Dodaj do ulubionych

Karmniki dla ptaków

05.12.10, 14:06
Czy w naszym miasteczku gdzieś takie są w sprzedaży ? Leroy ma tylko przebrane zniszczone resztki albo takie stojące na słupku w cenie 100-250 PLN. Takie najzwyklejsze, jakie parę lat temu kupowałem po 20 teraz były dwa razy droższe i tez się rozeszły.
Obserwuj wątek
    • mwirek zrob to sam 05.12.10, 14:50
      Chce sie podzielic prosta metoda na wykonanie karmnika dla sikorek. W 5 litrowej butli na wode wycinamy otwor o wymiarach okolo 10 x 10 cm. w ten sposob, ze plastiku od gory nie odcinamy tylko zaginamy, tworzac daszek. Podobnie u dolu zostawiamy okolo centymetr silnie zaginajac. Sikorki lubia bowiem siadac na krawedzi. Gore butli zakrecamy i wieszamy butle w przyjaznym miejscu. Sikorki wola od sloniny luskane ziarno slonecznika. Czasami przylatuja wroble, nie wchodza do domku, tylko czekaja jak sikorka cos wypadnie.
    • giez2 Re: Karmniki dla ptaków 05.12.10, 22:31
      Witaj, Leo. Miałem ten sam problem. Ale kupiłem w sobotę za 35 PLN bardzo fajny, duży, drewniany karmnik w sklepie z pieczątkami i innymi duperelami biurowymi na Kraszewskiego ( na przeciwko dawnego sklepu Porcelitu, mniej więcej). Zostały jeszcze trzy - są tam od lat, w tej samej cenie.
      • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 05.12.10, 22:35
        Dzięki. Szkoda, że podałeś to publicznie i mogą mi wykupić. Lecę o świcie w kolejkę i zakładam społeczną listę :)
        • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 06.12.10, 13:06
          Giez, jeszcze raz dziękuję. Domek jest super, o podwyższonym standardzie. Już został napełniony dobrem wszelakim i zawieszony w ogrodzie :

www.szuflada2.fora.pl/images/galleries/584208584cfcd0cf7ca66-636943-wm.jpg

Teraz tylko trzeba jakoś powiadomić ptaki, że już jest czynne.

.
          • giez2 Re: Karmniki dla ptaków 06.12.10, 14:45
            Miło mi. Byłem dziś w tym sklepie i dowiedziałem się, że jeszcze ktoś z forum kupił. Właścicielka sklepu obiecała uzupełnić asortyment, bo chyba został tylko jeden.
          • giez2 Re: Karmniki dla ptaków 06.12.10, 14:46
            fajnie wisi. Ja przymocowałem jeszcze ściankę boczną, co by mi halny tym nie telepał.
            • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 06.12.10, 14:50
              Szkoda, że ptaki jeszcze nie wiedzą i nie ma frekwencji. W ubiegłym roku pierwszy pojawił się tak trzeciego dnia i potem rozgłosił "na mieście". Może wywieszę jakieś plakaty :)

.
              • kwika Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 10:05
                Tu znajdziecie trochę informacji o dokarmianiu ptaków:
                stop.eko.org.pl/portal/upload/files/ulotki/dokarmianie.pdf
                www.stop.eko.org.pl/portal/index.php
                • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 10:11
                  kwika napisał:
                  Tu znajdziecie trochę informacji o dokarmianiu ptaków:

Daj mi lepiej informację, skąd teraz wziąć ptaki bo one nie wiedzą, że tu czeka strawa.
                  • kwika Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 10:31
                    Problem przekazywania informacji o imprezach odbywających się w Pruszkowie, jest opisywany w innym wątku. Sam widzisz, że pomimo zorganizowania darmowej uczty, zapewnienie świetnego jedzenia masz problem z pozyskaniem biesiadników.
                    Może plakaty? Ale one szybko znikają ze słupów. A może ogłoszenie w ptasim radiu? Tylko niestety nie mam kontaktu do nich? Może ktoś inny pomoże.
                  • piotr.jasinski Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 10:49
                    > skąd teraz wziąć ptaki bo one nie wiedzą

Cierpliwości. Jeżeli karmnik jest we w miarę bezpiecznym dla ptaków miejscu (brak zagrożenia człowiekiem, kotami itp) to prędzej czy później się pojawią.
                    Teraz korzystają zapewne z dotychczasowych źródeł zaopatrzenia :)
                    Nie wiem czym próbujesz skusić ptaki - u mnie najlepiej "schodzi" słonecznik, nawet dzięcioł się skusił...

Pozdrawiam
                    • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 11:12
                      piotr.jasinski napisał:
                      Nie wiem czym próbujesz skusić ptaki - u mnie najlepiej "schodzi" słonecznik,

Kupuję gotowe mieszanki różnorakiego ziarna, przeważnie na targu a ostatnio widziałem ofertę gotowej karmy w Lidlu. Doczytałem się gdzieś, że dla sikorek ziarno jest lepsze niż słoninka ale same niech wybierają.

W ubiegłym roku na drugi dzień po otwarciu lokalu pojawili się pierwsi goście a już nazajutrz był gwar i tłum. Dziś jeszcze pustki. Może faktycznie wywiesić baner albo podać info w kablówce :)
                      • giez2 Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 19:29
                        Moje też wcinają głównie słonecznik. Ćpuny jakie, czy co? Kupiłem tę mieszankę, o której piszesz, ale cwaniactwo zostawiło kukurydzę i groch na poniewierkę i wybrało słonecznik. Chyba się dostosuję...
                        • leo48 Re: Karmniki dla ptaków 07.12.10, 20:17
                          Dam im, czego tylko zechcą ale niech się wreszcie pojawią. Może się na mnie obraziły ? A ja nie mogłem wcześniej bo byłem unieruchomiony - siła wyższa.

Jeśli u kogoś jest nadmiar, to podeślijcie trochę do mnie. Teraz jest pokarm, na wiosnę zawieszę budki lęgowe a na lato naszykuję im dwie ogromne kuwety z wodą. Niech no tylko przylecą.

Ale sroki są :) lecz one sobie same dobrze radzą.

.
                        • mariusz.ornito Re: Karmniki dla ptaków 15.12.10, 16:24
                          Dla sikor najlepszy jest słonecznik niełuskany - zawiera bardzo dużo tłuszczu, który przy mroźnej pogodzie jest niezbędny do przetrwania. Sikory zdecydowanie wolą słonecznik od słoniny, której pochodzenia często nie znamy. Pamiętajmy, że kupowana w sklepach słonina często jest solona a sól jest śmiertelnym zagrożeniem dla ptaków. Pomyślmy o tym dokarmiając ptaki.

Najlepszym miejscem do zaopatrzenia się w zdrowe dla ptaków pokarmy jest nasz targ. Tak jak pisali już przedmówcy to dobre i tanie pokarmy.
                          Do karmnika za oknem warto kupić: słonecznik, konopie, proso, rzepik, rzepak. Dodatkowo możemy wyłożyć przekrojone na pół jabłko, na które chętnie skuszą się ptaki drozdowate (np. kosy i kwiczoły).
                          Pamiętajcie o unikaniu jakichkolwiek pokarmów z tzw. stołu.
                          W większości są one dla ptaków "niejadalne" (organizm ich nie przyswaja choć ptaki chętnie je jedzą). Sól w nich zawarta powoduje choroby układu pokarmowego a w konsekwencji śmierć.

A o brak ptaków przy karmnikach się nie martwcie.
                          Ostatnio była jednodniowa odwilż i ptaki miały okazje poszukać naturalnych pokarmów. Teraz jak widzicie za oknem jest dziesięciostopniowy mróz więc lada dzień ptaki zawitają też do Was. U mnie przez pierwsze 10 dni nie było anie jednego, choć po sąsiednich balkonach skakały wróble i sikory. Dzisiaj od rana sikory, wróble, kosy i sójki przeganiają się na wzajem.
                          Życzę przyjemnych obserwacji przy karmnikach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka