Dodaj do ulubionych

Czarne skrzynki

02.06.10, 08:26
Co wy na to ? Przerażające są te zapisy.
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 09:50
      Przerażające? chyba dwa ostanie wyrazy bo tak to sielanka i rozmowa o d...pie Maryny. Myślałem że rozmowy w kabinie pilotów przebiegają w innej atmosferze - takiej "profesjonalnej", tym bardziej że wszyscy wiedza że się nagrywa.
      • zibi-pruszkow Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 10:14
        no nie, bo sie nagrywa ... w mBanku tez nagrywaja rozmowy, a jak
        slysze mily kobiecy glos to zawsze zapytam czy dostane numer
        komorki, a czemu nie, bo sie nagrywa? ... co do samych zapisow z
        czanych skrzynek, to widac tam jedno, kto rzadzi na pokladzie, a byl
        to czlowiek niskiego wzrostu ... wypadki lotnicze, tym sie roznia od
        samochodowych, ze tam szanse na przezycie sa duzo, duzo mniejsze,
        piloci nie wzieli tej malej roznicy pod uwage, poprostu mysleli ze
        uda sie.
        • codar Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 12:14
          zibi-pruszkow napisał:
          > po prostu myśleli, że uda się

I to jest dla mnie przerażające, po tylu szkoleniach !?
          • zibi-pruszkow Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 12:46
            zapytam wprost, odbywales w tym kraju szkolenie? mam troche
            uprawnien, bo sam dyplom uczelni to za malo, i wiem, na jakiej
            zasadzie w tym dzikim kraju dostaje sie uprawnienia, licencje i inne
            zaswiadczenia, mnie to nie dziwi, ze oni sie przeliczyli, a dodaj do
            tego presje ze strony otoczenia Prezydenta i gotowe, az strach sie
            bac.
            • bartosz.brzezinski Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 14:36
              Jak sobie pomyślę jakim jestem inżynierem, to aż się boję iść do
              lekarza... ;)
      • kecaj61 Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 14:52
        Weź pod uwagę, że stenogram był czytany beznamiętnym głosem przez lektorów. Założę się, że oryginał całkiem inaczej się prezentuje i inne robi wrażenie. Nie wierzę, żeby nawigator do końca monotonnym głosem podawał wysokość i żeby nie było żadnej reakcji na alarmy, które zwiasowały rychły koniec.
        • codar Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 15:14
          kecaj61 napisał:
          >Założę się, że oryginał całkiem inaczej się prezentuje i inne robi
          wrażenie

Co innego treść rozmów a co innego oryginalne rozmowy. Niestety
          brakuje nam ich !
          • leo48 Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 17:21
            Dziś w TVP1 o 22:40 Gargasow (taka żeńska mutacja Pospieszalskiego) w cyklu
            "Misja Specjalna" przedstawi nam "Świat czarnych skrzynek". Zrobi z tego szopkę
            jak zwykle.

Zibi, mamy już wiedzę, że niepowołane osoby w kabinie pilotów, że nie mieli
            pozapinanych pasów, że chodzili po całym pokładzie a włączonych było coś ok 50
            komórek. Słowem beztrosko jak na pikniku a to było lądowanie, najbardziej
            niebezpieczna faza lotu. Gargasowa nada temu wydźwięk : "Ruskie nam prezydenta
            ubiły".

A szkolenie ? W mojej robocie w ciągu paru godzin przeszkolono ok 30 osób z
            pierwszej pomocy przedmedycznej z testami zaliczeniowymi na fantomach.
            Dostaliśmy certyfikaty potwierdzające zdolność do wykonania wszystkich czynności
            z wyjątkiem operacji na otwartym sercu. Tak rzetelnie to i przez tydzień tego
            nauczyć się byłoby trudno.
            • zibi-pruszkow Re: Czarne skrzynki 02.06.10, 19:58
              Leo, nie musimy podawac przykladow z naszych miejsc pracy, wystarczy
              powiedziec ile osob kupilo prawo jazdy, tak sie dostaje licencje w
              tym kraju, im lepsza tym drozej.
            • jakub5g Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 00:56
              Niestety kłania się nam brak dorosłości władzy do poziomu
              odpowiedzialności. Jestem radnym, posłem, ministrem itd więc dlaczego
              nie skorzystać z przywilejów stanowiska. Wejść do kokpitu, zadzwonić
              z komórki, jechać 150km/h bo się spieszę na posiedzenie Sejmu/Senatu.
              Wyłazi z ludzi ten demon "ja mogę". Socjologia ma udokumentowane
              przykłady tego mechanizmu. I chwała tym, co to zawsze byli
              odpowiedzialni, nic nie ponaginali do przepisów, wykazali 100%
              asertywność, albo na coś nie przymknęli oczu. Tym razem niestety się
              nie udało. Wniosków, jak zwykle nie wyciągniemy. Tylko winnego trzeba znaleźć. Szukajmy poza kokpitem.
            • z4 Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 14:39
              Tu można się przekonać, czy obawy leo48 były uzasadnione:

Misja
              specjalna 02.06.2010, 22:40
            • miroslaw.szczepanski Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 21:33
              Najśmieszniejsze jest to, że część osób za kluczowe uważa
              wyjaśnienie kwestii tego czy na pilotów były wywierane jakieś
              naciski, czy też nie. W mojej opinii to jest wyjątkowo głupie
              postawienie sprawy.

Oczywistym jest, że piloci czuli presję czasu, wiedzieli, że na
              pokładzie są osoby, które chcą wziąć udział w uroczystościach na
              czas i nie będą szczęśliwe z dodatkowej wycieczki autokarem. W
              końcu, że na ich poczynania patrzą ich przełożeni, i że są oceniani
              ze swojej postawy i działań.

Ale przecież na tym polegała ich praca! Jednym z kryteriów uzyskania
              licencji pilota jest zdolność do działania w stresie i nie tracenia
              głowy w trudnych sytuacjach. Ci ludzie nie byli przedszkolakami z
              Akademii Club Tuptuś. Oni powinni wylądować nie tylko wtedy gdy
              dowódca o coś ich tam grzecznie za plecami pyta, ale nawet wtedy,
              gdyby do tego samolotu Rosjanie strzelali z baterii
              przeciwlotniczych.

Zresztą, na podstawie opublikowanych stenogramów, trudno nawet o
              cień podejrzenia, że piloci byli tak zestresowani, że ręce im się
              trzęsły i zapominali co mają robić. Do samego końca sprawiali
              wrażenie, że kontrolują sytuację.

• leo48 Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 21:50
                Jeżeli już mielibyśmy to rozpatrywać w kategorii śmieszności, to dla mnie bardzo
                śmieszny jest argument, dlaczego ruskie lotniska nie zamknęli. Przecież to
                lotnisko wojskowe o znacznie innych parametrach i standardach. Nasi dostali dużo
                wyraźnych danych z wieży i urządzeń pokładowych by uznać lądowanie za niemożliwe
                i odlecieć na lotnisko zapasowe.

Gdyby gospodarze zabronili wprost, to dobrze wiemy, jaki potem podniósłby się u
                nas jazgot, że celowo uniemożliwiono nam dotarcie na czas na uroczystości. Czy
                mieli przed TU154 postawić szlaban lub rozwinąć kolczatki ?
                • miroslaw.szczepanski Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 22:33
                  Ryzyko lądowania piloci wzięli na siebie. Wiedzieli zarówno o
                  problemach polskiego Jaka, jak i o zawróceniu z lotniska rosyjskiego
                  Iła. Doskonale zdawali sobie sprawę z niebezpieczeństwa. To są fakty
                  wynikające ze stenogramów.

Moje doświadczenia z lataniem kończą się na microsoftowym
                  symulatorze lotów "Wings" (polecam, o ile jeszcze jest produkowany,
                  osobiście spędziłem przy nim dziesiątki godzin), ale wydaje mi się,
                  że wieża podawała bardzo mało informacji i być może były one błędne.
                  Sądzę, że piloci w miejscu drzewa, w które uderzyli, spodziewali się
                  początku pasa. Stąd to ich całe zaskoczenie, jakie widać w zapisach
                  czarnej skrzynki.

• zibi-pruszkow Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 22:01
                moze nie znasz Mirku szczegolow sprawy i stad ten ton Twojej
                wypowiedzi, a wiec przypomne, mieli leciec o 6.00 rano, czasu byloby
                az nadto w zapasie, ale Lech chcial odwiedzic matke w szpitalu, wiec
                przesunieto start na 7.00, ale Lech sie zasiedzial u mamusi i
                ostateczni wystartowali 7.30, a wiec byla presja czasu ... teraz
                przypomnij sobie jaki cyrk zrobili PiSdzielce po ladowaniu w
                Tibilisi, ze zolniez nie chial wykonac rozkazu prezydenta, ktory
                jest zwierzchnkiem sil zbrojnych, podajze Karski sprawe zglosil
                prokuraturze ...
                • miroslaw.szczepanski Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 22:48
                  Zibi. Prezydent RP jest najwyższym zwierzchnikiem sił zbrojnych i ma prawo wydawać żołnierzom rozkazy, nawet jeśli niosą za sobą ryzyko utraty życia. Dla mnie jest nie do pomyślenia, że żołnierz może nie wykonać rozkazu dowódcy. Przyzwolenie na tego rodzaju zachowania to podkopywanie sensu istnienia narodowej armii, którą w takiej sytuacji należałoby zamienić na agencję ochroniarską.
                  • jakub5g Re: Czarne skrzynki 03.06.10, 23:45
                    Niewątpliwie prawo ma. Do tego prawa należy także dołożyć krztę rozumu.
                    Po tym rozpoznaje się wybitnych dowódców lub ich mierne odpowiedniki.
                    Ani to nie były działania zbrojne, ani stan wyższej konieczności. Po
                    prostu zwierzchnikowi się spieszyło.
                  • kecaj61 Re: Czarne skrzynki 04.06.10, 07:49
                    Ale nie ma prawa wydawać poleceń (nie mówiąc już o rozkazach) kapitanowi załogi samolotu jeżeli w grę wchodzi bezpieczeństwo statku. Prawdziwe "jaja" pokazał właśnie pilot podczas lotu do Gruzji. Jeszcze powinien obić mordę Karskiemu za nazwanie go tchórzem. Znalazł się znawca, który melexem nie potrafił wylądować. Problemem PISu jest wymóg bezwarunkowego posłuszeństwa wobec swoich wodzów, którym się wydaje, że wszystkie rozumy pozjadali. Niestety ale na naszej niwie PO jest ich pilnym i gorliwym uczniem. Chyba sobie postawię "X" a Pan Michał oponentów wysiecze.
                    • leo48 Re: Czarne skrzynki 04.06.10, 08:15
                      Jacku, przychylam się do Twojej opinii ale czy czasem uczeń już nie przerósł
                      mistrza ? Przecież ten wodzuś już od dawna jednoosobowo decyduje o in vitro, o
                      dacie wejścia do strefy euro, o zerwaniu ustaleń w/s ustawy medialnej, o tym że
                      nie ma kryzysu, że jesteśmy przygotowani na powódź, że...itp itd
                  • zibi-pruszkow Re: Czarne skrzynki 04.06.10, 10:27
                    oczywiscie Mirku, prawem Prezydenta jst wydawanie rozkazów, a
                    bezwzględnym obowiazkiem żołnierza jest ich wykonywanie, o ile
                    mieszcza sie one w zakresie pewnej logiki, a przyominam, ze mamy
                    czas pokoju i narazanie zycia nie ejst wskazane a wiec sprzeczne z
                    logika ... smieszy mnie w tym wszystkim to, ze mowi sie iz Prezydent
                    zginał za ojczyzne, od kiedy to prywatna wycieczka Prezydenta z
                    małużonką i oficjelami jest slużba ojczyznie, o ile cala reszta
                    ofiar, zginela w wyniku wypelniania woli Prezydenta, gdyz byli jego
                    goscmi, o tyle sam Prezydent zginał niejako z wlasnej zachcianki, bo
                    to nie była oicjalna podróż, tylko prywatna wizyta w miejscu pamięci
                    narodowej na terenie obcego państwa.
                    • kecaj61 Re: Czarne skrzynki 04.06.10, 14:12
                      Tak samo uważam za nadużycie twierdzenie o bohaterskiej śmierci! Według mnie śmiercią bohaterską ginie ten, kto zdając sobie sprawę z niebezpieczeństwa grożącego jego życiu podejmuje jakieś działania dla dobra innych. W tym przypadku widzę śmierć tragiczną, taką jakiej ulegają tysiące ludzi dziennie na całym świecie. Pasażerowie prezydenckiego samolotu, załoga i sama para prezydencka wsiadali z myślą o wieczornym powrocie do domu. Skoro jednak uparcie będzie się twirdzić, że to była śmierć bohaterska, to każdy kto lata samolotem ma prawo, by jego życie określić bohaterskim.
                  • sqz Re: Czarne skrzynki 05.06.10, 10:11
                    Żołnierz ma prawo odmówić wykonania rozkazu, zawsze i wszędzie,
                    niesie to jednak dla niego poważne konsekwencje i musi sobie z tego
                    zdawać sprawe. W warunkach pokoju, niewykonanie rozkazu moze
                    przynieść czasami nawet profity w postaci odzanczeń i awansu, w
                    warunkach wojny najczęściej przynosi profit w postaci kuli w łeb.
                    Żołnierz to nie maszyna do wykonywania rozkazów ale człowiek który ma
                    prawo do myślenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka