Gość: Bartek Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 212.244.52.* 18.02.02, 11:06 Oj oj... Ktos chyba zapędził się w swoim zachwycie nad filmem. Owszem film jest piękny. Ma tę przewagę nad książką, że działa również na na naszą wyobraźnię przekazamem wizualnym. Jednak choć słowo pisane jest ograniczone (jak to napisał kiedyś Kapuściński w "Lapidarium") to w tym przypadku nie moge zgodzić się z przedmówcą :-) Film jest kalejdoskopem wydarzeń z ksiązki, pozbawia obszerności i bogactwa Śródziemia. Wątpiących w wyższość powieści nad filmem odsyłam do artykułu Jacka Szczerby w Gazecie, portal kultura "Tolkien zaMordorowany". A może wystarczą pierwsze słowa z tegoż artykułu: "Władcę pierścieni: Drużynę pierścienia" Petera Jacksona najlepiej odbiorą ci, którzy znają książkę Tolkiena, pozostałym może się wydać nieco mechaniczną wędrówką od jednej baśniowej przygody do drugiej..." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 18.02.02, 11:49 Na wyobraznie powinna raczej dzialac książka niż film. Film jest wizualizacją wyobrazeń. W moim wypadku spelnily sie one w 100%. Oczywiscie nie chce tutaj dyskwalifikować mistrzostwa Tolkiena ale film ten naprawde jest "beyond anything you imagined" Bardzo bym chcial zeby Lord.. trwal 12 godzin a nie 3 ale skoro jest to nie mozliwe trzeba sie cieszy z tego co jest a jest bardzo dobrze. Jezeli hodzi o artykul Jacka Szczerby to nie moge sie z nim zgodzic gdyz: a) nie lubie tego przeintelektualizowanego dupka (Jacek "ten co mu się wydaje" Szczerba) b) ktoś kto nie podpisuje się pod swoją recenzją nie jest prawdziwym krytykiem (Co jest grane recenzja Lord...) c) 6 gwiazdek dla ogniem i mieczem + uzasadnienie "to sprawa narodowa. Nie zgadzam sie rowniez ze najlepiej odbiora film ci co czytali ksiazke gdyz skroty w filmie sa swietne (brakuje tylko Toma Bombadila) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 212.244.52.* 18.02.02, 12:27 Twoje stwierdzenie, że film lepszy od ksiązki należy uznać zatem za prowokację? Co do Jacka szczerby nie powłuje się na jego recenzję Ogniem i mieczem, nie znam tego pana i nie oceniam jego osby, a tylko jego artykuł, który uważam za trafny. Zgadzam się z również ze stwierdzeniem,że najlepiej odbiorą film osoby, które przeczytały powieść. Film niestety w swojej wielkości pozbawia nas historii i tradycji Śródziemia, właśnie poprzez zastosowane skróty. Cóż wiemy z filmu o śpiewie elfów? Czy Legolas nie jest w filmie tylko łucznikiem o spiczastych uszach? Nie znając historii mithrilu niewiele mówi widzowi pięknie wyglądająca zbroja Froda. Znów napiszę, że to tylko kalejdoskop wydarzeń Śródziemia III ery. Piękny kalejdoskop (tutaj w 100% zgadzam się z Tobą, że jest świetną wizualizacją wyobrażeń), lecz z pewnością odbierany lepiej przez osoby które znają Śródziemie z powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.chello.pl 10.03.02, 13:22 Fakt. Nie powiem, żeby mi aż tak brakowało Toma Bombadila, ale mam ogromną nadzieję, że w którymś momencie uzupełnią historię Golluma (tzn. że nie był od urodzenia kościstym i bełkoczącym potworkiem). Bo uważam, że bez tego trudno jest zrozumieć, jak niszczącą moc ma Pierścień. Ale tak naprawdę w filmie denerwował mnie tylko jeden drobiaxg (wiem, że to głupie, ale czasami tak bywa...): że miecz Froda był jedynym, który świecił w bliskści orków (chociaż było to normalne w starych mieczach elfów), i w dodatku świecił jakby Frodo był rycerzem Jedi. Odpowiedz Link Zgłoś
sweeetasek Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 11.03.02, 22:46 zgadzam się że będąc w kinie marzyłam aby film ten się nie skończył mimo że czytałam książkę i wiedziałam co będzie dalej to trzymał w napięciu.Oglądałam go juz 4 razy i wiem że parę rzeczy się nie zgadza ale nie zawiodłam się.moim zdaniem film jest nie tylko dla fanów Tolkiena lecz tez dla tych co sięgnął po książkę dopiero po filmie. gratuluję reżyserowi że zrobił film, który warto pooglądać i na który warto czekać z niecierpliwościa na następne części. dziękuję ze się nie zawiodłam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.R.T Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 212.160.144.* 18.02.02, 11:06 Tylko dla nie umiejących czytać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meve Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 11:11 podpuszczasz Odpowiedz Link Zgłoś
asztaka Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 18.02.02, 12:22 film lepszy? przede wszstkim zachęci do fantasy tych, którzy nie mają pojęcia o Niej. Poszłam na fim z trzema koleżankami, z których żadna nie czytała książki. Podobało im się. A szczeólnie elfy :) film, nie jest lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gray Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.toya.net.pl 19.02.02, 08:57 rzeczywiście - przypominają troche n-sync, ale powiedz koleżankom, że w książce nic o tym niema. mnóstwo się tego porobiło - kupili sobie koszulki, mają plakaty a film ma sporą recenzję w popcornie (nie wiedziałem że można tak fantazjować na temat fantasy). wiedziałem, że tak będzie ale nie potrafię przejść obok tego obojętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 19.02.02, 19:50 Gość portalu: gray napisał(a): > rzeczywiście - przypominają troche n-sync, ale powiedz koleżankom, że w książce > > nic o tym niema. zalosny tekst. ja poszedlem z kumplami, ktorzy tez nie czytali ksiazki i co z tego? jakas idiotka za nami wszystko komentowala i podniecala sie legolasem, ze nie dalo sie sluchac, ale to nie powod, zeby elfow rownac do n`sync, ktorzy chyba juz nawet nie istnieja, a kolezanki asztaki wysmiewac, bo taki chyba miales zamysl. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 20.02.02, 12:35 mikolaj7 napisał(a): > zalosny tekst. ja poszedlem z kumplami, ktorzy tez nie > czytali ksiazki i co z tego? jakas idiotka za nami wszystko > komentowala i podniecala sie legolasem, ze nie dalo sie > sluchac, ale to nie powod, zeby elfow rownac do n`sync, > ktorzy chyba juz nawet nie istnieja, a kolezanki asztaki > wysmiewac, bo taki chyba miales zamysl. właściwie to miała być odrobina ironii, bo imho elfy w filmie zostały nieco spłaszczone (nie chodzi mi o to, że nosili płaszcze) podobnie jak pare innych ras. w związku z tym sam film nie daje pełnego obrazu tej, jakże barwnej, rasy. sam przyznasz, że pobyt drużyny w lorien został skrócony do niezbędnego minimum, a przecież to jeden z piękniejszych fragentów pierwszego tomu. g Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 20.02.02, 17:35 gray napisał(a): > mikolaj7 napisał(a): > > > zalosny tekst. ja poszedlem z kumplami, ktorzy tez nie > > czytali ksiazki i co z tego? jakas idiotka za nami wszystko > > komentowala i podniecala sie legolasem, ze nie dalo sie > > sluchac, ale to nie powod, zeby elfow rownac do n`sync, > > ktorzy chyba juz nawet nie istnieja, a kolezanki asztaki > > wysmiewac, bo taki chyba miales zamysl. > > właściwie to miała być odrobina ironii, bo imho elfy w filmie zostały nieco > spłaszczone (nie chodzi mi o to, że nosili płaszcze) podobnie jak pare innych > ras. w związku z tym sam film nie daje pełnego obrazu tej, jakże barwnej, rasy. > sam przyznasz, że pobyt drużyny w lorien został skrócony do niezbędnego minimum > , > a przecież to jeden z piękniejszych fragentów pierwszego tomu. > > g fakt, ze troche elfow splycili, ale tak samo jak wiele innych. Rivendell, Lothlorien, Shire, tego wsyztskiego bylo za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mip Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.stacje.agora.pl 21.02.02, 17:58 A mnie najbardziej boli spłycenie motywów bohaterów. W książce za ich decyzjami zawsze kryły się subtelne uwarunkowania, a na filmie sa silni, zwarci i gotowi jak Amerykanscy Chlopcy w Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingold Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 151.100.55.* 11.03.02, 23:40 A ja jednak obstawałbym przy opinii, że niektóre rzeczy w filmie wypadły lepiej niż w książce. Choćby Boromir i Aragorn. Moim zdaniem bardzo ładnie pokazano (I uświadomiono) ich rywalizację I fakt, że A. bardziej od B. nadaje się na władcę: nie z racji prapraprzodków, tylko zalet moralnych. Sean Bean w ogóle zagrał koncertowo i zrobił z Boromira postać z krwi i kości, sympatyczniejszą cokolwiek niż w książce. Książkowy Aragorn też jest za bardzo hieratyczny, a po zniknięciu Gandalfa nie wykazuje szczególnej inteligencji. Filmowy jest bardziej przekonujący i mniej arogancki zarazem. A końcowa scena jest rozegrana dramatycznie o niebo lepiej niż u Tolkiena. (Który poza tym naturalnie jest cudowny i zachwycający etc.) Ingold. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.chello.pl 18.02.02, 14:26 Jak kląłeś złym angielskim na HP, to nic nie napisałam. Ale to, mój sssssskarbie, jest bluźnierstwo. A może ty analfabeta jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pooh Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.chello.pl 20.02.02, 12:57 Jak rozumiem prowokacja? Owszem, wizualnie jest niezly, dobre efekty itd., ale spodziewalem sie czegos wiecej. Choc pewnie eposu (a w koncu tym jest LOTR, nie zadna tam powiescia) nie da sie inaczej sfilmowac - za dlugie, za skomplikowane, trzeba ciac scenariusz itd. Czekam na kontunuacje, w miedzyczasie pewnie obejze Druzyne jeszcze ze 2 razy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHARKUN Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 21.02.02, 11:58 JA TAM JĄ OBEJRZE ZE 20 RAZY. NIE CZEPIAĆ SIĘ, BO NIC NIE DA SIĘ DOKŁADNIE ODWZOROWAĆ W 100% BEZ CIĘĆ I BRAKÓW. ASH NASZG GIMBATUL... Odpowiedz Link Zgłoś
kriss0 Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 08.03.02, 15:06 ja także ze 20 ale w domu, bo całą przyjemność ogladania odbierał mi ból d... jakie te 'wygodne' fotele w kinach sa niewygodne! Może by tak jakieś przerwy jak w teatrze między aktami, bo 3 h to troche dużo. Książkę tę i pozostałe wszystkie czytałem nie raz i te pierwsze wydania, wtedy gdy mało kto o Tolkienie w Pl słyszał wobec powyższego atorytatywnie stwierdzam, że był świetny i spełniający oczekiwania. A wszelkie zarzuty moga wynikać jedynie z niewiedzy lub krytykanctwa. I jesli były jakieś nieścisłości z książką (których nawet nie próbowałem szukac) to sądzę iż były świadome bo expertów u reżysera był ci na pewno dostatek i przy takiej ogromnej pracy nikt nie powinien go oskarżać o niechlujstwo. Że nie wspomnę iż film to przeciez wizja scenarzysty i reżysera, i ma się podobac lub nie. Czy film lepszy - no nie może być , może lepiej lub gorzej oddać orginał. A ten jak juz wspomniałem zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potworek Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 12:38 Nigdy film nie był lepszy od książki! Ale muszę przyznać, że nasz WP jest naprawdę dobry. To chyba tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milady Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 62.148.93.* 07.03.02, 15:52 Ciekawe... Jak lepszy od cudownej i baśniowej opowieścimoże być jej fragment, próba oddania nastroju, niezwykłości... Ja PRZEPRASZAM! NIE ZGADZAM SIĘ ZUPEŁNIE. To tak jakby ktoś od cukierka wolał papierek (nie obrażając filmu, który uważam tak czy siak za bardzo dobry). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 22:38 warto by jeszcze poczekac z koncowqa ocena filmu na director's cut ponad 4 godzinny... co do opisu postaci, swiata, ras, wzajemnych stosunkow moze duzo wniesc... bo zapewniam ze z wersji kinowej wycieto przede wszystkim dialogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarre Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: *.dwi.uw.edu.pl 10.03.02, 13:02 kurde ksiazka rulezzz:) film to dupa nie ma magii ksiazki wogole jak ktorys z przedmowcow stwierdzil zwarci jak amerykanskie wojsko a ponadto jackson pytal fanow podobno i dupa teraz wiem dlaczego Christoper Tolkien stwierdzil ze jego Ojcu film by sie nie podobal kupa gowna bez zadnej magi Odpowiedz Link Zgłoś
palesz Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 19.03.02, 21:56 Gość portalu: jarre napisał(a): > kupa gowna bez zadnej magi Uważam że pokićkali trochę Morie : 1. NIE było żadnej walki z Trollem 2. Gandalf rzucił zaklencie na drzwi więc nie było też walki z gobbosami 3. Czemu do cholery Gandalf w filmie się zsunął ze skały jak w książce ballrog ściągną go biczem ognia. Ale jak na to patrzeć to 1 cześć t.j.w Wyprawie jest najmniej akcji ze wszystkich cześći Sagi. Ciekawe jak bedzie Szeloba ^_^ ale zaraz o czym to ja... Mam nadzieje (matka głupich) że bpowstanie ekranizacja mojej ulubionej książki z czasów dziciństa t.j. HHHOOOBBBIIITTTAAA orientuje sie ktos w tym????????? Odpowiedz Link Zgłoś
aragorn4 Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 20.03.02, 16:33 Gadasz bzdury nic nie może się równac z książką. Odpowiedz Link Zgłoś
joaskaw Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 20.03.02, 20:59 Z ksiazka film nie moze sie rownac, bo po prostu jest inny. Ksiazka sama w sobie jest rewelacyjna, ale film, gdy go nie porownywac z Trylogia, tylko traktowac jako osobne dzielo tez okazuje sie niezly. Odpowiedz Link Zgłoś
leeshy Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 21.03.02, 15:12 W ksiazce (I tom) Nazgule sa zalosne, slepe, pelzaja, niuchaja i w ogole nie wiadomo na czym polega ich groza. Sa nawet dosc uprzejme - oferuja zloto za informacje na ten przyklad. W filmie sa o wiele lepsze :) W ksiazce jest poza tym masa dluzyzn, szlachetni sa szlachetni do bolu, zli sa zli itd. Zgadzam sie - film jest lepszy :P Odpowiedz Link Zgłoś
iaffelos Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 21.03.02, 23:41 leeshy napisał(a): > W ksiazce (I tom) Nazgule sa zalosne, slepe, pelzaja, niuchaja i w ogole nie > wiadomo na czym polega ich groza. Sa nawet dosc uprzejme - oferuja zloto za > informacje na ten przyklad. > W filmie sa o wiele lepsze :) > W ksiazce jest poza tym masa dluzyzn, szlachetni sa szlachetni do bolu, zli sa > zli itd. > Zgadzam sie - film jest lepszy :P > moze do ksiazki trzeb a drosnac, a film to tylko ominiecie problemu z jej przeczytaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
leeshy Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 22.03.02, 09:14 iaffelos napisał(a): > moze do ksiazki trzeb a drosnac, a film to tylko ominiecie > problemu z jej przeczytaniem? yasne... tak sobie tlumacz Tolkien wielkim pisarzem byl i zachwyca! A jak kogos nie zachwyca, to nie dorosl. Yakie to proste! Lee_Shy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS IP: 62.233.140.* 22.03.02, 09:12 Za to w książce Nazgule krzyczą przerażająco, a w filmie jakoś tak żałośnie popiskują. Można się tak licytowac bez końca. Ja tam jestem za książką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brite Film jest słaby IP: *.toya.net.pl / 10.0.212.* 24.03.02, 03:09 Nie wiem ile już razy to pisałem, ale z przykrościa stwierdizłem, że ekranizacja, na którą czekałem kilkanaście lat, nie zadowoliła mnie. Oczywiście, piękne krajobrazy, efekty, etc, mogły zachwycać, jednak dzieło trójki scenarzystów to lekkie nieporozumienie... brak magii, uroku, tajemnicy, poezji - to najważniejsze zarzuty, jakie postawiłbym autorom filmu. Podpalanie Nazguli, tępy Gimli, Legolas-automat, Rivendell bez Sali Kominkowej, żenujący pojedynek Istarich, irytująco niepotrzebne zmiany oraz przedłużone sceny (twarz przygwożdżonego Froda, przeskakiwanie przez przerwę w schodach, kilka minut digitalfestu z trollem, mnóstwo Sarumana - zamiast tego można by ukazać nieco z tego, co zostało wycięte). Jak można było zużyć tyle cennych sekund tu i ówdzie (po co robic z Czatownika kałamarnicę?!), a nie pokazac przekucia Narsila na Andurila? Jak mozna pozbawic Aragorna, syna Arathorna, jego dziedzictwa? Znalazło by się jeszcze garść uwag... Ale film oczywiscie moge oglądac bez przerwy, bo choc scenariusz przekreslił cały film, to detale scenografii, niezauważalne dla kogoś skupionego na akcji, mają w sobie to czego brakuje scenariuszowi. Filmowi nie brakuje też usterek typowo filmowych, jak na przykład nie pasująca w kilku momentach muzyka (Frodo gubiący (!) Pierścień na śniegu, ucieczka przed Balrogiem, fajerwerkowy smok z namiotu) oraz fatalne oświetlenie na Amon Sul i w kilku innych ujęciach, gra aktorów... Odpowiedz Link Zgłoś
72acki Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 24.03.02, 15:23 chyba nie wiesz o czym mówisz, przeczytaj LOTR w oryginale, to pogadamy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
darkfinka Re: FILM LEPSZY OD KSIAZKI - LORD OF THE RINGS 08.04.02, 18:03 Film... Za pierwszym razem cudowny, boski (...). Za drugim razem stwierdzilam, ze to kicz :) Dlatego od ksiazki lepszy byc nie moze... Odpowiedz Link Zgłoś