Dodaj do ulubionych

Cykl "Fundacja" Asimova

IP: *.telia.com 12.08.03, 00:29
Wlasnie zamowilem caly cykl (10 tomow) "Fundacji". Juz od paru lat
zamierzalem to przeczytac, potym jak tylko przeczytalem "Ja, robot" i inne
opowiadania tegoz autora, ale jakos nie mialem okazji. Ale teraz, poki mam
jeszcze zarobione pieniadze z wakacji, chce czesc z nich przeznaczyc na kupno
tego cyklu.
Czytal ktos??? I czy warto????? Dajcie znac poki jeszcze moge anulowac
zamowienie.
Obserwuj wątek
    • rhemek Re: Cykl 'Fundacja' Asimova 12.08.03, 08:42
      czesc

Jesli zamowiles "Fundacje" wydana przez ReBIS to radze szybko odwolac
      zamowienie. Niestety Polskie tlumaczenie jest koszmarne i nie da sie tego
      normalnie czytac. Ja zrezygnowalem przy 4 tomie. Polecam oryginal po angielsku
      albo inne wydania. ALE Stanowczo odradzam ta 10 tomowa edycje Rebisu. Ladnie
      wydana i to wszystko... Tlumacz wyraznie nie czuje tego cyklu i dokumentnie
      zabil ducha powiesci i styl Asimova robiac gniot. Ja czekam na inne
      tlumaczenie. Kupienie tego to wywalenie pieniedzy w bloto.
      pozdrawiam
      Rhemek
      • Gość: grzenio Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.telia.com 12.08.03, 18:26
        Cze!
        To sie troche kijowo sklada, bo wlasnie dzisiaj rano zostala do mnie wyslana
        paczka. W sumie moge jej nie odbierac z poczty, ale nie wiem jakie moga byc
        konsekwencje.
        W kazdym badz razie dzieki.
        Na pewno pårzeczytam. Jak nie teraz to wkrotce.
        • Gość: jpawl Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.wasko.pl 14.08.03, 14:18
          Staraj się raczej czytać w kolejności wydań oryginalnych, a nie
          REBIS, bo ja czytając wg kolejności wydawania przez REBIS
          zastanawiałem się jakim cudem stało się to kanonem SF.
          Jednak druga połowa cyklu jest IMO duuużo lepsza.
        • mika_p Re: Cykl 'Fundacja' Asimova 14.08.03, 19:14
          Gość portalu: grzenio napisał(a):

> Cze!
          > To sie troche kijowo sklada, bo wlasnie dzisiaj rano zostala do mnie wyslana
          > paczka. W sumie moge jej nie odbierac z poczty, ale nie wiem jakie moga byc
          > konsekwencje.

Żadne, masz prawo zrezygnować z zamówienia, i w ogóle nawet z odebranego towaru
          w ciągu 10 dni, to się rządzi tymi samymi prawami co każda sprzedaż wysyłkowa -
          dokładny numer paragrafu złapiesz najszybciej na kanale z telezakupami, po
          kazdym cudzie jest plansza z podstawa prawwną.

A o samej Fundacji wypowiedziałam się na forum "Ksiązki", bo tam zaglądam
          najpierw.
    • rhemek Re: Cykl 'Fundacja' Asimova 12.08.03, 08:42
      czesc

Jesli zamowiles "Fundacje" wydana przez ReBIS to radze szybko odwolac
      zamowienie. Niestety Polskie tlumaczenie jest koszmarne i nie da sie tego
      normalnie czytac. Ja zrezygnowalem przy 4 tomie. Polecam oryginal po angielsku
      albo inne wydania. ALE Stanowczo odradzam ta 10 tomowa edycje Rebisu. Ladnie
      wydana i to wszystko... Tlumacz wyraznie nie czuje tego cyklu i dokumentnie
      zabil ducha powiesci i styl Asimova robiac gniot. Ja czekam na inne
      tlumaczenie. Kupienie tego to wywalenie pieniedzy w bloto.
      pozdrawiam
      Rhemek
    • Gość: BlueBerry Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 13:02
      Fundacje jest niesamowitym cyklem. ale jest przykladem sf ktore nie kazdemu sie
      bedzie podobac. napewno nie jest to sf latwe przyjemne i zabawne. ja osobiscie
      polecam. uwazam to za scisly kanon sf. a co do wydania? nie wiem jakie jest to
      natomiast z nowym wydaniem (oprocz tego ze jest bardzo ladne, duze i
      blyszczace). ja osobiscie moge polecic wydanie z 89 roku (Wydawnictwo
      Poznanskie). czyta sie je niezle, tlumaczenie wydaje sie byc ok. nic nie rani
      oczu. mozna je znalesc w antykwariatach lun np. na allegro. jego wielka zaleta
      sa ceny - po 10, 15 zl za tom. jesli nie przeszkadza to polecam.
    • Gość: asimo2 Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.hipernet.ras.pl 15.08.03, 12:49
      Gość portalu: grzenio napisał(a):

> Wlasnie zamowilem caly cykl (10 tomow) "Fundacji". Juz od paru lat
      > zamierzalem to przeczytac, potym jak tylko przeczytalem "Ja, robot" i inne
      > opowiadania tegoz autora, ale jakos nie mialem okazji. Ale teraz, poki mam
      > jeszcze zarobione pieniadze z wakacji, chce czesc z nich przeznaczyc na
      kupno
      > tego cyklu.
      > Czytal ktos??? I czy warto????? Dajcie znac poki jeszcze moge anulowac
      > zamowienie.

naprawdę warto przeczytać, sam uważam cykl za kanon s-f
      co do wydania to wyd. poznańskie z 1989r. jest b. dobre
      na szczęście wyd. rebis wykorzystało tamto tłumaczenie
      w nowym wydaniu ( tomy - fundacja do fundacja i ziemia )pozostałe tomy są
      tłumaczone przez różnych tłumaczy i niestety nie są dobre tłumaczenia
      szczytem jest to że w ramah serii nie uzgodniono wśród tłumaczy jednolitego
      nazewnictwa i tak np. w preludium do fundacji ( tł. Edward Szmigiel ) Eto
      DEMERZEL ( CZYLI DANIEL R. OLIVAW) jest imperialnym szefem sztabu( sic! )
      a nie Pierwszym Ministrem jak w pozostałych tomach
      najgorszym wg mnie tomem jest zagrożenie fundacji gregorego benforda czyta sie
      b. ciężko ale chyba to taka cecha jego książek ( jego cykl centrum galaktyki
      jest równie drętwy ) natomiast dobry ( naprawdę w stylu asimova ) jest tom
      triumf fundacji davida brina
      napewno spędzisz wiele miłych chwil przy czytaniu tego cyklu
      pozdrowienia

ps. gorąco polecam cykl diuna - frank herbert i hyperion - dan simmons
    • Gość: fantasybeginner Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.acn.waw.pl 16.08.03, 11:39
      CZEŚĆ!!! a czy ktośby mógł po kolei wymienić wszystkie odcinki cyklu i napisać
      jakie tłumaczenie jest najlepsze???... bo ja też sie nosze z zakupieniem
      całego cyklu (może na Allegro hmmm.:-\) i nie wiem które wydawnictwo mam
      wybrać tłumaczenie w końcu jest najważniejsze!!!! Dzięki z góry za odpowiedź
      Pozdrówka ;0
      Paweł
      • Gość: BlueBerry Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 16.08.03, 12:15
        kolejnosc tomow Fundacji jest nastepujaca:
        Fundacja,
        Fundacja i Imperium,
        Druga Fundacja
        (napisane w latach 1951-1953)
        Agent Fundacji,
        Fundacja i Ziemia,
        Korzenie Fundacji,
        Narodziny Fundacji,
        Preludium Fundacji)
        (napisane po roku 1980)
        trzech tomow napisanych przez innnych autorow (G.Benforda, G.Beara, D.Brina)
        osobiscie nie uznaje i nie zaliczam do cyklu.

co do tlumaczenia - ja osobiscie przeczytalam cykl wydawany w latach 80-tych i
        uwazam ze tlumaczenie tam jest dobre (tlumacz Andrzej Jankowski). oceniania
        serii wydanej aktualnie przez Rebis nie podejmuje sie. wiem jedynie ze jest i
        owszem ladnie wydane (ale nieporeczne bo duze i ciezkie) i potwornie drogie.
        napewno bedzie ladnie wygladalo na polce:) jesli do tej pory nie czytales
        Asimova to moze bezpiecznie bedzie kupic pierwszy tom i po prostu przeczytac.
        stare wydanie fundacji bez problemu mozna dostac w roznych antykwariatach oraz
        w sieci (np na allegro).
        • Gość: asimo2 Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.hipernet.ras.pl 17.08.03, 15:31
          jak już wcześniej napisałem rebis wznawiając tomy od fundacji do fundacji i
          ziemi korzystał ze starego tłumaczenia z wyd. poznańskiego tak więc spokojnie
          można je kupić a nie szukać po antykwariatach starego wydania z lat 80 tych.
          pozdrowienia
          • Gość: BlueBerry Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 17.08.03, 17:37
            roznica jest jedynie taka ze wydania Rebisu to wydatek rzedu 35 zl za tom (i
            tak teraz stanialo, na poczatku w empiku 1 tom kosztowal ponad 40 zl). wiec jak
            latwo przeliczyc caly cykl to okolo 300 PLN. kupujac w antykwariacie lub necie
            stare wydania mazna sie zamknac w kwocie 150 PLN. a z drugie 150 kupic cala
            mase innych ksiazek:))) no chyba ze ktos musi miec nowe, blyszczace i duze:))
            ja tez czasami musze ale akurat nie Asimova.
            • Gość: Szyderca Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.09.03, 09:35
              To fakt :> Ja polecam wydanie z lat 90-91 (przynjamniej tak pisze w
              moim "agencie Fundacji" ) rozpoznasz po charakterystycznie "małych"
              książeczkach mają 15 na 8 cm i spokojnie mieszczą się w kieszeni :> CO do
              trości to uważam że każdy powienien przeczytać cykl Fundacji.
    • Gość: JonSnow Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 15:19
      Jak najbardziej warto. Rowniez zaczalem czytac ten cykl w te wakacje. Z braku
      czasu narazie przeczytalem 2 pierwsze tomy ale jestem pod wielkim wrazeniem.
      Assimov zasluzyl sobie na dane mu miejsce w panteonie SF.
      • Gość: Nunek Re: Cykl 'Fundacja' Asimova IP: *.osiedle.net.pl 17.10.03, 22:50
        Oczywiście, że warto.
        "Fundacja" to wspaniała saga, szczególnie z uwzględnieniem 3
        tomów "nieasimovskich", które wnoszą wiele nowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka