Dodaj do ulubionych

to znowu ja - do kierowcow

13.02.14, 23:13
Witam
Proszę o uwagi dotyczące znaków drogowych, świateł i w ogóle organizacji ruchu w Pruszkowie.
np. dlaczego przy starym CPN (jadąc od Piastowa) nie ma zielonej strzałki w prawo w czasie gdy z Al. WP z Pruszkowa jest w lewo itp..

Nie będę cokolwiek robił w tych sprawach, ale chciałbym Was sprowokować.:)
Obserwuj wątek
    • 3piotr34 Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 12:14
      Witam , ja mam uwagę odnośnie umiejętności jazdy kierowców . kierowca ze srebrnej astry 2 , na blachach WSE....nie wie ,że chodnik przy ul. Prusa nie służy do omijania aut stojących w korku...do tego stopnia był bezczelny ,że nie zwrócił uwagi ani na mnie , ani na kobietę z wózkiem dziecięcym !!! Powiem tak: w ostatniej chwili uciekłem z chodnika na skarpę nad stawem. Być może w jego stronach tzn w Sierpcu jest normalne ganianie pieszych po chodnikach samochodami...Z perspektywy czasu to żałuje ,że nie zadzwoniłem pod odpowiedni numer , tam jest monitoring , i może odpowiedni mandat nauczył by gościa jeździć ...
      • bbastek13 Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 13:06
        trzeba zgłaszać takie sytuacje, do debili tylko przez kieszeń się trafia, na głowę nie ma co liczyć
    • slsz Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 15:41
      To akurat proste, bo kierowcy często traktują zielona strzałkę jak zielone światło, mało kto wie, że jest obowiązek zatrzymania się przy sygnale czerwonym i zielonej strzałce i dopiero po zatrzymaniu i upewnieniu się o możliwości bezpiecznego konstytuowania jazdy można to zrobić. A skręt w lewo to chyba sygnalizator S3 jeśli dobrze pamiętam, więc nie jest to skręt warunkowy.
      • vandikia Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 18:11
        no błagam bez takich herezji, że mało kto wie że zielona strzałka to nie z automatu zielone światło, gdyby tak było to zielone strzałki byłyby dawno zlikwidowane

ja myślę, że to może być częściowo sprawa kosztów wymiany nowych sygnalizatorów, latami nie było strzałki w Powstańców z Wojska Polskiego chociaż aż się prosiło, po dodaniu skrętu w lewo w Pogodną i zrobieniu nowej sygnalizacji strzałka jest
        • slsz Herezji? 14.02.14, 22:21
          Wiedzieć a stosować się do przepisów to zupełnie co innego. Gwarantuje jednak, że zdecydowana większość kierowców nie ma o tym bladego pojęcia.
      • pustegatki Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 20:18
        Sytuacja w Polsce wygląda inaczej. Żeby uzyskać prawo jazdy trzeba się namęczyć, nachodzić, wykosztować za doszkolenia i egzaminy, żeby po 20 razie dostać licencję. A to powoduje, że jak ktoś w końcu dostaje papier, to czuję całkowity brak hamulców. Zatem takie zaostrzanie rygorów pod którymi przyznaje się prawo jazdy przynosi skutek odwrotny od zamierzonego. Im bardziej, tym mniej hamulców.
        • slsz Re: to znowu ja - do kierowcow 14.02.14, 22:25
          Nie jest aż tak źle. W szkole gdzie uczę nikt nie zdawał 20 razy, rekord to chyba 6 podejść. Skłaniałbym się jednak do braku wyobraźni zamiast braku hamulców, niektórzy po prostu nie zdają sobie sprawy z konsekwencji swoich poczynań.
      • stary_pawian Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 10:40

slsz napisał:
        > To akurat proste, bo kierowcy często traktują zielona strzałkę jak zielone świa
        > tło, mało kto wie, że jest obowiązek zatrzymania się przy sygnale czerwonym i z
        > ielonej strzałce i dopiero po zatrzymaniu i upewnieniu się o możliwości bezpiec
        > znego konstytuowania jazdy można to zrobić. A skręt w lewo to chyba sygnalizato
        > r S3 jeśli dobrze pamiętam, więc nie jest to skręt warunkowy.

Witaj
        Na skrzyżowaniu o którym pisałem z Woj. Polskiego w lewo w kierunku Piastowa jest osobny sygnalizator. W tym czasie na wprost na WP jest czerwone więc można by było w tym czasie dać od strony Piastowa zieloną strzałkę w prawo. To tylko podłączenie jednego kabla w szafie sterującej światłami - zielone w lewo z WP i strzałka w prawo z Boh. Warszawy. Zupełnie bezkolizyjne.

PS.
        Zacząłem o organizacji ruchu w Pruszkowie, a widzę, że już na wstępie zaczyna się o zachowaniu niektórych kierowców :(
        • slsz Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 10:56
          Jakiś czas temu chyba Unia chciała aby strzałki zniknęły z naszych ulic na zawsze. Nie wiem, być może są jakieś dyrektywy co do tego jak, gdzie i czy w ogóle ostawiać nowe strzałki albo po prostu komuś się nie chce. Większa bzdurę można znaleźć po drugiej stronie ulicy, czyli skręt z Wojska Polskiego w Bolesława Prusa. Stoi tam znak A7 który nijak ma się do przepisów bo poruszamy się cały czas tym samym pasem ruchu.
          • stary_pawian Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 20:11
            slsz napisał:

> Jakiś czas temu chyba Unia chciała aby strzałki zniknęły z naszych ulic na zaws
            > ze. Nie wiem, być może są jakieś dyrektywy co do tego jak, gdzie i czy w ogóle
            > ostawiać nowe strzałki albo po prostu komuś się nie chce.

Chyba komuś się nie chce.
            Na tym samym skrzyżowaniu z B.Prusa w prawo w Al. Jerozolimskie jest sobie strzałeczka (nawet wcześniej niż skręt w lewo z WP w Boh. Warszawy) i bardzo dobrze.
            Zielone strzałki miały zniknąć (te malowane) i mniej więcej zniknęły.
            Sygnalizatory pozostały "do dyspozycji lokalnych władz".
            • zibi-pruszkow Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 20:47
              Zielona strzałka z Prusa w WP w kierunku W-wy zapala się w chwili kiedy WP w kierunku W-wy ma czerwone światło, w tej chwili zapala się zielona strzałka dla skręcających z WP w Prusa, z kierunku W-wy, przy czym nadal WP z kierunku W-wy ma zielone na wprost.
              Jak widać w jedną stronę się da zrobić zieloną strzałkę, w drugą już nie koniecznie.
              • stary_pawian Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 20:58
                zibi-pruszkow napisał:

> Zielona strzałka z Prusa w WP w kierunku W-wy zapala się w chwili kiedy WP w ki
                > erunku W-wy ma czerwone światło, w tej chwili zapala się zielona strzałka dla s
                > kręcających z WP w Prusa, z kierunku W-wy, przy czym nadal WP z kierunku W-wy m
                > a zielone na wprost.
                > Jak widać w jedną stronę się da zrobić zieloną strzałkę, w drugą już nie koniec
                > znie.
                Zielona z WP w lewo czeka aż zapali się czerwone z Warszawy. Dlatego w prawo z Boh. Wa-wy może być bezkolizyjne.
                • stary_pawian Re: to znowu ja - do kierowcow 15.02.14, 21:09
                  stary_pawian napisał:

> zibi-pruszkow napisał:
                  >
                  > > Zielona strzałka z Prusa w WP w kierunku W-wy zapala się w chwili kiedy W
                  > P w ki
                  > > erunku W-wy ma czerwone światło, w tej chwili zapala się zielona strzałka
                  > dla s
                  > > kręcających z WP w Prusa, z kierunku W-wy, przy czym nadal WP z kierunku
                  > W-wy m
                  > > a zielone na wprost.
                  > > Jak widać w jedną stronę się da zrobić zieloną strzałkę, w drugą już nie
                  > koniec
                  > > znie.
                  > Zielona z WP w lewo czeka aż zapali się czerwone z Warszawy. Dlatego w prawo z
                  > Boh. Wa-wy może być bezkolizyjne.
                  >
                  miało być
                  Zielona z WP w lewo - Boh. Warszawy - czeka aż zapali się czerwone z Warszawy. Dlatego w prawo z Boh. Wa-wy może być bezkolizyjne.
                  >
    • stary_pawian Inni potrafią 15.02.14, 21:34
      Witam
      Uprzedzam wszelkie wpisy, że mógł bym itp., że tylko narzekam.
      Mnie się nie chce nawet nie chcieć. Nie chciało mi się wczoraj, nie chce mi się dziś i nie ma nadziei by zachciało mi się kiedykolwiek :(
      W Norwegi na większych trasach przed rondem tablica informacyjna o zjazdach stoi jakieś 200m przed, a nie przy samym rondzie kiedy troszkę już brak czasu i przestrzeni by właściwe się ustawić.
      Hiszpanie potrafią przy znakach poziomych na jezdni napisać - i to też dużo wcześniej - do jakiej miejscowości ten pas na rondzie czy skrzyżowaniu prowadzi.
      Czy to takie wielkie koszty czy myślenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka