Dodaj do ulubionych

Poczta Gazety masowo "łyka" spam

12.01.09, 13:40
Musiało paść antyspamowe zabezpieczenie poczty bo masowo zaczęły się
pojawiać w skrzynce rozmaite śmiecie.
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Poczta Gazety masowo "łyka" spam 12.01.09, 14:49
      Wygląda na to, że mail, wysłany na adresy: ankieta@gazeta.pl i ankiety@gazeta.pl jest rozsyłany automatycznie dalej do wszystkich użytkowników.

Jeżeli używa się tylko poczty gazetowej, to na razie chyba jedynym wyjściem jest zablokowanie sobie tych dwóch adresów. Należy kliknąć "Nowy Filtr", potem w okienku "Od:" wpisać te dwa adresy, kliknąć "Następny krok", zaznaczyć okienko "Usuń" i kliknąć "Nowy Filtr".

A jeśli ma się przekierowanie na inne poczty, to może to nie być konieczne - ja od kilku lat mam przekierowanie na o2 i do chwili obecnej dostałem tylko jeden mail od "ankiet".

Najchętniej to w ogóle zrezygnowałbym całkowicie z użytkowania poczty gazetowej, jako najbardziej awaryjnej, jaką kiedykolwiek widziałem, ale zawiadując forumami, muszę utrzymywać "naturalny" adres kontaktowy dla użytkowników.
      • humptyangel Re: Poczta Gazety masowo "łyka" spam 12.01.09, 15:00
        co do skrzynek to polecam Gmail w orginalnej postaci. Z poziomu
        jednej skrzynki obsługuje 6 rożnych adresów mailowych. I nigdy nigdy
        nikt z firmy lub urzedników nie dostał maila o piwnym spotkaniu z
        kolegami
        • szawel77 Re: Poczta Gazety masowo "łyka" spam 12.01.09, 16:16
          To prawda, w gmail-u sporadycznie jakiś spam mrzemknię przez filtr,
          ale nawet wtedy załatwia się to jednym kliknięciem przycisku "zgłoś
          spam". Gazeta diząła niby na tej samej platformie, ale
          jednak "prawie" robi różnicę.
          • leo48 Re: Poczta Gazety masowo "łyka" spam 12.01.09, 16:27
            Uff, dzięki sqh, chyba pomogło. Zatkałem dziurę tym sposobem i dotąd
            przynajmniej przez yeminione pół godzjny nic nie przeciekło. Przedtem
            przez 3 godziny dostałem ok 170 maili i usuwałem je "na piechotę".

• superiwona Re: Poczta Gazety masowo "łyka" spam 12.01.09, 16:57
              dzieki dzieki dzieki
    • zwierz.alpuhary Ankieta-gate 12.01.09, 17:16
      to, co się dzisiaj dzieje, to jest tak zwana "Ankieta-gate". Okazuje się, że wysyłając maila na adres ankieta@gazeta.pl albo ankiety@gazeta.pl można trafić do ogromnej ilości właścicieli kont na gazeta.pl
      Wystarczy dodać sobie te dwa adresy do zablokowanych i maile przestaną przychodzić. Ale ta wtopa Gazety bedzie zapewnie długo pamiętana.
    • sqh Jeszcze jeden adres sobie zablokujcie! 14.01.09, 23:10
      Prawdopodobnie dostaliście wczoraj ładne przeprosiny od Administracji z adresu "uzytkownicy.poczty@gazeta.pl"

Na forum admińskim zapewniali, że z tego adresu nie da się rozsyłać spamu. Tymczasem okazuje się, że są jednak na tym świecie rzeczy, o których się nie śniło filozofom, a większość z nich jest w Polsce. I już ktoś się zaczyna bawić. Nie wiem, jak szybko tym razem zareaguje "góra" - po pięciu, czy po pięciuset mailach spamu. Więc na wszelki wypadek proponuję Wam jak najszybciej zablokować, przynajmniej tymczasowo, adres: "uzytkownicy.poczty@gazeta.pl"
      • leo48 Re: Jeszcze jeden adres sobie zablokujcie! 16.01.09, 07:14
        Chyba trzeba będzie na stałe ewakuować się z gazetowej poczty. Mimo
        założenia filtru na kolejny adres, dzisiejszej nocy przyszło 5
        śmieciowych maili.
      • mag_ Re: Jeszcze jeden adres sobie zablokujcie! 16.01.09, 13:51
        Pisałam już do olsa wczoraj w tej sprawie, odpowiedzi nie mam... Dali ciała jednym słowem, bo w końcu można to było wysłać w polu odbiorcy używając hasła "undisclosed-recipients" bo w końcu, coś takiego istnieje.....
        • sqh Re: Jeszcze jeden adres sobie zablokujcie! 16.01.09, 16:15
          Chodzą słuchy, że to sami pocztowcy bawią się w ten sposób, wyszukując kolejnych dziur w systemie.

Jeśli to prawda, to dziwne, że nie wysłali jakichś bardziej cywilizowanych informacji, tylko "białego króliczka".
          • mag_ Re: Jeszcze jeden adres sobie zablokujcie! 16.01.09, 18:14
            Jeżeli to prawda, to jest to trochę niepoważne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka