Gość: Chlacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.04, 13:16 Co to był za samochód, bo nurtuje mnie to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtek_kosynier Wiem tylko tyle, że z samochodem, a właściwie z 31.03.04, 13:25 samochodami były jakieś "przeboje". Ponoć prominentom nie spodobała się marka (może Mercedes?) i dlatego powtórzono sceny "zewnętrzne", w których "zagrał" już jakiś inny model. Natomiast sceny w środku postanowiono zostawić. Czyli wychodzi na to, że był to samochód niejako podwójny - karoserię miał od jednego, a wnętrze od drugiego! Ile w tym prawdy? Któż to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica tak było 31.03.04, 13:32 nie wiem czy za pierwszym razem to było volvo lub bmw (?) co nie spodobało się ówczesnym władzon i kazali to zmienić, tak więc Polański robił dokrętki karoserii z innej fury, a sceny wewnątrz pozostały z tego zachodniego wozu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Chyba jednak oba wozy byłe proweniencji zachodnie 31.03.04, 13:39 zachodniej, tylko że ten drugi nie działał aż tak "alergicznie" na Gomułkę (albo kogoś z jego otoczenia). Ciągle jednak nie wiemy, jakie to były marki! Może pan Niemczyk pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? 31.03.04, 13:51 tu są ciekawe informacje, jednak na ten temat ani słowa ;-) www.lecinema.pl/na/prl_zwierzaki.php Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica wiem wiem 31.03.04, 14:27 chodziło mi raczej o odniesienie do strony :-) przed chwilą dostałam informację, że był to mercedes :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? 31.03.04, 14:28 Głowy bym nie dał,ale jest mi to podobne/zewnątrz i wewnątrz/ do Peugeota 403. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esscort Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 14:31 Na początku było volvo, a w powrotną strone mercedes (ale poazany tak, by nie było widać co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Raczej odwrotnie. To Mercedes nie przypadłby do 31.03.04, 14:51 gustu (wiadomo - rewizjoniści z Bonn), a szwedzkie Volvo było do przyjęcia (z Komedą nagrywali skandynawowie m.in. Bernt Rosengren). Tak więc z tego wniosek, że karoseria była z Volvo (dokręconote sceny później), a wnętrze z Mercedesa (pierwotne zdjęcia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.03.04, 14:57 Było to na 100% Volvo,tylko dokładnie nie wiem jaki to był model.Może to być 120 Amazon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Nóż w wodzie - jakim samochodem jechali ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:08 Mi się zdaje że MB Adenauer. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica cytuję 31.03.04, 15:15 "Spostrzegawczy fani filmu zauważyli zapewne, że Andrzej (Leon Niemczyk) w trakcie filmu zmienia samochód. Na początku jest to mercedes, a na końcu peugeot. Stało się tak po recenzji prasowej opublikowanej jeszcze w trakcie kręcenia zdjęć - jej autor potępił twórców za fałszywe przedstawienie polskiego społeczeństwa, które w jego mniemaniu tak burżuazyjnymi autami jak mercedes nie jeździł." filmweb.pl/News?id=12984 Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Gratuluję dociekliwości ! 31.03.04, 15:24 Ja też szukałem na internecie, ale do tej strony nie dotarłem. Wydawało mi się jednak, że Niemczyk wspominał kiedyś o dokrętkach z innym samochodem. Widocznie pamięć ma jest omylna :) Odpowiedz Link Zgłoś