ignatz 13.04.02, 13:52 Ktos widzial? Ja ogladalem juz na poczatku marca - podoba mi sie, taka manga nierysunkowa. Ladne, dlugie kadrowanie. No i nie trzeba sie wysilac, zeby zrozumiec :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mia Re: Avalon IP: 213.17.131.* 14.04.02, 00:23 ignatz napisał(a): Ladne, dlugie kadrowanie. No i nie trzeba sie wysilac, zeby > zrozumiec :) jasne!! jak kogos interesuje "gotowanie na ekranie" w wydaniu malgoprzaty foremniek to spoko! nudy jak 150!!! kicha! Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 08:12 Zauwaz, ze w "Ghost in the shell" tez byly identyczne, dlugie sceny. Chocby scena, kiedy glowna bohaterka budzi sie rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: Avalon IP: *.chello.pl 14.04.02, 08:31 Jeszcze nie widziałam, ale nie rozumiem, dlaczego tak narzekacie na długie sceny. Chcecie ciągłego prania się po mordach i strzelania? Ignatz, napisałeś, ze nie trzeba myśleć. trochę mnie to dziwi, bo ja naprzykład oglądając G^S myślałam non stop, A na pewno więcej, niz oglądając "Matrix". Moze Avalon jest inny... muszę isć do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 09:26 Jejku, szczerze mowiac nie pamietam, o co mi chodzilo. Moze jestem za glupi na ten film. Moze chodzilo mi o to, ze film jest dosyc prosty w konstrukcji - nie jest wielowatkowy, poskladany dziwnie. Ale bardzo mi sie podobal - ja tam lubie takie spokojne kino, gdzie kazdy kadr jest przemyslany i wysmakowany. Nawet jesli chodzi o cos takiego, jak robienie przez Ash jedzenia psu. Jak bedziecie ogladac, zwroccie uwage na to, co zjadl ten pies, a co jedza ludzie. No i ta dziwna, dla mnie ciut obrzydliwa scena w barze podczas rozmowy Ash z tym swoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 16:30 ignatz napisał(a): > Ktos widzial? Ja ogladalem juz na poczatku marca - podoba mi sie, taka manga > nierysunkowa. Ladne, dlugie kadrowanie. No i nie trzeba sie wysilac, zeby > zrozumiec :) Sorry, ale Oshii powinien wrocic do animacji. To co w animowanym "Ghost in the shell" zachwyca - owe ignatzowe "dlugie kadrowania", w Avalonie po prostu nuzy. Podobnie aktorzy - az dziw bierze, ze postacie z jego animowanych filmow wypadaja bardziej wiarygodnie niz "prawdziwi" aktorzy. Cale to bredzenie o biszopach i lewelach jest w ich wykonaniu po prostu smieszne :-))) Podobnie jak scena, w ktorej Ash wychodzi na Marszalkowska, buhahaha, ale sie wtedy usmialem :-))) Niestety, wiele scen w tym filmie bedzie dla Polakow po prostu komicznych, dla ludzi ktorzy nie znaja naszego kraju bedzie to pewna egzotyka. A swoja droga Ignatz, skoro ten film taki prosty i zrozumialy, to zrob nam wszystkim na forum uprzejmosc i wytlumacz nam jego zakonczenie :-))) Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 17:26 OCh, zrobuilbym to z mila checia, ale nie bede przeciez odbierac rozrywki ani Tobie, ani ludziom, ktorzy jeszcze nie ogladali. Poza tym, nie zgadzasz sie z moja opinia na temat filmu, jeszcze by Ci sie nie spodobalo moje wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 17:40 ignatz napisał(a): > OCh, zrobuilbym to z mila checia, ale nie bede przeciez odbierac rozrywki ani > Tobie, ani ludziom, ktorzy jeszcze nie ogladali. Mnie nie odbierzesz zadnej rozrywki, ogladalem zarowno Ghost In The Shell, jaki Avalon, ktory odebral mi dwie godziny wolnego czasu... >Poza tym, nie zgadzasz sie z > moja opinia na temat filmu, jeszcze by Ci sie nie spodobalo moje wyjasnienie. Sa sposoby na to, by bronic ludzi przed spoilerami, chyba je znasz :-) Moze gdybys raczyl sie podzielic swoja interpretacja filmu, moze zmienilbym zdanie na jego temat? No wiec Ignatz, wytlumacz mi jak prostemu czlowiekowi, ktorym jestem: - Co/Kto to jest bishop? - Kim jest ta dziewczynka - ghost? Co symbolizuje? - Dlaczego Ash tak dlugo jedzie metrem? - Po co Ash strzela do amorka? - Co oznacza komunikat z gry, ktory wyswietla sie po tym, jak Ash rozwala amorka? Moze to wszystko ma jakies fajne wytlumaczenie i film nie jest taki slaby jak mi sie wydaje... Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 18:42 Zastanowilem sie nad tym i powiem Ci tyle: nie powiedzialem, ze film jest prosty w konstrukcji znaczeniowosci, lecz w konstrukcji fabuly, a to co innego. To nie "Podejrzani" ani "Zawrot glowy", gdzie chodzilo o zastrzelenie widza na koniec celnym zwrotem akcji. Zreszta, co bede udawal - ja tez tego nie rozumiem, ale czyz to nie jest piekne, ze sa rzeczy zmuszajace nas do myslenia? Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 19:06 ignatz napisał(a): > Zastanowilem sie nad tym i powiem Ci tyle: nie powiedzialem, ze film jest > prosty w konstrukcji znaczeniowosci, lecz w konstrukcji fabuly, a to co innego. Hmmm... no niezupelnie. Najogolniej wiadomo w tym filmie, ze ludzie pojedynkuja sie ze soba w wirtualnej grze militarnej. Jaka jest jednak glowna intryga ciezko zakumac... Moze to wina dialogow... Nie ma ich zbyt wiele, za to 1/4 filmu wypelniaja sceny kulinarne oraz sceny ilustrujace korzystanie z rozmaitych srodkow komunikacji miejskiej :-))))) > Zreszta, co bede udawal - ja tez tego nie rozumiem, ale czyz to nie jest > piekne, ze sa rzeczy zmuszajace nas do myslenia? Pewnie ze piekne. Pieknie zmusza widza do kombinowania np. David Lynch, a pan Oshii, niestety, spartaczyl robote w tym temacie... Jest dyskretna roznica miedzy mysleniem o tym, "co wydarzylo sie w Mullholand Drive" a domyslaniem sie "O co do cholery chodzi w filmie Avalon". Z filmu pozostaje wiec w pamieci kilka ladnych obrazkow, to wszystko, a w moim przypadku poczucie straconego czasu. Musze przyznac, ze po obejrzeniu Avalonu bylem w ciezkim szoku, ze rezyser "Ghost in The Shell" firmuje swoim nazwiskiem taki pazdzierz. Fabulka i dialogi filmu sa niestety na poziomie dziel Piotra Krzywca z Bialegostoku, ktory kreci amatorskie filmy sf o budzecie siegajacym 1000 zlotych... Mocno przereklamowany film, gdy widze na plakatach cytat z Jamesa Camerona ("Najlepszy film sf jaki widzialem") chce mi sie smiac :-))))) Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
ixolite Re: Avalon 14.04.02, 22:11 Wlacze sie w dyskusje :) artur.dent napisał(a): > No wiec Ignatz, wytlumacz mi jak prostemu czlowiekowi, ktorym jestem: > > - Co/Kto to jest bishop? Jest to klasa postaci, wymieniane sa tez inne: zwiadowca, wojownik. Bishop najwyrazniej prowadzi druzyne i koordynuje jej dzialania. > - Kim jest ta dziewczynka - ghost? Co symbolizuje? Kim, czy moze raczej czym jest, wyjasnione zostaje w filmie na tyle na ile pozwala na to (filmu) konwencja. Nad reszta trzeba pomyslec, nie ma tak kawe na lawe... > - Dlaczego Ash tak dlugo jedzie metrem? A dlaczego tyle razy jezdzi tramwajem? W taki sposob po prostu jest ten film zrealizowany. Wiecej w nim jest takich obrazkow jak ten w metrze... np.: kiedy Ash wychodzi z "celi" z terminalem, albo kiedy jedzie tramwajem, albo kiedy wychodzi z "gralni", albo kiedy przygotowuje jedzenie dla psa... > - Po co Ash strzela do amorka? Na koncu filmu? To raczej nie strzela do amorka tylko do ghost :) > - Co oznacza komunikat z gry, ktory wyswietla sie po tym, jak Ash rozwala amork > a? Patrz wyzej... A komunikat oznacza zakonczenie gry. Po porstu przeszla cala gre. Dotarla do Avalonu - celu :) > Moze to wszystko ma jakies fajne wytlumaczenie i film nie jest taki slaby jak m > i > sie wydaje... > > Pozdrawiam > dent rowniez pozdrawiam, a film jest na prawde genialny Ixolite Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 23:12 Ha! Dzieki za przyjscie w sukurs. Nigdy bym tego nie wyjasnil prosciej... Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 23:28 ignatz napisał(a): > Ha! Dzieki za przyjscie w sukurs. Nigdy bym tego nie wyjasnil prosciej... To czemu nie uczyniles tego wczesniej? Mialem przez chwile wrazenie, ze chwalisz film ale jednak go nie widziales :-) pozdr dent Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 23:32 Widzialem, widzialem. Mam nawet na plytkach. Czemu nie uczynilem tego wczesniej? Hmm, dobre pytanie - moze nie potrafie tak jasno odpowiadac na pytania, moze ja bardziej pamietam obrazy niz slowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 23:33 Hej, nawet po kosztach nagrania i przesylki moge wyslac pod wskazany adres. Za zaliczeniem pocztowym. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 23:40 ignatz napisał(a): > Hej, nawet po kosztach nagrania i przesylki moge wyslac pod wskazany adres. Za > zaliczeniem pocztowym. Ejze, Lepiej sie nie chwal takimi uslugami, dystrybutor nie bedzie zachwycony :-))) Powiem krotko - ciesze sie, ze podobnie jak Ty, nie widzialem tego filmu w kinie :-) A na marginesie - czy widziales Ghost In The Shell? Co sadzisz o tym filmie? Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 23:47 Oczywiscie, ze ogladalem! Nawet 2x. Dystrybutor tego nie lubi, wiec nie powiem, ze tez to mam na plycie. Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 14.04.02, 23:37 ixolite napisał(a): > > - Dlaczego Ash tak dlugo jedzie metrem? > > A dlaczego tyle razy jezdzi tramwajem? W taki sposob po prostu jest ten film > zrealizowany. To wlasnie chce powiedziec - ze film jest zrealizowany wlasnie beznadziejnie. Nie ma w sobie nic z magii Ghost In The Shell - gdyby Oshii pozostal przy animacji, fabula Avalonu zrobilaby na mnie duzo wieksze wrazenie. Zaznaczam przy tym, ze nie jestem zadnym fanem japonskiej animacji, delikatnie mowiac nie przepadam za nia - Ghost In The Shell jest wyjatkiem. > > > - Co oznacza komunikat z gry, ktory wyswietla sie po tym, jak Ash rozwala > amork > > a? > > Patrz wyzej... A komunikat oznacza zakonczenie gry. Po porstu przeszla cala gre > . > Dotarla do Avalonu - celu :) No coz... prawde mowiac jestem rozczarowany... Tylko tyle? > rowniez pozdrawiam, a film jest na prawde genialny > > Ixolite Hmm... jestes pewien ze genialny? Czy to na pewno wlasciwe okreslenie? Kiedy przeczytalem recenzje w "Nowej Fantastyce" myslalem, ze bede mial do czynienia conajmniej z nastepca "Blade Runnera", tymczasem... okazalo sie, ze owe zapowiedzi sa mocno przesadzone :-) Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 14.04.02, 23:46 Ja tam, przy calej sympatii dla NF (jako wierny czytelnik od dekady), recenzjom filmowym nie wierze. Od kiedy? Od czasu, gdy powiedzieli (a raczej napisali), ze na "Spawna" mozna spokojnie pojsc, bo to fajny film. No i poszedlem... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixolite Re: Avalon IP: *.chello.pl 15.04.02, 07:50 artur.dent napisał(a): > ixolite napisał(a): > > > > - Dlaczego Ash tak dlugo jedzie metrem? > > > > A dlaczego tyle razy jezdzi tramwajem? W taki sposob po prostu jest ten fi > lm > > zrealizowany. > > To wlasnie chce powiedziec - ze film jest zrealizowany wlasnie beznadziejnie. N > ie > ma w sobie nic z magii Ghost In The Shell - gdyby Oshii pozostal przy animacji, > > fabula Avalonu zrobilaby na mnie duzo wieksze wrazenie. > > Zaznaczam przy tym, ze nie jestem zadnym fanem japonskiej animacji, delikatnie > mowiac nie przepadam za nia - Ghost In The Shell jest wyjatkiem. A wlasnie ten film (Avalon) ma bardzo wiele cech charakterystycznych dla anime... Moze dlatego Ci nie odpowiada? > > > > > - Co oznacza komunikat z gry, ktory wyswietla sie po tym, jak Ash roz > wala > > amork > > > a? > > > > Patrz wyzej... A komunikat oznacza zakonczenie gry. Po porstu przeszla cal > a gre > > . > > Dotarla do Avalonu - celu :) > > No coz... prawde mowiac jestem rozczarowany... Tylko tyle? Czy tylko? Zalezy jak to interpretowac, jako logiczne zakonczenie fabularne czy jakas przenosnie, ktorych wiele jest w filmie? > > rowniez pozdrawiam, a film jest na prawde genialny > > > > Ixolite > > Hmm... jestes pewien ze genialny? Czy to na pewno wlasciwe okreslenie? > Kiedy przeczytalem recenzje w "Nowej Fantastyce" myslalem, ze bede mial do > czynienia conajmniej z nastepca "Blade Runnera", tymczasem... okazalo sie, ze > owe zapowiedzi sa mocno przesadzone :-) Nastepca "Blade Runnera"? Przeciez to sa kompletnie rozne filmy! To tak jakby porownywac muzyke Britney Spears i Metallica. I jedno i drugie muzyka, oba sie dobrze sprzedaja ale sa calkiem inne... A tak przy okazji, czytales ksiazke "Blade Runner"? Bo kiedy ja przeczytalem to zupelnie inaczej zaczalem patrzec na film... Stal sie jakis taki plytki... > Pozdrawiam > dent Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Avalon 15.04.02, 11:44 Gość portalu: Ixolite napisał(a): > A wlasnie ten film (Avalon) ma bardzo wiele cech charakterystycznych dla anime. > .. > Moze dlatego Ci nie odpowiada? Ixolite, wlasnie staram sie wytlumaczyc, ze to, co w "anime animowanym" - jak to glupio brzmi :-) - jest bardzo fajne, kompletnie nie sprawdzilo sie w tym filmie. Animacja daje naprawde wielkie mozliwosci pokazania rozmaitych fantastycznych historii, a aktrozy i sceneria Avalonu raza sztucznoscia, doslownoscia... Sa badziej sztuczni od animowanych postaci! Dla mnie najgorsze sceny w tym filmie to te, w ktorych bohaterowie rozmawiaja o sprawach "technicznych", a konkretnie kiedy Ash rozmawia z tym wiecznie glodnym obszczymurem o biszopach, lewelach, klasach A itd. Sorry, ale to jest straszny belkot. Gdybym zobaczyl to w animacji, o wiele latwiej bym to "przelknal". "Anime z aktorami" w wydaniu Avalonu to groteska. Czy zrozumiales zatem, o czym mowie? > Nastepca "Blade Runnera"? Przeciez to sa kompletnie rozne filmy! To tak jakby > porownywac muzyke Britney Spears i Metallica. I jedno i drugie muzyka, oba sie > dobrze sprzedaja ale sa calkiem inne... Chlopie, ja mowie o atmosferze jaka media tworzyly wokol tego filmu. I powtarzam raz jescze - "Avalon" to bardzo przereklamowany film :-) Pozdrawiam dent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiges Re: Avalon IP: *.silvershark.com.pl 15.04.02, 09:04 Na Marszalkowska????? a od kiedy we Wroclawiu jest Marszalkowska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Avalon 15.04.02, 10:15 W Warszawie jest od zawsze. I to wlasnie tam dzieje sie akcja drugiej czesci. Czy Ty w ogole widzialas/es ten film?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: Avalon IP: *.chello.pl 20.04.02, 07:41 Widziałam wczoraj. Film wymiata, choć oczywiście ma swoje wady. Po pierwsze dialogi - szkoda, że Oshii nie wykorzystał pomysłu zrobienia filmu bez dialogów. Polski w ustach aktorów brzmi dziwnie (choć pewnie dla japończyka czy amerykanina nie będzie to problem), zwłaszcza głos Foremniak jest sztywny. Drugą sprawą są sceny w clas real - wyglądają nienaturalnie, ale chyba niepotrzebnie się czepiam, bo o to właśnie chodziło. Z zalet przede wszystkim zdjęcia. Od strony wizualnej film jest świetny. Kolorystyka, efekty specjalne (np. cytadela. btw ta scena kręcona była w Krakowie), nawet charakteryzacja Foremniak ;). A co do muzyki, to ja chcę soundtrack! No i fabuła też nie jest taka prosta i łatwa do zrozumienia. Ogólnie film świetny, ale do G^S i tak mu daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Avalon - Interpretacje IP: 62.179.0.* 20.04.02, 07:56 1) Następca "Blade Runnera" - ten film był tak wieloznaczny jedynie dlatego, że tak naprawdę powstawał prawie bez scenariusza a na planie panował chaos (co nie umniejsza faktu, że "Blade Runner" jest wielki). Książki Dicka film tryma się tak, jak rzep psiego ogona ;). W "Avalonie" podobnie jak w G^S czy "Jin-Roh" (film wedłóg scenariusza Oshii'ego, jeszcze go nie widziałam ;(( ) wszystko było z góry zaplanowane. 2) Amorek - zauwarzcie, że wcześniej pojawiają się dwie rzeźby bez głów - jedną jest właśnie wspomniany amorek. Może Amorek z głową pojawiajacy się w filharmonii to oznaka, że cały świat w clas real jest idealny, ale nierealny? 3) Napis na końcu filmu - a co, miała tak od razu wrucić do rzeczywistości? Wake up, Foremniak, the Matrix has you! Problem tylko, że nie wiemy, co jest tym Matriksem... a w matriksie rządzi tajemnicza postać.... 4) Ghost - to oczywiście Motoko Kusanagi w nowym wcieleniu, już po połączeniu z Pupet Masterem ;) Żartuję oczywiście, tak naprawdę nad Ghostem muszę się jeszcze zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kahila Re: Avalon IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 20.04.02, 23:22 Dziś byłam w kinie.... i jeszcze jestem pod wrażeniem. Nie myślałam, że można sfilmować rzeczywistość w taki sposób, żeby przypominała anime. Wielkie brawa dla twórców efektów specjalnych oraz muzyki. Niesamowicie nakręcona scena przygotowywania posiłku dla psa !!! cudowne długie najazdy i te powtarzające się sekwencje i ujęcia... niezłe kostiumy i charakteryzacja - wszystko to tworzy niesamowite wrażenie i klimat filmu. Oceniam film bardzo dobrze, ale jest on, moim zdaniem, przeznaczony raczej dla fanów mangi i anime (w czasie seansu, już po kilkunastu minutach od rozpoczęcia projekcji, wyszło ok 5 osób, inni bawili się telefonami kom. lub głośno chrupali zawatość papierowych toreb - wrrrrr....) PZDR. kahila PS. pozostaje jednak dla mnie zagadką, co się właściwie stało z psem Ash ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: Avalon IP: *.chello.pl / *.chello.pl 21.04.02, 10:29 Gość portalu: kahila napisał(a): > PS. pozostaje jednak dla mnie zagadką, co się właściwie stało z psem Ash ? > Polecam wywiad z Oshiim w kwietniowym numerze "Kawaii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kahila Re: Avalon IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 21.04.02, 12:21 wow!!! bardzo dziekuje za informacje. PZDR. Kahila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixolite Re: Avalon IP: *.chello.pl 21.04.02, 13:33 Blahhh... Gdzie jeszcze można znaleźć jakieś wywiady i informacje na temat "Avalonu" ?? Odpowiedz Link Zgłoś