Dodaj do ulubionych

"Dziurawe" drogi

02.07.06, 15:18
Zdaję sobie sprawę, że wywołuje temat rzekę, ale uważam, że taki wątek jest
potrzebny, aby Mieszkańcy mogli informować na bieżąco o stanie Mareckich dróg.
radna Agata Maria Świstowska
Obserwuj wątek
    • agata29 Re: "Dziurawe" drogi - 03.07.06, 13:12
      Szanowni Państwo,
      w różnych miastach na Forum Internetowym Mieszkańcy przekazują sobie
      informacje, na jakich drogach są tzw. "dziury" w ulicach, aby na nie
      szczególnie uważać i które wymagają natychmiastowej naprawy, bo stanowią
      niebezpieczeństwo.
      radna
      Agata Maria Świstowska
      • flash3 Re: "Dziurawe" drogi - 03.07.06, 13:24
        agata29 napisała:

> w różnych miastach na Forum Internetowym Mieszkańcy przekazują sobie
        > informacje, na jakich drogach są tzw. "dziury" w ulicach, aby na nie
        > szczególnie uważać i które wymagają natychmiastowej naprawy, bo stanowią
        > niebezpieczeństwo.

Skoro Pani tak zachęca... tak więc proponuje zainteresować się ul. Okólną, a w
        szczególności odcinek między 11 Listopada a Kościuszki – tam jazda powyżej
        30km\h grozi urwaniem zawieszenia, a przy okazji gdyby nie pasy, to by chyba
        wszyscy w samochodzie odbijali się głową od dachu w samochodzie. Jazda zupełnie
        jak przez zaorane pole.

A co do dziur: na skrzyżowaniu Bandurskiego/Okólna jest jedna (od dobrych 3
        miesięcy), druga jest na zakręcie przed cmentarzem na ul. Bandurskiego. Jest
        tak ulokowana przy samym krawężniku, że osoba która o niej nie wie, może przy
        skręcie wylądować wprost na chodniku, albo poważnie uszkodzić sobie koło.
        • pix3 Re: "Dziurawe" drogi - 03.07.06, 13:36
          Szkoda tu sie rozwodzić bo to temat rzeka. Większość ( jeśli nie wszystkie )
          dróg i chodników wygląda fatalnie. Prawie na każdej drodze w Markach istnieje
          zagrożenie uszkodzenia zawieszenia lub ( odnośnie niezmotoryzowanych )skręcenia
          sobie nogi w kostce. Podsumowując wszystkie nawierzchnie są do remontu (
          mniejszego lub większego ). Ale jesli pani chciałaby wiedzeć, które najbardziej
          to nie potrafię pani pomóc.
          • betina99 Re: "Dziurawe" drogi - 03.07.06, 13:48
            Oprócz dziurawych dróg jest jeszcze kłopot z tym że wiele dróg nie ma
            asfaltu.Jako mieszkanka Horowej Góry jestem zaintersowana czy przy okazji
            odwodnienia ulicy Dużej zostanie położony nowy asfalt i czy dojdzie do granicy
            lasu,bo kurz który unosi sie od wielkich tirów jeżdzacych do Cegielni powoduje
            ze na balkonach nie mozemy suszyc prania i co dwa dni trzeba sprzatać potworny
            pył.Kurz dochodzi nawet do sąsiadów z 3 piętra.Obawiamy sie żeby odwodnienie
            było zrobione porządnie,aby na jesień dojsć normalnie do przystanku...
            pozdrawiam serdecznie
    • vrx1 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 15:15
      a więc tak:
      - na całej długości Marek ul.Piłsudskiego, zrobić coś z tymi studzienkami!!!
      - ul.Okólna (wymiana nawierzchni od poczatku do konca, bez żadnego łatania)
      - ul.Fabryczna (nie wymaga komentarza)
      - sporo ulic w Markach to ulice nie mające asfaltu-skutkiem jest albo błoto
      albo dokuczliwy kurz (wstyd mamy XXI wiek)
      - Odwodnienie ul.Dużej i doprowadzenie tej ulicy do stanu sprzed 5lat
      - Ulice osiedlowe (bez chodników)-progi zwalniające
      - synchronizacja swiateł(wiem to nie nalezy do Urzędu ale Urząd ma obowiązek
      wreszcie powiadomić o tym własciwe organy)
      • pix3 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 15:21
        Już widzę tą determinację naszych lokalnych władz aby uczynić za dość
        oczekiwaniom mieszkańcom, już widzę te ekipy drogowe zabierające się do pracy ,
        już widzę...........
        Uff, udaru można dostać od tego upału.
    • xyz777 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 15:37
      Pewnie włóżę kij w mrowisko, ale zaryzykuję...
      A radna z Kopydłowa Mokrego? Nieznany jest pani stan dróg w Markach? To co pani
      robiła przez tę kadencję?
      I czemu mają służyć kolejne, autorskie wątki na forum?
      Bo dla mnie są one nierozerwalnie związane ze zbliżającymi się wyborami
      samorządowymi, publicity, etc.
      Jesli nie mam racji, proszę to udowodnić!
      Będę bardzo zobowiązana
      • pix3 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 17:17
        Dokładnie o to samo chodziło mi w drugim temacie sprowokowanym przez radną,
        która jakby spadła z księżyca. Problemy te są poruszne praktycznie przez cały
        rok, wystarczy przejrzeć poprzednie wypowiedzi.
        A tym sposobem Pani Radna będzie mogła się pochawlić, że stara się poznać
        problemy mieszkańców ( temat gorący przed wyborami ) a poza tym, z tego
        wszystkiego, to absolutnie nic wymiernego dla owych mieszkańców nie wyniknie
        gdy owa pani zdobędzie trochę władzy.
        • tomt3 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 17:41
          Zgadzam się całkowicie.Komuś się pali pod nogami.
          • flash3 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 18:52
            Może wyjdę kolejny raz na naiwniaka, ale osobiście wierzę w szczere intencje
            radnej Świstowskiej.
            A to czy się myliłem zweryfikuję w najbliższym czasie odsłuchując nagrania z
            posiedzeń komisji i posiedzenia Rady Miasta które to odbędą się do końca tego
            miesiąca.
            • tomt3 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 20:32
              Może też wyjdę na naiwniaka ale wydaje mi się że dziury w naszych drogach nie
              powstały wczoraj czy też 2 dni temu.I nie zdziwię się jak jakiś radny(a) będzie
              za chwilę zainteresowany bezpieczeństwem na tychże drogach,następny
              bezpieczeństwem wogóle,jeszcze jeden nagle sobie przypomni o zasięgnięciu opini
              forumowiczów na temat MZK.Itd,itp.Ciekawe o czym będą pamiętać dzień po
              wyborach?Wątpię czy o obietnicach.
              flash3 napisał:
              > A to czy się myliłem zweryfikuję w najbliższym czasie odsłuchując nagrania z
              > posiedzeń komisji i posiedzenia Rady Miasta które to odbędą się do końca tego
              > miesiąca.
              Trzeba by odsłuchać wszystkich posiedzeń,co który radny zdziałał,bo te ostatnie
              to z pewnością są "pod publiczkę".
      • agata29 Re: "Dziurawe" drogi 04.07.06, 20:48
        xyz777 napisała:

> Pewnie włóżę kij w mrowisko, ale zaryzykuję...
        > A radna z Kopydłowa Mokrego? Nieznany jest pani stan dróg w Markach? To co
        pani
        > robiła przez tę kadencję?>

Bardzo dobrze jest mi znany.
        Wielokrotnie tę sprawę poruszałam na komisjach i sesjach Rady Miasta.
        Na podsumowania przyjdzie stosowny czas. Teraz jest to przedwczesne.

> I czemu mają służyć kolejne, autorskie wątki na forum?

Bieżącej stałej informacji.

> Bo dla mnie są one nierozerwalnie związane ze zbliżającymi się wyborami
        > samorządowymi, publicity, etc.
        > Jesli nie mam racji, proszę to udowodnić!
        > Będę bardzo zobowiązana

Trwa jeszcze kadencja tej RADY MIASTA, której jestem radną.
        Kampania wyborcza jeszcze się nie rozpoczęła, dlatego nie zamierzam niczego
        udowadniać, bo nie jest to ani odpowiedni czas ani miejsce.

pozdrawiam radna Agata Maria Świstowska
    • xyz777 Re : Kamyk do ogródka radnej 03.07.06, 21:21
      Stan dróg w Markach budzi nasz niepokój od lat. Od lat postulujemy o ich
      modernizację, utwardzenie, zmianę nawierzchni. Jak dotąd z mizernym skutkiem.
      Argumentem przesądzającym brak perspektyw poprawy jest zawsze brak pieniędzy.
      A jednak te pieniądze czasami się znajdują, tylko czy są dobrze zagospodarowane?
      Przykładem braku dobrego gospodarza w UM są prace modernizacyjne ul. Partyzantów.
      Podobno miał tam być położony asfalt, tak przynajmniej zapewniał szef ekipy
      wykonującej prace drogowe. Pomijam tu krążące spekulacje na temat zasadności
      wyróżnienia akurat tej ulicy i motywowania tego faktem zamieszkiwania tu
      radnego. To mnie nie interesuje, może tak, może nie, licho wie. Chcę skupić się
      tylko na faktach. I tak:
      W ubiegłym roku przyjechała jedna ekipa, wyposażona w ciężki sprzęt, spychacze
      wyrównały nawierzchnię ulicy.
      Druga ekipa nawiozła kamyków (grubego żwiru), które pracowicie spychaczami, a
      potem ręcznie rozłożono wzdłuż ulicy. Po pewnym czasie,
      Trzecia ekipa, z połowy ulicy skrzętnie usunęła żwir, a na to miejsce nasypała
      rude „coś”, nie wiem co to jest, ale niemiłosiernie brudzi po deszczu.
      Od tego momentu mija rok.
      O asfalcie nie ma mowy.
      Po zimie ulica przypomina krajobraz księżycowy, znów pełno dziur, nierówności,
      itp. Cała praca i włożony kapitał poszedł na marne.
      Pytanie, kto za to odpowiada?
    • kirke7 Re: "Dziurawe" drogi 03.07.06, 22:11
      witam! widze ze nie tylko ja odebralam "zainteresowanie"p.radnej jako zagrywke
      przed wyborcza:))
      • flash3 Proszę o Deklarację 04.07.06, 21:25
        Szanowna Pani Radno
        Niedawno na którejś z komisji powiedziała Pani podczas rozmowy z burmistrzem
        Werczyńskim (chyba właśnie chodziło o stan dróg jak dobrze pamiętam) takie
        słowa (cytuje z pamięci): „... i tak nie zamierzam jako radna startować w
        nadchodzących wyborach samorządowych...”.
        Jak należy rozumieć Pani słowa? Czy wzorem m.in radnej Babiuch i Sobolewskiej
        zamierza się wycofać Pani z pełnienia funkcji publicznych w naszym mieście, czy
        może planuje Pani startować na inne stanowisko np. burmistrza?

• agata29 Re: Proszę o Deklarację 05.07.06, 16:13
          flash3 napisał:

> Szanowna Pani Radno
          > Niedawno na którejś z komisji powiedziała Pani podczas rozmowy z burmistrzem
          > Werczyńskim (chyba właśnie chodziło o stan dróg jak dobrze pamiętam) takie
          > słowa (cytuje z pamięci): „... i tak nie zamierzam jako radna startować w
          >
          > nadchodzących wyborach samorządowych...”.
          > Jak należy rozumieć Pani słowa? Czy wzorem m.in radnej Babiuch i Sobolewskiej
          > zamierza się wycofać Pani z pełnienia funkcji publicznych w naszym mieście,
          czy
          >
          > może planuje Pani startować na inne stanowisko np. burmistrza?
          >

Na deklarację przyjdzie jeszcze czas.

• flash3 Re: Proszę o Deklarację 05.07.06, 17:20
            agata29 napisała:

> Na deklarację przyjdzie jeszcze czas.

Brzmi intrygująco.

Mimo tego że nie chce Pani teraz powiedzieć wprost o tym, co ja wysnułem na
            podstawie Pani wypowiedzi, ale pozwolę sobie dać Pani dwie dobre rady:

Pierwsza to taka, że mimo Pani pewnych sukcesów, to będzie Panią czekała
            naprawdę ciężka kampania aby wygrać z obecnym burmistrzem. I na pewno nie
            wystarczy wydanie standardowych ulotek, czy organizacja kilku spotkań
            wyborczych, na które przyjdzie standardowo garstka mieszkańców – bez wydania
            dodatkowo jakiejś gazetki (najlepiej ze 3-4 numery), połączone z dużym nakładem
            i naprawdę bardzo dobrym kolportażem wprost do domów mieszkańców, będzie miała
            Pani naprawdę duży problem z dotarciem do ogółu mieszkańców.

I sprawa druga to otoczenie z jakim się wydaje być Pani utożsamiana.
            Nie wiem jaki jest Pani pogląd na ten temat, ale naprawdę zaplecze w postaci
            radnego Tankiewicza i spółki, który słynie z dość niecodziennych zachowań jako
            radny (np. ciągłym wymyślaniem jakichś afer z udziałem burmistrza
            Werczyńskiego) naprawdę nie przysporzy Pani głosów, a wręcz przyniesie odwrotny
            skutek. Będzie się musiała Pani wypowiedzieć – albo popiera Pani to co robi i
            mówi radny Tankiewicz, albo powinna się Pani odciąć od tej osoby, i poszukać
            sobie bardziej cenionego zaplecza jako współpracowników.

• agata29 Re: Proszę o Deklarację 06.07.06, 17:38
              flash3 napisał:

> > Pierwsza to taka, że mimo Pani pewnych sukcesów, to będzie Panią czekała
              > naprawdę ciężka kampania aby wygrać z obecnym burmistrzem.>

Do odważnych świat należy, ale na deklarację przyjdzie jeszcze czas.

> będzie miała Pani naprawdę duży problem z dotarciem do ogółu mieszkańców.>

Problemy zawsze są, ale też są od tego, żeby je rozwiązywać, ale na deklarację
              przyjdzie jeszcze czas.

> albo popiera Pani to co robi i mówi radny Tankiewicz, albo powinna się Pani
              odciąć od tej osoby, i poszukać sobie bardziej cenionego zaplecza jako
              współpracowników.>

Szanowny Panie, żeby się "odciąć od tej osoby", trzeba być "do tej osoby
              przywiązanym".

pozdrawiam i jeszcze raz podkreślam, że na deklarację przyjdzie jeszcze czas,
              na razie trwa kadencja Tej Rady Miasta Marki i trzeba pracować do końca

• anna20066 Re: "Dziurawe" drogi 05.07.06, 17:40
      Jeżeli już o drogach mowa,to co jest Pani wiadome na temat zwiększonej liczby
      TIR-ów jadących tranzytem ul.Legionową? Podobno miasto Legionowo ustawiło zakaz
      jazdy TIR-om i te jadące w kierunku Białegostoku jadą właśnie ul.Legionową.
      Jeżdżą "stadami" min po 3 aż szyby dźwięczą zarówno w dzień jak i w nocy.
      Wakacje zaczęły się kolejną tragedią na przejściu dla pieszych przy pawilonie.
      I jak się do tego faktu mają plany ścieżki rowerowej właśnie wzdłuż tej ulicy?
      • flash3 Re: "Dziurawe" drogi 06.07.06, 20:29
        anna20066 napisała:
        > I jak się do tego faktu mają plany ścieżki rowerowej właśnie wzdłuż tej ulicy?

Na ostatniej sesji Rady Miasta została podjęta uchwała o przystąpienia do
        porozumienia z Zarządem Dróg Wojewódzkich w sprawie budowy chodnika i ścieżki
        rowerowej w ul. Legionowej.
        Została przeznaczona kwota 350 tysięcy złotych, która stanowi 50% wartości
        inwestycji, na którą to burmistrz ma podpisać niezwłocznie porozumienie z w/w
        instytucją.

Teraz termin wykonania inwestycji zależy już tylko po stronie Zarządu Dróg
        Wojewódzkich podległemu Marszałkowi Województwa Mazowieckiego.

• tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 24.10.06, 14:12
          flash3 napisał:
          > Na ostatniej sesji Rady Miasta została podjęta uchwała o przystąpienia do
          > porozumienia z Zarządem Dróg Wojewódzkich w sprawie budowy chodnika i ścieżki
          > rowerowej w ul. Legionowej.
          > Została przeznaczona kwota 350 tysięcy złotych, która stanowi 50% wartości
          > inwestycji, na którą to burmistrz ma podpisać niezwłocznie porozumienie z w/w
          > instytucją.
          >
          > Teraz termin wykonania inwestycji zależy już tylko po stronie Zarządu Dróg
          > Wojewódzkich podległemu Marszałkowi Województwa Mazowieckiego.

A oto dalszy ciąg realizacji

Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Warszawie,
          03-380 Warszawa ul. Kruczkowskiego 3
          www.mzdw.pl e-mail: przetargi@mzdw.pl
          ogłasza postępowanie o zamówienie publiczne
          w trybie: przetargu nieograniczonego

Przedmiot zamówienia:

Przebudowa chodnika i zjazdów w ciągu drogi woj. 632 na ul. Legionowej
          w m. Marki, woj. mazowieckie – nr postępowania 237/06

Wspólny Słownik Zamówień CPV: 452332221
          Składanie ofert częściowych:nie dopuszcza się składania ofert częsciowych
          Składanie ofert wariantowych:nie dopuszcza się składania ofert wariantowych

Termin wykonania zamówienia: 10 grudnia 2006 roku

Wadium:Kwota wadium: 15 000 złotych

W pytaniach i odpowiedziach do MZDW można wywnioskować że rozpoczęcie robót
          nastąpi po około 60 dniach od podpisania umowy, to jest na wiosnę.

"Do opracowania projektu czasowej organizacji ruchu na przebudowę chodnika
          i zjazdów, gdy nie są konieczne wyłączenia odcinków pasa ruchu, nie należy
          zakładać maksymalnego czasu dla jego wykonania i uzyskania opinii oraz
          uzgodnienia"
    • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 07.07.06, 11:57
      "dziure drogi" szczególnie te na literę w np.Warszawaska,wronia ,wołodyjowskiego

pozdrawiam darek
      • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 07.07.06, 18:09
        oczywiście Warszawska,wronia,wołodyjowskiego czy ktoś zna inne ulice wymagające
        godnej nawierzchni.

stawiam,że ul.warszawska w najbliższych latach ma duże sznse kto wie dlaczego?

pozdrawiam darek
        • idalia1002 Re: "Dziurawe" drogi 07.07.06, 21:18
          Jako mieszkanka ulicy Warszawskiej bardzo bym sobie tego życzyla. Ale obawiam
          się, że fakt iż na tej ulicy mieszka Pani radna nic nie zmieni. Mam wrażenie,
          że Pani radna nie kieruje się interesem mieszkańców tylko realizuje swoje
          ambicje.
          • flash3 Re: "Dziurawe" drogi 07.07.06, 21:35
            idalia1002 napisała:

> Ale obawiam
            > się, że fakt iż na tej ulicy mieszka Pani radna nic nie zmieni. Mam wrażenie,
            > że Pani radna nie kieruje się interesem mieszkańców tylko realizuje swoje
            > ambicje.

Po pierwsze radny nie powinien się kierować tylko interesami społeczności jaka
            go wybrała, ale powinny jego decyzje być w zgodzie z ogólnym interesem miasta.

A po drugie podaj mi choćby jeden argument, który przekona mnie do tego że
            ulica Warszawska jest jakoś szczególnie uprzywilejowana w stosunku do
            dziesiątek ulic w tym mieście o tej samej, a czasami nawet gorszej nawierzchni.
            Bo mam wrażenie że twoje narzekanie jest tylko podyktowane patrzeniem na świat
            z punktu widzenia czubka własnego nosa.

Ps. A czasy kiedy jak jechał Sekretarz Partii to budowano od nowa ulice i
            malowano farbą trawę na zielono już minęły i nigdy nie wrócą.
            • idalia1002 Re: "Dziurawe" drogi 07.07.06, 23:55
              Skoro utwardzenie dróg w Markach "nie jest w zgodzie z ogólnym interesem
              miasta", to pozostaje mi wyrazić nadzieję, że to tylko Twoja opinia.

Nie twierdzę wcale, że ulica Warszawska jest uprzewilejowana w stosunku do
              pozostałych. Odniosłam się tylko do postu mojego przedmówcy, który sugerował,
              że Warszawska ma największą szansę na utwardzenie niż inne ulice z uwagi na
              fakt zamieszkiwania na tej ulicy radnej.
              PS
              Nie pamiętam czasów o których piszesz poniżej, więc nie tęksnię za nimi, bo nie
              miałam możliwości nabrania przyzwyczajeń z minionej epoki.
              • flash3 Re: "Dziurawe" drogi 08.07.06, 18:44
                idalia1002 napisała:

> Nie twierdzę wcale, że ulica Warszawska jest uprzewilejowana w stosunku do
                > pozostałych. Odniosłam się tylko do postu mojego przedmówcy, który sugerował,
                > że Warszawska ma największą szansę na utwardzenie niż inne ulice z uwagi na
                > fakt zamieszkiwania na tej ulicy radnej.

Interes miasta polega na tym (przykład hipotetyczny) gdyby radni mieli kwotę
                pieniędzy X, i mieli dylemat czy wydać ją na remont ulicy Okólnej która już
                przypomina pod względem ruchu kołowego Fabryczną, czy wybudować od podstaw
                nawierzchnię na wspomnianej ulicy Warszawskiej.

Jeżeli radny zagłosował by za remontem Okólnej to właśnie w ten sposób
                przedłożyłby interes miasta nad własny okręg wyborczy. Bo pieniądze tak wydane
                dają o wiele większy efekt użytkowy dla ogółu społeczeństwa, niż przeznaczone
                na ul. Warszawską gdzie co najwyżej skorzystała by na tym garstka okolicznych
                mieszkańców.

A takiego radnego który kieruje się interesem swojego okręgu wyborczego jako
                nadrzędnym nad interesem miasta to co najwyżej można na taczce z urzędu
                wywieść – bo on więcej szkodzi niż działa.

Na tym polega gospodarka samorządowa – aby tak spożytkować pieniądze publiczne
                aby efekt finalny dotyczył jak największej grupy mieszkańców.
            • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 08.07.06, 00:02
              flashu na jakim świecie żyjesz, popatrz dookoła i pomyśl o ulicach na W jest
              ich wiele w Markach o gorszej jakości podałem tylko trzy nazwy a jakoś wszyscy
              chcą MÓWIĆ O TYM SAMYM to się nazywa jakoś konkretnie...chyba oczekiwania
              społeczne lub inaczej...
              pozdrawiam darek
              • pix3 Re: "Dziurawe" drogi 08.07.06, 13:05
                Więc ja powtórzę to co już napisałem. Wiekszość, jesli nie wszystkie ulice i
                chodniki u nas na wsi są do remontu. Nad tym nie ma co DELIBEROWAĆ i szukać
                które bardziej a które nie.
          • agata29 Re: "Dziurawe" drogi 08.07.06, 18:39
            idalia1002 napisała:

> Jako mieszkanka ulicy Warszawskiej bardzo bym sobie tego życzyla. Ale obawiam
            > się, że fakt iż na tej ulicy mieszka Pani radna nic nie zmieni. Mam wrażenie,
            > że Pani radna nie kieruje się interesem mieszkańców tylko realizuje swoje
            > ambicje.

Szanowna Pani
            Sama sobie Pani zaprzecza, gdybym >realizowała swoje ambicje> to przede
            wszystkim walczyłabym o położenie aslaltu na ulicy, na której mieszkam, chociaż
            w Markach nie jest ona ulicą przelotową i jest drugorzędnym układem
            komunikacyjnym.
            Dzięki moim staraniom na początku kadencji, na ulicy tej zostało położone
            kruszywo, które stanowi podkład do położenia asfaltu. Sposób położenia tego
            kruszywa oraz wybór materiału pozostawia wiele do życzenia, na co wielokrotnie
            zwracałam uwagę Burmistrzowi.

• idalia1002 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 00:29
              Szanowna Pani
              Ja nie pisałam, że realizuje Pani swoje interesy. Ja napisałam, że realizuje
              Pani swoje ambicje. Definicja ambicji podawanej przez jeden ze słowników
              internetowych: to "......żądza zaszczytów, władzy, uznania dla urojonych cnót i
              zalet." Pragnę podkreślić, że jest to mój subiektywny odbiór oceny Pani
              działań, ale poparty obiektywnymi faktami.
              Pozdrawiam
              • agata29 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 21:02
                idalia1002 napisała:

> Szanowna Pani
                > Ja nie pisałam, że realizuje Pani swoje interesy. Ja napisałam, że realizuje
                > Pani swoje ambicje. Definicja ambicji podawanej przez jeden ze słowników
                > internetowych: to "......żądza zaszczytów, władzy, uznania dla urojonych cnót
                i
                >
                > zalet." Pragnę podkreślić, że jest to mój subiektywny odbiór oceny Pani
                > działań, ale poparty obiektywnymi faktami.
                > Pozdrawiam

Tematem tego wątku są Mareckie drogi, a nie ocena mojej skromnej osoby, radnej
                jednej z 15.
            • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 06:11
              oczywiście zbieżność tej inwestycji z funkcją wiceprzewodniczącej rady i jej
              wpływem na wydatki budżetowe i plany inwestycyjne miasta była przypadkowa,
              jedynie "zaspokajała oczekiwania społeczne".
              pozdrawiam darek
              • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 06:31

Mój wcześniejszy post dotyczył tej wypowiedzi radnej Świstowskiej "Dzięki moim
                staraniom na początku kadencji, na ulicy tej zostało położone
                kruszywo, które stanowi podkład do położenia asfaltu. Sposób położenia tego
                kruszywa oraz wybór materiału pozostawia wiele do życzenia".

Czyżby samoocena?

Oczywiście zbieżność tej inwestycji z funkcją wiceprzewodniczącej rady i jej
                > wpływem na wydatki budżetowe i plany inwestycyjne miasta była przypadkowa,
                > jedynie "zaspokajała oczekiwania społeczne".
                > pozdrawiam darek

• diodone "Dziurawe" drogi 09.07.06, 09:37

Oprócz jakości dróg w Markach innym problemem jest brak dróg.
                  Tak,ich brak.
                  Jedyną nitką drożną jest Piłsudskiego.Pozostałe w wyrwach po osie nie spełniaja
                  nawet roli lokalnych ulic.
                  Uważam,że Markom jest potrzeba jeszcze jedna główna ulica po lewej i po prawej
                  stronie miasta.
                  Załóżmy,że będzie to Ząbkowska,czy Wesoła.Ale jak one wyglądają?
                  Ich szerokość,jakość to wykluczają.
                  Po drugiej stronie,postawmy na Okólną.Jak ona wygląda,nie biegnie np aż do końca
                  miasta jak najbliżej granicy Warszawy.
                  Popełnione dawno błędy przy planowaniu mszczą się setki lat.
                  Nie łudźmy się,że obwodnica wszystko załatwi.
                  Może tylko zabronić wjazdu największym pojazdom. Wszystkie pozostałe,które będą
                  dozwolone mieszkańcom-będą jechały Piłsudskiego; chociażby dlatego,że będzie
                  bliżej.
                  Koszmar będzie się nasilał dla mieszkańców dopóki nie wywrą presji na władzach i
                  nie stworzą alternatywnych równoległych ulic dla ruchu lokalnego.
                  Pozdrawiam
                • agata29 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 21:15
                  darek721 napisał:

>
                  > Mój wcześniejszy post dotyczył tej wypowiedzi radnej Świstowskiej "Dzięki
                  moim
                  > staraniom na początku kadencji, na ulicy tej zostało położone
                  > kruszywo, które stanowi podkład do położenia asfaltu. Sposób położenia tego
                  > kruszywa oraz wybór materiału pozostawia wiele do życzenia".
                  >
                  > Czyżby samoocena?

To nie ja wybierałam sposób położenia tego kruszywa, ani samo kruszywo.

• darek721 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 21:47
                    Mój wcześniejszy post dotyczył tej wypowiedzi radnej Świstowskiej "Dzięki
                    moim
                    > staraniom na początku kadencji, na ulicy tej zostało położone
                    > kruszywo,"
                    Czyli coś się udało zrobić dla dobra ogółu wiceprzewoniczącej rady miasta marki.
                    pozdrawiam darek
            • darek721 Re: "Dziurawe" drogi 09.07.06, 21:56
              "gdybym >realizowała swoje ambicje> to przede
              wszystkim walczyłabym o położenie aslaltu na ulicy, na której mieszkam".
              Chyba że bardziej zainteresowana była by pani utrudnianiem życia sąsiadowi od
              ciężarówek z którym pani rodzina jast w konflikcie od lat?
              Czyżby temat "dziurawe "drogi miał z tym związek?
              Pozdrawiam darek
    • mika_007 Re: "Dziurawe" drogi 10.07.06, 12:24
      Chociaż jestem mieszkanką Zielonki to wypowiem się,bo poniekąd i mnie Mareckie
      drogi dotyczą
      ul.Fabryczna jako "łącznik" Zielonki z Warszawą od wieki wieków jest obrazem
      nędzy i rozpaczy
      W całym swoim życiu nie widziałam tak połatanej ulicy
      Obserwowałam "inwestycje" ingerujące w stan ulicy mając nadzieję,że jeśli już
      rozkopali,wkopali to i zakopując położą nowy ładny asfalt-niestery nadzieja
      matką głupich i Fabryczna z dnia na dzień dorabia się coraz więcej łat.
      Ba-tam już chyba nie ma "paska" normalnego asfaltu tylko łata na łacie i dziura
      na dziurze
      No przepraszam-jest jeden przyzwoity kawałek,prawdopodobnie "wymuszony" na
      firmie stawiającej stację benzynową ;)

Jest mi wstyt przed gośćmi -każdy kto do mnie dojedzie pyta się dostłownie "w
      tej mareckiej wiosze to oni asfalt na kartki kupują?"

Ja rozumiem,że to są koszta,ale chyba zupełnie nie przemyślane jest łatanie
      dziur i dziurek miejscowo,bo i tak zaraz wybije się w tym samym miejscu dziura-
      jeszcze większa

Zaczynam się zastanawiać nad wożeniem w samochodzie aparatu-w razie kolejnego
      rozwalenia amortyzatora zrobię zdjęcie,poproszę kierowców na świadków i
      zarządam odszkodowania od zarządcy tej drogi,bo jazda tą ulicą sprawia mi ból
      nie mniejszy jak mojemu autu

Już po samej jeździe można poznać kto jest z Marek bądź Zielonki,a kto
      przyjezdny -"my miejscowi" znając większość dziur i chąc oszczędzić samochód
      jeździmy środkiem,pod prąd,robiąc esy-floresy,przyjezdni bezradnie idą na
      żywioł...aż im głowy odskakują ;)

Już tak niewiele zostało wyboistej Fabrycznej -proooooszę,zróbcie coś z Tym

żeby nie tylko narzekać muszę pochwalić Marki za zrobioną część Fabrycznej i za
      chodnik ze ścieżką rowerową-mam nadzieję,że Zielonka pociągnie ją dalej :)

• flash3 Re: "Dziurawe" drogi 10.07.06, 12:41
        mika_007 napisała:

> żeby nie tylko narzekać muszę pochwalić Marki za zrobioną część Fabrycznej i
        > za chodnik ze ścieżką rowerową-mam nadzieję,że Zielonka pociągnie ją dalej :)

Pragnę zwrócić uwagę na dwie rzeczy.
        Pierwsza to taka, że Fabryczna to droga podległa Staroście Wołomińskiemu, a
        druga to taka że przynajmniej na odcinku od Ząbkowskiej do ronda w Zielonce
        jest już od jakiegoś czasu nowa nawierzchnia i na terenie Marek chodniki.
        O odcinku od Ząbkowskiej do Piłsudskiego się nie wypowiadam bo tu nie jechałem,
        ale też chyba jest nowy asfalt (a jeżeli nie ma to na pewno będzie), a na pewno
        są układane chodniki.

I muszę niestety ciebie zmartwić, ale nowe chodniki będą tylko na terenie Marek.
        A jeżeli chcesz poszukać dziurawej drogi takiej jak kiedyś Fabryczna to nie
        musisz daleko szukać – zobacz u sobie na ul. Merecką, Lipową albo Mazurską –
        przy tych ulicach nawet kiedyś Fabryczna to była 4 pasmowa autostrada.
        • qqruq9 Re: "Dziurawe" drogi 10.07.06, 22:02
          Widzę,że robi się coraz bardziej gorąco.Dziury są i będą dopóty,dopóki"fachowcy"
          nie nauczą się robić porządnej nawierzchni od początku.Na razie trzeba łatać.
          Żeby pomóc sobie i urzędowi proponuję, aby ktoś założył wątek pt.Inwentaryzacja
          dziur.
          Tu będziemy zgłaszać dziury:
          1. lokalizacja-ulica
          2.dokładne miejsce-np. koło kiosku
          3.stopień szkodliwości dziury-proponuję:
          I st.-jest, ale właściwie nie przeszkadza
          II st.-trzeba specjalnie omjiać
          III st.-nieda się ominąć, trzeba delikatnie przejechać
          IV st.-urwałem koło i piszę pozew
          A więcej o tych dziurach na qqland.blog.onet.pl/
          • tamara82 Re: "Dziurawe" drogi 10.07.06, 23:27
            to o dziurach, a co z drogami pokrytymi kamieniami, piachem czy żwirem?? Ulice
            takie jak np.: część Poznańskiej, Opolska, Zakopiańska, Jacka Soplicy,
            Gerwazego, Protazego (duzo by wymieniać)... W przypadku deszczu na takiej ulicy
            nie da się chodzić, gdyż cała jest w kałużach; podczas gdy jedzie sie samochodem
            po nie ubitym żwirze strasznie się kurzy, a po kamieniach jeżdzi się tak samo
            jak po "kocich łbach". Czy taki problem też będzie można "rozwiązać". Przykładem
            może byc też ul. Traugutta, na której został położony asfalt.
            • xar-rax Re: "Dziurawe" drogi 11.07.06, 10:24
              >Czy taki problem też będzie można "rozwiązać".

Myślę, że głównych winnych trzeba szukać w UM. Wiele razy pisałem, że po okresie
              zimowym naprawa dziur polega na laniu czegoś co nazywa się "asfaltem" w dziury
              mokre i niejednokrotnie pełne wody.
              Nasze pieniądze wydawane na ten cel przez urzędników UM są marnotrawione w
              świetle prawa.
              NIKT z Radnych nie zainteresował się tym tematem, NIKT nie poprosił o
              wyjaśnienie kierownika Referatu Technicznego dlaczego zezwala na taki stan
              rzeczy przscież on odbiera wykonaną pracę i niejednokrotnie jako "obserwator"
              uczestniczy przy "zalewaniu" mokrych dziur. To kierownik Referatu Technicznego
              podpisuje protokół powykonawczy!
              W którymś poście ktoś wypowiedział się, że Burmistrz często zagląda na forum i
              reaguje na posty.
              Czyżby? W klku drobnych sprawach może tak, lecz w sprawach dróg? Temat wiele
              razy był poruszany lecz po co narażać się cenionym pracownikom?
              Owszem możemy być pewni, że w najbliższych dniach coś się w tej sprawie ruszy -
              zbliża się okres przedwyborczy.
              Zasadnie wydawane pieniądze mogą wiele zdziałać pod warunkiem, że upoważnieni do
              tego urzędnicy i radni powołani do kontroli będą traktować swoją pracę poważnie
              i nie będą zapominać, że też są mieszkańcami naszego Miasta.
              Pozdrawiam ;-)xar
              • tamara82 Re: "Dziurawe" drogi 16.07.06, 15:01
                Chciałabym zadać pytanie pani radnej Agacie Świstowskiej czy będzie w stanie
                naprawić "dziurawe" drogi?? Znając dzisiejsze czasy sprawa zostanie umożona
                gdyż np.: nie będzie kosztów na jej pokrycie... Nie róbmy sobie wielkiej
                nadzieji na nowe drogi, wszystko się okaże w swoim czasie
                Pozdrawiam z wakacji Tamara
                • zorro1980 Re: "Dziurawe" drogi 24.10.06, 15:47
                  Ten temat mi umknął bo to był czas urlopowy. Pani Agata jak wiemy nic juz nie
                  zrobi bo nie kandyduje. Inni tez niewiele bo do siebie maja asfalt. Pozostaje
                  cierpliwośc i wiara w cuda.
                  • tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 25.10.06, 10:30
                    zorro1980 napisał:

> Ten temat mi umknął bo to był czas urlopowy.

Przeglądałem dokumenty i rysunki tego przetargu na stronie MZDW.
                    Rysunki z 08.2003r.

Tym co podpisywali wszystkie dokumenty do realizacji tego przetargu,
                    należało by przypomnieć ile to już lat upłyneło od tego czasu i pokazać ile
                    nowych domów zostało pobudowanych przy ul.Legionowej.
                    • tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 31.10.06, 15:15
                      No i po chodniku i ścieżce rowerowej.

Ogłoszenie w trybie: przetargu nieograniczonego
                      Wynik przetargu:
                      Termin składania ofert: 18-09-2006 10:00:00
                      Przedmiot zamówienia:

Przebudowa chodnika i zjazdów w ciągu drogi woj. 632 na ul. Legionowej w m.
                      Marki, woj. mazowieckie – nr postępowania 174/06

Przetarg unieważniono: Nie złozono żadnej oferty - art. 93 ust. 1 pkt 1 ustawy
                      prawo zamowień publicznych.
                      • tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 31.10.06, 15:33
                        A tak nam obiecywano że będzie!!!!!!!!!!!!!!!!

Obiecanki, obiecanki i puste gadanki!!!!!!!!!!!!!
                        • tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 17.11.06, 21:29
                          Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich ogłosił o rozstrzygnięciu przetargu na
                          przebudowę chodnika i zjazdów w ciągu drogi woj. 632 na ul. Legionowej w m.
                          Marki, woj. mazowieckie – nr postępowania 237/06.
                          Wybrana została firma - Przedsiębiorstwo Budowlano-Telekomuniacyjne MBT Sp. z
                          o.o. ul. Okólna 43A/B 05-270 Marki
                          Cena oferty: 942 574,44 zł brutto

Antoni Widomski

Jak zacznę to pewnikiem wiosną!!!!!!!!!!
                          • tadek1947 Re: "Dziurawe" drogi 17.11.06, 21:48
                            Zgłosili się jako jedyni??, prawdopodobnie na prośbę J.W.

Ogłoszenie o wybraniu najkorzystniejszej oferty
                            Ogłoszenie w trybie: przetargu nieograniczonego
                            Wynik przetargu:
                            Termin składania ofert: 30-10-2006 10:00:00
                            Przedmiot zamówienia:

Przebudowa chodnika i zjazdów w ciągu drogi woj. 632 na ul. Legionowej w m.
                            Marki, woj. mazowieckie – nr postępowania 237/06

Wybrana firma: Przedsiębiorstwo Budowlano-Telekomuniacyjne MBT Sp. z o.o. ul.
                            Okólna 43A/B 05-270 Marki
                            Cena oferty: 942 574,44 zł brutto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka