Dodaj do ulubionych

Pamiętacie?

10.10.04, 15:55
Kliknij tu
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Pamiętacie? 10.10.04, 16:59
      tak ,już to chyba gdzieś wrzucałem :) Odkąd go nie ma, Pruszków już nie jest
      taki sam...;)
      • paranojaa Fakt, 10.10.04, 17:26
        A odkad go nie ma?
        Pamietasz?

No i gdzie jest teraz?
        • mr.jedi Re: Fakt, 10.10.04, 17:53
          ktos go wywiózł.. ale po co i gdzie, to dabli wiedzą..
          a taki fajny byl..
          i babcie kiedys wystraszyłem, jak sie w nim schowałem.. ;)
          eech, wspomnienia..
          • josip_broz_tito Re: Fakt, 10.10.04, 17:56
            Czolg zostal zdemontowany w lecie 1990 bodajze. Zaraz potem na cokole pojawil
            sie napis sprayem "I CO Z TEGO, ZE NAZYWAL SIE JOZEF STALIN II???"
          • stary.prochazka Re: Fakt, 10.10.04, 21:12
            prawdopodobnie znajduje się obecnie w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk
            Pancernych w Poznaniu.
            • radioaktywny T 34 19.10.04, 23:18
              Alez niemile zaskoczenie :-((( Do glowy mi nie przyszlo, ze tego czolgu juz nie
              ma. I komu ta metalowa pamiatka przeszkadzala ?
              Echhh, dobra pamiec szkodzi :-(
              • stary.prochazka Re: T 34 19.10.04, 23:44
                Do glowy mi nie przyszlo, ze tego czolgu juz nie
                >
                > ma. I komu ta metalowa pamiatka przeszkadzala ?

może należałoby raczej spytać, komu wpadła w oko?;-)
                a ja wierzę że czołg kiedyś wróci do Pruszkowa.
                • checksum Re: T 34 20.10.04, 09:22
                  Może zrobimy akcje powrotu czołgu na cokół?

Komunożerstwo się skończyło - może nikomu już nie będzie przeszkadzać?

Teraz od Agencji Mienia Wojskowego można kupić sprzęt za bezcen.

Czołg TAK, wypaczenia NIE!
                  • stary.prochazka IS 2 20.10.04, 11:28
                    nie wiem czy wtedy chodziło o komunożerstwo, jak na mój gust po prostu spodobał
                    się jakiemuś pacanowi w mundurze i go zachachmęcili, tym bardziej że podobno to
                    był jedyny albo jeden z dwóch takich egzemplarzy w Polsce (słyszałem że to był
                    największy radziecki czołg z czasów II wojny światowej).
                    Jeśli już miałby wrócić to wolałbym oryginalny, nasz pruszkowski a nie jakiegoś
                    kandydata na skup złomu od AMW. Trzebaby tylko przeprowadzić śledztwo, gdzie
                    się teraz znajduje:)
                    Możnaby mu zorganizować triumfalny powrót na cokół w stylu epoki. Niechby
                    przedefilował w glorii i chwale Aleją Wojska Polskiego na swoje dawne miejsce,
                    możnaby też zbudować trybunę dla przedstawicieli władz, ludziom zgromadzonym na
                    trasie przejazdu rozdać goździki i chorągiewki, rzucić pomarańcze do
                    sklepów...o przepraszam, zagalopowałem się:)
                    • josip_broz_tito Re: IS 2 20.10.04, 16:57
                      Ale wlasnie to nie byl T34 tylko Jozef Stalin II
                      • stary.prochazka Re: IS 2 20.10.04, 21:40
                        T 34 ma wyższy poziom świadomości marki wsród konsumentów niż IS 2, jest lepiej
                        przygotowany marketingowo:)
                        • erleusortok Re: IS 2 20.10.04, 22:50
                          stary.prochazka napisał:

> T 34 ma wyższy poziom świadomości marki wsród konsumentów niż IS 2, jest lepiej
                          > przygotowany marketingowo:)

Oj, jotesy też miały swoje pięć minut. Jak Rudy, motocykliści Łażewskiego i dwa jotesy pod dowództwem Kobuza pojechały most uchwycić, i obóz koncentracyjny wyzwalali.. Chociaż Rudy był od nich szybszy i on pierwszy do obozu wjechał, fakt.
                          • stary.prochazka Re: IS 2 21.10.04, 00:14
                            pamiętam jeszcze trochę odcinek z obozem ale ta akcja jakoś mi wyleciała z głowy

a nie wiesz może, jaki czołg grał w filmie "Szczęściarz Antoni" prod. polskiej
                            z 1960? Cudem udało mi się odnaleźc o nim jakieś informacje choć pamiętałem
                            tylko fabułę, nie znałem nawet tytułu:

www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/opisfilmu?baza=1&nrf=2233&start=1
                            SZCZĘŚCIARZ ANTONI

Rok: 1960
                            Premiera: 1961. 03. 03
                            Gatunek: Komedia, Film obyczajowy
                            Produkcja: Polska

Dane techniczne: Czarno-biały. 2301 m. 79 min.
                            Plenery: Warszawa (m.in. Plac Zbawiciela, ul. Marszałkowska przy Rotundzie PKO,
                            Al Jerozolimskie - DH "Smyk").

Opis: Tytułowy bohater, urzędnik warszawski, otrzymuje w prezencie ślubnym
                            klucz do domku jednorodzinnego, lecz znajduje na jego miejscu jedynie drzwi,
                            barak i nieuporządkowany teren. Kiedy młodzi małżonkowie usiłują go zniwelować,
                            znajdują pod zwałami ziemi . . . czołg. Robią wszystko by się go pozbyć.

Reżyseria: Halina Bielińska , Włodzimierz Haupe
                            Reżyser II: Ryszard Rydzewski
                            Współpraca reżyserska: Leokadia Migielska , Maria Pietrzak
                            Scenariusz: Halina Bielińska , Włodzimierz Haupe
                            Dialogi: Włodzimierz Haupe
                            Zdjęcia: Władysław Forbert
                            Operator kamery: Władysław Nagy
                            Współpraca operatorska: Ireneusz Jaśkiewicz , Zygmunt Krusznicki
                            Scenografia: Anatol Radzinowicz , Jerzy Skrzepiński
                            Współpraca scenograficzna: Wiesław Śniadecki , Henryk Żeligowski
                            Kostiumy: Antonina Wetter
                            Współpraca kostiumograficzna: Zofia Koźniewska
                            Muzyka: Zbigniew Turski
                            Wykonanie muzyki: Orkiestra Filharmonii Narodowej (Warszawa)
                            Dyrygent: Stanisław Wisłocki
                            Dźwięk: Leszek Wronko
                            Współpraca dźwiękowa: Waldemar Kamizela , Jan Franciszczak
                            Montaż: Alina Faflik , Roman Kolski
                            Charakteryzacja: Zbigniew Dobracki
                            Współpraca charakteryzatorska: Jadwiga Raińska , Krystyna Osiecka
                            Kierownictwo produkcji: Marceli Nowak , Tadeusz Urbanowicz
                            Współpraca produkcyjna: Zofia Budzińska , Sławomir Lis
                            Produkcja: Zespół Filmowy Studio
                            Atelier: Wytwórnia Filmów Fabularnych (Wrocław)
                            Laboratorium: Wytwórnia Filmów Fabularnych (Łódź)
                            Obsada aktorska: Teresa Szmigielówna (Julia Grabczyk, żona Antoniego), Czesław
                            Wołłejko (Antoni Grabczyk, urzędnik USC), Kazimierz Opaliński (Opaliński,
                            sąsiad Antoniego), Leon Niemczyk (mecenas Saturnin Potapowicz, stały "klient"
                            Antoniego), Edyta Wojtczak (mecenasowa), Janusz Strachocki (inżynier budujący
                            domek Antoniego), Stanisław Daczyński (dyrektor departamentu), Jan Kobuszewski
                            (szewc Fijałkowski, sąsiad Antoniego), Roman Kłosowski (strażnik pilnujący
                            pociągu), Zdzisław Suwalski (prezes spółdzielni mieszkaniowej), Bogdan Baer
                            (pijaczek), Stefan Bartik (woźny w USC), Stanisław Bieliński (księgarz),
                            Karolina Borchardt , Lucjana Bracka , Henryk Hunko (kolega Antoniego
                            udzielający mu ślubu), Eleonora Kałużyńska , Genowefa Korska , Wacław Kowalski
                            (wysłannik z Pałacu Młodzieży Kultury w sprawie czołgu), Helena Krzywicka ,
                            Zdzisław Leśniak , Józef Łodyński (elektromonter), Józef Nalberczak (murarz
                            budujący domek Antoniego), Ryszard Pietruski (wysłannik Ministrstwa Kultury w
                            sprawie czołgu), Tadeusz Pluciński (waluciarz na bazarze), Wojciech Rajewski
                            (kierownik złomowiska), Witold Skaruch (fotoreporter), Jan Suzin (pan młody w
                            USC), Andrzej Tomecki (prokurator), Stanisław Tylczyński (zegarmistrz),
                            Kazimierz Wichniarz (kierowca mikrusa), Edward Wichura (naczelnik USC), Zygmunt
                            Zintel (konduktor w podmiejskim pociągu), Kazimierz Stankiewicz (mężczyzna z
                            rozbitymi butelkami; nie występuje w czołówce)
                            • erleusortok Re: IS 2 22.10.04, 00:03
                              stary.prochazka napisał:

> pamiętam jeszcze trochę odcinek z obozem ale ta akcja jakoś mi wyleciała z
                              Aaa, widzisz. Ja odcinek pamiętam kiepsko. Ale książkę kilka(naście ?) razy w dzeciństwie przeczytałem. I potem byłem zły na filmowców za przekłamania w stosunku do oryginału. Była to, zaraz po 'Encyklopedii Techniki Wojskowej', moja ulubiona lektura :))

> a nie wiesz może, jaki czołg grał w filmie "Szczęściarz Antoni"
                              Nie mam pojęcia, trzeba by zapytać kogoś kto się zna na czołgach. Albo przynajmniej jakieś fotosy z filmu dorwać, wtedy byśmy sprawę rozgryźli.Pamiętam jak oglądałem ten film pierwszy raz - najbardziej powaliła mnie scena, w której Antoniemu udało się wpuścić czołg do jeziora :)))

Film z 1960 roku, to prawie na pewno jakiś T-34 - kupa ich jeszcze wtedy była. A następne (T-54) zaczęły wchodzić do użytku koło 1950 chyba, więc w 1960 były zbyt nowoczesne i cenne żeby je do filmu dawać. Ciężkiego by chyba nie dali, bo i po co ?

Jeszcze raz Czterej Pancerni: nie wiem czy to prawdziwa opowieść, ale podobnież swego czasu filmem zainteresowali się zachodni spece od efektów specjalnych. Zaintrygowało ich, w jaki sposób naszym filmowcom udało się osiągnąć tak realistyczne efekty w scenach batalistycznych, np. trafienie w wieżę czołgu pociskiem z działa. Bo można jakieś petardy w środku odpalić i dymy puścić. Ale wtedy to będzie taki sobie po prostu wybuch, a na polski filmie wygląda to bardzo realistycznie - widać np. że strzał był z prawej strony i stosownie do tego wieża po nim się w lewo przechyliła.
                              A więc jak to robili polscy filmowcy ? Normalnie. Brali czołg, działo, strzelali i filmowali. Jak ujęcie nie wyszło, to jeszcze raz. A jak przy trzeciej powtórce czołg się rozpadał, to brali następny...
                              • stary.prochazka Re: IS 2 22.10.04, 00:17
                                > Film z 1960 roku, to prawie na pewno jakiś T-34 - kupa ich jeszcze wtedy
                                była.
                                > A następne (T-54) zaczęły wchodzić do użytku koło 1950 chyba, więc w 1960
                                były
                                > zbyt nowoczesne i cenne żeby je do filmu dawać. Ciężkiego by chyba nie dali,
                                bo
                                > i po co ?

myślę ja sobie że przecież on tam się wziął i został po wojnie a więc to musiał
                                być T-34. Ale filmu nie widziałem już chyba z 5 lat a szkoda bo bardzo go
                                lubię, tak jak serie z panem Anatolem.
                                Moją pasją była książka "Polska technika wojskowa 1918-1980", która stala
                                gdzieś u wujka i była obowiązkowym elementem każdej wizyty:)

> A więc jak to robili polscy filmowcy ? Normalnie. Brali czołg, działo,
                                strzelal
                                > i i filmowali. Jak ujęcie nie wyszło, to jeszcze raz. A jak przy trzeciej
                                powtó
                                > rce czołg się rozpadał, to brali następny...

mieli co filmować, wyprodukowano ich chyba z 50 tysięcy:) Idąc twoim tropem
                                myślenia, zacząłem się zastanawiać - w jaki sposób Aleksander Ford nakręcił
                                takie świetne sceny batalistyczne w "Krzyżakach"?;)
                    • garion637 Re: IS 2 21.10.04, 12:11
                      O ile dobrze pamiętam, czołg jest w muzeum WP w forcie czerniakowskim. Zabrali
                      go bo to wyjątkowy rarytas, są podobno tylko 2 egz. na świecie, drugi w muzeum
                      w Kubince pod Moskwą.
                      • stary.prochazka Re: IS 2 21.10.04, 14:14
                        czyli jakieś trzy przystanki ode mnie?Wiedziałem gdzie się przeprowadzić, to
                        musiała być jakaś intuicja:)
                        Zajrzę w weekend i zobaczę czy tam jest
                        • radioaktywny Re: IS 2 21.10.04, 19:19
                          Bardzo prosze o info czy tam jest, jak sie czuje i czy dbaja o niego :-)))
                          • stary.prochazka wizyta w muzeum 24.10.04, 17:13
                            wybrałem się dziś na przechadzkę do muzeum w Forcie Czerniakowskim ale niestety
                            zachowałem się jak typowy cywilny inteligencik nie bacząc na to że mam do
                            czynienia z obiektem wojskowym, wysoce zmilitaryzowanym (o czym świadczą
                            chociażby lufy dział bojowo wymierzone w ulicę Powsińską:) i potraktowałem to
                            jak nie przymierzając spacerek do parku niedzielnym popołudniem.
                            Spotkała mnie za to należna mi nauczka bo okazało się że muzeum jest czynne do
                            16 ale przyszedłem o 15.38 tj. 8 minut za późno, żeby zostać wpuszczonym. Kiedy
                            powiedziałem panu woźnemu że chcę zrobić jedno zdjęcie (czołgi stały 10 metrów
                            dalej), odparł mi ż żołnierską logiką: "Mnie to nie interesuje, jest cały dzień
                            na to".
                            Zrobiłem jedno zdjęcie przez płot, jest na nim kilka czołgów a wśród nich
                            prawdopodonie nasz pruszkowski (nie jestem aż takim specjalistą, żeby to
                            ustalić, choć na zdjęciach analizuję każdy szczegół). Zainteresowanym chętnie
                            prześlę imejlem (z ang:e-mail, "poczta elektroniczna":)
                      • stary.prochazka Re: IS 2 21.10.04, 14:15
                        jeśli to jest IS 2, to jeszcze jeden stoi w Muzeum Uzbrojenia w Poznaniu.
                      • stary.prochazka Re: IS 2 21.10.04, 23:10
                        czyli że to może być jeden z poniższych:

www.muzeumwp.pl/mptw/czolgi_mptw.html
                        porównując z tym zdjęciem:

pl.wikipedia.org/wiki/IS-2
                        obstawiam kandydata z numerem 4 (lufa, przód, kształ wieżyczki). Tylko co oni
                        mu namalowali na wieżyczce
                        • radioaktywny Re: IS 2 22.10.04, 10:50
                          Ja stawiam na zdjecie nr 3, choc lufa jest nieco inna, ale na pewno bylo
                          miejsce na karabin w ksztalcie takiej jakby gruszki do lewatywy :-)))
                        • sqh Re: IS 2 24.10.04, 21:37
                          Orzeł w czerwonym rombie i biały pas wokół wieży to oznaczenie stosowane tylko
                          w 4. pułku czołgów ciężkich 1. Armii w czasie operacji berlińskiej.

I szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego tak je wówczas pomalowano.
                          • sqh Re: IS 2 24.10.04, 21:42
                            I w ogóle to nie jestem do końca przekonany, czy to był IS-2 akurat...
                            • stary.prochazka Re: IS 2 24.10.04, 22:45
                              ja staram się porównywać szczegóły z tymi pocztówkami, które mam na swojej
                              stronie ale kiepsko mi to wychodzi bo tam jest zazwyczaj jedno i to samo ujęcie
                              od tyłu:(
                            • erleusortok Re: IS 2 27.10.04, 00:59
                              sqh napisał:

> I w ogóle to nie jestem do końca przekonany, czy to był IS-2 akurat...

A co ? T-34 odpada, ten pruszkowskie na pocztówkach ma za dużo kółek. Zajrzałem na www.armia-pancerna.private.pl/ i poza IS-2 jeszcze ewentualnie KW-85 mi pasuje. Ale skoro przekaz ludowy mówi o IS-2, to pewnie coś w tym jest ?
                            • stary.prochazka Re: IS 2 14.01.05, 15:04
                              przedwczoraj byłem z dzieckiem w Muzeum Wojska na Powsińskiej, tym razem
                              wszedłem do środka. IS-2 czyli potencjalny czołg z Pruszkowa to czołg na
                              zdjęciu nr. 4 ten z białym pasem namalowanym na wieżyczce.
                              A na niektóre eksponaty to aż żal patrzeć, sama rdza, Chyba je tam specjalnie
                              na zezłomowanie wystawiają.
                              • checksum Re: IS 2 14.01.05, 16:58
                                Hm, nie mam dziecka, ale pewnie za parę lat się uda :).

Kimże my jesteśmy, żeby zabierać naszym dzieciom radość z umawiania się "koło
                                czołgu"?

Teraz całkiem poważnie: może zorganizujemy się jakoś, pogadamy z prezydentem czy
                                biurem promocji miasta i coś się da zrobić? Jak dla mnie może być to nawet T34 -
                                liczy się sztuka.

pozdrawiam,

K.

--
                                Z cyklu ulice Pruszkowa: krzynio.apcoh.org/tmp/blantowa.jpg

Chrum Chrum
                                • sqh Re: IS 2 14.01.05, 23:21
                                  Z miejskiej strony można wysłać pytanie do Prezydenta... Właściwie co nam
                                  szkodzi spróbować...? :-)
                                  • stary.prochazka Re: IS 2 15.01.05, 15:24
                                    nie wiem czy odpowie, bo z tym różnie bywa. Ja bym na początek zabrał się za
                                    zbieranie podpisów, żeby już mieć z czym pójść. Można by też sprawdzić, czy
                                    mieszkańcy mają prawo "inicjatywy ustawodawczej" tzn. przygotowania projektu
                                    uchwały dla RM i zebrania odpowiedniej ilości podpisów.
                                    W każdym razie ja jestem za:-)
                                    • stary.prochazka mail do Prezydenta 15.01.05, 15:45
                                      wysłałem Prezydentowi maila w sprawie czołgu pod adres:
                                      prezydent@miasto.pruszkow.pl
                                      Zobaczymy, co odpowie.Was też do tego namawiam:-)
                                      • checksum Re: mail do Prezydenta 17.01.05, 09:42
                                        Może sklecić petycję online?
                                        • stary.prochazka Re: mail do Prezydenta 17.01.05, 09:56
                                          owszem, jestem za:-)
                                          • checksum Re: mail do Prezydenta 17.01.05, 10:07
                                            OK,

Podejmuję się sklecenia takiej petycji. Wasze propozycje tekstu nadsyłajcie na
                                            adres: krzynio@stringi.com

Po zredagowaniu przedstawię gotowy tekst petycji do dyskusji na forum.

pozdrawiam,

Krzysiek Koziarek
                                            • stary.prochazka Re: mail do Prezydenta 19.01.05, 10:59
                                              Szanowny Panie Prezydencie,

My, mieszkańcy Pruszkowa, zwracamy się do Pana z prośbą o podjęcie działań na
                                              rzecz przywrócenia naszemu miastu jednego z najbardziej charakterystycznych
                                              punktów, jakim był pomnik-czołg na skzyżowaniu ulic Wojska Polskiego i
                                              Al.Niepodległości.
                                              Według wiarygodnych źródeł czołg z Pruszkowa znajduje się obecnie w filii
                                              Muzeum Wojska Polskiego na ul. Powsińskiej, gdzie cieszy się znikomym
                                              zainteresowaniem. Sprowadzenie go z powrotem do Pruszkowa nadałoby mu znacznie
                                              większą rangę z uwagi na pamięć jaką otaczają go mieszkańcy Pruszkowa.W naszym
                                              mieście czołg był ważnym punktem w centrum miasta, który zapisał się na trwałe
                                              w pamięci pokoleń Pruszkowiaków - dziś jest tylko jednym z eksponatów,
                                              oglądanych z rzadka i bez szczególnego zainteresowania.

to tyle na razie, jeszcze pomyślę co by tu napisać:-)
                                      • stary.prochazka Re: mail do Prezydenta 19.01.05, 10:51
                                        maila do Prezydenta wysłałem 4 dni temu, jak na razie nie dostałem żadnej
                                        odpowiedzi.
                                        • stary.prochazka Re: mail do Prezydenta 25.01.05, 17:22
                                          W dalszym ciągu nie ma odpowiedzi Prezydenta w sprawie czołgu, chyba nie jest
                                          tym zainteresowany:(
                                          Czy ta petycja powstała? Bardzo chętnie sie podpiszę.
          • zanowski Re: Fakt, 22.10.04, 15:20
            Czołg został zabrany i stoi w Muzeum Wojska Polskiego. Drugi taki egzemplarz
            został odnaleziony parę miesięcy na Pruszkowskim skupie złomu , ale już
            pocięty. MOzna je jeszcze znaleźć na białorusi. Słyszałem nawet , że parę osób
            próbowało kupić od białoruskiej armii taki czołg i sprowadzić do Pruszkowa
            • erleusortok Re: Fakt, 22.10.04, 16:41
              zanowski napisał:

> MOzna je jeszcze znaleźć na białorusi. Słyszałem nawet , że parę osób
              > próbowało kupić od białoruskiej armii taki czołg i sprowadzić do Pruszkowa
              !!! Robimy akcję ? Cały Pruszków zbiera na czołg ? Kupić czołg to pewnie betka, jakiś białoruski oficer za parę groszy (albo kilka krat wódki) na pewno jeden by chętnie odpalił. Ale ile kosztował by transport ? I co na to celnicy ? :))
              • stary.prochazka Re: Fakt, 22.10.04, 16:49
                Ale ile kosztował by transport ?

jakaś firma logistyczna z Pruszkowa mogłaby się tego podjąć dla reklamy, że coś
                robi dla miasta;)

I co na to celnicy ? :))

Jak to co? My tylko importujemy złom, nieprawdaż? Trzeba się odwiedzieć jakie
                jest cło na złom z krajów spoza UE:)))
    • bwc Re: Pamiętacie? 24.10.04, 19:51
      Bardzo proszę o zdjęcie czołgu.
      Pozdrawiam
      bwc
      • stary.prochazka Re: Pamiętacie? 24.10.04, 20:46
        wysłałem na konto gazetowe:)
        pozdrawiam
    • stary.prochazka Ctyri tankiste a pes 16.01.05, 22:16
      Aukcja już się skończyła ale jakby ktoś nie zdążył to zapisałem sobie zdjęcie
      www.aukro.cz/show_item.php?item=38556673
      My ctyri tankiste, dojedem zajiste, my ctyri a nas pes...
    • aog Re: Pamiętacie? 21.01.05, 15:20
      wiecie co sobie "uzmysłowiłam" (ale słowo! ale co tam ...)
      Otóż, pomimo, że czołgu nie ma dobrych 10 lat to gdy ktoś mnie pyta gdzie
      mieszkałaś to nadal odpowiadam: "Na osiedlu koło czołgu !!!"
      A pod tym czołgiem to się pierwszy raz .... całowałam z chłopakiem ze środkowej
      klatki bo on był Janek a ja Marusia ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka