Dodaj do ulubionych

Skanowanie negatywu

01.03.07, 23:07
Mam pytanko moze jakiego fachowca tutaj trafie :) Chciałbym zeskanowac stare
negatywy czarno białe . I mam problem :) Moj skaner z tym sobie nie radzi
albo co bardziej prawdopodobne ja sobie nie radze ze skanerem (Hp scanjet
3800) Pytanko czy mozna na tym skanerze to zrobic ? Jesli tak to jak a jesli
nie to czy gdzies w Pruszkowie znajde firme ktora takie rzeczy robi i
ewentualnie jaki jest koszt takiej imprezki
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • z.bednarek Re: Skanowanie negatywu 02.03.07, 11:02
      prawdziwa jest opcja bardziej prawdopodobna, czyli ze to Ty sobie nie radzisz

skaner HP SJ 3800 umozliwia skanowanie slajdów, jednak z mozliwosci trzeba
      umiec korzystac. osobiscie posiadam Canona CS4200F z podobnym bajerem, ktorego
      nie wykorzystuje bo nie umiem.

skanowac mozna na bank, tylko trzeba wlaczyc odpowiednia opcje, ktora spowoduje
      ze swiatlo bedzie z drugiej strony (przy skanowaniu zdjec - swiatlo pada na
      zdjecia, przy skanowaniu slajdow - swiatlo przechodzi przez slajd), kolejna
      opcja to odpowiednie umieszczenie slajdow w skanerze i na koniec korekta
      (retusz) otrzymanego wyniku - tu zdecydowanie lepsze wyniki zapewnia Photoshop
      niz dolaczony bezplatnie do skanera programik.

ewentualnie skanuje kazdy zaklad fotograficzny, a koszt skanowania chyba jest
      porownywalny z wywolaniem fotki.

powodzenia
    • wfe416n Re: Skanowanie negatywu 02.03.07, 15:54
      mam hp 3570 i skanuje negatywy.
      Musisz podpiąć zasilanie do pokrywy ( kabelek ze skanera do pokrywy )
      • sqz Re: Skanowanie negatywu 02.03.07, 20:52
        Dzieki panowie za info ale chyba niejasno sie wyrazilem :) Skanuje negatywy i
        slajdy bez zadnego problemu . Zaczynam miec problem gdy chce zeskanować CZARNO-
        BIAŁE negatywy . Nie wiem czy pamietacie takie piekne czasy gdy zdjecie
        kolorowe bylo rarytasem a dostanie filmu kolorowego graniczylo z cudem , no
        chyba ze skorzystalo sie z uslug firmy PEWEX :)
        Pozdrawiam sqz
        • z.bednarek Re: Skanowanie negatywu 02.03.07, 21:55
          no i co z tego, bo nie kumam? zamiast czarno-bialego skanu dostajesz kolorowy?
          ja bym sie martwil, gdybym z kolorowego mial czarno-bialy :)

no dobra, napisz o co chodzi, bo nie kumam.
          • sqz Re: Skanowanie negatywu 02.03.07, 22:51
            Właśnie o to chodzi ze nic mi nie wychodzi :) zlana czarno biała plama :) I
            teraz chodzi mi o to czy zmiana ustawien cos pomoze czy poprostu skaner nie
            jest przystosowany do skanowania czarno białej folii . Bo jesli jest mozliwe
            skanowanie to sobie usiade i powalcze i chocby to miało zajac tydzien to znajde
            optymalne ustawienia dla tego typu skanowania ale jesli ktos to przerabiał i
            wie ze to jest niemozliwe to poprostu szkoda mi mojego czasu na powtarzanie
            czyichs błedow :)
            Pozdrawiam
            • z.bednarek Re: Skanowanie negatywu 03.03.07, 14:38
              Twoj skaner potrafi skanowac filmy 35mm i nie ma znaczenia czy sa to filmy
              kolorwe czy czarno-biale, tak wiec milej zabawy.
            • bregu Re: Skanowanie negatywu 06.03.07, 16:15
              a moze zamiast opcji bw trzeba wybrac greyscale - kiedys tak to bylo - bw to
              bitmapa dla ocr' przydatna bardziej a greyscale do zdjec

ale moze nie w tym problem
              • leo48 Re: Skanowanie negatywu 06.03.07, 17:42
                Ja używam Epson perfection 1260. W pracy z materiałami nietransparentnymi jest
                rewelacyjny i można na nim wykonać wszystko zarówno w ustawieniach manualnych,
                gdzie sam dokonuje weryfikacji materiału (np dokument kolorowy, dokument cz-b,
                zdjęcie, grafika itp) jak i w opcji auto. Rozdzielczość sam sugeruje ale
                pozwala ją zmienić.

Jeśli jednak chodzi o skanowanie materiałów przeźroczystych za pomocą
                przystawki, to efekty dalekie są od ideału. Z kręgów zaawansowanych grafików
                komputerowych uzyskałem radę, by nie oczekiwać w tej dziedzinie cudów ze strony
                skanera uniwersalnego. Do slajdów i negatywów używa się skanerów ściśle w tym
                kierunku wyspecjalizowanych, bardzo zresztą drogich.

Wszystkie firmowe i autoryzowane fotolaby np Fotojoker w Jankach lub punkty
                Kodaka wykonują odpłatnie skanowanie negatywów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka