Dodaj do ulubionych

CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:52
"Kino Polska" działa już od dłuższego czasu. Zadomowiło się też w niektórych
kablówkach. Chyba czas na pierwsze refleksje. Dla mnie to jeden z najlepszych
kanałów. Chociaż (to uwaga czysto techniczna) brak przerw między komentarzem
lub rozmową a filmem jest trudny do wybaczenia, zwłaszcza dla maniaków wideo.
Ostatnio rewelacyjne były zwierzenia Jana Nowickiego przed projekcją filmu
Skolimowskiego. Co sądzicie o tym kanale?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 20:55
      No właśnie,ja się interesuje historią filmu polskiego i wkurza mnie,że w
      wiodącej kablówce kraju-UPC/Śląsk/ tego kanału nie ma wciąż.Przecież byłby
      zapewne tańszy do emisji niż jakiś tam nieciekawy zagraniczny typu Bloomberg np.
    • Gość: dill Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" IP: *.acn.waw.pl 25.07.04, 21:01
      ...bardzo lubie...cenie mimo wszystko za powtorki bo nie zawsze daje rade
      zobaczyc w pierwszej emisji...marzy mi sie blok starych polskich bajek...tych
      od najstarszych po Bolka i Lolka...jeszcze wiecej starego kina i jesli powtorki
      to przez jakis czas a potem juz nie wracamy do filmu (znowu widze te same
      reportaze i widze 12 krzesel z Dymsza)
    • teodot Z jednej strony zawód... 25.07.04, 22:13
      Z jednej strony zawód i to duży. Liczyłem na poważny "remanent". Na
      przypomnienie sobie tych dawno nie widzianych, często już zapomnianych. I
      obejrzenie tych, ktrych nigdy nie dane było mi obejrzeć, bo "półkowników"
      kurzących się gdzieś na półkach w archiwach mamy wciąż sporo. I nic z tego,
      przynajmniej jeśli idzie o fim fabularny. Tytułów po prostu mało. Chyba jednak
      środki nie te?

Z drugiej to odkrycie krotkiej formy której telewizja publiczna po prostu nie
      lubi i bojkotuje wręcz od lat. Łatwiej u nas o krotki metraż z zachodniej
      Europy niz o polski bo tamte pokazuje Ale kino! i Europa Europa. I tu jedna
      uwaga: czy nie można by ich wyszczególnic w programie i podac godziny, bym mół
      je nagrać? Bo ja z tych, co używaja magnetowidu.

I choć wakacje w pełni to brak filmów dla dzieci. Blok "Rodzina do kina"
      pojawia się sporadycznie i czasem zawiera trochę dziwne rzeczy. Tych specjalnie
      dla dzieci bardzo mało, a przecież w PRL kręcono dla dzieci sporo i nie tylko
      kreskówki, skoro była o tym mowa. Były to często bardzo dobre filmy i chyba tu
      najbardziej widać jak bardzo obniżył sie poziom polskiego filmu, bo współczesne
      polskie filmy dla dzieci są po prostu fatalne.
      • Gość: Rob Re: Z jednej strony zawód... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:07
        współczesne WSZYSTKO jest, kolego, fatalne. Dawniej, owszem, też bywali aktorzy
        bez szkoły, ale ocierali się o geniusz! A dziś? Same czyjeś kochanki i inne
        badziewie.Zaczęło być jak w Czechosłowacji: piątka-szóstaka aktorów gra we
        WSZYSTKICH serialach TV, a w filamch kinowych - nie ma NIC! Jaka to radość
        zobaczyć czasem film z Zapasiewiczem, Opalińskim czy kimś tej klasy... Za to -
        Pazurów, Rewińskich, jakichś cycówek - w bród!W porównaniu z tym, co się stało
        z polskim filmem, prostytucja to prawdziwy honor. Dlatego Kino Polska, może
        niedoskonałe, ale naprawdę leczy serce...
    • Gość: AUGUST B.-W. PORA NA MAŁE PODSUMOWANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:44
      Dziękuje za pierwsze refleksje. Prawie w całości pokrywają się z moimi
      spostrzeżeniami. Myślę, że pora na małe podsumowanie pierwszego etapu:

1/. Powtórki - otóż są one wg w miarę jasnego klucza, każdy film (z wyjątkiem
      Iluzjonu i Rodzina do kina) powtarzany cztery razy.
      2/. Amatorzy wideo (do których i ja sie zaliczam) - niestety, brak szacunku,
      emisje nie poprzedzane żadnym czytelnym przerywnikiem.
      3/. Duży plus to dokument i animacja, a także filmy dydaktyczne itp., np.
      propagandowy film o używaniu odblasków z udziałem p. Aliny Janowskiej z
      rodziną - cudo. Pani Stalińska niech sie schowa.
      4/. Repertuar - mimo wszystko niedosyt, na pierwszy ogień poszły filmy dobrze
      znane z wielokrotnych emisji w TVP. Myślę, że kasa nie odgrywa tu aż takiej
      roli, zwłaszcza jeśli idzie o to co lubią tygrysy, takie jak ja, czyli filmy z
      lat 50, 60, 70-tych.
      5/. Duży minus - pan Ogórek i jego komentarze. Uwielbiam filmy z lat 50-tych,
      czy znaczy to, że jestem miłośnikiem "komuny"? Chyba niekoniecznie. Ale ta
      atmosfera, krajobrazy, ludzie. A pan Ogórek wszystko obrzydza. Człowiek po
      prostu nie czuje kina, nie czuje epoki, albo boi się powiedzieć coś pozytywnego.
      Chyba jedno i drugie. Ot, taki dyżurny błazen.
      Takie komentarze jak pana Ogórka po prostu ogłupiają młodzież jeszcze bardziej.
      Wolałbym wysłuchać też drugiej strony czyli kogoś kto pamięta tamte czasy.

DRODZY KINOMANI: napiszcie, co chcielibyście zobaczyć w KINO POLSKA.
      A także, UWAGA! Napiszcie, co chcielibyście zobaczyć, a czego raczej nie
      puszczą. Pożyjemy, zobaczymy.
      Oto moje typy w obu kategoriach:

1/. "GDZIE WODA CZYSTA I TRAWA ZIELONA" Bohdana Poręby z genialnym monologiem
      wstępnym Ryszarda Filipskiego

2/. "JAK ŻYĆ" Marcela Łozińskiego - uwaga: w jednej z głównych ról tego
      fabularyzowanego dokumentu z życie obozu ZSMP występuje znany z wydarzeń
      ostatnich tygodni psycholog ANDRZEJ S., który gra samego siebie.

3/. "NOCNA ZMIANA" Jarosława Kurskiego - dokument ciekawie pokazujący obalenie
      rządu Jana Olszewskiego i niezbyt ciekawie przedstawiający Lecha Wałesę i
      Tomasza Lisa

Szansę na emisje tych filmów w najbliższym czasie, z wyjątkiem pierwszego,
      oceniam na zero.
      Będę wdzięczny za Wasze typy. Z góry dziękuję.

• Gość: rav255 Re: PORA NA MAŁE PODSUMOWANIE IP: 81.210.14.* 27.07.04, 10:02
        To ja dopisuje dokument R.Lenczewskiego "Podroz" ze zdjeciami K.Ptaka. Absolutnie doskonale zdjecia. Film zrobiony na 35mm. Wogole mogliby zrobic przeglad starszych filmow Krzysztofa Ptaka. Dzisiaj wszyscy kojarza go z fabułą na cyfrze a przeciez on zrobil cala mase wspanialych dokumentow na tasmie.
        rav255
        • Gość: ABW FILMY K. PTAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:44
          Może coś więcej o tych filmach?
          • Gość: ABW LENCZOWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:45
            Zdjęcia Ptaka, reżyseria Lenczowskiego oczywiście...
          • Gość: rav255 Re: FILMY K. PTAKA IP: 81.210.14.* 29.07.04, 11:31
            Trudno mowi sie o zdjeciach. Jesli moglbym je opowiedziec to znaczyloby ze sa kiepskie ;)
            Uogolniajac mozna powiedziec, ze dokumenty ze zdj.K.P. jakie widzialem charakteryzuje niesamowity klimat i pomyslowosc. Niezwykla wrecz zabawa światłem, ruchem, a przede wszystkim widać ciągłe poszukiwanie. Oprocz "Podroży" Lenczewskiego na uwage zasługują filmy jakie zrobił z B.Dziworskim "Olimpiada", "Dwubój klasyczny"(!) czy "Kilka opowieści o człowieku" (nagroda za zdj.) Poza tym "Kostka cukru" J.Bławuta (chyba 1987) i pewnie jeszcze mozna tak wymieniac... Szkoda, ze nie mozna ogladac takich dokumentow w kinach. W znaczku pocztowym (czyt. w telewizorze) znika cala magia. Ale i tak warto zobaczyc.
            pozdrowienia
            M.
      • tom275 Re:Chyba zbyt ostro oceniasz komentarze Ogórka... 04.08.04, 16:28
        Ja uważam je za trafne i dowcipne. Oczywiście te filmy mają swoje walory, ale
        bez przesady... Michał Ogórek ocenia je z punktu widzenia człowieka, który
        pamięta te czasy i nie może widzom (szczególnie młodym) nie mówić, jak
        strasznie rozmijała się rzeczywistość kreowana w tych filmach z realiami...
        Ogólnie bardzo wysoko oceniam Kino Polska. Cieszy, że pokazują wartościowe (i
        też inne) filmy dokumentalne, których gdzie indziej nie znajdziemy...
    • Gość: jim01 Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" IP: 213.76.140.* 28.07.04, 23:07
      Doskonały, b. potrzebny kanał. Kinematografia PRL-u więcej mówi o tamtym
      okresie i ludzkiej mentalności niż niejedno poważne opracowanie. Brawa za formy
      dokumentalne - prawdziwe perełki, smaczki i rarytasy. Teraz latem "lecą"
      powtórki filmów nadawanych wcześniej;mam nadzieję, że od września nowa
      porcja "zakurzonych dzieł" - szczególnie liczę na socreal
      • default Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" 29.07.04, 10:30
        a ja bym chciała zobaczyć "Defiladę" Fidyka....
        • jacekm22 Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" 29.07.04, 17:33
          Program ten jest moim zdaniem dobry! Czego mi brakuje w nim ? Szkoda , ze tak
          malo pokazywane sa Polskie Kroniki Filmowe z lat 50 , 60 , 70 !!! Sa one
          doskonalym obrazem tamtych czasow ! O ktorych to czasach tak szybko ( za
          szybko !) zapomniano.
    • Gość: AUGUST B.-W. PONAWIAM PROŚBĘ O "PÓŁKOWNIKÓW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 21:37
      W nawiązaniu do wcześniejszego postu ponawiam prośbę o nadsyłanie
      propozycji "półkowników". Może ktoś z Kino Polska przeczyta i...? Przypominam
      moje typy:

1/."Gdzie woda czysta i trawa zielona" B. Poręby (doskonały Filipski)

2/. "Jak żyć" M. Łozińskiego (fabularyzoway dokument z życia obozu ZSMP -
      Andrzej Samson w jednej z głównych ról (gra samego siebie, czyli psychologa, z
      dziećmi na huśtawce!) bez szans na emisję moim zdaniem.

3/. "Nocna zmiana" J. Kurskiego - dokument ukazujący kulisy obalenia rządu Jana
      Olszewskiego, kręcony niby to z ukrycia. Prawdziwe oblicze Lecha Wałęsy i mocno
      nieciekawe oblicze Tomasza Lisa. Również bez szans na emisję

Oczekuję Waszych propozycji.
      Z góry dziękuję.
    • Gość: TELKINOMAN OGÓREK DO BANI !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:55
      Obejrzałem kilka starych filmików na tym kanale. Całkiem miłe, tylko ten Ogórek
      to rzeczywiście niepotrzebny. No ale to taki "użyteczny idiota". Zupełne
      przeciwieństwo Kałużyńskiego i Raczka, którzy też prezentują stare filmy, ale z
      jaką klasą. Kiedyś ich nie lubiłem, ale na tle Ogórka są jak perły przy wieprzu
      (chłe, chłe...). Ciekawe jak by ten korniszon - harcownik prezentował np filmy
      Wajdy, Holland, Kieślowskiego. Pewnie by sobie używał, ciemniak jeden...
    • Gość: mahoney Re: CO SĄDZICIE O "KINO POLSKA" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:27
      dla mnie geniualny , ciekae nowe rzeczy , ma tylko jedna wade
      czemu nadaja to od 15 a wczesniej nie ?
    • Gość: KINOMANIAK MOŻE KTOŚ WIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:30
      Obejrzałem kolejny raz "Mocne uderzenie". Przed projekcją Tomasz Raczek zwrócił
      uwagę, że w czołówce nie ma nazwiska scenarzysty (delikatnie sugerował
      plagiat). Tymczasem "Leksykon polskich filmów fabularnych" podaje jako autora
      scenariusza Ludwika Starskiego, zaś Jerzy Janicki w swoich dwóch przewodnikach
      po filmie polskim wymienia Anatola Radzinowicza. Może to pseudonim? Co o tym
      sądzicie? Aha, jutro polecam "Pierwsze dni". Ale bez Ogórka...
    • Gość: ABW KOBIELA W ROLI JUNAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:16
      Uwaga! Kinomani - 11 sierpnia, w środę na Kino Polska będzie film "Trzy
      opwieści" z 1952 r. W jednej z trzech nowel wystąpił Bogumił Kobiela w roli
      junaka. Polecam seans z wódeczką, ale na zakąskę broń Boże nie bierzcie ogórka,
      raczej śledzik. Aby uniknąć ogórka zacznijcie oglądać tak mniej więcej od 20.07.
      • Gość: Gaulo Re: KOBIELA W ROLI JUNAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:59
        Chętnie obejrzę. Aczkolwiek zacznę od 20.05. Bo ostatnio, na szczęscie, ogórek
        szybko się męczy...
        • Gość: Maggie super kanał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 21:45
          Baaaaaardzo fajny kanal - i potrzebny.
          Dużo można sie nauczyć. Duzó stareo kina no i nowych, studenckich projektów.
          Szkoda że tak późno sie zaczyna. Jak już jest 24.00 to przysypiam...a wtedy są
          fajne rzeczy.
          Ogórek ok. Może jakaś fajna kobita by się też przydała.
          Mogliby rano wiecej nadawać rzeczy dla dzieci. Tego było mnóstwo!

Ogólnie, super.
          • Gość: TELE Re: super kanał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 21:07
            Dobre stare filmy dla dzieci są zawsze w soboty i w niedziele powtórki. Jutro
            będzie rarytasik - Marysia i krasnoludki z 1961 roku (Holoubek w roli Lisa,
            Siemion jako Koszałek i Maja Komorowska jako Żagiewka). Polecam!
    • Gość: TV-ek COŚ NIE TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 21:02
      Czy z tym Kino Polska już tak do końca będzie? Od sierpnia żadnej premiery i
      bałagan programowy zupełny. Czyżby koniec?
    • Gość: FILMIK CZY TO KONIEC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 08:54
      Czy ktoś wie, co się dzieje z tym kanałem? Same powtórki. Nawet w zapowiedziach
      na wrzesień nic nowego. Zadyszka czy trup?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka