Dodaj do ulubionych

Dawny Pruszków

20.10.13, 13:27
Mam pewien pomysł na serię filmików o Pruszkowie, pokazujących najstarsze budynki, czy ulice w Pruszkowie. Składałoby się to z dwóch części - filmik, oraz kilka zdjęć z tej okolicy. Pierwsze filmiki pojawiłyby się niedługo, tylko czy byłoby komu takie coś oglądać? Każdy z nich pokazywałby
inną dzielnicę naszego zacnego miasta ;)
Obserwuj wątek
    • aabb13 Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 13:27
      Oczywiście mojego autorstwa.
    • wfe416n Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 14:02
      aabb13 napisał:

> Pierwsze filmiki pojawiłyby się niedługo, tylko czy był
      > oby komu takie coś oglądać?

Jednego "oglądacza" już masz, kręć.
    • gaz.lupkowy Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 15:16
      A ile masz megapixeli w komórze?
      • aabb13 Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 15:45
        W apracie 7,2, telefonem tylko filmy (720p)
        • gaz.lupkowy Re: Dawny Pruszków 21.10.13, 07:11
          Tak myślałem..
    • 3piotr34 Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 17:32
      napewno,byliby chetni
    • ewa.c3 Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 18:08
      dopisuję się do oglądania ..
    • taxipruszkow Re: Dawny Pruszków 20.10.13, 21:38
      ja też się zapisuje
      • anna-w Re: Dawny Pruszków 21.10.13, 08:08
        Oczywiście chętnie obejrzymy.
    • blackwadera Re: Dawny Pruszków 21.10.13, 11:00
      Chociaż obecnie mieszkam w Warszawie, zawsze śledzę informacje o Pruszkowie, w którym mieszkałam wiele lat. Często tu przyjeżdżam i czasem zastanawiam się co było w miejscu gdzie stoi nowy budynek. tyle lat mijałam to miejsce i ...luka w pamięci. a więc oczywiście bardzo chętnie obejrzałabym filmiki a jeśli jeszcze do tego trochę tekstu - informacji - super. Trzymam kciuki za realizację!
      • aabb13 Re: Dawny Pruszków 21.10.13, 12:12
        Skoro tak - w piątek powinien pojawić się film #1 - Tworki. O ile będzie pogoda :)
        • hop_a Re: Dawny Pruszków 21.10.13, 13:51
          Nie filmy, ale zdjęcia pokazujące i nowe i stare miejsca jednocześnie można znaleźć tutaj:
          www.facebook.com/media/set/?set=a.691707444188920.1073741828.117414674951536&type=3
          • aabb13 Re: Dawny Pruszków 25.10.13, 19:22
            Okazuje się, że teren Tworek jest większy niż przypuszczałem. Mam już jakieś 80% zdjęć (50), ale chce zrobić to jak najlepiej. Film pojawi się jutro wieczorem.
            • anna-w Re: Dawny Pruszków 25.10.13, 21:01
              Super czekamy.
    • aabb13 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 02:54
      Mój komputer mnie nie lubi, z wzajemnością z resztą. Przez problemy z montażem film pojawia się o 3 nad ranem. Niezależnie od efektu końcowego pracowałem nad nim z 7-8 godzin. Proszę więc o wyrozumiałość, do tego ocenianie, komentowanie, i, tu szczególna prośba do tych, którym się podobało i chcą więcej, klikanie w reklamy przy filmiku. Ciąg dalszy, jeśli tylko chcecie, nastąpi. Mam pewien pomysł na miejsce.

LINK: www.youtube.com/watch?v=Mv-IGWfioS4
      • 3piotr34 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 05:53
        montuj kolejne :) brawo za pomysl , i wykonanie:))trzeba go udostępnić na fb:)
        • maariusz01 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 08:24
          Pomysł na stworzenie takiego filmu na plus ale mam parę zastrzeżeń co do jego wykonania.
          Ta zapętlona muzyka doprowadziła przynajmniej mnie do tego aby całkowicie wyłączyć dźwięk , ponadto wstawiane zdjęcia są bo są ale co przedstawiają nie wiadomo. Może warto by było wmontować jakiś krótki opis co operator teraz przedstawia. Po mimu tych paru niedociągnięć brawo że ktoś poświęca swój wolny czas na tak szczytny cel aby pokazać nasze miasto okiem kamery.
          • hinia12 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 09:27
            Pomysł świetny,jestem pewna,ze następne filmiki będa coraz lepsze!uwagi maariusza01 bardzo trafne-przeczytaj z uważnie i do dzieła!czekamy na ciąg dalszy!
          • aabb13 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 11:35
            Bardzo dziękuję za te uwagi. Muzyka, zdaje sobie sprawę, że zapętlona jest tragicznie, ale do innej niestety mógłby przyczepić się jutub. Następnym razem wymyśle coś lepszego. Zdjęcia w części drugiej, która pojawi się niedługo będą dokładnie opisane, tym razem nie robiłem tego, bo pewnie mało kogo zainteresowałby numer pawilonu. Następnym razem zrobię bardzo, bardzo dokładny opis tylko jednej ulicy, opisując każde zdjęcie z osobna. Dzięki za słowa, czekam na więcej uwag od Państwa :)
            • anna-w Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 16:36
              Filmik bardzo dobry obejrzało kilka osób mnie się osobiście podoba i czekam na dalsze.
            • august.b-w Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 18:57
              Dziękuję. Wreszcie coś ciekawego na forum...
            • mantra1 Re: Dawny Pruszków 27.10.13, 19:26
              Dzięki za ten filmik, nawet przez ułamek sekundy zahaczyłeś kamerką o mój dom. :). Jutubem się nie przejmuj, większość "chałupniczych" filmów ma tła muzyczne bez licencji. Oni Cię tylko o tym poinformują, ale filmu nie usuną, musisz tylko potwierdzić, że się zgadzasz i nie wnosisz sporu.
              Mam trochę pięknych fotek z Tworek z zeszłego tygodnia, kiedy jeszcze wszędzie leżały kolorowe liście, podesłałabym Ci, ale niestety na wszystkich jest mój pies.
              • aabb13 Re: Dawny Pruszków 28.10.13, 16:30
                Nie ważne, że pies, polecam opublikować Twoje zdjęcia na naszym fotoforum. Wciśnij Pruszków nad tym tematem, tam w górnej części będziesz miał fotoforum Pruszków.

Sprawdzimy następnym razem, co powiedzą a normalną muzykę. Film będzie w piątek, albo sobotę.
                • aabb13 Re: Dawny Pruszków 29.10.13, 15:42
                  Swoją drogą, to jakieś pomysły na część trzecią? (część druga 40%)
                  • rooms Re: Dawny Pruszków 30.10.13, 10:43
                    Wspaniały pomysł! Podziwiam inicjatywę, wykonanie i zaangażowanie. Gratuluję, bo fajnie się to ogląda. Jeżeli mogę, to chętnie udostępnię znajomym na FB :)

Co do uwag, myślę, że warto byłoby podzielić dłuższe teksty na dwie plansze, bo bez pauzy ciężko je przeczytać, a informacje wartościowe.

Błagam, popraw przekład sentencji łacińskiej, bo jest koszmarny - wystarczy ją wpisać w google i wyskakuje przekład, który przez wieki po prostu się utarł i dowolność gryzie w oczy ("Zdrowie chorego najwyższym prawem"). Przy okazji data na budynku (1:54 MCMXXIX to data wybudowania: 1929).
                    Drobne błędy: 0:14 powinno być: "kanalizację", 0:25 powinno być: "żołnierzy polskich", 13:26 powinno być: "niedaleko", "w tym samym"
                    To tylko drobiazgi, bo całość baaaaardzo mi się podobała i czekam na więcej!
                    O czym będzie druga część?
                    • aabb13 Re: Dawny Pruszków 30.10.13, 18:25
                      Dziękuję za uwagi, następnym razem postaram się to ulepszyć. Następna część będzie niespodzianką.

PROSZĘ WSZYSTKICH, KTÓRYM SIĘ PODOBAŁO O KLIKANIE REKLAM PRZY FILMIE. I TO NIE JEST ŻART.
                      • michart Re: Dawny Pruszków 30.10.13, 20:12
                        Pod warunkiem, że kupisz za to jakiś rig do kamery, bo wszystkie ujęcia z samochodu są przekoszone. :) (jeśli to był zamierzony efekt artystyczny, to pardon)

Nie wiem, co będzie w części 2. ale oczywistym wyborem wydają się okolice PKP ze szczególnym uwzględnieniem Stalowej, Ołówkowej i Parkowej. Później może to, co zostało z pruszkowskiego getta żydowskiego (a jest tego coraz mniej, prawie nic, i warto to utrwalić, zanim wybudują tam kolejne bloki) no i, last but not least, Żbików.
                        • aabb13 Re: Dawny Pruszków 31.10.13, 15:35
                          Mam już plan na kolejne kilka odcinków, jeżeli chcesz zobaczyć odcinki o tym co napisałeś, to Cię ucieszę. Filmy są kręcone z roweru, niestety nie ma tam gdzie zaczepić "kamery" poziomo. Postaram się to ulepszyć, jednak mając do dyspozycji taśmę klejącą nie ma za dużych możliwości.
      • gaz.lupkowy Re: Dawny Pruszków 01.11.13, 07:45
        W uzupełnieniu. Np. dużo darmowej muzyki znajdziesz tu: incompetech.com
    • gaz.lupkowy Re: Dawny Pruszków 01.11.13, 07:14
      Bardzo się cieszę, że ten film powstał. Gratulacje! Trzymam kciuki za to, aby powstawały kolejne odcinki (potrzebna wytrwałość). :)

Pozwolę sobie na kilka skromnych uwag.

1. Muzyka - ten temat już został z grubsza skomentowany. Przy odrobinie wysiłku można w sieci znaleźć dużo świetnej darmowej muzyki, której twórcy sami się proszą, żeby ją brać i wykorzystywać. W znalezieniu bez problemu pomoże wujek Google.
      2. Technika - przepały, brak balansu bieli, włączony stabilizator obrazu, za duża głębia ostrości - te wszystkie drobiazgi sprawiają, że w najlepszym przypadku otrzymujemy dzieło w rodzaju "Blair Witch Project", a w najgorszym kolejny odcinek "Rosja to stan umysłu". Na dłuższą metę to nie jest fajne.
      3. Kompozycja obrazu - mało wyszukane ujęcia w połączeniu ze słabą techniką zabiją każdy film dokumentalny. Nie chcę powiedzieć, że tak jest do końca w tym przypadku, ale warto postarać się, aby popatrzeć na budynki i ulice z jeszcze bardziej oryginalnej perspektywy. Z dachów, ze środka mieszkań, z podwórek.
      4. Narracja - film praktycznie można oglądać od tyłu bez utraty wątku, ponieważ narracja składa się z mechanicznie połączonych ze sobą fragmentów, które spaja wyłącznie to, że rzecz się dzieje w Tworkach, które zresztą zostały przedstawione jak jakiś Ciechocinek. Tworki to przecież szpital psychiatryczny. Gdzie blade twarze w oknach? Gdzie ludzie na niedzielnych spacerach? Gdzie krzyki chorych rozdzierające ciszę nocy? No, gdzie? Tego ducha nie udało się uchwycić.

W filmie podoba mi się jego solidność, szczerość, prostota i bezpretensjonalność. Jestem pod wrażeniem zaangażowania. Jest to dobry kierunek i jestem przekonany, że następne produkcje będą tylko lepsze.
      • aabb13 Re: Dawny Pruszków 01.11.13, 22:37
        Dziękuję za link, i za uwagi. Kolejna część się montuje.
    • aabb13 Re: Dawny Pruszków 02.11.13, 15:02
      CZĘŚĆ DRUGA: www.youtube.com/watch?v=uwC33IWsrUQ

Zapraszam do klikania w reklamy przy filmie. Tym razem bez filmu - ta ulica jest dziurawa, poza tym skończyła mi się taśma klejąca.
      • maariusz01 Re: Dawny Pruszków 02.11.13, 15:43
        Pomimo "braku taśmy klejącej" film zdecydowanie lepszy niż cz.1.
      • hinia12 Re: Dawny Pruszków 02.11.13, 15:43
        Bardzo Ci dziękuję za ten film.Obejrzałam z prawdziwą przyjemnścią i nie mniejszym zainteresowaniem.
        • ad-agio Re: Dawny Pruszków 07.11.13, 11:53
          brawo za zapał i konsekwentną realizację pomysłu.
          Fajnie byłoby to gdzieś pokazać, polecam się mogę grać muzykę na żywo, na nieco rozstrojonym fortepianie, by był klimat epoki :)
      • gauchoo Re: Dawny Pruszków 28.11.13, 14:51
        Świetna robota! Gratuluję!
    • aabb13 Re: Dawny Pruszków 28.11.13, 14:04
      Może kolejna część? Dawno nie było :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka