Dodaj do ulubionych

Mistrzostwa Norwegii w Pruszkowie

14.02.13, 07:13
pruszkow.blox.pl/2013/02/Mistrzostwa-Norwegii-w-kolarstwie-torowym-odbeda.html
Obserwuj wątek
    • plebejski_uciekinier Re: Mistrzostwa Norwegii w Pruszkowie 14.02.13, 13:27
      i git! Wreszcie ktoś postanowił podejść do toru bardziej komercyjnie, im więcej imprez sportowych się sprzeda, tym lepiej finansowo tor na tym wyjdzie...
      • gaz.lupkowy Re: Mistrzostwa Norwegii w Pruszkowie 15.02.13, 07:36
        Ciekawy jestem jak pruszkowianie wykorzystają fakt, że do miasta przyjadą zawodnicy i kibice z Norwegii. Pewnie nijak. Zresztą, założę się, że 90% lokalnego, pruszkowskiego biznesu nawet nie wie, że pojawią się jacyś potencjalni klienci. Przypomina to trochę Rajd Dakar. Przyjeżdżają faceci nie wiadomo skąd i nie za bardzo zdając sobie sprawę gdzie są, a lokalna ludność ma z tego tyle, że nawdycha się kurzu patrząc w dal smętnie oparta na jakimś patyku.
      • ano_ja Re: Mistrzostwa Norwegii w Pruszkowie 03.01.14, 12:10
        No tak, my tu sobie ponarzekamy, inni pochwalą a ilu z nas pójdzie obejrzeć te zawody?
        Tylu, co zwykle.
    • atomowyrobot W 2014 również... 03.01.14, 00:03
      Chyba im się podobało w Pruszkowie :) W tym roku Norwegowie też będą się u nas ścigać: pruszkow.blox.pl/2014/01/Mistrzostwa-Norwegii-w-kolarstwie-torowym.html
      • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 03.01.14, 09:17
        Norwegowie powinni sobie od nas ten tor kupić i wywieźć do Oslo. Pruszków nie zasłużył na taki obiekt. Nie zasłużyli na niego także Pruszkowianie.
        • czytelnikkk Re: W 2014 również... 03.01.14, 09:47
          @gaz.lupkowy
          Twoja mądrość aż oślepia, Ciekaw jestem na co jeszcze mieszkańcy pruszkowa nie zasłużyli,
          Teraz wiemy że pod nickiem gaz.lupkowy alias gaz.GŁUPKOWY mamy docznienia z prawdzimym mędrcem.
          • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 03.01.14, 16:48
            Przede wszystkim to nie przekręcaj złośliwie mojego nicka. Na podstawie Twoich wpisów wnoszę, że kontakt ze słowem pisanym masz wyłącznie jeśli ktoś Ci wetknie pismo od komornika w drzwi, a jednak nie krytykuję pseudonimu jaki sobie wybrałeś.

Odpowiadając na Twoje pytanie, uważam, że Pruszkowianie nie zasłużyli na tak wiele rzeczy, że nie sposób ich tutaj wymienić. Postaram się niemniej wybrać dla Ciebie kilka przykładów, aby uświadomić Ci na czym polegała użyta przeze mnie hiperbola.

Otóż, oprócz światowej klasy toru kolarskiego Pruszkowianie nie zasługują także na ładne parki i piękne trawniki, ponieważ je zaśmiecają, depczą, rozjeżdżają samochodami i generalnie nie szanują. Wieczorami na ławkach w Potuliku siedzą pijani menele, albo po prostu niezbyt fajna, hałaśliwa menażeria.

Pruszkowianie nie zasługują na psy, ponieważ wyprowadzają je bez smyczy, nie sprzątają po nich odchodów, pozwalają, aby wyły nocami zamknięte na podwórkach i dniami uwięzione w mieszkaniach.

Pruszkowianie nie zasługują na ciekawe sklepy, bo wystarcza im Biedronka z Lidlem.

Nie zasługują na dobre restauracje, bo ich gust kulinarny w większości skończył się na kebabie, surowej rybie i hamburgerze.

Nie zasługują na dobrą architekturę, bo albo mury natychmiast pokryją bazgrołami, albo zasłonią pozbawionymi smaku reklamami.

Mam wymieniać jeszcze? Jak Pruszkowianie zachowują się na drogach? Jacy są uprzejmi? Jak dbają o swoje miasto? Chyba szkoda czasu.

Na koniec tylko dodam, że Pruszkowianie nie zasługują też na demokrację. Wystarczy zobaczyć kogo wybierają w wyborach samorządowych (o ile się w ogóle na nie wybiorą) i co robi dla miasta ta reprezentacja.
            • paul_a Re: W 2014 również... 03.01.14, 23:57
              I powinni być dozgonnie wdzięczni że mają Ciebie ....................
              • czytelnikkk Re: W 2014 również... 04.01.14, 08:39
                Do gaz.GŁUPKOWY

Jak ty dobrze znasz ludzi, swoich sąsiadów, pewnie głównie za zasłonki okna, i jak pięknie rozdajesz to na co kto zasługuje, brawo!

Tymczasem Ja z Tobą nie będę konwersował gdyż dryfujesz w brodziku intelektualnym i będziesz się tam jeszcze bardzo długo taplał,
                • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 04.01.14, 09:20
                  Ciągle zadziwiają mnie takie niedojrzałe osobniki jak Ty. Najpierw zaczepiają, najlepiej przekręcając imię lub rzucając jakieś wyzwisko - zupełnie jak w przedszkolu, a potem nie mając nic, ale to zupełnie nic ciekawego, czy choćby kontrowersyjnego do powiedzenia wycofują się pokracznie najlepiej plując jadem.

Pruszkowianie nie zasłużyli na wiele rzeczy i wielu z tych rzeczy albo nigdy nie będą mieli, albo nie powinni mieć. To jest fakt, a ja piszę jak jest. Co ma do tego zasłonka? Żyję w Pruszkowie i obserwuję jego mieszkańców. Mam do tego prawo. Co więcej jestem do tychże mieszkańców nastawiony krytycznie, ponieważ w swojej masie wykazują elementarne braki w sferze kultury, estetyki, zasad współżycia społecznego, czy organizacji. Mogę podać wiele negatywnych przykładów i nie rozumiem dlaczego miałbym udawać, że jest inaczej? Z powodu źle pojętego patriotyzmu?

Oczywiście, jest też kilka rzeczy, na które Pruszkowianie zasługują, nie będę ich jednak wymieniał, bo to jak rozumiem Twoja domena.. ;)
                  • pustegatki Re: W 2014 również... 04.01.14, 22:20
                    Bo krytyka kojarzy im się ze złośliwością, a komplementy z serdecznością. Nie kumają, że może być odwrotnie. Dlatego ich krytykę należy odbierać jako złośliwość.
                    • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 05.01.14, 09:22
                      Ciekawe. Ja mam jednak ogólniejszą teorię. W stadzie naczelnych jednym z najważniejszych rytuałów jest wzajemne iskanie się.
                    • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 05.01.14, 09:54
                      Tych analogii odnośnie mechanizmów rządzących wirtualnym forum, a grupą małp jest więcej.
                      W sumie można by zaryzykować stwierdzenie, że fora internetowe stanowią kopalnię wiedzy dla antropologów i behawiorystów, bo wiele ciekawych zjawisk widać na nich jak na dłoni. Na przykład ostatnia akcja, nomen omen, starego pawiana to nic innego jak próba określenia liczebności, oraz zdefiniowania stada. Kolejnym krokiem powinno być przypisanie ról i określenie hierarchii. Temu służą różne "spotkania forumowe", wirtualne koalicje i "akcje społeczne". To na tym etapie zaczyna też dochodzić do pierwszych walk i przejawów agresji. Jeśli przywódca stada nie jest wystarczająco silny zostaje zastąpiony przez innego lub stado się rozpada. I tak to życie się toczy. Czysta biologia. ;)
                      • stary_pawian Re: W 2014 również... 07.01.14, 22:51
                        Witam
                        gaz.lupkowy napisał:

> Na przykład ostatnia akcja, nomen omen, starego pawiana to
                        >nic innego jak próba określenia liczebności, oraz zdefiniowania stada.

Nic innego jak dawniejszy "obyczaj" nie tylko FP, ale i innych forów, który niestety zanika lub zanikł, lub przemienił się w ...

> Kolejnym krokiem powinno być przypisanie ról i określenie hierarchii.

Masz ochotę na szczyt to sobie przypisz tą rolę. Ja nigdy do tego nie pretendowałem.

> Temu służą różne "spotkania forumowe", wirtualne koalicje i "akcje społeczne".

Będę niegrzeczny :(
                        W du..., byłeś, gó... widziałeś.
                        Byłeś choć na jednym takim spotkaniu, na "wirtualnej kolacji" czy "akcji społecznej"?

urwał mu nać. jak piszesz to było by miło gdybyś choć troszkę wiedział o czym piszesz.

" I tak to życie się toczy. Czysta biologia. ;) "
                        • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 12.01.14, 09:51
                          Myślę, że nie do końca się zrozumieliśmy. Ja nie mam nic przeciwko "spotkaniom forumowym". W zasadzie ani mnie ziębią, ani grzeją. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że jest to dość stały element cyklu rozwoju znajomości zawartych poprzez internet, stanowiąc swoisty socjalny komunał. Owe stereotypy są częścią szerszego zbioru zachowań, które determinują zakres pojęcia "social animal" w stosunku do człowieka. Napisałem również, że grupy na forach internetowych są dobrym obiektem obserwacji, bo w sposób szczególnie wyraźny ujawniają się na nich wszystkie odmiany społecznych zachowań, a mówiąc wprost, mechanizmy rządzące ludzkim stadem.

Pozdrawiam i dziękuję za czytanie z życzliwością i zrozumieniem :)
                          • stary_pawian Re: W 2014 również... 24.01.14, 22:44
                            gaz.lupkowy napisał:
                            > Owe stereotypy są częścią szerszego
                            > zbioru zachowań, które determinują zakres pojęcia "social animal" w stos
                            > unku do człowieka.

> Pozdrawiam i dziękuję za czytanie z życzliwością i zrozumieniem :)

Witam
                            Może by tak zamiast stereotypów włączyć myślenie i empatię ?

Życzliwość jak najbardziej.
                            Zrozumienie - na ile mój małpi mózg pozwoli
                            • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 25.01.14, 10:05
                              Z reguły w stadzie empatia się opłaca. Zwiększa szanse przeżycia grupy, ułatwia wychowanie potomstwa, itp. Myślenie natomiast jest zbędne. Dlatego ludzie rzadko myślą, a to co nazywają myśleniem jest tylko intensywną samoświadomością.
                              • pustegatki Re: W 2014 również... 25.01.14, 17:29
                                > Z reguły w stadzie empatia się opłaca.

Który organ w organizmie ludzkim odpowiada za empatię?
                                • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 26.01.14, 07:53
                                  pustegatki napisał:

> Który organ w organizmie ludzkim odpowiada za empatię?

"Struktury aktywizowane przy aktywności empatycznej to − jak wykazały badania neuroobrazujące mózg — przede wszystkim wtórna kory somatosensoryczna (dotyk), kora wyspowa i przednia kora obręczy (ból i wstręt), i zespół jąder migdałowatych (strach). W całości obszary te są określane jako układ limbiczny i tworzą „mózg emocjonalny”, który rozwinął się wcześnie w przebiegu ewolucji ssaków."

Źródło i jednocześnie ciekawy art na poruszany temat: vetulani.wordpress.com/2011/02/17/empatia-i-agresja-dziwne-pomieszanie/
                                  • pustegatki Re: W 2014 również... 26.01.14, 23:13
                                    No więc skoro mózg odpowiada za empatię, to żeby ta empatia miała sens, musi włączać myślenie. Inaczej jest to tylko odruch bezwarunkowy.
                                    • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 27.01.14, 07:23
                                      Jak powiedział dr House: "Nie można jednocześnie współczuć i logicznie rozumować"
                                      A wiadomo, że dr House zawsze ma rację... :))

www.polskieradio.pl/23/266/Artykul/716319,Empatia-zabija-logike
                                      • pustegatki Re: W 2014 również... 27.01.14, 19:15
                                        I dlatego wizyta u psychologa (i u innych specjalistów) trwa dłużej, ponieważ muszą oni znaleźć czas kolejno na empatię i logikę.
                                        • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 28.01.14, 20:02
                                          Skala emocji jakie współcześnie targają życiem tej biednej, drapieżnej małpy, która dosłownie chwilę temu biegała beztrosko na golasa po sawannie, sprawia, że jest to najnieszczęśliwsze zwierzę w całym wszechświecie. I dlatego właśnie musi się w ogóle leczyć.
                                          • pustegatki Re: W 2014 również... 30.01.14, 15:57
                                            A celem tej terapii jest uzyskanie większej samoświadomości, większej wiedzy - tak? Tylko że moim pra do n potęgi przodkiem targały te same emocje, które współcześnie dotykają nie tylko mnie.
                                            • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 30.01.14, 18:48
                                              Wydaje mi się, że celem tej terapii jest raczej pomoc w zmniejszeniu uświadamiania sobie tychże emocji. To właśnie samoświadomość, a zwłaszcza głebokie świadome odczuwanie własnych emocji, czyni naszą drapieżną małpę tak nieszczęśliwą.
              • gaz.lupkowy Re: W 2014 również... 04.01.14, 09:22
                :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka