Dodaj do ulubionych

Plaga myszy w domu!!!

IP: *.subscribers.sferia.net 18 lat temu
Jestem załamana. Mamy okropny problem z myszami w domu. mieszkamy w
domku jednorodzinnym. Myszy zadomowiły sie zimą i wygląda na to, ze
nie mają zamiaru się wynieśc.
Na początku stosowaliśmy tradycyjne łapki, ale po pewnym czasi myszy
zaczęły je omijac (!) i nie łapią się w nie. nie chcemy stosowac
trutki, ponieważ mamy małe dziecko i inne zwierzęta, poza tym
uważamy to za zbyt drastyczny sposób.
Początkowo myszy buszowaly jedynie po kuchni i jedynie w nocy, ale z
czasem coraz dalej i coraz częściej zauważamy ślady ich bytnosci.
Podejrzewamy, ze musi ich by ponad 10.
Przecież one na pewno przenoszą jakieś choroby? - ich odchody są
dosłownie wszedzie, codziennie trzeba je sprzątac.
Proszę pomóżcie. Może znaie jakieś sposoby na humanitarne
odstraszenie/pozbycie się myszy z domu?
Obserwuj wątek
    • y3y Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
      Proponuje przygarnac jakiegos kota . Myszy szybko sie rozmnazaja wiec bedzie ich
      z pewnoscia coraz wiecej.
    • mona817 Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
      Kupcie sobie szczura, albo pożyszcie od kogoś, albo poproście (to
      nieco "drastyczne") o zużyte trociny ze szczurzych gniazd. Myszy
      wolą szczurom nie wchodzić w drogę, więc jeśli takimi
      trocinami "zaznaczysz" teren to powinny się wynieść, poza tym wiosna
      idzie, niedługo same wyniosą się na pole ;)
      • Gość: mona817 Re: Plaga myszy w domu!!! IP: *.dip.t-dialin.net 18 lat temu
        Ale mi się ładnie "pożyczyć" napisało...
    • Gość: ola Re: Plaga myszy w domu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      ja bym chyba umarła
    • dzioucha_z_lasu Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
      Zaadoptować kota.. Jedyny na 1000% skuteczny sposób na gryzonie. A
      kot w domu to tak na prawdę ŻADEN kłopot i sama przyjemność. I
      cudowny, kochany, czuły, troskliwy towarzysz zabaw i odpoczynku.
      Jeśli potrzebujesz jakiś informacji na temat trzymania kota w domu -
      to służę poradami :)
    • ryfkaa Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
      kotek
    • Gość: MG Re: Plaga myszy w domu!!! IP: *.zdnet.com.pl 18 lat temu
      mysle ze kot nie poradzi sobie z taga plaga mysz..ja mialam w domu
      psa,kota i myszy a po pewnym czasie szczury..jedyna bronia bylo
      uzycie trutki(czerwona)skuteczna--bezzapachowa..
      • ab554 Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
        Jak nie chcesz ich wytruc , to se chowaj te myszy...Tylko trutka.Wystawiaj ja na
        noc jak dziecko spi.Pies nie jest taki ciekawski.No i pomysl o kotku .
        • kasia2511 Re: Plaga myszy w domu!!! 18 lat temu
          Powiem ci tak ,i u nas była plaga myszy ,jedna wlazła nam do kuchni otwartej na
          pokój i przez miesiąc nie dała się złapać na tradycyjna pułapkę.

Po miesiącu nieprzespanych nocy bo nam ciągle koło łóżek chrobotała kupiłam
          trutkę ,pomyślałam sobie ze skoro przez miesiąc nie złapała się w 5 pułapek
          zastawionych i ciągle na nowo świeżą wędzonką obkładanych to po prostu nie
          pozostało nic innego.Sama mam dzieci więc bałam się trutki i smrodku
          rozkładającej się myszy ale juz nie miałam nerwów ciągłego sprzątania szafek i
          uganiania się za myszą.

Jednego wieczoru wyłożyłam jej 20 takich kawałeczków trutki ,żeby rano wiedzieć
          ile zjadła.One są nasączone jakąś wabiąca myszy substancją.Rano widziałam ze
          zjadła 5 i resztę schowałam żeby dzieci się do tego nie dobrały.Obok pojemniczka
          z trutką stała pułapka i myszka nam się tego samego dnia złapała w pułapkę
          ,pewnie zwabił ja zapach trutki i wreszcie skusiła sie na szyneczkę.

Może wystarczy kawałeczek kiełbaski poobtaczać w tej trutce i założyć na pułapkę
          a mysz zwabiona zapachem używanym w trutce złapie się w pułapkę.

życzę powodzenia w walce z gryzoniami.
    • pawel.matuszczyk Re: Plaga myszy w domu!!! 6 lat temu
      Wprowadziliśmy się do domu z myszami: pełnego zakamarków, dziur w podłogach i ścianach. Poza tym przyzwyczajeni do mieszkania w blokach nie dbaliśmy specjalnie o zabezpieczanie jedzenia na noc czy szczelną spiżarnię. Myszy rozmnożyły się lawinowo, a znajomi namawiali nas na radykalne metody. Lecz przy zwierzętach domowych i małych dzieciach trutki i gazowanie nie są wcale najlepszymi rozwiązaniami. Poza tym uśmiercanie tych stworzeń nie pozostaje w zgodzie z naszymi przekonaniami. Zaczęliśmy więc działać strategicznie: mąż kolejno uszczelniał mysie przejścia, miejsca, gdzie rury wychodziły ze ścian, a nawet plecy mebli kuchennych. Śmietnik musiał być opróżniany i zamykany, jedzenie zabezpieczane, szafki z jedzeniem (zwłaszcza spiżarnia z suchym prowiantem) szczelnie domykane. Prowadzone obserwacje pozwoliły poznać mysie zwyczaje i miejsca, w których się pojawiały. Ostatecznym etapem było wyłapanie myszy w ŻYWOŁAPKI (na jedną mysz koszt ok 13 zł, na wiele ok 20 zł). Najlepszą zanętą okazały się nie kupne wabiki ani ser tylko przepołowione PTASIE MLECZKO:))). Żywołapki rozkładaliśmy w miejscach uczęszczanych przez myszy, co można stwierdzić po odchodach. Nauczyliśmy się także łapać myszy jak koty (!) przez ściereczkę. Nie wydaje się to dla mnie odstręczające, a w porównaniu z mysią męczarnią po zjedzeniu zatrutego pokarmu to niezła zabawa podnosząca adrenalinę:))). Po wysprzątaniu domu łatwo było namierzyć ostatnie pojedyncze osobniki i dokończyć dzieła. Było to rok temu i od tego czasu dwa razy pojawiła się pojedyncza mysz, ostatnia przeszło pół roku temu, ale nie udało jej się przekroczyć przedsionka, a już została złapana w łapkę i wywieziona do lasu (min. 3-4 km). Myszy przyciąga zapach innych myszy i łatwo dostępny pokarm, dlatego tak ważny okazał się porządek i dziękuję mysim braciom mniejszym za tę cenną lekcję.
    • Gość: Aramis 07 Re: Plaga myszy w domu!!! IP: *.204.2.45.dsl.dynamic.t-mobile.pl 5 lat temu
      Mam ten sam problem z myszami zakupiłem odstraszacze .Ale same odstraszacze ich nie wypędzą a mogą zapobiec aby się na nowo nie wprowadziły .A ten problem ma też inne podłoże same to że zlikwidujemy te gryzonie .To nie wystarczy .Bo ja przypuszczam że mogą się one gnieździć innych obszarach takich jak pusto stany gdzie nie mieszkają ludzie .Ja mam blisko siebie jakieś 20 metrów stary dom żaden tam nie mieszka .A z pewnością mogą tam być myszy może nie tylko .I co można z tym robić .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka