cezariano 13.07.09, 18:53 Witam. Czy ktoś wie jak skonfigurować router pod Telkab? Prawdopodobnie chodzi o adresy IP, DNS i MAC address. Pozdrawiam, Czarek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kemot8 Re: Router w Telkab 13.07.09, 22:50 IP jest teraz przydzielane automatycznie należy wybrać pobranie adresu z serwera DHCP. DNSy też powinny zostać przydzielone automatycznie, w przypadku ręcznego ich ustawienia kablówka zaleca usatwienie: DNS 1 : 212.76.33.1 DNS 2 : 212.76.32.1 Informacja jest na stronie telkabu: www.telkab.pl/?txt=25 dział komunikaty techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Router w Telkab 14.07.09, 08:03 No właśnie. IP i DNS mam ustawione automatycznie. Router działa z modemem ADSL. Teraz chcę przejść do Telkab. Podłączyłem ten router u kogoś do modemu Telkab i nie działa. Może oni blokują to w jakiś sposób? Spróbuję jeszcze sklonować MAC Address komputera, podpiętego wcześniej do Telkabu. Dzięki za info. Czarek. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Router w Telkab 14.07.09, 09:24 Przepraszam za offtop, ale muszę się podzielić tą informacją. Gdy zakładałam internet w Tel-Kabie i pytałam się o konfigurację routera, Pani stwierdziła, że niemożliwe jest, żebym miała router, bo jest on PRZEWODOWY. "To na pewno switch albo hub. Routery są przecież tylko bezprzewodowe" :D Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Router w Telkab 14.07.09, 16:04 Wobec tego pytam jak skonfigurować switch albo hub :) Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter76 Re: Router w Telkab 14.07.09, 12:56 Nie polecam pobierania adresów z dhcp, lepiej na sztywno ustawić na WAN'ie. U mnei z Dhcp chodziło dobrze ale ostatnio były jakieś dziwne zaniki Netu okazało sie że router co jakiś czas nie umiał pobrać adresu (DLINK DIR-300), po ustawieniu na szywno chodzi ładnie. Ostatnio Podwoili prędkość z 1 Mb na 1.5 Mb Odpowiedz Link Zgłoś
bss3smg Re: Router w Telkab 14.07.09, 09:48 Najlepiej podłącz modem kablowy do komputera i z DHCP pobierz adresacje.Trzeba najpierw zarejestrować MAC adres karty sieciowej poprzez przeglądarkę internetową. Następnie mac adres karty sieciowej w komputerze sklonuj na router i już powinno działać. Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: Router w Telkab 14.07.09, 12:25 zeby router dzialal w telkabie bez problemu, najlepiej sklonowac adres karty sieciowej do ktorej dzis podlaczony jest internet, do routera. A pozniej bez problemu mozna przejsc przez automatyczna konfiguracje polaczenia w routerze - zarowno przewodowym jak i bezprzewodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
cezariano Re: Router w Telkab 14.07.09, 16:06 Dziękuję bardzo WSZYSTKIM za informację. Spróbuję zrobić tak, jak radzicie. Czarek. Odpowiedz Link Zgłoś
ibor25 Re: Router w Telkab 14.07.09, 13:09 opierajac sie na info z telkabu, router powinien byc DSLowy Odpowiedz Link Zgłoś