ank.a38 28.05.14, 20:22 Witam, niedługo przeprowadzamy się do Pruszkowa. Szukam przedszkola z monitoringiem najlepiej z dostępem przez internet. Czy są w Pruszkowie, albo w okolicy takie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rene26 Re: Przedszkole z kamerami 29.05.14, 10:14 Witam, jest takie przedszkole ale prywatne, w poprzednie wakacje chodziły tam moje dzieci (ale jeszcze wtedy nie było monitoringu). Przedszkole znajduje się w Komorowie link Odpowiedz Link Zgłoś
africka Re: Przedszkole z kamerami 03.06.14, 16:19 Faktycznie to jedyne przedszkole z monitoringiem w okolicy Pruszkowa. Mój synek chodzi do Smykow od stycznia. Od lutego jest możliwość oglądania co dzieje się w przedszkolu przez internet. Dostaliśmy login i hasło. Bardzo mi się to podoba :) A Jaś jak był chory to patrzył co jego koledzy robią w przedszkolu :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian-72 Re: Przedszkole z kamerami 04.06.14, 03:08 Szanowna Pani, skąd ta chęć inwigilacji pracowników placówki ? rozumiem że Pani płaci i wymaga ale Pani pensja również bierze się z pieniędzy kontrahentów/podatników czy chciała by Pani siedzieć non stop pod kamerą bo "oni" również płacą ? Zdrowe dziecko to dziecko wychowane w naturalnych przedszkolnych warunkach, a nie sztucznie stworzonych pod publiczkę. Buntujemy się Wszyscy przeciwko inwigilacji przez państwo i inne dziwne korporacje a mimo to nie staramy się być lepsi. Proponuje zastanowić się nad faktem czy prosty dostęp do monitoringu nie stanie się pożywką dla pedofilstwa i innych wypaczeń. Zdrowe dziecko w wieku przedszkolnym jest w stanie samo o siebie zadbać, a jeśli nie powie samo o przykrościach jakie je spotkało, średnio bystry rodzic interesujący się losem swojej pociechy jest w stanie sam zauważyć ewentualny problem, no chyba że ktoś jest tak zarobiony w domu że nie ma czasu na kontakt z własnym dzieckiem za to praca w korporacji jest tak "ciężka" że ma czas inwigilować cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
gaz.lupkowy Re: Przedszkole z kamerami 04.06.14, 07:32 To efekt powszechnego kryzysu zaufania. Moim zdaniem winę za ten fakt ponoszą głównie media eksploatujące do granic możliwości emocje i lęki. Stąd się biorą panie, które muszą monitorować cały dzień przez internet co się dzieje w przedszkolu (zamiast np. pracować), stąd inna pani, która jeździ 200 km po szpitalach, żeby wyciągnąć kleszcza, stąd zamknięte osiedla, stąd straż pożarna wzywana żeby zabić kilka os. Stajemy się w szybkim tempie paranoikami. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikkk Re: Przedszkole z kamerami 04.06.14, 12:28 a może ank.a38 może chce popatrzeć na pociechę co robi w przedszkolu, a tu odrazu teorie spiskowe Odpowiedz Link Zgłoś
varsovinn Re: Przedszkole z kamerami 04.06.14, 15:51 Może Autorka postu ma doświadczenia z placówkami tego typu i wie co mówi. Ja spotkałem się np. z przypadkiem że w środku zimy na sali gdzie bawią się dzieci były pootwierane na oścież okna przez pół dnia i nagle większość dzieciaków w kolejnych dniach pozostawała z gorączką w domach. Wiadomo mniej dzieciaków na zmianie to mniej roboty dla przedszkolanek. Odpowiedz Link Zgłoś
luskan Re: Przedszkole z kamerami 04.06.14, 16:44 krystian-72 napisał(a): > Buntujemy się Wszyscy przeciwko inwigilacji przez państwo i inne dziwne korpora > cje a mimo to nie staramy się być lepsi. czyżby? nie wiedziałęm że się buntuje w tej sprawie, ale dzięki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
braviszon Re: Przedszkole z kamerami 05.06.14, 11:02 zamontuj dziecku kamerę na czole ! bosze czego to ludzie nie wymyślą :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ank.a38 Re: Przedszkole z kamerami 05.06.14, 13:33 Z całym szacunkiem dla wszystkich, którzy wypowiadają się krytycznie w tej sprawie, chciałabym tylko przypomnieć ostatnie nagłośnione sprawy dotyczące niewłaściwego zajmowania się dziećmi. Z całą pewnością tych nienagłośnionych jest znacznie więcej. Akurat znam jeden taki przypadek przedszkola (nie będę pisała gdzie i jak się nazywa), w którym to pan, który uczył dzieci tańczyć, "głaskał" niektóre w bardzo nieodpowiedni sposób. Sprawa wyszła na jaw i panem zajęła się prokuratura. Okazało się, że skrzywdził więcej niż jedno dziecko i nie do końca wiadomo było jak długo to trwało. Jestem przekonana, że gdyby w tym przedszkolu były kamery, ów pan nie miałby na tyle odwagi, żeby robić coś takiego. Co do dostępności obrazu przez internet, to zakładam (co potwierdza africka), że dostęp jest odpowiednio zabezpieczony. Nie mówiąc już o tym, że na byle placu zabaw też ktoś z ukrycia może naszym pociechom robić zdjęcia i nie mamy na to wpływu. Taką mamy zaawansowaną technikę. I jeszcze krystian-72, niestety dziecko, nawet w wieku przedszkolnym, nie zawsze potrafi rozpoznać niewłaściwe zachowanie dorosłego. Piszesz o "inwigilacji" więc zastanów się nad tym, ze wychodząc na byle ulicę w mieście, wchodząc do byle budynku o charakterze publicznym (sklep, urząd), twój wizerunek jest monitorowany. Ja osobiście nie widzę w tym nic złego, ponieważ wiem, że jest to dla bezpieczeństwa nas wszystkich. I o takie samo bezpieczeństwo chodzi w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik.eu Re: Przedszkole z kamerami 05.06.14, 16:39 Szanowni Państwo, wszystko ma swoje wady i zalety, oczywiście kamery dają jakieś bezpieczeństwo, ale pokładanie w nich 100% zaufania jest iluzoryczne, tak samo jak pastylki i kody na wejście. Najlepsze zabezpieczenia nie zastąpią odpowiednich ludzi i zaufania do personelu który dziećmi się zajmuje. Przykład lokalny żbikowski wiadomosci.wpr24.pl/pijana_przedszkolanka;12594.html, jedno sprostowanie- Policję wezwała mama jednego z dzieci, od tego dnia naszego Klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian-72 Re: Przedszkole z kamerami 06.06.14, 02:54 Bardzo martwię się o swoją żonę...... Czy może ktoś z Państwa polecić mi gabinet ginekologiczny z kamerkami online ? Odpowiedz Link Zgłoś
super-elizka Re: Przedszkole z kamerami 06.06.14, 14:37 JKuż dawno pisałam o monitoringu p żłobkach i przedszkolach. Przede wszystkim mw żłobkach gdzie od dziecka trudno wyciągnąć jakieś informacje....ale. moim zdaniem nie powinien to być klasyczny monitoring który sparaliżuje pracę placówki. Najlepszym rozwiązaniem stosowanym w cywilizowanych krajach ( wiem że tak jest na węgrach) byłyby wideorejestratory, które filmowałyby pracę przedszkolanek. Filmy byłyby do wglądu przez zainteresowanych rodziców mających jakieś zastrzeżenia czy wątpliwości przez miesiąc a później kasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian-72 Re: Przedszkole z kamerami 07.06.14, 00:50 @super-elizka, I właśnie takie rozwiązanie jest jedynym sensownym i powinno być puentą tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
africka Re: Przedszkole z kamerami 11.06.14, 12:06 Powiem szczerze, że nie wiem, co komu może przeszkadzać w monitoringu w przedszkolu, czy żłobku. Nie wiem też o jakim „paraliżu pracy placówki” pisze super-elizka. Przedszkola i żłobki z monitoringiem funkcjonują w całym cywilizowanym świecie i nie słyszałam o jakiejś sparaliżowanej placówce. Rozumiem, że są zdania za i przeciw jak w każdym temacie. Z tego co wiem, to w tym przedszkolu są też nagrywane pliki i w razie czego można poprosić o dostęp do określonego nagrania. Dla mnie dostęp online jest dodatkowym gadżetem, z którego czasami korzystam (mam czasami dzień wolny od pracy). Ale nie oceniam pracy opiekunek, po prostu w wolnej chwili zaglądam, żeby zobaczyć jak Jaś się bawi. Nigdy nie zdarzyło mi się zwrócić uwagi paniom opiekunkom, czy właścicielom. W tym samym budynku jest też żłobek, więc kamery w tym przypadku wydają mi się zupełnie uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś