tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 15:55 krzycho1252 napisał: > Świeża krew. Jeśli był w drugim etapie tylko ON, to kto inny ........... Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 15:57 mieli złudzenia, że donosy i pisma coś zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 16:01 > że donosy i pisma coś zmienią. Gdy się walczy o chleb robiąc w kulturze, to wszystkie wyżej wymienione kulturalne kroki są usprawiedliwione. Jeszcze powinni połączyć dwie biurokracje kulturalnie ale... przed wyborami nie ruszą. Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 16:06 krzycho1252 napisał: Jeszcze powinni połączyć dwie biurokracje > kulturalnie. Bardzo to potrzebne. Wybory nie mają tu nc do rzeczy. Chyba tylko flegmatyczność urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 15:58 czekam teraz na wiadomość, kiedy Hala Targowa wróci do CKiS. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 16:08 Hala targowa została parę lat temu wydzierżawiona "Probudowi" przez fundację podlaskiej kultury czy coś w tym rodzaju. Fundacji chyba nie ma i hala żyje własnym życiem. A właściwie po co hala kulturze? Będzie odnowione i powiększone o piwnice kino Podlasie, odnawiają MOK, będą odnawiać kino Sojusz ... to jak na naszą kulturą o wiele za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 16:14 Za KRP "Ostateczną decyzję w sprawie nominacji podejmie do 30 września Prezydent Miasta Siedlce Wojciech Kudelski. " Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 16:25 Czy w komisji zasiadali madrzy ludzie? Może ktoś zna skład komisji. Ciekawi mnie ilu tam było takich którzy wiedzą co to jest kultura i jak się ją "robi". Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 17:23 jeśli Prezydent zmieni coś w ustaleniach komisji więc po co to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_duck Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 17:26 Szczere kondolencje dla pracowników CKiS, oj wygoni on z was diabła, żadnych tancbud ani tang nie będzie, tylko modlitwa, pokuta i sztuka religijna ;) Przy takich sytuacjach zawsze nucę sobie starą piosenkę Perfectu "Ale w koło jest wesoło" tekst ciągle aktualny! - Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 17:33 to on suminarium nie skończył i jeszcze powołanie jeszcze go "rzuca"? Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 17:36 Zapomniałem o najważniejszej sprawie. Czy stołek kontraktowy na określony czas czy na wieki wieków? Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 18:16 skończyli pracę i wszystkim "lata" pan nowy Dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 19:15 > i wszystkim "lata" pan nowy Dyrektor. Teraz czas na lizusostwo. W KRP mówił "Przede wszystkim stawiam na zaufanie szczerość i otwartość i o to będę prosił wszystkich, z którymi przyjdzie mi pracować. CKiS jest wspaniałym miejscem, gdzie pracują ludzie, którzy maja niesamowite doświadczenie i z niego będę chciał korzystać. Będę też starał się podpowiadać sprawy, które są ważne. Mam tu na myśli chociażby kwestię promocji, docierania z informacją o ofercie kulturalnej, programowej do szerszego grona - mówił na antenie Radia Podlasie." Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.rymuza Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 20:05 krzycho1252 napisał: > > i wszystkim "lata" pan nowy Dyrektor. > > Teraz czas na lizusostwo. > W KRP mówił > "Przede wszystkim stawiam na zaufanie szczerość i otwartość i o to będę prosił > wszystkich, z którymi przyjdzie mi pracować. CKiS jest wspaniałym miejscem, > gdzie pracują ludzie, którzy maja niesamowite doświadczenie i z niego będę > chciał korzystać. Będę też starał się podpowiadać sprawy, które są ważne. Mam t > u > na myśli chociażby kwestię promocji, docierania z informacją o ofercie > kulturalnej, programowej do szerszego grona - mówił na antenie Radia Podlasie." a wcześniej >> Za KRP "Ostateczną decyzję w sprawie nominacji podejmie do 30 września Prezydent Miasta Siedlce Wojciech Kudelski. " z tego wynikało by że już podjął.....? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 20:21 Taniec od rana do wieczora ... www.katalogbiznesu.pl/firma,15903.html Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin_chuck Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 21:21 No to mamy oszukańca... 209.85.129.132/search?q=cache:dKn02ds6k0MJ:taniec-towarzyski.com/instruktor/13-jan-jaroszynski/+taniec-towarzyski.com+jan+jaroszy%C5%84ski&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Doktorat z edukacji medialnej czy z... teologii pastoralnej ??? nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=217512&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 28.09.09, 21:37 och jak mnie korci, jak mnie korci... ale w myśl zasady, że lepiej nic nie pisać, niż pisać o kimś źle, pozostawię tutaj puste miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
w_chojecki Gratulacje Panie Janie! 28.09.09, 21:49 A ja pogratuluję. Bo to kolejny niezwykły sukces i osiągnięcie miłościwie nam panującej zgody na rzecz rozwoju. Gratuluję! I proszę sie nie dać Panom z M.O. :) Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: Gratulacje Panie Janie! 28.09.09, 22:59 Niejaki Pan w_chojnacki to albo sam Pan doktor albo osoba bardzo zaślepiona. Tu nie chodzi o nikogo trzeciego jak twierdzisz, ale o niekompetencję i chorą wizję firmy przez p. Jaroszyńskiego, ot tyle - powtarzam: chora wizja, chora! Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: Gratulacje Panie Janie! 29.09.09, 08:24 podajcie nazwiska członków komisji, pewnie już powstali z klęczek po obradach rozpoczętych błogosławieństwem biskupim o trafny wybór kandydata a pracownica banku - robiąca politycznie za vice prezydenta mogła zameldować pasterzowi - zbłąkanym owcom kultury siedleckiej wybrano katachetę na przewodnika , Alleluja, teraz tylko tańce katolickie, wiersze katolickie, teatr -dzieje od Mojżesza, żadnych imprez w niedzielę i święta, filmy tylko o świętych oczywiscie katolickich itd. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Gratulacje Panie Janie! 29.09.09, 09:23 > żadnych imprez w niedzielę i święta, filmy tylko o świętych > oczywiscie katolickich itd. Siedlczaninie13, siedlczaninie 13. To co napisałeś "a pracownica banku - robiąca politycznie za vice prezydenta mogła zameldować pasterzowi" jest trochę złośliwe bo w końcu kto ma wybierać jakiegoś dyrektora, jak nie komisja? Ja głosowałbym za E.K. ty na G.O. chyba nie, więc byłoby do przerwy 0 do 0. Spór rozwiązali za nas. Kogoś musieli wybrać? Na bezrybiu i rak ryba. Będzie doktor od kultury. Młody. ...a za rok będzie starszy i.... Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Gratulacje Panie Janie! 30.09.09, 09:44 chodowiak_siedlce napisał: > Niejaki Pan w_chojnacki to albo sam Pan doktor albo osoba bardzo zaślepiona. Tu > nie chodzi o nikogo trzeciego jak twierdzisz, ale o niekompetencję i chorą wizj > ę > firmy przez p. Jaroszyńskiego, ot tyle - powtarzam: chora wizja, chora! Na czym polega chora wizja Jana Jaroszyńskiego? Bardzo proszę o rzeczową odpowiedź, daleką od chorej nienawiści, którą popisałeś się w powyższym wpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Jaroszyński - komisja wybrała 29.09.09, 15:38 Duże gratulacje dla Janka, życzę mu jak najlepiej. Mam nadzieję, że sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Jaroszyński - komisja wybrała 30.09.09, 09:31 Ja również życzę Jankowi wszystkiego najlepszego w nowym wyzwaniu,które podjął. Nikt nie jest doskonały. Trzeba jednak widzieć także zalety człowieka, nie tylko jego wady. Pamiętam nie jeden negatywny komentarz o ŚP Panu A. Meżeryckim. Nam Polakom, Siedlczanom nikt nie dogodzi. Zawsze znajdą się osoby, którym ktoś nie będzie odpowiadł. Każdemu można zarzucić, że jest z kimś powiązany, że ktoś mu coś załatwił, że jest nie kompetentny ... itd. Zobaczymy za jakiś czas czy nowy Dyrektor się sprawdza, czy siedlecka kultura się rozwija. Dopiero wtedy poddajmy Go ocenie. Nie skreślajmy go na starcie. Nie życzmy Mu potknięcia żeby potwierdzić swoją teorię. Jego potknięcie będzie złe dla siedleckiej kultury i całych Siedlec. Mam nadzieje, że będzie miał więcej zrozumienia w pracy niż na tym forum. Trzymaj się Janek Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 lepsza czarnica niż klanica 30.09.09, 10:30 cieszę się pomimo czarnicy która nadciąga bo lepsza ciemnota niż blokowanie projektów innych od klanowych janku otwórz się na nowe postacie w kulturze siedleckiej bo obecni są wypaleni i jedyne na czym im zależy to pilnowanie swoich foteli a w kulturze potrzebna świeża krew by zainspirować i dokonać czegoś nowego inaczej wszystko staje się zwyklym kolorowym marketem bez uczuć Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzor Re: Jaroszyński - komisja wybrała 30.09.09, 10:56 Faktycznie świeża krew... Co wiemy o panu J? na podst: www.radiopodlasie.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-jan-jaroszynski-nowym-dyrektorem-ckis--16e7.html Kompetencje: Posiada stopień doktora poświęcony edukacji medialnej, który zdobył na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - jaki był temat pracy dr - nie wiadomo Doświadczenie zawodowe: Jest pracownikiem Katolickiego Radia Podlasie, pracuje jako opiekun Koła Przyjaciół KRP oraz realizator. Jest szefem promocji Chóru Miasta Siedlce - ponoć jeszcze tańczy i ewangelizuje Pomysł na dyrektorowanie: 1)(...) Będę też starał się podpowiadać sprawy, które są ważne.(...) - przyznam że zastrzelił mnie tym zdaniem - ważną sprawą jest np. mycie rąk po wyjściu z ubikacji... 2)(...) Mam tu na myśli chociażby kwestię promocji, docierania z informacją o ofercie kulturalnej, programowej do szerszego grona (...) - żeby zacząć docierać do kogokolwiek z ofertą - POTRZEBNA JEST OFERTA!!!! 3)(...)Wskazany przez komisję kandydat otwiera się na współpracę nie tylko z twórcami, ale i odbiorcami kultury (...) bardzo nowatorskie podejście!!! 4)(...)Chciałby też przyjrzeć się festiwalom i przeglądom, które były kiedyś w ofercie Centrum, ale z różnych przyczyn zostały zarzucone.(...) np. festiwal piosenki radzieckiej został zarzucony z niewiadomych przyczyn. uff same konkrety. Nie mam osobiście nic do pana J.J. Ponoć był najlepiej przygotowany merytorycznie. BOGOWIE MIEJCIE W OPIECE SIEDLECKĄ KULTURĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 30.09.09, 23:13 z wypowiedzi JJ w KRP: "będę też starał się podpowiadać sprawy, które są ważne" już ktoś tą wypowiedź zauważył, ale moim zdaniem pan dr JJ pomylił konkursy, bo skoro chce podpowiadać, to powinien złożyć ofertę na suflera w teatrze "S" a nie na dyrektora CKiS Odpowiedz Link Zgłoś
disgorge Re: Jaroszyński - komisja wybrała 30.09.09, 20:00 Gratulacje dla nowego Dyrektora. Mam nadzieję, że Pan Doktor Dyrektor zapewni większy udział w kształtowaniu polityki kulturalnej CKiS przez osoby duchowne. Jest nawet chyba za wprowadzeniem do społecznej rady programowej CKiS duchownego. Dobry pomysł! A więc: do przodu!! Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 dzyń dzyń dzyń 01.10.09, 16:26 mogę wystąpić w przebraniu księdza chętnie się wcielę w taką rolę i poprowadzę stado dzwoniąc dzwoneczkiem dzyń dzyń dzyń a stado za mną dzyń dzyń dzyń bom przecież przewodnik duchowy Odpowiedz Link Zgłoś
bertacesia Re: dzyń dzyń dzyń 01.10.09, 16:56 możesz, możesz bo to takie siedleckie. Prezydent Siedlec mówi "Szczęść Boże" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: dzyń dzyń dzyń 01.10.09, 19:37 Mówią na mieście, że już kolejka się ustawia do spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_duck Re: Jaroszyński - komisja wybrała 02.10.09, 22:58 Czy może ktoś zna skład jaśnie oświeconej komisji która wybrała ekscelencje Jaroszyńskiego na tron ? Warto znać takie nazwiska! PROSZĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 podkulony ogon 03.10.09, 12:20 a co zaoferuje w swym programie przewodnik dla wyznawców innej maści niż katolik? proszę mi odpowiedzieć gdzie tutaj jest zachowana tolerancja religijna? ksiądz niech w kościele ukulturalnia swoje stadka a my chcemy odważnej sztuki przekraczającej często wartości moralne a nie dzialającej zgodnie z dekalogiem bo taka sztuka podkula ogon i chowa się do budy jest nudna i niczym nie zaskakuje obudźcie się siedlczanie zanim znowu wrócicie do średniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: podkulony ogon 03.10.09, 15:24 Chciałabym tak delikatnie zasugerować, że wartości moralne to nie tylko katolicy mają, ale jest to bardziej ogólne pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 Re: podkulony ogon 03.10.09, 23:41 misinka jesteś pozytywną postacią tego forum i jak to powiedziel raks raczej starasz się nie krytykować ale czy nie boli Cię że cywilny ksiąxz będzie grzebal w kulturze Twojego miasta ja jestem zbulwersowany i jak będzie mi wjeżdżal z programem katolickim do świeckiej kultury to nie wytrzymam i wyjdę na ulicę by o tym powiedzieć coś mi się tutaj nie zgadza ten system jest poroniony obudźmy się bo będzie za późno a im tylko o to chodzi by nas omamić i kazać wierzyć w boga o imieniu przez nich kreowanym ja znam wiele imion boga i nie koniecznie nazywa się on tak jakby chcial janek Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: podkulony ogon 04.10.09, 00:01 Też nie lubię, jak miesza się te tematy, ale nie znam człowieka, tutaj wszyscy najeżdżają na niego, nie wiem, może go lepiej znają. Jak będzie robił to,co opisujesz, na pewno mi się nie spodoba. Ale jak sam widzisz, jest to też kwestia naszej władzy w mieście i pewnych układów, które też są na porządku dziennym. Gdyby następne wybory wygrała lewica (choć to wątpliwe), wtedy możesz liczyć na zmiany. A tak, to trzeba poczekać, zobaczyć i wtedy protestować. Dla mnie takie mieszanie sie też jest jak płachta na byka, na każdym większym koncercie przemówienie biskupa, itp., ale skoro stało się tak a nie inaczej, poczekajmy i zobaczymy co człowiek zrobi. A nie obrzucać go błotem, bo ma katolickie poglądy. Niech sobie ma katolickie, buddyjskie czy jeszcze inne. Przegięcie w żadną stronę nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 09:08 misinka81 napisała: > Też nie lubię, jak miesza się te tematy, ale nie znam człowieka, > tutaj wszyscy najeżdżają na niego, nie wiem, może go lepiej znają. Ja znam osobiście i jego i jego rodzinę. Janek to bardzo porządny człowiek, tym jednym słowem napewno można go określić. Nie mam pojęcia, czy poradzi sobie w roli menedżerskiej, życzę mu aby sobie poradził. Czy sobie poradzi nie wie też żadna z osób kipiąca jadem na tym forum. Jankowi przyzwoitości nie brakuje, za to wielu forumowiczom bardzo. Ale to powszechna różnica między ludźmi. Zwróć uwagę, że tutaj nie padają żadne konkretne argumenty, tylko jad ukierunkowany w stronę religijności, która jest prywatną sprawą Jana Jaroszyńskiego. No cóż, świadczy to o powszechnej głupocie jaka cechuje niejednego tutejszego forumowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
12b5 Re: podkulony ogon 05.10.09, 11:15 wzorowa mamo najlepiej jest powiedzieć o kimś że zieje jadem wtedy samemu na starcie jest się tym dobrym ja chcialbym poznawać kultury innych krajów a wraz z nimi ich obrzędy i religie a w siedleckim przypadku staje się to niemożliwe bo będzie nam wtlaczana jedna kultura i jedna religia zazieje jadem raz jeszcze twierdząc że jest to nominacja partyjna a taka w kulturze nie powinna mieć miejsca (pis) katolickie radio obsadzilo już nasze kino a to do dobrego i odważnego repertuaru też nie doprowadzilo więc jak masz ochotę na każdej imprezie kulturalnej czuć się jak w kościele i siedzieć jak mysz pod miotlą to nie ziej jadem partyjni do partii szkoda że przynależność partyjna znowu odgrywa tak dużą rolę komuno wróc tylko pod inną nazwą Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 13:18 12b5 napisał: > wzorowa mamo najlepiej jest powiedzieć o kimś że zieje jadem wtedy > samemu na starcie jest się tym dobrym ja chcialbym poznawać kultury > innych krajów a wraz z nimi ich obrzędy i religie to może powinieneś zająć się antropologią, albo religioznawstwem. a w siedleckim > przypadku staje się to niemożliwe bo będzie nam wtlaczana jedna > kultura i jedna religia ale to znowu puste, nic nie znaczące słowa... zazieje jadem raz jeszcze twierdząc że jest > to nominacja partyjna a taka w kulturze nie powinna mieć miejsca > (pis) katolickie radio obsadzilo już nasze kino a to do dobrego i > odważnego repertuaru też nie doprowadzilo więc jak masz ochotę na > każdej imprezie kulturalnej czuć się jak w kościele i siedzieć jak > mysz pod miotlą to nie ziej jadem nie mam zamiaru ziać jadem i nie obawiam się, że będę musiała siedzieć pod miotłą. Mój drogi, wypowiadasz jakieś słowa, przedstawiasz jakiś swój straszny, wyimaginowany świat, mówisz o swoich lękach, a bliżej to dziecięcym strachom, niż rzeczowej krytyce, której na razie być nie może, jedynie jad, jad, jad. Na razie tego rodzaju argumentacje są doprawdy śmieszne. Bardzo bliskie to populizmowi, które jak dotąd, był, jak wię wydawało, domeną PIS-u (jeżeli wogóle wchodzimy w polityczną dyskusję). jak widać okazuje się, że populizm jest bardzo popularny w każdej grupie. Powtarzam, wiem, czy Jan Jaroszyński poradzi sobie na stanowisku (mam nadzieję, że tak i mam też nadzieję, że z dobrym skutkiem dla wszystkich zainteresowanych - dobrze mu zyczę). Wiem jednak, że Jan Jaroszyński to ambitny (w granicach rozsądku), wykształcony, dobrze ułożony i porządny człowiek. Czy ktoś temu zaprzeczy? Czy osoby z taką lubością atakujące pustosłowiem na tym forum mogą tak samo powiedzieć o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 13:36 > > Powtarzam, wiem, czy Jan Jaroszyński poradzi sobie na stanowisku przepraszam najmocniej, miało być NIE WIEM :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: podkulony ogon 05.10.09, 14:00 WZOROWA_MAMO BĄDŹ TEŻ WZOROWY CZŁONKU RODZINY PANA JAROSZYŃSKIEGO, proszę o odpowiedzi na moje pytania, szczere odpowiedzi, bo prawdę i tak wszyscy znamy. 1. Czy p. Jaroszyński spełnia wymagania konkursowe: trzyletni staż na stanowisku kierowniczym, wykształcenie z dziedziny kultury, nieskazitelną opinię? 2. Czy p. Jaroszyński faktycznie nie ma i nie miał działalności gospodarczej w momencie ubiegania się i trwania konkursu aż do teraz? Wszystko jest przecież w odpowiednim rejestrze podlegającym prawu? 3. Czy p. Jaroszyński skończył jakiekolwiek studia czy kursy o charakterze finansowym, managerskim, kulturalnym? 4. Czy p. Jaroszyński ma poparcie ludzi kultury, ludzi, z którymi przyjdzie mu pracować? Czy ma poparcie przede wszystkim pracowników CKiS w Siedlcach? 5. Czy wg Pani p. Jaroszyński jest/był najlepszym kandydatem na to stanowisko? 6. Czy Mariola Zaczyńska w swoim artykule, większość forumowiczów gazeta.pl i tygodnika siedleckiego, zdecydowana większość środowiska kulturalnego czy też zwykli mieszkańcy naszego miasta piszą nieprawdę? 7. Czy nie uważa Pani, że czterostronicowa koncepcja działania CKiS p. Jaroszyńskiego to zdecydowanie za mało? Co więcej, koncepcja, w której nie znajdziemy planu działania tej instytucji, nic o kulturze, planach finansowych etc., konkretnych i merytorycznych stron, zdań tylko takie bzdety (i na prawdę nie chodzi mi o religijność) jak msza dla pracowników połączona z filmem i dyskusją o charakterze chrześcijańskim albo ksiądz w firmie? 8. Czy p. Jaroszyński może pochwalić się jakimkolwiek większym sukcesem albo dokonaniem? 9. Czy aby na pewno p. Jaroszyński posiadał doktorat z edukacji medialnej (jak twierdzi w swoim CV) a nie z teologii pastoralnej (która, powiem szczerze, ma się nijak do kultury)? 10. Czy na miejscu p. Jaroszyńskiego pchałabyś się na siłę, w zaparte, bez merytorycznego przygotowania i szacunku w ludziach do własnej osoby, dokonań, charyzmy i 'nieuczciwie' do instytucji, która protestuje na samą myśl przybycia tego pana do tej placówki? Czekam na odpowiedzi. To nie atak na osobę tego dziwnego kandydata, tylko ukazanie konkretnych i prawdziwych faktów. Sprzeciwiam się wprowadzania ludzi, którzy nie znają się na tym, co będą robić. Sprzeciwiam się ustawionym konkursom. Sprzeciwiam się niekompetentnym ludziom. Sprzeciwiam się... Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 15:00 chodowiak_siedlce napisał: > WZOROWA_MAMO BĄDŹ TEŻ WZOROWY CZŁONKU RODZINY PANA JAROSZYŃSKIEGO, nie jestem członkiem rodziny Jana Jaroszyńskiego, chociaż znam i mamę i tatę Janka i jego brata. Bardzo proszę o czytanie ze zrozumieniem. proszę o > odpowiedzi na moje pytania, szczere odpowiedzi, bo prawdę i tak wszyscy znamy. > > 1. Czy p. Jaroszyński spełnia wymagania konkursowe: trzyletni staż na stanowisk > u > kierowniczym, wykształcenie z dziedziny kultury, nieskazitelną opinię? ostatni czynnik napewno TAK > 2. Czy p. Jaroszyński faktycznie nie ma i nie miał działalności gospodarczej w > momencie ubiegania się i trwania konkursu aż do teraz? Wszystko jest przecież w > odpowiednim rejestrze podlegającym prawu? czy mowa o szkółce tańca? > 3. Czy p. Jaroszyński skończył jakiekolwiek studia czy kursy o charakterze > finansowym, managerskim, kulturalnym? ma dosyć dobre wykształcenie i otwartą głowę. > 4. Czy p. Jaroszyński ma poparcie ludzi kultury, ludzi, z którymi przyjdzie mu > pracować? Czy ma poparcie przede wszystkim pracowników CKiS w Siedlcach? na pewno ma wrogów na forum. > > 5. Czy wg Pani p. Jaroszyński jest/był najlepszym kandydatem na to stanowisko? nie wiem Jacy jeszcze inni kandydaci byli? Słyszałam (podkreślam, że słyszałam, bo nie było mnie przy wyborze), że był jedynym przygotowanym...to tez o czyms świadczy... > 6. Czy Mariola Zaczyńska w swoim artykule, większość forumowiczów gazeta.pl i > tygodnika siedleckiego, zdecydowana większość środowiska kulturalnego czy też > zwykli mieszkańcy naszego miasta piszą nieprawdę? Pani Mariola Zaczyńska bardzo często otzymuje zarzuty, że mija się z prawdą i nie jest to bynajmniej powszechny autorytet dziennikarstwa, a większość forumowiczów tutaj pisze zwykłe bzdury, żadnych konkretów, poza zarzutami "nadmiernej" religijności Jana Jaroszyńskiego, co przyzna każdy z minimum zdrowego rozsądku, że jest to dosyć głupawa argumentacja. > > 7. Czy nie uważa Pani, że czterostronicowa koncepcja działania CKiS p. > Jaroszyńskiego to zdecydowanie za mało? Co więcej, koncepcja, w której nie > znajdziemy planu działania tej instytucji, nic o kulturze, planach finansowych > etc., konkretnych i merytorycznych stron, zdań tylko takie bzdety (i na prawdę > nie chodzi mi o religijność) jak msza dla pracowników połączona z filmem i > dyskusją o charakterze chrześcijańskim albo ksiądz w firmie? jak moge poznać szczegóły tego dokumentu? czy jest on powszechnie dostępny. bardzo proszę o przesłanie go na moją prywatną skrzynkę. > > 8. Czy p. Jaroszyński może pochwalić się jakimkolwiek większym sukcesem albo > dokonaniem? on jest bardzo młodym człowiekiem, a CKIS w badź co bądź zaściankowych Siedlcach to z całym szacunkiem.... Zresztą ile jest w tym mieście osób spełniających te kryteria? Znasz kogoś takiego? > 9. Czy aby na pewno p. Jaroszyński posiadał doktorat z edukacji medialnej (jak > twierdzi w swoim CV) a nie z teologii pastoralnej (która, powiem szczerze, ma > się nijak do kultury)? > > 10. Czy na miejscu p. Jaroszyńskiego pchałabyś się na siłę, w zaparte, bez > merytorycznego przygotowania i szacunku w ludziach do własnej osoby, dokonań, > charyzmy i 'nieuczciwie' do instytucji, która protestuje na samą myśl przybycia > tego pana do tej placówki? nie mam ambicji pchania się gdziekolwiek. Zamiast tendencyjnych pytań bardzo proszę o konkrety: - programy wszystkich kandydatów. na razie to protest dostrzegam tutaj, ale raczej o charakrzerze szczekliwym... na programy oczekuje na prywatnej skrzynce, z przyjemnością rzucę okiem. Jeżeli odnajdę choćby cień wątpliwości co do szczerych intencji Janka Jaroszyńskiego pierwsza przyznam się do błędu. Na razie widzę tylko ślepy bunt i chory krzyk rozpaczy ludzi tętniących zawiścią. A ludzie zawistni nie stanowią moralnego autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: podkulony ogon 05.10.09, 15:11 Nie będę komentował tych odpowiedzi - pozostawiam Wam, drodzy forumowicze, do oceny własnej. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 15:28 chodowiak_siedlce napisał: > Nie będę komentował tych odpowiedzi - pozostawiam Wam, drodzy forumowicze, do > oceny własnej. i znowu, konsekwentnie pustosłowie.... na tym właśnie oparta jest krytyka, na niczym...siedlecki światek... Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: podkulony ogon 05.10.09, 15:41 cierpliwie czekam na programy kandydatów. Proszę wysłać je na adres prywatny. Prośba dotyczy osób, które mają minimum przyzwoitości, aby porzucić pustosłowie i skupić się na konkretach. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: podkulony ogon 05.10.09, 16:47 Wzorowa Mamo, jak widzisz nie zabierałem głosu bo i po co jak nie znam tematu, jednak już nie wytrzymałem kiedy omijasz jak piskorz niektóre pytania. Odpowiedz szczerze - czy faktycznie spełnia wymagania konkursowe? Co z tym kierownikowaniem plus działalnoscią kulturalną? Co z działalonością gospodarczą? Konkrety proszę a nie odpowiadanie pytaniem na pytanie przykład "Czy chodzi Tobie o szkołę tańca?" Tak pewnie o to chodzi koledze,wszak to chyba jest działalność gospodarcza? Tylko o to mi chodzi, nie o samą postać człowieka , bo faktycznie można go skrzywdzić tutaj na forum. Ale jezeli podejmujesz się próby obrony, jeżeli padają konkretne pytania wiec odpowiadaj na nie , nie zastawiaj się pytaniami jako odpowiedzi , bo to jest nie poważne w tym wypadku. Tak tylko lukam z ciekawością w ten wątek , jeszcze raz napiszę - jestem daleki od krytykowania tego człowieka bo go nie znam ani nie znam jego predyspozycji do tego stanowiska. Nie obchodzi mnie też jego światopogląd , jego sprawa doputy nie będzie narzucana innym. Więc odpowiedz na pierwszych pare pytań normalnie po ludzku np. nie nie ma tego czy tamtego ale wg mnie ma to i tamto albo siamto. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama do Aro 05.10.09, 17:36 Drogi forumowiczu, jak słusznie zauważyłeś łatwo jest człowieka skrzywdzić. Pytania uważam za tendencyjne. Króluje tutaj pustosłowie i komiczne zarzuty o zbyt dużej religijności :-) Faktycznie, nie ma sensu dyskusja na tym poziomie, bo ja, przyznaję, podchodzę emocjonalnie, gdyż człowieka znam prywatnie, znam rodzinę, znam zasady w jakich Janek był wychowywany i wiem, że jego zasady moralne są takie, jakie życzyłabym każdemu. Trudno mi uwierzyć, że Janek mógłby uczestniczyć w jakiejś nieczystej grze. Dużo łatwiej można mi wyobrazić sobie, że z wielką frajdą anonimowi forumowicze wylewają swoje pomyje...dla zasady, bo protestują, tylko sami dokładnie nie wiedzą przeciw czemu. Powtarzam, chcę poznać programy wszystkich kandydatów. Od zarzutu, że jego program jest chory zaczęła się ta dyskusja, tylko, że wszyscy sprawiają wrażenie, że nie wiedzą tak na prawdę o jaki program chodzi... Chce to przeczytać, wyrobić sobie inne zdanie niż prywatna opinia o człowieku. Póki co to niczego na tym forum nie ma ponad chorym PUSTOSŁOWIEM. Co chwila sprawdzam pocztę, jak na razie nikt nie jest w stanie mi pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: Kuriozum 05.10.09, 19:38 Pytania są tendencyjne? A to Ci heca! Pytania są atakiem? A to Ci heca! Czy pytania są pustosłowiem? Też nie sądzę, próbowała Pani odpowiedzieć na pytania,odpowiedzi są - każdy widzi jakie. O czym to może świadczyć? O sensowności tych pytań i postawionych w nich faktów, wszak wiemy, że p.Jaroszyński na to stanowisko się kompletnie nie nadaje. I jeszcze raz powtarzam - nie chodzi mi o poglądy p. Jaroszyńskiego natury duchowej. Jednak kiedy opiera swoje cztery kartki działania INSTYTUCJI KULTURALNEJ głównie na takich 'bzdetach' o których pisałem kilka postów wyżej staje się to kuriozum na skalę ogólnopolską, czymś,co długo będzie komentowane, oceniane i przede wszystkim negowane! Czekamy do środy, do dnia, w którym, mam-mamy nadzieję, Prezydent się opamięta i przejrzy na oczy. Otwarcie mówię - czekam na nowy konkurs, tylko tak ewentualnie wyszedłby z całej tej kosmicznej, niczym z filmów sf, sytuacji. Polecam Ci również, droga wzorowa_mamo, udaj się do wielbionego Jana - on na pewno ukaże przed Tobą te cztery,puste w merytorykę, kartki. Rozsądny człowiek po przeczytaniu czegoś takiego i nawet nikłej wiedzy o instytucji jaką jest CKiS załamałby się całkowicie. Przed lekturą zalecam spożycie środka uspokajającego. Jeśli interesuje Cię koncepcje innych kandydatów - udaj się do Urzędu Miasta albo do Centrum Kultury i Sztuki, tak powinnaś otrzymać odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i zobaczyć koncepcję kandydata/kandydatów z CKiS. Nie broń ślepo p. Jaroszyńskiego. Zapoznaj się z koncepcjami, choćby p. Jaroszyńskiego i p. Orzełowskiego. Porównaj, przeczytaj, przejrzyj - jak wolisz. Jeśli nie widzisz różnicy - wyprowadzam się z tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Kuriozum 05.10.09, 19:44 i dalej puste słowa jadem przepełnione, ale najwyraźniej już w pewnym wieku, po tylu latach inaczej się nie da. Nie liczę już na konkrety, a w dalsze pustosłowie nie wchodzę. Ujadające szczekanie nie dla mnie, są tu lepsi w tym specjaliści, więc pole pozostawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: Kuriozum 05.10.09, 19:49 Haha!!! Zaślepienie nie zna granic... Pozwól, że nie będę oceniał i komentował kolejnej Twojej wypowiedzi - czytelnicy i tak wyrobią/wyrabiają sobie opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzor Re: Kuriozum 06.10.09, 15:42 Ciekawe jest że, jak umarł Meżerycki to flagi opuszczali, płakali że wielki człowiek kultury umarł itd itp - a potem na stanowisko po tak wielkiej osobistości wsadzają jakiegoś "niktosia" - no ja to się pytam: skoro uznano Meżeryckiego prawie za półboga kultury siedleckiej to czy wsadzenie na tron dyrektorski zupełnie anonimowej osoby nie jest przypadkiem dezawuacją tego stanowiska ? Odpowiedz Link Zgłoś
setnefer Re: podkulony ogon 05.10.09, 13:33 w jakim zakresie personel kina ma wpływ na jego repertuar ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Wzorowo .... wkręcamy ? 16.10.09, 20:09 tylko > jad ukierunkowany w stronę religijności, która jest prywatną sprawą > Jana Jaroszyńskiego. nie znam człowieka ale poprosze o odpowiedź dot. tej prywatnej sprawy : czy prawdą jest że ma wprowadzić/wprowadził księdza do rady programowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Człowiek z charyzmą 04.10.09, 12:51 Co tu do rzeczy ma czyjaś katolickość czy laickość? Szefem instytucji kultury powinien być człowiek z pewną charyzmą oraz wizją działania takiej firmy służącej wysokiej kulturze i mieszkańcom miasta zaiteresowanym jak naróżniejszymi formami realizacji ambitnych zamierzen. To nie ma być agencja organizująca biesiadne koncerty telewizyjnych idolów (chociaż może czasami też). Chodzi o jakość takiego szefa-wizjonera, a nie o jego religijne przekonania. W tym wypadku pan J. się dyskwalifikuje swoją eksponowaną religijnością w nie właściwym miejscu i czasie, podobnie by było z laickim kandydatem, gdyby wysuwał na pierwszy plan swoje ateistyczne poglądy i zamierzał uczynić je kanwą swoich działań. Oddajcie kulturę i sztukę ludziom kultury i sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzynsiedlecki Re: Człowiek z charyzmą 05.10.09, 09:10 Zastanawia mnie fakt, że jeżeli Kudelski chciał kogoś mianować od siebie to mógł powierzyć funkcję drugiemu O., przeciwko któremu nie byłoby takiej jatki. Pytanie tylko co wtedy z G.O.?, ale i tak wątpię, żeby J.J. chciał go na z-cę, bo już chodzą słuchy, że jego zastępcą będzie niejaki przyjaciel J.J. - czyli K.B. I to będzie "dopiero duet" - pożyjecie! zobaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Człowiek z charyzmą 05.10.09, 09:11 klemens.klemens napisał: > W tym wypadku pan J. się dyskwalifikuje swoją eksponowaną > religijnością w nie właściwym miejscu i czasie, Ale proszę mi klarownie wytłumaczyć, gdzie on eksponuje swoją religijność, poza faktem, że jest od lat związany z siedleckim radiem oraz, że regularnie co niedziela chodzi do kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Łzy 05.10.09, 09:52 Aż żal taki mądry wiersz tu wpisywać: "Łzy fałszywe przed mrożeniem poddaje się zabiegowi destylacji, gdyż z natury są mętne i doprowadza się je do stanu, w którym pod względem czystości nie ustępują prawie łzom prawdziwym. Są bardzo twarde, bardzo trwałe i nadają się nie tylko do ozdób, ale także do krajania szkła." (Z. Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
kons3 Mniej emocji 05.10.09, 16:37 Spróbuję uporządkować dyskusję. Wybrano p. Jaroszyńskiego na dyrektora ważnej (???) instytucji w mieście. Ten pan ma na pewno niezłe kwalifikacje formalne na bycie dyrektorem instytucji kultury (wykształcenie, działalność w sferze kultury). Wątpliwe czy ma kwalifikacje na dyrektora, bo z dyskusji nie zauważyłem, że zarządzał ludźmi, a tym bardziej instytucjami. Ryzyko jego powołania jako osoby zarządzającej jest więc duże. Jest to człowiek młody (ok. 30 lat) co może być zaletą (o ile ma dynamikę, ale o tym nic z dyskusji się nie dowiedziałem, poza tym, ze gdzieś działań, ale nic o skutkach tego działania) lub wadą (brak doświadczenia i ryzyko popełnienia dużych błędów). Brak też jasnej odpowiedzi po analizie wielu kryteriów czy byli lepsi kandydaci, bo z dyskusji nie dowiedziałem się nic jeśli chodzi o porównanie kandydatów. Nie dowiedziałem się też na ile nowy dyrektor będzie musiał prowadzić działania restrukturyzacyjne. I czy będzie musiało dojść do starcia z pracownikami i ludźmi kultury? Jeśli tak, to zadanie ma strasznie trudne przy braku doświadczenia. Na koniec wątek polityczny. Nie dowiedziałem się czy nowy dyrektor ma polityczne (osobiste) wsparcie wśród władz. Zapewne ma, ale tego wątku nikt nie rozwinął. I na ile będzie wspierany przez polityków? I na ile będzie od początku atakowany? A będąc plotkarzem zapytam się, przez kogo (jaką partię lub grupę) jest lansowany, a jak go nie toleruje? A co do wątku związanego z religią, to też ciężko coś powiedzieć. Nie wiem, czy niektórzy internauci reagują alergicznie na słowa kościół katolicki (co jest dość częste wśród dyskutantów internetowych), czy p. dyrektor jednak lekko (lub ciężko) przegiął. Jedno zdanie (zresztą nie zacytowane) to na pewno za mało, aby kogoś dyskredytować. Jest jeszcze jeden ciekawy wątek, wątek wycieku informacji z przebiegu konkursu (ktoś zna i upublicznił w niewiadomym dla mnie interesie program kandydata). Odpowiedz Link Zgłoś
darwet Re: Mniej emocji 05.10.09, 17:08 nie ma też żadnej informacji czy stanowisko jest kontaktowe (na określony czas). Nie można mianować człowieka na wieki wieków. A jeśli tak, to i miejsce w aleji zasłużonych w umowie musi być ujęte. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Mniej emocji 05.10.09, 17:41 darwet napisała: > nie ma też żadnej informacji czy stanowisko jest kontaktowe (na > określony czas). > Nie można mianować człowieka na wieki wieków. > A jeśli tak, to i miejsce w aleji zasłużonych w umowie musi być > ujęte. chyba chodzi Ci o kontraktowe... A czy słyszałeś kiedyś o formie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
darwet Re: Mniej emocji 05.10.09, 17:48 oczywiście że chodzi o "kontraktowe". Umowa o pracę umową, a stanowisko kontraktowe. Nie nadaje się, spada ze stołka, a umowa obowiązuje dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
w_chojecki Gratulacje podtrzymane a i kciuki mocno ściskane 05.10.09, 19:37 A ja dalej podtrzymuje gratulacje! Konkurs był? Był! Jan wygrał? Wygrał! Cieszę się że w tym mieście w końcu jest Prezydent co się "środowisku" nie daje zastraszyć! Chcecie mieszać w konkursach to się do Drzewieckiego i Chlebowskiego zgłoście! Albo na białorus pojedźcie tam się konkursy zmienia. Brawo Janku! Nie daj się! Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: Gratulacje podtrzymane a i kciuki mocno ścisk 05.10.09, 19:42 Wygrał uczciwie? Wygrał najkompetentniejszy? Przygotował rozbudowaną i merytoryczną koncepcję? Spełniał wszystkie wymagania? Aniu, przepraszaaaam, Panie w_chojecki, spokojniej... jeszcze nie wygrał, w środę decyzja, doradzam umiarkowanie w radości i wielbieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Gratulacje podtrzymane a i kciuki mocno ścisk 05.10.09, 20:14 w_chojecki. A może do Kamińskiego, on więcej potrafi od panów D i Ch których wymieniasz. To była parodia a nie konkurs. Janku wstydz się!! Po takich opiniach wielu ludzi związanych z kulturą, spalił bym się ze wstydu a nie poszedł na spotkanie z pracownikami CKiS. Ale cóż niektórzy mówią, że to deszcz pada. Odpowiedz Link Zgłoś
disgorge Re: Jaroszyński - komisja wybrała 05.10.09, 20:13 wawrzynsiedlecki napisał: >już chodzą słuchy, że jego zastępcą będzie niejaki przyjaciel J.J. - czyli > K.B. I to będzie "dopiero duet" - pożyjecie! zobaczycie! Chodzi o Krzysia B....ę?? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 08:28 > Chodzi o Krzysia B....ę?? W tym wszystkim i wszystkim chodzi o chleb. O chleb tylko. Kultura... a kultura, jak wyżej pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 10:00 łał, miałem dać sobie świeżego siana, ale po wpisach wzorowej_mamy ciężko sobie odmówić choćby krótkiego komentarza. wzorowa mamo w którymś z postów pytałaś czy ktoś tam zna osoby spełniające warunki konkursu, otóż może ci ciężko uwierzyć, ale znam kilka osób, które spełniają wszystkie warunki i kilkanaście, które nie spełniają tylko jednego. nie pchały się do konkursu głównie dlatego, że nie miałyby żadnych szans na zostanie dyrektorem, bo nie mają poparcia ani pis ani po. a jest to warunek niezbędny, jeśli ktoś wierzy w te fasaodwe konkursy jest zwyczajnie idiotą. twój kandydat przecież nie spełniał kilku warunków a jednak komisja wskazała jego kandydaturę i twoim zdaniem jest wszystko w porządku? z góry wiem, że odpowiesz: tak. z kolei moją wypowiedź skwitujesz, że jest ziejącym jadem pustosłowiem. ale nic to. dzięki jedynie słusznemu kandydatowi już teraz jest w ckis zabawnie. zgodnie z moimi przewidywaniami - a uważałem, że obojętnie kto zostanie dyrektorem, to większość pracowników od razu zacznie włazić mu w cztery litery - już teraz część pracowników uważa, że uniwersytet kardynała st. wyszyńskiego jest najlepszą uczelnią w kraju. aha są już tak fanatyczni, że za tą oczywistą bzdurę daliby się pociąć tępą żyletką. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 11:12 emektb napisał: > łał, > > miałem dać sobie świeżego siana, ale po wpisach wzorowej_mamy ciężko > sobie odmówić choćby krótkiego komentarza. wzorowa mamo w którymś z > postów pytałaś czy ktoś tam zna osoby spełniające warunki konkursu, > otóż może ci ciężko uwierzyć, ale znam kilka osób, które spełniają > wszystkie warunki i kilkanaście, które nie spełniają tylko jednego. > nie pchały się do konkursu głównie dlatego, że nie miałyby żadnych > szans na zostanie dyrektorem, bo nie mają poparcia ani pis ani po. jeżlei to było główne kryterium, to rzeczywiście jest to smutne. a > jest to warunek niezbędny, jeśli ktoś wierzy w te fasaodwe konkursy > jest zwyczajnie idiotą. twój kandydat przecież nie spełniał kilku szanowny Panie, proszę o wykazanie się odrobiną rozumu i nie pisania o MOIM KANDYDACIE. Wykazując sie dobra wolą przypominam, że nie jest to mój kandydat. Relacje jakie mnie wiążą z Janem Jaroszyńskim ujawniałam wielokrotnie i trzeba być conajmniej bardzo "niewyspanym", aby tego nie dostrzec. Czy Pan dobrze sypia? Z troską pytam. > warunków a jednak komisja wskazała jego kandydaturę i twoim zdaniem > jest wszystko w porządku? z góry wiem, że odpowiesz: tak. nic nie wiesz drogi forumowiczu...a tym przypadku bardzo mało z kolei > moją wypowiedź skwitujesz, że jest ziejącym jadem pustosłowiem. jeszcze dużo musisz się nauczyć, dorosnąć, aby wypowiadać ogólne prawdy, na razie te prawdy są tylko twoje. > ale nic to. dzięki jedynie słusznemu kandydatowi już teraz jest w > ckis zabawnie. zgodnie z moimi przewidywaniami - a uważałem, że > obojętnie kto zostanie dyrektorem, to większość pracowników od razu > zacznie włazić mu w cztery litery - już teraz część pracowników > uważa, że uniwersytet kardynała st. wyszyńskiego jest najlepszą > uczelnią w kraju. aha są już tak fanatyczni, że za tą oczywistą > bzdurę daliby się pociąć tępą żyletką. smutne Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 12:19 > emektb napisał: > jeśli ktoś wierzy w te fasadowe konkursy > jest zwyczajnie idiotą. Z tym się zgadzam. Nie rozumiem tylko dlaczego Uniwersytet Wyszyńskiego miałby być przeszkodą. Gorszy jakiś czy niemodny? Cóż zrobić, gdy już wyrażają skruchę ( o cztery litery chodzi). W dalszym ciągu postuluję o jeden zarząd nad kulturą w mieście. Chodzą słuchy że dyrektoriatów ma być pięć- Podlasie, Sojusz, MPRB, Amfiteatr i Resusa Obywatelska. O Uniwersytecie Trzeciego Wieku wspomnę ze względu na wieloletnie zasługi byłej MOKu.. Niektórzy* mówią, że dyrektora będzie miała Fontanna (nie ta w parku i przy hali) w okresie letnim. I co by nie mówić kultura obywatelska, społeczna czy prywatna się też rozwija np. filmy w Mylnej, teatr ulicy. * Myślę, że fontanna przy hali, podarek miasta dla Budowniczego,zasługuje na dyrektora. W parku pozostawiłbym żółwiom. "Żółw dyrektor" wcale nie jest śmieszny w porównaniu z "ksiądz dyrektor". Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 17:42 ależ krzychu nigdzie nie napisałem, że uksw jest jakąś przeszkodą, tylko że niektórzy pracownicy ckis dostali już małpiego rozumu i twierdzą, że to najlepsza uczelnia w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 17:57 wzorowa_mamo jeśli chodzi o ubliżanie innym i wciskanie jedynie słusznego światopoglądu, to muszę przyznać, że jesteś niezastąpiona. kiedy zaś patrzę na twą próbę dyskusji, to przypomina mnie się takie powiedzenie: gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu. i tak jeszcze jedno, żeby ci się trochę w łepetynie rozjaśniło - nie znam pana jaroszyńskiego, więc go nie oceniam jako osoby i człowieka. napisałem jedynie, że konkurs to kpina. być może nawet sprawdzi się jako dyrektor i nie będzie wszystkim siedlczanom narzucał swoich katolickich poglądów - co zresztą kłóci się z neutralnością światopoglądową urzędnika, jakim zapewne jutro zostanie. i nie zmieni to faktu, że konkurs to kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 18:37 emektb napisał: > wzorowa_mamo jeśli chodzi o ubliżanie innym i wciskanie jedynie > słusznego światopoglądu, to muszę przyznać, że jesteś niezastąpiona. myślę, że wcale nie jesteś w tym gorszy i wiele mogłabym w tej kwestii się od ciebie nauczyć,gdyby faktycznie było czego i od kogo > kiedy zaś patrzę na twą próbę dyskusji, to przypomina mnie się takie > powiedzenie: gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu. bardzo dobre skojarzenie, bo jak ulał pasuje do ciebie i tak jeszcze > jedno, żeby ci się trochę w łepetynie rozjaśniło i za to gdybyś się do kobiety na żywo tak odezwał zasłużyłbyś aby dostać od niej w gębę z otwartej dłoni, w miejscu publicznym. Nie omieszkałabym... Jak dla mnie zostałeś chłopcze zdyskwalifikowany i myślę, że rodzice powinni nauczyć cię odrobiny kindersztuby. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 19:27 na szczęście nie mam przyjemności w żadnym publicznym, a tym bardziej niepublicznym miejscu z jaśniepanią przebywać. więcej się już z jaśnie wielmożną matroną nie będę komunikował, bo łatwiej o rzeczową dyskusję z byle ciulem z ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 21:58 emektb napisał: > na szczęście nie mam przyjemności w żadnym publicznym, a tym > bardziej niepublicznym miejscu z jaśniepanią przebywać. > więcej się już z jaśnie wielmożną matroną nie będę komunikował, bo > łatwiej o rzeczową dyskusję z byle ciulem z ulicy. o tak, do rozmowy z byle ciulem z ulicy to ty chłopcze się świetnie nadajesz. I pamiętaj, że jak ulał do ciebie pasuje powiedzenie: Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. Na kindersztubę jak widać u ciebie za późno, co nie zmienia faktu,że od kobiety w twarz gdybyś dostał, to w pełni zasłużenie. Oczywiście na tym kończę bo ruszanie gówna zawsze wiąże się tym, że bardziej śmierdzi. A twojego smrodu już wąchać nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
setnefer Re: Jaroszyński - komisja wybrała 07.10.09, 08:28 to ze odpowiadasz pytaniami na pytania już jest mało uprzejme, ale w ostatnim poście popłynęłaś. nick wzorowa_mama to wiara w siebie czy opinia osoby bezstronnej ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 11:48 czytałam, czytałam i wyczytałam stres i wielkie nerwy jakie pojawią się w życiu pana j. nie znam człowieka nie wiem jakie ma doświadczenie i poglądy, ale z tego co tu widzę, to jest to wg was ktoś nieodpowiedni na to stanowisko, domyślam się, że każdy krok, każda decyzja znajdzie tu swój komentarz oj będzie sie działo oj będzie, oby tylko to nie wpędziło pana j. w jakąś depresję maniakalną ciekawa jestem tylko jednego, otóż czy przyznacie się do zbyt szybkiego spisania na straty pana j. oraz całego CKiS, kiedy okaże się on odpowiednim ludziem na tym stanowisku ps. żeby było jasne nie jestm ani za ani przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 13:55 jestem za podporządkowaniem MOK-u i CKiS-u Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Chodowie, Pani Ela da radę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzor Re: Jaroszyński - komisja wybrała 06.10.09, 15:02 z ostatniej chwili - ponoć będzie ogłoszony przetarg na dostarczenie uniformów dla pracowników ckis - kierownicy mają mieć czerwone alby, instruktorzy zielone a techniczni i reszta białe Odpowiedz Link Zgłoś
trek_siedlce Śmiechu warte - kuriozum roku! 07.10.09, 14:12 tnij.org/ckis_dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_duck Re: Jaroszyński - komisja wybrała 10.10.09, 14:07 www.diecezja.siedlce.pl/ Kolejna odsłona, wydaje się ze kandydatura Pana Jaroszyńskiego nie przejdzie, tu rodzi się pytanie kto mógłby być kandydatem godzącym wszystkich, myślę że pan Orzełowski nie za bardzo. Więc kto ? Odpowiedz Link Zgłoś
piraniasiedlecka Re: Nowy dyrektor 10.10.09, 16:42 Reakcja kurii może być efektem wypowiedzi prezydenta skierowanym do słuchaczy seminarium o walce jaką toczy w obronie kościoła. Dosyć niefortunna wypowiedź w kontekście procedury konkursowej. Dyrektorem zostanie drugi z braci. Jego relacje z prezydentem i sekretarzem są fatalne, dobrze więc będzie go przesunąć i mieć w szachu (gdyby coś). Podobno już nastąpiła pierwsza prezentacja następcy naczelnika biura. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 10.10.09, 19:33 > wydaje się ze kandydatura Pana Jaroszyńskiego nie przejdzie, Z czego to wywnioskowałeś? Kuria stwierdza, że nie ma i nie chce mieć wpływu na wybór dyrektora..."rozstrzygnięcie co do osoby następcy Pana Andrzeja Meżeryckiego, należy do decyzji i kompetencji powołanych ku temu organów" i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Jaroszyński - komisja wybrała 16.10.09, 20:38 Kuria stwierdza, że nie ma i nie chce mieć wpływu n > a > wybór dyrektora..." dość niezręczne oświadczenie bo oznacza że w innych przypadkach mogła by chcieć ..... dość niebezpieczne są takie oświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
erw.in Re: Jaroszyński - komisja wybrała 11.10.09, 01:00 A moze drugi siedlecki poeta K.T ,był tyle lat radnym ,zajmował kierownicze stanowiska ,pracuje w CENTRUM ,zna sie na kulturze , prowadzi grupe literacka .Co o tym myslicie.?? Odpowiedz Link Zgłoś
wrogrowerow Re: Jaroszyński - komisja wybrała 11.10.09, 14:23 Pan K.T. to kiepski kandydat. Odpowiedz Link Zgłoś
erw.in Re: Jaroszyński - komisja wybrała 11.10.09, 15:59 Dlaczegotak myślisz ??zna sie na pracy w kulturze . Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Jaroszyński - komisja wybrała 11.10.09, 23:27 erw.in napisał: > Dlaczegotak myślisz ??zna sie na pracy w kulturze . to proste, każdy kandydat jest zły, szczególnie nie nasz... tak naprawdę na "kulturze" to tylko my się znamy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin_chuck Re: Jaroszyński - komisja wybrała 14.10.09, 17:10 No i stało się... a właściwie stanie jutro - o 14.00 w urzędzie miasta poznamy JJ - siedleckiego TurboDymoMena, który tak bardzo zawstydził braci O. Na konferencję powinni przyjść wszyscy, którzy zadawali tu pytania o sens powoływania tej osoby na to stanowisko i zapytać raz jeszcze - tym razem wprost. Dla mnie cały ten konkurs to skandal i błazenada... Odpowiedz Link Zgłoś
brytanbrytan Re: Jaroszyński - komisja wybrała 14.10.09, 18:06 Ja w kwestii formalnej - dziennikarze mailem z dziś, z 14:36, zostali zaproszeni na konferencję w tej sprawie, ale na godzinę 13.00. W mailu zapowiedziano udział prezydenta i jego obojga zastępców, a te 3 nazwiska poprzedzono sformułowaniem: "między innymi". Czy spotkanie będzie otwarte dla osób spoza mediów (w tym forumowiczów) - trudno mi powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 15.10.09, 18:27 Kto był na tej konferencji prasowej. Jeśli tak to co tam było ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - komisja wybrała 15.10.09, 20:13 dziennikarze dowiedzieli się m.in., że nowy dyr jest jedynym w siedlcach medioznawcą Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 15.10.09, 23:12 A od jakich mediów jest specjalistą' elektronicznych czy papierowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
disgorge Re: Jaroszyński - komisja wybrała 15.10.09, 23:04 Brawa dla Prezydenta, że pomimo licznych negatywnych komentarzy, nie ugiął się i zatwierdził decyzję komisji. Przykładem, że osoba świeża może dać sobie radę niech będą prezesi spółek z udziałem miasta. Trochę znali zagadnienia, ale nie "kierownikowali" - i udało im się. Nie przesadzajmy, bo rozumując tak, jak przeciwnicy nowego dyrektora, to wychodzi na to, że w mieście najtrudniejszą instytucją do kierowania jest CKiS. Dochodzimy więc do absurdów. Jego dokumenty były kompletne, wygrał, więc nie ma co negować powyższej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jaroszyński - komisja wybrała 15.10.09, 23:13 A możesz powiedzieć które spółki tak dobrze pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jaroszyński - źle to wróży 16.10.09, 08:19 Z KRP: "Nowo mianowany dyrektor łagodził rozbuchane emocje. Zapowiedział, że nie będzie żadnych rewolucji, ani programowych, ani kadrowych. Zadeklarował, że wysłucha każdego pracownika, będzie się starał wykorzystać ich potencjał i pomysły. Na razie stawia głównie na kontynuację tego, co już jest i chce przetrzymać trudny okres, kiedy centrum będzie w przebudowie i działające w nim zespoły będą musiały się gdzieś podziać." Kontynuacja, przetrwanie i programy słowno-muzyczne. Powinno być - nowy dyrektor, zmiany kadrowe i programowe. Będzie- ruchoma scena (czytaj karuzela),brak klimatyzacji i biuro większe niż kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
piraniasiedlecka Re: Jaroszyński - źle to wróży 16.10.09, 09:35 Za TS: "W Urzędzie Miasta zakończyła się konferencja prasowa, na której prezydent przedstawił nowego dyrektora CKiS – Jana Jaroszyńskiego. Rozmowa z nowym dyrektorem CKiS rozczarowała dziennikarzy. Wizje prowadzenia Centrum przedstawione przez Jaroszyńskiego były bardzo ogólne. Prezydent Kudelski, przed rozpoczęciem konferencji, ostentacyjnie nie podał ręki naszej dziennikarce Marioli Zaczyńskiej. – Nie podam Pani ręki, dopóki pani mnie nie przeprosi – powiedział prezydent. – Prezydentowi najwyraźniej puściły nerwy po krytyce – skomentowała nasza redakcyjna koleżanka M. Zaczyńska. - Po takim zachowaniu powinien przeprosić mnie. Inni dziennikarze obecni na konferencji demonstracyjnie podawali rękę naszej dziennikarce". Nie podał ręki? Ha, z Kudelskiego wyszedł cały PiS. Wałęsa przynajmniej chciał podać nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jaroszyński - źle to wróży 16.10.09, 11:16 chyba znowu zacznę pisać o siedlach, bo tu już nikt nie potrafi ani obrazić ani też obrazić się... Odpowiedz Link Zgłoś
conan148 Kościół, to czarna mafia, trzeba płacić 16.10.09, 16:40 Siedlce, to taka prowincjonalna czarna dziura, gdzie lokalny prezio stara się dopchać do tyłka czarnej mafii, bo za chwilę odbędą się kolejne wybory samorządowe. Już widzę jak w CKiS p. Jaroszyński utworzy chórek kościelny oraz kapliczkę, może też da etat jakiemuś spadochroniarzowi z kurii biskupiej. Czekam na kolejne przedwyborcze ruchy naszego El Comendante (Kudelskiego). Ciekawe co jeszcze dorzuci czarnej Camorrze, aby ojciec chrzestny - biskuppo Kiernikowski, wskazał łaskawym paluszkiem, na kogo ciemny lud ma głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin_chuck Re: Jaroszyński - źle to wróży 19.10.09, 21:03 hm... nawet UM przemilczał "wizje i pomysły" JJ, które podobno (za TS i KRP) głosił na konferencji i podaje jedynie suchą notkę: www.siedlce.pl/aktual/aktual.php#konf5 czy rzeczywiście nie było o czym napisać??? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzor Re: Jaroszyński - komisja wybrała 21.10.09, 11:25 tu nie chodzi tyle o tego człowieka tylko o sam konkurs - jeśli ustala się zasady konkursu i nie uwzględnia się możliwości odwołania to po co robic konkurs? a bredzenie text pani sosnowskiej że nie uwzględnili odwołań bo byłoby to niesprawiedliwe to jakas kpina albo brednia Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Prezydent nie podaje ręki 16.10.09, 12:23 W Tygodniku pisali, że w związku z aferą z Jaroszyńskim prezydent Kudelski nie podał ręki dziennikarce TS Marioli Zaczyńskiej. wiecie coś na ten temat? Czy uważacie postawę prezydenta za godną tego stanowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
ygd Re: Prezydent nie podaje ręki 16.10.09, 15:47 Każdy może mieć chwile słabości, czy postępować dwuznacznie wedle oceny publicznej. Ale mimo wszystko popieram większość działań Prezydenta, na duży plus zasługuje sprawa sprzedaży gruntów pod nową galerię, (no i obietnica budowy aquaparku w związku z tym), mimo licznych sprzeciwów lokalnych możnowładców. Za czasów poprzedniego Prezydenta jakoś rozwój miasta można było nazwać prędzej stagnacją, niż rozwojem, teraz jest zdecydowanie na plus. Co będzie dalej z CKiS i nowym dyrektorem? Zobaczymy, miejmy nadzieję, że podoła zadaniom, szczególnie, że na pewno wielu będzie patrzyło mu na ręce. Nie narzekajmy, a próbujmy coś sami mądrego robić :) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Prezydent nie podaje ręki 16.10.09, 19:55 pytanie było inne czy prezydentowi przystoi tak mówić Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Prezydent nie podaje ręki 16.10.09, 20:00 no to ja pojadę taką sentencją z racji demokracji:) vox populi vox dei Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Prezydent nie podaje ręki 16.10.09, 20:43 demokracji powiadasz ? ... to ja polece Platonem : ludzie nie są zdolni do poznania prawd uniwersalnych i nie sa w stanie wznieśc się nad partykularne interesy dla tego jest jak jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
kons3 Pomyliłeś wątki 16.10.09, 21:43 Po pierwsze to piszesz nie na temat. Ocenę działań koalicji Zgoda i Rozwój (nie tylko prezydenta, choć on jest najważniejszy) przenieś w inne miejsce. Niedługo minie 3 lata władzy tej koalicji i o jej osiągnięciach podyskutujemy. Moim zdaniem nie zrobiono przez ostatnie 3 lata a Siedlcach nic. Są tylko zapowiedzi i zapowiedzi. Teraz usłyszałem o aqaparku, wcześniej o obwodnicy (chyba już 10-ta wersja), o stadionie (malejącym z roku na rok - nie wystartował od mimo 3 lat rządzenia koalicji), tunelach. Nic z tych wielkich planów nie zostało zrealizowane, ciągle tylko gadanie i gadanie. Remontuje się jedynie kilka ulic i powstają kolejne ronda, pamiętam jak wyśmiewano je za czasów poprzedniego prezydenta. Środki do Siedlec mimo "koalicjanta" posiadającego władzę w województwie i państwie nie płyną. Ostatni spór o p. Jaroszyńskiego zapowiada moim zdaniem rozpad koalicji Zgoda i Rozwój (może się mylę, ale wybory się zbliżają - Tygodnik zawsze czuł wiatr wiejący z jednej ze stron świata). A wybór p. Jaroszyńskiego oceniam lepiej niż poprzednie pomysły kadrowe koalicji i prezydenta. On wyglada na zrównoważonego i rozsądnego człowieka. A antykościelność środowisk "twórczych" i siedleckiej prasy jest powszechnie znana i chyba stąd kolejne źródło ataku na prezydenta. Ponadto pan. Jaroszyński chyba nie jest także ulubieńcem koalicji Zgoda i Rozwój (tak rozumiem te front przeciw niemu). A zachowanie pana prezydenta (ręka p. redaktor) jest niezgrabne medialnie, ale nie szczególnie szokujące. P. Zaczyńska zachowuje się też mało elegancko, radzę przyjrzeć się na jej zachowaniom na konferencjach prasowych, na szacunek dla rozmówców. Ponadto p. Zaczyńska ma - o ile dobrze śledzę jej artykuły - dość wyraźne poglądy ideowe. Jeśli się mylę, a mylić się mogę, poprawcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Pomyliłeś wątki 17.10.09, 00:15 Może i masz rację ale : ta pani redaktor jest KOBIETĄ prawda? Jak sądzisz , czy to przystoi dzentelmenowi/politykowi tak sie zachować? Taki przykład rodem z Wałesy? Na to nie ma wytłumaczenia. Rasowy polityk nie da sie wyprowadzić z równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Pomyliłeś wątki 17.10.09, 09:27 > ta pani redaktor jest KOBIETĄ prawda? A jakie to ma znaczenie, zwłaszcza w kontekście walki pań o równouprawnienie? "Dżentelmenowi/politykowi" jak to określiłeś, tak zachowywać się nie wypada, niezależnie od tego czy ma do czynienia z mężczyzną, czy kobietą. Prostactwo zawsze pozostanie prostactwem, niezależnie od płci, wieku czy statusu społecznego osoby, która w ten sposób postępuje, czy też tak została potraktowana. Czy mężczyzna potraktowany w ten sposób powinien mieć mniejsze poczucie, że został znieważony niż kobieta? A poza tym prezydent nie zaatakował pani M.Z. fizycznie, więc ta mityczna "słaba płeć", do jakiej zwykło się zaliczać panie, nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
darwet podobny 18.10.09, 00:15 od chwili kiedy pokazały się zdjęcia nowego dyr. CKiS, zastanawiałem się do kogo jest podobny i dopiero dzisiaj, przed chwilą doszedłem do tego. Okulary, pejsy, włosy do góry. Przypomina Roya Orbisona. Może nowy dyrektor zaśpiewa jak RO. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Pomyliłeś wątki 18.10.09, 15:02 Nie ulega wątpliwości że nie wypada, a szczególnie komuś kto w swoich wystąpieniach (prawie zawsze na wstępie) powołuje się na słowa JP II. Odpowiedz Link Zgłoś
conan148 Kościół to czarna mafia, trzeba płacić i płakać 16.10.09, 16:41 Siedlce, to taka prowincjonalna czarna dziura, gdzie lokalny prezio stara się dopchać do tyłka czarnej mafii, bo za chwilę odbędą się kolejne wybory samorządowe. Już widzę jak w CKiS p. Jaroszyński utworzy chórek kościelny oraz kapliczkę, może też da etat jakiemuś spadochroniarzowi z kurii biskupiej. Czekam na kolejne przedwyborcze ruchy naszego El Comendante (Kudelskiego). Ciekawe co jeszcze dorzuci czarnej Camorrze, aby ojciec chrzestny - biskuppo Kiernikowski, wskazał łaskawym paluszkiem, na kogo ciemny lud ma głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Kościół to czarna mafia, trzeba płacić i płak 16.10.09, 20:41 Szkoda że wcześniej! Jeszcze w tym roku nastąpi nowelizacja ustawy o działalności kulturalnej, w której jak powiedział minister kultury znajdzie się zapis "o ochronie instyucji kultury przed kaprysami i niekompetencją lokalnych polityków" - szkoda że dopiero nastąpi, patrz dzisiejsze wyd. GW str1. Odpowiedz Link Zgłoś
bleblanie Re: Kościół to czarna mafia, trzeba płacić i płak 21.10.09, 10:25 Podobno podobizna JJ to DurboDymoMen - tak przynajmniej stało w innym wątku :) --------------------------------------- LIFE IS SHORT... LIVE FAST! Odpowiedz Link Zgłoś
chodowiak_siedlce Re: Kościół to czarna mafia, trzeba płacić i płak 21.10.09, 13:41 tnij.org/ckis_dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś