Dodaj do ulubionych

Rondo w Ząbkach na ul. Orlej

16.11.10, 13:20
Tematem jaki chcę poruszyć jest budowa wymienionego w temacie ronda. A mianowicie jak ułatwi ono komunikację w ząbkach oraz komu utrudni życie.
Rondo ma być wybudowane na wysokości pasażu pomiędzy blokami Dolkanu przy ul Orlej. Jak ono ma ułatwić komunikację to nie wiem bo korki na ul. Ks. Skorupki i tak się będą tworzyły bo będą je blokować światła na skrzyżowaniu ulic Ks. Skorupki i Orlej (swoją drogą to właśnie tam przydało by się to rondo). Natomiast na pewno spowoduje ono przeniesienie wszystkich pojazdów jadących od Wołomina na ul. Legionów i ulicę mającą powstać w miejscu istniejącego parkingu pomiędzy osiedlem Anłuku (Legionów 10A i 10B) oraz siłownią Maximus. Nikt nie pojedzie prosto do świateł bo po co ma stać w korku do świateł. To samo będzie się działo w drugą stronę (bo po co znów stać na światłach skoro można je ominąć - a korki na Orlej tworzą się i bez tunelu. To wszystko spowoduje że ruch panujący na tych ulicach będzie kwitł i to pod samymi oknami ww bloków. Na ekrany ograniczające hałas raczej nie ma co liczyć bo nie wyobrażam sobie ich postawienia 2-3 metry od okien mieszkających na parterze, ulica jest zresztą wąska i nie ma miejsca na nie.
Pomijając powyższe po co rondo na prostej ulicy do której ma dochodzić teoretycznie boczna uliczka. Rondo na skrzyżowaniu ul. Ks Skorupki i Orlej wcześniej czy później i tak pewnie zostanie wybudowane aby ułatwić komunikację dla jadących do Warszawy przez ul. Łodygową, Janowiecką i dalej Księcia Ziemowita (przez ogródki) oraz ul. Chełmżyńską.
Więc po co ponosić koszy na budowę ronda kt. nic nowego nie wniesie w sensie usprawnienia komunikacji. Że nie wspomnę co się stanie z ul. Legionów przy takim nasileniu ruchu - jest i tak w opłakanym stanie.
Interesuje mnie też dlaczego nie było żadnego wywiadu środowiskowego na temat budowy tego ronda? Tylko wszystko załatwione po cichu - może ze względu na zbliżające się wybory (nie ma tematu - nie ma kontrowersji)...
Obserwuj wątek
    • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 14:00
      Chciałbym jeszcze aby na te argumenty wypowiedział się burmistrz P. Perkowski bo w swoich spotach mówi o miejscach na spacery itd. budując ten tunel to będziemy mieli park koło "autostrady" fajnie sobie tak posiedzieć z dziećmi .....
    • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 14:09
      Bez ronda ten tunel raczej będzie dzielił niż łączył. Zauważ, że przejazd kolejowy będzie zamknięty. Dodatkowo umożliwi wjazd z garaży przy Orlej. A sam temat nie jest nowy, był czas aby składać protesty.
      • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 15:56
        Ale co ma rondo do dzielenia i łączenia, do tego ma służyć tunel. Z garażu natomiast można wyjechać na zwykłą drogę tak jak jest to teraz (poza tym te garaże chyba od początku są nie używane). A co do tematu to istnieje od jakiegoś czasu ale wcześniej nie było mowy o łączeniu ul legionów i orlej.
        • mariapolo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 16:55
          Kamikat a ty dalej klepiesz swoje jak jakas mantre, czas na protesty byl juz, ustawowo z terminem na rozpatrzenie i zablokowanie inwestycji bylo sie wtedy zajmowac tym ,,pseudoproblemem, poza tym wyjazd z garazu to nie tylko garaz nieczynny na pasazu ale wyjazdy z osiedli dolcanu osiedla przy orlej gdzie jest weterynarz oraz 2 osiedli firmy anluk z bramami na ul orla.
          • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 17:33
            Klepie bo BARDZO mi to nie leży jeśli chodzi o czas na protest to może i minął ale nikt z zainteresowanych nic o takich planach nie wiedział! A co do wyjazdu z osiedla dolcanu to teraz też tam ludzie wyjeżdżają i bez ronda, natomiast z osiedli Anłuk to jest droga przy posesjiach do ul 3-go maja (tak czy siak jest ona jednokierunkowa). Poza tym rondo to jedna sprawa ale pozostaje także problem ul. pod samymi oknami która będzie miała raczej duże natężenie ruchu. A co do "pseudoproblemu" to jeśli Cię mariapolo to nie interesuje to nie musisz tego czytać ani zabierać w tej sprawie głosu.
      • arkadiuszpiech Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 23:08
        Protesty przeciw czemu? Skoro projekt ronda pojawił się w trakcie projektowania. No to powstanie obwodnica Warszawy w centrum Ząbek. Gratulacje. A jak Ktoś z bloków pomiędzy chce usłyszeć jak będzie wyglądać ich codzienna rzeczywistość niech skoczy do Pizzerii na rogu warszawskiej i łodygowej.
    • mat-go Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 17:20
      Odpowiedź jest prosta. Ronda przed i za tunelem mają na celu możliwość wjechania do tunelu osobom, które jadąc np. 3-maja będą chciały przejechać na drugą stronę. Skręcając w Orlą nie będą mięli możliwości zawrócić, stąd też rondo. To samo tyczy się drugiej strony.
      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 17:38
        To chyba najbardziej kretyński pomysł. Na tym rondzie zrobi się niezły sajgon. Najlepszym rozwiązaniem była by budowa dużego ronda Skorupki/Orla, z którego ruch w sposób naturalny kierował by się m.in. w stronę tunelu ulicą Orlą. Utrzymanie świateł Skorupki/Orla to korki w kazdym kierunku - głownie na Orlej.
    • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 17:23
      Każdą inwestycję można wstrzymać lub zmienić projekt. Wystarczy tylko dobra wola inwestora w tym przypadku Rady Miasta i Burmistrza. Budowa ronda zamieni w piekło życie mieszkańców mieszkań Bloków Legionow 10A i B oraz Orlej 8 i 4. Naprawdę nie trzeba mieć wielkiej wyobraźni. Inwestycja od strony formalnej być moze jest ok ale trzeba się temu przyjrzeć.
      • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 18:54
        Ale co ma rondo do dzielenia i łączenia, do tego ma służyć tunel. Z garażu natomiast można wyjechać na zwykłą drogę tak jak jest to teraz (poza tym te garaże chyba od początku są nie używane). A co do tematu to istnieje od jakiegoś czasu ale wcześniej nie było mowy o łączeniu ul legionów i orlej.

Oj ma. Popatrz na plany dróg w okolicy i odpowiedz sobie na to pytanie sam. Auta będą robiły kilometry i korki.
        Nie zazdroszczę mieszkańcom okolicznych bloków ale z tego co wiem były konsultacje społeczne. Spotkania z mieszkańcami. Albo się teraz sprowadziłeś albo zbyt późno reagujesz.
        Jak zwykle można odpowiedzieć że takie są koszty społeczne mieszkania w centrum "wielkiego miasta", ale tego nie zrobię. Zawsze jest czas na protesty ale w tej fazie inwestycji jest to delikatnie mówiąc mało poważne.
        Poza tym ta ulica w tym miejscu już jest. Czy teraz Tobie nie przeszkadza? Auta parkują już od rana pod samymi oknami. To nie jest uciążliwe?

• antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 19:35
          Jeszcze niedawno w planach zagospodarowania pod oknami miał być deptak, potem z drptaku zrobil się parking (to jeszcze można przełknąć) a obecnie ma być ruchliwa droga. To już za wiele. Podobnie rondo - rok temu w planach nie istniało, a na stronie miasta nie istniało jeszcze do niedawna (jeszcze tydzień temu publikowano rozwiązanie bez ronda). Zostało wprowadzone bez informowania okolicznych mieszkańców - wiadomo, gdyby mieszkańców poinformowano to by protestowali, a tak ... cichaczem się udało. Burmistrz może być z siebie dumny! Nie chcę relacjonować dyskusji z tym panem, którą przeprowadziłem w zeszłym tygodniu. Facet zrobił na mnie fatalne wrazenie - typowy gładki polityk, na argumenty nie miał żadnych kontrargumentów. Bo trudno argument typu: a jak długo Pan mieszka w Ząbkach? uznac za argument powazny.
        • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 19:37
          I jeszcze jedno ... a kogo Pan reprezentuje, że broni Pan pomysłu kretyńskiego ronda i drogi dosłownie pod balkonami mieszkańców? Ja reprezentuje zaniepokojonych mieszkańców, którzy czują się oszukani (miał być deptak) wprowadzeni w błąd (brak wiarygodnych informacji).
          • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 20:02
            forum.gazeta.pl/forum/w,97,108194286,108318564,Re_Tunel_na_Orlej.html
            Szukałem 3 sekundy. Poczytaj, sprawdź datę i ochłoń.
            Czemu nikt nie protestował wtedy?
            Trzeba było wymuc na władzach zmianę koncepcji. A teraz, kilka dni przed wyborami...wybacz. Kto się nabierze na tą nagonkę.

Kogo reprezentuje? Siebie i setki kierowców, którzy codziennie turlają swoje maszyny przez przejazd co ok 8.00 i w innych szczytach komunikacyjnych, (co z uwagi na zamknięty szlaban zdarza się często) nie jest proste.

• kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 12:14
              Jeśli chodzi o konsultacje społeczne to jak już wcześniej wspomniał antyrondo ja również nie znam nikogo kto by o nich słyszał - chyba ze uznajesz za konsultacje wpis na forum do którego podajesz link, więc nie tłumaczcie że takie konsultacje były skoro nikt z najbardziej zainteresowanych osób o nich nie słyszał.
              A co do ul. łączącej Legionów i Orlą to pomijając że teraz jest to parking (a nie ulica przelotowa) to mi on nie przeszkadza jest tam ograniczona liczba miejsc i raptem kilka samochodów wjeżdża i wyjeżdża z rana. Jest to uliczka ślepa a w momencie kiedy się połączy z ul. Orlą to tak jak wcześniej wspomniałem wszyscy zamiast stać w korku od skrzyżowania Legionów i Skorupki do skrzyżowania Orlej i Skorupki pojadą pod oknami tych dwóch bloków. W drodze powrotnej będzie to samo (po co ktoś ma stać na światłach skoro można je ominąć). Jeśli nie widzisz różnicy w natężeniu tego ruchu z natężeniem ruchu na ślepej uliczce, kt. istnieje to nie mam argumentów które by do Ciebie trafiły.
              A co do pomysłu powstania tunelu to uważam że zwiększy on ruch przez centrum miasta - ale skoro inne (moim zdaniem lepsze pomysły nie przeszły to jest on do zaakceptowania).
              Jeśli chodzi o rondo to:
              - teraz nie ma ronda i ludzie tam zawracają
              - jeśli nie zwiększy to ruchu przez centrum to nic się w tym wypadku nie zmieni bo dalej w stronę ul. Skorupki jest to ulica z dwoma pasami ruchu
              - ktoś użył argumentu, że rondo jest "naturalnym elementem uspokojenia ruchu" - do tego są różne inne rozwiązania
              - samo rondo kt. ma służyć do zawrócenia na prostej drodze też nie musi być aż takie wielkie jeśli ma służyć ruchowi lokalnemu a nie tranzytu dla tirów (swoją drogą tir jeśli ma jechać prosto to i przez małe rondo przejedzie - chyba że ma skręcać w ul. łączącą Orlą i Legionów żeby ominąć korek na światłach).
              I to wszystko da się zrobić ale trzeba o tym porozmawiać, można iść na pewne kompromisy - jednak w tym przypadku taka szansa nie została dana.
              • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:19
                A co do ul. łączącej Legionów i Orlą to pomijając że teraz jest to parking (a nie ulica przelotowa) to mi on nie przeszkadza jest tam ograniczona liczba miejsc i raptem kilka samochodów wjeżdża i wyjeżdża z rana.

Nie przeszkadza, bo miasto strzeliło darmowy parking z kosteczki?
                Przecież odpalanie samochodów, zwłaszcza zimą emituje mnóstwo spalin i hałasu.
                • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 17:25
                  Jeśli chodzi o darmowy parking to ja z niego nie korzystam więc może być on dla mnie zlikwidowany i zrobiony deptak jak to podobno było wcześniej w planie. A co do uciążliwości to zapraszam na parking w godz 6-9 można łatwo zweryfikować ile osób tam parkuje i emituje spalin i jak bardzo jest to uciążliwe.
              • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:27
                - teraz nie ma ronda i ludzie tam zawracają

U mnie na ulicy nie ma asfaltu a samochody jeżdżą :)
                Po co budować drogi?
            • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 12:48
              A przepraszam bo kto to jest "tomkrt"?
              Czy tak się załatwia oficjalne decyzje? Ludzie różne rzeczy piszą na forach - a "szaman358" pisze że będzie koniec świata w 2012. To ja mam wertować wszystkie fora na świecie żeby dowiedzieć się co będzie się działo pod moim domem?
        • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 19:44
          W Ząbkach mieszkam 10 lat. Znam dwie inwestycje: Osiedle Orla i Legionów od podszewki. Planowane rozwiązania Centrum sprzed 10 i 5 lat za kazdym razem po zakonczeniu w/w inwestycji zmieniają się na niekorzyść. Co jak co ale ciągłosci i odpowiedzialności władzy nie ma w Ząbkach za grosz.
      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 19:40
        Konsultacje społeczne? Skoro nikt z dwóch bloków Legionów 10A i B nie wiedział o planowanym rondzie to ... to kto był tym społeczeństwem, krewni i znajomi królika?
        • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 20:10
          forum.gazeta.pl/forum/w,97,108194286,108318564,Re_Tunel_na_Orlej.html
          Szukałem 3 sekundy. Poczytaj, sprawdź datę i ochłoń.
          Czemu nikt nie protestował wtedy?
          Trzeba było wymuc na władzach zmianę koncepcji. A teraz, kilka dni przed wyborami...wybacz. Kto się nabierze na tą nagonkę.

Kogo reprezentuje? Siebie i setki kierowców, którzy codziennie turlają swoje maszyny przez przejazd co ok 8.00 i w innych szczytach komunikacyjnych, (co z uwagi na zamknięty szlaban zdarza się często) nie jest proste.

Z powyższego linku:
          Autor: wolfigen 07.03.10, 19:37
          skoro trzeba wyjasniac czemu słuzy rondo i jakie problemy
          rozwiązuje, znaczy tylko tyle, ze wszelka rozmowa pisana
          tutaj, ma sens wielce ograniczony....jak częśc felietonistów
          tutejszych.
          pozdrawiam.
          niech najlepiej wybudują tunel imienia JP2 stąd , aż do
          kapliczki na sienkiewicza, a na srodku ronda postawią pawilon z
          konfesjonałem i objasnieniem ,ze kto w kółko jeździ ten ma
          odpust całkowity.
          itd
          • mariapolo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 20:24
            antyrondo podajesz za przyklad mieszkancow osiedla legionow 10 A i 10 B to zajrzyj w plany swojego osiedla i dowiesz sie z nich ze wjazd i wyjazd z osiedla jest na ul legionow nawet numeracja jest z legionow a to ze mieszkancy sobie zrobili 2ga furtke od orlej bo im blizej do centrum miasta to teraz robia wielka afere i nie podoba sie to ze powstanie tunel rondo i 4 pasy jezdni. Ja rece skladam dzienkczynnie ze wreszcie Perkowski zrobi ten tunel i przestane tracic godziny w korkach na 3 maja przy zamknietych rogatkach,
            • mors007 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 22:36
              mariapolo jak nie wiesz to nie pisz
              brama z furką na ul Orlą była wcześniej niż na ul. Legionów, wiem bo przez tą bramę się wprowadzałem do bloku 10B jak 10A dopiero budowali - tak tak 10B już stał, jak 10A miał dopiero fundamenty.
              W planach jak się wprowadzałem również miał być pasaż pod oknami a jest parking
              na pewno nie było w planach ronda i tunelu, których wybudowanie obniży ceny mieszkań w okolicy (ciekawe czy burmistrz P. odda nam np 30% wartości mieszkania?).
              Mariapolo jeśli tracisz godziny w korku na 3 maja to może należy rozważyć zmianę samochodu na szybszy, ja również jeżdżę samochodem i maksymalnie 5-7 minut stoję jeśli akurat 2 pociągi się mijają, mnie osobiście bardziej poranna przeprawa przez Wisłę bardziej irytuje (może tam należy więcej rond wybudować bo 4 pasy jezdni wcale nie pomagają?).
              Ostatnio jeśli nie muszę brać samochodu, to nawet wolę jeździć komunikacją (pociąg, tramwaj, autobus) jest szybciej, ekologiczniej no i przyczyniam się do zmniejszenia korków.
              Uważam, że rondo przy Orlej jeszcze bardziej zagmatwa sytuację i będzie po południu non-stop zatkane samochodami jadącymi w kierunku osiedli Powstańców, Szwoleżerów które będą czekały aż zmienią się światła na skrzyżowaniu Skorupki/Orla (i to na tym skrzyżowaniu aż prosi się o rondo).
              Może aby rozładować korki należy zmienić mentalność i czasami po prostu samochód odstawić, jak potrafią to robić ludzie z miast w innych krajach na zachód od Polski.....
          • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 20:44
            Nie jesteśmy przeciwko tunelowi. To po pierwsze. Tunel jest koniecznoscią. Rondo przydałoby się ale nie w tym miejscu (patrz wyżej). I tak bedziesz stał w korkach z powodu fatalnego rozwiazania skrzyzowania Orla/Skorupki i kumulacji ruchu na rondzie Orla.
            • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 21:03
              Korki na Skorupki od świateł z Piłsudskiego w porannym szczycie zablokowałyby rondo na tej ulicy z Orlą(kierunek Warszawa) Ostatnio korki ok 17.00 do ronda w Zielonce kończą się przed Orlą(kierunek Zielonka). To rondo stanęłoby tak jak stoi rondo na Płowieckiej/Marsa.
              Po wybudowaniu tunelu powstaną lewoskręty na Orlej. To usprawni ruch.
              Nie jest to idealne rozwiązanie ale dużo lepsze od tego co proponujesz.
              Docelowo jedynie Wschodnia Obwodnica, lub Trasa Olszynki może zmniejszyć ruch w tej okolicy
              • mieszkaniec999 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 21:52
                norrischucknorris - ciekawe tez jest to ze Urzad Misata uw Zabkach ukrywał plany z rondem, ktore zostaly dopiero opublikowane niedawno na stronie miasta, czy ktoś potrafi odpowiedzieć jak to możliwe, i jak to możliwe, że Urzad Ochrony Srodowiska, nie mial zastrzezen do wybudowania dużego ronda 4 metry od balkonów bloku 10 B, czy tak powinno być, że nie chroni się mieszkańców przed spalinami i hałasem? Zamiast deptaku ...rondo, super sprawa Panie Burmistrzu, brawo na prawdę brawo!!!!!! ciekawe kto będzie na Pana głosował???? i ciekawe, że tak udało się Panu szczeknie tę informację do tej pory ukrywać!!!
                • tomkrt Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 22:59
                  1 twierdzenie, że urząd coś ukrywał jest nieprawdą.

- plan tunelu z rondem był opublikowany w marcowym "Co słychać" jeszcze przed złożeniem wniosku o ZRID
                  www.zabki.pl/teksty/coslychac/co_slychac_marzec_2010.pdf
                  - 12 kwietnia odbyła się dyskusja publiczna nad projektem studium uwarunkowań.
                  Czyli projektem "konstytucji planistycznej" miasta na najbliższe lata na którym temat ronda był poruszany przez właściciela działki w południowo - wschodniej ćwiartce ronda. Który miał obawy jak wpłynie projekt tunelu. Po szczegóły został odesłany do urzędnika zajmującego się sprawą. Generalnie dyskusja publiczna nad dokumentem określającym kierunki zagospdoarowania Ząbek na najbliższe lata była bardzo kameralna - były 4 osoby nie licząc projektantki i urzędnika miasta.

- we wrześniu odbyła się seria spotkań dot. projektów drogowych w czasie których również można było zapoznać się z projektem tunelu i makietą.

2
                  rondo w tym miejscu jest potrzebne w z wielu względów
                  - umożliwia dostęp z/do tunelu do/z obszaru położonego między 3 maja a ks. Skorupki. bez możliwości zawrotki mieszkańcy np. Legionów 10 aby przejechać na drugą stronę torów musieli by pojechać do ul. Skorupki, i skręcić w Orlą dodatkowo dociążając ul. Skorupki.
                  - rondo jest naturalnym elementem uspokojenia ruchu - spowalnia i uspokaja, drastycznie poprawiając warunki bezpieczeństwa bez niego mieli byśmy długą prostą na której szaleli by amatorzy dociskania gazu do dechy.
                  Dzięki temu rondu będzie ciszej i będzie mniejsze zanieczyszenie powietrza.
                  Grząska wyniesiona wyspa (mam nadzieje że będzie lekko wyniesiona) będzie pacyfikowała cwaniaków tnących rondo na wprost.
                  - dzięki uspokojeniu ruchu będą mogły bezpiecznie funkcjonować wyjazdy bramowe i miejsca parkingowe oraz przjeścia dla pieszych. również ten nieszczęsny wyjazd z parkingu podziemnego.

3.
                  rondo na ks. Skorupki/Orla sprawdzi się dopiero po zbudowaniu ul. Nowo-Ziemowita. tzn jak ruch na ks. Skorupki znacznie spadnie. Teraz by się nie sprawdziło bo za bardzo nierównomiernie obciążone są wloty. Światła i wydzielone lewosrkęty są lepszym rozwiązaniem.

4. To mit że ruch gwałtownie wzrośnie po oddaniu tunelu.
                  Może trochę wzrosnąć ale to nie będzie drastyczny wzrost.
                  Bo jakie to by były relacje - skróty.
                  Układ drogowy po półnoncnej stronie tunelu skutecznie zniecheca do skrótów w relacji Skorupki-Jana Pawła II-Klamrowa i Łodygowa.
                  Dojazd do Radzymińskiej ? , no może ale ludzie z powiatu wołomińskiego chcący dostać się na Trasę Toruńską nie jadą 634 tylko Fabryczną. Aby dostać się z Ząbek na Radzymińską można to zrobić albo Bystrą, albo Wolności oba skrzyżowania sterowane światłami z racji różnic klas i kategorii znacznie dyskryminowane czasowo. więc ustali się pewien nowy układ równowagi że czas przejazdu łącznie z czasami oczekiwania na światłach na ciągu ks. Skorupki, tunel, Bystra/Wolności Radzymińska będzie mniej więcej równy czasowi przejazdu ks. Skorupki Łodygowa.
                  Jakie inne relacje ?
                  Radzymińska - Janowiecka - droga będzie bardzo pokręcona, nie wiem czy nie łatwiej będzie przejechać prosto Radzymińską i potem skręt przy Obi w Kraśnicką.
                  Ten tunel nie będzie bardzo atrakcyjny dla relacji tranzytowych nie będzie dawał dużych oszczędności czasu a trzeba będzie kombinować, jak już ktoś dotarł 634 do Warszawy albo Radzymińską albo Janowiecką nie będzie kombinował.
                  Co innego mieszkańcy południa Ząbek którzy chcą dojechać do Trasy Toruńskiej M1.
                  • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 06:32
                    > 1 twierdzenie, że urząd coś ukrywał jest nieprawdą.
                    >
                    > - plan tunelu z rondem był opublikowany w marcowym "Co słychać" jeszcze przed
                    > złożeniem wniosku o ZRID

Owszem, ale tak jak napisalem wczesniej nikt z mieszkańcow bloków zainteresowanych nie miał swiadomości jego istnienia. W procesie projektowania i uzyskiwania pozwolenia na budowę wyrażnie burmistrzowi nie zalezało aby nas poinformować. Ponadto zasięg gazetki jest ograniczony a plany w niej umieszczone mocno nieczytelne

> - rondo jest naturalnym elementem uspokojenia ruchu - spowalnia i uspokaja, dra
                    > stycznie poprawiając warunki bezpieczeństwa bez niego mieli byśmy długą prostą
                    > na której szaleli by amatorzy dociskania gazu do dechy.
                    > Dzięki temu rondu będzie ciszej i będzie mniejsze zanieczyszenie powietrza.
                    > Grząska wyniesiona wyspa (mam nadzieje że będzie lekko wyniesiona) będzie pacyf
                    > ikowała cwaniaków tnących rondo na wprost.

Większej bzdury nie czytałem ... już widzę autobusy i cięzarowki zwalniajace przed rondem, ktore następnie ruszjąc generują hałas i kłeby dymu, zanieczyszczenie będzie większe - każde spowolnienie ruchu auta po czym przyspieszenie powoduje więcej spalin już widzę korki na dojazdach do ronda a w szczególności korek pod oknami (4m od bloku) na łączniku Orla-Legionów, którym cwaniacy będą omijać skrzyzowanie z lewoskrętami i światłami (swoją drogą lewoskręt umożliwi przy jednej zmianie swiateł przejzd co najwyżej kilku autom jednoczesnie blokując ruch z kazdej innej strony).

> 4. To mit że ruch gwałtownie wzrośnie po oddaniu tunelu.
                    > Może trochę wzrosnąć ale to nie będzie drastyczny wzrost.

To pobozne zyczenia, już teraz gwaltownie rosnie ruch na ulicy Orlej. Wystarczy wyjżec przez okno. Zresztą jak burmistrz sam przyznał nie była robiona analiza ruchu
                    • ratatuj.1 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 08:42
                      antyrondo napisał:

> > Dzięki temu rondu będzie ciszej i będzie mniejsze zanieczyszenie powietrz
                      > a.
                      > > Grząska wyniesiona wyspa (mam nadzieje że będzie lekko wyniesiona) będzie
                      > pacyf
                      > > ikowała cwaniaków tnących rondo na wprost.
                      >
                      > Większej bzdury nie czytałem ...

Wydawało mi się, że tomkr posiada dużą wiedzę w zakresie komunikacji i to co pisze to raczej nie są bzdury. Tomkr pewnie patrzy na ten problem z punktu ruchu komunikacyjnego całego miasta a Pan z perspektywy swojego balkonu.
              • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 21:55
                Burmistrz przyznal rację, że rondo Orla/Skorupki byłoby lepszym rozwiązaniem niż skrzyżowanie z krótkimi lewoskrętami. Nie zostanie wybudowane, gdyż decyzja o wykupie 2 działek i wysiedleniu mieszkanców byłaby spolecznie źle widziana (czytaj niepolityczna).
                • mat-go Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 22:43
                  Gorszego pomysłu niż budowa ronda na Skorupki/Orla to nie widziałem. :)

Przecież jak zmodyfikują skrzyżowanie, to i przedłużą cykl zielonego światła kwiatowa/orla, bo i ruch skieruje się na Orlą. Gdyby zielone świeciło się wtedy tak jak teraz, to korek byłby już przy drewnicy.

A ja jestem jak najbardziej za budową tego ronda.
                  • mors007 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 16.11.10, 22:49
                    to moze Drogi mat-go wybudujmy rondo pod Twoim domem, ja tez jestem za...co Ty na to?
                    • mat-go Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:18
                      Gdyby w jakikolwiek sposób miałoby to pomóc mieszkańcom w sprawnym poruszaniu się, jestem jak najbardziej za. :) Niestety nie mieszkam w pobliżu głównych ulic miasta Ząbki.

• antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 06:39
                    > Przecież jak zmodyfikują skrzyżowanie, to i przedłużą cykl zielonego światła kw
                    > iatowa/orla, bo i ruch skieruje się na Orlą. Gdyby zielone świeciło się wtedy t
                    > ak jak teraz, to korek byłby już przy drewnicy.

W efekcie wydłużą się i tak długie korki na Skorupki. Myślący kierowcy jadący ze wschodu skrecą w Legionów (współczuje mieszkańcom Legionów) a potem albo w łącznik (legionów-orla) albo do 3 maja w lewo do Orlej zjazdem na rondo. Kierowcy jadący Skorupki/Piłsudskiego tak jak teraz skręcą w Piłsudskiego potem 3 maja do Orlej i Orlą do ronda - przecież nie będą liczyc na lewoskręt.
                    Trzeba mieć trochę wyobraźni.
                    • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:14
                      do antyrondo
                      A jak sobie wyobrażasz powiadomienie wszystkich mieszkańców miasta przez UM o konsultacjach? Mają wysyłać list polecony do zameldowanych i tych co planują kupić mieszkania?
                      Z tego co pamiętam było ogłoszenie o konsultacjach na stronie UM i Gazetce miejskiej. (gazeta jest za darmo, wejście na stronę nic nie kosztuje).
                      Ktoś napisał, że na spotkaniu były 4 osoby. Jak się ludzie nie interesują, nic nie poradzę.
                      Teraz nastąpiła pobudka? Będą pewnie i tacy co obudzą się jak zobaczą spychacze.
                      Ciekawi mnie co oprócz wyborów sprawiło, że temat powstał teraz?

A jak się boisz, że samochody z ronda będą mykać pod Waszymi oknami na Legionów to idźcie wszyscy do tego, czy następnego Burmistrza i nie wychodzcie dopóki nie zrobi tej uliczki jednokierunkowej.
                      Ruch zmniejszy się o 50%. (nie musisz dziękować)
                      • mat-go Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:23
                        Temat się pojawił, bo burmistrz umieścił wizualizacje tunelu na swojej stronie i tam pisze o rondzie na Orlej.

Jak dla mnie to szukacie dziury w całym, bo wcale tak wiele ludzi nie będzie skręcało w tamtym kierunku bo i po co? Gdybym chciał skręcić z Legionów w lewo, to już wolałbym poczekać na światłach. Skręcać z Skorupki w dziurawą Legionów, a później na Orla? Też wątpie, by ktoś tak robił. Za to jak wam przyjdzie przejeżdżać przez tunel to docenicie, że tak jest.

A na Skorupki albo jest korek (zielone światło, a samochody stoją, bo za skrzyżowaniem nie ma miejsca.), albo nie ma go wcale.
                        • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:31
                          Z tego powodu rondo na Skorupki jest strzeleniem sobie gola. Zakorkujemy Ząbki.
                          • mat-go Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 16:36
                            Dokładnie.
                        • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 17:50
                          mat-go napisał:
                          > Jak dla mnie to szukacie dziury w całym, bo wcale tak wiele ludzi nie będzie sk
                          > ręcało w tamtym kierunku bo i po co? Gdybym chciał skręcić z Legionów w lewo, t
                          > o już wolałbym poczekać na światłach. Skręcać z Skorupki w dziurawą Legionów, a
                          > później na Orla? Też wątpie, by ktoś tak robił. Za to jak wam przyjdzie przeje
                          > żdżać przez tunel to docenicie, że tak jest.
                          Jeśli chodzi o to ile osób skręca w "dziurawą legionów" to można to sprawdzić rano (a trochę ich wjeżdża) a skoro nikt ma nie jeździć tą ulicą to po co ją robić i ponosić nowe koszty niech zostanie ślepa tak jak jest.

> A na Skorupki albo jest korek (zielone światło, a samochody stoją, bo za skrzyż
                          > owaniem nie ma miejsca.), albo nie ma go wcale.
                          no właśnie dlatego ludzie będą jeździć łącznikiem bo do świateł będą stali w korku a tak będą mogli ominąć go wcześniej. Sam sobie zaprzeczasz.

I powiem jeszcze raz jeśli ta ulica ma być praktycznie nieuczęszczana to nie ponośmy dodatkowych kosztów i nie łączmy jej z rądem.
                      • kamikat Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 17.11.10, 17:43
                        norrischucknorris napisał:

> do antyrondo
                        > A jak sobie wyobrażasz powiadomienie wszystkich mieszkańców miasta przez UM o k
                        > onsultacjach? Mają wysyłać list polecony do zameldowanych i tych co planują kup
                        > ić mieszkania?
                        Nie wiem jak to się formalnie powinno odbyć wiem tylko że wcześniej była mowa o samym tunelu teraz pojawiło się rondo pod oknami mieszkańców i nawet ci najbardziej zainteresowani nic o tym nie wiedzieli.

> Z tego co pamiętam było ogłoszenie o konsultacjach na stronie UM i Gazetce miej
                        > skiej. (gazeta jest za darmo, wejście na stronę nic nie kosztuje).
                        Tak jak wspomniał antyrondo na stronie były plany bez ronda a gazetka z tego co wiem jest dostępna np. w przychodni betamed (a jeśli ktoś nie choruje to już jest wyłączony z informacji).

> Teraz nastąpiła pobudka? Będą pewnie i tacy co obudzą się jak zobaczą spychacze.
                        > Ciekawi mnie co oprócz wyborów sprawiło, że temat powstał teraz?
                        Może dlatego że teraz ktoś się o tych planach dowiedział i poinformował zainteresowanych gdyby wcześniej o tym wiedzieli to wcześniej się o tym mówiło. Poza tym jak pisze antyrondo to był u burmistrza aby porozmawiać i załatwić inaczej sprawę. Ale został spuszczony w ... Jakoś wcześniej na wniosek innych mieszkańców plany zostały zmienione więc dlaczego teraz nie została podjęta konstruktywna dyskusja?
                        >
                        > A jak się boisz, że samochody z ronda będą mykać pod Waszymi oknami na Legionów
                        > to idźcie wszyscy do tego, czy następnego Burmistrza i nie wychodzcie dopóki n
                        > ie zrobi tej uliczki jednokierunkowej.
                        > Ruch zmniejszy się o 50%. (nie musisz dziękować)
                        A mi chodzi o to że ja tej ulicy wcale tu nie chcę niby co ona ma wnosić jeśli powstanie to rondo na orlej to z 3 maja będzie można bez problemu wjechać do tunelu (a to rondo może chyba być mniejsze jeśli chodzi o zawracanie okolicznych mieszkańców.
                      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 06:07

Możesz wierzyć lub nie ale zbieżność dat jest czysto przypadkowa. Zanim podjęta została cała akcja byłem na rozmowie z burmistrzem. Skoro burmistrz nie przewidział konsekwencji zmian w projekcie to liczyć się musi również z kosztem politycznym całej sprawy. Cóż demokracja.
                      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 06:22

Jeszcze jedno: być może inwestycja przygotowana jest zgodnie z prawem, ale politycy ponoszą nie tylko prawną ale i polityczną odpowiedzialność. Z tego punktu widzenia los spłatał burmistrzowi przykrą niespodziankę. Przykro mi ale był czas aby wszelkie możliwe konsekwencje przewidzieć. Jak się chce być burmistrzem to trzeba mieć szerszą wyobraźnie. Szersza nie oznacza tylko ogólnej.
                        • elisabe Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 12:21
                          tak sobie poczytalam.... i wniosek jest jeden. po wybudowaniu tego tunelu i ronda w blokach na orlej i legionów nie da sie po prostu żyć. Potworny halas przez całą dobę. Antyrondo POPIERAM.
                          Jaworowicz by się tu przydała! Kiedyś już chyba była w tej okolicy.
                          • elisabe Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 12:26
                            i jeszcze jedno. coś mi się kojarzy, że w blokach na legionów mieszka pan swiatkiewicz, który jest ntym przybocznym pana burmistrza i jak to tak? pod jego czułym okiem te plany powstały? nie ostrzegł? nic nie zrobił?
                            • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 14:02
                              i jeszcze jedno. coś mi się kojarzy, że w blokach na legionów mieszka pan swiat
                              > kiewicz, który jest ntym przybocznym pana burmistrza i jak to tak? pod jego czu
                              > łym okiem te plany powstały? nie ostrzegł? nic nie zrobił?

Może kogoś z sąsiadów nie lubi? a sam ma okna z drugiej strony.. :)

Antyrondo masz takiego sąsiada? Działa u was wspólnota mieszkańców? Nikt nic nie wiedział??
                              Dziw bierze.

Mogę się mylić, ale ta uliczka też jest współfinansowana przez UE. Jeśli tak, to jeżeli zablokujecie projekt, to na tunel poczekamy dłuuugo.
                              A już myślałem co zrobię z czasem zaoszczędzonym dzięki jeździe bez korków.

i jeszcze mam pytanie - rondo bez tej uliczki byś przetrawił?
                              • spokobaba Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 16:01
                                Pan Świątkiewicz ma okna również od strony łacznika, jak reszta mieszkańców budynku. Dlaczego nie powiedział mieszkańcom? to pytanie należałoby zadać właśnie jemu.
                                • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 16:11
                                  Ups, no to załatwcie to między sobą :)
                                  Ja idę na otwarcie basenu w Ząbkach :) :) :)
                                  • jedyny-michal Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 17:20
                                    Bardzo dobry pomysł z rondem samochody będą zwalniać i będzie bezpieczniej i lepsze przejście przez ulice będzie widać ze jest zaplanowane no i dojazd do legionów;) Bez sensu wjazd na parking tylko który pewnie nie bedzie już nigdy używany...
                                    • mieszkaniec999 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 18.11.10, 23:04
                                      Moze Pan Swiątkiewicz ma jakis interes w tym, ze powstanie ta inwestycja, wiecie jak to jest, ktoś projektował, ktoś będzie budował, wykonawcy podwykonwacy...itd.... ....
                                      .....a może już tam długo nie pomieszka,......kto wie....
                                      moim zdaniem, też w tych blokach nie da się mieszkać, rondo....tunel....dla mnie to pogibany pomysł żeby w środku Ząbek robić taką drogę z której będa korzystać wszyscy od Wołomina do Ząbek, wiecei jaki będzie tam ruch.....jak na Marszałkowskiej....nie da się mieszkać, ....spaliny, hałas....koszmar.....przecież dlaczego nie mozna tej drogi pociagnąc tam gdzie nie przechodzi ludziom pod okanmi, na przykład zaraz przy torach, a tunel zrobic pod torami tam gdzie jest przejazd w lesie.....lub przy Łodygowej i dalej puścic drogę wzdłuż torów.....dlaczego przez środek Ząbek......dlaczego nie ma jakis sensownej inwestycji własnie tam....tylko w srodku miasta....nie wiem, w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze jak i...... bez pomysłow będą tutaj rządzić....
                                      • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 01:18
                                        Nie uważam aby Ten kraj różnił się od innych poziomem rządzących (in minus). I porządni, i oszołomy i złodzieje są wszędzie. Tylko jak wybrać tego dobrego?
                                        Tunel zawsze można zrobić gdzie indziej, np w Zielonce, wtedy nikt by nie protestował, że mu pod oknami... A i władze Zielonki by nie oponowały.
                                        Jak mawiała moja babcia. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.

A na takie zarzuty pod nazwisko to trzeba mieć dowody.
                                        • mieszkaniec999 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 07:58
                                          to nie zarzuty, gdzieżbym śmiał, ale tak tylko mnie to zastanowiło, zawsze ten Pan może się tu obronić lub wytłumaczyć się jak to możliwe, że mieszkającym tam ludziom rondo nie da żyć spokojnie, a jemu nie będzie przeszkadzało, może będzie wyglądało to inaczej. Ciekawy jestem jak On to widzi. Jednak ja przystaję przy swoim, że i mieszkańcy okolicznych bloków sąsiadujących z tą inwestycją bedą zyli w koszmarze od czasu wybudowania ronda i tunelu, czy widział z Was kiedyś ktoś bloki przy rondzie??? ZEby potem nie było jak w Augustowie, że główna ulica idzie przez miasto, bo tak ktoś kiedyś zdecydował, a teraz nie ma jak się z tego wycofać, a obwodnicy jak nie było tak nie ma. Tak będzie zapewne i z Zabkami, władze miasta puszczą nam duża drogę przez srodek naszego miasta, bo i mieszkancy przy Wojska Polskiego, czy Batorego, też bedą mieli samochody pod oknami, jeszcze wiecej samochodow niz dotychczas, bo obwodnicy ani widu ani słychu....a wszyscy od Zagościnca po Zabki będą sie pchali przez rondo i przez tunel.....po to bedzie jedyny bezkolizyjny z koleja przejazd jak ta trasa długa i szeroka......czy ktos o tym pomyslał?????
                                      • robert_swiatkiewicz Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 09:16
                                        mieszkaniec999 napisała:

> Moze Pan Swiątkiewicz ma jakis interes w tym, ze powstanie ta inwestycja, wieci
                                        > e jak to jest, ktoś projektował, ktoś będzie budował, wykonawcy podwykonwacy...
                                        > itd.... ....
                                        > .....a może już tam długo nie pomieszka,......kto wie....

Szanowny Panie.

Pana wypowiedź to nic innego jak bezpodstawne insynuacje. Nie mam nic wspólnego z tą inwestycją. Swoje zdanie wyraziłem na prowadzonym przez moją osobę blogu
                                        swiatkiewicz.blog.onet.pl/Komunikacyjne-dylematy-wiadukt,2,ID415794757,n
                                        swiatkiewicz.blog.onet.pl/Tunel-i-dalej,2,ID417032977,n

O fakcie zmiany pierwotnej wersji projektu tunelu i wprowadzeniu na wniosek SISKOMu ronda dowiedziałem się przypadkiem, po czym poinformowałem o tym fakcie pozostałych członków zarządu wspólnoty.
                                        I właśnie pozostali dwaj Panowie zajmują się tą sprawą aby można było zachować obiektywizm i bezstronność.

ps.
                                        żeby nie pojawiły się różne dziwne wpisy to uprzejmie informuję iż dzisiaj jestem na urlopie.
                                        • spokobaba Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 15:24
                                          Dyskusja jest niemerytoryczna Panie Robert - przede wszystkim dlatego, że tłumaczenie "dowiedziałem się przypadkiem" jakoś nie pasuje do kandydata na radnego.
                                          Takie dziwne przypadki pozwalają ludziom snuć przypuszczenia...
                                          • robert_swiatkiewicz Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 15:39
                                            spokobaba napisała:

> Dyskusja jest niemerytoryczna Panie Robert - przede wszystkim dlatego, że tłuma
                                            > czenie "dowiedziałem się przypadkiem" jakoś nie pasuje do kandydata na radnego.
                                            > Takie dziwne przypadki pozwalają ludziom snuć przypuszczenia...

Pewnie ma Pan rację, że tak to wygląda. Od 2 lat nie "przechodzi" przez moją osobę urzędowa korespondencja. Nie uczestniczę także w sesjach rady miasta, więc jeżeli czegoś dowiem się w sprawie miejskich inwestycji to przy okazji omawiania w Urzędzie Miasta spraw związanych w gospodarką wodno-ściekową Ząbek. Ponieważ mam w pracy podgląd do elektronicznych map geodezyjnych miasta, to właśnie w ten sposób uzyskałem informację nt. tego nieszczęśliwego ronda.

W tą sprawę nie angażuję się specjalnie. Ponad 5 lat temu rozpocząłem starania o wybudowanie dla mieszkańców osiedla parkingu zgodnie z tym co było w zatwierdzonym przez Burmistrza Jerzego Boksznajdera projekcie budowlanym i udało mi się ten temat załatwić strasząc zresztą obecnego Burmistrza procesem. Ale przez to zostałem oskarżony o prywatę. Więc teraz dmuchając na zimne, przekazałem tą informację pozostałym członkom zarządu wspólnoty aby temat ronda na Orlej mógł być rozpatrywany obiektywnie.
                                            • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 19.11.10, 17:33
                                              Do antyrondo.
                                              Pan Robert napisał:
                                              Więc teraz dmuchając na zimne, przekazałem tą in
                                              > formację pozostałym członkom zarządu wspólnoty aby temat ronda na Orlej mógł by
                                              > ć rozpatrywany obiektywnie.
                                              oraz
                                              Ponad 5 lat temu rozpocząłem starania
                                              > o wybudowanie dla mieszkańców osiedla parkingu zgodnie z tym co było w zatwierd
                                              > zonym przez Burmistrza Jerzego Boksznajdera projekcie budowlanym i udało mi się
                                              > ten temat załatwić strasząc zresztą obecnego Burmistrza procesem

Teraz już wiesz, że Twoja Wspólnota Mieszkaniowa wiedziała?
                                              Idź teraz do Wspólnoty, ciekawe co powiedzą?
                                              I to co pisałem wcześniej- macie tam swój parking zbudowany przez gminę, więc macie o co walczyć.
                                              Swoją drogą, co za niegospodarność. Buduje się, przepraszam, załatwia się parkingi dla radnych i jego sąsiadów Tymczasem miasto ma wiele takich uliczek na których mieszkańcy do dzisiaj się topią. A po kilku latach ulica ta będzie zerwana i zbudowana od podstaw jako asfaltowa.
                                              Tymczasem kiedy My pytamy o Swoją ulicę, słyszymy nie da się, nie ma kasy idt, itp.
                                              Pięknie.

• antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 21.11.10, 08:44
                                                Zdecyduj się o co Ci chodzi. Jak burmistrz zgodnie z planami zbudował parking to dobrze czy źle? Jak teraz wczesniej wybudowany parking chce rozebrać i zbudować ulicę to dobrze czy źle?
                                                • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 21.11.10, 20:12
                                                  Chodzi o to, że mijasz się z prawdą, łagodnie mówiąc, a teraz niby nie wiesz o co chodzi.
                                                  Niby nikt nic nie wiedział o budowie ronda, a okazuje się, że to nie prawda, wiedzieli wszyscy łącznie ze Wspólnotą. Ten deptak okazał się załatwionym parkingiem dla mieszkańców Waszego osiedla, co przyznano wyżej. A ty piszesz łaskawie "mnie nie przeszkadza".
                                                  Bo niby komu potrzebna jest droga do nikąd, z której nie wychodzi nawet chodnik, a teraz okazuje się, że ta cała inwestycja była niepotrzebna. Bo będzie rozebrana. Kasa pójdzie w błoto.
                                                  A piszesz na tym forum kłamstwa odwołując się do opinii publicznej. O to mi chodzi.
                                                  Już teraz Wiesz, czy napisać jaśniej.
                                                  Dla mnie ten tunel to super sprawa.
                                                  • legionista.a Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 21.11.10, 20:49
                                                    norrischucknorris w tunelu też będzie korek - ruch uliczny niewątpliwie się zwiększy , wystarczy zaobserwować skrzyżowanie Orlej ze Skorupki, w godzinach rannych i wieczornych przejezd skrzyżowania średnio na 3 zmianie świateł. Jeśli będzie rondo to już kaplica - zapraszam na ul. Chełmżyńską i rondo przed giełdą spożywczą w godzinach 7:30- do 9 i 16:30 do 18:30 ruch północ - południe Ząbek jest sparaliżowany. Jak przejedziesz tunel bez korka będzie i tak na Ciebie czekał mega korek na Batorego lub Łodygowej oraz Ziemowita. Nie rozumiem dlaczego w Ząbkach zamiast budować obwodnice kieruje się ruch przelotowy przez Centrum miasta. Wystarczyło by zbudować tunel dla pieszych z bezpiecznym wejściem na peron i postawić na transport zbiorowy czyli zwiększenie częstotliwości kursowania pociągów wraz z budową parkingu park&ride na obrzeżach miasta. Żaden samochód nie jest w stanie dojechać w 7 min do Wileniaka.
                                                  • mariapolo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 21.11.10, 20:52
                                                    panie norris co do ulicy ktora jest obecnie parkingiem wylozonym plytami z dziurami to nie do konca prawda, moja kolezanka mieszka na osiedlu legionow 10 i sprawe znam z 1 reki w planach ktore budowal deweloper anluk droga ta widniala jako droga wjazdowa na osiedle anluku miedzy blokami A i B, deweloper poszedl na latwizne i zamiast tak jak mial w planach zrobic te droge wiazd na osiedle zrobil od ul legionow ktora to droga pierwotnie miala byc w planach droga pozarowa. Wine za taki stan rzeczy ponosi poprzedni burmistrz Boksznajder ktory nie dopilnowal dajac zgode deweloperowi na budowe osiedla by wykonal droge na osiedle ktora stala sie teraz parkingiem. A potem niestety te drogo-parking wykonano na koszt miasta.
                                                  • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 21.11.10, 21:24
                                                    Pewnie to prawda ale nie zmienia tego co napisałem wyżej.
                                                    Swoją drogą tego co nie ma na papierze nie można wymóc na developerze. (rymło mi się)
                                                    Jeśli był taki zapis to sądy są dla ludzi, jeśli nie, to można obiecywać gruszki na wierzbie.
                                                    Fakt jest taki, że zbudowano coś co teraz trzeba rozebrać- za kasę miasta.
                                                    A ja znam co najmniej kilka osiedli bez drogi dojazdowej, do której developer ani miasto nie zbudowało żadnej drogi. Ludzie mają dziurbłoto, ponieważ nie mają znajomych.

Legionisto. Ruch zwiększy się na pewno. Czy będą korki zależy od regulacji świateł na Skorupki i rozprowadzeniu ruchu po północnej stronie. Ja jestem optymistą.
                                                    A przejazd kolejowy w perspektywie kilku lat i tak zniknął by, gdyż takie są przepisy.
                                                    Ruch tranzytowy zmaleje dopiero po wybudowaniu Śródmiejskiej, Wschodniej obwodnicy Warszawy, lub Trasy Olszynki Grochowskiej, czy dodatkowe pasy Żołnierskiej z bezkolizyjnym zjazdem do Ząbek. Na razie wszystko to jest w strefie życzeń.
                                                    Co do budowy Ząbkowskiej obwodnicy, to jeśli powstanie to co wyżej, będziemy mieli obwodnice
                                                    Jeśli tunel powstałby w lesie, tak jak pisano wcześniej, to i tak trzeba byłoby zamknąć przejazd.
                                                  • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 06:23
                                                    Panie norrischucknorris my o rondzie Ty o tunelu.

Swoją drogą wystarczyło rondo zaprojektować na skrzyżowaniu 3 maja i orlrej na poziomie -1, do którego prowadziły by zjazdy z Orlej i z dwóch stron 3 Maja. Prawdopodobnie (ale nie koniecznie) inwestycja byłaby ciut droższa ale co ważniejsze ruch aut rozdzielił by sie na kilka ulic (z południa Piłsudskiego - 3 maja , Orla i ze wczodu 2 maja). Ponadto rondo w obniżeniu generuje mniej hałasu a i nie było by zlokalizowane pod niczyimi oknami. No ale trzeba mieć ciut więcej wyobraźni i szersze spojrzenie.

Obecnie (już po wyborach) powiem trochę politycznie. Mam wrażenie, że większość inwestycji za kasę unijną to marnotrastwo kasy. Jak w socjaliźmie - dają to bierz. Aby szybko i aby wydac jak najwiecej. Kto na tym korzysta, głównie przedsiebiorstwa budowlane i urzędnicy. Nie sztuką jest żyć na kredyt albo za pieniądze bogatego wujka.
                                                  • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 08:41
                                                    Dla słabszych:
                                                    Całe to przedsięwzięcie- tunel, rondo i łącznik do Legionów, wraz z wjazdem do garażu to dobre rozwiązanie nad którym pracowali fachowcy, nie amatorzy goniący za prywatą.

A pomysł z rondem na -1 to kuriozum, gdzie mega korek byłby zapewniony. Teraz relacja 3maja jest bezkolizyjna, w tym pomyśle wszyscy toczyliby się przez rondo. Pomysł moim zdaniem chybiony i niebezpieczny dla użytkowników.
                                                  • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 17:19
                                                    Fachowcy? A odszkodowania za utratę wartości nieruchomosci w obszarze szkodliwego oddziaływania inwestycji wziete były pod uwagę? Tak tylko pytam ...
                                                  • mariapolo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 17:24
                                                    antyrondo a ty dalej swoje o ile wiem to mieszkania na osiedlu dolcan sprzedawane byly przez dewelopera po niecale 2500zl z metra2, anlukowskie za mniej niz 2800 zl za metr2, ja od reki zaplace tobie takie kwoty i nie bedziesz sie musial martwic o spadek ich wartosci ze wzgledu na inwestycje na Orlej :):):)
                                                  • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 19:58
                                                    > antyrondo a ty dalej swoje o ile wiem to mieszkania na osiedlu dolcan sprzedawa
                                                    > ne byly przez dewelopera po niecale 2500zl z metra2, anlukowskie za mniej niz 2
                                                    > 800 zl za metr2, ja od reki zaplace tobie takie kwoty i nie bedziesz sie musial
                                                    > martwic o spadek ich wartosci ze wzgledu na inwestycje na Orlej :):):)

a kiedy to było? nie bądź śmieszny ...

Realna utrata już jest. Jeżeli klient na kupno mieszkania rezygnuje z powodu planów wybudowania ronda i łącznika to jest to konkretna strata - a taki przypadek już miał miejsce. Pamiętaj mieszkanie jest warte tyle i gotów Ci jest zapłacić konkretny klient. Operat szacunkowy jest tylko szacunkiem a nie wartością.
                                                  • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 17:22
                                                    > A pomysł z rondem na -1 to kuriozum, gdzie mega korek byłby zapewniony. Teraz r
                                                    > elacja 3maja jest bezkolizyjna, w tym pomyśle wszyscy toczyliby się przez rondo
                                                    > . Pomysł moim zdaniem chybiony i niebezpieczny dla użytkowników.

Takie rozwiaza nia funkcjonują w wielu miejscach i sprawdzaja się b.dobrze. Ponadto ruch rozkładał by się na dojazdach a teraz bedzie się koncentrowal na Orlej blokując również Skorupki.

> relacja 3maja jest bezkolizyjna,
                                                    owszem, ale tam (bur)mistrzu będzie tylko ruch lokalny podobno ...
                                                  • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 20:01
                                                    <Takie rozwiaza nia funkcjonują w wielu miejscach i sprawdzaja się b.dobrze. Ponadto ruch <rozkładał by się na dojazdach a teraz bedzie się koncentrowal na Orlej blokując również <Skorupki.

Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem. Według mnie takie rondo byłoby niebezpieczne z powodu małej widoczności, a cały ruch w tym lokalny na z ul. 3 maja krzyżowałby się w jednym rondzie. Najpierw więc ruch się będzie musiał skupić aby potem się rozprowadzić.
                                                    Prakseologicznie nie do utrzymania.
                                                    Nie byłoby też ucieczki przed korkiem w Legionów :)
                                                    A możesz podać gdzie są takie ronda na -1, tuż przy tunelu?

> relacja 3maja jest bezkolizyjna,
                                                    owszem, ale tam (bur)mistrzu będzie tylko ruch lokalny podobno ...

No i bardzo dobrze, że lokalny, chyba o to chodzi?

• antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 21:57
                                                    Możemy się tak przerzucać argumentami - na forum nie wypracujemy rozwiązania. Pytanie tylko czy decydenci mają ochotę jeszcze dyskutować na temat innych rozwiązań. Oczywiście mogą się na mieszkańców kilkudziesięciu, prawie setki, mieszkań wypiąć. Ale czy o to chodzi w polityce skali mikro? Ja jednak mam nadzieje i szukam takiego rozwiązania, które uwzględni oczekiwania wszystkich zainteresowanych.
                                                  • mieszkaniec999 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 22.11.10, 23:19
                                                    i widzicie do czego doprowadziły pomysły naszych Włodarzy miasta, kłocicie sie od paru dni....czy o to chodzi w zarzadzaniu miastem, aby kilkudziesieciu mieszkancow lub wiecej czuło się skrzywdzonych, ???....i startnych na wartści swoich mieszkań, i to jeszcze za ich podatki, czy na prawdę o to chodzi w zarządzaniu miastem?? lub inną jednostką...pewnie Pan z loginem na m.....odpowie, że sie wszystkim nie dogodzi, to dlaczego dogadza sie tym wygodnickim, którzy swoje szanowne cztery litery muszą wozic samochodami do pracy, a nie mogą korzystac z komunikacji publicznej??? co im stoi na przeszkodzie ???lenistwo, żeby przejść się do przystanku??wygodnictwo, ze musza miec i tunel i rondo...i jeszcze nie wiadomo co?? zeby innym uprzykszac zycie i smrodzic pod oknami?? dlaczego nie jest priorytetem zdrowie i omieszkanie juz zyjacychw tych blokach przy planowanym rondzie mieszkancow?tak przyjzec sie samochodom stojacym w korkach czy to w Zabkach czy to w innych miastach, w kazdym samochodzie po jednej osobie, i biedacy stoja w korku...niech stoja, jezeli tak im wygodniej...ale dlaczego tyle sie wydaje zeby te samochody po jednej osobie smrodzily innym i jeszcze ruinowaly innym spokojne zycie???? czy jest na to odpowiedz?
                                                  • norrischucknorris Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.11.10, 09:43
                                                    .antyrondo napisał:

> Możemy się tak przerzucać argumentami - na forum nie wypracujemy rozwiązania. P
                                                    > ytanie tylko czy decydenci mają ochotę jeszcze dyskutować na temat innych rozwi
                                                    > ązań. Oczywiście mogą się na mieszkańców kilkudziesięciu, prawie setki, mieszka
                                                    > ń wypiąć. Ale czy o to chodzi w polityce skali mikro? Ja jednak mam nadzieje i
                                                    > szukam takiego rozwiązania, które uwzględni oczekiwania wszystkich zainteresowa
                                                    > nych.

Powodzenia.
                                                  • 1_sekretarz Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.11.10, 10:46
                                                    antyrondo napisał:

> Panie norrischucknorris my o rondzie Ty o tunelu.
                                                    >
                                                    > Swoją drogą wystarczyło rondo zaprojektować na skrzyżowaniu 3 maja i orlrej na
                                                    > poziomie -1, do którego prowadziły by zjazdy z Orlej i z dwóch stron 3 Maja. Pr
                                                    > awdopodobnie (ale nie koniecznie) inwestycja byłaby ciut droższa ale co ważniej
                                                    > sze ruch aut rozdzielił by sie na kilka ulic (z południa Piłsudskiego - 3 maja
                                                    > , Orla i ze wczodu 2 maja). Ponadto rondo w obniżeniu generuje mniej hałasu a i
                                                    > nie było by zlokalizowane pod niczyimi oknami. No ale trzeba mieć ciut więcej
                                                    > wyobraźni i szersze spojrzenie.
                                                    >
                                                    > Obecnie (już po wyborach) powiem trochę politycznie. Mam wrażenie, że większość
                                                    > inwestycji za kasę unijną to marnotrastwo kasy. Jak w socjaliźmie - dają to bi
                                                    > erz. Aby szybko i aby wydac jak najwiecej. Kto na tym korzysta, głównie przedsi
                                                    > ebiorstwa budowlane i urzędnicy. Nie sztuką jest żyć na kredyt albo za pieniądz
                                                    > e bogatego wujka.

Ciekawe jest to, że wyborcy liczą pieniądze i mówią o SOCJALIźMIE dopiero jak ich to bezpośrednio dotyczy.

Jak nie , to mogą sobie urzędnicy i politycy ich pieniądze do woli rozdawać.

A to tym na basen a to na stadion a to dla powodzian lub dla ofiar wypadku.

A później ci sami politycy PRZEZ NICH WYBRANI wydłużają wek emerytalny, zwiększają deficyt budżetowy, podnoszą podatki.

• spokobaba Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 26.11.10, 19:12

Panie Sekretarzu_1 tak narzekasz na bezmyślność wyborców jako władza?Że to tylko przy wyborach wyborcy zaczynają myśleć, a jak nie ma wyborów to się nie insteresują, to należy im rondo postawić. Może nadinterpretowuję, ale sens Twojej wypowiedzi i pseudo na władze właśnie wskazuje.
    • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 07.02.11, 12:28
      czy ktoś wie jaki jest stan inwestycji? czy ogłoszono przetarg i czy jest już wykonawca?
      • jedyny-michal Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 10.02.11, 23:18
        Według Blogu Pana Świątkiewicza przetarg ma się odbyć jeszcze w lutym. Link swiatkiewicz.blog.onet.pl/ogloszono-przetargi-na-kolejne,2,ID421401642,n
    • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 09.03.11, 06:50
      Zaproszenie dla Mieszkańców Miasta Ząbki
      na dyskusję dotyczącą budowy tunelu pod torami kolejowymi w Ząbkach

Uprzejmie informujemy, że w dniu 22 marca 2011 roku (wtorek) odbędzie się VII sesja Rady Miasta Ząbki w Gimnazjum nr 2 im. ks. Jerzego Popiełuszki przy ul. Batorego 37, podczas której o godzinie 18.00 odbędzie się dyskusja na temat budowy tunelu pod torami kolejowymi w Ząbkach. Na spotkaniu po raz kolejny zostanie przedstawiony projekt tej współfinansowanej przez Unię Europejską i PKP inwestycji. Celem spotkania jest zapoznanie Mieszkańców ze szczegółami bieżącego etapu realizacji tego przedsięwzięcia.

Zapraszamy również do przekazywania pytań, uwag dotyczących tej inwestycji.
      Można je składać pisemnie w Biurze Obsługi Interesanta lub mailem na adres
      biuro.rady@zabki.pl do dnia 17 marca br.

PRZEWODNICZĄCY
      Rady Miasta Ząbki
      Krzysztof Bławdziewicz
      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 05:36
        Wczoraj odbyła się zapowiadana sesja Rady Miasta. Radni nie podjęli żadnej korzystnej uchwały dla mieszkańców nieruchomości położonych wzdłuż planowanej inwestycji. Burmistrz nie zmienił zdania. Wniosek inwestycja w proponowanym kształcie powstanie a mieszkańców "zaspokojono" propagandą. Cóż wniosek jest jeden z Centrum Ząbek trzeba się wynosić. Smutne to ale prawdziwe. Do celu po trupach ...
      • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 06:16
        Jeszcze na marginesie: mieszkańcy Ząbek mogą pożegnać się z wygodnym dojeżdżaniem własnymi autami do stacji PKP. W ramach planowanej inwestycji nie zaplanowano wydzielenia większej liczby miejsc parkingowych - wręcz przeciwnie istniejące zostaną w większości zlikwidowane. Burmistrz zamierza zwiększać liczbę autobusów. Ciekawe czy sam dojeżdza do pracy komunikacją publiczną, którą tak promuje?
        • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 06:21
          ... kontynuując: pociągów podobno ma być więcej, autobusów również. Autobusy przejadą pod oknami bloków na Orlej. Leczniczą inhalację spalinami mieszkańcy maja zapewnioną! Ruch samochodów ciężarowych ma być ograniczony do 10 ton. Niestety z egzekucją zakazów będzie jak obecnie - czyli de facto jej nie będzie. Zielone miasto wita w zielonym raju!
          • antyrondo Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 06:22
            Miasto Ogród czy Ogród Spalin?
            • bighit Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 07:21
              antyrondo napisał:

> Miasto Ogród czy Ogród Spalin?

SPALINOGRÓD
              • k_greg Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 08:21
                Chciało się mieszkać w centrum, to konsekwencje trzeba ponosić takiego wyboru, zarówno pozytywne (blisko PKP, ZTM, UM) jak i negatywne (wzmożony ruch samochodowy).
                • rotot Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 10:33
                  Centrum Brudodziurospalinogrodu. Ale z zarądowanym tunelem i darmo Dziurmistrzowym Busikiem (Becikowozem). :)

• k_greg Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 11:50
                    rotot napisał:

> Centrum Brudodziurospalinogrodu. Ale z zarądowanym tunelem i darmo Dziurmistrzo
                    > wym Busikiem (Becikowozem). :)
                    >

Co do brudu zgadzam się bez dwóch zdań. Rozumiem, że znasz inne rozwiązania z innych miast bez spalin. Może wprowadzić zakaz wjazdu do Ząbek a samochody pozostawiać na obrzeżach, dalej spacerkiem. Ekologiczne i Zdrowe. Szczególnie dla narażonych na spaliny nieszczęśliwych mieszkańców Orlej.........
                  • cocteau99 Re: Rondo w Ząbkach na ul. Orlej 23.03.11, 12:53
                    rotot napisał:

> Centrum Brudodziurospalinogrodu. Ale z zarądowanym tunelem i darmo Dziurmistrzo
                    > wym Busikiem (Becikowozem). :)
                    >

Doskonałe :)))
                    Nowe powiedzonko: "Gość się zarondował jak ząbkowski tunel"
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka