Dodaj do ulubionych

Jasełka w przedszkolach

28.11.14, 09:35
Mam pytanie do rodziców dzieci przedszkolnych. Za chwile zacznie się sezon na jasełka i spotkania wigilijne. Czy w przedszkolach, gdzie chodzą Wasze dzieci, takie spotkania odbywają się o rozsądnych porach, tzn. takich które nie wymagają brania dnia wolnego?

W 13 jasełka u dziecka jest o 13.30. Dla mnie oznacza to, że muszę brać dzień wolny. Nie opłaca mi się iść do pracy. Też tak macie?

I wiem, że jest to duże wydarzenie dla dziecka. Dlatego chcę być. Ale to oznacza konieczność brania wolnego. Jak ktoś ma dwójkę dzieci, to już są dwa dni wolnego. Pracodawca zapewne będzie zachwycony.

Dla mnie to też jest przejaw „myślenia” o rodzicach i rodzinie.
Obserwuj wątek
    • pruszkowianka Re: Jasełka w przedszkolach 28.11.14, 12:14
      U nas bardziej o 15 takie imprezy są organizowane, później wydaje mi się, że nie ma sensu, bo dzieciaki są zmęczone całym dniem.
    • bopo123 Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 12:22
      Na Antka w tamtym roku jasełki też tak wcześnie były. Moim zdaniem takie uroczystości powinny być 15-15,30 jak rodzice dziecka pracują (a dla takich jest przedszkole) to dziecko powinno być przyzwyczajone do przebywania w przedszkolu co najmniej do 16 wiec argument ze zmęczeniem dzieci do mnie nie przemawia.
      jak rozmawiam z rodzicami to nikt zachwycony porami jasełek nie jest.
      Nie wiem na ile to prawda ale słyszałam w tamtym roku że jasełki na Antka są tak wcześnie bo potem sale gdzie występują dzieci zarezerwowane są dla szkoły tańca.
      • kwika Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 12:33
        Tak, z tych sal korzysta szkoła tańca.
        Inny problem to osoba odpowiedzialna za nagłośnienie, która pracuje w kilku placówkach. Dla niej to gorący okres.
        Ale pytanie kto jest dla kogo?
        • bopo123 Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 12:57
          Wolałabym bez nagłośnienia przedstawienie w normalnych godzinach tylko o zdanie jakoś nikt nie pytał.
          • czytelnikkk Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 13:25
            Drodzy rodzice, po co wam te dzieci jak tylko praca i praca, i problem jeden dzień dla dziecka który można z nim spędzić tylko we dwoje, wyjście do kina, do sali zabaw, czy w domu posiedzieć,
            Wiadomo praca praca, za 10 lat będziecie mieć piękne wspomnienia praca praca i przegrane życie, ale za to z pełnym e-kontem,
            Pozdrawiam z rozwagą.
            • kwika Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 13:35
              Czy ktoś tu napisał, że jasełka są nie potrzebne? Czy ktoś napisał, że nie chce iść?
              Nie wiem czy masz dziecko. Jak nie, to wyobraź sobie, ze je masz, albo dwójkę lub trójkę. Teraz w przedszkolu jasełka, dwie lub trzy. Każda innego dnia o godzinie 13. Za chwilę święta i np. w szkole jest ponad 2 tygodniowa przerwa świąteczna. W styczniu zaczynają się 2 tygodnie ferii. Do tego wszystkie długie weekendy, święta, zwolnienia lekarskie, 2 miesiące wakacji. Urlopu matki i ojca nie starczy na wakacje. Nie mówiąc o innym wolnym.
              Dlatego też zwracam uwagę na każdy dzień wolny jaki mam do dyspozycji, aby jak najlepiej go wykorzystać.
              Pewnie będąc szefem byłbyś zadowolony mając takiego pracownika. A jak nie jesteś szefem to jesteś rodzicem lub sobie to wyobrażasz i kombinujesz, kiedy wziąć urlop, aby go starczyło na cały rok.
              To takie praktyczne podejście.
              • kwika Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 13:48
                Tak na szybko policzyłem ile dni wolnych będzie w szkole w 2015 r. Jest to ok 64 dni wolnych. Urlop wynosi 26 dni na pełny etat dla 1 rodzica/opiekuna. Jakoś mi to trochę się nie zgadza. Jeżeli dziecko ma dwoje rodziców (a po rekrutacji do przedszkoli wiemy, że to rzadkość) to mamy 52 dni urlopu. Co z dzieckiem zrobić przez kolejne 12 dni?
                I nie ma opcji jednoczesnych wspólnych wakacji dwojga rodziców z dziećmi. Niestety urlopu nie starcza.
            • bopo123 Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 14:38
              jeden dzień ................ żeby to był jeden dzień w roku dla dziecka :) chyba Pan / Pani dzieci nie ma. Każdy dzień dla mnie jest dla dziecka ale niestety mój pracodawca jakoś tego nie rozumie. miesiac przedszkole zamknięte latem. Zwolnienia lekarskie na dziecko dzień dziecka wigilia wielkanoc dzień rodziny itp itd fAJNIE ZE TO WSZYSTKO JEST ORAGANIZOWANE ale jakoś sie składa że pracować muszę.
    • piotr.jasinski Re: Jasełka w przedszkolach 02.12.14, 14:04
      w "moim" przedszkolu są w sobotę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka