Dodaj do ulubionych

Czarnobyl-z forum andy_sz:)

22.06.04, 06:09
www.stara.kawiarenka.pl/strony/ghosttown/index.html
niezwykle ciekawa stronka moim zdaniem!poogladajcie,ciekawa jestem waszych
opinii na ten temat! zdjecia robia wrazenie na mnie niesamowite!ale co wam
bede opowiadac,sami popatrzcie,link wzielam z forum andy_sz polska-ukraina:)
Obserwuj wątek
    • assasin76 link rewelacyjny!!acz 22.06.04, 09:50
      bardzo przygnębiający..
      • aleks44 Re: link rewelacyjny!!acz 22.06.04, 12:37
        Masz racje ,material bardzo przygnebiajacy,ale takie jest zycie,my nic nie
        mozemy zrobic.Jedyne co?,zeby w przyszlosci, nikt nie popelnil tego samego bledu
        • ellenai Re: link rewelacyjny!!acz 22.06.04, 16:00
          oj tak robi wrazenie to wszystko,ale to wlasnie jest ostrzeznie,ze do takich
          rzeczy nie wolno dopuszczac!
    • assasin76 mam nadzieje,że nie masz nic 22.06.04, 10:36
      przeciwko pokazałam to na forum mojego miasta (oczywiescie zaznaczając,że to z
      forum Nowego Sącza:)dodane prze ellenai:)cmok:)
      • ellenai Re: mam nadzieje,że nie masz nic 22.06.04, 16:01
        no jasne nie ma problemu! bierz nie pytaj,cmok,ciekawa jestem jak u ciebie sie
        dyskusja potoczyla na ten temat!
        • assasin76 a powiem szczerze,że nieżle 22.06.04, 16:34
          jakiś chłopak pisał o swoim znajomym który przeęzył czarnobyl a teraz ma dzieci
          mało tego doczekał się wnukók;)ale zębów swoich już nie ma a włosów została mu
          kępka...smutne...
    • andy_sz Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 24.06.04, 05:02
      Ciesze sie ze odwiedzajac to strone macie szanse dostrzec jak ogromna tragedia
      spotkala ta czesc Ziemi i ta nekana od lat nieszczesciami kraine. Dzieki Elly
      za zemieszczenie tego linka tutaj, Niech pozostanie to ku pamieci tam poleglym.
      • ellenai Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 24.06.04, 05:05
        ja przede wszyskim tobie dziekuje ogromnie za info o tym!!!!tak to nigdy nie
        wiedzialabym ze takia strona istnieje!:)
      • aleks44 Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 27.06.04, 18:45
        tak to smutne i przerazajace,ale wladze wiedzialy i przemilczaly,nie
        powiedzialy spoleczenstwu o tej tragedi,a dla kacykow,ich dzieci i
        bliskich ,byl podawany preparat jodowy wczesniej.
        Reszta dzieci dostala preparat jakis czas po nich, chyba kilknascie dni,nie
        pamietam tego dokladnie
        • ellenai Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 27.06.04, 21:42
          oj,pamietam jak nas zagonili w szkole pic to swinstwo,teraz sie zastanawiam czy
          to w ogole bylo konieczne,ale coz,czlowiek nie mial wyboru,musial robic co
          kazali cmok
          • aleks44 Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 27.06.04, 21:48
            wiesz ,dla mnie to najgorsze jest to ,ze dzieci powinne byc traktowane tak
            samo ,bez wzgledu na to czy sa dziecmi aparatczykow,milicjantow,czy zwyklych
            obywateli,a wtedy podzielono i tamte dostaly duzo wczesniej,nie jest wazne czy
            trzeba bylo to zazywac tylko ,ze jedne dzieci sie liczyly ,a inne nie .teraz po
            latach powinno sie pociagnac do odpowiedzialnosci tego, ktory wydal takie
            polecenie
            • andy_sz Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 28.06.04, 04:35
              Plyn Lugola byl definitywnie potrzebny, im predzej tym oczywiscie lepiej, ale
              jesli dostalismy go nawet ten tydzien po tragedii to jesli nie pomogl to na
              pewno nie zaszkodzil. Aleks, nie zapominaj ze wtedy w 1986 r. to bylo panstwo
              totalitarne, na kazdym kroku w imie rownosci lamano podstawowe prawa ludzkie.
              To co sie stalo bylo przyczyna ludzkiej bezmyslnosci i niepotrzebnego ryzyka,
              ale kiedy juz do tego doszlo nie mozna bylo zbyt wiele zrobic. Ewakuacja calej
              ludnosci strefy rozpoczela sie zbyt pozno, wiekszosc z nich jesli nie umarla to
              cierpi na chorobe popromienna. Najbardziej karygodnym czynem byla proba
              zatuszowania tego wydarzenia, przez co ucierpiala nie tylko Ukraina i sasiednia
              Bialorus, ale duza czesc Europy. Sadzic tych ludzi to jak sadzic caly system
              totalitarnego Zwiazku Radzieckiego, czyli rzecz niemozliwa...
              • ellenai Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 28.06.04, 06:19
                wiesz andy,a ja dzis wlasnie ogladalam na History Channel o tym calym
                wydarzeniu w Czarnobylu,kto i co zrobil,kto winny kto zginal:(moze ty tez to
                ogladales!przez to wszystko przewijal sie watkek mlodego malzenstwa wlasnie z
                tego miasta kolo czarnobyla,strazaka ktory pierwszy byl rzucony na gaszenie
                tego dranstwa i jego zony w zaawansowanej ciazy.I on umarl wkroce pozniej a
                dziecko zylo tylko 5 dni po urodzeniu,tyle strasznych tragedii i
                dramatow..........przez durnosc i glupote!
              • aleks44 Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 28.06.04, 16:31
                Andy,moge miec pretensje do tego ,ze zatajono przed nami ta tragedie,choc wiem
                ze takie byly czasy ,ze nie mozna bylo nic zrobic,zreszta wypadki zdarzaja sie
                wszedzie.Ale mam pretensje,ze ktos u nas wydal polecenie,ze komuchy,ich dzieci
                i rodziny dostaly preparat duzo wczesniej,a pozostale dzieci dopiero kilka dni
                po nich.To mnie najbardziej w Q.... i tak mi zostanie,bo znam kilka
                osob,ktorych rodziny i dzieci dostaly w tajemnicy duzo wczesniej,tylko
                dlatego ,ze tatusiowie byli pzpr(specjalnie pisze mala litera)
                • andy_sz Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 29.06.04, 03:07
                  Ellenai, nie widzialem tego, nie mam kabla niestety... Ale strazacy byli
                  rzuceni na najwieksze promieniowanie i wiekszosc nie dozyla do nastepnego dnia.
                  Aleks, ja rozumiem i mnie tez to bulwersuje. Ale spojrz jak jest teraz, no moze
                  nie mamy skali porownawczej do tak strasznej tragedii i na pewno teraz byloby
                  inaczej, ale i tak dzieci i rodziny VIPow bylyby otoczone opieka specjalna, w
                  ich luksusowych klinikach, niedostepnych dla zwyklych ludzi. Byc moze nie
                  byloby takich problemow z dostepem do plynu Lugola, ale zawsze to oni sa tymi,
                  ktorzy maja pierwszenstwo i przywileje do lepszego leczenia. Nie wazny ustroj,
                  wazne jaki stolek zajmujesz...
                  • ellenai Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 29.06.04, 17:07
                    kurcze,szkoda ze nie widziales,ale to nic,napewno nie raz dobry dokument na ten
                    temat zrobia!w kazdym badz razie,dla mnie swietnie sie to zlozylo z twoim
                    watkiem i ta stronka!
                  • aleks44 Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 29.06.04, 17:10
                    mozna to i tak tlumaczyc,Masz wiele racji,ale ja i tak bede pamietal,dzieci w
                    piaskownicach ktore bawily sie w tych dniach,kiedy najwieksze skazenie
                    przechodzilo nad Polska.
                    • ellenai Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 07.07.04, 05:59
                      mysle ze wszyscy to beda pamietac dlugo,to pokolenie ktore przezylo to!:)cmok
    • patrick78 Re: Czarnobyl-z forum andy_sz:) 07.07.04, 02:56
      Bardzo ciekawa strona,fajnie przemyslana i zrobiona.Tyle lat juz minelo ale
      jeszcze na dlugo bedziemy odczuwac skutki tego wszystkiego.Nie wolno o tym
      zapominac.
      • ellenai ojej dopiero dzis 07.07.04, 05:57
        odkryles ten watek?no widzisz,tak to jest jak sie z nami tu nie przesiaduje
        czesciej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka