Dodaj do ulubionych

Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.04, 13:16
Co to był za samochód, bo nurtuje mnie to bardzo.
Obserwuj wątek
    • wojtek_kosynier Wiem tylko tyle, że z samochodem, a właściwie z 31.03.04, 13:25
      samochodami były jakieś "przeboje". Ponoć prominentom nie spodobała się marka
      (może Mercedes?) i dlatego powtórzono sceny "zewnętrzne", w których "zagrał"
      już jakiś inny model. Natomiast sceny w środku postanowiono zostawić. Czyli
      wychodzi na to, że był to samochód niejako podwójny - karoserię miał od
      jednego, a wnętrze od drugiego! Ile w tym prawdy? Któż to wie?
      • lunatica tak było 31.03.04, 13:32
        nie wiem czy za pierwszym razem to było volvo lub bmw (?) co nie spodobało się
        ówczesnym władzon i kazali to zmienić, tak więc Polański robił dokrętki
        karoserii z innej fury, a sceny wewnątrz pozostały z tego zachodniego wozu ;-)
        • wojtek_kosynier Chyba jednak oba wozy byłe proweniencji zachodnie 31.03.04, 13:39
          zachodniej, tylko że ten drugi nie działał aż tak "alergicznie" na Gomułkę
          (albo kogoś z jego otoczenia). Ciągle jednak nie wiemy, jakie to były marki!
          Może pan Niemczyk pamięta?
    • lunatica Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? 31.03.04, 13:51
      tu są ciekawe informacje, jednak na ten temat ani słowa ;-)
      www.lecinema.pl/na/prl_zwierzaki.php
      • wojtek_kosynier Raczej to: 31.03.04, 13:55
        www.lecinema.pl/na/prl_jeziora.php
        • lunatica wiem wiem 31.03.04, 14:27
          chodziło mi raczej o odniesienie do strony :-)
          przed chwilą dostałam informację, że był to mercedes :-)
    • elde23 Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? 31.03.04, 14:28
      Głowy bym nie dał,ale jest mi to podobne/zewnątrz i wewnątrz/
      do Peugeota 403.
    • Gość: esscort Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 14:31
      Na początku było volvo, a w powrotną strone mercedes (ale poazany tak, by nie
      było widać co to jest.
      • wojtek_kosynier Raczej odwrotnie. To Mercedes nie przypadłby do 31.03.04, 14:51
        gustu (wiadomo - rewizjoniści z Bonn), a szwedzkie Volvo było do przyjęcia (z
        Komedą nagrywali skandynawowie m.in. Bernt Rosengren). Tak więc z tego wniosek,
        że karoseria była z Volvo (dokręconote sceny później), a wnętrze z Mercedesa
        (pierwotne zdjęcia).

• Gość: edi Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.03.04, 14:57
      Było to na 100% Volvo,tylko dokładnie nie wiem jaki to był model.Może to być
      120 Amazon.
      • Gość: ckm Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:08
        Mi się zdaje że MB Adenauer.
      • lunatica cytuję 31.03.04, 15:15
        "Spostrzegawczy fani filmu zauważyli zapewne, że Andrzej (Leon Niemczyk) w
        trakcie filmu zmienia samochód. Na początku jest to mercedes, a na końcu
        peugeot. Stało się tak po recenzji prasowej opublikowanej jeszcze w trakcie
        kręcenia zdjęć - jej autor potępił twórców za fałszywe przedstawienie polskiego
        społeczeństwa, które w jego mniemaniu tak burżuazyjnymi autami jak mercedes nie
        jeździł."
        filmweb.pl/News?id=12984
        • wojtek_kosynier Gratuluję dociekliwości ! 31.03.04, 15:24
          Ja też szukałem na internecie, ale do tej strony nie dotarłem. Wydawało mi się
          jednak, że Niemczyk wspominał kiedyś o dokrętkach z innym samochodem. Widocznie
          pamięć ma jest omylna :)
          • lunatica Re: Gratuluję dociekliwości ! 01.04.04, 09:07
            do usług :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka