nowytor 02.12.03, 23:34 "Koniec zartow - wracamy do waznych tematow" Dlaczego to zostało wycięte??? dlaczego na oślą ławkę. Macie swego bohatera Michnika forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=396 Nowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: Michnik ! ja to skopiowałem! Ależ z ciebie Ju 03.12.03, 00:52 nowytor napisał: > "Koniec zartow - wracamy do waznych tematow" > Dlaczego to zostało wycięte??? dlaczego na oślą ławkę. > Macie swego bohatera Michnika > > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=396 > Nowy > Dzieki Nowy , tez sobie skopiowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Michnik ! ja to skopiowałem! Ależ z ciebie Ju IP: 151.112.27.* 03.12.03, 01:29 i ja tez sobie skopiowalem i wydrukowalem, to sobie poczytam pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 dzieki nowy...tego sie nie da zamiesc pod dywan/nt IP: 202.95.14.* 03.12.03, 02:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG wszystko gra,tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 07:34 .......................................................................... Ale o tamtym okresie wiemy wszystko. Wyemigrowało milion 300 tysięcy osób! Jest to liczba nieporównywalna w żadnym stopniu z jakąkolwiek polską emigracją po powstaniach narodowych XIX wieku, łącznie z tak zwaną Wielką Emigracją po Powstaniu Listopadowym. Jedynie upust krwi z lat 1939-45 jest większy. Nie koniec grozy. 46 proc. emigrantów miało wyższe, półwyższe lub co najmniej średnie wykształcenie (wliczając, że emigrowano z dziećmi). Działo się to w kraju, w którym zaledwie 5proc. obywateli miało wyższe wykształcenie (populacja 38,5 miliona). Większość emigrantów - inteligentów, pochodziła z małych miast i miasteczek. Większość - to byli ludzie przed czterdziestką. Czy rozumiecie, o czym mówimy? O jakim spustoszeniu? Nie da się zbadać tragedii osobistych. Nie poznamy upokorzeń i ceny adaptacji w nowym kraju. Nie zmierzymy stopnia osłabienia więzi z własnym państwem i społeczeństwem. Nie jesteśmy w stanie ocenić wielu spraw, które są niemierzalne. Ale intuicyjnie? Czy rozumiemy skalę? To jest strata większa od Powstania Warszawskiego! Mówię o stracie narodowej, a nie o tragedii, związanej z upustem krwi. Jak szyderstwo brzmi argumentacja, że stan wojenny miał uchronić "substancję narodową". No to teraz widzimy, jak ją uchronił. Fakt. Krew się nie polała (cóż to jest kilkaset ofiar w kraju przyzwyczajonym do rzezi niemal w każdym pokoleniu!). Ale z ponadmilionowej rzeszy emigrantów, zaledwie 10 tysięcy wróciło po 1989 r. ............................................................................... Pozwólcie ,ze powtórzę: (cóż to jest kilkaset ofiar w kraju przyzwyczajonym do rzezi niemal w każdym pokoleniu!). I teraz pytanie do zchwyconych rozlewami krwi: Czy po krwawej rozprawie emigracja byłaby mniejsza?Ja wątpię.Byłaby o wiele wieksza, a w zwiazku z tym i straty w tzw. 'substancji narodowej' też wieksze. A. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: wszystko gra,tylko... 03.12.03, 12:37 ze czytasz i jak zwykle za szybko a ci tresc umyka... kto powiedzial, ze: a) ze rozlew krwi byl KONIECZNOSCIA historyczna? z fragmentu wynika jasno, ze rosja nie tylko nie planowala swojej wojny ale i nie chciala brac udzialu w jaruzelskiej spawacz mial do wyboru albo sie poddac bez strzalu albo wprowadzic stan wojenny PRZECIW woli ruskich b) co to znaczy, ze "gdyby doszlo do rozlewu krwi" to tobie tego co bylo to jeszcze malo? w grudniu nie tylko gornicy z wujka byli pomordowani... nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: wszystko gra,tylko... 03.12.03, 12:55 co zrobiono z Polską po 14 latach od 89r? gdzie bylibyśmy dzisiaj? niżej Argentyny? stan wojenny zniszczył naszą mentalność i kulturę? ucierpiała bezpośrednio co najwyżej infrastruktura Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: wszystko gra,tylko... 03.12.03, 13:06 > co zrobiono z Polską po 14 latach od 89r? gdyby nie stan wojenny byla szansa na inne rozwiazania na jakie - nigdy sie nie dowiesz bo byl... ale solidarnosc z 89 byla juz uglaskanym grubokreskowym pudelkiem jakim bydlakiem sie okazala to widac dzis po sliniaco-calujacym michniku > gdzie bylibyśmy dzisiaj? co by bylo gdyby bylo? nie mialabys wasow i bylabys ciocia > niżej Argentyny? albo druga japonia bez promieniowania > stan wojenny zniszczy3 naszą mentalność i kulturę? jesli sama tego nie widzisz ze balamuctwa wypisujesz to ja cie nie oswiece jeno przeczytaj co sama wyzej piszesz ostatnio tak ladnie piszesz o swoim IQ uzyj go > ucierpia3a bezpośrednio co najwyżej infrastruktura zastrzelil budynki w kopalni wujek? a reszta jak wyzej MYSL nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: wszystko gra,tylko... 03.12.03, 14:09 n0str0m0 napisał: > > co zrobiono z Polską po 14 latach od 89r? > > gdyby nie stan wojenny byla szansa na inne rozwiazania > na jakie - nigdy sie nie dowiesz > bo byl... > > ale > solidarnosc z 89 byla juz uglaskanym grubokreskowym pudelkiem > jakim bydlakiem sie okazala to widac dzis po sliniaco-calujacym michniku > > > gdzie bylibyśmy dzisiaj? > > co by bylo gdyby bylo? > nie mialabys wasow i bylabys ciocia No zobacz n0str0m0. Ciagle na mnie krzyczysz o to co by było gdyby coś nie było(albo było) a sam tu przyznajesz ,że i tak nigdy się nie dowiemy co by było,bo było... Więc pracuj nad przyszłością.Tu masz wpływ. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 Re: wszystko gra,tylko... IP: 61.149.95.* 04.12.03, 04:01 > Ciagle na mnie krzyczysz o to co by byŠŻo gdyby coś nie byŠŻo(albo byŠŻo) e tam od razu krzycze ale co do tego co by bylo to obaj mamy rownie mocne opinie tylko odmiennie spolaryzowane nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: wszystko gra,tylko... 04.12.03, 07:05 Gość portalu: n0str0m0 napisał(a): > > ale co do tego co by bylo > to obaj mamy rownie mocne opinie > tylko odmiennie spolaryzowane > > nostromo uważam ,że powinni ukarać sprawców zła z Jaruzelskim na czele tyle ,że pewnie nie przezywam az tak faktu,że oni skutecznie się bronią Czy mam na to jakiś wpływ? Nie mam. Za cegłę nie chwycę i sprawiedliwości sam nie będe wymierzał, jak pewiem zacny Wrocławianin.Z pewnością wynika to z losu, który szczęsliwie łagodnie potraktował moja rodzinę, choć ojciec do dzis na słowo komuna zaciska pięsci. A. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: wszystko gra,tylko... 04.12.03, 07:23 n0str0m0 napisał: > solidarnosc z 89 byla juz uglaskanym grubokreskowym pudelkiem > jakim bydlakiem sie okazala to widac dzis po sliniaco-calujacym michniku > > nostromo nostromo rozczarowałeś mnie jeśli ty jesteś jednym z tych solidarnościowców z 80r. którzy naprawdę mieli głowę gdzie trzeba i w stanie wojennym zmuszeni byli do emigracji to ja ci powiem, jeśli jesteś jednym z nich, że i tak nie było szansy nawet bez stanu wojennego. i nie pisz mi co by było gdyby.... gdyby nie stan wojenny już wtedy było WYRAŹNIE widać jakie menty dochodzą do głosu i przez te menty zginęli górnicy Wujka d_nutka ps a "gruba kreska" nie podobała mi się od początku zważ jednak KTO to mówił z tych co przetrali w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: wszystko gra,tylko... 03.12.03, 13:57 odniosłem się ściśle do napisanego tekstu: Jak szyderstwo brzmi argumentacja, że stan wojenny miał uchronić "substancję narodową". No to teraz widzimy, jak ją uchronił. Fakt. Krew się nie polała (cóż to jest kilkaset ofiar w kraju przyzwyczajonym do rzezi niemal w każdym pokoleniu!). Ale z ponadmilionowej rzeszy emigrantów, zaledwie 10 tysięcy wróciło po 1989 r. i masz rację ,źle zrozumiałem intencje autora, bo pamietałem o ofiarach jakie były podczas stanu wojennego i dziwne mi sie wydało stwierdzenie- 'Fakt.Krew się nie polała'.Nie wyczułem szyderstwa. usatysfakcjonowany? A. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Ależ z ciebie Judasz 03.12.03, 09:00 i te ponad 1mln wykształconych za darmo co emigrowało dobrowolnie po sierpniu 80r wam się już wszystko p...ło we łbach, chyba z przejedzenia "wolnością" bo na pewno nie rozumu a Jaruzelski, pomimo wszystko, powinien otrzymać dożywotni immunitet bezkarności politycznej a takich "siedzących" od 13 grudnia 81r co dzięki temu się nie tylko wybili, ale i dorobili mamy w Polsce niestety za dużo jeszcze. szkoda wielka dla kraju, że nie emigrowali wcześniej (za słabi fachowcy byli?, ryzyka się bali?) kombatanci "wolności" od siedmiu boleści...Narodu d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Jesteś głupia pinda 03.12.03, 10:21 moja siostra i szwagier zapłacili (cała rodzina się zadlużyła) 360 tys. złotych kaucji przed wyjazdem. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Jesteś głupia pinda 03.12.03, 10:57 pinda i owszem (dla takich jak ty), ale nie głupia (na nieszczęście dla takich jak ty) d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Więc merytorycznie o kaucji i 03.12.03, 11:17 darmowych studiach (wg twojego stwierdzenia) osób, które wyjechały. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly3 Re: Więc merytorycznie o kaucji i 03.12.03, 23:24 wiadomo danka zydokomunistka Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Więc merytorycznie o kaucji i 04.12.03, 07:26 wesoly3 napisał: > wiadomo > danka zydokomunistka żydo i owszem, ale nie komunistka żydo i owszem (bo to ponoć krew i rasa po przodkach) komunistą staje się z wyboru, a takiego nigdy nie dokonałam d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś