Dodaj do ulubionych

Archiwalne numery pruszkowskich czasopism...

20.07.05, 00:01
...ma do rozdysponowania wśród wszystkich zainteresowanych Pruszkowskie
Towarzystwo Kulturalno-Naukowe. Są to konkretnie: "Mówi Pruszków", "Rocznik
Pruszkowski" i "Przegląd Pruszkowski", od roku 1973 (!) poczynając. Ilość
egzemplarzy jest bardzo różna - niektórych numerów jest ledwo kilka-
kilkanaście, a innymi (i to na przykład z 1977 czy 1978) możnaby w piecu
palić :-)

Składowane są one w nowej siedzibie PTKN w MOK-u, a po ich odbiór należy
umówić się z Panią Prezes Ireną Horban, za której wiedzą i zgodą podaję tutaj
domowy telefon kontaktowy: 758-22-62.
Obserwuj wątek
    • kemot8 Re: Archiwalne numery pruszkowskich czasopism... 21.07.05, 00:26
      Moze nie archiwalne, ale...
      www.gazeta.pruszkow.pl/index.php?gid=1265047202&zid=337188976
      • cat_s Re: Archiwalne numery pruszkowskich czasopism... 21.07.05, 01:24
        Ach, Kemocie,
        Wprowadziłeś mnie w świetny nastrój tym linkiem...
        No, po pierwsze - miło wiedzieć, że również na Żbikowie dzieje się cos
        ciekawego...:-) Bo niewątpliwie do 'rzeczy ciekawych' zaliczyć należy
        pojawienie się NOLa (albo MOLa, bo sam juz nie wiem; mam jednak nadzieję, że
        chodziło o prawdziwego NOLa, bo mole - sami wiecie, zwierzyna cokolwiek
        nieprzyjemna ;-))

Ale po drugie - ujęła mnie pewność, z jaką autor interpretuje 'olbrzymią,
        okrągłą chmurę „gazową”, jaśniejszą od tła, znajdującą się pomiędzy i powyżej
        niż sfotografowane pojazdy'...
        Rzeczywiście, "można przypuszczać, że ma to ścisły związek z przejściem
        pojazdów, z jednej do drugiej czasoprzestrzeni"... :-)

I oczywiście, można również przypuszczać, ża Autor wie, co mówi..., oj wie!
        Ja też bym chciał wiedziec więcej o tym 'przechodzeniu z jednej do drugiej'...
        Pomyślcie sami, jaka to wygoda. Korków mozna uniknąć, zapchanych pociągów...
        Tak to sobie wyobrażam: wchodzę w jedną czasoprzestrzeń na Gąsinie, sprytnie
        unikam 'sfądu' na Ochocie i wyskakuję w drugiej czasoprzestrzeni gdzies na
        Ursynowie... ha, jak się dobrze sprężę, to jeszcze spóźnienia ponadrabiam i w
        punkcie docelowym będę jeszcze przed wyjazdem z Pruszkowa... uuu, skomplikowane
        to wszystko:-)

Aha, chciałem jeszcze powiedzieć, że Pan Autor bardzo ładnie wygląda z fajką.
        Tak dostojnie i wiarygodnie. Boję się tylko, że jego rodzina może być obciążona
        jakąś 'klątwą obcych', niestety... Żeby tak jeden i ten sam syn aż dwa NOLe
        cyknął... A jak, nie daj Boże, mu się na bliższą i dalszą rodzinę przerzuci...?
        Rokowania są niestety niepomyslne. Biedny Autor, biedny... obawiam się, że i
        fajka mu - jakby co - nie pomoże.

Pozdrawiam
        cat_s, rozweselony

P.S.
        Też kiedys na Żbikowie 'obcego' widziałem... To znaczy - tak mi się w pierwszej
        chwili zdawało. A potem się okazało, że to miejscowy, swojak... najbardziej
        optymalą orbitę powrotną usiłował wycyrklować, ale mu nie szło, gdyż
        najwyraźniej berecik 'z antenką' mu się gdzieś zapodział i namierzanie siadło.
        Pech, żem aparatu nie miał...
      • sofanes UFO i NOLE... 21.07.05, 04:51
        No rzeczywiscie, link - przedni...chcialem zwrocic uwage na fragment:
        "P.S.
        Zwracam się do Wszystkich czytelników naszej gazety o nadsyłanie ciekawychzdjęć
        i opisów dziwnych i niewyjaśnionych zjawisk, niekoniecznie związanych z UFO."

Toc to wymarzony temat na nowy watek, czyz nie ?
        A tutaj zawsze jak stoje z wozkiem w kolejce w supermarkecie przegladam taka
        ulubiona gazete...jest po prostu swietna..."Skandale" sie do nie nie
        umywaja...w zeszlym tygodniu np. pokazywala zdjecia aniola, ktory zostal
        zestrzelony przez piorun; a w tym - kosmonaute, ktory powrocil z przestrzeni po
        47 latach...a to tylko tematy z okladki...niestety, nigdy nie mam czasu wglebic
        sie w tresc (kolejka jest zwykle krotka, amerykance malo cierpilwe som), i
        poprzestaje na naglowkach, ale pewnego dnia zainwestuje w ten periodyk...ale
        wracajac do rzeczy, mam wrazenie, ze pojawilay sie juz na tym forum watki o
        zjawiskach para-normalnych i niewyjasnialnych wprost...cat_s przytoczyl powyzej
        mrozaca krew w zylach historie, a nie mam watpliwosci, ze inni forumowicze tez
        moga podzielic sie swoimi tajemniczymi historiami...hmm, taki watek typu
        Pruszkow z dreszczykiem...
        ;))
        • sofanes Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 05:11
          No i prosze, daleko szukac nie trzeba...skad wziely sie piranie w pruszkowskich
          stawach, he ? Wyjasnienia typu : "ktos wpuscil" odrzucam z miejsca; kazdy dowod
          na dzialanie sil nadprzyrodzonych czy NOLI mozna probowac tak strywializowac, w
          koncu skoro wedlug najlepszych wzorcow, nauce o ewolucji ma towarzyszyc
          kreacjonizm, na jednym i banalnym wyjasnieniem pochodzenia piranii w
          pruszkowskich stawach nie godzi sie poprzestawac...apeluje do forumowiczow o
          mniej oczywiste wyjasnienia...
          • stary.prochazka Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 08:55
            już Mrożek dawał dowody na to że niezbadane są ścieżki ewolucji - wszak to u
            niego w "Męczeństwie Piotra Ohey'a" tygrys wyewoluował z pasty do zębów:-)
        • stary.prochazka Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 08:58
          > Zwracam się do Wszystkich czytelników naszej gazety o nadsyłanie ciekawychzdjęć
          >
          > i opisów dziwnych i niewyjaśnionych zjawisk, niekoniecznie związanych z UFO."

ja temu panu mogę pstrykać zdjęc ile wlezie, codziennie mam jakieś UFO na niebie
          czyli dziwnie zachowujące się światełka, widać je szczególnie często w okolicy
          Okęcia, co jest dowodem na to że kosmici interesują się naszymi statkami
          powietrznymi:)
          • kemot8 Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 11:20
            To jeszcze sie pochwale, ze posiadam wersje papierowa tego zapierajacego dech w
            piersiach artykulu. A w nim wiecej zdjec NOLi... zaraz nad zdjeciami czlonkow
            Budki Suflera ;)
            • cat_s Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 16:59
              Kemocie,
              Na Gąsin, niestety, papierowe wersje nie dochodzą... albo w tak nikczemnej
              ilości, że mówić nie warto...:-(
              A nie miałbyś może mozliwości (albo pośrednio - via mail) wersji elektronicznej
              na jakąś stronkę wstawić?
              I od razu uczciwie mówię, że tylko i wyłącznie na zdjęciach NOLi (bom już
              skumał, że nie o mole chodzi) mi zależy, nie zaś o fotki członków Budki
              Suflera... ;-)

Pozdrawiam
              cat_s

P.S.
              Ach... a propos: zanadto proste to niewątpliwie skojarzenie, ale... dociekając,
              na taki 'tematyczny' post przypadkiem na FHumorum trafiłem:
              "Gość: Aga 19.07.2005 21:39
              Co to jest czasoprzestrzeń??
              Czasoprzestrzen jest jak zolnierz musi kopac rów od tej sosny do poludnia....."
              :-))
              • sofanes Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 17:10
                > Co to jest czasoprzestrzeń??
                > Czasoprzestrzen jest jak zolnierz musi kopac rów od tej sosny do
                poludnia....."

Ja za to pamietam obrazowe wyjasnienie przez jednego z moich nauczycieli ze
                szkoly na czym polega teoria wzglednosci..."Smagiel-(tak sie nazywal jeden z
                moich kolegow)- jak wsadze ci palec w oko, to w jakiej znajdziemy sie sytuacji ?
                Ja bede mial palec w oku, ale ty tez bedziesz mial palec w oku. Na tym wlasnie
                polega teoria wzglednosci..."
              • kemot8 Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 17:49
                > Na Gąsin, niestety, papierowe wersje nie dochodzą... albo w tak nikczemnej
                > ilości, że mówić nie warto...:-(
                U mnie "w centrum" duze tego jest, zazwyczaj przechodze obok Glosu Pruszkowa
                obojetnie, ale okladka z napisem "UFO nad Pruszkowem" zrobila na mnie ogromne
                wrazenie i nie moglem sie powstrzymac, kupilem.

> A nie miałbyś może mozliwości (albo pośrednio - via mail) wersji elektronicznej
                > na jakąś stronkę wstawić?
                A prosze bardzo:
                kemot.9o.pl/temp/nole.jpg
                • sqh Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 17:55
                  Bardzo zgrabnie mi rozmydliliście wątek, dziękuję ;-)))
                  • kemot8 Re: UFO i NOLE... 21.07.05, 18:06
                    Przepraszam, jakos tak wyszlo...
                    Chociaz jakby na to spojrzec z drugiej strony: to wydanie Glosu Pruszkowa tez
                    kiedys bedzie archiwalne, a dzieki nam ten watek caly czas jest na gorze :)
    • sofanes Re: Archiwalne numery pruszkowskich czasopism... 21.07.05, 18:10
      Oj, zaraz rozmydlilismy...wszkaze twoj watek wlasciwie przypominal ogloszenie i
      nie zostawial wiekszej przestrzeni na dyskusje...a tak, prosze, wiecej osob
      przeczyta o dostepnych numerach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka