Dodaj do ulubionych

Załoba narodowa a program TV

10.04.10, 15:59
Internetowy program TV nie został jeszcze zaktualizowany.
Nie wiadomo co będzie w TV przez najbliższy tydzień? :/
Rozumiem, że programy rozrywkowe zostały odwołane, ale co z filmami, które
były zapowiedziane, w stylu: "super kino" czy "mega hit" ?
Czy przez najbliższy tydzień będą same smęty?
Obserwuj wątek
    • princessofbabylon Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 16:03
      Zastanawiam się też kiedy będą normalne Fakty na przykład. Cały tydzień będziemy
      słuchać i czytać tylko o tym?
    • ksywa Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 16:06
      Bez urazy, ale ty NA SERIO przezywasz, czy Ci Polsat Kod da Vinci
      pokaze w tym tygodniu, czy dopiero w następnym???
      • enwiki Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 17:17
        ksywa napisała:

> Bez urazy, ale ty NA SERIO przezywasz, czy Ci Polsat Kod da Vinci
        > pokaze w tym tygodniu, czy dopiero w następnym???

wyobraz sobie ze sa tacy, ktorym wystarczy ze poinformowano o katastrofie i
        podano nazwiska ofiar, nie musza mielic przez caly tydzien, na okraglo 24/7 tych
        samych informacji, zdjec i wypowiedzi
        zgineli i nie zyja, od tego czy puszcza ten czy inny film nie zmartwychwstana, a
        mnie malo obchodzi kto i jak bardzo szczerze po nich placze w telewizji
        • angazetka Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 18:32
          > zgineli i nie zyja, od tego czy puszcza ten czy inny film nie
          zmartwychwstana

Swoich bliskich zmarłych też tak traktujesz?
          • enwiki Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 12:05
            angazetka napisała:

> > zgineli i nie zyja, od tego czy puszcza ten czy inny film nie
            > zmartwychwstana
            >
            > Swoich bliskich zmarłych też tak traktujesz?
            wyobraz sobie ze tak, tzn nie oczekuje ze caly swiat sie zatrzyma bo mi umarl
            ojciec, wujek czy dziadek
            z zadna z tych osob ktore zginely nic dla mnie nie znaczyla a stanowska ktore
            pelnily bez problemu zajma inni, malo to mord się pcha do koryta?
            histeria w tv, placzacy dziennikarze... jakbysmy zyli w jakims Turkmenistanie i
            stracili "ojca narodu" albo cofnęli się o 50 lat i opłakiwali śmierc Stalina
            sorry, beze mnie
            • machtazar Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 20:46
              "Śmierć jednej osoby to tragedia, śmierć 100 osób to statystyka."
            • jedzoslaw Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 21:41
              > wyobraz sobie ze tak, tzn nie oczekuje ze caly swiat sie zatrzyma bo mi umarl
              > ojciec, wujek czy dziadek
              > z zadna z tych osob ktore zginely nic dla mnie nie znaczyla a stanowska ktore
              > pelnily bez problemu zajma inni, malo to mord się pcha do koryta?
              > histeria w tv, placzacy dziennikarze... jakbysmy zyli w jakims Turkmenistanie i
              > stracili "ojca narodu" albo cofnęli się o 50 lat i opłakiwali śmierc Stalina
              > sorry, beze mnie

Sorry, ale te osoby, jakby nie było, należeli do najwyższych władz. To nawet nie śmierć papieża, po którym nie każdy płakał, bo nie podzielał jego światopoglądu. Tutaj zginęły najwyższe osoby w państwie. Jeśli dla Ciebie to tylko mordy przy korycie to ja gratuluję obywatelskiej postawy, tudzież postawy mocno burackiej. Pewnie jesteś jednym z tych, co nie chodzą na wybory, a potem nawalają ile wlezie w wybraną władzę. Ja nie byłem fanem Prezydenta i jego partii, ale to był przywódca mojego kraju. I dla większości, nawet większej niż w przypadku papieża ci ludzie byli ważni. Zginęli ludzie z dorobkiem, wielu z nich całym swoim życiem przysłużyło się nam wszystkim. Oni nie byli dla mnie bliscy, dla mnie jako człowieka, ale dla mnie jako obywatela ci ludzie byli jak rodzina. Nikt nie oczekuje, że świat będzie za nami płakał, choć o dziwo, zagranica nam szczerze współczuje. Ale jeśli traktować to państwo jak nasz dom to w takim układzie zginęli w tragiczny sposób właśnie dziadkowie, wujkowie i ojcowie każdego obywatela.
              • anmanika Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 08:47
                jedzoslawie podpisuje sie obydoma rękami pod tym co napisałeś
              • pepsic Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 14:04
                Popieram jedzoslawa w 100%. Bardzo dobrze to ujął :)
    • beika może trochę muzyki poważnej ? 10.04.10, 16:21
      Czy nie warto byłoby puścić trochę muzyki poważnej ?
      Czy wszystko musimy zagadać?
      Może trochę ciszej...
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 16:36
      Nad Kodem da Vinci nie ubolewam wcale, ale czekałam na program na TVN: "Kuchenne
      rewolucje" z Gesslerową :) A teraz to już się nie doczekam.
      Poza tym nie mam telewizji kablowej. Mam tylko 5 kanałów TV.
      A jeśli na 5 kanałów TV dosłownie 5 relacjonuje tą katastrofę i tak będzie przez
      najbliższych kilka dni to za ciekawie nie będzie. Przynajmniej dla mnie :/ :/
      • ksywa Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 16:54
        bella_cwir napisała:

> Poza tym nie mam telewizji kablowej. Mam tylko 5 kanałów TV.
        > A jeśli na 5 kanałów TV dosłownie 5 relacjonuje tą katastrofę i
        tak będzie prze
        > z
        > najbliższych kilka dni to za ciekawie nie będzie. Przynajmniej dla
        mnie :/ :/
        A to sorry, chyba rozumiem. Myślę, ze nie będzie tak, że tydzień
        będą walkować TYLKO TO, nie da się (chyba?) ale faktycznie, na
        rozrywkowe pozycje bym nie liczyła.
        Ja się akurat generalnie przyzwyczailam, że tv nie pokazuje mi nic,
        co mogłoby mnie zainteresować i nawet żalu nie mam.
      • sumire Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 17:25
        no to nie będziesz oglądać telewizji. da się przeżyć tydzień bez niej.
    • dupsztalka Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 17:34
      Ja rozumiem, żeby na przykład stacje w stylu TVN24, Polsat News, czy TVP info
      relacjonowały wszystko na żywo, ale trochę przegięciem jest, że wszędzie leci to
      samo, na TVP2, na TV4, na TVN. Przecież wiadomo, że jak ktoś będzie oglądał to
      wybierze sobie JEDNĄ stację, a nie patrzył na wszystkie na raz. Tym bardziej, że
      od 8 godzin ciągle mówią to samo. Te same teksty, te same fakty, te same
      zdjęcia, te same filmiki. Kto chciał to już obejrzał i dowiedział się tego co go
      interesowało. A teraz trzeba wrócić do codzienności i żyć dalej.Dzisiaj to już
      chyba nie ma na co liczyć, żeby puścili jakikolwiek film do północy :/
      • paulinaa Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 18:05
        no ale co ma dzis puscic tvn? you can dance i kuchenne rewolucje?
        mam nadzieje, ze od jutra jednak tvn nie bedzie tvn24 ale dzis sytuacja jest dla
        mnie zrozumiała
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 18:25
      No tak - ale, żeby na wszystkich kanałach było to samo, to uważam to są niepotrzebne. To prawda, że kto chciał to już dowiedział się tego co chciał się dowiedzieć. Kto chce dalej oglądać relacje z katastrofy niech ogląda na jednym-dwóch kanałach. Ale ktoś inny chce obejrzeć sobie coś innego. Jakiś film - cokolwiek. Ludzie różnie reagują na takie sytuacje. Jedni będą siedzieć 24 godziny przez telewizorem, a u innych zadziała mechanizm wyparcia i będzie chciał robić wszystko, byleby o tym nie słuchać. A tu w TV nie ma żadnej alternatywy. Domyślam się, że w radiu też nie. A nie wszyscy mają w domu komputery, czy Internet.
      • bonnie75 Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:04
        Wez idz moze na spacer, przewietrz sie, napij herbaty...
        Taaaaa......Kuchenne rewolucje, mowisz....rece mi opadly :-/
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:05
        a ty wiesz, jak koszmarne było człowiecze życie przed wynalezieniem telewizji?
        ludzie chyba spali całymi dniami, bo co innego było do roboty?...
    • la.bruja Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:15
      No dramat normalnie... nie będzie programu o mieszaniu w garach
      Jak cię tak jedna z największych tragedii narodowych męczy i nudzi,
      to weź do ręki książkę albo wypożycz film o przygodach Jakie Chana
      sorry za emocjalny post, ale niedobrze mi się robi jak czytam takie
      coś
      • mala-muu Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:25
        No właśnie. Ludzie, choć trochę zadumy...
        A jak już mózg na tyle się rozleniwił, że trawi tylko obrazki, to można przecież
        DVD odpalić. Czyż nie?
        • wentylatorka Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:36
          zaduma zadumą ale czy to oznacza, że przez tydzień żałoby narodowej mamy siedzieć w 4 ścianach i się umartwiać? na polskich drogach codziennie ginie kilkadziesiąt ludzi i jakoś nikt nie ogłasza żałoby narodowej, nikt nie wprowadza zadumy i minut ciszy, nikt nie wywiesza czarnych wstążek w kanałach telewizyjnych. Rozumiem, że zginęli ludzie, ale niech telewizja nie będzie monopolem. Dajcie nam wybór. Ile można słuchać ciągle o tym samym. przecież włączając teraz na którykolwiek kanał informacyjny nie dowiem się niczego nowego, tylko ciągle to samo co przed godziną, przed dwiema, czy trzema godzinami. Wiec po co to? A słuchanie zaproszonych do studia gości (polityków), którzy nagle łączą się w bólu i udają wielką miłość do zmarłych polityków jest żałosne.
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:27
      Ojeju - nie mówię, że to dotyczy bezpośrednio mnie. Bo telewizor już dawno wyłączyłam i zajmuję się swoimi sprawami przed komputerem.Jednak wiadomo, że mass-media są w dzisiejszych czasach tak powszechne, że trudno sobie niektórym osobom wyobrazić bez nich życie.

A odnośnie tych programów w telewizji - to uważam, że nie można naśmiewać się z ludzi ze względu na fakt tego jakie filmy i programy oglądają w TV. Jeden ogląda programy przyrodnicze, inny lubi tylko sport, jeszcze inny programy w stylu KinoPolska, a ktoś inny może naprawdę czekał na jakiś dzisiejszy film na przykład: "Polowanie na Druhny", czy "Cube", czy "Katyń", czy nawet te "kuchenne rewolucje".
      Nikt z nas nie myślał nawet o tym, że stanie się taka tragedia dlatego wczoraj czy przedwczoraj zaplanował sobie sobotni czy niedzielni wieczór przed TV. I nie chodzi tu o to, że dla kogoś z Was "Kod da Vinci" to szmira. Chodzi tylko o sam fakt, że trochę przesadzają z tym przesytem informacji na wszystkich kanałach. Żaden portal nawet nie zaktualizował programu TV i nie wiadomo co będzie i o której.
      Nawet dzieciom Dobranockę zabrali...

Na spacer można pójść i owszem. Ale ileż można być na tym spacerze? Godzinę, dwie, góra trzy. O ile pogoda dopisze. Bo na przykład u mnie w mieście cały dzień jest deszczowo. A co z wieczorem? Przecież nikt nie będzie się włóczył po mieście na okrągło. Spacer jest dobry na kilka godzin. Dla niektórych wieczór przed telewizorem to naprawdę jedyne zajęcie w weekend. A ktoś, kto nie ma kablówki, to skazany jest tylko na jedno. I to na coś, co od kilku godzin jest powtarzane w kółko jedno i to samo. Może i niektórzy chcą to śledzić 24 godziny na dobę. Nie mam nic przeciwko ich wybór. Mają do tego prawo. Chcą, niech oglądają, słuchają i tym podobne. Ale nie wierzę, że cały polski naród, chce siedzieć i słuchać kilkanaście godzin o tym samym.

Przy czym jeszcze raz podkreślam, że nie odnoszę tego bezpośrednio do własnej osoby, tylko do ogółu. Bo domyślam się, że nie jeden dzisiaj psioczy, że nie ma nic do oglądania w TV.
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:42
        już wiem! przed wynalezieniem telewizji ludzie sobie siadali i krzesali ogień. a
        deszcz im go stale gasił, więc mieli zajęcie na długo.

może niech ogół poszuka hubki i krzesiwa? tak tylko podpowiadam w didaskaliach,
        ogarnięta (podobnie jak ty) troską o ten bidny ogół, pozbawiony zajęcia w
        sobotni wieczór.
        • kronixx Ludzie!!! 10.04.10, 19:51
          Nie rozumiem Polaków. Dochodzi do jednej z największych tragedii naszego narodu.
          Ginie urzędujący prezydent (jaki by nie był). A dla większości problem jest to,
          że nie będzie serialu "Usta, Usta" i o zgrozo Kasia Skrzynecka nie pokaże jutro
          nowej fryzury w "Tańcu z gwiazdami". Ludzie!!!! Na Waszych oczach dzieje się
          historia!!!!! Uszanujcie to, że telewizja o tym naprawdę tragicznym wydarzeniu
          mówi na okrągło.
          Czy Wy czujecie jakikolwiek związek z tym, co się dzieje? Czy śmierć osoby
          decydującej o naszym państwie jest tym samym, co tragiczna i smutna, acz nie
          ukrywajmy - mniej istotna dla kraju śmierć kierowcy?
          Poza telewizją istnieją książki, DVD, YouTube. Świat nie ogranicza się -
          przynajmniej dziś do JuKenDensa.
          • werasek Re: Ludzie!!! 11.04.10, 11:35
            nie przesadzaj
      • e.st1 Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:52
        Masz co robić. Siedzisz w internecie przecież... Napij się melisy i you tube
        pooglądaj. Albo sama coś ugotuj zamiast w tv oglądać.
    • buttergirl Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:54
      A mówią, że inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi. :)
      Co robiłaś jak Gesslerowej nie było w tv? ;)
      • thorgal_aegirsson Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 22:22
        buttergirl napisała:

> A mówią, że inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi. :)
        > Co robiłaś jak Gesslerowej nie było w tv? ;)

Hehe, respect! ;)
    • dupsztalka Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:56
      ja dzisiaj bardzo chciałam zobaczyć film cube na TVN. jeśli go nie wyemitują to będe nie pocieszona. rozumiem skalę tragedii, ale nie mam zamiaru o tym słuchać bez przerwy. ci którzy chca niech przełączą się na kanały informacyjne 24. dlaczego mam wypozyczac film dvd? w koncu placę za telewizję i oczekują też normalnych filmów, a nie monotematycznych programow.
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 19:58
        ty tak masz od urodzenia czy powypadkowo?

M. życzliwie zainteresowana
        • tiresias Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:03
          a gdzie jest pochanke? i czemu nie płacze? z należnym szacunkiem
      • buttergirl Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:22
        Coś Ci się pomieszało. :)
        "Cube" miało być na TVN a za TVN się raczej nie płaci.
        Płacisz abonament i on nie ma nic wspólnego z TVN.
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:06
      Dlaczego nadinterpretujecie słowa. Przecież nie napisałam i nie zmierzam do tego, że przez brak programu Gesslerowej będę płakać i ciąć się żyletkami. Po prostu polubiłam ten program. Czy to takie dziwne, że mi się spodobał? Jedni lubią oglądać mecze piłki nożnej czy siatkowej, drudzy lubią seriale, a mi się podobał program z Gesslerową. Matko - po to jest telewizja, żeby ją oglądać. Ciekawa jestem co wy oglądacie, skoro tak wszystkich krytykujecie za to, że coś lubią i oglądają. Rozumiem, że na naszych oczach dzieje się historia, ale niech nikt mnie nie zmusza do uczesniczenia w niej przez 24 godziny na dobę. Obejrzałam już wszystkie możliwe programy informacyjne. Dowiedziałam się wszystkiego, co można było się dowiedzieć. Dlaczego więc mam słuchać tego po raz setny, tysięczny....

Chciałam też dodać, że ta osoba założyła dobry wątek:

forum.gazeta.pl/forum/w,29,109859193,,a_ja_nei_oplakuje_prezydneta_.html?v=2
      Szacunek za szczerość. Więcej niż połowa Polaków "opluwała" Kaczyńskiego, a teraz nagle wszyscy go opłakują. Trochę to obłudne...
      • shatmach Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:08
        W związku z katastrofą prezydenckiego samolotu ogólnopolskie kanały
        telewizyjne (Telewizja Polska, Polsat i TVN) wprowadzają zmiany w ramówce,
        emitując aktualne informacje dotyczące tragedii

Telewizja Polska

Kanały Telewizji Polskiej (TVP1 i TVP2) przez cały dzień emitują programy
        specjalne, m.in. specjalne wydania "Wiadomości" oraz "Panoramy". Na kanałach
        tematycznych TVP emitowany jest program TVP Info. W sobotę (10 kwietnia, około
        godz. 20.45) telewizyjna Jedynka pokaże film "Katyń". Na godzinę 20.30
        zaplanowano Orędzie Marszałka Sejmu RP. Z kolei TVP Info od godziny 18.00 będzie
        transmitowała Mszę Święta z Katedry św. Jana w Warszawie.

W niedzielę (11 kwietnia 2010 roku) anteny TVP będą emitowały program TVP Info.
        Kanał TVP Kultura głównie z muzyką poważną, TV Polonia wybrane programy
        informacyjne za TVP1.

TVN

Telewizja TVN poinformowała z kolei, że w związku z tragedią pod Smoleńskiem, do
        około południa 11 kwietnia 2010 roku anteny Grupy TVN (TVN, TVN siedem, TVN
        Turbo, TVN Style, iTVN USA i iTVN Europa) emitować będą program symultanicznie z
        TVN 24. Specjalny program nadaje także TVN CNBC Biznes
        .

Polsat

Z powodu katastrofy pod Smoleńskiem Program Telewizji Polsat uległ zmianie. Do
        godziny 7:00, w niedzielę (11 kwietnia) na antenie Polsatu będzie
        retransmitowany program Polsat News. Sygnał Polsat News emitują takze Polsat 2,
        Polsat Cafe, Polsat Play, Polsat Sport oraz TV Biznes.

O aktualnych zmianach w programach nadawcy informują także na swoich stronach
        internetowych.

/Media2.pl/
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:19
        bo - jak to ktoś dobrze ujął na innym forum - opluwali polityka, a żal im człowieka.
        • princessofbabylon Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:43
          Właśnie chciałam napisać. Przecież to, że nie popierałam jego poglądów nie
          oznacza, że nie rusza mnie jego śmierć. Rusza, jak każda inna.
        • baba67 Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 09:20
          To prawda-zal mi ludzi ktorych zycie konczylo sie przedwczesnie niezaleznie od
          tego czy jest polityk czy znajoma pani fryzjerka.
          To ze sie zgadzalam czy nie zgadzalam z Prezydentem nie ma nic do rzeczy.
          Uwazam ponadto ze wiekszosc politykow to nie zadni mezowie opatrznosciowi nie
          wiadomo jak oddani sluzbie tylko energiczni zaradni ludzie ktorzy za przecietnie
          meczaca prace dostaja nieprzecietnie dobre wynagrodzenie. Zatem lamentacje nad
          upadkiem panstwa uwazam za mocno na wyrost.
          Ale zal mi Ich i wspolczuje rodzinom.
          Programy stricte rozrywkowe wydaja mi sie nie ma miejscu. Ale jakis spokojny
          film z klasyki literatury czy dobry koncert muzyki klasycznej pasuje.
        • anaisanais96 opluwali polityka, a nie człowieka? a to dobre! 13.04.10, 15:09
          a te przekręcanie nazwiska na Kaczor, a nazywanie go kurduplem, pijakiem,
          kartoflem, śmianie się z jego wyglądu i wiele innych. to też dotyczyło polityki?
          a tak na marginesie myślałam że inteligentni ludzie rozmawiają i argumentują,
          a nie opluwają. no, ale jakie społeczeństwo taka rozmowa.
      • buttergirl Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:28
        bella_cwir napisała:
        > Szacunek za szczerość. Więcej niż połowa Polaków "opluwała" Kaczyńskiego, a ter
        > az nagle wszyscy go opłakują. Trochę to obłudne...

Nie wiem czy zauważyłaś ale zginęło jakieś 90 razy więcej osób niż prezydent
        Kaczyński.
        Naprawdę nie możesz żyć bez telewizora? Może spotkaj się ze znajomymi? Wypożycz
        filmy? Poczytaj książki?

Kiedyś ludzie nie mieli telewizji i też żyli. ;)
        • brightwitch Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 21:45
          > bella_cwir napisała:
          > > Szacunek za szczerość. Więcej niż połowa Polaków "opluwała" Kaczyńskiego,
          > a ter
          > > az nagle wszyscy go opłakują. Trochę to obłudne...

Aha, więc powinnam teraz skakać do góry z radości, bo nie żyje prezydent, za
          którym nie przepadałam? Ja dziękuję, to ja już chyba wolę tak po ludzku
          popłakać. Nie, nie cieszy mnie jego śmierć i nie uważam, że jestem obłudna, bo
          jest mi smutno z powodu tej katastrofy. Może był takim sobie prezydentem, ale
          był całkiem przyzwoitym człowiekiem, a to już dużo i choćby z tego względu
          należy się mu trochę szacunku.
      • f.l.y Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:47
        bella_cwir napisała:
        Obejrzałam już
        > wszystkie możliwe programy informacyjne. Dowiedziałam się
        wszystkiego, co możn
        > a było się dowiedzieć. Dlaczego więc mam słuchać tego po raz
        setny, tysięczny..
        ==
        bo żyjemy w kraju fanatyków religijnych, ulicznych teatrów i życia
        na pokaz..Polacy lubują się w pokazywaniu się we wszelkich 'powstań
        ludu'/pielęgniarki, stoczniowcy, taksówkarze a teraz żałobnicy/
        musimy odsłuchać te wszystkie maryjki i zdrowaśki - bez względu czy
        jesteśmy wierzący czy nie..

całe szczęście, że mamy wybór w postaci wyłączenia tv, tylko -
        dlaczego nas się do tego przymusza?

takie jest moje zdanie, dyskutować dalej z fanatykami publicznego
        wylewania łez nie zamierzam..

rodzinom ofiar oczywiście współczuję, a tym co cierpią na pokaz
        właściwie.... też należy współczuć..
        • kronixx Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 21:13
          To nie jest tylko wydarzenie religijne, a przede wszystkim polityczne - umarł
          prezydent Twojego kraju (jaki by nie był). Są grupy na Fejsbukach, debilne
          łańcuszki na nk, ale nie twórz z tego symbolu tego wydarzenia. Według mnie
          śmierć prezydenta to tragedia całego narodu, bez względu na wyznanie i poglądy.
        • baba67 Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 09:23
          Tacy jestesmy-zawsze mozesz zmienic klimat. Ja za ta nasza specyficzna
          mentalnoscia bardzo tesknilam zyjac z milym,. bezproblemowym kraju w ktorym
          calkiem niezle mi sie wiodlo.
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:41
      Po raz kolejny już powtarzam, że ja wcale nie ubolewam nad dzisiejszym brakiem rozrywkowych programów w TV. Od popołudnia mam wyłączony telewizor i nie zamierzam go włączać. Chciałam tylko napisać swoje ogólne przemyślenia na ten temat i poznać Wasze zdanie.
      Bo tak jak napisałam wcześniej: Ja sobie wyobrażam dzień-tydzień bez telewizora, ale są tacy, którzy nie mogą bez TV żyć i to jest fakt :)
      • kropka.pod.i Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 20:46
        Nie moga zyc bez tv?
        To umra. Po prostu.
        Naprawde to wymaga az takich dywagacji?
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 21:01
      Zarówno dzisiaj jak i jutro na kanałach poniżej będą informacje wyłącznie o katastrofie:

TVP 1
      TVP 2
      TVP Info
      TV Polonia
      TVP Kultura
      Polsat
      Polsat News
      Polsat 2
      Polsat Cafe
      Polsat Play
      Polsat Sport
      TV Biznes.
      TVN
      TVN siedem
      TVN Turbo,
      TVN Style
      iTVN USA
      iTVN Europa
      TVN CNBC Biznes

Niech mi ktoś powie jaki jest sens aby na tych wszystkich kanałach DUBLOWAŁY się informacje?
      Te same ujęcia, te same fakty. WSZYSTKO TO SAMO !!
      No jaki jest sens? Już lepiej by było jakby aktywne były programy TVP1, TVP Info, Polsat News i TVN24, a na resztach programów włączyli obraz kontrolny i tyle. Marnują tylko energię.
      • kronixx Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 21:16
        To nie są do końca prawdziwe dane - TVN jutro od 10:55 nadaje filmy, TVN7 od
        13:15. TVN Style i Turbo wraca z normalnym programem po godzinie 12. Sprawdzaj
        swoje informacje.
        • princessofbabylon Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 13:52
          kronixx napisał:

> To nie są do końca prawdziwe dane - TVN jutro od 10:55 nadaje filmy, TVN7 od
          > 13:15. TVN Style i Turbo wraca z normalnym programem po godzinie 12.

No chyba nie do końca.
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 21:34
      Po prostu Zaufałam i uwierzyłam użytkownikowi shatmach, która tak ładnie
      napisała ramówkę kanałów na najbliższy dzień :)
      • shatmach Re: Załoba narodowa a program TV 10.04.10, 22:34
        Shatmach to ON. ;) Poza tym podałem źródło swoich informacji...
        • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 00:42
          Ojej - przepraszam bardzo.
          Mój wzrok spłatał mi figla.
          Byłam przekonana, że Twój nick to po prostu Samantach :D
          Naprawdę widziałam takie słowo, dlatego jednoznacznie pomyślałam o
          użytkowniku-jako kobiecie :)
          Wybacz :)
          • tiresias Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 01:08
            > Byłam przekonana, że Twój nick to po prostu Samantach

no własnie, dobre skojarzenie
    • 3.14-roman Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 00:54
      Na stronach niektórych stacji jest już nowy program.
      Będą też normalne filmy, na przykład na TVN o 14.55 ma lecieć "Tajemniczy ogród".

Swoją drogą, póki co minął niecały dzień. Aż tak trudno tyle wytrzymać bez telewizji?
    • werasek Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 11:32
      Szanuje prezydenta ale ludzie mają dziś wolne dlatego można by było dać
      spokojny film w telewizji.A nie caly czas monotonnie jakieś rozmowy
      • shatmach Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 11:54
        Aktualny program:

TVP1

07.00 - Ostatnia puszcza
        07.29 - 200. urodziny Fryderyka Chopina – koncert Yundi
        08.00 - Wiadomości – wydanie specjalne
        10.00 - Transmisja Mszy Świętej z Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie
        11.48 - Między ziemią a niebem
        12.00 - Wiadomości – wydanie specjalne
        12.15 - Regina Coeli
        12.30 - Między ziemią a niebem
        13.00 - Program TVP Info
        16.25 - Dzieła chóralne – Henryk Górecki
        17.00 - Teleexpress – wydanie specjalne
        17.30 - Publicystyka
        18.35 - Requiem – Wolfgang Amadeusz Mozart
        19.30 - Wiadomości – wydanie specjalne
        20.30 - Sprawiedliwi, odc. 1/7 – Plac Napoleona
        21.20 - Podwójne życie Weroniki, reż. Krzysztof Kieślowski – film fab.
        22.50 - Film fabularny
        01.00 - Notacje katyńskie. Halina Młyńczak

TVP2

06.00 - Panorama
        06.15 - Program TVP Info
        09.00 - Panorama
        09.20 - Gorący temat
        09.40 - Reportaż
        09.50 - Program TVP Info
        14.00 - Panorama
        14.20 - Gorący temat
        14.45 - Reportaż
        15.00 - Program TVP Info
        16.00 - Panorama – flesz
        16.10 - Gorący temat
        16.35 - Reportaż
        16.45 - Program TVP Info
        17.30 - Wywiad z Andrzejem Wajdą
        18.00 - Panorama
        19.00 - Gorący temat
        19.25 - Reportaż
        19.35 - Program TVP Info
        20.05 - Czas Honoru, odc. 1 – serial fab.
        20.54 - Czas Honoru, odc. 2 – serial fab.
        21.45 - Panorama
        22.16 - Hubal, reż. Bohdan Poręba – film fab.
        00.24 - Panorama
        00.40 - Zakończenie programu (sygnał z obrazem spod Pałacu Prezydenckiego)

Inne Anteny TVP będą emitowały program TVP Info

- TVP Kultura głównie z muzyką poważną,
        - TV Polonia wybrane programy informacyjne za TVP1

TVN

12:40 Na Wspólnej Omnibus
        13:45 Tajemniczy ogród /film/
        15:20 Niedźwiadek /film/
        16:55 Greystoke: Legenda Tarzana władcy małp /film/
        19:00 Fakty
        20:00 List w butelce /film/
        22:05 Frantic
        Tragedia w Smoleńsku - TVN24

TVN Siedem

Tragedia w Smoleńsku - TVN24
        12:40 Ben Hur /część I/ - film
        14:15 Ben Hur /część II/ - film
        16:15 Utarcone dziecko – film
        17:50 Na zachód - film
        19:25 Zew natury - film
        21:05 Kontakt - film
        23:30 Krok od domu
        24:15 Tragedia w Smoleńsku - TVN24

/źródło Onet/
        • shatmach Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 12:17
          Polsat

12:35 Historia Brooke Ellison
          14:20 Głosy aniołów
          16:15 Niepokonany Seabiscuit
          18:50 Wydarzenia (Prow.:Maciej Stroiński, Joanna Wrześniewska-Zygier, Beata
          Grabarczyk. Aktualne wiadomości z kraju i ze świata. Relacje korespondentów na
          temat bieżącej sytuacji politycznej, społecznej i gospodarczej.)
          20:00 Rącze konie
          21:50 Sommersby
          23:35 Polsat News
          00:00 Polsat News - Wydanie specjalne
          01:00 Polsat News - Wydanie specjalne

/źródło polsat.pl/
    • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 12:55
      Pewnie będą smęty, ale tylko dlatego, ze polskie telewizje mają układaczy ramówek beznadziejnych. Jest całe morze świetnych tytułów, które nie kolidują z wymogami oficjalżałobnictwa. Tylko najpierw
      trzeba by je zlokalizować. Można by wykorzystać taką okazję do
      zaatakowania widowni filmami, które rzadko mają okazję się przebić, z tej okazji, ze zawsze na jednym kanale jest taniec albo śpiew, z którym rywalizuje się filmami akcji klasy D albo komediami romantycznymi z drugiej ligi Bangladeszu. Tylko kto na to wpadnie ?

Wcale się nie dziwię tym, co im brakuje Gessler, Tańca z gwiazdami, YCD albo tam czegoś w tym stylu i szlag ich trafia, ze dostają w zamian miętolenie wciąz tych samych obrazków i melodii taplających się w niestrawnym sosie z krokodylich łez spikerów i dziennikarzy - to jest dla mnie po tysiąckroć bardziej naturalne niż sztuczna i manifestowana postawa zasmucenia i rozpaczy, z tej okazji, że zmarła jakaś gadająca głowa. Lubiłem słuchać Szmajdzińskiego - gdyby startował na prezydenta dostałby mój głos, zgadzałem się z wieloma poglądami Jarugi-Nowackiej, poseł Karpiniuk sprawiał bardzo sympatyczne wrażenie, ceniłem kompetencje do sprawowania państwowych funckji Jolanty Szymanek itd., ale żeby się pogrążać w apatii z okazji ich zgonu i oglądać nonstop żałobne telewizyjne dzienniki ? Przeciez to strata czasu, którego mamy zawsze za mało.

Nic się nie odstanie. Minuta ciszy i robimy swoje. Mamy swoje światy. Tymczasem media traktują społeczeństwo jak zbiorowisko szaraków, które
      ma psi obowiązek się zapłakać z żalu za dygnitarzami, którzy możliwe że byli mniej emocjonujący i interesujący niż najmniej barwni sąsiedzi każdego nas z osobna i byli tak wirtualni, ze związek tak zażyły, że aż prowokujący do rozpaczy po ich śmierci, nie mógl w żaden sposób zaistnieć.

Umartwianie narodu jest zgubną aktywnością. Ludzie dotknięci apatią są mniej racjonalni, gorzej funkcjonują w domu, pracy, szkole - działają na własną niekorzyść, cały świat się gorzej kręci w takich okolicznościach.

Tragedię przeżywają rodziny i najbliżsi przyjaciele ofiar. Reszta przeżywa wzmożoną ciekawość i chwilowe moralne przyspieszenie napędzane medialną histerią.

Zaś Gessler, YCD i Wojewódzkiego nie będzie tylko z jednego powodu - bo za złamanie reguł obchodzenia żałoby w telewizji są bardzo dotkliwe kary. Gdyby nie one, żadne moralne wzmożenie i "ból" medialnych stupajkowych nie byłyby dla nich przeszkodą w wyemitowaniu tych programów - bo biznes jest biznes, a sentymenty na bok. Dlatego jest państwowa cenzura w takich momentach. Bo ludzie są rozumni i znają umiar. gdyby nie cenzura bawiliby się, grali, śpiewali i tanczyli już nazajutrz. Bo są rozumni i nie tarzają się w prochu z okazji śmierci ludzi, których nie znali, z którymi ich nic nie łączyło, a których wybitność usilnie się im próbuje wmówić i zmusić propagandą do nieszczerych min i postaw dramatycznych. Dlatego, Bello et consortes - nie wstydźcie się, albowiem zaprawdę powiadam wam/Wam (n/s) - jesteście normalni oraz nieprzemakalni, nie groźne wam/Wam mowy wylewne, a wasze/Wasze peleryny są pewne :)

• bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 13:23
      grek.grek - zgadzam się z Tobą w 100000 %.
      Cieszę się, że masz podobne zdanie jak ja.
      Dzięki na Twój obszerny komentarz :)

Jednak jak widać po wpisach powyższych nie wszyscy rozumieją o co mi czy
      grek'owi chodzi. Tu wcale nie rozchodzi się o to, że w telewizji mają już
      dzisiaj puszczać YCD, czy Taniec z Gwiazdami. Tak jak Grek powiedział - jest
      cała masa przeróżnych, filmów o spokojnej fabule, które śmiało można było
      zaserwować czy wczoraj w godzinach nocnych czy już dzisiaj. Po prostu puszczanie
      tego samego ujęcia, tych samych komentarzy, tych samych twarzy, i muzyki jest
      naprawdę bez sensu i do niczego nie prowadzi. Jak już napisałam wcześniej -
      lepiej by było faktycznie włączyć ten ekran kontrolny niż na wszystkich kanałach
      to samo.

Oczywiście Ci co mają telewizję kablową, czy cyfrową problem mieli z głowy.
      Jednak Ci bez kablówki, wyboru nie mieli żadnego. Cały dzień mówili o tej
      katastrofie. Uważam, że wcale nie byłoby nietaktem, gdyby już w godzinach
      nocnych koło 22-23 puścili jakiś subtelny film. Nie mówię tu o kryminałach S-fi,
      czy komediach.

Tak jak powiedział enwiki. Niektórym wystarczyła informacja o tym co się stało,
      poznanie listy ofiar i koniec. Nie mieli ochoty słuchać na okrągło tego samego
      co serwowała nam telewizja.
      Po co mają udawać, sztucznie się umartwiać, rozpaczać, jeśli to wszystko jest
      nieszczere? Nie ma najmniejszego sensu. Ci, którzy naprawdę chcieli łączyć się w
      bólu poszli wczoraj i dziś do kościołów, na place zapalać znicze. Ale nie
      wszyscy odczuwali potrzebę manifestowania swoich uczuć.

Ale nie - 4 władza, czyli mass-media chciały wymusić na nas wszystkich rozpacz,
      żałobę, żal, płacz, smutek i wszystko co się z tym wiąże. Nic by się
      nietaktownego nie stało, gdyby zapodali jakiś film fabularny, aby wieczorem móc
      już się od tego oderwać. A pokazywanie ciągle tych programów informacyjnych i
      nie puszczanie filmów, życia już nikomu nie przywróci.

Tragedia to ogromna. Smutek jakiś zawsze jest.
      U jednych większy u drugich mniejszy.
      Jedni uronią łezkę, inni pozostaną niewzruszeni.
      Jednak faktem jest, że to katastrofa dla całego narodu polskiego. Tragedia na
      skalę światową. Jednak stało się. Nikt nikomu życia nie przywróci. Smucimy się
      dziś, smuciliśmy się wczoraj. Ale życie toczy się dalej. Trzeba otrzeć tą
      uronioną łezkę i wrócić do rzeczywistości.
      Jeszcze rozumiem, gdyby na czas tej żałoby ludzie przez tydzień mieli wolne od
      pracy. Wtedy mogliby siedzieć przez TV, oglądać programy informacyjne i się
      umartwiać.
      Ale nie. Jutro już każdy z nas będzie musiał wrócić do pracy, do codziennych
      obowiązków. Trudno jest w tym wszystkim znaleźć miejsce na tą żałobę. Niestety
      ale takie jest życie. Kruche i okrutne.
      • ip.73 Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 14:13
        Właśnie nie wystarczy podać listy nazwisk i finito. Jest to - bez
        wielkich słów - największa katastrofa po II wojnie światowej i
        ludzie chcą znać szczegóły dochodzenia, procedury (np. dlaczego
        wszyscy lecieli jednym samolotem) i okoliczności zdarzenia, a psim
        obowiązkiem dziennikarzy jest je podawać. Nie ma również nic złego
        we wspominkach - poza tym, że ofiary były politykami były przede
        wszystkim ludźmi - z masą kolegów, przyjaciół, współpracowników. To
        jest ich ostatnie 5 minut i nie rozumiem tych dywagacji o ramówce
        telewizyjnej.

Każdy z nas ma mało czasu, ale to nie znaczy, że mamy połykać
        kolejne wydarzenia jak fast-fooda. Właśnie dobrze jest moim zdaniem,
        że jest w ludziach pewna skłonność do analizowania i
        rozpamiętywania. Za to ich lubię i cenię.
        Wszyscy o innej konstrukcji psychicznej mogą coś wrzucić na DVD
        (wypożyczalnie dzisiaj działają), mogą przeczytać zaległą prasę,
        wziąć się za czytanie książek, spotkać się ze znajomymi lub
        chociażby posprzątać w domu. Nie uwierzę, że inteligentna osoba nie
        może żyć bez telewizora...
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 14:16
        gdyby w telewizji leciał teraz jakiś program o garach czy jakieś inne delicje
        taneczne, to może przegapiłabym relację ze Smoleńska i nie zobaczyłabym, jak
        prezydentowi RP Lechowi Kaczyńskiemu w ostatniej drodze towarzyszą rosyjscy
        żołnierze, rosyjscy politycy, rosyjski sztandar kirem żałobnym oznaczony oraz
        rosyjski hymn. a Klio pewno gdzieś z boku patrzy na to wszystko i ma niezły ubaw
        z naszych małych wojenek, gierek, kłótni i sporów. na przykład o program
        telewizyjny.
      • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 14:44
        Ci, którzy histerię napędzają nie rozumieją zapewne, ze jakość jest ważniejsza niż ilość - stokroć cenniejsza jest minuta autentycznie
        przeżytego wspomnienia o tych ludziach, pięc sekund prawdziwego
        "szkoda, ze tego/tamtego nie usłyszę/nie zobaczę już nigdy" - ktokolwiek twierdzi, ze stać go na choćby półgodzinne intensywne przeżywanie odejścia osób, w sumie, wirtualnych, to zwyczajnie kpi albo nie wie o czym mówi. To jest wszystko, co możemy tym ludziom dać. I to zayebiście wiele, zważywszy, że ich znaliśmy bardzo powierzchownie.

Problem polega na tym, że nikt nas nigdy nie uczył takich postaw. Dlatego protesty przeciw zamykaniu kraju na trzy spusty i rezygnacja z
        życia prywatnego na rzecz żałoby z okazji papieża, czy tego obecnego zdarzenia, są tak ciche. Media nie dopuszczają takich głosów, nie ma żadnej dyskusji nt. jak przeżywać żałobę, jak racjonalnie pochodzić do tej sytuacji - dlatego obowiązuje model najprymitywniejszy, czyli "na bogato". I wyłamka jest czymś nieprzyzwoitym, a że mało kto ma chęć uchodzić za cynika, to się nawzajem okłamujemy, że nam żal i rozpacz nas zdejmuje.

Wczoraj widziałem jakąś babinę w tiwi - jak ona potwornie zdjęta boleścią. Widac, że prosta kobiecina; co ona miała wspólnego z
        tą całą armadą, która w pocie czoła zarabiała na swoje wille i mercedesy, niekoniecznie przyczyniając się do tego, żeby takim babinom żyło się lepiej ? Nic. I ona ich opłakuje. Ok, jako ludzi, niech będzie. Pytanie : jaki wpływ na tę babinę, na tych, co na ulicach palą znicze, na fejbukach się skrzykują do marszów pogrzebowych i tych, co chodzą z oficjalną rozpaczą na masce - ma telewizja i nastrój tam lansowany ? Wszyscy patrzą w telewizor i widzą nadmiar i emocje śrubowane do niemożliwości. I im się udzielają. Naskórkowo. Gros tego nie czuje tak naprawde, bo nie ma nawyku wgłębiania się w swoje odczucia, a do tego dochodzi jeszcze owo poczucie, że tak tzreba, że Wielki Brat patrzy i nie wolno się wyłamać. Oni biorą udział w spektaklu. A najzabawniejsze, że gdyby media nagle odpuściły i zaczęły lansować zabawę i rejwach, to porzuciliby ten nastrój załobny z 2 minuty i zaczęliby się bawić - takie to jest głębokie i szczere; wystarczy, żeby zabrakło medialnego klimatu :).
        • jedzoslaw Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 14:54
          Niekoniecznie. Pierwsze spontaniczne znicze pojawiły się pod Pałacem
          Prezydenckim, zanim media zaczęły bombardować żałobą. Mimo wszystko, jest spora
          grupa ludzi, która nawet i bez TV przeżywa tę tragedię.
          • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 15:08
            POlacy lubią uczestnictwo. Masowe. W czymkokwiek. Byle było o tym czymś głośno w mediach.
            • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 15:42
              nie wydaje mi się, by gdzie indziej było w takiej sytuacji inaczej. że niby
              gdzie indziej ludzie siedzieliby w domach pojedynczo lub w grupach rodzinnych i
              oglądaliby program o garach? bzdura. ludzie lubią uczestnictwo. taka cecha
              gatunku. czego mamy się tego zapierać jak żaba błota? tej strony człowieczeństwa?
            • wentylatorka Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 16:13
              No tak. Bo o czym by mówili, gdyby ludzie tak tłumnie nie wypełznęli na ulice,
              nie przynieśli zniczy i kwiatów? A tak to w TV mają się czym chwalić. Że tyle
              zniczy, że ulice nie są w stanie pomieścić ludzi i takie inne przechwałki.
              Trzeba pokazać się światu przecież. Bierzemy przykład z Hameryki.
          • figgin1 Re: Załoba narodowa a program TV 13.04.10, 09:48
            Tak? Czyli o której, bo media bombardowały od rana, niech dowodem będą poranne
            wątki na FK.
        • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 15:04
          "nie ma żadnej dyskusji nt. jak przeżywać żałobę, jak racjonalnie pochodzić do tej sytuacji" <<<-
          • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 15:21
            O to chodzi. I w sytuacji takiego ciemnogrodu króluje przekaz medialny, który narzuca nam zachowania w życiu codziennym - w TVN mówią, że trzeba się smucić i już w sklepie patrzą na człowieka podejrzanie i z potępieniem, jak mu się morda cieszy, bo właśnie sobie przypomniał dobry dowcip, albo dziewczynę całuje, albo dowiedział się, że mu się dziecko urodziło. Nie wolno, bo własnie "poległ" (powiedz mi, co to za tekst z tym "polegli", do tej pory sądziłem, że "polec" można najwyżej w jakiejś bitwie - z najeźdzcą, albo o papier toaletowy, a tutaj się dowiaduję, ze np. można polec choćby i we śnie, pod warunkami, w tej interpretacji, dość oczywistymi..?) ten i tamten.

Oddać hołd, minutę ciszy odprawić, przez chwilę autentycznie wspomnieć człowieka i powiedzieć sobie samemu "szkoda, no szkoda" - za mało. Nie promuje się indywidualnych sposobów uczczenia pamięci zmarłych, tylko sposoby pokazowe. Jak potem dziwić się ludziom, że uważają, iż tylko to, co świat widzi i rozumie w swej masowej prostocie, to są rzeczy wartościowe i w takiej optyce wszystko, co osobiste i wewnętrzne, choćby nie wiem jak prawdziwsze i godniejsze, jest g,wno warte w zestawieniu z pokazówkami nadęcia i skrzywienia ?
        • flasska Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 01:18
          Zgadzam się z tobą całkowicie.

I dodam, że to zacieśnianie przestrzeni do dyskusji i narzucanie jedynie słusznej postawy jest bardzo groźne. Ale rozdzieranie szat, wzruszenia, patetyczne przemówienia i tania metafizyka najlepiej nam wychodzą. Rzeczowa dyskusja, ciężka praca, odpowiedzialne działanie i rozsądek - znacznie gorzej.
    • wentylatorka Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 16:07
      Ludzie - ja was nie rozumiem. Oczywiste jest, że transmitowanie na żywo takich
      relacji jak pogrzeb, pożegnanie, przywiezienie ciała, uroczystości na lotnisku,
      informacje z ostatniej chwili o katastrofie i inne tego typu rzeczy są
      potrzebne. Ludzie chcą to oglądać. Ci, którzy nie mogą tam być, jednoczą się
      oglądając te transmisje przed telewizorem.
      Ale uroczystości pogrzebowe, czy inne się kiedyś kończą. Potem wszystkie kanały
      serwują nam już bezsensowną paplaninę zapraszanych do studia gości i rozmowy tak
      na prawdę nie wnoszące nic do zaistniałej już sytuacji. Jak ktoś będzie chciał
      mieć fakty na bieżąco to sobie włączy na kanał informacyjny, albo poczeka do
      głównego wydania wiadomości. A jak ktoś inny chce sobie wieczorem pooglądać o
      mieszaniu w garach to ma do tego święte prawo. I naprawdę nic wam wszystkim do tego.
    • dupsztalka Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 16:20
      przecież to żałośnie wygląda. kondukt żałobny przejeżdża ulicami, a ludzie stoją
      tam i cykają zdjęcia komórkami, aparatami, kręcą filmiki, jak na uroczystości
      pierwszej komunii.
      Tak wygląda łączenie się w żałobie i ta propagowana zaduma? Dajcie spokój.
      • sid.leniwiec Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 20:27
        Też mnie te foty nieco rozwaliły...
    • pepsic Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 16:31
      Niepojęte, że w historycznej chwili żałuje się braku ulubionych programów
      telewizyjnych, niemożliwości robienia zakupów, a już kuriozalne są pretensje,
      że smutne okoliczności zdarzyły się w dzień wolny od pracy burząc porządek dnia
      i cały weekend.
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 17:04
        o niektórych filmach mówi się popcorn movies. jak się okazuje są również popcorn
        people. nie chodzi mi o to, że nie czują się częścią tego tłumu na ulicach, bo
        to prywatna sprawa każdego, co czuje w takiej chwili. mnie tam teraz też nie ma,
        na tych placach i ulicach. ale powaliło mnie to, że jak w telewizji nie ma o
        ustalonej godzinie programu o garach, to są tacy bezradni... przecież program o
        garach wyemitują kiedy indziej, a może to jest właśnie okazja, by pójść gdzieś,
        coś przeczytać, zrobić coś, co się odkładało na później. pewno kilka osób z tego
        samolotu też odkładało coś na później.
        • sid.leniwiec Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 20:28
          Misiania i Pepsic - zgadzam się z Wami w 100%.
      • barbasia1 Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 21:37
        pepsic napisała:

> Niepojęte, że w historycznej chwili żałuje się braku ulubionych
        >programów telewizyjnych, niemożliwości robienia zakupów, a już
        >kuriozalne są pretensje, że smutne okoliczności zdarzyły się w
        dzień wolny od pracy burząc porządek dnia i cały weekend.

I ja się dziwię, Pepsic!

• grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 12:03
        Hola, cenzura medialna, to jedno, ale wymuszony post, z powodu pozamykanych sklepów, to już inna para kaloszy ;)

Nie dla każdego ta "historyczna chwila" takową jest i nie dla każdego musi być, nie każdy musi czuć tę wzniosłość i dramatyzm, tak jak po hucznym "obaleniu komunizmu" na święto demokracji, czyli na wybory, poszło 40 czy 50 procent ludności. Nie wszyscy płakali po papieżu. 9/11 też nie siedziała cała Polska przed tiwi, zeby pooglądać zburzone wieżowce - to był ładny dzień, spędziłem go w gros poza domem i nie widziałem żadnego poruszenia. Tak po prostu jest. I nic w tym zdrożnego :)
        • pepsic Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 13:52
          Ta "historyczna chwila" stała się faktem, czy tego chcesz, czy nie.
          Oczywiście, każdy ma prawo podejść do niej po swojemu, co widać w
          wątku. Jednak nie mieści mi się w głowie, że będąc świadkiem
          historii dotykającej w bolesny sposób naszego narodu można myśleć o
          tak przyziemnych i konsumpcyjnych sprawach i jeszcze tym się
          szczycić.
          Ps. Uważam, że tym razem stacja TVN24 stanęła na wysokości zadania,
          większość dziennikarzy bardzo osobiście podeszła do tematu i nie
          było nadmmiernego bicia piany. A to, że relacje na żywo prowadziły
          wszystkie ważniejsze stacje uważam za całkiem naturalne w tej
          sytuacji i było wyjściem naprzeciw zapotrzebowaniu.
          • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 15:26
            Słusznie, każdy ma prawo więc jej nie traktować jako czegoś dla siebie osobiście wyjątkowo waznego, albo i w ogóle istotnego. Albo istotnego przez moment tylko, po czym wraca do swojego życia, które jest dla niego cenniejsze niż narodowe obchody, zwłaszcza takiej prowieniencji i w takim stylu. I kiedy wraca, to naturalne jest, że dla niego przyziemności w rodzaju kupienia dziecku pieluchy, a sobie chleba są ważniejsze niż pogrązanie się w żałobie, która jest mu sztucznie narzucana i przedstawiana jako wzór do naśladowania. To budzi sprzeciw u części osób.

Jakkolwiek to karkołomnie brzmi postawa "ja chcę Gessler albo YCD a nie żałobne michały w tiwi" jest czymś normalnym - choćby tylko z pkt widzenia fizjologii, bo totalna żałoba męczy, powtarzanie tego samego bez przerwy - męczy podwójnie, powtarzanie tego samego bez przerwy przez wiele godzin - jest nie do zniesienia, trzeba się od tego zdystansować. Jeden idzie na ryby, drugi gra w piłkę, trzeci chciałby zbawczego chłodu w postaci YCD albo programu Gessler, których śledzenie jest dla niego synonimem dobrego wypoczynku - czy to jest nieracjonalne, nienormalne, niezrozumiałe ? Co zrobi ktoś unieruchomiony w łózku, skazany na rozrywkę w postaci telewizji ? Ma prawo przekląć ? Jego, i ww., potrzeb telewizja nie uwzględnia, bo nikt nie może się wyłamać, bo jest cenzura i pod karą grzywny trzeba obywatela dodatkowo zasmucać.
            Nie mozna się smucić zbyt długo. Ile można lać łzy za ludźmi, ktorych się nie znało ? Dwie godziny ? Trzy ? Mnie wystarczyło 30 sekund - wspomniałem tych i owych, pomyśląłem, że szkoda, ze tego czy smego nie usłyszę albo nie zobaczę i byłem już po. więcej im nie mogłem ofiarowac, a stawiam euro przeciw guzikom, ze oglądałem i słuchałem wielu z tych ludzi dziesięć razy częsciej niż ci, kórzy z takim zadęciem każą m.in mnie się kajać za moją postawę niewłaściwą. Powinien czuć z nimi więź, wirtualną oczywiście, o wiele większą niż ci krzykacze. I jakoś mnie, co ich wirtualnie, jak i krzykacze, znałem starczyła chwila autentycznego wspomnienia, a im nie wystarcza już 3 dzień ? Jak to jest ? Może ja z drewna jestem ? :) Ale chyba nie, bo jednak ich wspomniałem. I też mnie zakręciło całe zdarzenie. tyle, że nie sfiksowałem i chyba się nie dałem wrobić medialnej akcji :)

Cóz, każdy ocenia z własnego pkt widzenia - pytanie decydujące brzmi : kto jest do końca szczery, a kto dał się wkręcić ?

• mall-aria Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 15:50
              i znów ten słowotok i ocean śliny...
              • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 16:02
                Jak dostaniesz 10 zł na loda, to się odczepisz ?
                • mall-aria Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 16:41
                  grek.grek napisał:

> Jak dostaniesz 10 zł na loda, to się odczepisz ?

i ślina cieknie nadal...
    • cotypowiesz Jak nazywa się pan, który uczestniczył 11.04.10, 17:22
      w rozmowie na jedynce. Grzegorz Miśtal, Rafał Ziemkiewicz, jakiś ksiądz i...?
      • andywaw Trumna jedzie, fotki trzaskać! 11.04.10, 17:51
        Patrzyłem ze zgrozą, 90% ludzi którzy niby "przyszli się pożegnać"
        (bo tak wciska propaganda TV) i stali wzdłuż przejazdu konduktu
        miało w rękach kamery, telefony, aparaty i WSZYSCY tylko cykali
        zdjęcia jak na wyścigu kolarskim. To tak się żegna kogoś??? Nawet
        nie wspomnę o tych żałosnych telefonikach z ekranem wielkości
        paznokcia, ale trzeba mieć zdjęcie trumny w samochodzie z odległości
        kilkunastu metrów!! I co potem z tym zdjęciem zrobić? Włożyć do
        albumu między plażą z Ustki, basenem z Hurghady a misiem z
        Zakopanego?
        Rozum tym ludziom odebrało.
        • bella_cwir Re: Trumna jedzie, fotki trzaskać! 11.04.10, 20:19
          andywaw zauważyłam to samo i również mnie to oburzyło.
          Określenie, że ludzie "cykali zdjęcia jak na wyścigu kolarskim" jest
          bardzo trafne.
          Po co Ci ludzie tam przyszli? Zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia i może jeszcze nie
          tyle co wsadzić do albumu co (o zgrozo) wrzucić na portale społecznościowe, w
          tym naszą-klasę?
          Naprawdę wyglądało to tak, że 99% osób, które stały w szpalerze ludzi podczas
          przejazdu konduktu przyszło tylko porobić zdjęcia i pokręcić filmiki komórkami.
          Żal, żal, żal...
          Tak wygląda ta polska zaduma, żałoba,i smutek?
          Jeśli tak, to po prostu brak mi słów.
          • ginny22 Re: Trumna jedzie, fotki trzaskać! 12.04.10, 01:31
            Po południu widziałam na pl. Piłsudskiego pannę pozującą do zdjęć na
            tle masztu z flagą opuszczoną do połowy. Po tym nic mnie juz nie
            zdziwi.
        • anmanika Re: Trumna jedzie, fotki trzaskać! 12.04.10, 08:51
          Szkoda, że nie widzieliście co się działo na pl. Zamkowym. Atmosfera jak na
          odpuście: baloniki na druciku, popkorn, gofry, lody - każdy handlarz byle
          badziewiem zwietrzył okację m.in gośc wciskający jakies święte obrazki za
          pieniądze.
    • bella_cwir Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 17:47
      Czy do Was naprawdę nic nie dociera, nie chcecie, żeby dotarło, czy udajecie tępych?
      Przecież tu nie rozchodzi się o jakiś głupi program o garach !!
      (Swoją drogą coście się tak czepili tych garów?)
      Niektórzy naprawdę z chęcią oglądnęliby chociaż jakiś koncert muzyki poważnej niż na okrągło ciągle te same wiadomości. Bo one są naprawdę CIĄGLE TE SAME !! (Tylko gęby spikerów na różnych kanałach inne)

Ludzie nie ubolewają z powodu braku Gesslerowej czy tańca z gwiazdami, tylko z powodu tej fałszywej paplaniny w telewizji, która jest BEZSENSOWNA, bo gadanie ciągle o tym samych na 30 kanałach DO NICZEGO NIE PROWADZI ! ! !
      Kto widzi w tym jakiś sens?
      Tej PAPLANINY jest przede wszystkim ZA DUŻO !!
      O TO SIĘ WŁAŚNIE ROZCHODZI !!
      • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 18:03
        otrzyj pianę z kącika ust, bo to nieestetyczne.

(mówię to głosem melodyjnym, łagodnym i kojącym, żebyś się jeszcze bardziej nie
        zdenerwowała, co spotęguje zespół odstawienia)
        • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 12:05
          Nieco tylko rozwibrowanym od nadmiaru emocji wpuszczonych za pomocą telewizyjnej propagandzi. zawsze mówiłem, że nie ma to jak dobry stuff :)
          • misiania Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 13:02
            enie, jakim rozwibrowanym... to nie ja krzyczałam wielkimi literami na forum, bo
            mi program o garach zdjęli, hyhy. no boskie to było :))
            • figgin1 Re: Załoba narodowa a program TV 13.04.10, 09:54
              Naprawdę jesteś taka durna. czy tylko się zgrywasz? Jak tak strasznie przeżywasz
              żałobę to leć zapalać znicze i robić słit focie pod pałacem prezydenckim, a nie
              pajacuj na forum.
      • ip.73 Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 18:15
        Nie krzycz. To po pierwsze.
        Fakt, ramówka jest podporządkowana jednej sprawie. Wczoraj i
        dzisiaj. Nie wytrzymasz?... Przecież w ogóle nie musisz oglądać
        telewizji (jeśli nie masz kablówki lub DVD). Nie wytrzymasz bez
        pudła?... Czy brak telewizji w weekend (i w dodatku w tak paskudnych
        okolicznościach) to jest jakikolwiek problem? TO ŻADEN PROBLEM.

A propos przeżywania - niech każdy przeżywa jak mu serce lub brak
        serca dyktuje. Kto chce palić świeczki - niech pali, kto chce
        płakać - niech płacze (mimo że ich nie znał), a kto się tym nie
        interesuje - niech się nie interesuje.
        Nie rozumiem takiej opcji przewijającej się w wielu postach, że kto
        przeżywa/płacze/ślęczy przed telewizorem jest histerykiem czy
        popaprańcem ("bo przecież tylu ludzi ginie na drogach..."). Można
        wszystko racjonalizować tylko po co?...
        Nawiasem mówiąc, CNN ma dzisiaj olbrzymie bloki z Polski, łącznie z
        transmisją przejazdu kolumny z ciałem prezydenta. Oni też są
        nienormalni? Czy może prawidłowo rozumieją dziennikarstwo i
        dokumentowanie wydarzeń historycznych?...

bella_cwir napisała:

> Czy do Was naprawdę nic nie dociera, nie chcecie, żeby dotarło,
        czy udajecie tę
        > pych?
        > Przecież tu nie rozchodzi się o jakiś głupi program o garach !!
        > (Swoją drogą coście się tak czepili tych garów?)
        > Niektórzy naprawdę z chęcią oglądnęliby chociaż jakiś koncert
        muzyki poważnej n
        > iż na okrągło ciągle te same wiadomości. Bo one są naprawdę
        CIĄGLE TE SAME !
        > !
        (Tylko gęby spikerów na różnych kanałach inne)
        >
        > Ludzie nie ubolewają z powodu braku Gesslerowej czy tańca z
        gwiazdami, tylko z
        > powodu tej fałszywej paplaniny w telewizji, która jest
        BEZSENSOWNA

> ], bo gadanie ciągle o tym samych na 30 kanałach DO NICZEGO NIE
        PROWADZI ! !
        > !

> Kto widzi w tym jakiś sens?
        > Tej PAPLANINY jest przede wszystkim ZA DUŻO !!
        > O TO SIĘ WŁAŚNIE ROZCHODZI !!
    • vandikia Re: Załoba narodowa a program TV 11.04.10, 19:03
      dobry wątek
      jak ktoś wyżej napisał, historia się dzieje, kolejne pokolenia będą
      się o tym w szkołach uczyć, tragedia narodowa
      a tu płacz, że przez kilka dni w tv standardowych programów nie będzie
      kabaret.
      • grek.grek Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 12:08
        Nie chodzi to, ze "nie ma kabaretów", tylko o to, że nawet seks, ciasto czekoladowe i muzyka Rage Against The Machine w nadmiarze są po prostu niestrawne i zamulające, a mówiąc wprost - pawia sie chce puścić.
        • mall-aria Re: Załoba narodowa a program TV 12.04.10, 16:42
          grek.grek napisał:

> Nie chodzi to, ze "nie ma kabaretów", tylko o to, że nawet seks, ciasto czekol
          > adowe i muzyka Rage Against The Machine w nadmiarze są po prostu niestrawne i z
          > amulające, a mówiąc wprost - pawia sie chce puścić.

i ślina cieknie nadal...
          • figgin1 Re: Załoba narodowa a program TV 13.04.10, 09:57
            Jak ci ślina cieknie to ją sobie obetrzyj, a nie żal nam się tutaj. Jeśli ci się
            zdawało, ze w kontekście żałobnym twoje teksty będą bardziej stosowne niż
            kulturalna dyskusja to się srodze pomyliłaś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka