Dodaj do ulubionych

badania genetyczne

02.08.10, 21:45
Hej mój synek ma rozszczep podniebienia z sekwencja pierea robina. Ostatnio
pediatra naszego synka zapytała czy juz ktoś wysłał nas na badania genetyczne
a gdy odpowiedzieliśmy że nie to powiedziała że pewnie w IMID nam zrobią. Czy
faktycznie gdy się jest z dzieckiem w szpitalu na operacji podniebienia to
robią tam zaraz badania genetyczne rodzicom? jeśli nie to kto powinien nas na
takie badania skierować?
Obserwuj wątek
    • jowitka345 Re: badania genetyczne 02.08.10, 21:52
      Jak urodziłam córke to w szpitalu kazali zglosic sie do poradni
      genetycznej.. ona robi badania genetyczne. Nie slyszałam zeby przy
      okazji operacji podniebienia robili takie badania, przeciez to nie
      ta "branża"
      • jowitka345 Re: badania genetyczne 02.08.10, 21:55
        Zapomnialam dodać ze skierowanie do poradni genetycznej wystawia
        pediatra prowadzący dziecko
        • rzepka11111 Re: badania genetyczne 02.08.10, 21:58
          jowitka345 a czy takie badanie jasno może pokazać czy np. przyszłe dziecko też
          może być obciążone tą wadą?
          • jowitka345 Re: badania genetyczne 02.08.10, 22:03
            Chyba nie ma takich badan które by stwierdzaly czy kolejne dziecko
            będzie mialo jakies wady... Mogą jedynie potwierdzić bądź wykluczyć
            ryzyko
      • rzepka11111 Re: badania genetyczne 02.08.10, 21:55
        a czy wtedy za takie badanie trzeba płacić? czy trzeba mieć skierowanie? a może
        kartę wypisową noworodka ze szpitala?
        • jowitka345 Re: badania genetyczne 02.08.10, 22:00
          ja miałam w książeczce zdrowia dziecka, ze mam sie zglosic do
          poradni genetycznej ale tak jak naisałam skierowanie wystawia
          pediatra. W tej poradni lekarz bada dziecko i stwierdza czy rozwija
          się prawidłowo jak na swój wiek oraz pyta o przebieg ciazy, czy byly
          w rodzinie podobne przypadki i na tej podstawie MOŻE stwierdzić czy
          jest to wada izolowana, moze tez dac skierowanie na badania za ktore
          sie nie płaci.
          • gosiam25 Re: badania genetyczne 03.08.10, 06:00
            mi np. dał dr PIWOWAR skierowanie do poradni genetycznej i podczas pierwszej
            wizyty u dr załatwiliśmy pierwszą wizytę u genetyka w IMiDZ i robiliśmy małemu
            badania
            • ulunia_dominiczek Re: badania genetyczne 03.08.10, 19:01
              Jak wyglądają te badania i na czym polegają?Moj synek ma juz prawie 3 latka ale
              od jakiegoś czasu myślę o tych badaniach,czy w ogóle jest sens je robić?
              • agneesi Re: badania genetyczne 03.08.10, 20:14
                mi, mezowi i mojej córce pobierali krew w szpitalu, jak bylismy na operacji do badania. Wyniki maja być w lutym, a może i później. Mają sprawdzać we współpracy z USA, czy przyczyna rozszczepu nie było niedobór cynku w pierwszym okresie ciaży.
                Poza tym nikt nam nie zalecił żadnych badań genetycznych. Też sie zastanawiam czy nie robić innych badań. Z drugiej strony jestem ciekawa, czy te badania genetyczne wniosa coś istotnego.
                • mamazosi09 do agneesi 04.08.10, 11:52
                  byłaś wcześniej w poradni genetycznej że pobierali Wam krew przy okazji operacji
                  ? to w IMiDz, tak?
                  • agneesi Re: do agneesi 04.08.10, 18:44
                    Nie byliśmy w poradni genetycznej, Wiki pobrali krew w czasie operacji i nam też. To bylo w styczniu w IMIDz. Czekamy teraz na wynik.
              • asik57 Re: badania genetyczne 03.08.10, 20:24
                Nasza córka miała rozszczep podniebienia i wadę serca. Ponieważ chcieliśmy mieć
                jeszcze jedno dziecko postanowiliśmy zrobić badania genetyczne. Skierowanie
                otrzymaliśmy od pediatry. genetyk przeprowadził z nami wywiad, obejrzał
                dokładnie mała, zapoznał się, ze wszystkimi wypisami ze szpitali. Na tej
                podstawie określono jakie ewentualnie wady genetyczne wchodzą w grę. Pobrano
                małej krew do badania. Na wyniki czekaliśmy około 6 tygodni - wszystkie były na
                szczęście negatywne. Potem pobrano krew jeszcze raz i zrobiona jakieś inne
                badania i też wyniki były negatywne. Nam krwi nie pobierano - stwierdzili, że
                jeśli coś wyjdzie u małej to wtedy nas przebadają. Synek, który urodził się 12
                tygodni temu jest zupełnie zdrowy.
                • gosiam25 Re: badania genetyczne 04.08.10, 12:04
                  mój mały ma rozszczep wargi podniebienia, spodziectwo i poszerzone komory boczne
                  - gdzie napisali wodogłowie i dlatego wysłał nas dr Piwowar do genetyka pierwsze
                  badania z krwi małego wyszły prawidłowe sprawdzali aberracje chromosomową i ma
                  kariotyp odpowiedni, a teraz czekamy na kolejny już kilka miesięcy i nic nie
                  przesyłają
                • emi857 Re: badania genetyczne 07.08.10, 20:40
                  asik57 bardzo prosze Cie o kontakt moj nr GG 6573266. Moja corka rowniez ma
                  rozszczep i wade serduszka.
              • kaskazuza Re: badania genetyczne 09.08.10, 21:35
                ulunia, ale Twój syn ma tylko rozszczep ? (wybacz, jeśli pisałaś leniwam i nie
                chce mi się grzebać. Jeśli tak, to nie ma żadnych sensownych badań genetycznych
                do przeprowadzenia. Co nie zmienia faktu, że polecam wizytę w poradni
                genetycznej z kilku powodów:
                - dla własnego spokoju
                - Lepiej jak o braku sensownych badań powie lekarz, a nie koleżanka na forum ;)
                - zawsze może się zdarzyć, że coś co my uważamy za urodę dziecka, w
                rzeczywistości jest objawem jakiejś patologii, ale nasze dzieci są na tyle
                często oglądane przez różnych lekarzy, że mało prawdopodobne jest przegapienie
                czegoś takiego.
    • indabeat933 Re: badania genetyczne 20.12.14, 11:12
      Zachęcam do spojrzenia na grafikę: www.lekarzwdowik.pl/pl/images/170,predyspozycje.png która pomoże wielu z Was :)
      • indabeat933 Re: badania genetyczne 20.12.14, 11:22
        Genetyka odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka, a dzięki niej możemy poznać wady i zalety naszego ciała. Czy wiecie, że w prosty sposób możemy sprawdzić swoje predyspozycje sportowe i choroby, które mogą was zaatakować w przyszłości? Nikomu nie trzeba wyjaśniać, że jest to kluczowa wiedza dla każdego z nas. Tutaj macie link www.lekarzwdowik.pl/ gdzie dowiecie się coś więcej, polecam zakładkę testy genetyczne www.lekarzwdowik.pl/194,-genetyczne-testy-predyspozycji-sportowych.html
        • kaskazuza Re: badania genetyczne 20.12.14, 16:53
          Przestań spamować nie na temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka