Dodaj do ulubionych

Zmarł ksiądz Adam Kaźmierczyk

21.05.04, 19:48
14 stycznia 2004 w wieku 83 lat zmarł ksiądz prałat Adam Kaźmierczyk :(
Informuję o tym dopiero teraz, bo forum powstało już po Jego śmierci, a i
dowiedziałem się też o tym zaledwie kilka dni temu. W dniach 11-13 maja tego
roku byłem z kilkudniową wizytą w Grybowie (urlop!) i postanowiłem odwiedzić
księdza, który mnie chrzcił i dawał Pierwszą Komunię Świętą. Niestety, na
miejscu dowiedziałem się, ze spoznilem sie 4 miesiące. Ksiądz Adam był
legendą Grybowa już za życia. Dla Grybowian znaczył tyle, ile ksiądz Józef
Stolarczyk dla mieszkańców Zakopanego. Widziałem w Kurierze Grybowskim
zdjęcia z pogrzebu. Zapewne nikt w Grybowie nie miał i nie będzie miał
takiego pochówku jak ksiądz Kaźmierczyk. Grybów już nigdy nie będzie taki
sam........
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: Zmarł ksiądz Adam Kaźmierczyk 30.08.04, 22:33
      niestety nie kojarze osoby ksiedza kazmierczka,z tego wzgledu ze Grybow to dla
      mnie miasto "do odwiedzania"wychowalam sie troche bardziej na poludnie!ale w
      Grybowie w kosciele mialam bierzmowanie!!!!!!aj pamietam to jak dzis!
      • arek354 Re: Zmarł ksiądz Adam Kaźmierczyk 05.09.04, 14:18
        ellenai napisała:

> niestety nie kojarze osoby ksiedza Kazmierczyka [...] ale w
        > Grybowie w kosciele mialam bierzmowanie!!!!!!aj pamietam to jak dzis!

Ksiądz Adam był taki lekko przy kości, całkiem możliwe, że kręcił się w pobliżu
        biskupa ;)
        • ellenai Re: Zmarł ksiądz Adam Kaźmierczyk 14.10.04, 01:25
          z tego dnia to ja ksiezy nie pamietam!dojazd owszem,pogoda byla piekna ale moje
          mysli nie byly skierowane na ksiezy,eh!a szkoda!
    • arek354 Rocznica śmierci prałata 15.01.05, 13:21
      arek354 napisał:

> 14 stycznia 2004 w wieku 83 lat zmarł ksiądz prałat Adam Kaźmierczyk :(

Wczoraj minęła pierwsza rocznica śmierci prałata.... Jak ten czas leci
      • arek354 Obrazek z Papieżem 08.04.05, 19:16
        Właśnie zawiesiłem na ścianie obrazek z wizerunkiem naszego Papieża. Na
        odwrocie dopisek: "Drogiemu Arkowi z najlepszymi życzeniami i zapewnieniem o
        modlitwie ofiaruje A.Kaźmierczyk. Grybów 11/7/79". Ten obrazek to już historia.
        Dwóch kapłanów, obaj już nie żyją :(
        • bjj2 Re: Obrazek z Papieżem 14.05.05, 14:30
          Jeżeli poruszamy smutny temat odejścia to pozwolę sobie na wspomnienie biskupa
          Józefa Gucwy, który wiele zrobił dla Grybowa i okolic.
          Ps. Ja wprawdzie urodziłem się poza Grybowem, ale Grybów i okolice sa
          najpiekniejsze w świecie. Tu zawsze wracam jeżeli nie fizycznie to duchowo w
          trudnych życiowych chwilach. (moja mama jest z domu Gucwa)
          Pozdrawiam wszystkich fanów ziemi sądeckiej.
      • radek_ra12 Re: Rocznica śmierci prałata 12.01.14, 20:04
        Za dwa dni 10. rocznica śmierci ks. prałata Adama Kaźmierczyka (+14.01.2004). Wyjątkowa postać dla Grybowa i okolic. Po wielu latach pamięć o nim wraca w Grybowie:
        * ukazały się dwie książki zawierające artykuły pisane w przeszłości przez Ks. Prałata do "Wzrastania" i "Kuriera Grybowskiego".
        ***"W co wierzyć, jak żyć? W 10. rocznicę śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka (1920-2004)", red. ks. S. Gurba, K. Gruca, Grybów 2014, ss. 252.
        ***"Osiem Błogosławieństw w nauczaniu ks. Prałata Adama Kaźmierczyka", red. ks. S. Gurba, Grybów 2014, ss. 52.
        * we wtorek w Bazylice w Grybowie zostanie odprawiona uroczysta Eucharystia w intencji śp. ks. Adama
        Ks. Adam i bł. Jan Paweł II - dwaj wielcy kapłani, choć odeszli z tej ziemi, nadal są obecni wśród nas poprzez swoje nauczanie, które pozostawili.
    • radek_ra12 Re: Zmarł ksiądz Adam Kaźmierczyk 12.01.14, 20:10
      Jedna z książek z artykułami ks. Prałata, wydana w 10. rocznicę jego śmierci:
      * lubimyczytac.pl/ksiazka/207131/w-co-wierzyc-jak-zyc-w-10-rocznice-smierci-ks-pralata-adama-kazmierczyka-1920-2004
      * www.parkliteracki.pl/Book/Show/268423/w-co-wierzyc-jak-zyc-w-10-rocznice-smierci-ks-pralata-adama-kazmierczyka-19202004
      * www.granice.pl/ksiazka,w-co-wierzyc--jak-zyc-w-10--rocznice-smierci-ks--pralata-adama-kazmierczyka--1920-2004-,293680
      O ile się orientuję, książkę (kilkakrotnie wznawiano druk) można jeszcze kupić w Grybowie w kościele. Cena 20 zł.
    • radek_ra12 10. rocznica śmierci księdza Adama Kaźmierczyka 15.01.14, 00:41
      W 10. rocznicę śmierci przypomniano nam postać ks. Prałata (+2004). Wspólna modlitwa za spokój jego duszy, krótkie wspomnienie... i przypomnienie jego nauczania. Przeczytaj i przeżyj spotkanie z ks. Adamem:
      * lubimyczytac.pl/ksiazka/207131/w-co-wierzyc-jak-zyc-w-10-rocznice-smierci-ks-pralata-adama-kazmierczyka-1920-2004
      * lubimyczytac.pl/ksiazka/210151/osiem-blogoslawienstw-w-nauczaniu-ks-pralata-adama-kazmierczyka
      • radek_ra12 Re: 10. rocznica śmierci księdza Adama Kaźmierczy 15.01.14, 20:00
        "We wtorek przypada 10 rocznica śmierci ks. Prałata Adama Kaźmierczyka. Z tej okazji o godz. 16.30 Koronka do Bożego Miłosierdzia. Po niej krotki koncert kolęd w wykonaniu chóru mieszanego naszej bazyliki dedykowany zmarłemu Pasterzowi miłośnikowi muzyki i śpiewu. O 17.00, zamiast okolicznościowego kazania wysłuchamy refleksji na temat życia i działalności ks. Kaźmierczyka przygotowanej i wygłoszonej przez P. mgr Marię Filipowicz Solarz na podstawie zapisków Ks. Prałata i własnych wspomnień. Po tej prelekcji zostanie odprawiona uroczysta msza św. koncelebrowana. Liturgię uświetni występ chóru parafialnego. Liczymy na Waszą bardzo liczną obecność na tej mszy, w duchu wdzięczności za wielkie dobro, jakiego przez posługę Ks. Kaźmierczyka doświadczyła nasza parafia i wielu z Was osobiście".
        wypisek z ogłoszeń duszpasterskich parafii Grybów, dn. 12.01.2014 r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka