Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2017 - 3 (vol. 77)

• grek.grek 21:30 TVN "Belle Epoque" odc.7 29.03.17, 14:09
      poprzedni odcinek był wg mnie najlepszym z dotychczasowych :]

może jednak zdecydujecie się na danie BE jeszcze jednej szansy ?

Barbasiu, oglądamy ? :}
      • barbasia1 Re: 21:30 TVN "Belle Epoque" odc.7 29.03.17, 20:21
        Oczywiście, że oglądamy Greku.

Mam ciągle do powtórki odcinek 6.

• grek.grek Re: 21:30 TVN "Belle Epoque" odc.7 30.03.17, 13:07
          świetnie, Barbasiu :]

jak oceniasz wczorajszy odcinek ?

wg mnie, intryga całkiem ciekawa i logicznie wyjaśniona; swoją drogą, jakkolwiek nadal chętniej widziałbym jedno śledztwo stanowiace kanwę całego sezonu, np doktor House też rozwiązuje skomplikowane medyczne szarady zazwyczaj w przeciągu 45 minut, więc może tutaj BE nalezy się od nas pewna dyspensa ? ;]]

klimat wczoraj całkiem niezły, wątki z wprowadzaniem psów tropiących, znaczeniem badań grafologicznych - dziś oczywiste, ale w początkach XX wieku były to nowatorskie metody tropienia śladów.

tym razem aktorskich wyczynów było mniej niż w 6 odcinku, aczkolwiek ciekawie było zobaczyć ucharakteryzowanych pp. PAzurę i Lubaszenkę we wspólnych scenach, w końcu parę ról w komediowych sensacjach razem odegrali i chyba nawet tak jakoś kojarzą się jeden z drugim :]

o, naprawdę warto ten 6 odcinek obejrzeć, Barbasiu :] wg mnie, najlepszy z dotychczasowych.
    • grek.grek Kultura na Wielkanoc 29.03.17, 15:24
      Siostra już wcześniej zapowiadała te cykle filmowe, a teraz dostajemy dokładny wykaz terminów :
      film.wp.pl/masz-dosc-puszczanego-w-kolko-potopu-tvp-kultura-przygotowala-swietny-repertuar-na-wielkanoc-program-tv-6106195698274945a

PS : a "Potop" i tak będzie, w Historii, Jedynce albo Dwójce, a bym się nie zdziwił, gdyby na wszystkich kanałach naraz ;']
      • siostra_bronte Re: Kultura na Wielkanoc 29.03.17, 16:47
        Dzięki, Greku :)

Niestety, oba cykle o 20.00. Na szczęście będą nocne powtórki, ale nie dam rady zarwać tylu nocy.

Zresztą jak pisałam, nie przepadam za westernami. Ale chcę obejrzeć przynajmniej 2 horrory: "Niewidzialnego człowieka" i "Narzeczoną Frankensteina (widziałam jako dzieciak, straszny i wzruszający, wielkie kino!).

Też myślę, że ktoś pokaże "Potop" :)
        • mala_ciekawostka Re: Kultura na Wielkanoc 30.03.17, 09:56
          Jeżeli ktoś pokaże, to myślę, że TVN albo TVN7. Zauważyłam, że od dłuższego czasu tylko oni puszczają. TVP daje "Pana Wołodyjowskiego" i "Ogniem i mieczem". Może nie wykupili praw do odnowionej cyfrowo wersji?
          • grek.grek Re: Kultura na Wielkanoc 30.03.17, 13:14
            racja, Mała Ciekawostko :]

w TVN widać czasami odświętne wzmożenie patriotyczne ;]
        • grek.grek Re: Kultura na Wielkanoc 30.03.17, 13:01
          mam nadzieję, że po prostu uda Ci się obejrzeć jak najwięcej filmów, Siostro :]

kino lat 30-,40-tych - doskonałe propozycje !

hehe ;]
          są takie filmy, które stacje telewizyjne czują się zobowiązane pokazać w święta.
    • grek.grek w kinach : "Amok" 29.03.17, 15:29
      były "True crimes" na podstawie tej historii, ponoć film słaby, mimo świetnej obsady, a teraz wyszedł "Amok" pani Adamik.

głos krytyka :
      www.filmweb.pl/reviews/Zbrodnia+niedoskonała-19905
      głos reżyserki :
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21533620,kasia-adamik-amok-to-nie-jest-film-o-lapaniu-mordercy.html#TRwknd
      nasz głos :
      ... ? :]

a'propos - wybieracie się może do kina na ten film ? :]
      • barbasia1 Re: w kinach : "Amok" 29.03.17, 20:47
        Mój zapał troszkę ochłodziła późna pory emisji seansu w kinie (21:00!). Ale może uda mi się wybrać na "Amok"?!
        • grek.grek Re: w kinach : "Amok" 30.03.17, 13:12
          trzymam/y kciuki, Barbasiu ! :]
          oby Ci się udało :]

I zamawiamy recenzję ! :]
          • barbasia1 Re: w kinach : "Amok" 30.03.17, 23:30
            Zobaczymy!?

Za to na pewno mogę coś napisać o Mari Skłodowskiej-curie. Jak tylko dokończę o Michalinie Wisłockiej, oczywiście. :)
            • grek.grek Re: w kinach : "Amok" 31.03.17, 12:30
              jest zatem nadzieja, Barbasiu :]

o, doskonale !
              koniecznie napisz, Barbasiu !
    • grek.grek w kinach : "Azyl" 29.03.17, 15:38
      no i znów pretensje w Polandzie, że "nakręcili film, który my powinniśmy zrobić !". Ciekawe dlaczego znów inni byli szybsi ? ;]

za to filmów o PW, Wyklętych patriotacch, Smoleńsku i innych bohaterach - nie brakuje, a będą kolejne zapewne.

ostatnio widziałem w dzienniku jakąs wzmiankę o człowieku, który zginął podczas akcji wysadzania mostu czy czegoś takiego, celem ochrony ludności miasta przed powodzią... przyznam, że nie pamiętam już dokładnie o co chodziło, lecz nie w tym rzecz.

rzecz w tym, mianowicie, że ten z pewnością dzielny i zasłużony pan dostaje pośmiertnie medale i tablice pamiątkowe, bo... zginął.

inni biorący udział w tej akcji nie mieli tyle szczęścia, co on i udało im się wyjśc z niej bez szwanku, czym zaprzepaścili szansę na medale, ordery, pomniki i tablice pamiątkowe ze swoim imieniem.

czy w POlsce trzeba koniecznie umrzeć [nierzadko przypadkowo, z głupoty albo braku odpowiedzialności] żeby zostać bohaterem narodowym ?

film.onet.pl/recenzje/azyl-lekcja-historii-recenzja-ddxhsp
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21499913,heroizm-ktory-bierze-sie-z-ludzkiej-przyzwoitosci-historia.html#TRwknd

• siostra_bronte "Lampart" 30.03.17, 12:27
      Jutro o 20.20 w Kulturze. Film Luchino Viscontiego z 1963 r. Wspaniała niespodzianka!

Widziałam go bardzo dawno, jako dzieciak (jak całą praktycznie klasykę w publicznej tv). Pamiętam jak przez mgłę oszałamiające kostiumy (nominacja do Oskara) i scenografię, wspaniałego Burta Lancastera, piękną parę: Claudię Cardinale i Alaina Delona i niesamowitą scenę balu. Ale też film wydał mi się przydługi i ciut statyczny. No, ale byłam za mała, żeby pewne rzeczy zrozumieć :)

Jestem ciekawa jak odebrałabym to teraz. Niestety, tradycyjnie nie dam rady obejrzeć. Czekam na recenzje i liczę na powtórkę.

To będzie wspaniały seans!!
      • grek.grek Re: "Lampart" 30.03.17, 13:17
        dzięki, Siostro :]

świetna zapowiedź :]
        czekam zatem na film z niecierpliwością i zaintrygowaniem.

KUltura czasami potrafi zaskoczyć ;]
        • barbasia1 Re: "Lampart" 31.03.17, 23:55
          Wizualnie oszałamiająco piękny film. Niestety spóźniłam się godzinę na film.

:)
          • siostra_bronte Re: "Lampart" 01.04.17, 11:00
            To prawda! Mnie udało się obejrzeć od połowy. Kostiumy i scenografia bajeczne!!!

No i taśma 70 mm to jednak potęga! Pojemność kadru jest niesamowita. Na szczęście Kultura nie kombinowała z formatem i pokazała film bo bożemu, czyli z czarnymi marginesami na dole i na górze, bez ciachania obrazu po bokach jak to było z "Manhattanem".

Czekam na recenzje :)
            • grek.grek Re: "Lampart" 01.04.17, 12:56
              tak jest, Siostro :]
              oprawa nadzwyczajna, niespotykana !

o, ciekawa obserwacjai !

mam kilka uwag i parę notatek, ale... może przeniesiemy cały wątek do nowego volume, Siostro ?

jak tylko się pojawi - przerzucę Twoje i Barbasi opinie, i dopiszę coś od siebie, zgoda ? :] Żebyśmy nie musieli skakać między dwoma wątkami :]

• siostra_bronte Re: "Lampart" 01.04.17, 13:00
                O, zapomniałam, że to już nowy miesiąc :) Oczywiście czekamy na nowy wątek!
                • grek.grek Re: "Lampart" 01.04.17, 13:04
                  tak jest, Siostro :]

cieszę się.
                  a zatem, jak tylko się pojawi - od razu będę pisał, bo "Lampart" ujął mnie niesłychanie, cóż za film !
                  • siostra_bronte Re: "Lampart" 01.04.17, 13:10
                    Czekamy więc na Manię :)

Wspaniale! Z niecierpliwością czekam na Twoją recenzję!
                    • grek.grek Re: "Lampart" 01.04.17, 16:25

nie wiem, jakim cudem udało mi się obejrzeć, po tym jak ostatni raz spałem w nocy ze środy na czwartek. Przez 2 godziny ;]]

to znaczy - wiem, bo zastosowałem specjalne metody, aby oglądać, nie zasnąć i dodatkowo rozumieć, co oglądam i doświadczać wrażeń :]

nadzwyczajny film, nabieram ochoty na przestudiowanie całej twórczości Viscontiego.
                      • siostra_bronte Re: "Lampart" 01.04.17, 17:36
                        Znakomicie :) Z wielkich filmów Viscontiego został Ci jeszcze "Zmierzch bogów". Świetne są też jego wczesne filmy, jeszcze z okresu neorealizmu.
                        • grek.grek Re: "Lampart" 01.04.17, 17:49
                          bardzo będę chciał obejrzeć i "Zmierzch..." i może jeszcze kilka tytułów, tych kluczowych, Siostro :]

zaczynam dostrzegać pewien klucz do tego kina, tak mi się wydaje, i coraz bardziej mnie on intryguje. napiszę o tym przy okazji "Lamparta" :]

PS : raczej już jutro, jak wynika z rozwoju wypadków :]
          • grek.grek Re: "Lampart" 01.04.17, 12:47
            to prawda, Barbasiu ! :]

miejmy nadzieję, że Kultura ma możliwość powtórki, i że skorzysta z niej już niebawem.
    • grek.grek 22:55 TV4 "Czarny Orzeł" 30.03.17, 13:27
      ha, kino z początków rynku video ;]

kiedyś głównym powodem oglądania "Czarnego Orła" był ofk Van Damme, który w paru scenach prezentuje się tutaj jako uzdolniony karateka ;]

ALE obejrzałem go jakiś czas temu ponownie i zacząłem doceniać inne elementy składowe.

Akcja polega na tym, że w MOrzu Sródziemnym, chyba ?, rozbija się amerykański samolot z jakąs najnowocześniejszą bronią na pokładzie. Przy wraku natychmiast zaczynają się kręcić wywiady konkurencyjnych państw : z jednej strony, Rosjanie, wśród których jest Van Damme ;], a pz drugiej, wywiad amerykański, który ściąga na miejsce tytułowego Czarnego Orła, który to jest kryptonimem operacyjnym specjalnego agenta Kena Taniego. Tani przystępuje do działania, a jednocześnie zajmuje się swoimi synami, którzy corocznie o tej porze spędzają z nim wakacje. Do pomocy przydzielona zostaje im agentka Parker.

oba wywiady o sobie wiedzą, znają stawkę gry, więc w ich pojedynku kluczowe znaczenie ma szybkość działania i umiejetność wyprowadzenie przeciwnika w pole.

Zatem, fabuła dośc powszednia :]

Za to widoki - pierwszorzędne. Film był kręcony na Malcie i operator ambitnie ogrywa najpiękniejsze jej zakątki, architekturę, place, zaułki, przyrodę, a także rzecz jasna wodę, bo wiele scen dzieje się na morzu.

Van Damme i jego kopniaki z półobrotu, to tylko drugi plan, tak naprawdę. Dla Malty filmowej - warto rzucić okiem, wg mnie.
    • grek.grek 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 30.03.17, 13:37
      w archiwum mamy perełkę autorstwa Siostry , "Bunt na Bounty" z 1935 roku :]

TVP pokaże remake z 1984, z Melem Gibsonem, Anthonym Hopkinsem i Danielem Day-Lewisem w rolach głównych, w reżyserii Rogera Donaldsona.

Siostro, napisałaś, że oryginał jest nie do podrobienia, ale czy wersja 1984 - jest wg ciebie dobrym filmem samym w sobie czy ma znaczące wady ?

powtórkę Jedynka planuje na jutro o 21:30.
      [Niby 0:45 to też jutro już, ale w ramówce zapisy są sformułowane w sposób sugerujący inny kontekst, więc pozwoliłem sobie rozdzielić te terminy]

Ale że jako Kultura konkuruje "Lampartem" - nie wiem, jak Wy, ale ja z przyjemnością zapisuję się na seans w środku nocy :]
      • grek.grek Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 31.03.17, 13:05
        Cóz, po obejrzeniu chętnie polecam Waszej uwadze ten film, zdając sobie sprawę z faktu, że dzisiejszy termin koliduje z daniem głównym w Kulturze.

historia opowiedziana bez większych zmian wobec oryginału, ale wydaje mi się - wobec znakomitego opisu wersji z 1935 roku autorstwa Siostry - że trochę inaczej rozłożone są akcenty.

Konflikt Bligha i Christiana rozgrywa się, mam wrażenie, na płaszczyźnie jakichś kompleksów Bligha. Decydująca jest tutaj środkowa częśc fabuły, która rozgrywa się na Tahiti, gdzie Christian zakochuje się, bawi, i w pewnym momencie zarzuca Blighowi, że "postradał namiętności i naturalne popędy". Zresztą, Bligh przypatruje się zmysłowym rozrywkom większości marynarzy i jest nimi zdegustowany. MOże jego cnotliwośc wynika z wierności żonie, może jest wyrazem godności i dumy dowódcy statku i oficera, a może... dowodzi że ma jakieś kłopoty natury męskiej, że jest niesprawny seksualnie ?

Tahitańskie obyczaje, klimat i możliwe, że gastronomia ;] pobudzają niemal wszystkich Anglików do folgowania przyjemnościom i instynktom, pytanie : dlaczego Bligh im nie folguje ? Odpowiedzi nie padają, sugestie są rysowane cienką kreską [panika Bligha, kiedy wódz wysyła mu w prezencie jedną ze swoich żon, a Bligh prosi Christiana, żeby wybawił go od konsumpcji], co w interesujący sposób tworzy podteksty i interpretacje.

W drodze powrotnej zaczyna bez opamiętania musztrować załogę, co prowadzi do takich, a nie innych konsekwencji. Tak jakby jednak na tej wyspie stało się coś, co wprowadziło go w potrzebę wykazywania się przemocą z okazji swojej uprzywilejowanej pozycji na statku.

Tutaj jest drugi wątek wart refleksji, a mianowicie - granice do których może się posunąć władza. Do jakiego punktu może brnąć w swojej przemocy, kiedy poddani jej ludzie w końcu mają dość i wypowiadają jej posłuszeństwo przejmując kontrolę nad sytuacją.

Christian ofk wie, na co się decyduje i rozumie konsekwencje, część innych także, co również jest wątkiem dramatycznym, bo Christian wewnętrznie musi się szamotwać między wrodzonym szacunkiem dla władzy, choćby i surowej, a wrażliwością na jej nadużycia. Zresztą, saam później również występuje w kontrze do swojej załogi, co pozwala mu na chwilę wejśc w buty swojego poprzednika i zrozumieć , jak ciężką sprawą jest dowodzenie ludźmi, zwłaszcza w takich warunkach. I możliwe, że dociera do niego, że czasami surowośc jest niezbędna by utrzymać ład i porządek.

Bligh nie jest więc postacią jednoznacznie toksyczną, czemu pomaga także sposób w jaki udaje mu się tak poprowadzić zwykłą łódkę, że - wobec zagrożeń ze strony dzikich plemion tubylczych i skrajnie szczupłych zapasów prowiantu i wody - udaje mu się pokonać ponad 7 tys km i dotrzeć do Anglii. Ten bohaterski i zdumiewający wyczyn na pewno przywraca mu wiele uznania, z którego dużą część mógłby utracić z powodu stosowanych metod wychowawczych na swoim statku.

Jest tu zgrabny podział na 3 części : idea podróży, przygotowania, rejs na Tahiti - kilka miesięcy spędzonych na wyspie - droga powrotna, konflikt i równoczesne rejsy Bounty oraz łódki Bligha.

Anthony Hopkins w dobrej formie, Mel Gibson lepiej wypada, kiedy nie musi grać skrajnych emocji ;], a drugi plan dodaje całej opowieści wiarygodności.

Świetnie nakręcone sceny z tubylcami, zarówno na Tahiti, jak i późniejsza - na wyspie, którą Bligh odwiedza celem uzupełnienia zapasów. Urodziwe Tahitanki, okoliczości przyrody, rytuały, doskonale oddany dziwny nastrój... być może czegoś na wzór "jądra ciemności' u Conrada, choć widzi je głównie Bligh, co jest ciekawe o tyle, że przecież on tutaj już był, już takie miejsca odwiedzał, dlaczego więc tym razem czuje się tutaj tak dziwnie i tak nieswojo ?

Konflikty, spory i dialogi problemowe rozegrane na wysokim diapazonie emocji, z którym Hopkins daje sobie najlepiej ze wszystkich.

wg mnie, warto obejrzeć :]
        • siostra_bronte Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 01.04.17, 11:09
          Dzięki, Greku :)

Zdecydowanie warto obejrzeć. Choć faktycznie Mel Gibson nie do końca przekonujący. Hopkins wypada znacznie lepiej.

Sama historia jest naprawdę fascynująca, do tego fantastyczne plenery, co wynagradza pewne braki tego filmu.
          • grek.grek Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 01.04.17, 13:02

to prawda, w aktorskiej konkurencji Hopkins wypada korzystniej, Gibson kradnie sceny "zmysłowe', Hopkins zdobywa pole podczas dramatycznych.

doskonała puenta :]
      • siostra_bronte Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 01.04.17, 11:05
        Dzięki :)

Jestem zaskoczona! W Teletygodniu w ogóle nie podano tytułu, był "film fabularny"! Na przyszłość muszę sprawdzać takie rzeczy, choć na szczęście akurat ten film znam.
        • grek.grek Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 01.04.17, 12:59
          :]

także w telegazecie TVP był "film fabularny" ;] dopiero ww wtorek zastąpił go konkretny tytuł; czyżby wahali się pokazać film tak jaskrawo krytykujący przejawy władzy tracącej rozsądek ? ;]
          • siostra_bronte Re: 0:45 [21:30 pt] TVP1 "Bunt na Bounty" 01.04.17, 13:03
            Nie doszukiwałabym się drugiego dna. To raczej jakiś bałagan :)
    • never_never "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 09:31
      Wspaniała wiadomość!!! Dzisiaj w TVP1 o godzinie 20.25 zostanie pokazany film W. Smarzowskiego "Wołyń"!!!

Jak mówi prezes J. Kurski:
      "Jest to inauguracja naszego programu Narodowe Kino+. Każdy Polak, nawet w najmniejszej miejscowości bez dostępu do kina, będzie mógł teraz poznać najnowsze filmy polskiej produkcji. Projekcje będą się odbywały w każdą pierwszą sobotę miesiąca w TVP1."
      Dziennikarze zastanawiają się jednak, jak będzie dokonywany wybór następnych filmów. Czy zostanie pokazany np. "Pokot" Agnieszki Holland? Niestety, jak dotychczas nie otrzymano potwierdzonych informacji na temat planu następnych projekcji w TVP1.
      • siostra_bronte Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 11:11
        Super, tylko nie dowiedziałabym się o tym, gdyby nie Twój wpis :)

Dlaczego nie podano informacji o tym seansie wcześniej???

Przy okazji, nie będę mogła obejrzeć, niestety.
        • mala_ciekawostka Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 12:40
          A to nie jakiś żart primaaprilisowy?
          • siostra_bronte Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 12:51
            ??
      • grek.grek Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 12:52
        Never_Never, świetnie to zredagowałaś, świetny pomysł na 1 kwietnia :]]

uwierzyłem na dłuższą chwilę, dopóki nie zorientowałem się w kalendarzu ;]
        sprawdziłem w telegazecie TVP - ha, dziś jest "KOmisarz Alex", a więc - brawo Ty ! :]]
        • mala_ciekawostka Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 13:10
          No właśnie - też myślę, że to żart...
          • grek.grek Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 16:20
            Never_Never była w tym sezonie najszybsza, Mała Ciekawostko :]

ale za rok to my ją wkręcimy ! ;]]
      • never_never Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 16:11
        Moi Drodzy, tak myślałam, że "program Narodowe Kino+" da Wam do myślenia...:)))

A więc teraz chwila prawdy: niestety, nie obejrzymy dzisiaj tego filmu w TVP1 i ciągle jeszcze musimy pofatygować się do kina

Mimo wszystko życzę wszystkim wspaniałych przeżyć filmowych, niestety u mnie nadszedł jeden z tych okresów, kiedy na oglądanie (i pisanie) czasu brak, ale czytam hurtowo Wasze recenzje!
        • grek.grek Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 16:31
          Never_Never, tak przedstawiłaś rzecz całą, razem z tym "cytatem z prezesa", że wpadliśmy koncertowo ;] wpadamy co roku, ostatnio chyba Barbasia nas "wpuściła" w jakiś żart :]
          Prima Aprilis ma swoje prawa, heh.

teraz mi się przypomniało, że w TVP pokazywali niedawno reklamę "Wołynia" wchodzącego na płyty DVD i Blueray, więc do telewizyjnego pokazu jeszcze trochę wody w rzekach upłynie.

życzymy Ci, Never_Never, stanowczo większej ilości czasu na oglądanie i pisanie, jako nasza czołowa rozgrywająca jesteś nam niezbędna ! :]

• mala_ciekawostka Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 16:44
            No właśnie, całkiem niedawno jeszcze film był w kinach - to mi dało do myślenia, też jak Ty Greku sprawdziłam w programie, a tam serial i "Igrzyska Śmierci" :) Dopiero wtedy skojarzyłam o co chodzi:)
            • grek.grek Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 17:12

yes, Mała Ciekawostko :]

ale przyznać trzeba, że w pierwszym odruchu podskoczyłem z radości i zacząłem szykować się na świetny film ;]]
              • mala_ciekawostka Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 17:40
                Ja miałam tak samo :) A tu taki zonk :)
        • barbasia1 Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 17:30
          Moi Drodzy, tak myślałam, że "program Narodowe Kino+" da Wam do myślenia...:)))

I ja dałam się nabrać. I zajrzałam do programu. :/ Potem dopiero przeczytałam dyskusję. :)

Kochana, hasło: "Narodowe Kino+" w kontekście nazwiska Jacka Kurskiego z TVPiS brzmią tak prawdopodobnie, tak wiarygodnie, że nawet nie budzi nawet najmniejszych podejrzeń.
          • barbasia1 Re: "Wołyń" w TVP1!!! - napiszę kilka słów 01.04.17, 17:31
            Dokończę tylko Michalinę ...
            • grek.grek Re: "Wołyń" w TVP1!!! - napiszę kilka słów 01.04.17, 17:45
              udało Ci się złapać "Wołyń" w kinie, Barbasiu ? :]

• mala_ciekawostka Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 17:47
            Można było w pierwszej chwili nie mieć podejrzeń, ale czy człowieka później nie naszłaby refleksja: "TVP i misja, jakiś program dla ludzi, dla widowni? Coś tu nie gra..." Ja tak pomyślałam, mając w pamięci te różne ostatnie doniesienia dotyczące problemów finansowych...
      • maniaczytania Re: "Wołyń" w TVP1!!! 01.04.17, 22:42
        świetnie napisane, choć ja się nie nabrałam - wrodzona i dodatkowo jeszcze nabyta nadwrażliwość na 1 kwietnia ;)

Ale podpowiem, że "Wołyń" jest na VOD TVP, więc można obejrzeć. Ja się na siłach nie czuję na razie.
    • grek.grek 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 16:54
      powtórkowo, ale w KUlturze.

zgodziliśmy się, że to ciekawy film, a także - że motywacje bohaterki są intrygujące, a Barbasia podsumowała, że "Ozon nie zna się na kobietach, ale uparł się by robić o nich filmy" :]

może w Isabelle reżyser chciał jednak zawrzeć nie tyle swoją kolejną próbę odkrycia istoty kobiecości, ile w jakiś sposób zderzyć ideały przyświecające róznym pokoleniom nie tylko kobiet ?

Isabelle ma 17 lat, film jest z 2013, urodziłaby się zatem w 1996, a zatem jej własna matka, w filmie - konserwatystka, oburzona i nie rozumiejąca zachowań córki - mogłaby być wkurzonym na rozwiązłośc swoich rodziców dzieckiem pokolenia'68, które w filmie reprezentuje postać żony jej starszego kochanka, która pojawia się w końcówce filmu i prezentuje wyjątkową empatię wobec dziewczyny.

Może zatem jest w tym wszystkim klucz pokoleniowy ? Błędne koło ? POkolenie'68 wszczyna rewolucję obyczajowo-seksualno-świadomościową, dzieci tego pokolenia reagują na te ekscesy konserwatyzmem, bo swoje nastoletnie życie spędzili patrząc na wygibasy luźnych starych, a na ich konserwatyzm - pokolenie najmłodsze reaguje znów odwrotnie : idąc w obyczajowy ekces ?

może dlatego 68 i 96 podają sobie tutaj symbolicznie ręce ? Może chodzi o bunt ?

a cała reszta, to fotogeniczna młoda aktorka w roli głównej i to, że tak po prostu lubi, to co robi i za co inkasuje spore sumy ?
      • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:12
        > Barbasia podsumowała, że "Ozon nie zna się na kobietach, ale uparł się
        > by robić o nich filmy" :]

Hehehehe! ;))) Musiałam mieć zły humor wtedy, jak to pisałam.
        • grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:14
          haha ;]

Barbasiu, Twoja puenta była błyskotliwa ! :]
          • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:43
            Aleee, jak się okazuje, nie tylko ja mam zastrzeżenia do sposobu ukazywania kobiet w filmach Ozona:

Najata Vallaud-Belkacema, francuska minister praw kobiet i rzecznik rządu prezydenta, Francisa Hollandea, wypowiadając się na antenie francuskiej stacji telewizyjnej BM TV o filmie "Młoda i piękna" powiedziała tak: "Film przedstawia jego własną wizję świata. Francois Ozon patrzy na kobiety albo zbyt wąsko, albo zbyt ogólnie" (sic! - ja). (link do całości niżej)
          • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:45
            Puenta się nie liczy, bo nie widziałam filmu! Na powtórkę o lepszej porze czekam, wtedy mam nadzieję, coś napiszę konstruktywnego.
            • grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 18:07
              haha :]

jak się jednak okazuje, Barbasiu, Twoja opinia - po przeczytaniu opisu - zgadza się z opiniami wielu osób, które film obejrzały :]

wg mnie, warto jednak go zobaczyć. wbrew pozorom, jest urodziwy, nie ma w nim cienia wulgarności, a wszystkie sceny ryzykowne są atrakcyjne dla oka.
      • siostra_bronte Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:30
        Protestuję przeciwko podciąganiu prostytucji pod ideały wolności z 68 roku! Co ma wspólnego jedno z drugim? :)
        • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:38
          O właśnie. A'propos właśnie znalazłam ciekawy artykuł z maja 2013 roku, kiedy premierę miał film Ozona.

Czytaj więcej na film.interia.pl/wiadomosci/news-francois-ozon-kobieta-jako-prostytutka,nId,1812441#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

W najnowszym wywiadzie udzielonym magazynowi "The Hollywood Reporter" reżyser dyskutował o swoim ostatnim filmie "Jeune & Jolie", w którym młoda dziewczyna oddaje się mężczyznom za pieniądze.

"Myślę, że kobiety mogą poczuć prawdziwą więź z bohaterkami filmu, ponieważ wiele kobiet fantazjuje o zostaniu prostytutką" - powiedział Ozon.

Jego uwaga rozwścieczyła francuskich polityków i grupy walczące o prawa kobiet. Dodatkowo reżysera ostro skrytykowała Najata Vallaud-Belkacema, francuska minister praw kobiet i rzecznik rządu prezydenta, Francisa Hollandea, wypowiadając się na antenie francuskiej stacji telewizyjnej BM TV: "Film przedstawia jego własną wizję świata. Francois Ozon patrzy na kobiety albo zbyt wąsko, albo zbyt ogólnie" - powiedziała Vallaud-Belkacema.

Czytaj więcej na film.interia.pl/wiadomosci/news-francois-ozon-kobieta-jako-prostytutka,nId,1812441#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

i dalej:

"Przerażające jest wywołanie wrażenia, że prostytucja jest czymś zwyczajnym. To nie jest prawda. Zwyczajność i prostytucja są sprzeczne ze sobą. To pokazuje, jak ważne jest również wysłuchać opinii kobiet będących reżyserami, ponieważ punkt widzenia kobiet wcale nie jest taki sam jak ten w przypadku mężczyzn" - dodała francuska minister praw kobiet.
          Reżyser na swoim oficjalnym profilu na Twitterze umieścił post, w którym podkreśla, że jego uwagi zostały wyciągnięte z kontekstu: "(Moje słowa były) niezdarne i niezrozumiałe. Oczywiście nie mówiłem o kobietach w ogóle, tylko o bohaterkach w swoim filmie".

No proszę, jednak nie tylko ja mam wątpliwości do kobiecych wątków w filmach Ozona. :)
          • siostra_bronte Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:46
            Dzięki!

No właśnie, denerwujące jest to traktowanie prostytucji jako najwyższej formy ekspresji wolności dla kobiety przez co niektórych twórców (nie tylko mężczyzn, "Sponsoring" chociażby!).
            • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 18:21
              >No właśnie, denerwujące jest to traktowanie prostytucji jako najwyższej formy ekspresji wolności dla kobiety przez co >niektórych twórców (nie tylko mężczyzn, "Sponsoring" chociażby!).

Tak. Tak.
          • grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:59
            ciekawy wątek, Barbasiu.

moim zdaniem, pan Ozon broni się racjonalnie, ale niezręcznie, co - jak widzimy - sam zauważa poniewczasie.

w istocie, wg mnie, najważniejsze jest to, że on nie sugeruje w żadnym momencie, że postawa Isabelle jest postawą emblematyczną dla pokolenia, dla klasy społecznej, a może i dla Francuzek wszystkich. Jest to konkretna jednostka, indywidualna biografia, nie wiem czy większy sens ma podciąganie pod nią zbiorowych znaczeń.

wg mnie, nie poniża ona kobiet w żaden sposób.

zwłaszcza, że przecież prostytucja [choć moim zdaniem, ISabelle łączy tylko przyjemne z pożytecznym, pieniądze nie są jej pierwszą motywają, ona je zarabia przy okazji] nie byłaby możliwa, gdyby nie było na nią popytu ze strony mężczyzn, więc w sumie w takich filmach zawsze mężczyźni są na cenzurowanym ;]

• grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:43
          celna uwaga, Siostro :]

ale czy Isabelle chodzi tylko o pieniądze ?
          • siostra_bronte Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 17:58
            No, chyba lubi tę pracę. Nie widać, żeby bardzo cierpiała. Ot, jakby chodziła do pracy do biura :)

Gdyby robiła to za darmo, można by dorabiać do tego jakąś ideologię buntu itd. Ale jeżeli bierze kasę to określa się jednoznacznie.
            • grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 18:15
              Siostro, moim zdaniem, to dla niej nie jest "praca" :]

wydaje mi się, że także w tym szczególe zawiera się klucz do tej historii, która opowiada także o społeczeństwie i jego przesądach.

mamy dziewczynę, która - jak sama mówi - lubi atmosferę tych randek w ciemno, lubi być pożądana, lubi także panów z którymi się spotyka [jeden jest mało przyjemny, ale nawet on pewnej granicy nie przekracza].

pytanie : jak ona ma realizować swoje potrzeby, bez względu na źródło z którego wynikają ? [Isabelle nie wygląda na chorą umysłowo, nie jest molestowana, nie miała traumatycznego dzieciństwa, jak można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa]

jak będzie randkować bez pieniędzy, to będzie "puszczalską".
              jak randkuje za pieniądze, to jest "prostytutką"

myślę, ze z tego punktu widzenia film pokazuje sytuację, w której kobieta nie może żyć po swojemu bez narażenia się na pejoratywne skojarzenia.

wydaje mi się więc, że może faktycznie jest tutaj jakiś pomysł opowieści feministycznej niemalże ? :"]
              • siostra_bronte Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 19:04
                No, panna, która bierze kasę za seks JEST prostytutką. Isabelle zachowuje się dziecinnie oburzając się na te słowa ze strony matki. A określenie "puszczalska" jest już chyba passe. Teraz modne i wcale nie pejoratywne jest słowo "nimfomanka" :)
                • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 02.04.17, 00:00
                  Tak. :)
          • barbasia1 Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 18:13
            >ale czy Isabelle chodzi tylko o pieniądze ?

O ile dobrze pamiętam, pisałeś, że Isabelle prostytuuje się także dla przyjemności!? Mam potężne wątpliwości, czy tę postawę można rozciągać na całe najmłodsze pokolenie kobiet. Uważam, że to jednak są tylko jednostkowe przypadki. I chyba nie są wcale czymś wyjątkowym na tle historii seksualności kobiecej.
            • grek.grek Re: 23:30 TVP Kultura "Młoda i piękna" 01.04.17, 18:19
              wiesz, Barbasiu, trzeba chyba znów pójśc dalej i spytać czy tutaj w ogóle chodzi o seks ?

Isabelle sama z siebie mówi tylko tyle, że ona po prostu lubi atmosferę, klimat tej całej swojej aktywności. A więc lubi umawianie się na spotkanie, lubi zastanawiać się jaki będzie mężczyzna, którego tam spotka, lubi iśc na tę randkę, lubi się przebierać po drodze.

moze więc chodzi o coś zupełnie innego, a seks to tylko wehikuł ?
    • grek.grek 20:20 TVP Kultura "Ringo Kid" 01.04.17, 17:01
      opis zapowiada remake "Dyliżansu".

Z Arizony do Nowego Meksyku zmierza ten... pojazd, a podróżują nim cztery osoby : prostytutka, alkoholik, ciężarna i handlarz wódką.

w oryginale zagrożeniem dla dyliżansu byli Indianie.
      remake chyba nie odszedł zbytnio od tej idei ? ;]

ponoć ten film okreslono jako "początek śmierci westernu" ? a jednak Kultura go pokazuje i to chyba nawet z zapowiedzią, więc może jest tak, że krytycy w 60s mocno po nim przegalopowali, ale później zyskał sobie miano kultowego ?

• grek.grek 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. Część 1" 01.04.17, 17:09
      po ostatnich powtórkach pierwszych dwóch części , tak coś czułem że zbliża się data emisji trzeciej i ostatniej [podzielonej na dwa filmy] :]

oryginał podobał mi się bardzo [pamiętam, że nie byłem w tym odosobniony :)], drugi film - minimalnie mniej, ale rozumiem ideę, wedle ktorej kolejne powołanie Katniss na IGrzyska jest tylko punktem wyjścia do opowieści o narodzinach buntu przeciw władzy Kapitolu, jaki planuje grupka śmiałków.

w pierwszym filmie, dźwięk wydawany przez kosa był sygnałem porozumiewawczym Katniss i jej czarnoskórej przyjaciółki, że się pochwalę pamięcią doskonałą ;]] wzmacnianą obejrzeniem 2 tygodnie temu powtórki.

"Kosogłos" składa się z 2 filmów, więc może za tydzień już - ten drugi i ostatni ?

oglądamy ? :]

PS : jutro powtórka o 0:50 i jesli o mnie chodzi, to preferuję jutrzejszy termin. A jak u Was z planami filmowymi ?
      • siostra_bronte Re: 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. Częś 01.04.17, 17:40
        Pierwsza część faktycznie była świetna. Wreszcie coś oryginalnego i niegłupiego jak na amerykańskie kino rozrywkowe. Ale kolejnych części jakoś nie chce mi się oglądać. Mam wrażenie, że to jednak odcinanie kuponów.
        • grek.grek Re: 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. 01.04.17, 18:04
          druga część faktycznie wyglądała w taki sposób, Siostro, zgadzam się w pełni.

ciekawi mnie ten "Kogogłos", bo jest tutaj jakaś nadzieja na rozwinięcie akcji :] Druga część kończyła się sensacyjn informacją, że zawiązał się bunt wobec porządku świata wyznaczanego przez Kapitol, i są w nim także ludzie z najbliższego otoczenia dyktatora.

jedno wydaje mi się bardzo możliwe : w 3 części nie będzie znowu Igrzysk Śmierci ;']
        • maniaczytania Re: 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. 01.04.17, 22:44
          nie zgodzę się, że kolejne części to jest odcinanie kuponów - przecież to ekranizacja trylogii ;)
          • siostra_bronte Re: 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. 01.04.17, 23:26
            No dobrze, chodziło mi o to, że pierwsza część jest zwykle świeża i oryginalna, potem już jest gorzej. Tak było np. z "Władcą pierścieni".
            • maniaczytania Re: 21:30 TVP1 "Igrzyska Śmierci : Kosogłos. 02.04.17, 00:18
              a, to tak :)
              Chociaż różnie bywa, czasem i ostatnia część potrafi zaskoczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka