Dodaj do ulubionych

Czosnów - wzorem postaw obywateskich

10.11.12, 17:42
Komu i czemu zawdzięczamy inicjację postaw obywatelskich w Naszej Gminie ? .
Powstaje i działa wiele stowarzyszeń ,mieszkańcy zaczynają żywo interesować się sprawami gminy . Daleko jeszcze do wyborów wiec to raczej nie jest najważniejszym powodem.
Kontrowersyjne uchwały Rady ? , ale tym w ubiegłej kadencji ,towarzyszyło prawie bezgraniczne zaufanie .
Znudziła się stadna konsumpcja? Już nie jest najważniejsze otwarcie hali targowej w Łomiankach i towarzyszące temu promocje ?
Co o tym sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • adserserwis Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 10.11.12, 19:04
      To szerokie pojęcie. Mieszkam tu od 30-lat , obserwuję raczej odwrotną tendencję jeżeli odniesiemy to do spraw publicznych .
      Domyślam się o co ci chodzi , ale to że ludzie znają swoje prawa obywatelskie i uważają za słuszne żeby z nich skorzystać , nie oznacza specjalnego wzrostu aktywności .
      • 54-magda Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 10.11.12, 19:32
        A dlaczego tak sądzisz? Ja mieszka trochę dłużej i więcej wiem ale przekonywać nie zamierzam. Nie lubię wyprowadzać ludzi z błedu niech zyją w takiej świadomości.
        • adserserwis Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 10.11.12, 20:11
          Podam przykład :
          Jak zasięgnąć informacji o sprawach gminy ,osiedla , wioski w której mieszkamy .
          Pracuję od rana do nocy ,nie korzystam z lokalnego punktu informacyjnego typu sklep gdyż nie interesują mnie plotki a raczej bardziej rozwinięta wiedza . Taka rzetelna informacja służy rozwijaniu tzw postawy obywatelskiej .
          Wejdź na stronę radni .pl , zobacz jakich informacji brak przy profilach naszych radnych .
          Wejdź na stronę gminy aby uzyskać te informacje .
          czy można coś zmienić ?
          podam kilka sposobów :www.maszglos.pl/personal/groups/dostepni-radni/
          Pytanie - czy chcemy tych zmian ?
          • 54-magda Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 11.11.12, 07:06
            Odpowiem od końca. Właśnie czy chcemy zmian? z tego co obserwuje i czytam to wszystkim jest tak dobrze jak jest nikt nie narzeka az tak zbytniona naszych lokalnych włodarzy.A jeszcze wrecz przeciwnie sa wychwalani.Na stronach urzedu zamieszczane są tylko informacje które mają wyjsc z urzedu i które sa wygodne dla wójta i 13 radnych z którymiścisle współpracuje. Nutka pretensji wyczuwam gdy piszesz o radnych. Twój radny jest już ile lat radnym i kiedy kolwiek otrzymałeśod niego jakąś rzetelną poradę lub informację? Może wreszcie lud otworzy szerzej oczy i zacznie boczniej przyglądać się swoim radny i sołtysom.Pytasz jak osiągnąć informację.Ja sobie poradziłam i za kazdym razem występuje z wnioskim a naszych" kochanych" urzędników już coś trafia jak mnie widzą w urzedzie i czasami mam wrażenie że zastanawiają sie co znowu od nich żądam i jak mają mnie zbyć. Jestem twardym orzechem i jak coś sobie zaplanuję to nie spocznę pókinie osiągnę. Pozdrawiam. magda
            • piotr_nowy2 Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 11.11.12, 16:14
              Właściwie to jak ustrój naszej gminy przewiduje ,sposób komunikowania z radnym . Z wójtem ,szefem rady można w okreslone dni spotkać się w budynku urzędu .
              Rozumiem ,że na przysięgłego ,ławnika nie można mieć wpływu i dyskutowac o procesie ,ale z radnym to chyba powinno być inaczej .
              To jest osoba publiczna , a nie tylko narzędzie głosowania i pobierania diet , premii .
              uważam , wybierając z zamieszczonych tu pomysłów , że komunikowanie sie za pomoca internetu jest dobrym rozwiązaniem .
              Taki wniosek można złozyć na sesji rady ,ale jak wpłynie on od jednego mieszkańca ,to zapewne zostanie hucznie wyśmiany przez radnych
              Może macie lepsze pomysły ?
              • 54-magda Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 12.11.12, 06:20
                Ja ze swojej wsi radnego widzę tylko na sesjach ale bardzodobry kontakt mam z radnym czosnowa p. Manowskim. On jako jedyny chyba w tej całej radzie normalnie myśli i nie jest jak napisałeś "narzędziem"w reku wójta do głosowania. Co do diet możesz sprawdzić w rozliczeniu rocznym ie twój radny miał diety w poprzednim roku. Złożyć wniosek możesz zawsze . Wyśmiany przez radnych ? Tak wszystkich radnych wójta którzy prócz własnego interesu nie widzą w tym wszystkim swoich mieszkańców którzy jak myślę oodali na niego swój głos. A tak wogóle to myslę że czas taki niedługo nadejdzie że mieszkańcy bardzej zaczną się interesowaćsprawami swojej wsi i zaczną z głową oddawać swoje głosy w najblizszych wyborach. Pozdrawiam Magda
                • l9lasica Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 12.11.12, 22:29
                  Cytowany pomysł z internetem ma minusy ,oto kilka z nich:
                  Dodatkowe koszty dla gminy , które wynikną z tworzenia słuzbowego e-mail dla radnego ,zatrudnienia informatyka m.in do pisania . Poza tym zajdzie koniecznośc udzielania zwolnień z pracy , na czas chat -u . Za ten czas internetowj pogawędki radni uchwala dodatkowe diety .
                  Rowniez nasuwa sie pytanie , ilu mieszkańców naszej gminy posiada internet na poziomie umozliwiajacym prowadzenie tej dyskusji .
                  www.maszglos.pl/personal/groups/dostepni-radni/
                  Podane powyżej przykłady raczej nie znajdą zastosowania w naszej gminie .
                  A może spotkania bardziej towarzyskie przy grillu z degustacją eliksiru wg recepty tg serwis .
                  • adserserwis Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 12.11.12, 22:57
                    Trochę racji w tym jest . Jeżeli wyniknie to ze stosunku pracy , jaki nadaje status radnego - koszty będą nieuniknione . Tylko jakie są koszty braku komunikacji ?

• tgserwis Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 14.11.12, 09:49
                    Szczerze mówiąc kontakty towarzyskie radnych z mieszkańcami moim zdaniem są bardzo fajnym pomysłem, z powodzeniem zresztą realizowanym w takich krajach jak np. Szwajcaria. Oczywiście nie chodzi o to by radny zapraszał całą wieś na grilla, ale wspólne spotkania towarzyskie są normą. W takich sytuacjach najlepiej można poznać potrzeby sąsiadów, ich pomysły i problemy.
                    Natomiast nie bardzo wiem o jakich recepturach mojego pomysłu piszesz. Eliksiry alkoholowe już jakiś czas temu sobie odpuściłem, tak samo zresztą jak wszystkie inne napoje wyskokowe. No, czasami piwko czy dwa wypiję.
                    Z kolei eliksiry zielarskie stosuję tylko i wyłącznie na sobie. Mam zbyt mała wiedzę i doświadczenie by podawać je innym. To wymaga lat stałej nauki. Do emerytury mam czas na opanowanie tej sztuki.
                    Jeśli jesteś zainteresowana jakimś "eliksirem" to przepisem oczywiście służę, ale sama musisz go przygotować.
                    • adserserwis Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 14.11.12, 23:03
                      Prawie świąteczne rozluźnienie atmosfery . Nie muszę chyba dodawać że również jestem przygotowany na wizytę radnego .
                      Wracając do wątku - uważam ,przyglądając się innym gminom , że stać nas na zmiany.

• 54-magda Re: postawy obywatelskie w Czosnowie ? 15.11.12, 06:19
                        Na zmiany stać tylo czy nasi włodarze tego chcą i pojda po rozum do głowy. Obserwując to to mogę stwierdzić ze nie zanosi się na jakies radykalne zmiany. Chyba ze przed wyborami.
                        • adserserwis Re: Zmiany - możliwe 17.11.12, 19:59
                          PSL rządzi w Czosnowie , większość członków tej partii dostrzega konieczność zmian i to nie tylko z powodu bliskości wypadnięcia za próg parlamentarny .
                          Piechociński mimo przedwyborczych zapowiedzi ,nie naruszy znacznie obecnych struktur , stylu prezesowania w stronnictwie .
                          Czy zdoła upowszechnić swój pomysł szkolenia radnych ?
                          • 54-magda Re: Zmiany - możliwe 18.11.12, 07:10
                            Szkoda kasy na szkolenie. Tego zaścianku już nic nie zmieni tu trzeba nowych aktywnych ludzi ktorzy wniosą zmiany. A jak obecny klan rzadzi to widać.Pozdrawiam.
                            • piotr_nowy2 Re: Zmiany - ,,koń trojański " 18.11.12, 11:20
                              W kosztownym dokumencie opracowanym na potrzeby gminy , znajduję pełne nadziei stwierdzenie ,że napływowi mieszkańcy nie interesują się tutaj życiem publicznym a tym bardziej pracą samorządu . Identyfikują się przede wszystkim z Warszawą .
                              Opracowana strategia rozwoju gminy sprzyja urbanizacji .
                              Czy liderem PSL może być człowiek bez ,, przeszłości rolniczej " ?
                              Jest przykład Piechocińskiego .
                              Z innych względów jestem jednak przeciwnikiem tzw. urbanizacji , wybranych obszarów gminy .
                              • l9lasica Re: Zmiany - ,,koń trojański " 18.11.12, 16:37
                                To niby ci nowi mieszkańcy maja dokonać zmian ? O jakie zmiany wam chodzi ?
                                Nowi przyjeżdżają tu spać i kosić trawniki . Tracą czas na dojazdach do Warszawy ,wożeniu dzieci do szkoły , itp .
                                A tu proszę -emisariusze wójta sprawdzają czy biedni miejscowi będą mieli czym się ogrzać w nadchodzącej nieubłaganie zimie .
                                pozdrawiam
                                • piotr_nowy2 Re: Zmiany 19.11.12, 22:23
                                  l9lasica napisał:

> To niby ci nowi mieszkańcy maja dokonać zmian ? O jakie zmiany wam chodzi ?
                                  > Nowi przyjeżdżają tu spać i kosić trawniki . Tracą czas na dojazdach do Warszaw
                                  > y ,wożeniu dzieci do szkoły , itp .
                                  > A tu proszę -emisariusze wójta sprawdzają czy biedni miejscowi będą mieli czym
                                  > się ogrzać w nadchodzącej nieubłaganie zimie .
                                  > pozdrawiam

Bez komentarza .

pozdrowienia
                              • krzysiom_nowy Re: Zmiany - ,,koń trojański " 21.11.12, 18:55
                                Przeciętny mieszkaniec zaczyna interesować się sprawami gminy dopiero w chwili, kiedy za oknem zaczynają mu budować obwodnicę, centrum handlowe lub oczyszczalnię śmieci. Temat przebiegu nowej S7 od kilku lat bardzo aktywizuje np. mieszkańców Łomianek.
                                W Czosnowie trwa letarg, dopiero mieszkańcy zalewanych działek się obudzili i zaczęli się integrować w "walce" o swoje prawa.
                                Mam wrażenie, że to jest ogólnopolska zasada.
                                • piotr_nowy2 Re: Zmiany - ,,koń trojański " 21.11.12, 22:24
                                  Wygodny , dla wybranych , był ten letarg . We wcześniejszym okresie można było dzięki otumanieniu miejscowych , robić świetne interesy np.w handlu nieruchomościami .
                                  Podtopienia , na krótko , zaktywizowały mieszkańców .Jednak wygodnictwo (i susza) sprawia ,że problemy z tym związane , zrzucane są obecnie na administrację gminną .
                                  Deprymujący jest fakt ,że w kanałach melioracji podstawowej leżą już śmiecie i mimo próśb WZMIUW w wielu miejscach dostęp do tych urządzeń utrudniony jest przez nieprawidłowo usytuowane ogrodzenia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka