Dodaj do ulubionych

Chcę działać!

06.12.02, 20:47
Jakie propozycje uzdrowienia komunikacji miejskiej na Zaciszu podobają się
Wam najbardziej i które uważacie za najbardziej zasadne, że przemówią do
ZTMu. Po co mi to? Chciałbym zacząć czynnie działać - wysłać do ZTMu i
dzielnicy... Skończyło się biadolenie! ;-)))
Obserwuj wątek
    • pawciod Re: Chcę działać! 06.12.02, 22:26
      Jejku!!! Co za nagłe wstąpienie ducha bojowego. Na początek postuluję
      przedłużenia 460.
      • matmi Re: Chcę działać! 06.12.02, 22:28
        pawciod napisał:

> Jejku!!! Co za nagłe wstąpienie ducha bojowego. Na początek postuluję
        > przedłużenia 460.

a przynajmiej zmana trasy
    • sloggi Re: Chcę działać! 08.12.02, 10:53
      Możesz działać - jasne.
      Pamiętaj tylko, że każde działanie musi być oparte o szeroko pojęty realizm i
      dobro ogółu społecznego.
      W trakcie formalności z linią 132 ZTM cztery razy zwracał się z prośbą o
      argumenty. Konsultacje tej, wydawałoby się lokalnej linii należało
      przeprowadzić z:
      - Gmina Targówek
      - Gmina Białołęka
      - Zarząd Dróg Miejskich
      - Wojewódzka Dyrekcja Dróg i Mostów
      - Sołtysowie: Maniek-Wojdów, Kątów Grodziskich, Lewandowa i Grodziska
      - Zarząd Carrefour Polska
      - Zarząd Generalny Państwowych Ogrodów Działkowych
      A wszystko po to aby:
      - wydłużyć trasę linii 132 o 1453 metry.
      - odrzucić zarzut ZDM o niewydolności lewego pasa ruchu przy węźle Szpital
      Bródnowski
      - zmienić układ pasów ruchu na skrzyżowaniu Gilarska-św.Wincentego
      - pozyskać dodatkowy wóz autobusowy całodzienny, na tak zwane 3/4 taktu (godz.
      5-19.30 w dni powszednie)
      - sołtys Maniek-Wojdów warunkował zgodę budową wiaty na krańcu Mańki-Wojdy.
      itp.
      Pamiętaj, że dodając sobie nie możesz odbierać innym. Weź pod uwagę sytuację
      ekonomiczną ZTM - a ta jest tragiczna.
      Ogólnie jak nie wiadomo o co chodzi ZTM, to znaczy, że chodzi o pieniądze.
      • iwo_ Re: Chcę działać! 08.12.02, 12:29
        Ty sam z wszystkimi postulatami szedłeś do urzędów?, wysyłałeś papiery, czy co?

Pomysły "na Zacisze" były takie:
        1. 192 + 460 = 526 (ew. 192) -> Wyczółki – Zacisze (ew. ... - Bródno Podgrodzie)
        lub
        2. 460 -> Dw. Centralny – Zacisze
        lub
        3. 132 -> Mańki Wojdy – Dw. Wschodni (przez Zacisze)
        lub
        4. 132 -> Mańki Wojdy – Targówek (przez Wincentego i Zacisze) i 332 (ew. 320)
        (nowa linia) Bródno Podgrodzie – Dw. Wschodni (przez Zacisze)
        lub
        5. 118 -> Pl. Trzech Krzyży - Targówek (przez Zacisze),
        a wtedy 132 -> Mańki Wojdy – Dw. Wschodni
        lub
        6. 156 -> Huta – Zajezdnia Stalowa (ew. Dw. Wschodni) (przez Zacisze),
        a wtedy 140 -> Żerań FSO – Zajezdnia Stalowa
        lub
        7. 412 (nowa linia) -> Dw. Centralny – Zacisze
        lub
        8. 513 -> Os. Kabaty – Zacisze (ew. Targówek)
        lub
        9. 178 -> Okęcie – Zacisze (ew. Bródno Podgrodzie – przez Zacisze)

...tylko nie wiem, który pomysł najlepszy i najbliższy realizacji?

Ostatnio wpadłem na pomysł, że po wybudowaniu Nowo Trockiej możnaby przebić
        ulicę Pastelową do nowej arterii i utworzyć pętlę - kryterium uliczne: Nowo
        Trocka - Pastelowa - Gilarska - Rolanda. Akurat dobrze się składa bo dzisiejsza
        pętla "ZACISZE" stoi na dzierżawionym gruncie, a mieszkanka Codziennej
        chciałaby się wycofać z umowy. Ale ZTM na razie odsuwa ją skutecznie od
        ostatecznej decyzji. Dzielnica (urzędasy) najchętniej puściłaby 512 prosto na
        Bródno, ale mam nadzieję, że się tak nie stanie...
        • matmi Re: Chcę działać! 08.12.02, 15:54
          To działajmy, tylko racjonalnie. Najlepiej zacząć od propozycji które nie niosą
          za sobą wielkich kosztów, a sa raczej kosmetyczne, albo nawet te koszty
          obniżają.

co do twoich propozycji:

iwo_ napisał:

> Pomysły "na Zacisze" były takie:
          > 1. 192 + 460 = 526 (ew. 192) -> Wyczółki – Zacisze (ew. ... - Bródno P
          > odgrodzie)
          > lub
          > 2. 460 -> Dw. Centralny – Zacisze
          > lub

nie zabieraj Targówkowi szybkiej lini 460 jest tu bardzo potrzebna, została by
          wtedy tylko 517 która trochę kręci.
          co do zmian:
          460 - albo wycofać z Królewskiej i prosto do świętokrzyskiej i do DC,( raczej
          nie poniosłoby to za sobą kosztów), lub wycofać z krakowskoiego Przedmieścia i -
          al. Solidarności-al. Jana Pawła II - Świętokrzyska- EP- DC

co do 192 - to dobrym pomysłem jest połączenie z 460 i zamiana na 5XX, ale bez
          zmian trasy.
          192 zostanie wycofane z Pl. Hallera, więc może skierować tam 513.

> 3. 132 -> Mańki Wojdy – Dw. Wschodni (przez Zacisze)
          > lub
          > 4. 132 -> Mańki Wojdy – Targówek (przez Wincentego i Zacisze) i 332 (e
          > w. 320)
          > (nowa linia) Bródno Podgrodzie – Dw. Wschodni (przez Zacisze)
          > lub
          > 5. 118 -> Pl. Trzech Krzyży - Targówek (przez Zacisze),
          > a wtedy 132 -> Mańki Wojdy – Dw. Wschodni

132 - Manki Wojdy-(wycofać z chodeckiej i budowlanej)- Zacisze-Dw. Wschodni
          (mogłaby jeździc na zmianę z 120
          118- propozycja do przemyślenia
          narazie nie twórzmy nowych lini

> 6. 156 -> Huta – Zajezdnia Stalowa (ew. Dw. Wschodni) (przez Zacisze),
          > a wtedy 140 -> Żerań FSO – Zajezdnia Stalowa

-140 – Żerań FSO – Wysockiego – Bartnicza –Wyszogrodzka – Chodecka-Budowlana –
          Wincentego – Malborska – CHT- Toruńska – M1 – Radzymińska – ( lub Trocka-
          Pratulińska-Handlowa—Ossowskiego- Myszkowska- Gorzykowska) - Radzymińska-(lub
          Radzymińska-Dw. Wschodni) Al. Solidarności – Szwedzka – Stalowa – Zajezdnia
          Stalowa
          156-raczej bez zmian( bo jak wysofamy 140 i 132 z Targówka to zostanie tylko
          145 na Bródno

> lub

> 7. 412 (nowa linia) -> Dw. Centralny – Zacisze
          może nie twórzmy narazie nowych lini
          > lub
          > 8. 513 -> Os. Kabaty – Zacisze (ew. Targówek)
          ja pisałem że na Pl. Hallera, a jak miałaby przebiegać trasa na Zacisze?
          Targówek -nie

> lub
          > 9. 178 -> Okęcie – Zacisze (ew. Bródno Podgrodzie – przez Zacisz
          > e)
          raczej z 101 i skrócić

> ...tylko nie wiem, który pomysł najlepszy i najbliższy realizacji?

Pewnie zabardzo ci nie pomogłem, ale zastanawia mnie:
          -jakby się udało zmienić trasę 132 i wzmocnić(tak jak proponowałem) czy to by
          wystarczyło?
          -jeśli nie - to jak chciałbyś poprowadzić nową linię po Zaciszu (jakimi ulicami
          i na jaką petlę?
          -a może 345 skireować przez Zacisze?
          • krotex Re: Chcę działać! 08.12.02, 16:38
            Jak tak patrzę, to ZTM ma ostatnio opcję na tworzenie nowych linii, więc jak
            będą mieli dobry humor to przystaną na to 412. Ale to chyba słabe. Pomysł z 345
            też odpada - długość tej linii już klasyfikuje ją jako "irracjonalną". Popieram
            pomysł przedłużenia 460!
            • pawciod Re: Chcę działać! 08.12.02, 17:42
              Przedłużenie 460. Ewentualne brygady możnaby wtedy podebrać ze 132, które
              wycofujemy oczywiście z Chodeckiej (tam jeździ 140). Najgorzej jest z pętlą.
              Konieczna byłaby pętla objazdowa po ulicach, tyle że poza Rolanda żadna nie
              nadaje się pod autobus.
            • pawciod Re: Chcę działać! 08.12.02, 17:43
              Mam.
              Jórskiego-Gilarska-Rolanda-Blokowa-Gliwicka-Krośniewicka-Władysława Łokietka-
              Jórskiego.
              Co Wy na to.
              • iwo_ Re: Chcę działać! 09.12.02, 00:32
                Wiesz co... Może jednak pozostańmy przy dotychczasowej pętli "Zacisze". Jak by
                się uprzeć można by zrobić tak: Gilarska - Amarantowa - Seledynowa - Pastelowa -
                Gilarska, z tym że wprowadzając na wszystkich ulicach (prócz Gilarskiej) ruch
                jednokierunkowy. Tylko nie wiem, czy mieszkańcy tamtych ulic chcieliby mieć
                autobus pod oknami... :-(
          • iwo_ Re: Chcę działać! 09.12.02, 00:46
            matmi napisał:

> Pewnie zabardzo ci nie pomogłem, ale zastanawia mnie:
            > -jakby się udało zmienić trasę 132 i wzmocnić(tak jak proponowałem) czy to by
            > wystarczyło?
            > -jeśli nie - to jak chciałbyś poprowadzić nową linię po Zaciszu (jakimi
            ulicami
            >
            > i na jaką petlę?

Standard to linia od Radzymńskiej, Jórskiego, Samarytanką, Gilarską, Rolanda
            (tam jeden-dwa przystanki stałe, dla przyspieszonej warunkowe), Codzienna,
            Zacisze.
            Kiedyś (z 1.5 roku temu) dzwoniłem do ZTMu i tam się spytałem o sprawy dot.
            Zacisza i ogólnie Targówka. Odpowiedzieli, że większych mogę się spodziewać po
            oddaniu do ruchu Nowo-Trockiej. Planowali też wybudować pętlę bliżej mnie tyle
            że na Rolanda. Wtedy być może puścili by jakąś dodatkową linię przez Rolanda i
            Gilarską. Chcieli wycofać kilka (nie wiem, czy jedną czy więcej linii) wycofać
            z krańca Targówek i podciągnąć Borzymowską Sw. Wincentego do planowanej pętli
            koło Carrefoura. Jednak to ew. po wybudowaniu Nowo-Wincentego...
            Z planów to na tyle.
            • matmi Re: Chcę działać! 09.12.02, 10:23
              planowane jest też (po wybudowaniu nowotrockiej) przedłużenie Pratulińskiej do
              Nowotrockiej. Jednak to wszystko ładnmie wygląda na planach a co bedzie?
              • iwo_ Re: Chcę działać! 09.12.02, 16:11
                Istniała możliwość aby Nowo-Trocką podciągnąć do Korzona, jednak te założenia
                uległy dezaktualizacji.
                • pawciod Re: Chcę działać! 09.12.02, 21:23
                  Pytanie tylko kiedy to wszystko wybudują. A tam zmany potrzebne są na wczoraj.
                  Poza tym nie wybrzydzaj. Propozycja jest. Uważam, że sensowna. Chyba lepiej
                  tak od zaraz, niż coś podobnego za 2 lata (?)
          • gacus2 Re: Chcę działać! 10.12.02, 13:32
            matmi napisał:

> To działajmy, tylko racjonalnie. Najlepiej zacząć od propozycji które nie
            niosą
            >
            > za sobą wielkich kosztów, a sa raczej kosmetyczne, albo nawet te koszty
            > obniżają.
            >
            >
            >
            >
            > nie zabieraj Targówkowi szybkiej lini 460 jest tu bardzo potrzebna, została
            by
            > wtedy tylko 517 która trochę kręci.
            Minimalnie kręci, a ponadto 460 wcale by nie kręciło...
            > co do zmian:
            > 460 - albo wycofać z Królewskiej i prosto do świętokrzyskiej
            i do DC,( raczej
            > nie poniosłoby to za sobą kosztów)
            niemożliwe. Nie spełnia tzw kryterium ulicznego.
            , lub wycofać z krakowskoiego Przedmieścia i
            > -
            > al. Solidarności-al. Jana Pawła II - Świętokrzyska- EP- DC
            już lepiej
            > co do 192 - to dobrym pomysłem jest połączenie z 460 i zamiana na 5XX, ale
            bez
            >
            > zmian trasy.
            > 192 zostanie wycofane z Pl. Hallera, więc może skierować tam 513.
            Widzę, ze przemyślałeś :-))))

> Pewnie zabardzo ci nie pomogłem, ale zastanawia mnie:
            > -jakby się udało zmienić trasę 132 i wzmocnić(tak jak proponowałem) czy to by
            > wystarczyło?
            > -jeśli nie - to jak chciałbyś poprowadzić nową linię po Zaciszu (jakimi
            ulicami
            >
            > i na jaką petlę?
            > -a może 345 skireować przez Zacisze?
            Za daleko!!!

• gacus2 Re: Chcę działać! 10.12.02, 13:01
      iwo_ napisał:

> Jakie propozycje uzdrowienia komunikacji miejskiej na Zaciszu podobają się
      > Wam najbardziej i które uważacie za najbardziej zasadne, że przemówią do
      > ZTMu. Po co mi to? Chciałbym zacząć czynnie działać - wysłać do ZTMu i
      > dzielnicy... Skończyło się biadolenie! ;-)))

Drogi Iwo,
      Twoje 412 i "moje" 460 przedłużone. 132 korekta czestotliwosci.
      pzdr
      gacek
      • iwo_ Re: Chcę działać! 10.12.02, 17:03
        gacus2 napisał:

> Twoje 412 i "moje" 460 przedłużone. 132 korekta czestotliwosci.

Też mi się wydaje, że to może być dobre. W zasadzie to mogłoby być to samo,
        tyle że sensowniejszy (od dotychczasowej trasy) jest pomysł Matmi przez Al.
        Solidarności i Al. Jana Pawła II. Poza tym myślę, że na ten wariant najszybciej
        i najchętniej przystałby ZTM.
        • gacus2 Re: Chcę działać! 16.12.02, 10:48
          iwo_ napisał:

> Też mi się wydaje, że to może być dobre. W zasadzie to mogłoby być to samo,
          > tyle że sensowniejszy (od dotychczasowej trasy) jest pomysł Matmi przez Al.
          > Solidarności i Al. Jana Pawła II. Poza tym myślę, że na ten wariant
          najszybciej i najchętniej przystałby ZTM.

Fakt, matmi dobrze wymyślił. trochę sie boję tego stania przy skręcie w Jana
          Pawła, ale na pewno nie będzie to dłuzej niż korek przy Królewskiej a potem
          stanie długo na czerwonym na Emiliji Plater.
          Poczatkowo myslalem, ze 160+460 bedzie dowozówka do metra, ale nic z tego: do
          metra świetokrzyska jest po prostu za daleko...
          gacek

• iwo_ Re: Chcę działać! 16.12.02, 16:06
            gacus2 napisał:

> Poczatkowo myslalem, ze 160+460 bedzie dowozówka do metra, ale nic z tego: do
            > metra świetokrzyska jest po prostu za daleko...

Zamiast bawić się 160/460 w dowozówkę dla M Świętokrzyska, lepiej stworzyć
            alternatywną - niezależną dowozówkę dla niedługo ukończonego M Dw. Gdański. Po
            wybudowaniu stacji na Pl. Wilsona proponowałbym przekierowanie linii do tejże
            stacji. Linia dowoziłaby bezpośrednio cały Targówek i Zacisze do metra. Trasa
            mogłaby być taka:
            Wariant 1. ZACISZE - Codzienna - Rolanda - Gilarska - Samarytanka - Jórskiego -
            Radzymińska - Trocka - Pratulińska - Handlowa - Myszkowska - Ossowskiego -
            Kołowa - Św. Wincentego - Starzyńskiego - Most Gdański - Słomińskiego - Dworzec
            Gdański (lub Konwiktorska).
            Wariant 2. TARGÓWEK - Trocka - Pratulińska - Handlowa - Ossowskiego -
            Myszkowska - Gorzykowska - Radzymińska - Jórskiego - Samarytanka - Gilarska -
            Rolanda - Codzienna - Młodzieńcza - Kondratowicza - Św. Wincentego -
            Bazyliańska - Wysockiego - Trasa Toruńska - Wybrzerze Gdyńskie - Krasińskiego -
            Pl. Wilsona - Mockiewicza - Dw. Gdański (lub Konwiktorska); po po wydłużeniu
            metra ...- Pl. Wilsona.
            Rolę dowozówki w drugim wariancie mogłaby spełniać - uprzednio zmodyfikowana -
            linia 118.
            Ale mam bujną wyobraźnię, co?
            • matmi Re: Chcę działać! 17.12.02, 21:30
              Pierwszy wariant.
    • markil Re: Chcę działać! 10.12.02, 14:20
      Nalepszą propozycją jest 192 na 526 - ale musi być to naprawdę dobry
      przyśpieszony. Brygady mozna wziąsć z "przyśpieszenia" 192 i połączenia 101 ze
      178 i skrócenia do Dw.Zachodniego.
      • iwo_ Re: Chcę działać! 17.12.02, 23:58
        Mam jeszcze jeden pomysł! Skoro Gazeta Stołeczna ma taką dużą siłę perswazji (w
        ostatnich dniach przekonał Prądzynka S.A. do przycisków) to może otworzyłaby
        nową akcję mającą na celu lepsze skomunikowanie niektórych części Warszawy, np.
        Jeziorki, Wesoła, niektóre rejony Ursynowa, Tarchomin, Zacisze itd..., spisania
        postulatów (bo napewno tak owe są) i wystąpienia z nimi do ZTM. Co Wy na to???
      • gacus2 Re: Chcę działać! 19.12.02, 11:01
        markil napisał:

> Nalepszą propozycją jest 192 na 526 - ale musi być to naprawdę dobry
        > przyśpieszony. Brygady mozna wziąsć z "przyśpieszenia" 192 i połączenia 101
        ze
        > 178 i skrócenia do Dw.Zachodniego.
        Do dw zach= donikąd. Nie widzę celu to już lepiej na Szcześliwice- 5 minut
        dalej a chociaż ktoś mieszka. A dw Zach już dawno nie ma tylu pasażeró co
        kiedyś...
        • pawciod Re: Chcę działać! 19.12.02, 16:06
          192 na 526 nie przerobią, gdyż kiedyś tam było D i nie po to je zwalniali,
          żeby teraz przyspieszać. Smutne, ale prawdziwe.
          • iwo_ Re: Chcę działać! 19.12.02, 16:19
            Uważam, że najbliższym realizacji mógłby być projekt przedłużenia linii 132 na
            Pragę (Dw. Wschodni) z częstotliwością 20 min.
        • markill Re: Chcę działać! 20.12.02, 22:01
          Masz rację, ja bym najchętniej skrócił 178 do Młynowa (najbliższa pętla od
          przystanku Szpital Wolski - do którego 178 jeździ jako tako zapełnione).
          • pawciod Re: Chcę działać! 21.12.02, 22:23
            markill napisał:

> Masz rację, ja bym najchętniej skrócił 178 do Młynowa (najbliższa pętla od
            > przystanku Szpital Wolski - do którego 178 jeździ jako tako zapełnione).

I można by wtedy uwolnić 119 od brzemienia dojeżdżania na Płocką. Jako 502
            (np.) puścić Młynarską, Obozową na Bemowo.
            • iwo_ Re: Chcę działać! 22.12.02, 11:57
              pawciod napisał:

> I można by wtedy uwolnić 119 od brzemienia dojeżdżania na Płocką. Jako 502
              > (np.) puścić Młynarską, Obozową na Bemowo.

Jak teraz, jako 119 nie pęka w szwach (żeby nie powiedzieć dosadniej ;-) ), to
              jako "czerwone" będzie wozić wyłącznie kierowce, mimo iż będzie wydłużone na
              Bemowo. Kolejne wady to kursowanie Obozową i dublowanie się z E-2.
              • pawciod Re: Chcę działać! 22.12.02, 18:03
                Powstałaby wtedy alternatywa dla tramwajów. Mój kolega tamtędy nie jeździ,
                gdyż dwa razy się spóźnił, gdyż tramwaje na Obozowej padły i nie miał gdzie
                się przesiąść.
                • iwo_ Re: Chcę działać! 22.12.02, 19:45
                  pawciod napisał:

> Powstałaby wtedy alternatywa dla tramwajów. Mój kolega tamtędy nie jeździ,
                  > gdyż dwa razy się spóźnił, gdyż tramwaje na Obozowej padły i nie miał gdzie
                  > się przesiąść.

Nie obraź się, ale wydaje mi się, że Twój tok myślenia w sprawach komunikacji
                  miejskiej jest podobny do tego, którego prezentowali warszawscy komuniści.
                  Najlepiej wycofać lub ograniczyć tramwaj i móc wprowadzić autobus - ponieważ
                  jest bardziej "elastyczny" i "ekonomiczny". Mnie takie "argumenty" nie
                  przekonują i uważam, że tramwaj jest i powinien być priorytetowym środkiem
                  transportu.
                  Sam kilka razy byłem ofiarą korku tramwajowego na Obozowej (musiałem dymać
                  przez pół godziny do Leszna), jednak ten fakt mnie nie zniechęcił. Autobusy
                  dużo więcej razy stoją w korku. Gdy tramwaj ma wydzielone torowisko porusza się
                  dużo szybciej od pojazdów kołowych, a zatory są sporadycznym zjawiskiem.
                  • markill Re: Chcę działać! 22.12.02, 19:50
                    Tak jest trawwaj i metro są najlepszymi środkami transportu. Wprowadzenie busa
                    na Obozowa byłoby czystym marnotrawstem.
    • dmirstek Re: Chcę działać! 28.12.02, 16:47
      Najchętniej ztm zatwierdziłby twoją propozycję by wszystkie autobusy jeździły
      rzadziej. Uzdrowić komunikację, czyli także budżet tj. zabrać 2 brygady z 132,
      na to też ztm by przystał...
      • pawciod Re: Chcę działać! 28.12.02, 22:38
        Bez wątpienia osobiście wolę autobusy nad tramwajami, a w szczególności nad
        metrem. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że w mojej okolicy nie było i nie ma
        tramwaju. A metra nie lubię, gdyż jak je wprowadzili to przez dwa lata nie
        mogłem połapać się w nowych liniach na Ursynowie.
        Jednak tramwaje mi nie przeszkadzają. Uważam tylko, że zawsze powinno się
        tworzyć wersję alternatywną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka