deptaczek 21.09.06, 13:18 nie chodzi o wydawnictwo zamarzył mi się własny exlibris - najchętniej w formie pieczątki, nie wklejki. Oczywiście ładnie zaprojektowany. I szukam możliwości realizacji. Jakieś podpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierz.alpuhary Re: exlibris - pomóżcie 21.09.06, 18:50 uuu, to chyba jakiś miedzio- albo stalorytnik byłby potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: exlibris - pomóżcie 21.09.06, 18:59 A mnie się coś kojarzy z robotami ręcznymi gdzieś tam dawno w szkole a robiliśmy to chyba jako linoryt. Odpowiedz Link Zgłoś
margot79 Re: exlibris - pomóżcie 23.09.06, 16:15 Myśmy z mężem zrobili własny exlibris w PhotoShopie. Jako że mamy skrzywienie na tle śreniowiecza znaleźliśmy w sieci bardzo ładny drzeworyt, dodaliśmy do niego motto z Alana z Illes (cytowane w Imieniu Róży: Omnis mundi creatura quasi liber et pictura), no i oczywiście: Ex libris nostris: Ma.Lu.Ba****sci Dalsza obróbka polega na przekształceniu obrazka w Corel Trace w krzywe i zaniesieniu do pieczątkarni. Za pieczątkę blokową o wymiarach chyba 7 na 10 cm będziemy musieli zapłacić około 120 złotych? Jakoś tak. Niestety, strasznie rzadki jest brązowy tusz... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
deptaczek Re: exlibris - pomóżcie 25.09.06, 11:21 Ha, dzięki za podpowiedź szkoda tylko, że grafiką jestem na bakier, ale znajdę sobie jakąś pomoc. rozumiem, że w pieczątkarni nie ma problemu z grafiką zamiast liter? no i dlaczego brązowy tusz? widziałam exlibrisy (drukowane - do wklejania) niebieskie, zielone, i też były ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
margot79 Re: exlibris - pomóżcie 28.09.06, 18:00 deptaczek napisała: > Ha, dzięki za podpowiedź > szkoda tylko, że grafiką jestem na bakier, ale znajdę sobie jakąś pomoc. > rozumiem, że w pieczątkarni nie ma problemu z grafiką zamiast liter? > no i dlaczego brązowy tusz? widziałam exlibrisy (drukowane - do wklejania) > niebieskie, zielone, i też były ładne. Jak chcesz, mogę Ci trochę pomóc - lubię się bawić photoshopem, choć grafikiem nie jestem. A brązowy tusz musi być, bo to jest exlibris dość średniowieczny i ciemny brąz najlepiej by pasował. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lesnyczlowiek Re: exlibris - pomóżcie 01.10.06, 12:51 Witam Moge sie podjac realizacji takiego projektu.Zajmuje sie drzeworytem i wykonuje take prace metodami znanymi od XVw... Projekt z latwoscia mozna wykonac w Corelu czy photoshopie, ale wg mnie caly urok ex librisu polega na recznym wykonaniu i odbijaniu.To stanowi o jego wyjątkowosci. Pozdrawiam Ps:kontakt na poczte Odpowiedz Link Zgłoś
deptaczek Re: exlibris - pomóżcie 06.10.06, 15:52 dzięki wcześniej nie zauważyłam odpowiedzi rozumiem, że na zdolności artystyczno-projektowe też mogę liczyć? skontaktuję się niebawem Odpowiedz Link Zgłoś