tajemniczki 08.01.07, 13:50 Hej! Czy wiecie ze LW zastanawia sie czy robic na dachu warstwe gleby czy duze donice. czy ta kwestia pojawila sie w waszych rozmowach z LW. p.s. jestem juz po przedwstepnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wljakub Re: dach - zielony taras 08.01.07, 16:23 hmmm nic mi w tej kwestii nie wiadomo :( trudno właściwie powiedzieć, co byłoby lepsze, chociaz moim zdaniem takie donice byłby dużo łatwiejsze w utrzymaniu, a to dość ważny argumet za tym rozwiązaniem.. p.s. witamy w gronie sąsiadów :D Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: dach - zielony taras 08.01.07, 16:32 :) dzieki dokładnie taki argument byl przytaczany. Odpowiedz Link Zgłoś
gph1 Re: dach - zielony taras 08.01.07, 17:38 a ja słyszałem, że to co będzie na dachu to już kwestia wyboru przez mieszkańców; może np. nic tam nie być aby koszty utrzymania były niższe; jak już coś to jestem za donicami :) Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: dach - zielony taras 08.01.07, 17:42 to moze byc kwestia wyboru mieszkancow tylko zastanawiam sie jak to bedzie zrobione, bo przeciez jesli jednak ma byc tam warstwa ziemii to strop musi byc odpowiednio przygotowany (w planach jest przygotowany wlasnie do takiego rozwiazania) a jesli beda donice to najpewniej nie trzeba bedzie klasc tak grubego stropu i kanalow odwadniajacych. Szczerze mowiac wszystko zalezy od rozwiazania i projektu. na razie nie widzialem projektu zagospodarowania dachu zielenia. ale jakas zielen musi byc bo tras zielony na dachu to byla jedna z zalet tego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
gph1 Re: dach - zielony taras 08.01.07, 17:53 Nawet jeśli zieleń z donicami to system odwodnienia musi być. Mając donice ma się większą kontrolę nad izolacją stropu i tyle :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: dach - zielony taras 08.01.07, 18:42 moim zdaniem lepiej donice-łatwiej utrzymać, podlewać i chyba lepiej bedzie wyglądać warstwa gleby-gorzej utrzymać, częściej podlewać i aby rośliny nie zdychały, a raczej krzewy potrzebują głębszej warstwy ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: dach - zielony taras 08.01.07, 21:24 popieram, popieram, popieram :D Odpowiedz Link Zgłoś
olivab Re: dach - zielony taras 13.01.07, 21:49 Witam wszystkich:) ja też jestem zdecydowanie za donicami:) pozdrawiam następna sąsiadka z trzeciego piętra Odpowiedz Link Zgłoś
pentla82 Re: dach - zielony taras 17.07.07, 08:12 Jesteśmy za donicami mieszkanie 63 Iwona i Baca Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: dach - zielony taras 24.07.07, 08:39 Bylem niedawno we wloszech i tam jest to naprawde swietnie rozwiazane wlasnie z uzyciem duzych pojemnikow i donic. mysle ze , aby to ladnie wygladalo to jest to kwestia dobrego zaprojektowania i pielegnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: dach - zielony taras 24.07.07, 11:59 obawiam się, że w tym temacie sprawa jest już rozstrzygnięta, chociaż 100% potwierdzenia nie mam. chodzi o to, że w przypadku donic nie będzie wymaganej "powierzchni zielonej" stąd developer musi cały dach pokryć zieleniną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
feniks13 Re: dach - zielony taras 24.07.07, 14:41 rozstrzygneła się w jakim kierunku? bo ja to nie wiem, co byłoby lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
wljakub Re: dach - zielony taras 24.07.07, 17:08 ponoć chodzi o to, że jeśli będą donice, to nie będzie odpowiedniej powierzchni zielonej zgodnej z przepisami, dlatego też musi być na dachu ziemia.. tyle wiem. ale powtarzam TO NIE SĄ OFICJALNE INFORMACJE. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczki Re: dach - zielony taras 24.07.07, 17:24 szczerze mowiac mi to wszystko jedno. Rozumiem, ze nadzor budowlany nie przyjmie budynku , ktory nie jest odpowiednio przystosowany do gleby na dachu. Poza tym widzialem plany architektoniczne z architektem no i dach jest (a scisle mowiac: w tamtym czasie byl) przystosowany do warunkow 'posiadania' wastwy gleby. Odpowiedz Link Zgłoś
olivab Re: dach - zielony taras 08.09.07, 10:11 Witaj wljakub Piszesz że developer musi cały dach pokryć zielenią. Nam powiedziano, że to jak my chcemy to możemy sobie zrobić ogród na dachu a developer przygotuje tylko budynek pod takie instalacje. To jak to w końcu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka0001 Re: dach - zielony taras 10.10.07, 16:19 W opisie na umowie jest, że będzie ogród. Poza tym warunkiem wydania pozwolenia na budowę było pokrycie dachu "terenem zielonym". Więc muszą to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
hermantrue Re: dach - zielony taras 15.09.07, 11:12 Witam wszystkich, zabawne że cos takiego jest.... a ciekawe czy da się na dachu zrobić basen?? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
marta_ankieta ANKIETA 26.08.08, 15:43 Witam, jestem studentką Architektury Krajobrazu. Proszę o wypełnienie ankiety dotyczącej miejsca zamieszkania. Niniejsza ankieta ułatwi mi napisanie pracy magisterskiej. Wypełnienie jej jest dobrowolne i anonimowe. Uprzejmie dziękuję za poświęcenie jej kilku minut:) Adres ankiety: www.ankiety.sitehosting.pl/a... Marta Odpowiedz Link Zgłoś