malopolanin 02.02.02, 13:46 Dla mnie priorytem asą partnerskie stosunki z Ukrainą, przy oczywiście dobrych kontaktach z Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:48 Celem naszej polityki zagranicznej powinno być odciągnięcie Ukrainy od Rosji i wprowadzenie jej przez nasz kraj do Europy, osłabiając przy tym wpływy Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:52 Ciekaw jestem jak Ukraińcy patrzą na swych niedawnych "braci" z Rosji. Podejrzewam, że niezbyt ich kochają. Może w tym szansa? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:58 Ci z zachodniej Ukrainy nigdy nie lubili Rosjan. Mówią po ukraińsku, nie zapomnieli o dawnej kulturze. Częściej chosdzą do cerkwi. Natomiast Ci ze wschodniej Ukrainy mówią po rosyjsku, często zapomnieli o dawnej kulturze i często zamienili się w Homo Sovietus. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:50 Dla mnie biznes to Rosja. Przynajmniej narazie. Ukraina narazie tkwi w maraźmie i bez konkretnych, głębokich reform nie mają co marzyć o dołączeniu do krajów o jakim-takim poziomie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:54 Georghe - zapewnim Cię, że jest przeciwnie, to Rosja prędzej tkwi w maraźmie, liczby są bezwględne. Ukraina miała o jakieś 2 punkty procentowe większy wzrost PKB niż Rosja. Wprowadzono tam możliwość prywatnej własności ziemi ( w ZRosji na razie bez ograniczeń można kupić tylko grunty pod inwestycje). Zrezygnowano na Ukrainie w tym roku z obowiązkowgo meldowania się obcokrajowców w OWIRZE Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 13:56 Weź pod uwagę, że Rosjanie nawet pomimo kiepskiej gospodarki mają się czym "podeprzeć". Mam tu na myśli złoża ropy, gazu, złota i Bóg we czego jeszcze.... PKB Rosji za ostatni rok to ponad 7%. Czy Ukraina miała tyle? Wątpię.... Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 02.02.02, 14:02 To dane z 2000roku. W 2001 o ok. 5,5 % , a na Ukrainie właśnie o 7 %. Poza tym cena ropy na świecie spada, a to główny motor wzrostu w Rosji. W Rosji brakuje reform strukturalnych. Na Ukrainie też, ale są one bardziej zaawansowane niż u sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Rosja czy Ukraina ? 04.02.02, 09:29 Mimo wszystko na Ukrainie większa bieda niż w Rosji. Co do wzrostu PKB to mam pewne wątpliwości, muszę to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor Re: Rosja czy Ukraina ? 04.02.02, 09:35 no i w Rosji wprowadzono podatek liniowy w wysokosci 13%:) a u nas to marzenia scientej glowy:(( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 04.02.02, 11:23 Ale ile tam jest szarej strefy ! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Rosja czy Ukraina ? 04.02.02, 11:22 Tutaj się mylisz. Ukraina ma w ostatnich latach na 100 % o jakieś 2 % większy wzrost niż Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś