Dodaj do ulubionych

Pruszkow na wakacjach

01.07.07, 11:06
To ja moze tak zaczne, gdzie szanowniu Panstwo sie wybieraja. Juz sa, beda w
te piekne wakacje. sam zapodam od siebie ze wracam na lono rodzinne na pewno
czyli Warmia:) A pozniej hmm. jak urlop pozwoli - chyba w gory trza bedzie
jechac:)
Obserwuj wątek
    • cat_s Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 14:11
      Witam,
      Koty z "drugiej strony" Pruszkowa wybierają się na Suwalszczyznę.

I polecają te okolice. Szczególnie okolice Augustowa.

> miasta założonego przez króla Zygmunta Augusta na mocy przywileju lokacyjnego
      > nadanego w Wilnie 17 maja 1557 roku.

To naprawdę urzekające okolice :-)

I nie jest to "pariotyzm lokalny", bo jestem warszawiakiem od pokoleń.
      Ale te okolice są naprawdę przepiękne.

Pozdrawiam
      cat_s

P.S.
      Oczywiście - zależy wszystko od tego, na czym komu zależy.
      Bo jeśli na przykład - na fajnych pubach, czy kawiarniach, czy dyskotekach - Augustów raczej odpada. Może bardziej Suwałki, ale nie nie byłem w nich również od wielu lat i już nie wiem, jak tam jest z takiego typu rozrywkami.
      • kol Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 15:26
        suwalki sa malo pubowe. Pubuowo sie zrobilo w mym rodzinnym olsztynie. Musze
        przyznac ze sam jestem zaskoczony. I moge szczerze polecic.
        • wfe416n Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 17:22
          jak wywalczę urlop ( choć z 5 dni ) to zabieram córkę i do Kełpin.
          • mysza63 Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 17:33
            Jak wywalczę urlop to jadę nad Pilicę w okolice Spały a konkretnie do Poświętnego ... też gorąco polecam bo przyroda tam jeszcze nie ruszona prawie.

mam zamiar odreagować wszystkie stresy
            • doska26 Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 19:40
              Aja juz za tydzien do Zgonu kolo Rucianego ,taka mala cicha miescina.Na urlop z
              3 latkiem super miejsce.
              • miron1977 Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 20:16
                Ja z kolei już od stycznia planowałem 3-tygodniową podróż na własną rękę po
                Grecji. (Nie)stety nic z tego nie wyjdzie, bo całe oszczędności (w tym
                przeznaczone na ten wypad) przeznaczyłem na... zakup mieszkania w Pruszkowie :-
                ) Mam nadzieję, że była to trafna decyzja...
                PS. A propos. Mam do sprzedania (po kosztach!!!) 2 bilety lotnicze na trasie
                Warszawa-Ateny (2. sierpnia) i 2 bilety powrotne (23.sierpnia). Zapraszam
                chętnych!!!
              • ewka2266 Re: Pruszkow na wakacjach 01.07.07, 20:31
                Byłam kiedyś w Krzyżach k/Rucianego - miło wspominam te wakacje :)
                • mysza63 Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 18:33
                  To ja mam jeszcze jedną propozycję. Jak komuś uda się jakaś ładna fotka wakacyjna to można by u nas na forum umieścić po tytułem tam byliśmy.
              • z.bednarek Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 20:28
                Byłem w Zgonie, sama nazwa moze straszyc, ale jest tam przepiekne jezioro oraz
                ladny i niedrogi osrodek wczasowy polozony nad tym rozlewiskiem.
                • kol Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 20:38
                  To ja dodam. Ze w Zgonie nad tymze jeziorem zaliczylem zgon - oczywiscie w
                  sensie metaforycznym:)
                  • mysza63 Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 20:50
                    Mam, mam huraaaaaaaaa, właśnie się dowiedziałam, że mam ulop. W czwartek wieczorem już będę sobie spokojnie zaliczać "zgon" nad Pilicą.

No włąśnie, czy Zgon to twoje rodzinne strony Kol czy tak przypadkiem tam byłeś.
                    Z.bednarek może coś więcej o tej okolicy ... jakieś namiary na większe miasto, może jest tam coś wyjątkowego co warto zobaczyć i takie tam ogólnie jak było, czy dobrze karmili, jakieś rozrywki czy raczej spokój i cisza.
                    • kol Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 21:00
                      wiesz prawie rodzinne, choc to juz chyba Mazury., Nie pamietam dokladnie. a ja
                      jestem warmiak z urodzenia:) i do mazurow podchodze troche jak pies do jeza:)
                      • mysza63 Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 21:02
                        ale rzut beretem od ciebie ... to już mam jako taką orientację gdzie owe Zgony sobie leżą;-))))
                    • z.bednarek Re: Pruszkow na wakacjach 04.07.07, 00:02
                      Zgon lezy w trojkacie bermudzkim: ruciane, mikolajki, mragowo
                      choc pamietam jak przez mgle, bo wtedy bylem z moja byla, a to dawno bylo ...
                      przejezdzailismy wracajac chyba z mragowa do szczytna, miejscowosc malutka ale
                      urocza, poprostu miod i cud, chcialbym tam mieszkac, akurat w tym osrodku
                      jedlismy obiadek, nic specjalnego, zmieniczaki ze schabowym plus surowka, jakos
                      nie marudzilem, co znaczy ze byl calkiem niezly, bo ja wybredna bestia jestem.
                      atrakcji raczej tam nie ma, to miejsce dla ludzi aktywnych, ktorzy na urlop
                      szukaja ciszy i spokoju, i bardzo urczy zakatek.
    • miron1977 gdzie na wakacje z rowerem? 02.07.07, 22:03
      Znacie może jakieś miejsce gdzie można wybrać się z rowerem i spędzić urlop na
      objazdowkach wokól takiego miejsca?
      • kol Re: gdzie na wakacje z rowerem? 02.07.07, 22:27
        okolice Olsztyna i mozna jedzic po lasach lanskich - sa super drogi bo byly tam
        osrodki rzadowe
      • doska26 Jeszcze raz o zgonie 02.07.07, 22:35
        Zgon lezy w puszczy piskiej miedzy Starymi kielbonkami a Rucianym nida .Do
        rucianego 10 kilometrow,do mragowa ok. 30.Zgon to mala miescina,przejazd
        samochodem przez zgon zajmuje 1 min.Miescina cicha spokojna ,jest gdzie
        zjesc ,polecam knajpe (chyba najwieksza w Zgonie )przy sklepie spozywczym.Jest
        tam Pensjonat (apsolutnie nie polecam)juz lepiej wybrac PTTK gdzie sa domki.Sa
        dwa duze pola namiotowe ,sa wyporzyczalnie kajakow lodek i rowerow.Zgon lezy
        nad jez. Mokrym Gl.52m na trasie szlaku kajakowego.Jadac w strone Rucianego po
        lewej stronie jest tabliczka "klasztor starowierow"wiara starsza od
        prawoslawia ,warto podjechac jest to polozone nad pieknym jeziorem.Niedaleko
        Rzeka Krutyn nad ktora sa wyporzyczalnie kajakow , warto sobie poplynac w gore
        rzeki a potem w dol spowrotem.Ciekawe miejsca w okolicy:Swieta lipka,Wierzba-
        prom saochodowy w strone Mikolajek,Iznota-plemie Galindow-goraco polecam,Wilczy
        szaniec,lesniczowka Pranie-muzeum Galczynskiego-super wycieczka rowerowa ze
        Zgonu.Jezeli chodzi o wycieczki rowerowe to jest wiele ciekawych miejsc i
        pomnikow przyrody,nawt sama wycieczka dookola jez.Mokrego jest
        interesujaca.Jezdze tam od wielu lat ,lubie to miejsce.wracam z tamtad
        naladowana dobra energia.
        • ewka2266 Re: Jeszcze raz o zgonie 03.07.07, 11:04
          Mogę wydrukować sobie te cenne informacje? Bo pisać to nie chce mi się,
          zapamiętać za dużo na głowie, a może skorzystam raczej nie w tym roku ale może
          w przyszłym? Dawno nie byłam na Mazurach.
      • zerozeroseven Re: gdzie na wakacje z rowerem? 16.07.07, 07:26
        miron1977 napisał:

> Znacie może jakieś miejsce gdzie można wybrać się z rowerem i spędzić urlop na
        > objazdowkach wokól takiego miejsca?

Majorka. Część północno-zachodnia.
        Zdecydowanie polecam.
    • sqh Re: Pruszkow na wakacjach 02.07.07, 22:54
      Ja właśnie przed chwilą z pierwszego wyjazdu wróciłem - z Krakowa. Kolejne
      wyjazdy w zanadrzu.
    • burza_gradowa Re: Pruszkow na wakacjach 03.07.07, 00:57
      a ja pozdrawiam wszytskich z Ommen w Holandii, gdzie jestem juz od 23ego czerwca
      i pozostane do 10 lipca potem 5 dni zwiedzania innych miejsc w tym cudnie
      zroweryzowanym kraju (choc ja bede przemieszczac sie samochodem) a potem do
      domku i na mazury na oboz harcerski.
      tak to u mnie wyglada...a co z sierpniem to narazie niezbyt sczzegolowe plany
      ale znajdzie sie popoludnie na wypad na ponton do Potulika. :-) :-)
    • uasiczka Re: Pruszkow na wakacjach 03.07.07, 10:57
      jak zawsze na żagle i jak zawsze mazury - jak ktoś ma się ochotę dołączyć
      zapraszam na priv
      • deecann Re: Pruszkow na wakacjach 04.07.07, 15:42
        Oooo .. tak tak. Potwierdzam, ja rowniez mazurki i 2 tygodnie pod zaglami od 29 lipca. Start: Gizycko :)
        Juz wysiedziec nie moge jak sobie tylko pomysle ... "Hej, haul away, podciągnij fał na pieknej Rossie! ... " :)

pozdrawiam
        pruszkowianin
    • szczupak72 Re: Pruszkow na wakacjach 03.07.07, 13:36
      Ja urlop już wywalczyłem (2 tygodnie) ale w tym roku spędze go w domu .... choć przez wiele lat przyjeżdżałem właśnie tu na wakację ;-) .... wokół las, cisza, spokój a ja .... nareszcie wezmę się do pracy wokół domu ;-)
    • mag_ Re: Pruszkow na wakacjach 03.07.07, 19:33
      W lipcu niestety w robocie (jest szansa na weekendowy wypad na obóz), natomiast
      w sierpniu - 10-19 zlot ZHP w Kielcach, a potem niewykluczona wyprawa w góry :)
    • szwagier68 Re: Pruszkow na wakacjach 04.07.07, 16:25
      ja tam lecę na śniardwy , kupiłem dobrą mapę batymetryczną i bedę sprawdzał jej
      dokładność z moja echosonda mam nadzieję że przez cały sierpiń...i że prawie
      wcale nie będę musiał schodzić na suchy ląd, a dla wprawek jade tam na ten
      weekend bo już ze dwa tygodnie ryby z bliska nie widziałem...
      • mysza63 Re: Pruszkow na wakacjach 13.07.07, 17:42
        Było miło ale się skończyło. Pogoda sprzyjała grzybobraniu a nie taplaniu się w Pilicy.Dzięki temu zostałam fanką zbierania grzybów, które na całe szczęście obrodziły tego lata. Efekt kilka słoiczków zamarynowanych podgrzybków i kilka sznurków zausoszonych do wigilijnej kapusty.
        Szatanów brak bo cały mój plon został sprawdzony przez siły fachowe.
        • leo48 Re: Pruszkow na wakacjach 13.07.07, 20:15
          Mała poprawka co do aktualnej wiedzy o Zgonie. Owszem, miejsce bardzo ładne ale
          informacje o tym, że spokojne są mocno przeterminowane. Spędziłem tam wydłużony
          weekend w ubiegłym roku w ośrodku PTTK i codziennie byłem zmuszony uciekać na
          wycieczki bo przez sam Zgon w zawrotnym pędzie przewala się jedna wielka
          karawana TIR-ów naszych i litewskich.
          • kol Re: Pruszkow na wakacjach 13.07.07, 22:21
            To ja sie zame;duje ze mam pierwszy dzien urlopu:) To dorbe wiesic, gorsze, ze
            sie rozchorowalem - trwa ostra kuracja - by zaliczyc plan - warmia,c tatry
            slowackie, morze uff:)
    • sqh Re: Pruszkow na wakacjach 15.07.07, 22:21
      Dziś wróciłem z Podlasia, pojutrze jadę na Roztocze.

Kol - zdrowia życzę :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka