18.09.05, 23:41
jak radzicie sobie z dostepem do internetu?

mysmy juz podpisali umowe na rok z nsystem no i zobaczymy jak bedzie... dziala
jak na razie, ale czasami niestabilnie

byly w ogole jakies inne opcje? poza tpsa oczywiscie

Obserwuj wątek
    • ramzes112 Re: internet 19.09.05, 20:34
      my też mamy internet z netsystem'u (www.nsystem.pl - chyba jakos tak), jak
      narazie jest ok, zobaczymy co bedzie dalej

Pozdrawiam.

Sąsiad :-)
    • shaddock Re: internet 20.09.05, 13:37
      > byly w ogole jakies inne opcje? poza tpsa oczywiscie

Oczywiście że nie było :-)
      Na spotkaniu w czerwcu któryś z prezesów poinformował, że nsystem ma monopol
      dostarczania internetu przez dwa lata w zamian za okablowanie bloku.
      Chętnie rzuciłbym okiem na dokumenty dotyczące tej sprawy - umowę, ewentualne
      wyliczenia itp., bo moim zdaniem nsystem dostał o wiele za dużo w stosunku do
      poniesionych kosztów. Nie rozumiem zresztą, po co w ogóle regulowano tę sprawę -
      gdyby wielu providerów mogło walczyć o klienta, byłoby o wiele taniej.
      Interesuje mnie też, kto jest właścicielem całej infrastruktury internetowej w
      bloku - Spółdzielnia czy nsystem? Ciekawe również, jak wyobrażają sobie prezesi
      dopuszczenie konkurencji po dwóch latach - czy będzie musiała ciągnąć własne
      kable po klatkach oraz do mieszkań? I wreszcie od kiedy liczą się te dwa lata -
      może od dnia dopuszczenia do użytkowania mieszkań z ostatniego etapu? :-)
      • wiesiolek3 Re: internet 20.09.05, 14:28
        trochę pokręciłeś shaddock. Nsystem dostał wyłączność za to że wykonał
        okablowanie budynku bezpłatnie- tak mówił Prezes, więc jakie chcesz wyliczenia.
        Stąd wynika jasno że mamy troszkę tańszy metr.Nikt nikomu nie broni szukać
        innych mozliwości połączenia się z internetem. A jak kiedyś wejdzie inna firma
        to musi zrobić własne okablowanie- to jasne.Nawet TPSA nie pozwala korzystać ze
        swoich rur.Nikt nigdy nie da zgody nikomu na prowadzenie konkurencyjnej
        działalności w zrobionym przez siebie okablowaniu. Ale myślę że mamy inne
        możliwości- internet bezprzewodowy( będzie chyba niedługo choć Kraków jest tym
        wyjątkowo niezainteresowany) internet z gniazdka elektrycznego lub poprzez sieć
        telewizji kablowej
        • frutis123 telefon 20.09.05, 16:53
          pytanie dla zorientowanych: czy w budynku jest tylko TPSA czy także NETIA?
          • shaddock Netia 20.09.05, 17:50
            Ktoś pytał o to samo na wiosennym zebraniu, jeśli dobrze pamiętam prezes
            stwierdził że proponował Netii (albo Dialogowi?) wejście ale nie skorzystali z
            oferty.
        • dziadek_jo Re: internet 20.09.05, 20:36
          mnie w sumie kusilo zeby wykupic DSL'a lub Neo w TPSa, postawic dobry access
          point na balkonie i poscic sygnal na podworko... liczac na to ze ktos sie
          podlaczy i koszta sie podzieli

ale w koncu mi przeszlo, bo myslalem ze te 512 to 512 stale a nie maksymalny do
          uzyskania, w sumie to niezle ulotki rozwiesili, umowy tez sa extra, oferuja
          internet z predkoscia do 512 kbs co moze oznacza 256 (co w sumie osiagam jak na
          razie) jak rowniez 10 :-)))
          i w sumie ich nie ugryziesz bo jest do 512 kbs :-)

• wiesiolek3 Re: internet 20.09.05, 21:05
            mozna by postawic DSLa ale może poczekajmy. Chłopcy sa na rozruchu więc sądzę
            że z biegiem czasu bedzie lepiej.
            • ramzes112 Re: internet 21.09.05, 11:01
              co do oczekiwanych przez coponiekótrych gwrancji prędkości na poziomie 512k za
              takie pieniądze, to troche nierealne. Zaden operator nawet za 200, nawet 500
              zł/mc nie zagwarantuje całych 512 24/dobe. To są zupełnie inne oferty itp.
              Ja narazie okolice 512 osiagam w nocy i od rana do wieczora. Wieczorem mam
              okloło 350 - 400k, co za takie pieniądze nie uważam zeby było złą oferta.
              Jak dla mnie narazie jest ok

..no i przynajmnij podłączenie za 1 zł :-) ...

Pozdrawiam
              • tomzik40 Re: internet 22.09.05, 21:27
                Widze, ze Pan Wiesiolek40 jest pelen optymizu. Mnie natomiast nie jest do
                smiechu. Skoro mamy narzucony odgornie MONOPOL na jedna firme, oznacza, to ze
                zadna inna firma przez okres roku lub dwoch lat nie bedzie mogla okablowac
                naszego bloku. Czyli jestem skazany na jedna firme. I musze podpisac umowe z
                nimi na dany okres czasu. Pytam sie: kto do cholery jasnej powinien narzucac
                warunki? Kupujacy czy sprzedajacy? Niektorym firmom sie po prostu pod sufitem
                cos pokrecilo....
                • noemi27 Re: internet 22.09.05, 22:22
                  Zgadzam sie z toba Tomziku !!!
                • frutis123 Re: internet 22.09.05, 22:25
                  w takim przypadku chyba najlepszym rozwiązaniem z możlwością zlekceważenia
                  MONOPOLU jedynie słusznego dostawcy internetu jest DSL albo NEO i podzielenie
                  kosztów na kilka osób. Ale chyba zostaje jedynie możliwość radiowych łącz. Bo
                  najprawdopodobniej jako mieszkańcy sami nie możemy postarać się o innego
                  prowajdera, negocjacji cen, i ew samodzielnego wykonania okablowania.

Jesli chodzi o internet z gniazdka z elektrowni, radiowego na obszarze Krakowa,
                  to chyba szybko i w miarę tanio to szybko nie będzie.

Tomzik40 ma rację ale chyba to nie tylko kwestia firm którym się poprzewracało
                  w głowach ale ustaleń firma-spółdzielnia.
                  • robert12342 Re: internet 24.09.05, 12:40
                    ...tak sie przyglądam dyskusji i dochodze do wniosku, że wielu osobom nie
                    pasuje cos, czego tak naprawde jeszce nie znaja. Rozumiem gdyby ktos narzekal
                    na jedno lub drugie znajac to, ale przypuszczam ze wiekszość forumowiczów nie
                    skorzystała z usłóg tej czy innej firmy i z założenia ją krytykuje. Jak sobie
                    wyobrazacie zrobienie okablowania w naszych blokach rownoczesnie prze z 3
                    konkurencyjne firmy. Kazdy ma niby miec po trzy gniazdka internetowe w
                    mieszkaniu !? Jak myslicie, kto za to zaplaci !? Ja z usłog naszej tepsy nie
                    zamierzalem korzystac, podpisalem umowe z firmą ktora dziala na naszym bloku i
                    nie mam powodów do narzekań. Jeżeli ktoś sie boi wiązac umowa na rok, z tego co
                    wiem moze podpisac umowe na czas nieokreslony. po miesiacy jak nie pasuje to
                    mozna zrezygowac i po sprawie, koszty niewielkie, wtedy mozna dyskutowac na ten
                    czy inny temat majac do tego podstawy.

Pozdrawiam
                    • dziadek_jo Re: internet 30.09.05, 00:57
                      dorzuce tylko tyle ze rozmawialem ostatnio z gosciem ktory obsluguje siec na
                      kilku osiedlach w okolicy i oferuja 750 Mb za cene okolo 50-55 zlotych brutto...

wiec nas nsystem nie jest wcale tani - miejmy nadzieje ze zejda troche z ceny
                      gdy sie wiecej ludzi podlaczy... no ale z tym to moze byc roznie

• robert12342 Re: internet 04.10.05, 00:45
                        masz namiar na ta firme? cos mi sie nie chce wierzyc ze 750 kb/s (tak wogule to
                        kb/s a nie Mb :-) ) ktos daje za 50 zł i to ma jeszcze w miare sensownie
                        dzialac. Mam znajomego na kurdwanowie i placi za neta 30 zł/mc, ale maja w
                        bloku podzielonego 1 Mb DSL'a na 30 osób no i jest to lekka lipa. Wieczorem
                        zapomnij o otwarciu stronki, ale owszem, placa 30 zł. Tak ze cena i jakość
                        usługi są zazwyczaj wprost proporcjonalne do siebie
                    • shaddock Konkurencja 02.10.05, 22:18
                      robert12342 napisała:
                      > ...tak sie przyglądam dyskusji i dochodze do wniosku, że
                      > wielu osobom nie pasuje cos, czego tak naprawde jeszce nie znaja.
                      > Rozumiem gdyby ktos narzekal na jedno lub drugie znajac to,
                      > ale przypuszczam ze wiekszość forumowiczów nie skorzystała
                      > z usłóg tej czy innej firmy i z założenia ją krytykuje.

Nie krytykuję nsystemu. Oni chcą zarobić jak najwięcej kasy, to oczywiste.
                      Jestem zły na warunki, na jakich firma została wpuszczona do budynku - przez
                      monopol tracę pieniądze jako mieszkaniec. Jestem przekonany, że kwestię
                      internetu można było rozwiązać lepiej i taniej.

> Jak sobie wyobrazacie zrobienie okablowania w naszych
                      > blokach rownoczesnie prze z 3 konkurencyjne firmy.
                      > Kazdy ma niby miec po trzy gniazdka internetowe w mieszkaniu!?
                      > Jak myslicie, kto za to zaplaci !?

Na początek wyjaśnienie: zakładaniem sieci zajmowałem się przez parę lat, więc
                      myślę że nieźle orientuję się w temacie.
                      Problem ostatniego odcinka kabla można było rozwiązać bardzo łatwo:
                      wszystkie kabelki z mieszkań z danej klatki schodziłyby się na klatce schodowej
                      w piwnicy, tak jak teraz kable telefoniczne. W tym miejscu swobodny dostęp
                      mieliby już do nich wszyscy zainteresowani dostawcy internetu, którzy
                      ciągnęliby dalej swoje kable w przewidzianych miejscach piwnicami i ewentualnie
                      poza blok. Obecnie w piwnicach jest już mnóstwo innych instalacji, więc kolejne
                      kilka nie przeszkadzałoby nikomu.
                      Koszty takiego rozwiązania? Gniazdko w mieszkaniu, średnio jakieś trzydzieści
                      metrów kabla i wtyczka (ewentualnie jeszcze patch-panel w piwnicy, żeby nie
                      było prowizorki :-)). Do tego robocizna. Twierdzę, że wyszłoby po kilkadziesiąt
                      złotych od mieszkania (jakieś 1 zł od metra dodatkowo), co przy cenach mieszkań
                      jest kwotą pomijalną. Dzięki zdrowej konkurencji zwróciłoby się to zresztą po
                      paru miesiącach korzystania z internetu.

> Ja z usłog naszej tepsy nie zamierzalem korzystac, podpisalem umowe
                      > z firmą ktora dziala na naszym bloku i nie mam powodów do narzekań.
                      Chciałem na przekór skorzystać jednak z TPSA, ale nsystem ma jednak taniej ;-)

> Jeżeli ktoś sie boi wiązac umowa na rok, z tego co wiem moze podpisac
                      > umowe na czas nieokreslony. po miesiacy jak nie pasuje to mozna
                      > zrezygowac i po sprawie, koszty niewielkie, wtedy mozna dyskutowac
                      > na ten czy inny temat majac do tego podstawy.
                      Wystarczające podstawy mam już teraz - czepiam się braku konkurencji. Gdyby
                      było kilka firm, mógłbyś na pewno wybrać ofertę tańszą niż 61 zł/miesiąc, tak
                      jak to jest na innych osiedlach.
                      • tomzik40 Re: Konkurencja 07.10.05, 14:36
                        Zgadzam sie!!! Konkurencja nepedza rynek, powoduje spadek cen i mozliowsc
                        wyboru. To zdrowe zasady gospodarki rynkowej. Monopol jest dobry dla dwoch
                        stron: monopolisty i tego kto monopoliste dopuszcza. Wyjasnienia pana Wiesiolka
                        odnosnie okablowania bloku przez wiele konkurencyjnych film sa po prostu
                        smieszne.
                        • wiesiolek3 Do Tomzik 07.10.05, 19:22
                          Szanowny sąsiedzie.
                          Cos ostatnio z upodobaniem sie mnie "czepiasz" a nie bardzo wiem o co ci
                          chodzi. Napisałeś że moje -WYJAŚNIENIA ???- są śmieszne.
                          Może mam dziś zły dzień albo nie nadążam za twoim intelektem ale nie rozumiem o
                          jakich wyjaśnieniach mówisz i co w moich WYPOWIEDZIACH jest śmieszne?
                          A tak na marginesie czy cię nie bulwersuje ze ktoś kazał ci podpisać umowe z
                          zakładem energetycznym a nie z kimś innym - a może masz własny monopol na
                          wytwarzanie prądu?
                          A moze lepiej brać wodę ze studni zamiast mieć umowę z MPWik?
                          Masz internet i wiekszości z nas to wystarcza a jak jesteś niezadowolony - a
                          masz prawo być niezadowolonym - nie korzystaj z netsystemu ; nikt cie nie
                          zmusza.
                          Gdyby dziś ,w XXI wieku ,nie dali ci internetu byłby to dowód narzekania ale w
                          tym przypadku?. Jeszcze raz powtarzam że masz inne mozliwości wiec z nich
                          skorzystaj.

• shaddock Re: Do Tomzik 07.10.05, 19:59
                            > A tak na marginesie czy cię nie bulwersuje ze ktoś kazał ci
                            > podpisać umowe z zakładem energetycznym a nie z kimś innym
                            > - a może masz własny monopol na wytwarzanie prądu?
                            > A moze lepiej brać wodę ze studni zamiast mieć umowę z MPWik?

To są tak zwane "monopole naturalne" - jest oczywiste że zapewnienie
                            konkurencji MPWiK jest praktycznie niemożliwe, nikt tego faktu nie kwestionuje.
                            W odróżnieniu od tego monopolu na dostawę internetu kablowego w bloku wcale nie
                            musiało być - zawdzięczamy go niekompetencji (czy tylko?) pracowników
                            Spółdzielni.

> Jeszcze raz powtarzam że masz inne mozliwości wiec z nich skorzystaj.
                            A ja jeszcze raz powtarzam - zgoda, mam inne możliwości, ale mogło być ich
                            jeszcze więcej - i mogło być taniej.
                            • wiesiolek3 Re: Do Tomzik 07.10.05, 20:27
                              Uzywasz "mocnych" słów !!!
                              Mam wrażenie - a pisałeś ze masz firmę- że najlepsza byłaby polityka Kalego.
                              Obca firma - be ; moja bedzie cacy. Mógłbym wam zrobic internet , znam się na
                              tym. Mój monopol to co innego.;)
                              P.S Nie ma monopoli "naturalnych".
                              Przelewamy z pustego w prozne. Nikt nie zgodzi sie aby w okresie
                              gwarancji"jakaś obca firma "robiła coś na budynku. Po gwarancji to co innego. A
                              po gwarancji bedzie i po monopolu. I nie dywagujcie tylko poproscie kogoś aby
                              wam otworzył skrzynki. Do mieszkań sa wprowadzone "peszle" a one są własnością
                              Spóldzielni. Wystarczy dobrze ekranowany kabel- a to piszący znawcy powinni
                              wiedzieć- i mamy drugą i trzecią i n-tą firmę internetową w mieszkaniu!
                              • shaddock Re: Do Tomzik 09.10.05, 19:31
                                wiesiolek3 napisała:
                                > Uzywasz "mocnych" słów !!!
                                Które słowa masz na myśli - te o niekompetencji? Cóż, to część mojej opinii o
                                tej sprawie...

> Mam wrażenie - a pisałeś ze masz firmę- że najlepsza byłaby polityka Kalego.
                                > Obca firma - be ; moja bedzie cacy. Mógłbym wam zrobic internet, znam się na
                                > tym. Mój monopol to co innego.;)
                                Nigdzie nie napisałem, że mam firmę. Stworzyłem sieć w swoim akademiku, potem
                                przez parę lat nieodpłatnie zajmowałem się jej utrzymaniem i rozwijaniem.

> P.S Nie ma monopoli "naturalnych".
                                OK, to kwestia nazwy - zgodzisz się chyba, że technicznie znacznie trudniej
                                zapewnić konkurencyjnego dostawcę gazu czy wody niż internetu lub kablówki.

> Przelewamy z pustego w prozne.
                                Duża część postów na tym Forum to narzekanie i przelewanie z pustego w próżne ;-
                                )

> Nikt nie zgodzi sie aby w okresie gwarancji
                                > "jakaś obca firma" robiła coś na budynku.
                                A obecnie, "w okresie gwarancji", TPSA robi - ktoś się jednak zgodził. W czym
                                problem?

> Po gwarancji to co innego. A po gwarancji bedzie i po monopolu.
                                > I nie dywagujcie tylko poproscie kogoś aby wam otworzył skrzynki.
                                "Zażądajcie" raczej.

> Do mieszkań sa wprowadzone "peszle" a one są własnością
                                > Spóldzielni. Wystarczy dobrze ekranowany kabel- a to piszący znawcy powinni
                                > wiedzieć- i mamy drugą i trzecią i n-tą firmę internetową w mieszkaniu!
                                Masz rację, tak to pewnie będzie wyglądać za te dwa(?) lata. Tyle że
                                dotychczasowy kabel nsystemu wcale nie musi pozostać w peszlu, mogę na przykład
                                nie życzyć go sobie w swoim mieszkaniu ;-)
        • shaddock Konkurencja 02.10.05, 22:55
          wiesiolek3 napisała:
          > trochę pokręciłeś shaddock. Nsystem dostał wyłączność za to
          > że wykonał okablowanie budynku bezpłatnie - tak mówił Prezes,
          > więc jakie chcesz wyliczenia.
          Ciekaw jestem, jaki koszt okablowania budynku przedstawił Prezesowi nsystem,
          oraz jaki koszt samodzielnego założenia kabli przez Spółdzielnię wyliczył sobie
          Prezes. Tylko gdyby nsystem okazał się tańszy Prezes powinien go wpuścić,
          prawda? Zresztą dlaczego akurat nsystem - był na to jakiś przetarg?
          A poza tym nic nie ma "bezpłatnie" ;-)

> Stąd wynika jasno że mamy troszkę tańszy metr.
          Myślę że chwilowo zaoszczędziliśmy jakąś złotówkę, dwie na metrze - kalkulacja w
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25682&w=29222346&a=29867869
          > Nikt nikomu nie broni szukać innych mozliwości połączenia się z internetem.
          No właśnie broni! Przez dwa lata nie wolno wejść do budynku żadnym dostawcom
          tradycyjnym, używającym kabli.

> A jak kiedyś wejdzie inna firma to musi zrobić własne okablowanie
          > - to jasne. Nawet TPSA nie pozwala korzystać ze swoich rur.
          > Nikt nigdy nie da zgody nikomu na prowadzenie konkurencyjnej
          > działalności w zrobionym przez siebie okablowaniu.
          Skandalem jest to, że całość okablowania należy do nsystemu - przynajmniej
          kable w mieszkaniach powinny być własnością Spółdzielni, zapłatą dla nsystemu
          jest przecież dwuletni monopol (uważam, że to i tak zbyt wysoka cena).
          Obawiam się, że sprawa własności kabli może wykluczać wejście konkurencyjnych
          dostawców internetu po dwóch latach. Prezes zawsze może powiedzieć: - Chcecie
          państwo kuć ściany, szpecić klatki schodowe? Nie daję wam zgody na wejście!
          Zresztą ciekawe, jak te dwa lata ujęte są w umowie: od jakiejś konkretnej daty
          czy może od uzyskania pozwolenia na użytkowanie mieszkań z etapu 2007? :-)

> Ale myślę że mamy inne możliwości- internet bezprzewodowy
          > (będzie chyba niedługo choć Kraków jest tym wyjątkowo niezainteresowany)
          > internet z gniazdka elektrycznego lub poprzez sieć telewizji kablowej
          Problem w tym, że te możliwości są generalnie droższe, a większa konkurencja z
          definicji przyczyniłaby się do spadku cen. Mam znajomych w Krakowie, do których
          bloku weszło kilka sieci osiedlowych i ceny zaczynają się od bodajże 30 zł za
          miesiąc.
          • tomzik40 Re: Konkurencja 07.10.05, 22:51
            Ja po prostu lubie miec wybor. W przypadku dostepu do internetu niestety go nie
            mam. Jezeli firma X ma monopol i wylacznosc na 2 lata to nie moze byc mowy o
            innej firmie ktora doprowadzi intenet do mieszkan. Inna sprawa jest cena: 60
            zl! Tak naprawde cena powinna byc polowe nizsza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka