Dodaj do ulubionych

ups,powodzie:(

04.06.06, 19:49
beskid sadecki tez zagrozony powodziami?bo widze ze jaslo na podkarpaciu
zalewa! o kurcze!
Obserwuj wątek
    • ellenai tu link 04.06.06, 19:49
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3393780.html
    • adam.67 Sądeczyzna też zagrożona 04.06.06, 20:42
      mówili w radiu: Dunajec, Poprad, Kamienica też się szykują.
      • ellenai Re: Sądeczyzna też zagrożona 04.06.06, 21:07
        Boze jakie to niesprawiedliwe a u nas tak strasznie deszczu trzeba!wczoraj
        znakowalismy bydlo u znajomych i jezeli bedzie tak sucho jak w tym roku to w
        przyszlym juz krow nie beda miec ,bo nie bedzie je czym wykarmic:(
    • aleks44 Re: ups,powodzie:( 04.06.06, 21:52
      to straszna tragedia,ktora moze kazdego spotkac,male rzeczki strumyczki,ktore
      mozna przejsc po kamieniach w pogodne dni,w czasie ulewy robia sie bardzo
      grozne i bezwzgledne,niszczc wszystko co spotkaja na swojej drodze.
      Woda na Ropie taka sobie,szczescie ze Kimkowka troche wylapuje,ale w dolnym
      biegu narozrabiala,jest sporo podtopien.Na szczescie zapowiadaja czesciowa
      poprawe pogody i ustapienie opadow.Moze ludzie spokojnej beda spac.
      • adam.67 Re: ups,powodzie:( 04.06.06, 23:06
        Kiedyś jeden inżynier spec od zbiorników wodnych mówił mi, że Klimkówka ma
        wytrzymać jedną średnią falę powodziową i na tym koniec, bo to nie jest
        zbiornik przeznaczony na powstrzymywanie fali powodziowej. A Ropa rzeczywiście,
        wiem że płata figle. Na Słowacji też pada i to od paru dni. Poprad się podnosi,
        ale na razie ZTCW to w normie. Nie będzie źle, zobaczycie! to jeszcze nie pora
        powodziowa (tak mówią).
        • ellenai Re: ups,powodzie:( 05.06.06, 00:03
          no nie gadaj takich rzeczy adam,z ta klimkowka,strach sie bac! ropa w usciu
          faktycznie podniosla sie! oj oj,przestaje juz w koncu padac?kuzwa a u nas dzis
          ponad 30 stopni ciepla! uffff
        • aleks44 Re: ups,powodzie:( 05.06.06, 09:28
          nie znam sie budowie zapor,ale uwazam ze kazda zapora pomaga powstrzymac splyw
          wody,do jakiego stopnia to nie wiem.Pierwsze plany budowy Klimkowki byly z
          przed wojny,czy wybudowano wedlug tych planow ,czy zmieniono przez naszych z
          PRL-u,tego tez nie wiem.Plan moze byc najlepszy,ale czy po drodze ktos cos
          nie"przeoczyl" ????.Krazyly plotki o budowie ,ze kilku prominentow wybudowalo
          sobie domy przy okazji zapory.Ale tez i budowa kazdej zapory wzbudza emocje,a
          to ekologow,to obroncow czegos tam.Wiadomo ze dla osob mieszkajacych na danym
          terenie,to jest tragedia,bo nagle kaza sie wyprowadzic i nie ma zmiluj
          sie.Pamietam budowe "Czorsztyna" co sie dzialo,jakie protesty
          blokady,manifestacje,ale wybudowano i mysle ze spelnia swoje zdanie.Wiem ze na
          Sanie ,Solina podtapia rolnikow regularnie, mimo ze ma wylapywac,ale dlatego ze
          trzymaja maksymalny poziom wody, ze wzgledu na osrodki wypoczynkowe znajdujace
          sie nad zalwewm,potem jak zaczyna ostro lac, poziom wody szybko sie podnosi i
          oni spuszczaja zeby miec rezerwy,oczywiscie nie liczac sie z tymi ktorzy
          mieszkaja nizej.Na Bialej tez podobno byly plany budowy zapory,moze by choc
          troche powstrzymala i nie zalewala BobowejCiezkowic i innych miejscowosci
          lezacej przy jej brzegach.Droga do Krakowa byla odcieta wlasnie przez Biala.
          Na szczescie nie pada
          • ellenai Re: ups,powodzie:( 05.06.06, 23:26
            to dobrze,ze nie pada juz,moze sie wreszcie pogoda zmieni na lepsza,nawet u nas
            zaczelo padac ,hura!
            budowa zbiornikow wodnych to zawsze temat kontrowersyjny,przeciez zalew w
            klimkowce tak zmienil mikroklimat w okolicy,eh!
            • adam.67 Nie tylko Klimkówka 05.06.06, 23:37
              Takie imwestycje zawsze zmieniają środowisko.

Zapora Rożnowska powstawała w latach 1935- 1943, zaczęto ją budować w II.
              Rzeczpospolitej, a kończyli budowę Niemcy (na szczęście nie wysadzili jej w
              powietrze jak Ruskie przylazły), sporo ludzi z Sądeczyzny tam pracowało
              (niestety najczęściej nie dobrowolnie: Organizacja Todta zapędziła tam wielu
              Sądeczan, niektórzy z nich nawet stracili życie, były takie przypadki,
              dziadkowie mi opowiadali w dzieciństwie).

Tylko że wtedy jeszcze nie było ekologów, Greenpeace i innych tego
              typu "działaczy". Mimo to Niemcy też doskonale wiedzieli, czym grozi powódź,
              szczególnie w górach.
    • adam.67 dalej pada :-O 06.06.06, 12:56
      w Krakowie poziom wody się podnosi powolutku, słyszałem że zaczynają opróżniać
      zbiornik w Goczałkowicach. Ciekawe co się dzieje na Dunajcu i w Sączu???
      Zapowiadają jeszcze kilka dni deszczowych buuu niedobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka