Dodaj do ulubionych

Wiedźmin - serial TVP

22.09.02, 21:48
czy ktoś mógłby pomóc mi znaleźć słowo na opisanie tego czegoś, co można było
obejrzeć między 17 a 18 dziś (niedziela) w Dwójce?
Choć prozy Sapkowskiego nie lubię, to bardzo panu Andrzejowi współczuję.
No, ale jeszcze 12 odcinków, jakaś nadzieja jest.
Obserwuj wątek
    • Gość: vereen Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* / 217.98.98.* 22.09.02, 22:40
      Prozę pana Sapkowskiego lubię, natomiast pierwszy odcinek serialu miał
      niewiele wspólnego z tą prozą. Zero humoru, drętwe dialogi. Mam nadzieję, że
      reszta będzie lepsza...chociażby dlatego, że będzie na podstawie opowiadań.
      Oby się nie okazało, że nadzieja matką...naiwnych i tym razem jest:)))
      • Gość: Saed Samuraj zwany wiedźminem IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 03:40
        Nadziei, a raczej złudzeń ja akurat nie mam żadnych. Słów na opisanie - nie
        znajduję innych jak takich, co by zaprowadziły tego posta do cenzury. Muszę za
        to przywrócić cześć wcześniejszej twórczości "wiedźminopodobnej", a szczególnie
        komiksom z Wiedźminem w roli głównej. Swego czasu ostro na nie najeżdżałem. Że
        profanacja, że z Sapkowskim niewiele ma to wspólnego. No tak. Wtedy jeszcze nie
        było serialu, więc nie wiedziałem jeszcze co to profanacja. Więcej jest
        Sapkowskiego w Kubusiu Puchatku niż w "tym czymś", co miałem nieprzyjemność
        oglądać w niedzielę (obiecuję, że to się więcej nie powtórzy).
        • Gość: Nala Re: Samuraj zwany wiedźminem IP: *.mogila.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 07:35

Można mieć nadzieję (oby nie złudną), że pierwszy odcinek był dlatego taki
          kiepski, bo nie miał nic! wspólnego z Sapkowskim.
          Zobaczymy, może następne odcinki będą choć trochę lepsze od tej sieczki w
          filmie fabularnym ???
          • Gość: Tek Re: Samuraj zwany wiedźminem IP: *.clinternal / 10.2.3.* 23.09.02, 10:59
            nie widze wiekszych szans na to by inne odcinki byly lepsze ...

jak wygladala walka wiedzmina z tym czyms w wodzie >?? zalosnie
            jakies kable ze 3 wyskoczyly, troche je poklepal i koniec ...

ja tam nie widzialem akcji ... nie mowiac juz o tym ze truchla nie wyciagnal -
            w koncu placa mu jak przedstawi dowody ...

a reszta serialu ... zdaje sie ze sporo bedzie sie opierac na wiedzminach-
            renegatach ... ja nic takiego nie pamietam ... ale czytalem kilka lat temu -
            bylo cos takiego ??????????????????????

albo kaplani ? "tworzą" wiedzminów - nie umiejacych myslec rzeznikow ...

az nie chce mi sie wiecej wymieniac
            • Gość: vereen Re: Samuraj zwany wiedźminem IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* / 217.98.98.* 23.09.02, 11:36
              No tak, w książce nie ma nic o renegatach, a Vesemir był wiedźminem nie
              kapłanem!!! Jeśli ktoś mógłby pomagać wiedźminom przy mutacjach to raczej
              magowie niż kapłani. A ta cała próba gór to wydawała się bardziej mistyczna
              niż pozostawienie chłopca w górach...chyba zbyt dosłownie to sobie
              przetłumaczyli:(((
    • Gość: Illain Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 2.4.STABLE* / 172.16.89.* 23.09.02, 12:28
      Witam!
      Nie wiem jak kogo, ale mnie to najbardziej wk...wia brak jakiejkolwiek dbalosci
      o szczegoly. Z tego powodu ogladalo mi sie to wiedzminopodobne cos
      beznadziejnie. Rzuce ze dwa przyklady:
      Buty - "maly" ma skorzane, dopasowane(tzn wymieniane za kazdym razem jak
      podrosnie), lakierowane oficerki. Starzy musieli miec potorna kase - pwenie
      jacys ksiazeta incognito
      Luk - po tym jak zakladal cieciwe widac, ze musial miec naprawde podejscie do
      zwierzat. Z czegos takiego mogl ustrelic krolika z odleglosci nie wiecej niz 2
      metry.
      O niezgodnosciach z Sapkowskim nawet nie ma co pisac, bo wystepowaly tam one
      wylacznie, zgadzaly sie tylko nazwy i imiona.
      A wogole czy to jest spam, ze Adela zostanie wiedzminka zlotopolska?
      • Gość: kahila Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 24.09.02, 14:52
        a widzielisnie tego "wilka" jejuu... strrraszne....
        • Gość: vereen Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* / 217.98.98.* 24.09.02, 15:00
          Gość portalu: kahila napisał(a):

> a widzielisnie tego "wilka" jejuu... strrraszne....

jaki wilk??? toż to piesiu był:)))a może Szarik:)))
          • Gość: Illain Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 2.4.STABLE* / 172.16.89.* 25.09.02, 10:15
            Dokladniej to chyba husky albo bardzo zabiedzony malamut. Jezeli malamut to
            graja one wilki w wiekszosci produkcji hollywoodzkich, moze tylko amerykanie
            dobieraja lepiej egzemplarze...
    • Gość: draco... Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.riz.pl 26.09.02, 12:04
      to juz toto puszczaja?... az obejrze jeden odcinek, moze uda mi sie jakos wyjsc
      z tego ogladania bez choroby psychicznej w nastepstwie szoku:)))
    • Gość: Marcel Bez dobrej selekcji nie ma dobrych Wiedźminów. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 15:20
      To mój "ulubiony" tekst z tego odcinka.
      • Gość: leo19 Wiedźmin-odc.2 IP: 212.160.134.* 29.09.02, 18:03
        Co sądzicie o tragifarsie jaką był drugi odcinek "Wiedźmina"? Nie wiedziałem,
        czy się śmiać czy płakać, ale bliższy byłem tego drugiego, bo żeby coś
        śmieszyło to powinno nie przekraczać pewnych granic przyzwoitości...
        • Gość: decayro Re: Wiedźmin-odc.2 IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 18:29

mnie zdecydowanie najbardziej podobał się (hm) motyw nijako stworzenia,
          początku wszystkiego,
          Adam i Ewa w zieleni.

Geralt poznał odwieczną prawdę
        • Gość: Dilvish Re: Wiedźmin-odc.2 IP: *.lj.pl / 192.168.1.* 29.09.02, 18:55
          O w mordę, Szczerbiec (scenarzysta) powinien zostać rozstrzelany. Kilka razy o
          mało nie spadłem z krzesła. Swoją drogą nieźle się ubawiłem, ten serial jest
          chyba jeszcze głupszy od "Xeny".
    • Gość: Koaa Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 21:11
      Przesadzacie serial w porównianiu do tego czegoś co widziałem w kinie można
      nazwać arcydziełem.
      • maarys Re: Wiedźmin - serial TVP 30.09.02, 01:27
        Gość portalu: Koaa napisał(a):

> Przesadzacie serial w porównianiu do tego czegoś co widziałem w kinie można
        > nazwać arcydziełem.
        musze sie zgodzic!
        caly czas zapewniam swego meza, ze oglada swietny film i niech sie cieszy, ze
        nie widzial wersji kinowej... ;-)
        • tato! Re: Wiedźmin - serial TVP 30.09.02, 12:58
          Kłaniam.
          Rzeczywiście - fragment "Ona i On w zieleni" to kalka z twórczości Celnika
          Rousseau. Tyle że on był malarzem - prymitywistą, a nie wykształconym artystą,
          co to rząd dusz chciałby sprawowac i kasę niekiepską przy okazji robić...
    • Gość: grovan Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.pl 30.09.02, 21:18
      No, kochani, a czy ktoś zwrócił uwagę na skrzące się od ognia walki układy
      szermiercze???!!! A te zwolnione ujęcia (jakby cała reszta filmu galopowała jak
      cholera...)?? To ci dopiero wyrafinowany zabieg reżyserski. Lepiej chyba nie
      będzie...
      • Gość: Slav Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 213.77.14.* 03.10.02, 15:14
        A Weronika Złotopolska pokazała gołe cycki.
        W NIEDZIELĘ ??? O 17 PO POŁUDNIU W PRIME - TIME ???
        LUDZIE, TOŻ TO OBRAZA BOSKA!!!

A tak na poważnie, to jak wam się podobał "zły" wiedźmin zapakowany w puszkę po
        konserwie ?
        I Żebrowski też się w to dał ubrać...
        Geralt - gdziekolwiek jest - to się w grobie przewraca...
        • Gość: Alex Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 212.33.87.* 04.10.02, 17:14
          Nie mam nic przeciwko nagości (:)), ale jeżeli czemuś ona służy. A tym czasem
          nagość pani Sitek nic nie wnosi do fabuły. Ona ma tylko przyciągnąć widza. To
          jest obrzydliwe.
          A poza tym nie było wiedźminów kobiet. Ciri była wyjątkiem.
          Poco nazywać Żebrowskiego wiedźminem, jeżeli serial niewiele ma wspólnego z
          pierwowzorem.
        • Gość: Melva Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.02, 10:36
          To i tak nic w porównaniu z wczorajszym (czwartym) odcinkiem...
    • Gość: wiedźma Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 18:14
      no i po kolejnym odcinku!!! hehehehhe co o tym sądzicie? i tak lepsze toto od
      filmu
      • vereen Re: Wiedźmin - serial TVP 14.10.02, 01:27
        No ten odcinek miał przynajmniej coś wspólnego z książką (oczywiscie oprócz
        zachwycania się biustem;))) I wydaje się trochę lepszy od
        poprzednich...aktorsko lepiej...i jakaś spójność fabuły. Nie twierdzę, że było
        to coś dobrego:((( niestety.
        • Gość: DigaN Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.pl / 217.117.129.* 14.10.02, 08:23
          IMHO serial jest nawet dobry. Dialogi strrraszllliwie drętwe, no ale te
          zerikanki... mm. Ten Jaskier taki zły nawet nie był. Choć do tej postaci lepiej
          by pasował aktor grający Borh`a.
          No i pan postenrunkowy z rodzinki zastępczej jako krasnolud bardzo mi się
          podobał :)
          w sumie w skali szkolnej (1-6)
          +3

W końcu Dzień Edukacji Narodowej
          DEN-ny dzień ;)
          • kret Re: Wiedźmin - serial TVP 14.10.02, 08:50
            Chyba jednak przesadziłeś +3. Nawet jak dziś mamy Dzień Edukacji Narodowej.
            Przyznam jednak iż ten odcinek był o niebo lepszy od poprzednich. Może dlatego
            iż "sznowny " scenarzysta oparł sie w "miare" na orginalnym opowiadaniu sapka.
            Tak więc mozna dać 3 za sam film, i wielki minus za bazyliszka z plastiku.
    • Gość: yukieiri Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.02, 10:21
      Ja na pewno powiem coś, co odróżnia się od reszty, ale ten film NIE JEST ZŁY.
      Pod jednym tylko warunkiem- myślisz- to ni może być wiedźmin. Gdyby to był
      scenariusz wymyślony przez reżysera, to do oglądanai jest znośny. Ale, gdy
      człowiek sobie przypomni, że książka różni sięwszystkim praktycznie od
      serialu, to od razu maleje w oczkach...
      Yuki, Yuki, Yuki!
    • Gość: Melva Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.02, 10:41
      W sumie to niebardzo ten serial... może wczorajszy odcinek był nieco
      sensowniejszy. I dlaczego autorzy muszą na siłę pokazywać cycki. Nie to żebym
      była za powszechną cenzurą, ale na miłość boską, to jedyna rzecz która się
      teraz jednemu ze znajomych z "Wiedżminem" kojarzy (wcześniej i tak chłonął
      tylko sceny w rodzaju "biblioteki".
      • Gość: zet Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 195.187.84.* 14.10.02, 11:54
        Cycki cyckami, ale dlaczego do licha ciężkiego ten serial jest tak przeraźliwie
        drętwy? Nieźli aktorzy recytujący drętwe dialogi, drętwy smok i jeszcze to
        mhmm.... smoczątko (chyba kuzyn konika morskiego, o ile dobrze widziałam)
        Wszystko razem nudne jak flaki z olejem.
    • lena.15 Re: Wiedźmin - serial TVP 14.10.02, 19:16
      "dno" bedzie dobrze? toz tu zapomniano o wszystkim
      procz rekwizytow
      • Gość: Alex Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 212.33.87.* 17.10.02, 13:16
        Tak popsuć dialogi. Gry słów u Sapkowskiego zawsze były mocną stroną jego
        twórczości. Zastąpiono je banalnymi, ciężkimi wymianami zdań. Do tego
        spewcjalnie nie wysilono się. 4 odcinek jest wycietą sekewencją z filmu
        fabularnego, bez zmian ....
        • piotr_c Re: Wiedźmin - serial TVP 18.10.02, 13:10
          To raczej chyba odwrotnie , ta część filmy to był jeden odcinek serialu :)
        • Gość: Illain Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.u.mcnet.pl 18.10.02, 13:45
          Zmierzylem - odpowiednia sekwencja w filmie jest krotsza od odcinka, tzn ze cos
          dodano, szczegoly pewnie mozna znalezc na forum filmowym sapkowiczow...
          • Gość: 50latek Re: Wiedźmin - serial TVP IP: *.pl 19.10.02, 22:25
            pierwszy odcinek przegapiłem, włączyłem TVP w trakcie
            drugiego - wytrzymałem ok. 5 minut. Pozdrowienia dla
            miłośników fantastyki.
    • Gość: Tek streszczenia odcinkow serialu ... IP: *.clinternal / 10.2.3.* 22.10.02, 09:53
      znajdziecie tu:
      adas.artikon.one.pl/wiedzmin/index.html
      calkiem fajnie gosc pisze :)
      i zgadzam sie z nim w 99% :)

(ten 1% to tak na wszelki wypadek zostawiam na zapas :)

Tek.
      • piotr_c Re: streszczenia odcinkow serialu ... 22.10.02, 10:28
        Piękne komentarze, coś jak radiowe teksty Krecika w czasie gdy w telewizji szła
        Dynastia. Szkoda że tego nie da sie tak zsynchronizować :)
        • vereen Re: streszczenia odcinkow serialu ... 29.10.02, 09:30
          Porzuciwszy wszelką nadzieję na jakąkolwiek zmianę w jakości serialu zaśmiewam
          się z komentarzy Radka i zgadzam się z oceną odcinków na
          www.sapkowski.pl/film/serial.phppozdr.v
          • vereen Re: streszczenia odcinkow serialu ... 29.10.02, 09:40
            sorry, skleiło się:)
            www.sapkowski.pl/film/serial.php
    • Gość: ejkej Re: Wiedźmin - serial TVP IP: 212.182.28.* 30.10.02, 13:09
      Maklakiewicz na "Rejsie" powiedział: ...a na polskim filmie nuda, totalna
      nuda,nic się nie dzieje..." I to jest to, dokładnie to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka