Dodaj do ulubionych

Dożynki Powiatowe na MOSie

28.08.11, 22:18
nie wiem jak Wam ale mnie się podobało!
Całe boisko w masie zabaw dla dzieci, całkiem ciekawe stragany, ładna oprawa uroczystości.
Dużo porządkowych i ochroniarzy, zabezpieczenie imprezy na najwyższym poziomie.

Jeśli ktoś był na wieczornym koncercie niech napisze jak wrażenia.
Obserwuj wątek
    • kanchi Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 28.08.11, 23:57
      > Dużo porządkowych i ochroniarzy, zabezpieczenie imprezy na najwyższym poziomie.
      Aha.
      • anna-w Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 08:10
        Udana tak tylko po co kontrolowali mój plecak i torebkę córki czego się bali ciekawe ?
        • ups1982 Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 08:46
          Ja bym zapytała po co :) Ogólnie wole atmosferę pilnowania niż szamotanin i pijackich burd, które często mają miejsce na Zniczu na takich imprezach. Raz zostałam opluta z trybun, a wraz ze mną z 10 osób, byłam świadkiem wielu szarpanin i przepychanek, a ochroniarz raz zamiast pomóc dokopał jeszcze poszkodowanemu. Dlatego tak mi się podobało zabezpieczenie imprezy na MOSie.
        • wfe416n Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 11:31
          anna-w napisała:

> Udana tak tylko po co kontrolowali mój plecak i torebkę córki czego się bali ci
          > ekawe ?
          >

Bo tak mówi prawo i regulamin imprezy.
          • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 11:43
            Poważnie kontrolowali plecaki i torebki? Wierzyć mi się nie chce, aby to było możliwe w jakby nie patrzeć prawie cywilizowanym kraju. A gdzie prawa obywatelskie?
            • michart Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 12:34
              Wchodzisz na imprezę, na której obowiązuje jakiś regulamin. Jeżeli się z nim nie zgadzasz, to możesz opuścić teren i nikt nie będzie cię przeszukiwal. To jest zgodne z prawem i stosowane w cywilizowanych krajach.
              • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 12:56
                Nie mówię, że nie zgodne z prawem. Tylko czy jest sens przeszukiwanie wszystkich? Rozumie, że jakąś grupkę podpitych osób odprawia się z kwitkiem. Rozumiem, że "znajomych" policji i SM traktuje się szczególnie. Ale tu ktoś pisał o przeszukiwaniu plecaka/torebki córki. Paranoja.

Ps. Wiecie może jaki jest regulamin na 10 września? Może będę wracał z plecakiem z wycieczki i chętnie bym wpadł.
                • wfe416n Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:08
                  cezariano napisał:

> Tylko czy jest sens przeszukiwanie wszystkich?

Wiesz, że są rodzice którzy potrafią do kartonu z napojem dla dziecka nalać wódki - tylko aby napić się na imprezie.
                  • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:11
                    Przepraszam, czyli sprawdzą co mam w kartonie? Po zapachu czy skosztują? Pytam poważnie bo jeśli chcą próbować wezmę im kubek jednorazowy. Nie chcę pić z tego samego kartonu.
                    • wfe416n Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:46
                      cezariano napisał:

> Przepraszam, czyli sprawdzą co mam w kartonie? Po zapachu czy skosztują? Pytam
                      > poważnie bo jeśli chcą próbować wezmę im kubek jednorazowy. Nie chcę pić z tego
                      > samego kartonu.

To był przykład ale są imprezy gdzie nie wolno wnosić żadnych napoi. Ciekawe że idąc na koncert gwiazdy muzyki to nie protestujesz przeciwko zakazowi wnoszenia np. kamer a tu zabolało sprawdzenie plecaka.
                      • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 14:36
                        Plecak jest Twoją własnością i nikt bez powodu nie ma prawa do niego zaglądać! To jest coś osobistego. Jeden ma tam podpaski, drugi gacie na basen, inny prezerwatywy, a jeszcze inny środki antykoncepcyjne. Co to kogo obchodzi co tam masz? O ile nie powodujesz zagrożenia jest to Twoją sprawą. Przez takich ludzi jak Ty nigdy nie będzie prawdziwej wolności w tym kraju.Tyle w tym temacie.
                        • wfe416n Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 14:48
                          cezariano napisał:

> Plecak jest Twoją własnością i nikt bez powodu nie ma prawa do niego zaglądać!
                          > To jest coś osobistego. Jeden ma tam podpaski, drugi gacie na basen, inny prez
                          > erwatywy, a jeszcze inny środki antykoncepcyjne. Co to kogo obchodzi co tam mas
                          > z? O ile nie powodujesz zagrożenia jest to Twoją sprawą.

I mogą być tacy co mają między podpaską a brudnymi gaciami ładunek wybuchowy.

> Przez takich ludzi jak
                          > Ty nigdy nie będzie prawdziwej wolności w tym kraju.Tyle w tym temacie.

A tacy pieniacze jak Ty stwarzają największe zagrożenie, nie znając prawa najwięcej krzyczą o wolności.
                          • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 14:57
                            Czy ja mówię, że nie znam prawa? Nie! Prawo trzeba zmienić tak, aby było stosowany właśnie do tych, którzy wnoszą ładunek wybuchowy. Poza tym od tego jest ABW, aby namierzać terrorystów. A... zapomniałem, oni łapią twórcę strony Antykomor.pl. Wyprzedzając Twoją uwagę - sam głosowałem na B.K.

A tak poważnie, jeśli kogoś się kontroluje to trzeba mieć podstawy. Niewinnych natychmiast trzeba przeprosić, a samo kontrola powinna być dyskretna i z uwzględnieniem dóbr osobistych kontrolowanych.

Czyżby policja bała się, że nie uda jej się upilnować porządku? Wątpią w swoją nieefektywność? Toż to jest znieważenie funkcjonariusza publicznego, karane tak surowo w naszym kraju!

A jeszcze poważniej: kiedy u nas wybuchła bomba na dożynkach?

Państwowiec jesteś i tyle!
                    • michart Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:48
                      Na każdej imprezie o charakterze masowym zawartość Twoich rzeczy może zostać skontrolowana przez służby porządkowe - nieważne czy to będzie w Pruszkowie, czy gdziekolwiek indziej. Tak to wygląda.
                      • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 14:39
                        Wygląda to tak, że każdy kto chce zrobić burdę wejdzie, a uczciwych ludzi się kontroluje. Przecież jak bym chciał wnieść granat to sobie go wsadzę w majtki a nie do plecaka. Ustawisz za rok parawan i będziesz zaglądał dla bezpieczeństwa ludziom w majtki? Zapytasz kobiety czy ma rzeczywiście taki rozmiar biustu czy przypadkiem ma w torebkach schowane piwo? Bez przesady!

Domagajmy się wolności osobistej! Zmieńmy prawo, jeśli nam ją ogranicza. Każmy bandytów, a nie zwykłych obywateli!
                      • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 17:00
                        Już to pisałem gdzie w tym wątku, ale powtórzę skoro piszesz: może nie znaczy, że musi.
            • gaz.lupkowy Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:20
              > A gdzie prawa obywatelskie?

Państwo w imię bezpieczeństwa swoich obywateli ogranicza im ich prawa. Należy uważać jednak, aby te ograniczenia były adekwatne do istniejącego zagrożenia, w przeciwnym wypadku Państwo może stoczyć się w kierunku reżimu policyjnego, co samo w sobie też nie jest takie złe, pod warunkiem, że policja akurat broni naszego interesu.

Co do gwałcenia praw człowieka w ogóle, jaskrawym przykładem takiego gwałtu są podatki. Niestety społeczeństw, do których można należeć nie płacąc podatków błyskawicznie ubywa i znaleźć je można aktualnie w głębokiej dżungli. Zawsze to jakaś alternatywa dla tych, którym zorganizowany aparat przymusu zbytnio doskwiera. Warto też pamiętać, że jeśli dzisiaj akurat Państwo działa w naszym interesie, to jutro niekoniecznie będzie tak samo. Nawet w społeczeństwach demokratycznych Państwo realizować będzie interesy większości, do której niekoniecznie musimy należeć. Dlatego od momentu, w którym wynaleziono Państwo człowiek bezpowrotnie utracił część swojej wolności, z czym musi się pogodzić. No chyba, że zlikwiduje Państwo, ale to już by była anarchia...
              • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:38
                W państwie policyjnym policja ma bronić interesu obywateli? Kpina! Już teraz policja interesuje się samą sobą i rozwozi obiady na sygnale - patrz artykuły w gazetach z sierpnia tego roku. Poza tym z grubsza się zgadzam. Martwi natomiast, że obywatele sami żądają aby im założono kajdanki na ręce - dla dobra ogółu...
                • gaz.lupkowy Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 13:59
                  Ja to widzę tak, że w państwie policyjnym policja broni interesów Państwa, a zatem w domyśle interesów jego obywateli. Problem w tym, że w takim Państwie o tym, co leży w interesie obywateli decyduje policja, a nie oni sami. Stąd mówiąc wprost nie miałbym nic przeciwko życiu w państwie policyjnym będąc policjantem. Zaraz zakazałbym w ogóle urządzania dożynek i nie byłoby żadnych problemów z bezpieczeństwem. Dla dobra mieszkańców oczywiście. ;)

• cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 14:31
                    W państwie policyjnym, rządzący chcą trzymać obywateli krótko dla utrzymania władzy. Policja wraz ze wzrostem uprawnień chce ich coraz więcej, po drodze dbając o zachowanie i zwiększenie swojej władzy. Los obywateli jest im kompletnie obojętny, a przez to obywateli bo państwo to ludzie. Nie ma państwa bez ludzi. Jeśli ludzi trzeba trzymać przymusem za "pysk" to mamy do czynienia z rozkładem państwa. Efekty już widać: państwo nie radzi sobie z przestępczością i alkoholizmem (złe prawo, niewydolne sądy, prokuratura, nieefektywna policja i Straż Miejska), zaczyna się paranoja - winni są wszyscy i wszystkich sprawdza się profilaktycznie. Już jeden pan zrobił drogiego pana wicepremierem po czym od razu puścił za nim CBA. To państwo to IV RP, wcześniej PRL, a i teraz "tradycja: ma się dobrze, jak widać. Kto następny do kontroli? Paragraf się znajdzie!
                    • michart Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 16:24
                      Wpisujesz się w trend - "jak mi się coś nie podoba, to opluję Polskę i powiem, że to jeden wielki syf, bo przecież gdzie indziej jest lepiej". Człowieku, w każdym "cywilizowanym" kraju, służby porządkowe obiektu mają prawo sprawdzać co dana osoba wnosi na imprezę masową, ewentualnie robi to będąca na miejscu, lub wezwana policja. To nie żaden wymysł Kaczora, Donalda, czy agenta Tomka. To proste zasady, podnoszące bezpieczeństwo tysięcy osób.
                      • cezariano Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 16:37
                        Mieć prawo, a z niego korzystać to inna sprawa. Widzę kilku młodych, podpitych łepków i wtedy mam mieć prawo użycia regulaminu, który mówi, że nie wolno być na imprezie pod wpływem. Widzę kilku ludzi szukających awantury, sprawdzam ich dane, a jak trzeba dyskretnie przeszukuję. Widzę, że coś może być nie tak, wysyłam w rejon kilku panów w mundurach. Policja ma takie prawo i bardzo dobrze, że ma. Nie przeinaczaj. Zaczęło się od przeszukania plecaka córki jednej pani czy też pana. Policja ma broń, ale nie znaczy, że ma strzelać do wszystkich.

Po tą są róże możliwości prawne, techniczne czy organizacyjne aby mądrze z nich korzystać. Ale widzę, że takich niuansów niektórzy nie dostrzegają.
                        • michart Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 29.08.11, 18:13
                          Przypadkowe kontrole też są potrzebne. Poza tym, nie wiemy jak ta pani wyglądała i się zachowywała - może ta kontrola nie była taka przypadkowa.
                    • gaz.lupkowy Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 30.08.11, 08:11
                      W '89 urodził się bękart okrągłego stołu obciążony genami PRL. Część ówczesnej nomenklatury w błyskawicznym tempie uwłaszczyła się m.in. dzięki reformom własnościowym, stając się oligarchią stojącą na straży swoich interesów. Równolegle w kryminalny sposób powstawały majątki wykorzystujące luki i chaos nowego prawodawstwa, a media zupełnie na poważnie lansowały hasło, że "pierwszy milion trzeba ukraść". W taki sposób powstawał tzw. układ, którego dobrym przykładem jest np. organizacja, która wybudowała wielki, nikomu niepotrzebny obiekt sportowy w pewnej podwarszawskiej miejscowości na literę P. Niestety, kontrolowane przez nową oligarchię demokratyczne środki masowej propagandy zaprzeczyły istnieniu jakichkolwiek układów i wyśmiały walkę z nimi, zachęcając jednocześnie do "zabrania babci dowodu" - co swoją drogą było nawoływaniem do przestępstwa, choć nikogo wówczas jakoś to nie raziło. Było za to śmieszne, a ludzie chichrali się co najmniej jak za Gierka. Wszystko wskazuje na to, że na jesieni będzie jeszcze śmieszniej i pod hasłem Naród z Partią, a Partia na Budowie zobaczymy ciąg dalszy tego kabaretu. ;)
    • ups1982 no dobrze :) 29.08.11, 15:26
      a poza gwałceniem praw itd.. to był ktoś na wieczornym koncercie czy nie był? :)
      • cezariano Re: no dobrze :) 29.08.11, 15:54
        Ja nie byłem, ale słyszałem przez okno z drugiego końca miasta. Niektóre kawałki nawet fajne :)
    • alabama8 Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 30.08.11, 08:30
      Piszczy, piszczy urażona duma - bo jak się ochroniarz mógł nie poznać na tym, że ja przecie grzeczna i niewinna. I nawet jeśli jedno piwo w plecaku na koncert wniosę to nic się nie stanie. Nawet jeśli to jedno piwo wypiję to nie będę agresywna, po jednym piwie burd robić nie będę. I cóż z tego, żem fleja i pustą butelkę pod płotem porzucę - po to są służby porządkowe, żeby po mnie posprzątać. Nie będę przecież pustej flaszki do domu nieść. A to, że jakiś bitny kolo z tej butleki tulipanka zrobi i podetnie tętnicę udową córce sąsiada to przecież nie będzie moja wina. Człowiek wszystkiego nie jest w stanie przewidzieć.
      • kanchi Re: Dożynki Powiatowe na MOSie 30.08.11, 23:10
        Trochę się krwawo zrobiło w kontekście dożynek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka