ctos1 15.03.09, 19:07 tv-ns.pl/wydarzenia/material/296/7/s/1.html Pozwolą jej wrócić czy nie pozwolą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elp1 ja myślę, że wróci 17.03.09, 20:51 cała zawierucha ucichnie, rozum i rozsądek dojdą do głosu na spokojnie i odkręca to w trybie podobnym skręceniu. Moim zdaniem kompletnie bezsensownie cała awantura została wywołana. Odpowiedz Link Zgłoś
beza26 a może nie? 17.03.09, 21:17 patronem mojej podstawówki był wyspiański, śpiewaliśmy, że szkoła "nosi imię człowieka co z murów krakowa czerpał siłę, moc i natchnienie", poznawaliśmy jego twórczość, życie, wędrowaliśmy po krakowie szukając śladów jakie po sobie zostawił... I pomimo upływu lat ta wiedza i uznanie dla jego malarstwa, witraży, wrażliwości, we mnie zostały... Zmierzam do tego, iż wg mnie postać ks Twardowskiego może być właściwszym wzorem dla gimnazjalisty niż biednej Urszulki. Choc nie pochwalam sposobu w jaki tej zamiany dokonano. kuniec:) Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Re: a może nie? 17.03.09, 21:23 Wiesz, ja chyba wogóle mam w sobie taką wewnętrzną niechęć do "burzenia pomników". Dla wielu pokoleń nazwa tej szkoły i Jej patronka była i jest ważna. Ks. Twardowski - owszem - zgadzam się - postać znakomita. Jednakże czy naprawdę nie ma innych obiektów, ulic, placów którym można nadać Jego imię? Napewno są i nie mniej godne niż akurat ta konkretna szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś