Dodaj do ulubionych

I Komunia Św.

06.05.14, 13:55
Dzień dobry,
czy w najbliższą niedzielę jest I komunia w św. Kazimierzu?
Obserwuj wątek
    • ups1982 Re: I Komunia Św. 06.05.14, 20:02
      w tym roku przecież komunii nie ma w całej Polsce ze względu na zmianę wieku komunistów +1

a tu masz ogłoszenia na przyszłość:
      www.swkazimierz.mkw.pl/ogloszenia-04-05-2014/
      • justy3 Re: I Komunia Św. 06.05.14, 20:10
        Jak to nie ma komunii? W Pruszkowie są, w Kazimierzu 11.05 ale i chyba 18.05 w zależności kto z jakiej szkoły. A propos.....Ciekawa jestem ile kosztuje w Pruszkowie przyjęcie komunijne za talerzyk? Ile płacicie?
        • ups1982 Re: I Komunia Św. 06.05.14, 20:25
          poważnie, jest I komunia? dopiero co trąbili, że w tym roku załamka wśród fotografów, restauracji i innych usługodawców, bo komunii nie ma?
          • kwika Re: I Komunia Św. 06.05.14, 20:50
            O tym czy jest I komunia czy nie decyduje miejscowy biskup. Nasz podjął decyzję, że jest.
            Oczywiście nie we wszystkich diecezjach się od bywa, ale jeszcze raz powiem, że w naszej diecezji jest.
            • iwo2906 Re: I Komunia Św. 07.05.14, 09:17
              z tego co się orientuję to nie biskup tylko proboszcz danej parafii
              • kwika Re: I Komunia Św. 07.05.14, 10:56
                Orientować się każdy może jak chce. Ale to miejscowy biskup decyduje w jakim wieku dzieci powinny przyjąć I Komunię. A proboszcz decyduje o dopuszczeniu bądź nie do tego sakramentu.
                To tak aby wyjaśnić wątpliwości.
                • iwo2906 Re: I Komunia Św. 07.05.14, 16:05
                  dzięki za wyjaśnienie

poniżej informacja ze strony Archidiecezji, którą my rodzice możemy przeczytać

• dzieci, które w roku szkolnym 2012/2013 rozpoczęły naukę w klasie pierwszej tzw. mieszanej złożonej z sześciolatków i siedmiolatków - do pierwszej Komunii świętej przystąpią w klasie drugiej, czyli w maju 2014 roku (realizują starą podstawę programową, chyba że proboszcz parafii miejsca szkoły w porozumieniu z katechetą i rodzicami uczniów zadecyduje inaczej, wówczas mogą realizować nową podstawę programową i do pierwszej komunii uczniowie przystąpią w klasie trzeciej w roku 2015)
          • iwo2906 Re: I Komunia Św. 07.05.14, 09:16
            ja mam w Piastowie 11.05 a wiem też że jest jeszcze 18 maja w innych naszych szkołach, w Pruszkowie jest 18 z tego co wiem od znajomej
        • iwo2906 Re: I Komunia Św. 07.05.14, 09:15
          osoba dorosła 140,00 (trzy dania gorące + przystawki) dziecko 70,00 dopłacam za tort
          • kalina886 Re: I Komunia Św. 11.05.14, 20:43
            To zależy gdzie.
            Koszt od ok.70- 80 zł +(w zależności od tego co chcesz).
            Tylko, że w Pruszkowie zanim dobrze poznasz termin komunii to miejsc w restauracjach już nie ma - obdzwoniłam wszystkie na początku września.
            My wyprawiliśmy komunię w Nadarzynie. Nie daleko od Pruszkowa - piękna, zielona okolica. Koszt od osoby to 95 zł za zupę+drugie danie, deser w formie ciast na paterach, sałatkę, faszerowane jajka i półmiski z wędlinami i pieczonymi mięsami + soki i napoje bez ograniczeń.
            • kaliaa Re: I Komunia Św. 11.05.14, 23:19
              Te 70-80 zł to cena z tego roku????
              Ja tez obdzwanialam we wrześniu przeróżne lokale, i w tych ciekawszych miejsc juz nie było.
              Średnia cena w okolicy to jest ok 120-160 zł.
              Ja rownież mam komunie w Nadarzynie, za standardowe menu liczą tam 140 zł.
              • kalina886 Re: I Komunia Św. 12.05.14, 08:38
                Tak, ceny z tego roku np. restauracja Sekret, corrado (niby to nie do końca restauracja, ale komunię wyprawiają), bon apettit.
                Tak jak pisałam ceny są uzależnione od tego co właściwie chcesz mieć na stole.
                Jeśli mogę podać restaurację w jakiej my wyprawialiśmy to była to perła leśna w Nadarzynie i tak jak pisałam cena też poniżej 100 zł.
                • kaliaa Re: I Komunia Św. 12.05.14, 17:32
                  kalina napisalam do Ciebie na priv
                • justy3 Re: I Komunia Św. 12.05.14, 20:51
                  nie wydaje mi się żeby w którejś z tych restauracji było 70-80 zł.za osobę jeśli chodzi o komunię
                  • kalina886 Re: I Komunia Św. 12.05.14, 21:03
                    Np:
                    www.restauracjasekret.com.pl/index.php/imprezy
                    • ksenja1 Re: I Komunia Św. 12.05.14, 22:47
                      kalina, to zdecydowanie nie są aktualne ceny :) w Sekrecie w tym roku 140 zł/os- jeśli chodzi o przyjęcie komunijne, w Corrado podobnie
                    • justy3 Re: I Komunia Św. 13.05.14, 20:41
                      Kalina 886.......ta oferta ze strony internetowej nie dotyczy imprezy jaką jest komunia............choć menu jest to samo to cena dwa razy większa......
                      • kalina886 Re: I Komunia Św. 14.05.14, 21:23
                        No dobrze, może i macie rację.
                        Ja się w to aż tak nie wgłębiałam. Wstępnie podawano mi mniej więcej takie ceny, ale i tak interesujący mnie termin był zajęty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka