gekontoke 03.03.12, 09:55 w wątku o spektaklu na żywo poruszono problem braku przedstawień dla dzieci w telewizji. Jakie one były świetne! Niektóre pamiętam do dziś, np. "Ofelia" Szkoda, ze dzieci nie mogą już ich oglądać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cestina Re: Teatr Młodego Widza 03.03.12, 13:10 W jesiennej ramówce był program "Pankot i Kotpan", namiętnie oglądany przez moją córkę (9-latka z wątku o "Spektaklach"). Cieszyłam się, razem z nią, że w końcu w TVP, ktoś pomyślał o dzieciach. Spektakle z przed lat, ale mojemu dziecku to nie przeszkadzało, była zachwycona. I co? Było i się skończyło. Na wiosnę już go nie będzie, brakuje funduszy. Od dzisiaj zamiast Panakota, możemy oglądać "Pytanie na Śniadanie". Czy naprawdę gaża Rogalskiej i Urbańskiego jest mniejsza od tej Pankotowskiej? Ja nie rozumiem TVP płaci ciężką kasę za wyciągnięcie z archiwum starych spektakli, komu? Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Teatr Młodego Widza 03.03.12, 13:56 Teatr Młodego Widza, to była audycja, na którą czekałam cały tydzień. To, czym telewizja raczy dzisiaj nasze dzieci, woła o pomstę do nieba:/ Ciekawe i nieodmóżdżające programy dla dzieci, można policzyć na palcach jednej dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: Teatr Młodego Widza 04.03.12, 17:07 Pamiętacie "Małgosia kontra Małgosia" z młodziutką Ewą Wencel , lub "Godzina Pąsowej Róży"? To były czasy... dziś próżno szukać takich perełek w programie tv. Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: Teatr Młodego Widza 04.03.12, 18:29 Ja jestem baaardzo stara (mam 20 lat...) i oglądałam wspomniane pasmo "Pankota i Kotpana"... Większość spektakli było emitowanych w TVP tak rzadko, że mimo, iż jako dziecko nie stroniłam od Teatru Młodego Widza, miały one dla mnie walor premiery... Wygrałam w tym paśmie nawet "Księgę dżungli" z autografem Wilkonia. Też bardzo przeżywałam, jak się skończyło :/. Ale cóż - tu chodzi o to, żeby otumaniać... Teatr dla dzieci? Po co! Niech chłoną "Trudne sprawy" i inne badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
trendsetterka Re: Teatr Młodego Widza 08.03.12, 21:58 www.youtube.com/watch?v=bDXVkh7f9T8 kto pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Teatr Młodego Widza 09.03.12, 09:41 Łza na rzęsie się trzęsie, eeehhhhh:) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zgred1 Re: Teatr Młodego Widza 11.03.12, 19:22 Jakiś czas temu szukałam w sieci śladów "teatru młodego widza". No i co? No i nic! Na płytach go nie wydawano, nigdzie nie można kupić nic, co by było z nim związane. A przecież chętni by się znaleźli! Stare taśmy zarastają kurzem w archiwach, a mogłyby przecież cieszyć kolejne pokolenia. Zamiast po raz setny oglądać "Kevina samego w domu" z chęcią włączyłabym jakiś spektakl z przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna807 Re: Teatr Młodego Widza 12.03.12, 10:02 Ja z ogromnym sentymentem wspominam "Zapałkę na zakręcie" Siesickiej! Grali Wiesława Niemyska i super przystojny wówczas Włodzimierz Press! Marzę aby kiedyś zobaczyć po raz kolejny ten spektakl no ale na marzeniach się kończy! Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Teatr Młodego Widza 20.03.12, 20:36 A pamięta ktoś spektakl o dwóch małych dziewczynkach, wyglądających identycznie. Jedna żyła w pałacu, a druga w domu we wsi. I obie były wyjątkowo marudne i nieszczęśliwe ze swojego życia. Pewnego dnia spotkały się nad rzeką i postanowiły zamienić - ta ze wsi poszła do pałacu, ta z pałacu do wsi. Nie potrafię znaleźć nawet wzmianki o tym :( Odpowiedz Link Zgłoś
sannidor Re: Teatr Młodego Widza 18.03.13, 11:08 Dodam do tematu jedno przedstawienie którego nazwy nie znam, może ktoś będzie kojarzył. Nie jestem pewny w jakim paśmie czy cyklu było emitowane. Akcja rozgrywa się pod stołem. Dziewczynka odgrywana przez starszą aktorkę przenosi się do świata zabawek. Tyle skrótowego opisu, to powinno wystarczyć jeśli ktoś widział :) Muzyczny motyw przewodni pamiętam do dziś, jest jak emocjonalne spoiwo łączące mnie z tym teatrzykiem. Pozdrawiam wszystkich nostalgicznych poszukujących rozmytych wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
wielek.marta Re: Teatr Młodego Widza 23.03.12, 10:49 Ach żal. Też uwielbiałam te spektakle i też narobiłam sobie nadziei w związku z programem "Pankot i Kotpan". Teraz oglądałyśmy te przedstawienia razem z moją ośmioletnią córką - ja z rozrzewnieniem a ona z otwartą buzią.... Czy naprawdę jesteśmy aż w takiej mniejszości, że nie opłaca się dla nas robić tego programu, albo wydać na płytach cyklu "Teatr Młodego Widza"? Nie sprzedałoby się? Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: Teatr Młodego Widza 23.03.12, 11:52 "Dzikie konie". Doskonale pamiętam, że oglądałem to jako dzieciak. Ileż ja mogłem mieć wtedy lat? W 1987 miałem 5 więc nie sądzę, że to było wtedy ale siostra miała to nagrane na VHS i dzięki temu parą razy zdarzyło mi się obejrzeć. Pamiętam, że koniec tej "sztuki" zawsze wydawał mi się bez sensu. Suszyński był kiedyś przystojniakiem, a teraz... No cóż, każdego z nas kiedyś to czeka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: Teatr Młodego Widza 23.03.12, 12:22 wielek.marta napisała: > Ach żal. Też uwielbiałam te spektakle i też narobiłam sobie nadziei w związku z > programem "Pankot i Kotpan". Teraz oglądałyśmy te przedstawienia razem z moją > ośmioletnią córką - ja z rozrzewnieniem a ona z otwartą buzią.... > Czy naprawdę jesteśmy aż w takiej mniejszości, że nie opłaca się dla nas robić > tego programu, albo wydać na płytach cyklu "Teatr Młodego Widza"? Nie sprzedało > by się? Sprzedać to się wszystko sprzeda - potrzeba tylko dobrego marketingu. Z Teatrem Młodego Widza jest po prostu tak, że aby go wydać, trzeba dopiąć wszystkiego związanego z tantiemami dla reżyserów, aktorów, scenografów, autorów oryginału lub jego spadkobierców, autorów przekładu na polski (oczywiście te dwa wtedy, gdy teatr jest na podstawie książki) i innych "wszystkich świętych" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kinga832 Re: Teatr Młodego Widza 28.03.14, 13:51 Przedstawienia w telewizji byłyby świetne, ale ja osobiście uważam, ze największą frajdą dla malucha jest spektakl na żywo. Odwiedziłam kilka razy Teatr Małego Widza i dzieciaki były pod ogromnym wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś