja tylko stwierdzam fakt, że stoją ponad prawem. Jest przynajmniej kilka miejsc
              (a może kilkanaście czy kilkadziesiąt, nie jestem prawnikiem, więc nie wiem o
              wszystkich), w których prawo explicite stwierdza, że księża nie podlegają prawu
              powszechnemu, ale kościelnemu. Niektóre sformułowania są na tyle ogólne i
              niejasne, że w praktyce pozwalają księdzu uniknąć kary za niemal każde
              wykroczenie i przestępstwo. Poza tym nie żyjemy jeszcze w państwie prawa (a
              powinniśmy, piszę to specjalnie dla Ciebie, abyś znów sobie czegoś głupiego nie
              pomyślał), więc polscy prokuratorzy czują się tradycyjnie zobowiązani nie
              ścigać księży ze względu na dawne przywileje Kościoła, wykluczające księży spod
              jurysdykcji państwa w większym zakresie niż dzisiaj.
              • kanalia11 A to przepraszam Doku 29.10.03, 22:43
                Myslalem ze bronisz tej czarnej zgrai. A co do panstwa to masz calkowita racje
                i nie zanosi sie zeby cos sie zmienilo w najblizszym czasie.
              • Gość: Mariola Re: Moim zdaniem?! Gdzieś to wyczytał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 12:47
                I to jest kurestwo.
        • kanalia11 Re: To się nazywa gruby przekret 29.10.03, 00:17
          Balzer!!!! przeciez oni od dawna stoja ponad prawem.
    • Gość: Kafar Podsumujmy fakty i oceńmy decyzję sądu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 00:28
      Posumujmy fakty:
      1. Śliwiński spowodowal wypadek z udzialem 2 innych samochodów.
      2. Śliwiński mial 0,8 promila.
      3. W wypadku zostaly poszkodowane 2 osoby i leczenie trwalo grubo ponad 7 dni.
      Czy kwalifikacja czynu zastosowana przez sad byla prawidlowa?
      4. Prokuratura w Elblągu próbowala zatuszować sprawę i obarczyć Śliwińskiego
      jedynie 1000 zl. grzywny.
      5. Prawnicy Śliwińskiego odwiedzali poszkodowanych, próbując przekupić ich w
      kwestii ukrycia faktu ponad 7 dniowego leczenia.
      6. Śliwiński mimo to, oraz mimo afery z pożyczkami (nie zwróconymi) swojego
      ekonoma Halberdy, mimo kompromitacji moskiewskiej, zostal uznany przez sąd za
      osobę nieskazitelną. Warto zauważyć, że Śliwiński występujący jako świadek
      (sic!) w procesie o pożyczki nie stawial się w sądzie ANI RAZU. Życzyl sobie,
      jeżeli już, odwiedzin sądu w swoim palacu.

Czy wyrok jaki zapadl jest sprawiedliwy?
      • Gość: wikul Re: Podsumujmy fakty i oceńmy decyzję sądu. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 00:48
        Gość portalu: Kafar napisał(a):

> Posumujmy fakty:
        > 1. Śliwiński spowodowal wypadek z udzialem 2 innych samochodów.
        > 2. Śliwiński mial 0,8 promila.
        > 3. W wypadku zostaly poszkodowane 2 osoby i leczenie trwalo grubo ponad 7
        dni.
        > Czy kwalifikacja czynu zastosowana przez sad byla prawidlowa?
        > 4. Prokuratura w Elblągu próbowala zatuszować sprawę i obarczyć Śliwińskiego
        > jedynie 1000 zl. grzywny.
        > 5. Prawnicy Śliwińskiego odwiedzali poszkodowanych, próbując przekupić ich w
        > kwestii ukrycia faktu ponad 7 dniowego leczenia.
        > 6. Śliwiński mimo to, oraz mimo afery z pożyczkami (nie zwróconymi) swojego
        > ekonoma Halberdy, mimo kompromitacji moskiewskiej, zostal uznany przez sąd
        za
        > osobę nieskazitelną. Warto zauważyć, że Śliwiński występujący jako świadek
        > (sic!) w procesie o pożyczki nie stawial się w sądzie ANI RAZU. Życzyl
        sobie,
        > jeżeli już, odwiedzin sądu w swoim palacu.
        >
        > Czy wyrok jaki zapadl jest sprawiedliwy?

Próbujesz podsumować a wprowadzasz zamieszanie . Do trzech pierwszych punktów
        zawierających fakty doklejasz działania prokuratury , poszlaki , działalnosć
        biznesową , dziwne zachowania , nie stawianie sie w sądzie itp. A co to ma do
        rzeczy ? Czyli sugerujesz że powinien być ukarany surowiej a na koniec
        stawiasz pytanie pod którym i ja mogę sie podpisać .
        P.S. Wszędzie tam gdzie prokurator proponuje niższą karę niż sąd orzeka ,
        budzi we mnie niejasne podejrzenia , ale w stosunku do prokuratury a nie sądu .
        • Gość: Kafar Re: Podsumujmy fakty i oceńmy decyzję sądu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 00:59
          Pytam tez o to, na jakiej podstawie sąd uznal Śliwińskiego za osobę
          nieskazitelną. To mialo wplyw na wyrok! A to przeciez wyjątkowa szmata.
          Kwalifikacja czynu budzi moje największe watpliwosci. Generalnie rzecz biorąc:
          Próbowala mataczyć prokuratura a udalo sie sądowi.
      • Gość: Macanas Re: Podsumujmy fakty i oceńmy decyzję sądu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 01:19
        Sąd skompromitowa się do bólu!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • alfalfa Re: Ech Balzer, Balzer... 29.10.03, 00:34
      LM nie gra, nuda... i znowu głupoty piszesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka