Dodaj do ulubionych

Czy może się zakorkować na amen!!

02.12.06, 18:36
Za 4 lata do Warszawy dotrze autostrada A-2. Jej pierwszy bezpłatny odcinek
rozpocznie się w Pruszkowie. Musimy liczyć się z tym, że duża liczba osób
które mieszkają w Groszisku Maz. czy Milanówku bedą zjezdżać z A-2 by dalej
nie płacić za podróż. W mojej skromnej opini Pruszków i jego system
komunikacyjny nie jest w stanie przejąc samochodów z A-2. Wystarczy być
podczas szczytu na skrzyżowaniu przy Zniczu-kocioł!!! Tzw Paszkowianka, którą
tak hucznie chwalił się Pan Prezydent Starzyński raczej szybko nie powstanie.
Podobnie będzie na wyjezdzie z Pruszkowa w strone Brwinowa-z totalnej
modernizacji DW 719 wyszły nici, o czym informował magister11. Tak samo nie
powstanie Trasa Książat Mazowieckich, której nie popierają niektóry radni.
Z tego wszystkiego wynika, że jestesmy skazani na samochody!!
Może należy założyć jakiś komitet pruszkowskiej obwodnicy??
Obserwuj wątek
    • humptyangel Re: Czy może się zakorkować na amen!! 02.12.06, 18:39
      sygnaturka mi się popsuła:( przepraszam!!!
      • magister11 Re: Czy może się zakorkować na amen!! 03.12.06, 22:05
        Ja uważam, że to odbywa się ponad głowami naszych , pruszkowskich urządników -
        mają ograniczone możliwości, jak z ZTM.

Trzeba szukać poparcia w sejmiku Mazowsza, no i może Hanka coś ruszy, jak
        deklarowała. Ponoć Struzik zapowiada, że taraz głóny nacisk pójdzie na budowę
        połączeń z Warszawą. Zooobraczymy.

Proponuję też zobaczyć TO:
        konstancin.home.pl/piechocinski2/rpt/td/planGDDKiA01-06.doc
    • kosmale Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 10:44
      Jestem ZA!
      Trzeba sie zabrac za sprawe obwodnicy bo za chwile obudzimy sie z reka w
      nocniku.
      Moze trzeba zaczac pisac jakies petycje.
      Jest taka stronka w Anglii gdzie mozna zdalnie wypelnic petycje:
      www.gopetition.com/search.php?keywords=Poland
      Moze od tego warto zaczac?
      • magister11 Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 10:58
        Dzisaj rano korek na Prusa - wyjeżdżałem z 10-15 mionut z Pruszkowa (sic!).

Potem korek za Michałowicami, a potem juz za Połczyńską jedzie się normalnie az
        do samego centrum. No ale w końcu obcokrajowcy kupujący na potęgę mieszkania w
        centrum Warszawy muszą mieć wygodny przejazd.

Co innego Polacy kupujący i mieszkający na obrzeżach - Ci moga przecież być
        obywatelami 2 kategorii i spędzać część życia stojąc w korkach.

Dziękujemy Panie Struzik!
        • magister11 Plotka - DOPALACZ 04.12.06, 13:16
          zasłyszane ;-) :

I jeszcze jedno, z tego co słyszałem, to na całych łąkach Pażniewskich gmina
          Brwinów przewiduje osiedle na 10000 mieszkańców.

• marcepan_77 Re: Plotka - DOPALACZ 04.12.06, 15:00
            A to jakies konkretne plany?
            Agroman ma budowac osiedle takie jak to obecnie,a le na dzialce wzdluz
            dziakowej w kierunku torów- pewnie tez okolo 40 budynków jak obecnie. Na razie
            wykupuja ziemie
          • sqz Re: Plotka - DOPALACZ 04.12.06, 22:11
            ja slyszalem o 13000 miszkancow :) na tyle jest pdopisana umowa miedzy
            agroamenem a vatenfalem. I tyle wtemacie ogrzewania:P
        • leo48 Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 16:28
          Magistrze szanowny, jeździsz do centrum jakąś niezrozumiałą trasą, czy może
          jednak pomyliłeś Połczyńską z Łopuszańską?
          • magister11 Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 16:30
            leo48 napisał:

> Magistrze szanowny, jeździsz do centrum jakąś niezrozumiałą trasą, czy może
            > jednak pomyliłeś Połczyńską z Łopuszańską?

Pomylilem oczywiście :-) Jak zwykle zresztą.
      • zwierz.alpuhary Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 17:01
        > Jest taka stronka w Anglii gdzie mozna zdalnie wypelnic petycje:
        > www.gopetition.com/search.php?keywords=Poland

w Polsce też jest:)
        www.petycje.pl
    • tomaszpietrzyk1 Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 15:10
      Za 4 lat A2 dojedzie do Warszawy ? No proszę was nie rozśmieszajcie mnie – w 2007 oddane zostanie ok. 6km autostrad...
      Oczywiście że pewnie kiedyś dojdzie ale nie tak szybko a z tego co wiem zjazd jest planowany dopiero na Konotopie, być może będzie zjazd na Gąsin bo tam jest sporo firm ale jak będzie to się dopiero okaże.
      Więc niema obawy że autostrada wpłynie na zwiększenie ruchu lokalnego a może nawet zmniejszy.
      • z.bednarek Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 15:58
        no wreszcie jeden normalny ;)

ale miałem ubaw, autostrada ma się kończyć w Pruszkowie, hehe, ciekawe gdzie,
        może u zbiegu wojska polskiego z prusa, dobre, bardzo dobre ;)

wszystkie plany przewiduja zakonczenie autostrady na wezle Konotopa i rozszycie
        ruchu na Warszawę oraz jej obwodnice. Dobrym sygnałem jest fakt, że tereny po
        byłbych zakładach ursus są wykupywane na pniu.

A teraz ciekawostka.
        Kawałek działki po ursusie należy do Stalexportu, udzialowcem Stalexportu jest
        wloska firma Autostrade, reszte sobie mozecie dopowiedziec.
        Ale jak komus sie nie chce myslec to podpowiem, polacy na autostradach nic nie
        zarobia bo nie umieja budowac ich.
        Najlepszy przyklad, najlepszy przyklad to stara autostrada wroclaw-katowice,
        zbudowana chyba w latach 70-tych przez holendrow oraz jej przedluzenie katowice-
        krakow zbudowana wlasnie przez stalexport (jeszcze bez wlochow) w latach 90-
        tych.
        oczywiscie nowszy odcinej jest w gorszym stanie i gorzej sie nim jezdzi, ot
        cala prawda o polskich autostradach ;)
        • humptyangel Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 20:40
          z.bednarek napisał:

> ale miałem ubaw, autostrada ma się kończyć w Pruszkowie, hehe, ciekawe gdzie,
          > może u zbiegu wojska polskiego z prusa, dobre, bardzo dobre ;)
          >
          > wszystkie plany przewiduja zakonczenie autostrady na wezle Konotopa i rozszycie
          >
          > ruchu na Warszawę oraz jej obwodnice.

Drogi z.bednarku, jeśli się na czymś nie znasz to nie krytykuj i nie rób sobie
          żartów. Twoje inforamcje są błędne!!! Zjazd w Pruszkowie będzie. A to, że nie
          przeszkadza Ci to, iż Pruszków zostanie rozjechany przez mieszkańców Brwinowa,
          Milanówka i Grodziska Maz. chcących wjechać na darmowy odcinek A-2 swiadczy o
          twej niewiedzy. Proszę, zapoznaj się jeszcze raz z moim pierwszym wpisem i
          zrozum istotę problemu. Bardzo chętnie przekażę Ci szczegółowe materiały o
          układzie komunkiacyjnym w okolicach Pruszkowa.

www.siskom.waw.pl/autostrady/a2/mapka_05.jpg
          Ta powyższa mapka potwierdza, że w Pruszkowie będzie węzeł z A-2. Jest to mapa z
          decycji lokalizacyjnej.
          Polecam strony SISKOM, jest tam naprawde dużo inforamcji
          www.siskom.waw.pl/main.html
          • z.bednarek Re: Czy może się zakorkować na amen!! 04.12.06, 21:24
            witam

looknalem na mapke, widze wezel, tylko na logike kto jadac z poznania do wawki
            bedzie zjezdzal na pruszkow, albo inaczej, kto z wawki bedzie ejchal do
            pruszkowa aby wyleciec na poznan.

ludzie kochani to jakas paranoja, owszem juz teraz mamy piekny korek pod
            zniczem w porannych i popoludniowych godzinach szczytu, tylko zamiast jeczec na
            forum, to przydaloby sie poszerzyc aleje, aby zlikwidowac waskie gardlo miedzy
            tworkami a zniczem.

moze zaczniemy obstawiac kiedy ta autostrada zostanie oddana do uzytku?? moim
            skromnym zdaniem nie wczesniej jak w 2013 roku.

a tak na marinesie jezeli kogos wkurzaja korki podzniczem to zawsze mozna je
            ominac, z osiedla staszica jedzie sie wzdluz starych torow do lipowej, a
            nastepnie lipowa i przez wiadukt nad torami wkd przez pecice wylatuje sie w
            regulach.
            inna trasa biednie co prawda kolo znicza, ale nastepnie caly czas wzdluz torow
            pkp (w piastowie na druga strone) i tak az do zachodniego, ale rozumiem ze
            wiekszosc woli pisac jak to dzisiaj w korku stali.

suma sumarum, rozwiazanie istniejacego problemu jest (zmiana trasy) a
            autostrada to temat na film s-f (daleka przyszlosc).
            • humptyangel Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 00:52
              z.bednarek napisał:

> witam
              >
              > looknalem na mapke, widze wezel, tylko na logike kto jadac z poznania do wawki
              > bedzie zjezdzal na pruszkow, albo inaczej, kto z wawki bedzie ejchal do
              > pruszkowa aby wyleciec na poznan.

A czy Ty z.bednarku, gdybyś mieszkał w Grodzisku Maz. płaciłbyś ok. 10 zl
              codziennie z przejazd A-2 do swego miasta, czy byś zjechał z Pruszkowie, przed
              punktem poboru opłat i pojechał dalej do Grodziska DW 719. Po raz drugi zachęcam
              ciebie do zapoznania się z moim pierwszym wpisem. Napisałem tam, że od Pruszkowa
              na zachód A-2 będzie droga płatną. Zauważ, że płatne autostrady w Polsce nie
              cieszą się powodzeniem. Napisałem też, że skrzyżowanie przy Zniczu nie jest
              przystosowane do obsługi tak dużego ruchu. Rozwiązaniem, wg mnie jest przebudowa
              tego skrzyżowania i powstanie Trasy Książąt Mazowieckich oraz budowa tzw.
              Paszkowianki wraz z węzłem z A-2 (obecie węzła w decyzji lokalizacyjnej nie ma,
              jest zostawiony pod niego teren).
              P.S. Stolica Polski nie nazwyw się wawka, ale Warszawa :)
              • derekpl Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 00:59
                generalnie - nie ma sie co dziwic - oplaty w stylu 10 zl za kilka kilometrow
                powiedzmy normlnej drogi za kazdym razem - to troszku przesada
                • humptyangel Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 01:06
                  te 10 zl oparłem na cenniku Autostrady Wielkopolskiej S.A. i Autostrady
                  Małopolskiej S.A.
                  www.autostrada-a2.pl/pl/oplaty/stawki/
                  www.autostrada-a4.pl/oplaty.php
              • z.bednarek Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 09:31
                dyskutowalbym nad zasadnoscia jazdy autostrada do pruszkowa i dalej 719 do
                grodziska, to nie ma najmniejszego sensu.
                juz dzis mieszkancy grodziska jezdza do wawy trasa katowica, chyba ze nie
                zalezy im na czasie, wowczas wybieraja droge przez meke, znaczy przez pruszkow.
                zgodze sie natomiast w sprawie modernizacji skrzyzowania przy zniczu, jest
                niezbedna
                • wfe416n Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 15:48
                  z.bednarek napisał:

> zgodze sie natomiast w sprawie modernizacji skrzyzowania przy zniczu, jest
                  > niezbedna

a po co? skrzyżowanie jak skrzyżowanie nic mu nie brakuje, potrzebna jest modernizacja drogi między skrzyzowaniem a Tworkami, czyli dołożenie dwóch pasów ruchu. Przecież korek znika za skrzyżowaniem w Tworkach i pojawia się przed Ursusem.
                  • z.bednarek Re: Czy może się zakorkować na amen!! 05.12.06, 18:14
                    racja, racja

chociaz troche za bardzo narzekacie
                    dzis mialem spotkanie z promotorem na politechnice
                    wyjechalem o 14.10 i na miejscu bylem o 14.35, czyli 25 minut do scislego
                    centrum stolicy, nie jest zle
                    powrot co prawda trwal juz godzine, ale tylko z tego powodu, ze zajrzalem do
                    tesco po ... co zajelo 20 minut

zauwazylem ze nadgorliwi kierowcy lubia blokowac prawy pas prawie od tesco do
                    skrzyzowania na tworkach, dla mnie to istny debilizm
                    po wyjezdzie z tesco zjechalem na lewy pas, minalem dobra setke aut na prawym
                    pasie, na skrzyzowaniu w tworkach pelna kultura, raz prawy, raz lewy pas
                    wjezdza na pojedynczy pas za skrzyzowaniem, wiec po co korkowac prawy pas??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka