Dodaj do ulubionych

Koncert inauguracyjny

01.07.11, 22:29
Jestem zachwycona! Jazz, najlepsza polska muzyka, najwybitniejsi wykonawcy( Możdżer, Stańko, muzyka Chopina, Kaczmarka, pewnie będą i inni) piękne i ciekawe wizualizacje. Bardzo, bardzo mi się podoba!
Obserwuj wątek
    • anka_cyganka35 Re: Koncert inauguracyjny 01.07.11, 22:31
      mi również. wzruszający
      • maniaczytania Re: Koncert inauguracyjny 01.07.11, 22:39
        jest pieknie!
        • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 01.07.11, 22:45
          a ja się poryczałam (tradycyjnie) przy Polskich Drogach, a moje maluchy zapytały: mamo, co to za przepiękna muzyka???
          :)
    • maniaczytania Re: Koncert inauguracyjny 01.07.11, 23:46
      Zagraniczni goscie - super :)

Naprawde bardzo dobry koncert! Nie mogloby takich byc wiecej w tv? Ech ...
      • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:29
        Zagraniczni goście super, aczkolwiek w 90% spoza Unii - z USA.
        • dzidzia_bojowa Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:32
          Ale polskie utwory też śpiewają:)
          • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:39
            To mi się bardzo podoba. I Warszawa taka ładna...
            • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:40
              polak_k.prawy napisał:

> To mi się bardzo podoba. I Warszawa taka ładna...

... i Górniak bardzo ladna.
              • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:42
                i co najważniejsze bez penisa, Centaura, bawolego serca i ręki trupa! ;)
                • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:12
                  A po co Górniak podczas występu penis, Centaur, itd..? Nie rozumiem tego.
                  • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:19
                    oj, no nabijam się z "oprawy koncertowej" Dody :)
                    • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:48
                      Przepraszam, nie jestem na bieżąco. Nawet nie wiem co śpiewa ta celebrytka.
                      • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:53
                        w sumie to dobrze że nie wiesz - i nie masz czego żałować
    • bajbus75 Re: Koncert inauguracyjny 01.07.11, 23:54
      Kuba jestem twoim idolem!!!!!
      • dzidzia_bojowa Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:03
        Dla tych co nie oglądają: był Lech Janerka, był Chris Botti, Kenny G, Perfect z Autobiografią, Myslovitz i inni. A teraz Kapela Ze Wsi Warszawa.
      • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:04
        oprócz oczywiście muzyki, największym atutem tego widowiska muzycznego jest brak prowadzących Kammelów, Szulimów, Radków Brzózka, Mołków, Ibiszów, itp. "gwiazd"

wielki ukłon w stronę Kuby i Pan Krzysia Materny oraz Adasia Sztaby

Nawet panów z kamerą i z kablem od kamery udało się okiełznać, coby nie wchodzili na pierwszy plan i widzę że tv postarała się o obsługę zdalną :)
      • pani.behemota Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:04
        Jestem pod wrażeniem! Ostatnimi czasy na wszelkich festiwalach i koncertach jakbym déjà vu przeżywała. Ciągle ten sam "gwiazdorski" zestaw. Jak dobrze, że można inaczej. Inna muzyka. Inne twarze. Inny poziom.
    • bagatella Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:04
      a teraz co za debile pawanuja i jeszcze jakas plachte anty tusk pokazali?
      • dzidzia_bojowa Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:08
        Kapela Ze Wsi Warszawa -niepotrzebnie pojechali polityką! Miało być apolitycznie a ci się wyłamali niestety.
        • gdytyjeszczenamucheptapta Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 22:33
          Co to znaczy "miało być apolitycznie"? Jakiś odgórny prikaz był? Koleś z Kapeli ze Wsi Warszawa wygłosił krótki spicz, w którym skrytykował nie tyle ideę Unii, co zawiadujących nią nieudolnie polityków i zadeklarował solidarność z Grekami i Hiszpanami, walczącymi o swoje prawa. I bardzo dobrze - skoro bierze się w czymś udział, a nawet "przewodniczy", jak Polska od wczoraj, to nie można udawać, że wszystko jest OK, skoro nie jest. Przede wszystkim jednak Kapela - o ile mi wiadomo, jako jedyny polski wykonawca biorący udział we wczorajszym koncercie (bo do zagranicznych trudno mieć pretensje) - zachowała twarz wobec haniebnej i żenującej sytuacji, gdy wizerunek Polski jako kraju rzekomo cywilizowanego i europejskiego kształtuje typek lubujący się od lat w rasistowskich dowcipasach. Koleś z Kapeli pozdrowił najpierw Hiszpanię i Grecję, a następnie, przewrotnie, Kubę - wątpliwości zdezorientowanych szybko rozwiał, demonstrując wielką płachtę z antyrasistowskim logo.

pl.wikipedia.org/wiki/Muzyka_przeciwko_rasizmowi
          • dzidzia_bojowa Re: Koncert inauguracyjny 03.07.11, 08:40
            gdytyjeszczenamucheptapta napisał:

> Co to znaczy "miało być apolitycznie"? Jakiś odgórny prikaz był?

Nie było odgórnego prikazu tylko obietnica Powiatowego, gdy opowiadał czego możemy się spodziewać podczas koncertu. Przyznam, że szczerze się ucieszyłam i delektowałam koncertem do chwili, gdy koleś wyjechał z tekstem politycznym. Potem czułam niesmak, ponieważ rzygam już polityką, niedobrze mi się robi gdy czytam komentarze podobne do twoich, mucha. Chciałam uczty duchowej, chciałam być dumna z naszych kulturalnych osiągnięć i chciałam choć raz obejrzeć coś fajnego.
            Podobało mi się, że kamery nie najeżdżają na partyjnych bonzów rozpartych w lożach honorowych, nic a nic nie kumających prawdziwej sztuki a jedynie lansujących się przed wyborami. Nie miałam najmniejszej chęci na nich patrzeć Nie chciałam słuchać politycznej agitki bez względu na to, czy słusznej czy też nie. Niech sobie deklarują solidarność z kimkolwiek ale raz niech dadzą posłuchać muzyki.
            Ten typek, jak go określiłeś, był łaskaw nie pokazać się na wizji ani razu ale spełnił swoje zadanie znakomicie. Miał pokazać wszystko co najlepszego mamy w do pokazania i z czego możemy być dumni i pokazał, do diaska!
            Europę i świat guzik obchodzi co Wojewódzki czasem bredzi( bo faktycznie czasem bredzi jak potłuczony) i mnie to również nic nie obchodzi. To jest jeden człowiek i nie on stanowi o naszym ucywilizowaniu ale my wszyscy, cały naród.

I jeszcze nie zgadzam się z twoim określeniem, że Polska jest krajem rzekomo cywilizowanym i europejskim.
            Polska jest krajem cywilizowanym i europejskim!!! Do diabła! A ja jestem dumna naszych osiągnięć, z naszych artystów- Możdżera, Komedy, Stańki, Wajdy, Szymborskiej, Miłosza, Holland, Polańskiego i wszystkich niewymienionych ale znanych i cenionych na całym świecie. A wy malkontenci potraficie tylko pluć jadem, narzekać a sami co robicie żeby było dobrze, no co?!
            I żeby było jasne- wcale nie uważam, że w kraju jest wszystko cacy, sielanka i idealnie, tylko nie mogę już słuchać tych zakłamanych polityków i was wszystkich wiecznie narzekających rodaków.
            No co za ludzie, słowo daję!
            • gdytyjeszczenamucheptapta Re: Koncert inauguracyjny 03.07.11, 19:43

Mylisz się, dzidzia, gruntownie: Europę jak najbardziej obchodzi, kto ją reprezentuje, kto tworzy jej image. UE opiera się na określonych wartościach i zasadach. Ten, kto je łamie, nie przestrzega ich - sam wyklucza się z towarzystwa. I polski rząd może mówić o wielkim szczęściu, że nikt znaczący - Times, Die Welt, czy inny Le Figaro - nie zrobili ogólnoeuropejskiej afery ze sprawy KW. W końcu nie brakuje takich, którzy chętnie podtrzymają stereotyp Polaka-kołtuna i rasisty. W tym też kontekście użyłem wyrazu "rzekomy". Skoro posługujesz się, dzidzia, wielkimi kwantyfikatorami, typu "cały naród", i podbudowujesz własne ego kosztem indywidualnych talentów i osobowości "naszych artystów", to powinnaś być konsekwentna i przyjąć do wiadomości, że określone działania "reprezentantów narodu" mogą być też mocno kompromitujące.
      • polak_k.prawy Re: Zgrzyt 02.07.11, 00:12
        I jeszcze te pozdrowienia dla protestującej Grecji... Ten facet chyba nie rozumie o co chodzi w tych protestach. Żenada.
        • polak_k.prawy Re: Zgrzyt 02.07.11, 00:16
          + równie głupie motto że to jest bal na Titanicu. Faktycznie ktoś robi z Warszawy wiochę.
          • mania_28 Re: Zgrzyt 02.07.11, 00:18
            tez mnie zastanowiło, co ten facet pieprzy - no cóż, nie mogło być jak widać perfekcyjnie, deszcz nie zepsuł atmosfery a jakiś palant i owszem - w dodatku mu za to płacą "unijne" pieniądze, do których - z tonu wypowiedzi 'artysty" - czuje najwyraźniej niechęć
        • dzidzia_bojowa Ale za to teraz 02.07.11, 00:16
          Angie Stone i świetny soul. Od razu poprawa humoru:)
          • polak_k.prawy Re: Ale za to teraz 02.07.11, 00:18
            Zgadzam się - rewelacja!
            • fredt Re: Ale za to teraz 02.07.11, 00:33
              Cały koncert znakomity , a Angie Stone rewelacyjna !
              • mania_28 Re: Ale za to teraz 02.07.11, 00:36
                No i Szczęśliwej Drogi Już Czas w wykonaniu Boltona!

Kurczę, mamy się czym pochwalić - polskie utwory w wykonaniu gości - rewelacja - ciekawe, czy mieli wybór czy dedykowane utwory i kto decydował o selekcji: Adaś czy Kuba?
    • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:41
      No proszę i Edyta w niezłej formie :)
      Chętnie, baaardzo chętnie kupiłabym koncertowe CD
    • kubissimo Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:43
      czesc klasyczno-jazzowa znakomita. Mozdzer grajacy Kurylewicza i Komede byl przepyszny, tak samo Olejniczak. Chris Botti tez niezle sie wpisal w konwencje.

Czesc rozrywkowa duzo, duzo slabsza. Taka przypadkowa zbieranina przebrzmialych gwiazd i gwiazdeczek (no moze Angie Stone byla tu jedynym wzglednie swiezym nazwiskiem), a jedynym kryterium chyba byly niewygorowane zadania finansowe.
      Wymuszanie na nich spiewania polskich piosenek troche traca kompleksami i to jeszcze z czasow PRLu, kiedy to podczas Sopot Festival zagraniczni wykonawcy byli zmuszani do spiewania polskich kawalkow :/

no dobrze, ide na Kilara
      • monia.i Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 00:54
        Górniakowej interpretacja Snu o Warszawie wyjątkowo mi nie leżała :( No, ale wszystkim się nie dogodzi.
      • dzidzia_bojowa Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:01
        Ale jaka zbieranina? No co ty mówisz? Chyba tylko Perfect wokalnie nie dawał rady a wpisał się w konwencję przebojów wszech czasów i o to chodziło. Autobiografia- hymn młodych pokolenia lat osiemdziesiątych. Cała reszta to gwiazdy pierwszej wielkości. No i nie wiem co tam robiła ta Kapela, chyba wzięta dlatego, że w nazwie miała Warszawę. Zresztą nie wiem...Aha, no i Dolores trochę skwasiła, ale tylko trochę:) Reszta super! Trwam w zachwycie!

Podsumowując: gawiedź lubująca się w rozrywce dodopodobnej mocno się zawiodła. Moim zdaniem poza kilkoma małymi niedociągnięciami(Dolores, Markowski, Kapela) całość była znakomita.
        • kubissimo Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:22
          zbieranina, bo nie widac w tym zadnego klucza, ani gatunkowego, ani tematycznego. Skoro wydarzenie jest na skale europejska (mowie o prezydencji), to czemu dominowali goscie ze Stanow? W sumie chyba tylko jedna Dolores reperentowala Unie.
          Czemu Wojewodzki z ambicjami do tytulu artiter elegantiarum postawil na tzw easy listening sprzed 15 lat? (Kenny G, Bolton, The Manhattan Transfer) To sa teTwoje "gwiazdy pierwszej wielkosci"??

Zeby bylo zabawniej dziwi Cie obecnosc Kapeli ze wsi Warszawa. A to akurat bardzo znany zespol neo folkowy. I chyba obecnie najbardziej doceniony zagranica polski zespol. Co (niestety) przeklada sie na to, ze sa duzo bardziej znani w innych krajach, niz w Polsce :/
          Oczywiscie polityczna otoczka ich wystepu byla nie na miejscu, ale zagrali znakomicie.

jako przedstawiciel gawiedzi lubiacej dobra rozrywke jestem rozczarowany czescia rozrywkowa, ale jak pisalem wczesniej - czesc klasyczna i jazzowa wynagradza wszelkie inne potknieca :)
      • kubissimo Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:02
        p.s. sklonny jestem pozwac Boltona za zbrodnie z premedytacja na jezyku wloskim :///
      • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:02
        hehehe, zastanawiałam się, kiedy zaczniesz krytykować, kubissimo :)

ja tam nie mam kompleksów co do utworów wykonywanych przez zagranicznych artystów, w końcu było się czym pochwalić - to nie Sopot z lat osiemdziesiątych tylko inauguracja prezydencji, więc zamysł bardzo dobry, zwłaszcza, że nikt nie śpiewał "za tobą pójdę jak na bal" (pamiętam, że w Sopocie zagraniczny artysta zapomnial słów i wcale tego nie ukrywał) tylko znakomite utwory, których przekładem zajęli się Edyta Bartosiewicz i Bogdan Olewicz

Adaś Sztaba niezrównany w aranżacjach i takie miałam wrażenie, że i muzykom dobrze sie grało :)
        • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:16
          mania_28 napisała:

> hehehe, zastanawiałam się, kiedy zaczniesz krytykować, kubissimo :)
          >
          > ja tam nie mam kompleksów co do utworów wykonywanych przez zagranicznych artyst
          > ów, w końcu było się czym pochwalić - to nie Sopot z lat osiemdziesiątych

Ja w ogóle uważam, że jest wiele pięknych polskich piosenek, których świat nie zna. Wobec tego każda okazja jest dobra żeby je spopularyzować. Ponadto, jest to dziwne, że u nas jest tak mało coverów, gdy u Anglosasów - zatrzęsienie.
        • wrocek71 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:25
          Bolton to czwartoligowy artysta amerykanski (podobnie jak pan Kenny G.), który dorabia teraz w takich krajach jak nasz, gdzie robi za gwiazdę. Wiem, ze będzie śpiewał tez na festiwalu w Zielonej Górze (!). Tego Rynkowskiego zmasakrował, no i nie ukrywane czytanie tekstu z promptera - trochę obciachowe.
          Koncert nudny, przewidywalny (oczywistości - Chopin, Polskie Drogie), widać poteżny budżet i cały zestaw gwiazdek, które nie raz już przetoczyły się przez nasz kraj - Tricky,Angie Stone. Pomysł, że "gwiazdy" zagraniczne śpiewają polskie piosenki wzięty żywcem z dawnych festiwali interwizji w Sopocie, no ale zdaje się tam też pan Krzysiek M. się krecił.
          • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:37
            Litości! Przecież organizację takiego koncertu też jogranicza jakiś budżet. Kogo spodziewaliście się? Ożywionego Michaela Jacksona czy może Beyonce??
            Pamiętajcie, że muzyka miała być w zamyśle dla wszystkich, a nie tylko dla wielbicieli Stańki.
            Jakikolwiek nie byłby zestaw artystów, zawsze byłby skrytykowany!
            Jak za mało polskich akcentów - źle, jak za dużo- tez nie dobrze. Trochę luzu proszę Państwa!
            Przypomnijcie sobie ostatnie festiwale opolskie oraz tefalenowski konkurs o Bursztynowego Słowika - tego byście chcieli?
            Naprawdę nie było źle.
            Kubissimo - buziaki ;)
            • wrocek71 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:45
              Ale to nie jest festiwal, tylko koncert.
              Ja nie mam problemu z nadmiarem lub brakiem polskich akcentów. Mnie dziwią na tym koncercie tacy artyści jak Bolton. I śmieszą trochę.
              I przyznam, ze nie bardzo rozumiem też ideę, że główną gwiazdą okazuje sie Tricky - to już lepiej gdyby zaśpiewał jednak ktoś od nas, skoro to impreza z takiej, a nie innej okazji. Tricky chyba jednak pasuje bardziej do klubu czy na jakis festiwal z podobymi jak on klimatami.
              • mania_28 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:54
                Tricky nie śledzę, bo nie moja bajka :)
                ale racja, mógł zagrać Sistars
              • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:56
                wrocek71 napisał:

> Mnie dziwią na t
                > ym koncercie tacy artyści jak Bolton. I śmieszą trochę.
                > I przyznam, ze nie bardzo rozumiem też ideę, że główną gwiazdą okazuje sie Tric
                > ky - to już lepiej gdyby zaśpiewał jednak ktoś od nas,

Kurczę, przysnąłem przy Perfekcie (ile razy można słuchać Autobiografii?) i przegapiłem tego Tricky'ego. Teraz żałuję. A jaką polską piosenkę on śpiewał?
                • wrocek71 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 02:02
                  Włącz telewizor, Tricky gra od godziny.
                  • polak_k.prawy Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 02:05
                    wrocek71 napisał:

> Włącz telewizor, Tricky gra od godziny.

Czyli po fajerwerkach był jeszcze Tricky? To mam ich gdzieś.
        • kubissimo Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 01:26
          ja tam nie uwazam, zeby np. wlasnie ta piosenka Bartosiewicz byla godna popularyzacji w swiecie, zreszta do dzis nie rozumiem jej sukcesu w naszym kraju ;)
          ale jesli juz sie upieramy przy tym kawalku, to chyba wolalbym go uslyszec w wykonaniu Edyty, ktorej na zywo nie slyszalem wieeeeki :)

i w ogole co to za "zastanawialam sie, kiedy zaczniesz krytykowac"? ;)
          przeciez zaczalem od pochwaly :)
    • bagatella a teraz co za cpunka ma faze 02.07.11, 01:23
      w niby spiewaniu i cala sala szaleje, cholera nijak nie potrafie zdzierzyc tej nowej
      mlodziezy?:(((
      i te goscie z tylu byle jakie i ten dziadoski szept....
      • bagatella Re: a teraz co za cpunka ma faze 02.07.11, 01:26
        O matko, co to jest??? jakiis zeremiady trzeciego podgatunku, a mlodziez szaleje....
        • bagatella Re: a teraz co za cpunka ma faze 02.07.11, 01:35
          kto tych debili dopuscil do takiego kocertu? co to niby ma byc? zenada i tyle
          • mania_28 Re: a teraz co za cpunka ma faze 02.07.11, 01:38
            bagatella, pamiętaj, że oni trochę więcej wypili, wypalili, połknęli i urodzili się po 90tym roku ;)
        • monia.i Re: a teraz co za cpunka ma faze 02.07.11, 01:46
          Jak szaleje, to znaczy, że dobrze jest :)
    • bm_ka Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 13:57
      Przeczytałam cały wątek! Mnie także, tylko Kapela ze wsi Warszawa, zniesmaczyła (mocno)-
      koleś wyskoczył jak Filip z konopii i mamrotał jak po konopiach...

Dziękuję dzidziu_bojowa za post inicjujący - dokładnie tak samo myślę.
      Popłakałam sie kilka razy ... a raczej po policzku płynęły mi łzy. Byłam szczerze wzruszona.
      Niesamowite, że są w Polsce ludzie , którzy potrafią skonstruować koncert podobnej wagi.
      Możdżer, Stańko,Chopin, Komeda, Sztaba, Niemen, Górniak zresztą..., co tu wymieniać, jedni na żywo, na scenie, część w rogu opisana literkami a inni na telebimie. Sami najwięksi, najznamienitsi.
      Goście znakomici, trąbki, saksofony, boskie głosy, boski jazz, orkiestra doskonała.
      I Kuba i Materna choć niewidoczni - obecni.
      Cud, miód i orzeszki! :-) I ani jednej Dzidzi Piernik, feela, Doroty czteroliterowej, ech!

Klasą jest przestrzegać etykiety ale lekceważyć
      konwenanse.
      J.Waldorff
    • spacey1 Re: Koncert inauguracyjny 02.07.11, 22:22
      Olejniczak grający Chopina, Możdżer grający Komedę (Prawo i pięść - rewelacja!), Stańko, Angie Stone - dla tych wykonawców warto było zobaczyć ten koncert. Przedsięwzięcie bardzo udane, prawdziwa uczta. Jednak było kilka zgrzytów: złe nagłośnienie zespołów rockowych (Perfect zwłaszcza, ale Myslovitz też niezbyt), niekonieczne wtłaczanie wykonawców zagranicznych w polskie utwory (właściwie tylko Angie Stone dała radę z Daabem), polityczne wstawki Kapeli, słaba forma Manhattan Transfer (choć Birdland uwielbiam). Ogólnie wrażenie bardzo dobre. Zastanawia brak Rodowcz (obecna tylko poprzez Niech żyje bal), ani wzmianki utworów Grechuty, Demarczyk, Kaczmarskiego. Wiem, że wszystkiego być nie mogło, ale idąc kluczem Autobiografii - te kilka utworów powinno było się tam znaleźć.
    • abbis Tricky z kim? 03.07.11, 00:29
      Ta babka, co z Tricky'm śpiewała to jak się nazywa?
    • piowiec Re: Koncert inauguracyjny 03.07.11, 14:43
      Koncert na prawdę świetny. wzruszający moment podczas wykonia prze Dolores O'Riordad piosenki "Skłamałam" Edyty Bartosiewicz , swoją drogą szkoda ze własnie Edyty zabrakło na koncercie. Jeśli chodzi o dobór wykonawców zagranicznych to uważam ,iz zaproszenie tych dwóch czeresniaków zza oceanu ( Bolton . Kenny G ) bylo calkowita awarią tego koncertu . Przecież to jak napisal ktoś u gory to czwarta liga . Na temat jednego i drugiego kraża zarty ."Smucisz jak Kenny G" funkcjonowalo w obiegu już chyba w połowie lat 90 zas uzycie zwrotu przez scenarzystę " ty klonie Michaela Boltona " w filmie "Buntownik z wyboru" tez ma jakieś swoje podstawy z powiedzonek funkcjonujących w Stanach
    • sugestywniak totalna klapa? 04.07.11, 21:08
      czy chodzi o ten koncert?
      www.fakt.pl/Koncert-Wojewodzkiego-totalna-klapa-Wiecej-osob-wolalo-,artykuly,108122,1.html
      nie dane mi było oglądać

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka