xlukrecjax 01.02.04, 18:59 Witam wszystkich,od dziś będę do Was zaglądać :-) Pozdrawiam, Xlukrecjax. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shpinak Re: Witam :-) 01.02.04, 19:22 xlukrecjax napisała: > Witam wszystkich,od dziś będę do Was zaglądać :-) > Pozdrawiam, Xlukrecjax. Czyżbyś lukrecjo została nowym obywatelem Pruszkowa?? tak czy siak, miło mi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
xlukrecjax Re: Witam :-) 01.02.04, 19:27 shpinak napisał: > Czyżbyś lukrecjo została nowym obywatelem Pruszkowa?? > tak czy siak, miło mi:-) Pruszkowianka od urodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 01.02.04, 19:49 w takim razie ja również witam:) pruszkowiak od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 01.02.04, 22:21 Witaj! Witajcie wszyscy przybywający :) cat_s pruszkowiak z przekonania Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 02.02.04, 09:10 Witam równie serdecznie! pruszkowianka z wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Witam :-) 02.02.04, 09:12 witam Lukrecjo, ja jestem Pruszkowiakiem z przyzwyczajenia; urodziłem się w W-wie, mieszkam pod Pruszkowem, ale po 18 lat zamieszkiwania na osiedlu Staszica pozostał sentyment Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 02.02.04, 09:49 Równiez witam :-) Ja jestem Pruszkowiakiem niemal z urodzenia. ***** Ciekawe, w którą stronę skręci nam ten wątek? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Witam :-) 02.02.04, 11:14 No właśnie, następna się wita, ciekawe dokąd nas to zaprowadzi;-))))) Pozdrawiam i witam cię lukrecjo! Pruszkowianka na obczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 03.02.04, 11:00 Lukrecjo witaj :) Witaj na forum ! Pozdrawiam-y Cie ! Odpowiedz Link Zgłoś
toulaa Re: Witam :-) 07.02.04, 02:21 O, a jak ja do Was przyszłam, i to z bratniego miasta, to mnie nikt nie witał, jeszcze mnie ochrzanili, o!;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
toulaa Re: Witam :-) 07.02.04, 02:21 O, a jak ja do Was przyszłam, i to z bratniego miasta, to mnie nikt nie witał, jeszcze mnie ochrzanili, o!;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 19.02.04, 11:56 Nie rozpaczaj, tylko wracaj.. i pisz częsciej.. Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 07.02.04, 11:25 Witaj ! Witaj ! Witaj ! Witaj ! :) wydawalo mi sie ze o tej godzinie co piszesz ludzie spia ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 10.02.04, 10:57 Witaj... ale Twoje zachowanie jak na początek znajomości nie jest zbyt miłe... Jednak mam nadzieję, ze będziesz pojawiać się wcześniej i że nie była to tylko jednorazowa wizyta celem ustrzelenia 2000 postu (a nie pobicia rekordu...). Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 11.02.04, 21:34 Witam forumowiczów Pruszkowa bardzo poważnie wprawdzie pora wieczorowa, ale nic nie szkodzi najważniejsza jest pogoda ducha Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 12.02.04, 09:30 Wieczorową porą mnie nie ma... Raczej jestem w godzinach "pracujących" Jednak witam dzisiaj wszystkich słonecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.02.04, 23:12 Witam Pruszków dziś miałam dużo pracy na swoim forum, prowadzą tam ankietę o naszym forum, to znaczy pracę licencjacką i wypełnianie jej dużo jednak czasu zabiera. altu - nie martw się , ja będę zostawiać post wieczorem z ty sie do niego odniesiesz rano będzie to bardzo ciekawy wątek watek o życiu - zobaczysz i moze sama też napiszesz i inni swoje przygody życiowe mialam dziś założyć , ale tak sie stało jak sie stało i juz jest 23.00 - mój czas się kończy dziś śpijcie spokojnie jakos tako jest - idż spać zadowolony a obudzisz sie szczęśliwy czego wam serdecznie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 13.02.04, 21:06 Witam Przypominam, że dziś jest 13 luty i piątek, a jutro Walentynki Co wam życzyć ? serca goracego serca otwartego dla wszystkich niech ono zawsze wam bije ku uciesze drugich Do porannej zminay i altu dzień dobry - usmiechnij sie z rana :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 14.02.04, 20:51 witam w sobotę walentynkową trzymajcie się , może być gorąco od serc Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 15.02.04, 16:01 stałem sobie wczoraj na przystanku i obok mnie rzeczywiście było gorąco od serc, takich bardzo młodych,nastoletnich ale nazwałbym to raczej końcem niż początkiem uczucia Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 15.02.04, 22:34 witam co ty opowiadasz, żyje się godnie do końca - a serca są gorące do końca, trzeba tylko odpowiednio sie starać i nie poddawać się jak widze małżeństwa w wieku 50 lat to płakać się chce jak nie doceniają siebie i nakonic życia kłócą się i awanturują - powiedz po co tak sie pieklą kiedy własnie bardziej powinni sie rozumieć witam poranna zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 16.02.04, 11:30 Witam serdecznie! Walentynki już dawno za nami, teraz czas na pączki i wszelkie tłustości, bo zbliża sie Tłusty Czwartek, czyli święto łasuchów. Osobiście uwielbiam tego typu pożywienie. Pączki może mniej, ale faworki, drożdżówki, ciasta z galaretką i kremem, torty i innego rodzaju smakołyki dla mnie są rewelacyjne. I za każdym razem, kiedy jest mi trochę źle, to z rozkoszą się im oddaję... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 16.02.04, 17:57 ja sie już chyba uzależniłem, mam taką jedna cukiernię po drodze i prawie nie ma dnia zebym tam nie zajrzał:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 16.02.04, 19:23 witam ja nie powiem też lubie pączki z lukrem i również mam dobrą cukiernię nasze pączki są po 1 zł a u was ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 16.02.04, 19:37 ja mam po 1 chociaż są i po 1,2-1,5 a kiedyś widziałem kartkę "wczorajsze pączki 0,5";-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 16.02.04, 21:57 ja myślę, że cena nie gra roli, smak jest najważniejszy, a te po 50 gr to podejrzane cos to jest cena mniejsza od hurtowej - cena wykończenia dobrych cukierni. Powiem ci, że moja cukiernia splajtowała, a miała doskonałe ciasta jak domowe, ale cóż ludzie wolą pączka za 50 gr niż wyrób doskonałej cukierni . Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 17.02.04, 10:35 Nie ma jak słodycze, wypieki i tego typu rzeczy robione domowymi sposobamy. Do tej pory pamiętam smak pączków Babci, i chociaż od tamtego czasu minęło już ponad 8 lat, to jeszcze żadne pączki mi tak nie smakowały... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 17.02.04, 15:47 przepraszam, pomyliłem się.Pani Kasia by mi nie darowała bo jej pączki są po 50 groszy i są PYSZNE.W tych okolicach nie tylko tam są po 50 bo obowiązuje dumping ale te są najlepsze pod względem kryterium cena/jakość:-))) Aha, cukiernia jest z Grodziska Mazowieckiego.A za 1 mają takie genialne cóś- dwa pączki sklejone ze sobą i z wiórkami kokosowymi(dużo!). Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 17.02.04, 16:14 Wiórki kokosowe to nie jest to, co Altu lubi najbardziej... Pączki też nie to samo.. Ale za naprawdę dobre faworki dużo (od)dam... Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 17.02.04, 10:37 Dzień dobry bardzo! Dzień zapracowany... Jutrzejszy będzie lepszy! i wyjątkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 17.02.04, 19:39 witam pączki to muszą być tradycyjne i z różą a co do faworków to napewno sie zgodzimy , muszą być z cukrem pudrem i bardzo cieniutkie i kruche jeszcze dwa dni i będziemy się objadać :) bezpośrednio z cukierni napewno sa tańsze i dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 17.02.04, 20:46 Temat paczkowy jest fantastyczny . Paczki lubie je jesc .Sa przepyszne jesli sa odpowiednie .Polecam paczki poznanskie sa nadziewane airkoniakiem i nie sa oszukane po 5-ciu takich paczkach mozna juz huhac w balonik .Uwierzcie mi sa przepyszne ...mniam mniam .Nie wiem jak nazywa sie ta cukiernia w Poznaniu ale uwierzcie -takich paczkow nie jadlem dawno .... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 18.02.04, 19:31 witam wszystkich tak , to własnie jutro - sniadanko -pączek, objadek -pączek i kolacyjka - pączek, taki mnie czeka jutrzejszy tradycyjny dzień, chociaż niektórzy , że za szybko przechodzimy z walentynek na pączkowanie ;)))) smacznego dnia wszystkim życzę Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 19.02.04, 11:42 Pączkowe hello... Dzisiaj nawalił mi z lekka poduszkowiec (czyli samochód, którym się zazwyczaj przemieszczam...). Pojechałam z nim do warsztatu, a tam góra pączków. Z tego wszystkiego zapomniałam, że dziś się je pączki. ZMuszona zostałam do zjedzenia dwóch (z właścicielem i z mechanikiem, po jednym). I mam zaproszenie na ostatki... A te pączki, nawet.. nawet... wbrew moim obawom, bo za pączkami nie przepadam... ale to jest chyba tylko jeden dzień w roku, kiedy się skuszę... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 19.02.04, 19:23 witam tak w tłusty czwartek są najgorsze paczki , to są tzw. masówki i dzisiaj nie miałam na nie ochoty torcik bardzo mi smakował a co masz za klopot z autem - tez jeżdzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 19.02.04, 20:48 Mowie dosc ! Obiecuje ,ze to ostatni paczek w dniu dzisiejszym . ps. Mam dosc tlustego czwartku (le nie dziwcie sie ....zjadlem ich chyba 10 ...)-juz nie bede .. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 20.02.04, 19:30 witam również stop pączkom czekam na sledzióweczkę lubie śledzie a wy ???? a jak rozmnażają się kalorie ? przez pączkowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Witam :-) 20.02.04, 19:32 sledzie tylko marynowane, typu salsa/kaszuby itp. w oleju nie cierpie Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 20.02.04, 20:23 Hejka! Dzisiaj może rozmowy będą szybsze, bo jestem na necie, ale transfer kiepski, dlatego pewnie i tak będzie mnie mało.. > a jak rozmnażają się kalorie ? Czy ktoś kiedyś widział kalorię? Nie, bo ich nie ma! A jak ich nie ma, to nie ma się czym przejmować... > lubie śledzie, a wy???? Osobiście śledzie uwielbiam, w każdej postaci. Wolę je o wiele bardziej od mięsa... nie jestem ani wegeterianką, ani żadną inną taką, co czegoś-tam nie je. Po prostu uwielbiam wszelkiej maści ryby... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 21.02.04, 01:49 Ryb nienawidzę. Może to trauma z dzieciństwa - mam ciągle przed oczami obraz, jak Tacie utkwiła w gardle ość i cała rodzina ją wyjmowała... Poza tym odrażający - jak dla mnie - zapach. Mięsa zaś pod większością postaci nie lubię. I to również bez żadnej ideologii. Takiego schabowego to nawet owszem, czemu nie, ale wątróbka czy tatar to mnie skręca również z powodu samego zapachu. Zresztą ja jestem totalny niejadek. Już panie przedszkolanki załamawyły ręce, gdy kończyłem obiad, jak wszyscy już leżakowali. A co rodzinie nerwów napsułem, to osobna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 22.02.04, 19:17 piękna sprawa z tym jedzeniem - ja nielubię jajecznicy , ponieważ babcia na siłę mi ją wpychała w grdełko i od tej pory jajecznica to wróg ale śledzie w śmietanie z cebuką to cacko smaku, lubię śledzióweczki:) a teraz witam niedzielnie poniedzialkowych gospodarzy i gości forum i proszę przygotować swoje głowy na środowy dzień ciekawe jakie fryzury macie ? mam grzywke, a włosy zwiazane w kucyk - gdzieś tam przypadkowo znajdę pierszy siwy włos, ale nie załamuję się :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) coś dla ukojenia 22.02.04, 21:24 schlesien.nwgw.de/Recuerdos_de_la_Alhambra.mp3 muzyka dla samotników, jeśli taka osoba jest to polecam - pełny relaks Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 23.02.04, 00:13 Ja jestem obcięty na jeża (krótszego lub dłuższego, zależy ile czasu minęło od strzyżenia), ale moje owłosienie znajduje ciąg dalszy w postaci bokobrodów, wąsów i brody. Broda jest stale, reszta - wedle humoru. Włosy na głowie mam ciemne, a na brodzie - rude. To jest podobno dziedziczne. Dziadek tak ponoć miał i Tata tak ponoć ma, ale mu się nie podoba i nie zapuszcza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 23.02.04, 22:41 Witam Dziękuję za tak szczegółowy opis sph - wyobrażam to sobie, że fryzjer musi miec bardzo dużo pracy przy takiej ilości włosów ;))))))))) Kto teraz chce podłożyć swoją głowę ?- do srody niedaleko :) dedykacja dla sph - Boy -Zeleński Gdy cos mi nadto wzruszy Lub serce ni podrażni, Chowam się aż po uszy Do swojej wyobrazni ladne ? Witam wszystkich wtorkowo, uważaj altu , na kawę, nie sparz sobie ust :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh No tego jeszcze nie było! :-))) 24.02.04, 14:31 rita100 napisała: > Dziękuję za tak szczegółowy opis sph Za pierwszym razem myślałem, że zwykła literówka... > dedykacja dla sph ...ale nie! Rito, jesteś pierwszą, która w mój nick wstawiła "p"! A rzecz jest warta odnotowania, bo choć, jak dotąd, przekręcano go permanentnie i nagminnie, to jednak wstawiano weń "g"... :-) Za Żeleńskiego dziękuję, gustuję w polskiej poezji, zwłaszcza okresu międzywojennego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: No tego jeszcze nie było! :-))) 24.02.04, 20:21 Błądzić ponoć rzecz ludzka ja bardzo czesto przekręcam literki - sqh teraz nic nie posostaje jak dla lepszego zrozumienia nika - lepiej będzie go odszyfrować całkowicie poeci - miedzywojenni to jacy, trochę sie w nich gubię będzie następna dedykacja na koniec Karnawalu - Nowaczyński Hej panowie bije czwarta Na bok flaszka, na bok karta! Na bok ciałko woniejące Wszystko już jest bardzo śpiące Zmęczone nogi ręce ! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: No tego jeszcze nie było! :-))) 25.02.04, 01:09 rita100 napisała: > Błądzić ponoć rzecz ludzka > ja bardzo czesto przekręcam literki - sqh Ale te moje to w sposób wyjątkowy :-) > teraz nic nie posostaje jak dla lepszego zrozumienia nika - lepiej będzie go > odszyfrować całkowicie E, to by było zbyt proste :-) Zresztą ja już się tłumaczyłem parę razy, także na niniejszym forum, co znaczą poszczególne literki. Na przykład "S" to inicjał imienia... > poeci - miedzywojenni to jacy, trochę sie w nich gubię Najbardziej lubię chyba Tuwima i Słonimskiego. Chyba, bo te gusta się co jakiś czas zmieniają... A poetów oczywiście było więcej :-) Adolf Nowaczyński też się załapał na międzywojnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: No tego jeszcze nie było! :-))) 25.02.04, 20:25 rita- to imie mojej suki, bardzo ją lubie i tak sie nazwałam, jest już staruszką jak na psa ma 13 lat i aktualnie sobie śpi chrapiąc mnie są obojętni poeci byle docierali do mnie ze swoją poezją a słyszałeś o slangu poetycznym czyli widowisku - ponoć wspaniała sprawa w Warszawie już się odbyły pierwsze turnieje Odpowiedz Link Zgłoś
altu Witam :-) 23.02.04, 09:40 Przy kubku gorącej kawy witam Was serdecznie. Wróciłam i już jestem. Dzisiaj nawet jadę do Pruszkowa parę spraw załatwić... Dzień jest taki senny, że pewnie mało mnie będzie. Muszę parę rzeczy dziś zrobić, a tak bardzo mi się nie chce... oj, żeby mi sie chciało tak jak się nie chce.. Pozdrawiam Was i życzę miłego dnia i wieczora... A. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 24.02.04, 20:23 Witam również, chyba to juz bedzie środa - kawa plus śledzik - może być rewolucja :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 25.02.04, 09:16 Witam, na śniadanie dziś kawa, a na obiado-kolację śledzik... Cóż, uwielbiam tradycję, a w dniu dzisiejszym nakazuje ścisły post i posiłek jeden w ciągu dnia. Ciekawe, czy wytrzymam, bo w brzuchu już czuję pustkę... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 25.02.04, 20:20 cięzko było dzis wytrzymać, ale jak nie wytrzymałas to się nie obwiniaj - dzisiaj słodycze szły jak nigdy - folgowali sobie klienci :) pamiętaj nie jesteś osamotniona z tą czystką w brzuchu - inni też cierpią ja się poddałam i co nie co ..... Witam z rana i z goracą kawą bez śmietanki :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 26.02.04, 19:45 Witam Właśnie walczy Groclin, mecz ciekawy, bardzo ciekawy, pełno w nim adrenaliny ale......... sami widzicie Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 27.02.04, 09:36 Ech, co to był za mecz... I szkoda troche Grodziska, bo zeby w 91 minucie meczu gola stracić, to nic innego, tylko pech... Ale mecz był ciekawy, debiutujący Adrian Sikora popełnił chyba parę gaf, ale to chyba z emocji i chęci pokazania się od najlepszej strony... Czekam na rewanż... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 27.02.04, 11:03 Witam w piątkowe przedweekendowe przedpołudnie. Wprawdzie dziś od rana jestem w Warszawie, ale wydaje mi się, że w Pruszkowie śnieży tak samo jak tutaj i gdy będę wracał, czeka mnie przedzieranie się przez zaspy. A miała być już wiosna... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 27.02.04, 11:36 Nie jest tak źle. Śnieg pada ciagle, ale na ulicach się roztapia lub jest rozjeżdżany przez samochody. Może nie zasypie Ci drogi do domu?... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 27.02.04, 12:20 Jakby co, będem rozgarniał ręcamy :-) Ciągle sypie... Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 27.02.04, 14:42 Tak źle nie bedzie.. Sypie ale od razu wsiąka. nie roztapia się, nie osiada, ale wsiąka... Może byc... Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 27.02.04, 16:06 A tak generalnie i tak przyjdzie wiosna ..:)i po co pada ???? Pada aby stopniec wsiaknac ew.weschnac heheheh .No coz ..a i tak od poniedzialku jest marzec to juz krok do wiosny.Co ja mowie to juz jest WIOSNA !Zreszta przypominam kierowcom od poniedzialku jezdzimy bez swiatel.! ....pozdrawiam wiosennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 28.02.04, 09:47 > Zreszta przypominam kierowcom > od poniedzialku jezdzimy bez swiatel.! Pio-te-rek'u! To nie do końca tak. W Polsce jest dziwne prawo, i z tego przepisu akurat ja jestem niezadowolona... Powinno być tak, że jeżdzimy przez caly rok na światłach... Jest bezpieczniej, wszyscy są widoczni. A czasami jest tak, ze jedzie taki z predkoscią niemożliwą, i nagle pojawia się za samochodem, niczym Filip z konopii... Na trasach szybkiego ruchu nie powinno sie inaczej jezdzic niz na swiatlach... Na punkcie samochodow i bezpieczenstwa na drogach to ja mam swira... dlatego smuci mnie to, ze wiosna sie swiatla wylacza. Ja wylaczac nie bede, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 28.02.04, 10:38 altu napisała: > Ja wylaczac nie bede, a co! Witaj Altu, Trafiłaś w mój czuły punkt! Także uważam, że na światłach powinno się jeździć przez cały rok. I nie tylko na trasach szybkiego ruchu, ale również na lokalnych i osiedlowych. Po prostu "potencjalny napastnik" siedzący za kierownicą innego auta jest lepiej widoczny i mamy więcej czasu na podjęcie decyzji, które czasami ratują życie. Z własnego doświadczenia wiem także, że dotyczy to pieszych, którzy chcą przejść przez ulicę w miejscach, gdzie nie ma sygnalizacji świetlnej - jazda na światłach powoduje że szybciej dostrzegają możliwe zagrożenie i łatwiej im ocenić odległość i czas niezbędny na pokonanie zebry. Nie przekonują mnie absolutnie argumenty typu "jeżdżąc na światłach auto spala więcej benzyny i ponoszę dodatkowe koszta na przepalające się szybciej żarówki". Przede wszystkim jest to kwestia bezpieczeństwa i jeśli kogoś nie stać finansowo na maksymalne powiększenie bezpieczeństwa swojego i innych użytkowników drogi - to niech z założenia zaplanuje sobie jeden miesiąc w roku, gdy jeździ po prostu komunikacją publiczną - wtedy bilans wyjdzie na zero. Swoją drogą, to ciekawe, jakie rzeczywiste koszta wiążą się z całoroczną jazdą na światłach. No bo przecież jakieś muszą być! Niestety jestem zbyt cienki przeliczanie watów na złotówki;( ... Ale zgadzam się: jak chcesz jeździć przynajmniej odrobinę bezpieczniej - jeździj cały rok na światłach! Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka eh...przepraszam 27.02.04, 16:25 przepraszam że trochę zmienię temat;Altu zauważyłem że w twoim Wołominie zrobiło się, jakby to powiedzieć..eh, różowo?;-) Ja tam żadnym fobem nie jestem chociaż przyznam że z nieznanych mi względów bardziej jednak akceptuję panie odmiennej orientacji niż panów; jak to powiedział Ryszard Ochódzki:"eee,nie, wie pan, między mężczyznami to jednak dość obrzydliwe":-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka eh...przepraszam 27.02.04, 16:25 przepraszam że trochę zmienię temat;Altu zauważyłem że w twoim Wołominie zrobiło się, jakby to powiedzieć..eh, różowo?;-) Ja tam żadnym fobem nie jestem chociaż przyznam że z nieznanych mi względów bardziej jednak akceptuję panie odmiennej orientacji niż panów; jak to powiedział Ryszard Ochódzki:"eee,nie, wie pan, między mężczyznami to jednak dość obrzydliwe":-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: eh...przepraszam 28.02.04, 09:51 Wybieram drugi raz! żeby było ciekawiej. Fakt, na Wołominie nagle pojawiło sie ogłoszenie o Klubie Gejow i Lesbijek. Jako że homofobem nie jestem, jestem tolerancyjna, to niech zostanie. Jeżeli usunęłabym te dwa posty, to nagle bym się okazala potworem... Skoro w Wołominie jest kilka osób innej niż ja orientacji seksualnej, to niech sobie będą... skoro chcą stworzyć klub, to niech tworzą... byle nie za bardzo demonstrowali swój homoseksualizm, bo tego już nie lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: eh...przepraszam 27.02.04, 16:27 3 naraz zdolna ze mnie bestia, nie wiedziałem że tak umiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: eh...przepraszam 27.02.04, 16:39 Zdolności swoją drogą, ale bardziej wygląda, że Ty profesjonalnie podciągasz wątek ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka trzy posty za jednym razem:know-how 27.02.04, 16:52 wiesz co, po zastanowieniu dochodzę do wniosku że chyba wiem jak to zrobiłem jak to często bywa, wynalazek jest dziełem przypadku;nie chciało się wysłać więc zrobiłem zuruck i kliknąłem mu trzy razy myszką po "Wyślij" i potem się nagle zrobiły z tego trzy posty:) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka trzy posty za jednym razem:know-how 27.02.04, 16:52 wiesz co, po zastanowieniu dochodzę do wniosku że chyba wiem jak to zrobiłem jak to często bywa, wynalazek jest dziełem przypadku;nie chciało się wysłać więc zrobiłem zuruck i kliknąłem mu trzy razy myszką po "Wyślij" i potem się nagle zrobiły z tego trzy posty:) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: trzy posty za jednym razem:know-how 27.02.04, 16:54 o, właśnie tak jak na załączonym obrazku:) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: eh...przepraszam 27.02.04, 17:13 stary.prochazka napisał: > przyznam że z nieznanych mi względów bardziej jednak akceptuję panie > odmiennej orientacji niż panów Drogi Prochazko, jak mawiał doktor Jan Krystian Niegłowicz, nigdy nie wiadomo do końca, jak to tak naprawdę jest...: "Może ma pan rację. Ostrzegam jednak, aby nie sugerował się pan wyłącznie płcią metrykalną oraz zewnętrznym wyglądem jakiejś istoty ludzkiej. Ileż to kobiet tylko z pozoru jest kobietami [...]. Dopóki kobieta nosi sukienkę i ma na sobie rajtuzy, wszystko wydaje się w najlepszym porządku. Jeszcze jest lepiej, gdy nosi spodnie i ma krótko przycięte włosy, bo wówczas i rozczarowanie u mężczyzny bywa mniejsze. Przecież zawsze należy brać pod uwagę mmożliwość spotkania damy z anomaliami chromosomów płciowych... Może któraś z nich kryje w sobie zarówno pewną ilość tkanki jajnikowej, jak i tkanki jądrowej? Tak więc niech pan ma na uwadze owe przewrotne gonady, drogi przyjacielu[...]". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: eh...przepraszam 27.02.04, 19:12 no niby tak, zgadzam się ale teraz to już wkraczamy na trochę niepewny grunt bo skoro tak ująć sprawę to w grę wchodzi także np. transeksualizm,transwestytyzm, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: eh...witam 27.02.04, 19:32 Hej, witam serdecznie i zycze udanego wekeendu - wypoczynku po ostatkach, trochę relaksu i może przygotowanie się duchowe do fimu Pasjon tylko dla osób o mocnych nerwach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: eh...witam 29.02.04, 21:58 Witam, koniec weekendu Byłam na szantach , koncerty zespołów były wspaniałe, a Tawerna pełna ludzi, piwo rozlewało się ponad głowami - jesli będziecie mieli okazje szantować to polecam, pełna rozrywka Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: eh...witam 01.03.04, 10:51 Ja od czasu do czasu chodzę na szanty.. dużo mam znajomych, którzy wprost uwielbiaja tą muzykę... Miesiąc temu byłam na przegladzie szant w Warszawie, pojawiły się prawie wszytkie warszawskie zespoły grajace i śpiewające szanty. Mogę posłuchać i pobawić się przy tej muzyce... nie przeszkadza mi ona. Ale zagorzałą fanką nie jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: eh...witam 02.03.04, 19:47 Witam to się cieszę , bo jak będę wiedziała o jakimś koncercie szantowym , zawsze poinformuję. Wiem, że forumowicze olsztyńcy będa się bawić na szantach w Olsztynie 19.03 to jest chyba piatek , jakbyście chcieli zrobić sobie wycieczkę, będzie miło. Dla mnie szanty to picie piwa na luzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:witam bo ..... 03.03.04, 21:14 Witam wszystkich, może to was rozweseli prosze podgłosnić głośniki i zrelaksować się po depresji Rzeczywistość motylka - kliknij raz, bo dwa to o ten raz za dużo :-)): www.akacje5.pl/filez/flash/motylek.swf Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:witam bo ..... 04.03.04, 19:44 witam , coraz słabiej się witam, bo witam ciagle siebie może ktoż spojrzy by się usmiać www.akacje5.pl/filez/flash/motylek.swf Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Widzieliście tą stronę - dajcie znać 04.03.04, 22:07 przecież jest fajna :) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Widzieliście tą stronę - dajcie znać 04.03.04, 22:26 Rito, Stronka jest naprawdę rozwalająca. Od kiedy podałaś linka, odpalam ją sobie przynajmniej raz dziennie. Trochę pomaga;) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 05.03.04, 09:15 Witam serdecznie! Och, jak to miło byc na delegacji... zwłaszcza w rodzinnym Mieście. Częstochowa przywitała mnie śniegiem, mnóstwem śniegu. Pokrywa śnieżna ma ok. 40 cm. a miejscami są nawet takie małe zaspy. Jest cudownie. Słońce świeci prosto w oczy i próbuje "zniknąć" śnieg (jak powiedzialby Kubuś Puchatek). Najpierw interesy, a potem przyjemności... długachny spacer z Tatinkiem do lasu i z powrotem! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 05.03.04, 23:03 witam nocnie księzyc w pełni, gwiazdy błyszczą i siarczysty mróz - nie ma jak domowe ciepełko. Teraz rozumiecie, że codziennie szufla z rana i odśnieżanie Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 06.03.04, 19:58 Witam serdecznie! Właśnie wróciłam ze spaceru... Cudowny mrozik szczypie w nos i policzki, czuć jak włosy sztywnieją... I ten księżyc w pełni na niebie, i gwiazdy rozsiane wokół, aż po horyzont... Pięknie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 06.03.04, 21:18 witam żebyś wiedziała w Krakowie jak na Gubałówce można w swetrze chodzić po białym sniegu Otóż w rano -10 a w południe piekne słońce i nic w tym dziwnego, żeby nie to, że to słońce kąpało się w sniegu, który wcale nie topniał, wręcz przeciwnie , marcowe promienie słoneczne się odbijały od białego śniegu, przez co stwarzało dziwne zjawisko. Człowiek mógł stać w słońcu, które go grzało i bylo cieplutko, a biały śnieg nie topniał. Od tego blasku i jaskrawości śniegu można było stracić wzrok. Bardzo rzadkie zjawisko w Krakowie, a w górach musiało być pięknie. to pisze księzyc w pełni i ja zaczynam wyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 07.03.04, 18:59 witam - i zdziwioma jestem , że nikt nie stoi na straży forum sama buszuje w waszym domu :) ale jutro Dzień Kobiet z tej okazji podzielę sie nim z męższczyznami altu - miłej porannej kawki :) i wszystkim miłego poniedziałku Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 08.03.04, 13:13 www.komunizm.px.pl/galeria/kobiety2.jpg ja też pozdrawiam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 08.03.04, 19:53 Wszystkim Paniom najserdeczniejsze życzenia składam :-) I proszę nie szastać frazesami, że myślimy o Was tylko od święta... Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 08.03.04, 22:29 Uff, Późno, ale jeszcze zdążyłem przed północą :) Dołączam się oczywiście z serdecznościami dla wszystkich pań, a szczególnie naszych pań forumowych. Trzeba by o jakimś kwiatku pomyśleć... Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 09.03.04, 15:01 Za życzenia w imieniu swoim i innych kobiet dziękuję... Frazes frazesem, ale faktycznie, szkoda że tylko raz na jakiś czas mężczyźni są dla nas mili i dają kwiaty... Lubię kwiaty, tak bez okazji, to znak, że ktoś pamięta i jest myślami blisko... Slyszałam opinię, że w dzisiejszych czasach, kiedy kobiet są traktowane na równi z mężczyznami, są wyemancypowane, nie powinny mieć święta gratis... Ja, niby też jestem emancypantką, ale gdybym miała faceta, którego stać byłoby na to, żebym nie pracowała, tylko siedziała w domu i nic-nie-robiła, to spokojnie bym nie musiała pracować. Pracuję, bo musze zaspokoic swoje potrzeby finansowe.... A wczoraj w sklepie... hm... najwidoczniej co niektórzy nie wiedzą, że chociaż raz w roku należy być miłym dla kobiet. Zarówno pani ekspedientka jak i ja zostałyśmy niemalże zmieszane z błotem, bo przecież ciężko pracujący robotnicy przyszli zrobić zakupy... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 09.03.04, 22:29 Witam miłą stronką www.superlaugh.com/1/behappy.swf dziekując za przypomnienie dawnego hucznego swieta pewnie nie pamiętacie, ale w ten dzień pełno zataczało się pijanych , którzy mieli okazję za zdrowie Pań wypić, teraz sie zmieniło, bardziej kpimy z tego święta, choć nie jednej w ten dzień zakręciła się łezka w oku , że jednak o rózyczce Mały Książe zapomiał. Tak bardzo mi przykro, po raz pierwszy nie otrzymałam kwiatuszka, a po przeczytaniu Małego Księcia możnabyło się załamać. Sami widzicie , że kobietom nie jest łatwo :) Czyż nie jest to piekne, kiedy facet kupuje gazetę w kiosku u starej kobiety i powie jej grzecznie - wszystkiego najlepszego z miłym usmiechem - to nic nie kosztuje, a ucieszy tylko staruszkę, chyba , ze baba powie - a idże pan z tym swiętem, bo i takie sytuacje mogą się zdarzyć, ale ja tak bym nie odpowiedziała, odpowiedziałabym usmiechem - trudno , lave is brutal . altu - miałas kwiatuszka ? Panom dziękuję również za pamięć - dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 10.03.04, 14:42 > altu - miałas kwiatuszka ? Hejka, to się pochwalę.. dostałam kwiaty kurierem... się zdziwiłam... Jesteem przeokropnie romantyczna, i takie rzeczy sprawiają mi giga frajdę.. Ucieszyłam się nieziemsko... do tej pory stoją (róże, czerwone..)... Faktowi nieco pikanterii dodaje fakt, ze to roze od tajemniczego wielbiciela... Hmm... tylko mam mały dylemat, czy to chodziło o zwykłą pamięć, czy to faktycznie był dzień kobiet? A dzisiaj jest Dzień Mężczyzny! I wszystkim naszym forumowym mężczyznom ślę gorące życzenia, uściski i buziaki! Pozdrawiam słonecznie, A. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 10.03.04, 15:08 altu napisała: > A dzisiaj jest Dzień Mężczyzny! > I wszystkim naszym forumowym mężczyznom ślę gorące życzenia, uściski i buziaki! To ja dziękuję jako pierwszy. Do domu będę wracał pełen napięcia - a nuż jakaś Tajemnicza Wielbicielka posłała mi bukiet kwiatów? :-) P.S. Altu, w skrzynce czeka odpowiedź w kwestii gaczu parafinowego, propanu i butanu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 10.03.04, 20:58 No to mnie wypada pogratulować święta Panom i życzyć wszystkiego najlepszego. Tak altu - mlodość ma swoje radości, ja tez pamiętam kiedy w moich drzwiach wciśnięte były kwiaty - te gesty są piękne, sama kiedys będziesz wspominać. Nie wiem dlaczego otrzymanie kwiatów jest takie piekne ? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 11.03.04, 01:01 rita100 napisała: > Nie wiem dlaczego otrzymanie kwiatów jest takie piekne ? Ja też się dziwię... Bo niby takie nic, a jakie pozytywne reakcje u kobiet powoduje... Z początku myślałem, że to jest reżyserowane, na zasadzie: dostaję kwiatka - udaję wielką radość. Ale teraz jestem przekonany, że kwiatek wyzwala emocje spontaniczne. I nie zmieniajcie tego. Nam też jest miło wywoływać w ten sposób uśmiech na Waszych licach... :-) P.S. Nie było kwiatków... Cóż, może w przyszłym roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 11.03.04, 09:28 No tak, szkoda, że nie dostałeś... ale w sumie, jeszcze jest dzień chłopaka (30.09), moze sie załapiesz? Pozdrawiam (jako substytut tego zielonego z czymś kolorowym u góry) :) PS Za gacz p. dzięki wielkie. Przyda się. Lecę na konferencje i targi gazowe. Nie chce mi się bardzo, ale sie trzeba w "branży" pokazać... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 11.03.04, 22:45 altu napisała: > Lecę na konferencje i targi gazowe. Uważaj zwłaszcza na cyjanowodór (HCN)! ;-) A te prężności par już znalazłaś, czy mam Ci oszacować? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.03.04, 20:34 Witam kwiatami nie ma co się tak przejmować, idzie wiosna i nie jedne zaczna wychodzić z ziemi czekam na krokuski, one są u mnie pierwsze a o chemi za dużo nie rozmawiajcie, bo zostaniecie osądzeni o terroryzm :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 13.03.04, 10:09 Krokuski juz u mnie zakwitły. Fioletowe, białe i żółte.. Pięknie jest... wesoło jest... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 14.03.04, 20:53 witam wszystkich i ostrzegam przed wiatrem halnym, który trochę może zrobić zmieszania w sytemie nerwowym proponuję z poniedziałku kawę i usmiech Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 14.03.04, 23:13 witam cytatem tygodnia Marka Aureliusza i gratuluje przeskoku na wyższe piętro :) "Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego." Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 16.03.04, 22:23 witam hej, witam idę teraz oglądnąć wykłady Kołakowskiego w tv bay jakby co to czytam Braci Karamazow - dobre sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 17.03.04, 09:42 No prosze, kolega SQH pracuje? od kiedy? czemu sie nie pochwaliłeś? i jak jest? opowiedz troche... Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 17.03.04, 10:38 Właśnie widzicie, że pracuję. Zajęty jestem... :-) *** Oczywiście, ze się pochwalę i opowiem szczegóły, ale żeby się rozpisać, niezbędna jest dłuższa chwilka czasu, a takowej na razie nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh O, na przykład... :-) 17.03.04, 13:09 ZASTOSOWANIE: BLACKFAST 716 jest łagodnym zasadowym odtłuszczaczem, używanym do oczyszczenia powierzchni metalu, operacji poprzedzającej proces czernienia. Używany jest w rozcieńczeniu 50% wodą przez 15 – 20 minut. BLACKFAST-716 skutecznie odtłuszcza żeliwo i stal w temperaturze pokojowej. Czas zanurzenia może się jednak zmieniać, w zależności od stanu powierzchni czyszczonej. Detale o dużym stopniu zanieczyszczenia olejem lub smarem powinny najpierw być odtłuszczone w rozpuszczalniku BLACKFAST-250 a następnie w odtłuszczaczu BLACKFAST-716. UTRZYMANIE ROZTWORU: Ważne jest, aby utrzymywać stałe stężenie roztworu BLACKFAST-716 poprzez usuwanie około 10% zawartości zbiornika co 1-2 tygodnie i zastępowanie jej świeżym roztworem. Stężenie roztworu może być sprawdzane regularnie poprzez zwilżenie wodą detalu po kąpieli odtłuszczającej. Jeżeli woda wysycha nierównomiernie ukazując suche plamy, oznacza to, że powierzchnia jest nadal zanieczyszczona olejem lub smarem i wymaga dłuższego procesu odtłuszczania. MATERIAŁ WANIEN: Wanny powinny być wykonane ze stali lub polipropylenu. KARTA CHARAKTERYSTYKI PRODUKTU: BLACKFAST-716 posiada kartę charakterystyki i jest ona dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: O, na przykład... :-) 17.03.04, 13:56 O boszsz.. ja myślałam, że mam omany... Ale Ty na serio? to już ze mną źle jest... Zrozumiłam tylko metal i wanna. Ale ze mną to tak zawsze... W takim razie, jako sygnał zajętości, przesyłam pozdrowionka! Miłej pracki! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: O, na przykład... :-) 17.03.04, 14:22 altu napisała: > O boszsz.. ja myślałam, że mam omany... A to najszczersza prawda... :-) A konkretniej - fragment tzw. Karty Zastosowania Preparatu. Kiedy zza granicy przyjeżdża do Polski jakiś nie używany tu do tej pory odczynnik chemiczny, to by mógł być zastosowany w przemyśle, musi mieć opracowaną po polsku rzeczoną Kartę Zastosowania, a także Kartę Bezpieczeństwa. I ja dzisiaj to właśnie robię. Pozdrowienia odwzajemniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 18.03.04, 09:10 Hej! Witam wiosennie :-) Czas już chyba wyciągać rower z piwnicy, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 18.03.04, 15:09 No nie wytrzymam... Czyżby cała dzienna zmiana forumowa dziś sumiennie pracowała i nie miała czasu cokolwiek napisać??? :-) P.S. Ale ładna pogoda... U mnie w firmie za oknem 21 stopni... Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 18.03.04, 16:29 sqh napisał: > No nie wytrzymam... Czyżby cała dzienna zmiana forumowa dziś sumiennie > pracowała i nie miała czasu cokolwiek napisać??? :-) > > P.S. Ale ładna pogoda... U mnie w firmie za oknem 21 stopni... > raczej czytaja byc moze nie chce im sie pisac :) -pozdrawiam wiosennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 18.03.04, 22:36 pioterk - nie wygłupiaj się i wiosennie nie przesadzaj , nie jest tak żle, a dialog był interesujący altu - wyciagaj rowerek i witaj radosnie wiosne , chociaż zapowiadają deszcz, to się chwali wiosenny deszczyk najbardziej jest potrzebny. Teraz się pochwalcie czy jakieś krokuski już znależliście - ja cztery :) kto więcej ? witajcie - zapomniałam, ale się poprawiam pracujcie zdrowo, jutro piatek czas na - wino, muzykę i spiew :) bay Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 19.03.04, 08:06 Witam piątkowo :-) O ile się nie mylę, ostatniej albo poprzedniej nocy dokonała się równonoc wiosenna. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 19.03.04, 10:51 Hejka, rowerka nie posiadam, własnie noszę się z zamiarem zanabycia jednej sztuki, bo inaczej skwaśnieję w poduszkowcu... Krokusiki już są, całe stadko sie pokazalo u mnie na działce. Naocznie sprawdzę jutro... Przesadzanie kwiatków też mnie czeka jutro. Ogólnie rzecz biorąc, od jutra jest wiosna i baaardzo wiele obowiązków kwiatowych i porządkowych mnie czeka... Ale i tak jest fajnie.. PS A wczoraj wieczorem byłam na spacerku na Agrykoli i w Łazienkach. Cuuudnie było.. jak ja to lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 19.03.04, 13:37 altu napisała: > PS A wczoraj wieczorem byłam na spacerku na Agrykoli i w Łazienkach. Cuuudnie > było.. jak ja to lubie! Trzeba się spieszyć, bo gdy przyjadą globaliści, całe Łazienki znajdą się w strefie zero. A gdy dołączą do nich antyglobaliści, to z Łazienek może nie być co zbierać. A 1 IV (chyba) otwierają dach BUW-u z ogrodem botanicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 14:31 sqh napisał: > > A 1 IV (chyba) otwierają dach BUW-u z ogrodem botanicznym. > ech... taka malutka prośba:jeśli chcecie się tylko zapoznawać z cudami botaniki, trzymajcie się głównych szlaków i nie zapuszczajcie się w ciche,zacienione kameralne zakamarki. tam też kwitnie życie i natura, ale to już nie botanika;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 19.03.04, 14:34 A jeżeli chcemy właśnie, by życie i natura kwitły? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 15:30 drogi sqh, są dwa podstawowe typy badaczy natury-jedni ją poznają perceptywnie a drudzy empirycznie i ja się właśnie zwracałem do tych pierwszych, gdyż niezwykle frustrująca bywa sytuacja kiedy z badacza stajesz nagle się obiektem badania;) My, naukowcy nie powinniśmy sobie wchodzić w drogę:) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 19.03.04, 10:48 > P.S. Ale ładna pogoda... U mnie w firmie za oknem 21 stopni... Witam serdecznie1 ALe ładnie to zabrzmiało...hm... u Ciebie w firmie... Widzę, ze złapałeś już normalny tryb pracowania - czyli dzień zaczynasz od wizyty na forach?.. he he Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 11:38 Słońce cudownie świeci, za oknem mam Plac Teatralny i ulicę Senatorską a w radiu Frank Sinatra właśnie śpiewa "Stranger in the Night i poczułem że koniecznie muszę wam o tym powiedzieć:) doobie doobie doo....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 19.03.04, 13:45 stary.prochazka napisał: > za oknem mam Plac Teatralny i ulicę Senatorską O, to Ty się też łapiesz na "strefę zero"! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 15:37 sqh napisał: > stary.prochazka napisał: > > > za oknem mam Plac Teatralny i ulicę Senatorską > > O, to Ty się też łapiesz na "strefę zero"! :-) oj łapię się i to jeszcze jak (Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście) i trochę kwaśno na to patrzę, chyba zostanę antyglobalistą pierwszy raz będę musiał pokazać przepustkę żeby wejść na wydział:((( > Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 19.03.04, 13:39 altu napisała: > Widzę, ze złapałeś już normalny tryb pracowania - czyli dzień zaczynasz od > wizyty na forach?.. he he Dokładnie :-) A w GG co chwila wyskakuje mi, że Szef na sąsiednim komputerze jest "dostępny". Nie wiem jeszcze, czy GG to jedno z tutejszych narzędzi pracy, ale być może... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 14:35 mówię wam, dożyjemy jeszcze dni kiedy przez gg będzie można wziąć urlop albo rozliczyć się z ZUS-em:))) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 19.03.04, 15:18 Ja gg muszę mieć ukryte, bo co niektórzy klienci mnie scigają. Nie łapię się w terminach zleceń i mam letkie opóźnienia. Koszmarek. Nawet ze znajomymi nie mam czasu poggadać... urwanie kapelusza... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 19.03.04, 15:23 ja większość moich znajomych łapię, kiedy są "niedostępni":) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 21.03.04, 21:44 witam rownież wiosennie ja zabroniłam internet przyłączać do nojej pracy, mimo że mam komputer w pracy - wiem co to znaczy - wystarczy tylko wieczorny miłego poniedziałku pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 22.03.04, 08:48 Witam w pierwszy wiosenny poniedziałek. Miłego tygodnia życzę wszystkim Obijającym się, Pracującym i Studiującym (w kol. alf.) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 23.03.04, 12:40 Witam serdecznie. Dopiero teraz, bo mam chwile oddechu... Oj, odrabianie panszczyzny mnie wykoncyz... ja chce wakacje, urlop, wycieczke, relaks.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 23.03.04, 13:15 O, witam :-) Zastanawiałem się, kto dziś pierwszy pojawi się w tym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 23.03.04, 21:54 Witam wszystkich no więc jaką nagrodę sobie wybrałas altu ? randkę w ciemno - proszę :) dla koleżanki :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 24.03.04, 07:53 Witam porannie. W radiu RMF spytali: "za piętnaście ósma, czy już wstaliście?" rita100 napisała: > no więc jaką nagrodę sobie wybrałas altu ? Ja proponuję wycieczkę do Częstochowy przez Kłobuck :-))) > randkę w ciemno - proszę :) dla koleżanki :) Nad tym też się możemy zastanowić... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 24.03.04, 08:50 Witam! Za piętnaście ósma rano, to ja sie przewracałam na drugi bok.. a dziesięc minut później wstawałam :) Hm... nagroda.. poprosze pierścionek z brylantem lub male M3... Do Kłobucka się jedzie przez Częstochowę! można i na odwrót, ale to dłuższa droga. Wybieram sie tam w piątek po pracy, i cały weekend mój.. już się nie mogę doczekać... Pozdrawiam i życzę miłego dnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 24.03.04, 09:06 altu napisała: > Hm... nagroda.. poprosze pierścionek z brylantem lub male M3... Hm... Ja wprawdzie mam M3 na Ochocie, ale bezinteresownie to się z nim nie rozstanę ;-) > Do Kłobucka się jedzie przez Częstochowę! A być może, być może, w Kłobucku chyba nigdy nie byłem. Dzień miły, ale pogoda za oknem --> :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 24.03.04, 11:32 Pogoda iście wiosenna.. za parę minut koniec śniadania i znowu pracka... Miłej pracki wobec tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 24.03.04, 13:16 W Pruszkowie, a konkretnie w Malichach, słoneczko takie jakieś fałszywe - to wygląda, to znów się chowa... Mam jednak okna tylko na jedną stronę, nie wiem, czy coś się nie kłębi po drugiej. Dziś w pracy inwentaryzowałem nowo sprowadzony sprzęt laboratoryjny. W ogóle zresztą urządzam laboratorium z prawdziwego zdarzenia. Będzie trzeba jeszcze kupić co najmniej jedne profesjonalny stół i parę innych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka tramwaj 24.03.04, 16:52 Polska to piękny kraj.Nigdy nie można być pewnym tego co cię dzisiaj spotka. Jadę sobie dzisiaj do Warszawy i rozglądam się po tej samej okolicy co zwykle.Dojeżdżam do Salomei i nagle widzę że na podwórku jednej posesji w środku pola stoi sobie...tramwaj.A ściślej wagon tjamwaja, sztuk jeden.Tramwaj jest zabytkowy albo przynajmniej stary i na pewno nie jest z Warszawy bo u nas takie nie jeżdżą, od dołu jest niebieski a od góry białokremowy.Na boku i/albo z przodu ma jakiś herb;przez moment zamajaczył mi tam piastowski czarny orzeł na złotej tarczy, co sugerowałoby dolnośląskie pochodzenie ale równie dobrze mogło mi się wydawać.W każdym razie tjamwaj stoi tam na pewno,między Opaczą a Salomeą-kto ciekawy, niech się przejedzie i zobaczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tramwaj też witam 24.03.04, 22:12 witam wszystkich i czuję taki ciepły wiosenny wiatr na tym watku, czyżby serca też budziły sie do życia czerwony tranwaj wśród zieleni - piękny widok pracujcie dalej, ten stół jednak by się przydał , choćby ba filiżankę kawki przyniesiną przez altu :) jutro też będzie padał deszcz, jest godzina 22.15 Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 25.03.04, 08:45 Gorąca kawka dymi z kubka. Dzień bedzie długi i męczący... Ale nic to, wieczorem podobno szaleństwo zakupowe mnie czeka. to znaczy będę oglądała, bo zakupy to dopiero za tydzień ;) Pozdrawiam i życzę miłych godzin w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 25.03.04, 10:08 Ja nie mogę kawy - działa na mnie jak amfetamina i pobudza za bardzo :-) Prochazko - przejeżdżałem przez Salomeę wczoraj, ale przyznam się, że nie zwróciłem uwagi. Zwrócę więc ją jutro :-) Niebiesko-biały to barwy Rzeczpospolitej Krakowskiej, a obecnie Krakowa - tam jeżdżą takie tramwaje. Tylko wtedy ten herb nie bardzo by pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka 2 tramwaje! 25.03.04, 16:21 dzisiaj specjalnie się przyjrzałem żeby zobaczyć herb i co?I dzisiaj stoją tam dwa tramwaje, drugi zieloniutki i też nie z Warszawy a widać że jest przygotowane miejsce na kolejne!Jakieś muzeum tam się szykuje czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:witam 25.03.04, 21:30 witam i ja altu , co to za zakupy szykujesz, że najpierw je oglądasz i po jakimś czasie kkupujesz ? zwracam uwagę , że cukier idzie w górę i czekolady również jak będzie tramwaj czerwony - to z Olsztyna, niebieski z Krakowa, a żółty - skąd ? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:witam 26.03.04, 11:47 Dziś po robocie jadę do Warszawy. Ciekawe, ile będzie stało tramwajów. Bo gdybym ja sobie jakieś kupił, to byłyby to samiec i samiczka, żeby na hodowli i rozpłodzie coś zarobić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re:witam 26.03.04, 14:06 czy w Olsztynie są tramwaje?Bo ja sobie właśnie uświadomiłem że nigdy nie jechałem tramwajem w Olsztynie a moja rodzina stamtąd pochodzi więc raczej powinienem pamiętać, autobusem jechałem ale tramwajem nie. zabiłaś mi ćwieka, droga Rito;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:witam 26.03.04, 14:37 Były na pewno przed wojną. Podobnie zresztą jak w Tarnowie, Cieszynie, czy Inowrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re:witam 26.03.04, 14:47 A w Częstochowie są czerwone tramwaje. Jedna linia, a dwa numery. Tramwaje w Cz. to jest porażka... dlatego nic nie mówię.. miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,1987678.html?nltxx=1077732&nltdt=2004-03-26-02-24 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:witam 26.03.04, 22:05 tak, jest tendencja do likwidacji liń tramwajowych ale staruszku.prohazko :) - tramwajów w Olsztynie już nie ma , były w latach 60. Opuszczając Olsztyna zostawiłam w pamięci tramwaje, którymi często jeżdziłan na gapę, a bilecik wtenczas kupowało się u konduktora za 20 gr. Po powrocie do Olsztyna tramwaje znikły . Z tego wniosek , że nie jesteś taki stary na jakiego wyglądasz ;)))))))) miłego weekendu życzę Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 29.03.04, 07:44 Witam w nowym tygodniu. Jak się czują Wasze zegary biologiczne po szoku sobotnio-niedzielnym? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 29.03.04, 10:55 witam czas sie zmienil pogoda tez a moj organizm nie jest dzis kompatybilny, ani z czasem, ani z pogoda... koszmarnie sie czuje dzis senna, niewyspana i zla pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 30.03.04, 08:40 Ładna pogoda. Jadę dziś w daleką delegację... ...do Warszawy konkretnie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 30.03.04, 09:15 Ojej, to strasznie daleko :) uwazaj, żebyś nie zabłądził, nie zgubił się, obcy Cię nie porawli i nie wykorzystali... :) Miłego dnia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 30.03.04, 09:23 Na dodatek pokaleczyć się mogę, bo jadę zakupić szkło laboratoryjne. A poza tym - po znajomości - do dziekanatu po pieczątkę do legitymacji. Pół roku dłużej na ulgowym bilecie :-))) Wzajemnie, miłego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka pierwszy!:) 31.03.04, 08:02 Witam wszystkich i życzę udanego dnia chyba dzisiaj po raz pierwszy jestem pierwszy na forum:) sqh, widziałeś już może tramwaje?Sa dalej dwa, tak jak były po lewej stronie (Aleje Jerozolimskie) mniej więcej w połowie drogi między Opaczą a Salmonellą;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: pierwszy!:) 31.03.04, 08:40 No więc właśnie chciałem się zapytać gdzie one konkretnie, bo ich nie widziałem! Może akurat patrzyłem w drugą stronę? Ale dziś po południu też jadę do Warszawy; będę patrzał cały czas w lewo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pierwszy!:) 31.03.04, 09:18 one tramwaje są po lewej stronie, od Alej Jerozolimskich i stoją za domem, zza którego znienacka się wyłaniają.Dom jest niski, chyba parterowy, jak się dobrze przeyjrzeć, widać je zza niego już wcześniej. to jest gdzieś w połowie drogi ale jednak troszeczkę bardziej w stronę Salomei Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: pierwszy!:) 31.03.04, 09:21 Witajcie! Prochazko, a z podmiejskiego PKP też widać? ;) Wiosennego dnia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pierwszy!:) 31.03.04, 09:24 hmm, chyba niestety nie, bo PKP jeżdżą tam przez Ursus i Włochy a więc po drugiej stronie Alej.Dopiero później zaczynają iść równolegle. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: pierwszy!:) 31.03.04, 09:42 Czyli wynika z tego, że z powodu infrastruktury komunikacyjnej zaczynam się czuc jak obywatel "drugiej świeżości", ehmmm..., to znaczy "drugiej kategorii". Wy możecie, a ja nie;) A kurs z Gąsina do WKD to już cała wyprawa;) Teraz dopiero czuję, co znaczy "wrong side of railway" Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pierwszy!:) 31.03.04, 10:16 ale ty cat_sie masz dużo innych widoków o których my, szarzy użytkownicy kolejki WKD możemy tylko śnić.Ja na przykład jak jeździłem PKP to zawsze koniecznie musiałem zobaczyć te plansze z ciągnikami na zakładach Ursusa.A my co w tej kolejce mamy?Jak nie płaskie mazowieckie pola to Służewiec Przemysłowy albo Dworzec Zachodni:-)dopiero teraz trafiły nam się te tramwaje, wcześniej to lepiej było w ogóle za okno nie wyglądać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: pierwszy!:) 31.03.04, 10:24 stary.prochazka napisał: > plansze z ciągnikami na zakładach Ursusa E, najfajniejszy to był czołg 7TP między tymi ciągnikami :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pierwszy!:) 31.03.04, 10:20 cat_s napisał: > > Teraz dopiero czuję, co znaczy "wrong side of railway" cóż, może i mieszkasz "on the wrong side" ale pomyśl sobie że jest jeszcze w Pruszkowie Trzeci Świat, totalna "wrong side" (i nie wiadomo czy w ogóle jeszcze "side") czyli Ostoja-tam to mają i do kolejki i do pociągu daleko.Sa więc tacy co mają gorzej od ciebie a jak wiadomo, w naszym kraju to bardzo tradycyjna i popularna metoda na poprawienie sobie humoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: pierwszy!:) 31.03.04, 10:25 E, ci z bliższej Ostoi to mają bliżej do WKD niż ja z Ceglanej. A ci z dalekiej to chyba w Komorowie wsiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pierwszy!:) 31.03.04, 10:28 ale o pociągu z prawdziwego zdarzenia mogą sobie tylko pomarzyć, nie dla nich takie ekstrawagancje i luksusy jak usługi PKP. Cat_s, widzisz jakim jesteś szczęściarzem?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 01.04.04, 08:50 Witam porannie w kwietniu-pletniu. No więc jechałem wczoraj WKD i nie widziałem żadnych tramwajów... Może się schowały? A może Szanowny Współmoderator wpuścił nas z kilkudniowym wyprzedzeniem w kanał primaaprilisowy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 01.04.04, 09:07 A już miałem nadzieję, że przynajmniej raz zdążę powiedzieć "Witam" jako pierwszy! ;) Niestety, niestety... nie tym razem. Pocieszająca jest za to Twoja wiadomość, SQH, że nie widziałeś żadnych tramwajów. Jechałeś WKD i nie widziałeś? ;) Uff, czyli wszystko w porządku. Bo ja też nie widziałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 01.04.04, 10:17 Witam... ale mi się nie chciało wstać... straszne męczarnie... wczoraj do 24 niemalże spacery robiłam po Starym i Nowym Mieście... cudnie było... Tramwaje w Opaczy? może UFOki je tam postawiły? albo slużą jako statki kosmiczne? albo samoloty je zrzuciły.. :) Też to sprawdzę... Pozdrawiam, życzę miłego dnia i wielu żartów... :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 01.04.04, 10:26 Jadę jutro do Wawy. I będę patrzył BARDZO uważnie tym razem... *** Rano oderwano mnie od śniadania do pilnego telefonu. Mało się nie zadławiłem. Ale to było, kurczę, śmieszne... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 01.04.04, 10:49 niestety od dwóch dni nie miałem okazji jechać kolejką, gdyż albowiem jestem w stolicy, więc może coś się z nimi stało ale to naprawdę nie był żart primaaprilisowy.Chętnym mogę sam pokazać albo narysować plan sytuacyjny:) w połowie albo 3/4 drogi z Opaczy do Salomei po lewej stronie od Alej, stoją za domem i najpierw trochę wystają zza winkla a jak kolejka przejedzie to dopiero wtedy widać;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 01.04.04, 11:30 Zaraz, zaraz, jak rozumieć sformułowanie "po lewej od Alej"? Czy to znaczy, że jadąc kolejką trzeba patrzeć w lewo hen, za Aleje? Bo ja myślałem, że one stoją między WKD a Alejami. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 01.04.04, 16:46 chyba zapomniałem przecinka, oczywiście stoją nie za Alejami tylko na terenie domu przy torach WKD("w lewo, od [strony] Alej").Jeszcze raz podkreślam że stoją trochę za domem i widać je dopiero jak się go mija/minie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 02.04.04, 08:21 Witam :-) No to dziś będę patrzał wyjątkowo uważnie... P.S. Mam ciffroofkę! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 02.04.04, 14:51 Ma się też trochę czasu, by zajrzeć na Forum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka jeszcze tramwaje 02.04.04, 15:51 sqh, jeśli jeszcze były problemy to dzisiaj policzyłem domy i tramwaje stoją za mniej więcej 21 domem od stacji WKD Opacz, przy ulicy Centralnej.Dom jest parterowy i ma jednospadowy dach i jest drugi albo trzeci od końca przed długą przerwą między Opaczą a Salomeą.Uff, bardziej wyczerpująco chyba się nie da:))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: jeszcze tramwaje 02.04.04, 22:05 Witam forum ale macie problem z tramwajami - może do Krakowa zawitacie, tu nie ma problemów , jeżdzą regularnie i są niebieskie - hej ! altu - będziesz musiała słodzić kawę naturą, bo cukru na rynku brak :) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka znowu pierwszy!:))) 04.04.04, 00:16 bezapelacyjnie znowu jestem dzisiaj (4 kwietnia) pierwszy na forum;) pozdrawiam i życzę dobrej nocy i miłego dnia mojemu śpiącemu miastu od którego jestem teraz dość daleko:) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: znowu pierwszy!:))) 04.04.04, 06:39 Witam w pochmurną póki co niedzielę. I bardzo zazdroszczę wszystkim, którzy mają dzisiaj wolny dzień :) Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: znowu pierwszy!:))) 04.04.04, 11:41 ech, jaki on tam wolny, trzeba się zrywać z samego rana o 11:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: znowu pierwszy!:))) 04.04.04, 22:18 a gdzie jesteś staruszku prochazko ? Witam wszystkich , bardzo miło choć zapłakanie z powodu jednej piosenki, ale jest to takie sentymentalne pogoda jest wspaniała ale jutro ma być gorzej w święta powinam być przy klawiaturce i trochę z Wami pogwarzę milej pracy w przedświąteczny tydzień życzę i rozlania kawy altu - by cos robić, nie tylko ją popijać ;))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: znowu pierwszy!:))) 05.04.04, 08:40 ano siedzę sobie od tygodnia w Warszawie, dwa razy byłem w Pruszkowie, żeby mnie w domu nie zapomnieli a dzisiaj wracam:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: jeszcze tramwaje 05.04.04, 08:22 Witam poniedziałkowoporannie :-) rita100 napisała: > Witam forum > ale macie problem z tramwajami - może do Krakowa zawitacie, tu nie ma > problemów , jeżdzą regularnie i są niebieskie - hej ! No więc Prochazka miał rację (w co nigdy nie wątpiłem...). Widziałem tramwaje i w ogóle wydaje mi się, że jest to jednak jeden tramwaj, tyle że w dwóch kawałkach. I dlaczego cytuję Ritę - wydaje mi się również, że jest to tramwaj krakowski właśnie, z serii, która została ileś-naście lat temu podarowana przez jedno z niemieckich miast (właśnie jego herb widnieje na przodzie pojazdu). Pamiętam, że obsługiwały one m. in. linię do Krzesławic. Może dodasz, Rito, jakieś szczegóły na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 05.04.04, 09:36 Witam.. Dziś poniedziałek. początek... -nowego tygodnia -nowej funkcji i nowych obowiązków -nowej tradycji picia kaffki z mlekiem... Życzę przedświątecznie miłego tygodnia i lekkiej pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 05.04.04, 10:03 altu napisała: > -nowej funkcji i nowych obowiązków No to skoro już się wygadałaś, to może sie pochwalisz?... Czyżby awansik? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 05.04.04, 14:16 Tia... awansik.. tfu! prezesem jestem ... koszmar... kondolencje można składać.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 05.04.04, 14:44 No proszę, proszę... To ja już wiem dlaczego Szanowna Koleżanka ostatnio na nic czasu nie ma. Wyrazy zazdrości zatem odwołuję, a serdeczne gratulacje składam, bo przypuszczam, że awans ma również bezpośrednie przełożenie na finanse :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 05.04.04, 20:39 Witam i ja - miło jest z wami rozmawiać gratuluję awansu altu :) tylko pamiętaj, czym wyżej wejdziesz tym gorszy spad - ale też pamiętaj, że uśmiechem zawojujesz wszystko :) najlepsza ja mam funkcję - linia stała - czyli - własciciel, pracownik, księgowa i sprzataczka (wszystko naraz) konfort w całej okazalości :) sqh - o tramwajach malo co wiem, za dużo ich w życiu miałam i to w róznych miastach, ale ten tramwaj zabytkowy to bardzo ciekawe tymbardziej, ze w Krakowie jest muzeum tramwajów Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 06.04.04, 08:01 rita100 napisała: > w Krakowie jest muzeum tramwajów To się chyba nazywa konkretnie Muzeum Inżynierii Miejskiej - pracuje tam mój znajomy :-) Witam porannie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 06.04.04, 10:36 Witam, no i proszę.. sqh z samego rańca dwie setku ustrzelił! Miłego dzionka życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 06.04.04, 11:15 A, dziekuję, dziekuję. Ale owo "200" mi podpasowało dzięki wieczornej aktywności Forumowiczów. Sam bym pewno do tylu niedociągnął :-) Pani Prezes również miłego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Ufff... 06.04.04, 15:19 No i niemal po robocie na dziś... Teraz jadę do Warszawy, do Pruszkowa wracam po nocy :-) Miłego popołudnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Ufff... 06.04.04, 15:58 Uważaj na tramwaje. Obce tramwaje bywają szczególnie niebezpieczne po zmroku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ufff... 06.04.04, 22:50 Witam i niech nie zpomni skasować bilet u konduktora - pamiętacie ich ????????? wtenczas nie było kanarków :) jutro środa, może zaczniemy odliczanie do wolnego ? już się nie mogę doczekać - biorę samochód i jadę przed siebie gdzie mnie oczy poniosą z dobrą muzyką pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Ufff... 07.04.04, 10:06 One na szczeście mają tylko tyle torów, by móc na nich stać. Ani do przodu, ani do tyłu nie pojadą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Ufff... 07.04.04, 10:23 no właśnie i to mnie też zastanawia, no bo jak one się tam znalazły?Może one latają? Musi być w tym jakaś nieczysta siła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Ufff... 07.04.04, 11:20 To znaczy, szczerze mówiąc, nie wiem, czy one rzeczywiście stoją na torach, ale gdyby postawić tramwaj na gołym gruncie, to by się w niego chyba wrył pod własnym ciężarem, no nie? Może w nocy szybko zbudowano bocznicę od WKD, tramwaje wjechały, bocznicę rozebrano? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 08.04.04, 16:45 Zdrowych i Pogodnych Swiat Wielkanocnych dla Wszystkich Forumowiczow Piotr czyli pio-te-rek Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 07.04.04, 09:08 Dzień dobry bardzo! Coś mnie energia roznosi... ciekawe dlaczego - nie wiem... wieczorkiem mam english exam.. stage 7 i nic... zero.. leń totalny... ale do świąt coraz bliżej... miłego dnia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 07.04.04, 10:07 Witam wszystkich :-) altu napisała: > Coś mnie energia roznosi... Postaraj się ją właściwie ukierunkować - np. na Forum :-) > wieczorkiem mam english exam.. stage 7 > i nic... zero.. leń totalny... To o której konkretnie trzymać kciuki? I kiedy wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 07.04.04, 11:46 energia sie wyladowuje na prace i pochodne... exam ok. 18,30 .. kciuki sie przydadzą... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 07.04.04, 12:45 then why don't we just skip to English to help improve your skills for the exam? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 07.04.04, 15:35 I've just returned from another business trip, from Warsaw. I saw the trams again. They don't stand on the rails, but on the blocks, made of concrete. Altoo - good luck! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 07.04.04, 17:58 So,how was your trip?How's business,any remarkable deals today? To be honest, I wonder why these poor trammies have found themselves on this very peculiar place as this parcel.It is, indeed, rather distant from regular tram routes, isn't it? Altoo-all the best to you today:))) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 08.04.04, 06:48 hmmm... thanks you all... but my level of english lessons is not very high... maybe a small convesation with you can help me in the future? exam was fine... some questions was nice ... we'll see... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 08.04.04, 08:16 To przed następnym egzaminem powiadom nas zawczasu. Move on and awake your success :-) Prochazko - a na Kolejowej w Warszawie to właściciel wbudował w ścianę pół lokomotywy. Wprawdzie sztucznej, ale wszystko jest możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 08.04.04, 14:06 Wenn ich schon in so eine fremdsprachige Laune bin:hat jemand heute irgendeine Prufung auf Deutsch? Es gibt hier doch jemand, der Nibelungen und Goethe Sprache spricht, oder?Bin ich etwa falsch?:))) PS;izwinitie, eto konieczno szutki:) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 14.05.04, 21:52 Witam wieczorową porą:) smutno mi jakoś.. moze jutro bedzie lepszy dzien.. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 08.04.04, 06:51 Witam! Pojawiam sie z samego rana... uciekam na południe, w me rodzinne strony. Jadę do Rodziców na Święta. Nie wiem, czy bede miała net... dlatego... Wszystkim składam życzenia zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanosnych, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze... udanego dyngusa i wielu gości! Niech wam się wiedzie! Pozdrawiam, i do zobaczenia w środę! (tak dlugo się urlopuję :), a co!) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 08.04.04, 08:21 Wzajemnie - wesołych, spokojnych, rodzinnych Świąt, życzę Wam wszystkim w imieniu 50% moderatorów społecznych niniejszego Forum :-) Altu - uciekasz na śmigusa, więc po powrocie będziemy Cię musieli choć symbolicznie skropić wodą z Utraty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 08.04.04, 14:13 do życzeń dołącza sie także druga połowa ciała moderatorskiego, życząc wszystkim Pruszkowiakom spokojnych i rodzinnych świąt, smacznego jajka i (umiarkowanie) mokrego Dyngusa. sgh, ja bym nie ryzykował z tą wodą z Utraty, altu jeszcze się rozchoruje;)))Ktoś mi mówił niedawno że widział tam rybę ale nie chce mi się wierzyć:) a w prezencie wielkanocnym od władz miasta dostaliśmy żółciutki Informator z imponującym planem inwestycji na ten rok.Włożę go do szuflady, wyjmę za rok i wtedy sprawdzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 08.04.04, 14:45 stary.prochazka napisał: > Ktoś mi mówił niedawno że widział tam rybę No chyba sztuczną jakąś... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Witam :-) 08.04.04, 16:21 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) sprawdziłem twoją nową sygnaturkę,cudowne, zaraz to roześlę znajomym piękne to jest po prostu:) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 08.04.04, 16:46 Zaiste, SQH, sygnaturka Twoja piękna jest. Ja tez zaczynam rozsyłać (za Twoim przyzwoleniem, mam nadzieję?) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 08.04.04, 22:40 Witam, a ja się spóżniłam spotkać z altu musi odebrać telepatycznie widzę , że mam do czynienia z kosmopolitami unijnymi - brawo jak będę potrzebować tłumacza to poproszę , a własciwie to już proszę poczekajcie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 08.04.04, 22:46 palabravirtual.com/index.php?ir=ver_poema1.php&pid=269 nie wiem o czym jest ten wiersz. jakby tak przypadkiem ..... Jutro już piatek najwyższy czas wszystkim złożyć życzenia świąteczne - najlepsze jakie się da, wesołego, milego i zdrowego spędzenia czasu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 11.04.04, 21:27 Rito! > nie wiem o czym jest ten wiersz. jakby tak przypadkiem ..... Całkowitym przypadkiem (hiszpańskojęzyczny znajomy) dowiedziałem się, że wiersz generalnie rzecz biorąc opiewa zalety Rity. Ale o dokładne tłumaczenie może powinnaś się uśmiechnąć do "dawcy" linku, bo obcemu to tak jakoś nijak tłumaczyć publicznie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Witam :-) 09.04.04, 08:24 Proszę bardzo, można rozsyłać, ale widzę, ze Szanowne Koleżeństwo nie dość dokładnie ogląda moje strony - te wszystkie zdjęcia tam już są... :-))) Wstawiłem sobie trzy sygnaturki fotograficzne, wybierane losowo. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 10.04.04, 08:30 Witam porannie i świątecznie. Pochmurno... Ale nic to! Panie i Panowie - święconki w dłoń! Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 10.04.04, 08:39 Witam :) Rozumiem cat;s ze jestes spragniony i glodny po piatkowym poscie :))? Ja w pracy -dopijam 2-ga kawe :). Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 10.04.04, 09:41 O Jezusku, pracujesz dzisiaj... Biedny jesteś. Dla Ciebie i wszystkich pracujących: www.tomshon.green.net.pl/inne/php/flash/FroheOstern.swf Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Witam :-) 10.04.04, 10:57 Cat"S Wielkie dzieki :) Poprawiles mi humor :)Najwazniejsze to zyczliwosc ludzka :) i serdecznosc . Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 11.04.04, 20:51 Cieszę się P-T-R, że się ucieszyłeś! I witam w trakcie dyżuru świątecznego wszystkich świętujących. Mam nadzieję, że jak na razie przynajmniej Święta przebiegają bezobjawowo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.04.04, 10:50 Witam i ja w Święta, wczoraj było pochmurnie ale dziś piękny sloneczny dzień - będzie lanie uwazjacie, może być i mokrutko :) cat_s - tak myślałam , że nic złego tam nie może pisać , ufam ludziom. Twój świąteczny link bardzo też mi sie podoba i jak zwykle z radością poślę go dalej pozdrowienia dla pracujących i świętujących Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.04.04, 21:48 Witam przyjacielsko ! „Dobry przyjaciel powie CI, abyś się nie martwił, bo wszystko dobrze się ułoży. Najlepszy przyjaciel pomoże CI spojrzeć prawdzie w oczy i będzie przy Twoim boku niezależnie od tego co się stanie." Jak Wam się to podoba ? Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Witam :-) 12.04.04, 21:53 Witaj Rito! Święta się kończą, ale Tobie humor dopisuje wybornie, jak widzę! Pozazdrościć! Czy sprawia to piękna dzisiejsza pogoda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.04.04, 22:16 nie, pogoda piękna, a ja nie mogłam wyjechać z domu zobaczyć góry, cieszyłam się slońcem w ogrodzie - nauczyłam sie cieszyć drobiazgami, czego wszystkim zyczę w jutrzejszym dniu pracy. a jak Ty spędziłeś czas ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 12.04.04, 22:19 Dzisiaj żyję, dzisiaj mogę smakować, wąchać, czuć, widzieć i słyszeć. Dziś żyję, myślę, jestem. Jutro jest tylko marzeniem, które może się nigdy nie spełnić; wczoraj było marzeniem, które być może nigdy nie miało miejsca." Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 14.04.04, 23:42 Witam z uśmiechem :) czekam , czekam bardzo grzecznie na odzew powitania i ostrzegam, jak nie dziś strzelicie to.......... Wam pomogę ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 15.04.04, 09:44 Witam Rito! Dawno mnie nie było, więc nadrabiam zaległości :) Walka o trzy i trzy zera ... zgodnie z obietnicami.. ma być uczciwa... Dzięki tamtemu.. hm.. niezbyt chwalebnemu dwutysięcznikowi.. wskoczyłaś do Pruszkowa, z czego się bardzo cieszymy... ale sama wiesz, ze najlepsze jest to niedoścignione... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Witam :-) 15.04.04, 22:50 Witam sama wpadłam zobaczyć jak osiągacie szczyt, ale się spóżniłam, bylo już 3008 :) Przeżyć z Wami 1028 postów bylo bardzo milo i z wielką ochota będę do was zaglądać pozdrawiam milego weekendu życzę czeka mnie koszenie trawy, wyrosła jak na drożdzach, kwietnie magnolia i jest pieknie szczególnie w słońcu Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Witam :-) 16.04.04, 09:24 Dzień dobry bardzo! Znad kubka kawy i przegryzając makowca (wiem, że to niezbyt kulturalnie, ale dzięki temu mam chwilę wolną) witam sie z Wami.. Pogoda cuudna, aż się nie chce siedzieć w biurze.. Kto się wybiera na małe wagary? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka skoro już tak jesteśmy przy makowcu... 16.04.04, 17:22 podaję za dzisiejszym Metrem: serwisy.gazeta.pl/metro/1,51168,2024716.html Wejście do Unii Europejskiej nasi czescy sąsiedzi okupią rezygnacją z przypalanego gulaszu. Smakołyk serwowany z knedliczkami wypadnie z menu, ponieważ przepisy zabraniają serwowania odgrzewanych potraw. A pech polega na tym, że gulasz im częściej odgrzewany, tym lepszy. altu, zostaw trochę dla nas:-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Oliwka 16.04.04, 21:52 a jeszcze tak się spytam:czy wiecie może że w Pruszkowie działa (chyba od niedawna, ale mogę być w błędzie) najprawdziwszy bar mleczny?Zowie się on Oliwka (co jak na bar mleczny, jest wcale ekstrawaganckie) i można go znaleźć na rogu ul. Kościuszki i Daszyńskiego, niedaleko najlepszego liceum w Pruszkowie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Żubr występuje w puszczy 16.04.04, 23:10 Witajcie, Przywożę świeżutkie pozdrowienia z Białowieży:-) Chciałem nawet sprawdzać, kto i kiedy ustrzeli trzytysięcznika, ale niestety w puszczy kable telefoniczne jakoś dziwnie pogięło. Sprawozdaję, że na wschodzie słonecznie, chociaż wieczorami bez futerka lepiej z pomieszczeń zamkniętych lepiej jeszcze nie wychodzić. Ale pięknie jest bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Żubr występuje w puszczy 17.04.04, 14:50 cóż, pozostaje chyba tylko cichutko zazdrościć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Żubr występuje w puszczy 18.04.04, 23:03 Witam Przychodze , by złożyć życzenia Bardzo Szczęśliewgo poniedzialku w poszczy można zginąć, ja bym się bała :) cat_s - jak to sie dzieje , ze jesteś z wizytą w puszczy, czy masz tam rodzinę ? ;))) milej porannej kawki możemy odliczać dni do wejścia do UE - macie już przygotowane flagi na dom ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Żubr występuje w puszczy 19.04.04, 09:11 Widzę, ze wątek powitalny jest nieśmiertelny :-) Witam i pozdrawiam poniedziałkowo. Oby piątek nadszedł nam równie szybko jak w ubiegłym tygodniu :-) Ja byłem wczoraj na całodniowej wycieczce w Twierdzy Modlin - trochę deszczu, trochę Słońca, ale generalnie pogoda zadowalająca. Fotki będą. A dziś od samego rana Słońce w Pruszkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka na dobry początek dnia:) 19.04.04, 10:10 polecam wszystkim na dobry początek dnia www.modrzew.stopklatka.pl/zip/alw.zip Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Żubr występuje w puszczy 19.04.04, 11:11 Witam serdecznie! Nieśmiertelność tego wątku to fenomen jego długości i gości odwiedzających :) Mam nadzieję, że poniedziałek dla Was będzie równie udany, co krótki... :) (mam go już dosyć) Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Żubr występuje w puszczy 19.04.04, 22:35 Witam wieczornie mo cóż , mój poniedziałek zaczął się od kontroli snaepidu, poszlo dobrze, kobieta - czlowiek był i dziury w całym nie szukał. Słonecznie więc na polu czy podwórku , bo nie wiem jak sie u was mówi czytam Pana Tadeusza. Kiedy weszła klientka i potkła się o próg mówi- pewnie sie spotkam z jakimś panem, a ja do niej - służę jest Pan Tadeusz i trochę sie uśmiałyśmy. Nie martwcie się , nie będę was nim zanudzać, ponoć jest to epopeja nartretująca dzieć :) A jak wy uwazacie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Żubr występuje w puszczy 20.04.04, 09:43 U mnie w domu "Pan Tadeusz" stał na półce, a ponieważ zacząłem czytać na długo przed I klasą podstawówki, Rodzice zachęcali mnie do przeczytania i tegoż dzieła. Ale mnie zrażał podtytuł z "zajazdem" - myślałem, że to jest historia ostatniej gospody czy karczmy, działającej na Litwie :-))) Zaciekawił mnie jedynie fragment księgi VIII, gdyż interesowałem się i interesuję nadal astronomią, a gdzieś tak od 1984 "na fali" był Kometa Halleya, która miała się pojawić w 1986. A w tejże księdze opisane jest pojawienie się komety w 1811. W podstawówce kazali mi przeczytać całość - nie przeczytałem, ale jakoś się udało. W liceum znowu kazali, a ściślej kazała nawiedzona pani polonistka - jedna z najgłupszych nauczycielek, jakie kiedykolwiek miałem, skutecznie obrzydzająca i lekcje, i przedmiot (całe szczęście, że uczyła nas tylko przez II i III klasę, zaś do matury przygotowywał nas już genialny polonista - z kolei jeden z najlepszych, jakich miałem). W każdym bądź razie, owa pani po każdej lekturze robiła "test z wiedzy" - niezwykle drobiazgowy i szczegółowy - czy wiecie na przykład, co to były ogórki księdza Robaka? Całą epopeję przeczytałem dopiero z własnej woli dopiero kilka lat temu, kiedy zacząłem jeździć na nasze Ziemie Utracone. I wydaje mi się, że lektura tej książki w szkole powinna być poprzedzona właśnie wycieczką do Nowogródka, Zaosia, Tuhanowicz, Wilna... Bo tylko, gdy zobaczy się na własne oczy te pagórki leśne, te łąki zielone, szeroko nad błękitnym Niemnem rozrzucone, można zrozumieć tak naprawdę, za czym i dlaczego tak bardzo tęsknił Adam M. na paryskim bruku. P.S. U nas jest "na dworzu" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Żubr występuje w puszczy 21.04.04, 23:11 tak, jestem pod wrażeniem lektury, piękne opisy przyrody i tęsknota za ziemiami jest bardzo ukazana, niebo gwiażdziste też opisane i burze i w ogóle epopeja narodowa. Ale najbardziej dobitnie pokazuje czasy w epilogu, czasy ktore przypominaja aktalny stan w Polsce. Ukazał też zycie na Litwie. Czytałam ją po raz pierwszy,o ogórkach było wspomniane , ale nie kojarzę- czy to będą postacie w ogrodzie ??? Witam wieczornie poranną zmianę kawusię poproszę i na forum proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Żubr występuje w puszczy 22.04.04, 09:04 rita100 napisała: > o ogórkach było wspomniane , ale nie kojarzę- czy to będą postacie > w ogrodzie ??? A nie :-) Niewiele osób zaliczyło to pytanie. Większość obstawiała zwykłe warzywo, ale to by była oczywiście zbyt banalna odpowiedź. Ja napisałem, że chodzi tu o pistolety, które wówczas miały kształt długi a wygięty... Ale ostatecznie okazało się, że bernardyni przepasują habit sznurem, który, aby się nie plątał, na końcach powiązany jest w podłużne, grube węzły: Zbudził Hrabiego szelest na plecach i skroni; Był to bernardyn, kwestarz Robak, a miał w dłoni Podniesione do góry węzłowate sznurki: " Ogórków chcesz Waść? krzyknął, oto masz ogórki. Wara, Panie, od szkody, na tutejszej grzędzie Nie dla Waszeci owoc, nic z tego nie będzie". Potem palcem pogroził, kaptura poprawił I odszedł (...) (Zamek) > Witam wieczornie poranną zmianę A ja witam porannie zmianę wieczorną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Kłaniam sie nisko :) 22.04.04, 21:57 Witam - ano znajomość Pana Tadeusza doskonała, ja własnie tego fragmentu nie zrozumiałam, bo skąd mogłam wiedzieć jak wygląda broń w tych czasach - wolę laleczki opisywać :) A ważne co autor chciał przez to powiedzieć ??????? :) A teraz przede mną Biesy :) oooooooooo ooo !!!! Opis tęsknoty też piękny "Dziś dla nas na świecie nieproszonych gości, W całej przeszlości i w całej przyszlości Jedna już tylko jest kraina taka, w której jest trochę szczęścia dla Polaka: Kraj lat dziecinnych ! On zawsze zostanie Święty i czysty jak pierwsze kochanie, Nie zburzony błędów przypomnieniem, Nie podkopany nadziei złudzeniem Ani zmieniony wypadków strumieniem." Witam nocną i poranną zmianę niech kawusia Wam sprzyja w pracy i nauce :) pogoda jest świetna , pełno zapachów :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:Kłaniam sie nisko :) 23.04.04, 08:36 Poranna zmiana wita w nastroju poetyckim :-) Rito, po lekturze "PT" zachęcam do wyjazdu na Nowogódczyznę. Można oczywiście z wycieczką, ale zdecydowanie lepiej we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re:Kłaniam sie nisko :) 23.04.04, 13:08 Uff, co za stres, chyba nawet na egzaminach tak się nie bałem.Dzisiaj pierwszy raz w życiu miałem rozmowę w sprawie pracy.Jestem bardzo ostrożny jeśli chodzi o wrażenia ale powiem tyle że zaproponowano mi stanowisko wyższe niż to o które się ubiegałem.Z jednej strony fruwam ze szczęścia a z drugiej mam jednak pewne obawy czy to się uda.Odpowiedź będę miał na początku tygodnia i siedzę jak na szpilkach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:Kłaniam sie nisko :) 23.04.04, 13:41 stary.prochazka napisał: > powiem tyle że zaproponowano mi stanowisko wyższe niż to o które > się ubiegałem. Zamiast pierwszego piętra - na trzecim ;-) A gdzie konkretnie? W kancelarii czy ministerstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Kłaniam sie nisko :) 23.04.04, 22:39 Witam Stary Prochazka - trzymam kciuki, moja odbiera jutro dyplom inż. mgr architektury i w przyszłym tygodniu zgłasza się do Urzedu Zatrudnienia - niestety. Wiesz sqh - podobne tereny znam, są to Mazury moje ulubione krajobrazy. Teraz pokarmię Was Dostojewskim zdania rodzynki: "jak pan cudownie kłamie, to jest ładniejsze od prawdy" "Nie ma większego szczęścia jak dać siebie w ofierze" Słuchajcie, ale w Wrszawie chyba są Targi Książki - idziecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:Kłaniam sie nisko :) 26.04.04, 08:36 rita100 napisała: > Wiesz sqh - podobne tereny znam, są to Mazury moje ulubione krajobrazy. A mi jeszcze bardziej podoba się Suwalszczyzna - nie darmo tam właśnie część ujęć "Pana Tadeusza" kręcono. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re:Kłaniam sie nisko :) 23.04.04, 23:11 ani tu ani tu, tam tylko wybieram się na praktyki a tymczasem miałem dzisiaj rozmowę w innej firmie, powiedzmy że PRowskiej i to własnie tam.Ale na razie olę nie mówić za dużo, będę coś wiedział na poczatku przyszłego tygodnia. Poza tym miałem dziś wystąpienie publiczne podczas Dnia Pałacu-deklamowałem wiersz węgierskiego poety Ferenca Pakozdy'ego pt:"Pałac Kultury i Nauki".Chyba się podobało;) A potem jeszcze uroczyście wniosłem wielki tort w kształcie PKiN i to się na pewno wszystkim podobało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Kłaniam sie nisko :) 24.04.04, 22:42 o kuuuuuuurcze, musze prosić o pomoc altu, kim Ty jesteś staruszku.prochazku? lub kim Ty będziesz ??????? mogę prosić o autograf :) trzymam, trzymam bardzo kciuki :) Witam wszystkich sobotnio niedzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Kłaniam sie nisko :) 25.04.04, 22:06 Witam w kolejnym dniu , niestety deszczowym hasło na poniedzialek: Niezbadana jest głebia serc ludzkich uśmiech od poniedzialku i dobra poranna kawa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:Kłaniam sie nisko :) 26.04.04, 08:38 stary.prochazka napisał: > deklamowałem > wiersz węgierskiego poety Ferenca Pakozdy'ego pt:"Pałac Kultury i Nauki" W języku oryginału, że zapytam? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re:Kłaniam sie nisko :) 26.04.04, 11:16 na szczęście nie, bo chyba nie nauczyłbym się tak szybko.Jestem jednak bardzo ciekaw jak brzmi ten utwór po węgiersku.Z tego co pamiętam po polsku brzmi tak: Pałac Kultury i Nauki Już jadąc patrzyłem na niego Oto pnie się na Warszawą stalą. Zapowiedź!Symbol!Szturmuje niebo! Jeszcze wokoło gruzy i zwaliska, Jeszcze stopą o ślad przeszłości trącasz A już nad wszystkim przyjaźń goreje Dumnie potężniejąca. Patrzę w dzieje rosnącej budowli Pilegrzymuję codziennie w jej stronę Nieustannie dudni tu pracą serce miasta roztętnione Na podwyższeniu-tłum widzów W oczach dostrzegam żar i zadumę Padają słowa w zamyśleniu: "To stalinowski drogi podarunek!" to jest mniej więcej połowa wiersza, czy mam dalej? druga połowa jest chyba jeszcze fajniejsza:-) W każdym razie mój występ spodobał się i to głównie za sprawą ostatniej linijki, która budzi pewne skojarzenia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re:Kłaniam sie nisko :) 26.04.04, 11:55 Pákozdy Ferenc (Hódmezõvásárhely, 1904. október 7. - Debrecen, 1970. május 11.): költõ, mûfordító, író. A hódmezõvásárhelyi gimnázium elvégzése után orvosi egyetemre is járt, majd jog- és államtudományi doktorátust szerzett. Elõbb a helyi Friss Újságnak, 1932-tõl pedig a Hetivásár-Hétfõi Újságnak lett a fõmunkatársa. Utóbbiban jelent meg folytatásokban "Eördögh Tamás halála" címû regénye (1932). Meleg baráti érzés fûzte József Attilához, kinek géniuszát korán felismerte, s mindvégig hû is maradt hozzá. A két világháború között két verseskötete jelent meg. A másodikat a háborús cenzúra megcsonkította, megjelenése után pedig az ügyészség elkobozta. Gyakran munkanélküli, vagy éppen ínségmunkás. Lefordította Shakespeare szonettjeit, A vihar címû tragédiáját, John Boynton Priestley- fordításával örvendezteti meg a Nagyvilág olvasótáborát 1962-ben. Hódmezõvásárhelyrõl 1952-ben Debrecenbe költözött, s ott az Egyetemi Könyvtár tudományos munkatársaként tevékenykedett. Itt írta utolsó könyvének, az Esthajnalnak legszebb verseit. Bata Imre irodalomtörténész így búcsúzott tõle: "Szakállt eresztettél ama nehéz idõkben, s hû voltál cselekedetedhez, hogy emlékezz és emlékeztess az embertelenség idejére, mert ember voltál, tiszta ember." Fõbb mûvei: A Tisza sirálya. Hódmezõvásárhely, 1927; Förgetegben. Hódmezõvásárhely, 1943; Shakespeare szonettjei. Hódmezõvásárhely, 1943; Esthajnal. Budapest, 1968. Hódmezõvásárhely jelesei Az életrajzot írta: Szigeti János AZ ELÕZÕ OLDALRA Źródło: www.nlvk.hu/vik/pakozdy.htm Z całości zrozumiałem "Shakespeare" i "Hódmezõvásárhely" - bo w tym właśnie mieście obserwowałem zaćmienie Słońca w sierpniu 1999. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka to samo ale inaczej:) 26.04.04, 12:23 oto co mi napisała moja znajoma(ja nie znam jeszcze tego pięknego języka:) Pákozdy Ferenc (Hódmezõvásárhely, 7 października 1904 r. - Debrecen, 11 maja 1970 r.): poeta, tłumacz literatury, pisarz. Po ukończeniu gimnazjum w Hódmezõvásárhely studiował na Akademii Medycznej, następnie zdobył doktorat z prawa i administracji. Wcześniej był redaktorem miejscowego dziennika „Świeża gazeta”( Friss Újság), a od 1932 roku redaktorem tygodnika Targ Cotygodniowy – Gazeta Poniedziałkowa (Hetivásár-Hétfõi Újság). W tym ostatnim uwazała się w odcinkach jego powieść zatytułowana „Śmierć Tamása Eördögh” ("Eördögh Tamás halála") ( 1932). Łączyła go serdeczna przyjaźń z Attilą József’em , którego geniusz wcześnie rozpoznał i pozostał mu wierny do końca. W okresie międzywojennym ukazał się tomik jego wierszy. Drugi tomik został okrojony przez cenzurę podczas drugiej wojny światowej, jego nakład natomiast zarekwirowała prokuratura. Często był bezrobotny lub pracował przy robotach interwencyjnych. Przetłumaczył sonety Szekspira, tragedię zatytułowaną Burza, w 1962 roku w magazynie Wielki świat (Nagyvilág) ukazały się przekłady Johna Boynton Priestley’a. W 1952 roku przeprowadził się z Hódmezõvásárhely do Debrecenu i tam pracował w Bibliotece Uniwersyteckiej na stanowisku pracownika naukowego. Tam napisał najpiękniejsze wiersze do swojego ostatniego tomu poezji zatytułowanego „Zmierzch” (Esthajnal). Imre Bata, historyk sztuki tak go pożegnał: "Zapuściłeś brodę w tamtych ciężkich czasach i byłeś wierny swojemu dziełu, dziełu wspominania i przypominania o nieludzkich czasach. Bo byłeś człowiekiem, prawdziwym człowiekiem." Główne dzieła: Mewa znad Cisy (A Tisza sirálya). Hódmezõvásárhely, 1927; W nawałnicy (Förgetegben). Hódmezõvásárhely, 1943; Sonety Szekspira. Hódmezõvásárhely, 1943; Zmierzch. Budapeszt, 1968 Taka laurka była na stronie www.nlvk.hu/vik/pakozdy.htm poświęconej wielkim osobistościom pochodzącym z Hódmezõvásárhely. W Przeglądzie społecznym (Társadalmi Szemle) z lutego 1933 roku ukazała się miażdżąca krytyka tomu wierszy zatytułowanego Noc na przedmieściach ( Külvárosi éj), którą napisał na polecenie partii. Można w niej przeczytać, że Attila József „nie jest poetą proletariackim i nie potrafi ubrać w formę wiersza swoich marksistowskich przekonań (...) nie znajduje się w głównym nurcie ruchu robotniczego”. Pytałem sie o pana pakzody'ego w Instytucie Węgierskim, u pani z początku zauważyłem błysk w oku ale kiedy przeczytała wiersz, powiedziała tylko:"Aha":-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: to samo ale inaczej:) 26.04.04, 12:31 A masz gdzieś tytuł tego wiersza w oryginale? Można by wówczas spróbować wyguglać gdzieś jego treść. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: to samo ale inaczej:) 26.04.04, 12:48 niestety nie:(Można poprosic znajomą, ale ona i tak ma bardzo dużo tłumaczeń na głowie...zobaczę co da się zrobić:-) Odpowiedz Link Zgłoś